Toppers niet naar NK wielrennen

Peterselieman

De top wielrenners van Nederland zeggen massaal af voor het Nederlands kampioenschap van 25 juni op Goeree Overflakkee. Wout Poels en Wilco Kelderman hebben al bedankt om te rijden en de start van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk is twijfelachtig. Robert Gesink doet zeker niet mee na zijn val in Zwitserland eerder deze maand.

Kruijswijk weet nog niet of hij gaat rijden en Mollema beslist pas op het laatste moment. Wel aan de start verschijnen onder meer Tom Dumoulin, titelverdediger Niki Terpstra en Lars Boom.

Dat de rijders niet starten op het NK is opmerkelijk omdat het voor de Nederlandse wielerunie KNWU een verplichte wedstrijd is op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Technisch directeur Thorwald Veneberg is bereid opnieuw naar de regels te kijken. "We hebben met de ploegen en renners rond de tafel gezeten. Wij vinden dat een renner zich optimaal moet kunnen voorbereiden met bijvoorbeeld een hoogtestage op de Olympische Spelen."

In Rio komen de renners met klimmersbenen beter tot hun recht. "We begrijpen het dat een renner dan dit Nederlands kampioenschap, een praktisch vlak parcours, over wil slaan. Wij zien dat dus als een goede reden. Veel staat in het teken van de Spelen dit jaar. Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France."