EK88: Fantastische Van Basten schiet Nederland langs Engeland

Maarten (rubbereend)

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In een met bijna 64.000 toeschouwers gevuld Rheinstadion in Düsseldorf stond het cruciale duel tussen Engeland en Nederland op het programma. Inzet van de van de wedstrijd was uitzicht houden op een plaats in de halve finale, de ploeg die zou verliezen was uitgeschakeld op dit EK.

Zowel de Engelse bondscoach Bobby Robson als Rinus Michels pasten hun opstelling aan met het oog op dit belangrijke duel. Bij Engeland kreeg Glenn Hoddle een basisplaats om meer creativiteit in de ploeg te brengen, aan Nederlandse kant nam Marco van Basten de plaats in van John Bosman en kreeg Erwin Koeman de voorkeur boven John van ’t Schip.

De Engelsen begonnen de wedstrijd het beste, maar ze hadden pech. De onfortuinlijke Gary Lineker die normaal gesproken makkelijk scoort komt maar niet los dit EK, zo ook niet tegen Nederland. Na een misverstand russen Ronald Koeman en Hans van Breukelen kreeg Lineker de kans om vanaf de rand van het doelgebied op een leeg doel te schieten, maar hij trof de paal. Even later legde Hoddle een vrije trap vanaf ruim twintig meter de bal op die zelfde paal. Oranje kwam goed weg en zoals zo vaak, als hij aan de ene kant niet valt dan gebeurt het wel aan de andere kant.

De vrije trap van Hoddle raakte de paal (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De vrije trap van Hoddle raakte de paal (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de 44e minuut counterde Nederland naar de 1-0. Ruud Gullit gaf de bal vanaf de zijkant voor aan Van Basten die, na het uitkappen van een Engelsman de bal knap achter de keeper Peter Shilton legde.

Ook na de rust begonnen de Engelsen weer met druk zetten op Oranje, op zoek naar de gelijkmaker. Al snel kreeg de ploeg van Robson loon naar werken. In de 53e minuut maakte Bryan Robson de 1-1, dat deed hij na een mooi een-tweetje met Lineker.

Na de 1-1 wilden de Engelsen doordrukken opzoek naar de zo gewenste overwinning. Michels voelde dat die tactiek voor Oranje kansen bood en bracht in de 62e minuut Wim Kieft in voor Gerald Vanenburg om zo de aanval te versterken. Die slimmigheid van De Generaal betaalde zich in de 72e minuut uit door een doelpunt van wederom Van Basten. Na een mislukt schot van Jan Wouters belandde de bal bij Gullit die met een slim balletje ruimte wist te maken voor de San Marco. Met een mooi schot in de verre hoek bracht hij Nederland weer in een riante positie om de volgende ronde te bereiken.

Rijkaard in duel met Beardsley (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Rijkaard in duel met Beardsley (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De terugkeer van Van Basten in de basis werd nog mooier, vier minuten na de 2-1 zette hij Oranje op een 3-1 voorsprong. Na een door Erwin Koeman genomen hoekschop kopte invaller Kieft de bal door waarna Van Basten de ingestudeerde corner afrondde met een doelpunt. De jubilerende Engelse doelman Shilton had zich zijn honderdste interland ongetwijfeld anders voorgesteld. Als beloning kreeg San Marco in de 86e minuut een publiekswissel, onder luid applaus maakte hij plaats voor Roda JC-speler Wilbert Suvrijn.

Na afloop waren er louter lovende woorden voor Van Basten. "Hij was super", zo vatte bondscoach Robson de wedstrijd van de aanvaller helder samen. Michels paste de wetten van het voetbal na afloop toe op deze wedstrijd om alles in perspectief te plaatsen. "Als Bosman tegen de Russen had gescoord, zou ik Marco misschien weer op de bank hebben gelaten. Zo werkt dat. Het is gemakkelijk kritiek te leveren zodra de wedstrijd gespeeld is. Daarom krijgt Robson nu een wagonlading over zich heen, terwijl zijn team toch een goede wedstrijd heeft gespeeld. Dat is het noodlot van een coach."

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/UEFA.tv)