EK Vandaag - Woensdag 15 juni

Frank (franklop)

Vandaag worden de eerste drie wedstrijden uit de tweede speelronde bij het EK voetbal gespeeld. Het begint met een duel tussen Rusland en Slowakije, waarna de twee wedstrijden uit groep A volgen.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 B Rusland Slowakije Lille
18.00 A Roemenië Zwitserland Parijs
21.00 A Frankrijk Albanië Marseille

Rusland - Slowakije

Het eerste duel van de tweede speelronde is gelijk een do-or-die wedstrijd voor Slowakije. Het is te hopen dat de Russen op de tribune dat niet te letterlijk nemen en dat het echte gevecht op het veld zal plaatsvinden. Slowakije verloor het eerste duel van Wales en moet winnen om in de race te blijven voor de achtste finale. Rusland heeft wat meer ruimte na het gelijke spel tegen Engeland, maar een overwinning zullen ze zeker niet laten liggen.  

Sinds 1994 troffen de landen elkaar acht keer. De Russen wonnen drie keer, maar de onderlinge resultaten bij kwalificatietoernooien is precies gelijk; twee gelijke spelen en één overwinning voor beide landen. Het laatste duel vond plaats in 2014, toen Rusland thuis met 1-0 won na een doelpunt van Alexander Kerzhakov.

Roemenië - Zwitserland

De Roemenen speelden goed in hun eerste duel tegen Frankrijk, maar zag een punt in de slotminuut door hun vingers glippen. Vandaag treffen ze een stug Zwitserland, dat lange tijd moeite had tegen tien Albaniërs, maar wel de zege pakte. Bij winst zijn de Zwitsers zeker van een plek in de achtste finale, maar de Roemenen zullen er alles aan doen om zelf de punten te pakken. 

Het wordt de dertiende ontmoeting tussen Roemenië en Zwitserland. De Roemenen hebben een positief saldo tegen de Zwitsers met vijf overwinningen en drie gelijke spelen. De landen troffen elkaar meermaals in een kwalificatiereeks, maar pas één keer op een eindtoernooi. In 1994 verloren de opvallend blonde Roemenen met 1-4.

Frankrijk - Albanië

In het Vélodrome van Marseille wordt het tweede duel van thuisland Frankrijk gespeeld. De Fransen hadden alle moeite om de drie punten tegen Roemenië binnen te halen en slaagden daar ternauwernood in. Vanavond zullen ze tegen zwakke broeder Albanië winnen zien wel in vorm te zijn en hun plaatsje in de achtste finale veiligstellen.

Het wordt de zevende ontmoeting tussen beide landen, dat elkaar vier keer in een kwalificatiereeks voor het EK trof. Alle keren ging de overwinning naar Frankrijk, dat overigens de laatste twee duels verloor tegen de Albanezen. De laatste keer was overigens een jaar en twee dagen geleden, toen Ergys Kace de enige doelpunt  maakte voor Albanië.

Wedstrijd van toen 

Net als gisteren kijken we terug naar een duel tussen Nederland en Duitsland, op het EK van 2004 welteverstaan. Nederland had met de hakken over de sloot het EK gehaald en zou uiteindelijk met diezelfde hakken ook de kwartfinale halen in dit toernooi. Een achterstand in de eerste helft na een doelpunt van Torsten Frings leek Oranje lang fataal te worden in dit eerste duel. Totdat in de 81e minuut Andy van der Meyde de bal voorgaf en Ruud van Nistelrooy zijn eerste doelpunt op een eindtoernooi wist te maken. Dit desondanks dat hij ontzettend werd gehinderd door Christiaan Wörns.

Mede door dit puntje wist Nederland zich ten koste van de Duitsers te kwalificeren voor de kwartfinale. De halve finale bleek later het eindstation te zijn.