EK: Uitslag Roemenië - Zwitserland

Zwitserland en Roemenië hebben hun tweede wedstrijd op het EK voetbal in Frankrijk gelijk gespeeld. In het Stade de France in Parijs scoorden beide landen één keer: 1-1. Hierdoor gaan de Zwitsers nu aan kop met vier punten. De Roemenen pakten tot dusver één punt.

Bondscoach Anghel Iordănescu van Roemenië had zijn team, ten opzichte van de wedstrijd tegen Frankrijk, op vier posities gewijzigd. Dit leek in eerste instantie echter geen goede keuze te zijn. De Zwitsers domineerden de wedstrijd en kregen een paar grote kans op de openingsgoal. Onder meer Haris Seferović had zijn vizier niet op scherp staan en miste twee mogelijkheden. Diezelfde Seferović had tegen de Fransen ook al de grootste moeite om te scoren en hielp toen drie kansen om zeep.

Na ruim vijftien minuten spelen was het Roemenië, dat uit het niets op voorsprong kwam. Stephan Lichtsteiner hield Alexandru Chipciu vast, waarna arbiter Karasev niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Bogdan Stancu wist dit buitenkansje uiteindelijk te benutten en verschalkte keeper Yann Sommer.


Admir Mehmedi schiet Zwitserland naar de 1-1 tegen Roemenië (PRO SHOTS / Action Images)

In het vervolg van de eerste helft leek Zwitserland van slag te zijn, waardoor de Roemenen beter in het spel kwamen. Dit leverde hen bijna een tweede treffer op, maar Chipciu schoot naast en Cristian Săpunaru raakte de paal. De Zwitserse formatie kwam niet verder dan pogingen van Fabian Schär en Blerim D¸emaili.

Ook na de thee bleek Roemenië aanvankelijk de bovenliggende partij te zijn, maar na een klein uur kwamen de Zwitsers alsnog op gelijke hoogte. Admir Mehmedi was de gevierde speler aan de kant van Zwitserland. In het laatste half uur kon de wedstrijd alle kanten op, aangezien beide teams naar de winnende goal zochten.

Zowel Roemenië als Zwitserland kreeg een aantal goede kansen, maar gescoord werd er niet meer. Daardoor heeft Zwitserland aan een gelijkspel tegen Frankrijk voldoende om zich voor de knockout-fase te plaatsen. De Fransen spelen vanavond om 21.00 uur de wedstrijd tegen Albanië.

Roemenië

1 - 1

Zwitserland

18' Stancu (pen)   56' Mehmedi
 
Gele kaart: Prepelita, Chipciu, Keserü, Grigore (Roemenië), Xhaka (Zwitserland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Karasev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Sapunaru
Chiriches
Grigore
Rat (Filip/62)
Torje
Prepelita
Stancu (Andone/83)
Pintilii (Hoban/46)
Chipciu
Keserü
  Sommer
Lichtsteiner
Schär
Djourou
Rodríguez
Shaqiri (Tarashaj/90+1)
Behrami
Dzemaili (Lang/83)
Xhaka
Mehmedi
Seferovic (Embolo/64)