EK88: Ierland laat winst tegen Sovjet-Unie liggen

Maarten (rubbereend)

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

"Vanaf nu zijn we voor niemand meer bang", zo vertelde de Ierse bondscoach Jack Charlton na de gewonnen wedstrijd tegen Engeland. Met die instelling gingen de Ieren ook vol passie de wedstrijd tegen de Sovjet-Unie in. Het duel tussen de teams die beide hun eerste wedstrijd wonnen, had als inzet dat de winnaar een flinke stap naar kwalificatie voor de halve finale zou zetten. Op het veld was het vooral een clash tussen twee totaal verschillende speelstijlen, het kick en rush van de energieke Ieren en het hechte Sovjet-collectief dat speelde via vaste tactische patronen.

Voor elke wedstrijd zorgden de Sovjet-staf altijd voor uitgebreide scouting zodat het tactische plan van het team perfect was om de tegenstander te bestrijden. Probleem voor deze wedstrijd was echter dat het Ierse team op veel plaatsen afweek van de ploeg uit de kwalificatie en het Ierse team had door gebrek aan voorbereiding ook niet echt een tactisch plan waarop de Oost-Europeanen slim in konden spelen.

Dat de Sovjets het dus moeilijk zouden hebben tegen de Ieren bleek al snel, vol enthousiasme en passie trok Ierland ten aanval. "Onze opvattingen zijn simpel: wij jagen de bal naar voren en de tegenstander naar achteren", aldus de uitleg van het simpele strijdplan volgens Charlton.

Het enige gevaar van de Sovjet-Unie kwam van de Ier Ray Houghton die bal bijna in eigen doel schoot doordat een voorzat van Oleg Koeznetzov ongelukkig van zijn voet schoot. Verder hadden de Ieren de wedstrijd compleet in hadden. Een sterk wapen van de ploeg van Charlton was de ingooi van Mick McCarthy, het was ook die inworp die aan de basis van de 1-0 stond. De worp van McCarthy van zo’n 40 meter belandde bij Ronnie Whelan, zonder aarzelen schoot de Ier de bal met een prachtige halve omhaal achter de Sovjet-keeper Rinat Dasaev.

De Sovjet-bondscoachs Valeri Lobanovski zag dat zijn ploeg het moeilijk had met de Ierse stormloop (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Sovjet-bondscoachs Valeri Lobanovski zag dat zijn ploeg het moeilijk had met de Ierse stormloop (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de tweede helft bleven de Ieren maar doorstormen. De Sovjets konden niets meer dan tegenhouden en verdedigen. De gedrevenheid van de Ieren ging zelfs ten koste van Dasaev, die geraakt werd door Tony Galvin die voor een bijna onhaalbare bal wilde gaan en daarbij de keeper flink raakte. Na een lange blessure behandeling kon de keeper van Spartak Moskou al hinkelend weer plaatsnemen in de goal. Even daarna kreeg John Aldridge de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, hij kwam alleen op de manke Dasaev af maar de Ier faalde jammerlijk in de afronding. Na een tweede botsing met een fanatieke Ier moest de Sovjet-keeper, die tot dan toe veel indruk had gemaakt op het EK, toch geblesseerd van het veld af.

De laatste 25 minuten van de wedstrijd luwde de stormloop van de Ieren waarmee ze de ploeg van bondscoach Valeri Lobanovski in het zadel hielpen. Terwijl de Ieren hoopten de wedstrijd gecontroleerd tot een einde te kunnen brengen begonnen de Sovjets te geloven in minimaal een punt. In de 75e minuut straften de Sovjet-ploeg het terugzakken van de Ieren genadeloos af. Igor Belanov tikte de bal knap door naar de opkomende Oleg Protassov die daarna vrij kon schieten en Pat Bonner, die het tot dan redelijk rustig had, kansloos liet. In het vervolg van de wedstrijd zou het 1-1 blijven.

Na afloop heerste naast trots op het goede spel ook teleurstelling bij de Ieren. "We hadden deze wedstrijd in handen. Hadden moeten winnen", aldus de balende Charlton. "De Ieren wonnen elk duel. Op de grond of in de lucht, overal bleken ze feller, beter", zo beaamde Lobanovski wat zijn Ierse collega ook al vond.

Met het gelijke spel lag poule 2 nog redelijk open. De Sovjet-Unie en Ierland gingen met drie punten aan de leiding gevolgd door Nederland met twee punten en de Engelsen met nul punten op de laatste plaats. In de laatste poulewedstrijden kregen de Sovjets de al uitgeschakelde Engelsen als tegenstander en Ierland zou tegen Nederland minimaal een punt moeten halen op zich te kwalificeren voor een plek bij de laatste vier.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)