'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal'

Redactie

Iran en Boeing staan op het punt om een grote order voor verkeersvliegtuigen te ondertekenen. Dat meldden ingewijden tegen persbureau Reuters. Het zou voor het eerst in decennia zijn dat Iran vliegtuigen koopt van het Amerikaanse bedrijf.

Naar verluidt gaat het om een opdracht voor meer dan honderd toestellen voor de nationale luchtvaartmaatschappij IranAir. Een Iraanse minister zou verklaard hebben dat de deal binnen enkele dagen naar buiten gebracht zal worden. Boeing meldde dat er gesprekken zijn geweest met Teheran die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten, maar dat een deal enkel zal plaatsvinden als zij groen licht geven.

Vanwege de handelssancties die in 1979 na de Islamitische Revolutie werden opgelegd aan Iran, kon het land geen vliegtuigen kopen van Boeing. Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven na een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

Airbus
Iran heeft als gevolg van de sancties een sterk verouderde vliegtuigvloot, mede veroorzaakt door het gebrek aan onderdelen en onderhoud. Naar schatting heeft het land minstens 400 nieuwe toestellen nodig om zijn vloot te verjongen en verder te kunnen groeien.

In januari werd nog aangekondigd dat Iran 114 vliegtuigen koopt van het Europese Airbus.

'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal'
'Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal' (Foto: ANP)