FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juni 2016

Nieuwe cholesterolverlager vergoed

Het cholesterolverlagende middel alirocumab (Praluent) wordt vanaf juni vergoed uit het basispakket van de ziektekostenverzekering.

Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) besloten. Ze heeft met de fabrikant onderhandeld over de prijs van het nieuwe middel, meldde ze woensdag.

De nieuwe cholesterolverlager is bedoeld voor mensen die eerder een infarct hebben gehad. Ook patiënten met een te hoog cholesterolgehalte dat erfelijk is bepaald en bij wie de gebruikelijke behandeling niet het beoogde resultaat heeft, kunnen het middel krijgen.

De verwachting is dat elk jaar hooguit 20.000 patiënten met een groot risico op hart- en vaatziekten in aanmerking komen voor dit cholesterolverlagende middel.

Nieuwe cholesterolverlager vergoed
Nieuwe cholesterolverlager vergoed (Foto: ANP)

'VS dichtbij goedkeuring grote bierfusie'

De bierbrouwers Anheuser-Busch InBev en SABMiller hebben de goedkeuring voor hun voorgenomen fusie door de Amerikaanse autoriteiten bijna op zak. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het beoordelingsproces.

De twee brouwers zijn de nummers een en twee zijn op de mondiale biermarkt en krijgen samen een nog dominantere positie. Daarom moeten zij wel concessies doen, zodat het voor kleine, zelfstandige brouwerijen niet moeilijker wordt hun producten in de winkelschappen te krijgen.

Om zorgen over de concurrentie in Europa weg te nemen, hebben de twee bierconcerns al beloofd dat zij merken als Grolsch, Peroni en Pilsner Urquell zullen afstoten. Dat bleek voldoende om de Europese Commissie te overtuigen. In de VS is onder meer Miller verkocht aan samenwerkingspartner Molson Coors.

'VS dichtbij goedkeuring grote bierfusie'
'VS dichtbij goedkeuring grote bierfusie' (Foto: ANP)

Kapitein rampschip Costa weer in beroep

De kapitein van het begin 2012 op de rotsen gelopen Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, gaat opnieuw in beroep tegen zijn veroordeling tot zestien jaar en een maand gevangenisstraf. "Wij zullen de motivering van het vonnis lezen en zeker beroep aantekenen bij het hof van cassatie", zei zijn advocaat Donato Laino woensdag.

De rechtbank in Florence had dinsdag het vonnis van een lagere rechtbank bevestigd. "Dat oordeel heeft ons betoog geheel buiten beschouwing gelaten", bekritiseerde Laino, die vrijspraak had gevraagd. De rechters hadden zowel het beroep van Schettino als ook dat van de aanklager als 'niet-ontvankelijk' afgewezen.

Met een hernieuwd beroep bij de hoogste rechtbank van Italië kan het minstens nog een jaar duren voor er een definitieve uitspraak is. Schettino is meer dan vier jaar na de ramp nog steeds op vrije voeten.

Kapitein rampschip Costa weer in beroep
Kapitein rampschip Costa weer in beroep (Foto: ANP)

Groots met een zachte G gaat in 2017 door

Guus Meeuwis gaat volgend jaar door met zijn populaire concertreeks onder de noemer Groots met een zachte G. De twaalfde editie staat gepland op vrijdag 9 juni, maakte hij woensdag bekend.

"Groots lijkt elk jaar alleen maar gaver en mooier te worden! En dat is echt niet per se onze verdienste maar vooral ook die van het publiek. Natuurlijk doen we elk jaar ons stinkende best om een nog betere show neer te zetten en een nog mooier decor te verzinnen, maar het zijn elke keer weer die 34.000 bezoekers per avond die ervoor zorgen dat het dak eraf gaat. Dus stoppen? Nee, zeker niet!" aldus Guus.

Volgende week donderdag begint Guus aan de editie van 2016. Hij staat vier avonden lang in het Philips Stadion. Vrijdag begint de kaartverkoop voor de editie in 2017.

Groots met een zachte G gaat in 2017 door
Groots met een zachte G gaat in 2017 door (Foto: BuzzE)

Twee doden bij schietpartij universiteit LA

Een schietpartij op UCLA, de universiteit van Los Angeles, heeft woensdag aan twee mensen het leven gekost. De schutter is nog voortvluchtig. De politie heeft de campus afgegrendeld, meldt UCLA.

De politie kamt een van de universiteitsgebouwen, Engineering IV, uit op zoek naar de schutter. Volgens de universiteitskrant, The Daily Bruin, gaat het om een blanke, in het zwart geklede man.

Twee doden bij schietpartij universiteit LA
Twee doden bij schietpartij universiteit LA (Foto: ANP)

Homeland wordt verlengd met 7e en 8e seizoen

De Amerikaanse serie Homeland wordt zo goed als zeker verlengd met een zevende en een achtste seizoen. Dit vertelde CEO David Nevins van Showtime woensdag, meldt Variety.

Anders dan gebruikelijk begint het zesde seizoen niet komend najaar, daarvoor moeten de kijkers wachten tot januari 2017. Het zesde seizoen speelt zich af in New York, een paar maanden verder dan de vijfde reeks die in Duitsland werd opgenomen, waar hoofdpersonage Carrie Mathison (Claire Danes) een terroristische aanslag verijdelde.

In het zesde seizoen is Carrie woonachtig in het stadsdeel Brooklyn in New York en werkt ze voor een stichting die moslims in de Verenigde Staten steunt. De verhaallijn begint na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en loopt tot de inauguratie van de nieuwe president. Dat is een spannende overgangstijd, volgens de makers.

De opnames van Homeland 6 beginnen in augustus in New York, met opnieuw Claire Danes, Rupert Friend, F. Murray Abraham en Mandy Patinkin in de cast.

Homeland wordt verlengd met 7e en 8e seizoen
Homeland wordt verlengd met 7e en 8e seizoen (Foto: BuzzE)

Uitslag Polen - Nederland

Het Nederlands elftal heeft het oefenduel met Polen tot een goed einde weten te brengen. De mannen van bondscoach Danny Blind wonnen van de EK-ganger met 1-2, door goals van Janssen en Wijnaldum.

Bondscoach Danny Blind had drie wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het duel met Ierland van afgelopen vrijdag. Steven Berghuis, Kenny Tete en Marco van Ginkel begonnen bij Oranje in de basis.

Bij Polen stond Robert Lewandowski aan de aftrap en vormde samen met Ajax-aanvaller Arek Milik de aanval. Het eerste gevaar was ook van de Ajacied, toen hij na tien minuten de bal in de zestien voor zijn voeten kreeg en direct op doel schoot. Zijn puntertje belandde echter op de onderkant van de lat.

Oranje was hierna heel even de draad kwijt, maar vervolgens werd de ploeg van Blind steeds gevaarlijker. Eerst schoot Vincent Janssen vanuit een moeilijke hoek net naast, maar na 33 minuten was het wel raak. Na een goede voorzet van Berghuis was het Janssen die raak kopte. Een keurige goal van Oranje, dat met name via de counter tot kansen kwam.

Na rust bleef Jetro Willems in de kleedkamer achter en voor hem kwam Patrick van Aanholt in de ploeg. Polen begon sterker aan de tweede helft en kwam na een uur spelen verdiend op 1-1. Artur Jędrzejczyk kopte een hoekschop van Milik hard in, nadat Van Ginkel zich in de lucht liet aftroeven. Vervolgens was Oranje het een beetje kwijt, maar hield het wel stand.

Oranje nam het initiatief weer wat terug en dat had zeker te maken met de invalbeurt van Kevin Strootman. De passes kwamen weer aan en de aanvallen werden weer gevaarlijk. Een kwartier voor tijd leverde dat ook de winnende goal op, toen Georginio Wijnaldum zich goed vrij draaide in de zestien en onberispelijk in de kruising schoot.

Ondanks enkele hachelijke momenten sleepte Oranje de voorsprong over de streep en kan de ploeg terugkijken op een prima oefenduel.

Wijnaldum bezorgt Oranje oefenzege (Pro Shots/Stanley Gontha)
Wijnaldum bezorgt Oranje oefenzege (Pro Shots/Stanley Gontha)

Polen

1 - 2

Nederland

 60' Jedrzejczyk    33' Janssen
 76' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Lewandowski (Polen), Wijnaldum (Nederland)
 
Stadion: Gdansk
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Zelinka (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Piszczek (Cionek/46)
Glik
Pazdan
Jedrzejczyk
Blaszczykowski (Kapustka/46)
Maxzynski (Jodlowiec/80)
Zielinski
Grosicki (Peszko/77)
Milik (Stepinski/87)
Lewandoski (Linetty/67)
  Cillessen
Tete
Bruma
v. Dijk
Willems (v. Aanholt/46)
v. Ginkel (Strootman/71)
Bazoer
Wijnaldum
Berghuis (Narsingh/67)
Janssen (Dost/74)
Promes

'Blade Jumper' heeft Olympische Spelen nog steeds als doel

Paralympisch verspringer Markus Rehm heeft meedoen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro nog altijd niet uit zijn hoofd gezet. De Duitser springt met een blade, een prothese. Uit studies wordt maar niet duidelijk of hij er wel of geen voordeel van heeft en dus is er nog geen besluit over zijn deelname aan de Olympische Spelen.

Een recente studie van de Duitse Sportuniversiteit, in samenwerking met een Amerikaanse universiteit en een Japans onderzoeksinstituut, bracht wederom geen uitsluitsel. Rehm zou met een prothese een nadeel hebben bij de aanloop, maar een klein voordeel bij de sprong, wat elkaar mogelijk opheft. Of een dergelijke prothese in z'n geheel voordeel oplevert blijkt dus erg lastig te zeggen.

Voor Rehm zelf is het overigens duidelijk. "De studie liet geen duidelijke voordelen zien en dat lijkt me voor mij een goed resultaat. Ik wil de Olympische en Paralympische Spelen dichter bij elkaar brengen zodat beiden hiervan kunnen profiteren", aldus de Duitser, die aan beide evenementen mee hoopt te doen. 

De eerste stap op weg naar deelname bestaat uit het aantonen van een afwezigheid van enig voordeel behaald met de prothese. Dat is volgens hemzelf dus gelukt, maar een van de onderzoekers zegt toch echt dat hij bij de (af)sprong wel degelijk een voordeeltje heeft. Het lijkt voor iedereen dan ook gewoon het eerlijkst om Rehm niet mee te laten doen aan de Olympische Spelen. 

De Duitser komt overigens bijzonder ver: op het WK voor gehandicapte sporters kwam hij vorig jaar tot 8,40 meter, wat op de vorige twee Olympische Spelen goed zou zijn geweest voor goud. 

Rehm springt het wereldrecord van 8,40 meter (Bron: YouTube)

AMBER Alert nu ook via 9292-routeplanner

Het AMBER Alert dat wordt ingezet bij vermiste kinderen in ernstig gevaar of levensgevaar, wordt vanaf woensdag ook verspreid via de ov-routeplanner 9292. Met twee miljoen reisadviezen per dag worden miljoenen reizigers direct gevraagd mee te zoeken naar vermiste kinderen, maakte Amber Alert bekend.

Ongeveer twee keer per jaar wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd voor kinderen in direct levensgevaar. Ongeveer honderd keer per jaar zet de politie delen van het AMBER Alert systeem in om aandacht te vragen voor vermiste kinderen in ernstig gevaar.

Het indirecte bereik van een landelijk AMBER Alert is 12 miljoen Nederlanders. Het alarm wordt onder meer via reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en e-mail verstuurd en uitgezonden op radio en tv.

AMBER Alert ook via 9292-routeplanner
AMBER Alert ook via 9292-routeplanner (Foto: BuzzT)

'Betere informatie over leenstelsel'

De gevolgen van het leenstelsel voor studenten zijn pas over drie tot vier jaar echt helemaal duidelijk. Dat zei onderwijsminister Jet Bussemaker woensdag in de Kamer. Maar intussen moet er nog wel meer en betere voorlichting komen over wat er allemaal financieel mogelijk is voor studenten, erkende ze, bijvoorbeeld op het gebied van de aanvullende studiebeurs en voor mensen met een beperking.

Er is 'leenangst' en die moet worden bestreden. Het onderwijs is nog wel degelijk toegankelijk voor alle groepen, aldus de minister. Er gaan spookverhalen en daarom moet iedereen goede informatie geven en krijgen, zei Bussemaker in een stekelig verlopen debat. Het CDA noemde Bussemaker "minister van ongelijke kansen" en de SP wist te vertellen dat haar legendarische en gedreven partijgenoot Joop den Uyl zich zou omdraaien in zijn graf.

'Betere informatie over leenstelsel'
'Betere informatie over leenstelsel' (Foto: ANP)

Sylvana Simons zegt af voor Ranking the Stars

Sylvana Simons ziet af van deelname aan Ranking The Stars. Ze heeft het volgens een woordvoerder van BNN te druk.

Presentator Paul de Leeuw maakte deze week de eerste namen bekend van het nieuwe seizoen van Ranking the Stars. Onder anderen Sabia Engizek, Ajouad El Miloudi, Richard Groenendijk, Patty Brard, Tim den Besten, Wibi Soerjadi en Marc van der Linden zijn van de partij.

Sylvana Simons heeft afgezegd. "Sylvana ziet ervan af. Ze is momenteel te druk met het doen van aangifte tegen racisme en discriminatie. Daarnaast slokken haar politieke werkzaamheden veel tijd van haar op", aldus de BNN-woordvoerder. Sylvana Simons krijgt er flink van langs op sociale media vanwege haar politieke ambities voor de partij DENK en haar strijd tegen Zwarte Piet. Ze doet aangifte van alle racistische opmerkingen aan haar adres.

BNN gaat op zoek naar een vervanger voor Sylvana. Ook volgen nog meer namen van deelnemers van het nieuwe seizoen Ranking The Stars.

Sylvana Simons zegt af voor Ranking the Stars
Sylvana Simons zegt af voor Ranking the Stars (Foto: BuzzE)

Djokovic doorbreekt grens van 100 miljoen dollar

Novak Djokovic heeft woensdag tennisgeschiedenis geschreven. De Serviër won op Roland Garros in de vierde ronde van Roberto Bautista-Agut, maar dat was niet het grootste nieuws: Djokovic breekt met zijn zege definitief door de grens van honderd miljoen dollar prijzengeld, waarbij commerciële inkomsten dus niet zijn meegerekend. De tennisser komt in een illuster rijtje, met onder meer bokser Lennox Lewis en golfer Tiger Woods. 

Het was lang de vraag of Djokovic of Roger Federer de grens als eerste zou halen, maar de Zwitser staat nog altijd op 'slechts' 98 miljoen dollar prijzengeld. Djokovic won in Parijs met 3-6, 6-1, 6-1 en 7-5 van de Spanjaard en boekte zo zijn ticket voor de kwartfinales. Daarin zal hij het opnemen tegen de Tsjech Tomas Berdych, maar wanneer dat gespeeld gaat worden weet nog niemand: de regen in Parijs gooit nogal wat roet in het eten. 

Novak Djokovic doorbreekt grens 100 miljoen dollar prijzengeld (Pro Shots/Action Images)
Novak Djokovic doorbreekt grens 100 miljoen dollar prijzengeld (Pro Shots/Action Images)

Wéér spin-off van realityserie Kardashians

Rob Kardashian en zijn zwangere verloofde Blac Chyna krijgen een eigen realityserie. Ze geven de camera's van E! een kijkje in hun leven terwijl ze zich voorbereiden op de komst van hun eerste kind. De werktitel van de zesdelige docusoap is Rob & Chyna. Daarna volgt nog een special als de nieuwste Kardashian-telg eenmaal geboren is.

"Er zijn maar weinig liefdesverhalen die zoveel buzz veroorzaken als Rob en Chyna", zei programmamanager Jeff Olde woensdag. "We zijn blij om het volgende hoofdstuk in hun gelukkige leven met de kijker te mogen delen."

De serie wordt gemaakt door de productiemaatschappij van Keeping Up with the Kardashians. Andere spin-offs van deze serie zijn Kourtney and Kim Take Miami, Kourtney and Kim Take New York, Khloé & Lamar en Kourtney and Khloé Take The Hamptons. De laatste spin-off is I am Cait, rond Caitlyn Jenner die vroeger als Bruce door het leven ging.

Profboksers mogen zich kwalificeren voor Olympische Spelen

Professionele boksers mogen definitief een gooi doen naar een plekje op de Olympische Spelen van komende zomer. Dat heeft de president van wereldamateurboksbond AIBA, Ching-Kuo Wu, laten weten. De bond hield een speciaal congres waar over het voorstel gestemd werd, met succes.

De professionals moeten uiteraard wel door hun nationale olympische comité's voorgedragen worden voor selectie en mogen dan meedoen aan één kwalificatietoernooi. Dat toernooi staat gepland voor begin juli in Venezuela en was bedoeld voor boksers uit de World Series of Boxing en de semi-professionele tak van AIBA. Daar komen nu dus de 'echte' professionals bij.

Over twee weken begint in Azerbeidzjan een toernooi waar nog 39 startbewijzen voor Rio verdeeld worden, maar hier mogen de profs niet aan meedoen. In Venezuela staan er nog 26 olympische tickets op het spel. Welke professionals zich zullen melden is uiteraard nog niet bekend, maar er gaan onder meer geruchten dat superzwaargewicht Kubrat Pulev uit Bulgarije plannen heeft om mee te doen. 

Apple bevestigt Keynote op 13 juni

Iedereen ging er eigenlijk al vanuit, maar Apple heeft bevestigd dat het op 13 juni om 19.00 uur Nederlandse tijd zijn jaarlijkse WWDC-Keynote houdt. De datum en tijd zijn opgedoken in persuitnodigingen die door de iPhonemaker zijn verzonden.

De jaarlijks terugkerende Keynote wordt afgetrapt door CEO Tim Cook. In de zeker twee uur die volgen, praten topmensen van Apple ontwikkelaars en journalisten bij over de lopende projecten van het bedrijf. Dit jaar wordt vooral vuurwerk verwacht op softwaregebied. Zo gaat Apple naar alle waarschijnlijkheid de volgende versies van OS X en iOS aankondigen en komt het met een complete make-over van Apple Music. Aan het hardwarefront valt nieuws te verwachten over MacBooks en over een slimme assistent-speaker die gaat concurreren met de Echo van Amazon en Google Home.

Nieuwe iPhones en iPads staan nog niet op het programma. Daarvoor houdt Apple in september doorgaans een tweede event. Na de Keynote kunnen ontwikkelaars tot en met 17 juni rondhangen in San Francisco. Apple geeft tijdens de WWDC niet alleen een Keynote, maar ook tientallen workshops over nieuwe technieken.

Apple bevestigt Keynote op 13 juni
Apple bevestigt Keynote op 13 juni (Foto: BuzzT)

Rondvlucht JSF boven Nederland

De Joint Strike Fighter (F-35) maakt donderdag een rondvlucht boven Nederland. Het toestel zal op een hoogte van circa 400 meter en relatief langzaam over 'typisch Nederlandse bezienswaardigheden' en de belangrijkste locaties van de luchtmacht vliegen.

Het grote publiek kan zo kennis maken met de opvolger van de F-16, aldus het ministerie van Defensie. Het gevechtsvliegtuig stijgt rond 15.30 uur op van vliegbasis Leeuwarden. Daarna vliegt het via onder meer Breda, de Deltawerken naar Den Haag en Amsterdam. Om 17.00 uur is het toestel terug in Leeuwarden.

De twee Nederlandse F-35's kwamen twee weken geleden in Nederland aan. Ze zijn hier om omwonenden van de bases in Leeuwarden en Volkel kennis te laten maken met het geluid van het toestel. Over twee weken keren de toestellen terug naar de Verenigde Staten. Nederland wil er uiteindelijk 37 van kopen.

Rondvlucht JSF boven Nederland
Rondvlucht JSF boven Nederland (Foto: ANP)

Staking bij Franse kerncentrales uitgeroepen

De Franse vakfederatie CGT heeft woensdag opgeroepen tot stakingen bij de negentien kernenergiecentrales in het land. De bond wil daarmee de druk op de regering opvoeren om voorgenomen wijzigingen in de arbeidswetgeving in te trekken. De stakingen zouden om negen uur woensdagavond beginnen. Volgens de CGT hebben de werknemers in alle kerncentrales woensdag voor stakingsacties gestemd en loopt de energiewinning straks terug.

Naar schatting driekwart van de stroom wordt opgewekt met kernenergie.

Straking bij Franse kerncentrales uitgeroepen
Straking bij Franse kerncentrales uitgeroepen (Foto: ANP)

Zwitsers openen 'tunnel voor Europa'

Met ontroering onder bewindslieden, bouwers en gasten is woensdag de nieuwe spoorwegtunnel door de Alpen, de Gotthard-Basistunnel, geopend. Met 57 kilometer lengte is het tussen het Zwitserse Erstfeld en Bodio voorlopig de langste spoorwegtunnel ter wereld. Zwitserland heeft er zeventien jaar non-stop werk en 11 miljard euro in gestoken. Negen arbeiders zijn tijdens de werkzaamheden omgekomen.

De Zwitserse bondspresident Johann Schneider-Amann zei bij de opening dat "de tunnel het volk en de economieën van Europa samen zal brengen". Het door de Zwitsers betaalde project zou ook de veiligste treintunnel ter wereld zijn. De Zwitserse minister van Verkeer, Doris Leuthard, kon haar tranen maar nauwelijks bedwingen. "Het is een dag van trots, dat het Zwitserse volk ja (in een referendum over de tunnel) heeft gezegd en dit heeft volbracht", zei Leuthard tegen Zwitserse media.

Zwitsers openen 'tunnel voor Europa'
Zwitsers openen 'tunnel voor Europa' (Foto: ANP)

Overlast door hoosbuien Zuidoost-Nederland

Op verschillende plaatsen in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg hebben hoosbuien woensdagavond wateroverlast veroorzaakt. Zo blijkt uit meldingen op Twitter.

In het Brabantse Geldrop liep een partycentrum onder water na zware regenval. In Asten staan de straten blank. Volgens een lokaal weerstation viel in het Limburgse Arcen in korte tijd 50 millimeter regen. De buien gaan in sommige gevallen gepaard met onweer.

Overlast door hoosbuien Zuidoost-Nederland
Overlast door hoosbuien Zuidoost-Nederland (Foto: ANP)

Bewuste aanrijding in SBS Probleemwijk

In het altijd gezellige Assen-Oost heeft zich vanavond een poging tot doodslag voltrokken. In de volkswijk, wereldberoemd geworden door SBS6' Probleemwijken, is een scooterrijder na een ruzie bewust aangereden.

Nooit had iemand van deze wijk gehoord, tot SBS6 met hun beste televisieprogramma sinds de softporno van de jaren '90 kwam: Probleemwijken. Heel Nederland en vooral FOK! leefde mee met de avonturen van Geert Glas, Bartje Sterken en Kees Kankerkachel. En nu is Assen-Oost, bekend van de eerste aflevering, opnieuw in opspraak.

Naar verluidt heeft een man vanavond ruzie gehad met twee mannen. Vervolgens stapte de beste man op de scooter, maar werd hierna door het duo, rijdend in een zwarte Citroën C1, expres aangetikt. De man maakte een beste smak en gleed meters over de weg.

De politie is naarstig op zoek naar de daders. Het slachtoffer heeft de aanslag overleefd en bleek nog wel bij kennis.


Probleemwijken Assen-Oost door FDHPT

Spanje met grote cijfers langs Zuid-Korea

Spanje heeft vertrouwen getankt tegen Zuid-Korea. De ploeg van Vicente Del Bosque haalde flink uit tegen de Aziaten: 6-1. Del Bosque maakte in het duel met Zuid-Korea nog geen gebruik van de spelers die afgelopen zaterdag in actie kwamen tijdens de Champions League-finale. Wel waren spelers als Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas en Iker Casillas vanaf de aftrap aanwezig.

Spanje nam al vroeg het initiatief in Salzburg en speelde grotendeels op de helft van Zuid-Korea. Spits Álvaro Morata leek de score na twintig minuten te openen, maar hij stond buitenspel. Na een halfuur brak David Silva wel de ban met een schitterende vrije trap in de kruising. Twee minuten later verdubbelde Fàbregas de voorsprong, na een defensieve fout bij Zuid-Korea.

Nog voor rust maakte Celta-aanvaller Nolito de 3-0 door op aangeven van Cesar Azpilicueta de bal door de benen van doelman Kim te spelen. Na de pauze bracht Del Bosque vier nieuwe krachten binnen de lijnen, waaronder Thiago Alcántara en Sergio Busquets.

Morata kopte vijf minuten na rust de 4-0 binnen uit een corner van Thiago en vier minuten daarna was het weer de beurt aan Nolito. Zuid-Korea deed vervolgens wat terug, toen Se-Jong Ju via een Spaans been de 5-1 maakte. Het slotakkoord was echter voor Spanje, toen Morata de doelman omspeelde en uit een lastige hoek de zesde voor La Roja maakte.

LottoNL-Jumbo geeft jonge renners kans in Dauphiné

LottoNL-Jumbo gaat met een vrij onervaren ploeg naar het Critérium du Dauphiné. De wielerploeg heeft dinsdag zijn ploeg bekendgemaakt voor de wedstrijd in het zuidoosten van Frankrijk. De ploeg stelt dat de jonge renners ervaring moeten opdoen, moeten groeien en agressief moeten koersen. Moreno Hofland zal voor de ploeg de sprint moeten gaan winnen. 

"Ik denk dat er twee etappes zijn waarin Moreno Hofland kan sprinten", zegt ploegleider Merijn Zeeman op de site van de ploeg. "Daarnaast hebben we met Mike Teunissen en Martijn Keizer twee renners die aanvallend ingesteld zijn. We gaan van dag tot dag bekijken of er kansen liggen voor hen. De laatste dagen van de wedstrijd zijn heel zwaar. Daar komen de grote kanonnen naar voren."

In die fase van de Dauphiné gaat een gedeelte van de selectie van Team LottoNL-Jumbo een nieuwe ervaring opdoen. "We gaan over hele zware cols heen en dat hebben sommigen nog niet eerder gedaan”, vervolgt Zeeman. "Zij moeten dan zien te overleven. Het grote publiek krijgt die momenten niet te zien, maar dat neemt niet weg dat een jonge prof daar belangrijke stappen zet in zijn carrière. Daar krijgen zij deze wedstrijd de kans voor. Ze moeten agressief koersen en er sterker van worden. Dat kan met een ontsnapping zijn of door goed werk te leveren in de finale."

Volledige selectie: George Bennett, Victor Campenaerts, Moreno Hofland, Martijn Keizer, Alexey Vermeulen, Steven Lammertink, Mike Teunissen en Dennis van Winden.

Ouders laten kind achter tussen beren

Japan is in rep en roer omdat een 7-jarig jochie spoorloos is geraakt in een nogal afgelegen gebied op het eiland Hokkaido. De ouders van het ventje hebben nu toegegeven dat ze Yamato Tanooka zaterdag in het bos hebben achtergelaten. Hij was stout.

Er wordt gevreesd voor zijn leven. De laatste tijd heeft het nogal hard geregend in het gebied, bovendien zijn op de plek waar Yamato voor het laatst gezien is, berensporen gevonden. De jongen is aan zijn lot overgelaten, met slechts een t-shirt en een spijkerbroek op zijn lijf. In de avond kan het daar 7 graden Celsius worden.

In de eerste instantie hadden zijn ouders de autoriteiten laten weten dat Yamato was verdwaald terwijl ze met het gezin planten aan het zoeken waren. Pas later kwam de aap uit de mouw: Takayuki en zijn vrouw bekenden dat ze het vervelende gedrag van hun oopappel spuugzat waren en hem maar in het bos hadden gelaten als straf. Ze reden weg, maar keerden na vijf minuten (naar eigen zeggen) terug om hem weer op te halen. Toen was het kwaad helaas al geschied. Yamato was onvindbaar.

Inmiddels doorzoeken honderden politieagenten, militairen en vrijwilligers het beerrijke gebied. Tot nu toe heeft men geen enkel aanknopingspunt.

De ouders van Yamato worden behoorlijk verketterd op de Japanse sociale media. Hen wordt onverantwoordelijk gedrag verweten. Velen bidden via hetzelfde medium op een veilige terugkeer van het mannetje.

Turkse topbokser positief bij hertesten Spelen 2012

De Turkse topbokser Adem Kilicci is bij hertesten van tijdens de Olympische Spelen van 2012 afgenomen urinestalen alsnog positief bevonden op het gebruik van verboden middelen. De wereldamateurboksbond AIBA liet dat woensdag weten.

Kilicci was in de klasse tot 75 kilogram al geplaatst voor de Spelen dankzij zijn hoge plek op de wereldranglijst. Vier jaar geleden schopte hij tijdens de Spelen in Londen tot de kwartfinales, waarin de Japanner Ryoto Murata - de latere kampioen - te sterk bleek.

In 2008 was Kilicci er in Beijing ook al bij, maar destijds verloor hij in de eerste ronde van de Brit Billy Joe Saunders. Op het WK van 2007 veroverde de nu 30-jarige Turk het brons. 

Kilicci is niet de eerste al voor de Spelen van komende zomer geplaatste bokser die positief is bevonden. Eerder was de Marokkaan Mohamed Arjaoui al de pineut: hij bleek positief tijdens het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi, waar hij zich voor de Spelen van Rio plaatste. 

AMD Radeon RX 480 eerste Polaris 10-kaart

Goed nieuws voor de budgetbewuste pc-gamer: AMD heeft vandaag tijdens de persconferentie op Computex meer details van de nog uit te komen Radeon RX 480 bekendgemaakt.

De prijs is meteen de grootste feature: de 4GB-versie heeft omgerekend een adviesprijs van zo'n 220 euro, de 8GB-versie 249 euro. AMD geeft aan dat de Radeon RX 480 "uitstekende prestaties in VR brengen op het niveau van huidige videokaarten van $ 500". Volgens AMD is de Radeon RX 480 de eerste videokaart die VR beschikbaar maakt voor een groot publiek. Nvidia is duurder met de GeForce 1070, hun instapmodel van de nieuwe generatie GPU's.

De Radeon RX 480 is de eerste kaart uit de Polaris-serie. De Polaris 10 chip heeft 36 'Compute Units'. Iedere Compute Unit heeft 64 shader cores, dus we kijken naar 2304 core in totaal. Er is al uitgelekt dat de kloksnelheid van de cores op 1266MHz gezet is. De RX 480 levert volgens AMD meer dan 5 teraflops. Qua geheugen zijn er modellen met 4 GB of 8 GB GDDR5-geheugen, verbonden via een 256-bit geheugenbus. De videokaart heeft een TDP van 150W.

AMD zal de volledige specificaties pas 29 juni bekendmaken. Dan komen ook de eerste videokaarten van de fabrikanten gebaseerd op de Radeon RX 480 uit.

Radeon RX 480

WoensdagCulinair #45 Tapioca, een glutenvrije lekkernij

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.


Tapioca is een zetmeelrijk poeder wat word gemaakt van de cassavewortel. Het wordt bewerkt  in poedervorm, vlokken en de meer gebruikelijke pareltjes. Tapioca wordt gebruikt voor cassavechips( soort kroepoek) pudding, cakes, pannenkoekjes en vele drankjes zoals 'bubbletea' . Onbewerkte tapioca is glutenvrij.

    

Tapioca pareltjes. Als de pareltjes helemaal doorzichtig zijn, dan zijn ze klaar.

   

Tapioca (glutenvrije) pannenkoekjes

  

   

Kokosmelk met tapiocapareltjes

   

Bubbletea


   

Tapiocapudding

   

TapiocacakeGoldberg doet mee in WWE 2K17

2K kondigt vandaag dat WCW- en WWE-ster Bill Goldberg zijn debuut zal maken in WWE 2K17. Goldberg zal in het spel verschijnen in de vorm van twee speelbare personages en twee speelbare arenas, tenminste, als je preordert. De twee arena's zullen WCW Monday Nitro en Halloween Havoc zijn.

"Na 12 jaar afwezigheid uit de industrie ben ik ongelooflijk vereerd om te werken met WWE en 2K, terwijl ik in de voetsporen treed van grootheden als Ultimate Warrior, Sting en Arnold Schwarzenegger", zei Goldberg. "Mijn zoon is hier voor een groot deel verantwoordelijk voor en ik kan niet wachten om hem te laten zien dat zijn vader ass kickt in de WWE ring door de magie van video games. Ik ontmoette helden zoals The Rock, Triple H, Brock Lesnar en Ric Flair tijdens mijn WWE carrière WWE, en nu door WWE 2K17, zal ik het opnemen tegen de grootste en krachtigste Superstars van vandaag en laat ik ze voor altijd zien dat ik 'Da Man" ben!"

Tijdens zijn WCW en WWE carrière had Goldberg een aantal opmerkelijke kampioenschappen, waaronder de WCW World Heavyweight Championship, WWE Championship, WCW Verenigde Staten Zwaargewicht Kampioenschap en samen met WWE Hall of Famer Bret Hart de WCW World Tag Team Championship. Als gevolg van zijn in-ring successen en de groeiende populariteit begon in 1998 de WCW zijn opeenvolgende overwinningen op televisie te tellen met als gevolg dat zijn populaire slogan, "Who's Next? Bekend werd onder fans en voor een deel zijn carrière definieerde.

WWE 2K17 wordt gemaakt door Yuke's en Visual Concepts. Het spel staat momenteel in de planning voor een wereldwijde release op de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360 in oktober 2016.

Handbaldames zo goed als zeker van EK na monsterzege op Bulgarije

De Nederlandse handbalsters maken zich op voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar er moest ook nog gespeeld worden in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in december. Oranje moest in Gabrovo spelen tegen Bulgarije en versloeg dat team met 16-45.

De handbaldames zijn door deze overwinning zo goed als zeker geplaatst voor het EK. Ze moeten nog afwachten hoe de andere wedstrijd in de groep tussen Spanje en Oostenrijk zal uitpakken. Wint Spanje vanavond van Oostenrijk, dan zijn Nederland en Spanje zeker van deelname aan het EK.

Het handbalteam reisde zonder de toppers Tess Wester, Yvette Broch, Estevana Polman, Nycke Groot, Lois Abbingh, Michelle Goos, Angela Malestijn en Laura van der Heijden af naar Bulgarije. Desondanks had Bulgarije niets in te brengen. Afgelopen oktober werd Bulgarije in Rotterdam al met 45-24 verslagen. 

Nederland sluit zaterdag in Den Bosch de kwalificatie af tegen Oostenrijk. Spanje zal dan aantreden tegen Bulgarije. 

Foute meiden straffen in Criminal Girls 2

NIS America heeft aangekondigd dat Criminal Girls 2: Party Favors ook naar Europa komt. De PlayStation Vita-game komt 23 september uit.

Criminal Girls 2 breidt de gameplay van het eerste deel uit met nieuwe groep meiden, elke meid met haar eigen verhaal. Je gaat weer terug naar de hel, waar een groep schuldig bevonden meiden een speciaal programma doorlopen om weer terug te kunnen keren naar de levende wereld. Dit keer lijkt een van zeven gevangenen wel terecht schuldig bevonden voor een echt delict. Er zullen dus intriges en vertrouwensbreuken je pad kruisen terwijl je het unieke verhaal van elke vrouw ontrafelt en ze elk laat inzien welke zonde ze begaan hebben in hun leven.

In Criminal Girls 2: Party Favors is nu een skilltree, waarmee je elk personage coacht naar een bijvoorbeeld defensief of aanvallend teamlid om de hel te overwinnen. Natuurlijk wordt er weer hevig geaaid, gestraft en meer met de touchscreen van de Vita.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 20 en 21 - Vita

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 20 in 2016 (16 mei tot en met 22 mei) en week 21 (23 mei tot en met 29 mei).

De cijfers zijn nog steeds vrij laag en games als Dragon Quest Heroes II verkopen slechter dan het eerste deel, maar er is wel een mijlpaal om te vieren. Hoewel de console lang niet overal goed is ontvangen, is PlayStation Vita vijf miljoen keer verkocht in Japan. De console spreekt een nichemarkt aan en lijkt daar zijn plek te hebben gevonden.

Week 20:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Uncharted 4: A Thief's End PS4 21.155  -84% 149.879
2 Kirby: Planet Robobot 3DS 19.383  -20% 268.334
3 Homefront: The Revolution PS4 9.422 x 9.422
4 Yo-Kai Sangokushi 3DS 8.913 -17% 518.492
5 Kenka Bancho Otome PSV 8.534 x 8.534
6 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 6.763 -29% 126.073
7 Doom PS4 6.164 x 6.164
8 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4 6.057 -29% 140.448
9 My Hero Academia: Battle for All 3DS  5.607 x 5.607
10 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  5.564 -2% 874.405
11 Battleborn PS4  5.145 x 5.145
12 Splatoon Wii U 5.038 -4% 1.367.268
13 Super Mario Maker Wii U  4.088 +1% 878.493
14 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 4.047 -30% 596.369
15 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 3.952 -33% 80.392
16 Period Cube: Torikago no Amadeus PSV 3.850 x 3.850
17 Star Fox Zero + Star Fox Guard Double Pack Wii U 3.735 +69% 36.177
18 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  2.373 -5% 47.974
19 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  2.319 -4% 161.048
20 Dying Light: The Following - Enhanced Edition PS4 2.118 -23% 15.336

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 28.430 23.239 542.542 2.843.622
3DS 15.406 17.595 567.103 20.753.105
PSV 10.954 12.299 396.206 4.989.604
Wii U 4.109 3.896 152.759 3.173.422
PS3 1.001 997 30.724 10.418.804
Xbox One 72 115 2.867 66.758

Week 21:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS4 184.820  x 184.820
2 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 120.664  x 120.664
3 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS3 68.376 x 68.376
4 Overwatch PS4 58.363 x 58.363
5 Guilty Gear Xrd: Revelator PS4 17.829 x 17.829
6 Kirby: Planet Robobot 3DS 17.313 -11% 285.647
7 Uncharted 4: A Thief's End PS4 10.040 -53% 159.919
8 Guilty Gear Xrd: Revelator PS3  9.385 x 9.385
9 Yo-Kai Sangokushi 3DS  7.493 -16% 525.985
10 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.335 +14% 780.431
11 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV  5.816 -14% 131.889
12 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4 5.685 -6% 146.132
13 Splatoon Wii U  5.225 +4% 1.372.492
14 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 5.140 +30% 85.532
15 Cladun Sengoku PSV 4.459 x 4.459
16 Super Mario Maker Wii U 4.412 +8% 882.905
17 Homefront: The Revolution PS4 3.781 -60% 13.204
18 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS  3.420 -15% 599.789
19 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  2.903 +25% 163.951
20 My Hero Academia: Battle for All 3DS 2.810 -50% 8.417

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 24.813 18.430 567.355 2.868.435
3DS 15.663 15.406 582.766 20.768.768
PSV 14.956 10.954 411.162 5.004.560
Wii U 4.340 4.109 157.099 3.177.762
PS3 1.017 1.001 31.741 10.419.821
Xbox One 61 72 2.928 66.819

Rechters willen wetten toetsen aan grondwet

Rechters moeten wetten voortaan aan de grondwet kunnen toetsen om te bepalen of de rechten van burgers voldoende worden gewaarborgd. Dat standpunt legt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, woensdag neer aan de vooravond van een symposium dat de Tweede Kamer organiseert. Donderdag wordt daar gesproken over de rol van het parlement bij de toetsing van wetsvoorstellen.

Rechters mogen op het ogenblik wetten niet toetsen aan de grondwet. De rechter kan de overheid volgens Bakker alleen corrigeren door haar te houden aan internationale verdragen die Nederland heeft gesloten, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "De Nederlandse rechter kan alleen via een omweg bepalen of de rechten van burgers wel voldoende worden gerespecteerd", aldus Bakker.

Volgens Bakker is dat niet meer van deze tijd. In de meeste Europese landen mogen rechters nationale wetten wel toetsen aan de grondwet. De Raad voor Rechtspraak pleit er al langer voor het verbod in Nederland op te heffen.

Rechters willen wetten toetsen aan Grondwet
Rechters willen wetten toetsen aan grondwet (Foto: ANP)

Dalai Lama: vluchtelingen moeten weg

De vluchtelingen in Europa moeten terug naar waar ze vandaan kwamen. Geen opvatting van een (eventueel geblondeerde) politicus van de rechterflank, maar van een heuse levende Boeddha. De Dalai Lama maakte tijdens een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung in zijn woonplaats de McLeod Ganj, van zijn heilige hart geen moordkuil.

Zogenaamde 'xenofobische' geluiden vanuit de westflank van de Himalaya. Volgens de veertiende van zijn naam,heerser van Mereen, koning der Andalen, de Rhoynar, heer der Zeven Koninkrijken, de Eerste Mensen en de grote zee van sneeuw, zoeken teveel vluchtelingen hun heil in Europa. "Duitsland bijvoorbeeld, kan geen Arabisch land worden”, zo sprak de geestelijk leider van de Tibetanen en warrige huisvrouwen, "Duitsland is Duitsland. Het zijn er nu teveel". En daar kunnen de linksdraaiende transcendentale reiki-handopleggers met een rood t-shirt het eventjes mee doen.

Een vreemde uitschieter van sympathie richting groepen die we tegenwoordig als 'identitair' of 'nationalistisch' wegzetten van zijne heiligheid. Vooral omdat de Steeds Opnieuw Geborene normaal gesproken pleit voor de eenheid van de hele mensheid.

"Vanuit een moreel oogpunt, denk ik dat de vluchtelingen maar tijdelijk in Europa zouden moeten verblijven", aldus de eerwaarde Rinpoche. Hij liet ook een tipje van zijn verlichte, mensvriendelijke kant zien: "Als we in het gezicht van elke individuele vluchteling kijken, in het bijzonder dat van kinderen en vrouwen, voelen we hun leed. Een mens dat het goed heeft, heeft de verantwoordelijkheid om hen te helpen".

Tenzin Gyatso, zoals hij eigenlijk heet (voordat ontdekt werd dat hij een levende emanatie van een bodhisattva was) is zelf ook een vluchteling. In 1959 maakten de Chinezen een einde aan het (min of meer) autonome land Tibet en vluchtte de regering en alles dat een gele muts draagt, naar India. Tegenwoordig wonen er zo'n 120.000 Tibetanen in het land.

En daar kunnen de linksdraaiende transcendentale reiki-handopleggers met een rode trui het eventjes mee doen. 

Mafia III Collector's Edition aangekondigd

2K en Hangar 13 hebben vandaag de details aangekondigd van de Collector’s Editions van Mafia III, het nieuwste deel in de georganiseerde misdaad-franchise.

De Mafia III Collector's Edition neemt je mee naar het turbulente jaar 1968 in New Bordeaux, Louisiana. De omvangrijke, diverse en ongure criminele onderwereld van Mafia III. De Collector’s Edition zal beschikbaar zijn voor een adviesprijs van 139,99 euro.

De Mafia III Collector’s Edition bevat naast de game zelf:

  • Official Soundtrack Van New Bordeaux: Deze 180 grams vinyl LP bevat een aantal van de grootste hit makers uit de jaren 60, waaronder Otis Redding & Carla Thomas, Sam Cooke, The Animals, en nog veel meer. De LP bevat een kijkje in de grotere in-game soundtrack die een eclectische mix van Rock, Rhythm and Blues en Pop afgezet tegen een achtergrond van oorlog, burgerlijke onrust, en maatschappelijke veranderingen die de jaren 1960 definieerde.
  • Original Game Score: Deze 180 grams vinyl LP bevat de originele game score van Mafia III. Gecomponeerd door gamelegendes Jesse Harlin en Jim Bonney. Het is een door Rhythm & Blues geïnspireerde rondreis door een stad in de greep van de georganiseerde misdaad en corrupte autoriteiten, en vormt de muzikale achtergrond voor Lincoln Clays emotionele verhaal van verlies en wraak.
  • Exclusive Collectible Art Prints: Twee litho's van Playboy en de Alberto Vargas Estate die een uitgebreide collectie kunst vertegenwoordigen die spelers in-game kunnen ontdekken.
  • The Art of Mafia III Collectable Art: Een 56-pagina visuele kijk op de creatie van New Bordeaux, een nieuwe game wereld gebaseerd op New Orleans in de zomer van 1968.
  • Lincoln Clay Replica Dog Tags: “1960s US military issue” replicas. Dit zijn de tags van een geharde Vietnam veteraan die uit is op keiharde wraak tegen de Italiaanse maffia.
  • Faux Leather Establishment Drink Coasters: Vertegenwoordigen de Paradiso Casino en in-game criminele vestigingen van Sammy's. Dit zijn niet zomaar souvenirs, maar symbolen van Lincoln Clay's motivatie voor wraak.
  • Season Pass: Bevat de toekomstige post-release DLC tegen een gereduceerde prijs.

Standard, limited deluxe en limited collector’s edition van Mafia III zijn beschikbaar op 7 oktober 2016 voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Elke pre-order van Mafia III, welke versie dan ook, ontvangt de familie Kick-Back bonus bij release die drie exclusieve voertuigen en wapens bevat.

Mafia 3 Collector's Edition

Van der Gaag nieuwe hoofdtrainer Excelsior

Mitchell van der Gaag is de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior. De opvolger van Fons Groenendijk tekent een tweejarig contract bij de Kralingers.
"Ik ben heel blij dat het nu rond is", vertelde Van der Gaag op de officiële website van Excelsior. De 44-jarige trainer was afgelopen seizoen hoofdtrainer bij Jupiler League-club FC Eindhoven, waarmee hij de play-offs bereikte.

"Dit is voor mij een mooie stap. Als club is Excelsior te vergelijken met FC Eindhoven, maar in Rotterdam is alles net wat groter en verder. De ambitieuze club wist zich niet voor niets voor de tweede achtereenvolgende keer direct te handhaven op het hoogste niveau."

"Ik vind het een geweldige uitdaging en daar wil ik ook niet voor weglopen", vervolgde de oefenmeester over de hogere verwachtingen voor volgend seizoen. "Ook de club ziet het komende seizoen weer als een uitdaging en daarom gaan we gezamenlijk keihard aan de slag. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Van der Gaag was voor zijn dienstverband bij Eindhoven trainer bij het Portugese Maritimo Funchal, waar hij zijn trainersloopbaan begon. Vervolgens werkte hij voor CF Os Belenenses en Ermis Aradippou op Cyprus.

Kwartfinale eindstation Bertens in dubbelspel

Voor Kiki Bertens was de kwartfinale het eindstation in het dubbelspel van Roland Garros. De tennisster, die zich eerder op de dag nog wist te plaatsen in het enkelspel voor de kwartfinale, verloor met haar dubbelpartner Johanna Larsson van het Franse duo Caroline Garcia en Kristina Mladenovic; 7-5 en 6-3.

Door de nederlaag kwam er een einde van zeventien wedstrijden waarin Bertens zowel in het enkelspel, als het dubbelspel wist te winnen. Morgen krijgt de Wateringse een kans om een start te maken aan een nieuwe reeks. Dan treft ze in de kwartfinale van het enkelspel de als achtste geplaatste Timea Bacsinszky. Haar partij is de tweede op Court Suzanne-Lenglen en zal niet starten voor 15.00 uur.

Google komt met 'Zoek mijn iPhone'-concurrent

Google's Mijn Account-functionaliteit bestaat een jaar en om dat te vieren heeft de techgigant er een aantal verbeteringen voor uitgebracht. De meest in het oog springende is 'Uw telefoon zoeken', waarmee Android- en iOS-gebruikers hun smartphone kunnen traceren en indien nodig op afstand kunnen blokkeren.

'Uw telefoon zoeken' doet denken aan 'Zoek mijn iPhone' van Apple. Die functie is een van Apples uithangborden binnen iCloud. Net als bij Apple, kunnen Google-gebruikers hun telefoon traceren, laten afgaan of hem compleet blokkeren. Dat laatste is erg handig als je toestel gestolen is. Wat opmerkelijk is, is dat 'Uw telefoon zoeken' ook op iOS-apparaten werkt. Andersom werkt 'Zoek mijn iPhone' niet op Android-toestellen.

Een andere vernieuwing aan Mijn account is de mogelijkheid om binnen de zoekservice van Google met je stem naar instellingen te kunnen browser. Wie 'Ok Google, laat me mijn Google-account zien' zegt, krijg meteen zijn of haar Google-account met bijbehorende instellingen te zien.

Google komt met 'Zoek mijn iPhone'-concurrent
Google komt met 'Zoek mijn iPhone'-concurrent (Foto: BuzzT)

'Pilotenstaking Air France stap dichterbij'

De op een na grootste vakbond die de piloten van Air France vertegenwoordigt, is van plan voor eind volgende week een staking aan te kondigen. Dat meldden Franse media woensdag.

SPAF zou op het punt staan een werkonderbreking van twee tot vier dagen aan te kondigen, te beginnen op 11 juni, de tweede dag van het EK voetbal in Frankrijk. De bond vertegenwoordigt circa een kwart van de vliegers.

De grootste pilotenorganisatie SNPL verkreeg eerder deze week een mandaat van haar leden om op korte termijn stakingen af te kondigen. Onduidelijk is nog of die bond de oproep van SPAF zal steunen.

'Pilotenstaking Air France stap dichterbij'
'Pilotenstaking Air France stap dichterbij' (Foto: ANP)

Ouwe rukker gepakt in Assen

De Heilige Hermandad van Assen heeft vanmiddag dapper werk verricht. Ze hebben een 71-jarige man opgepakt die in het Asser Bos de hand aan zichzelf sloeg.

Ter hoogte van de atletiekvereninging in de Drentse hoofdstad haalde de beste man zijn gerimpelde, doch kloppende roede tevoorschijn. Vervolgens gaf hij er een slinger aan.

Inmiddels waren meerdere voorbijgangers, waaronder twee mountainbikers, de ouwe rukker gepasseerd. Uiteindelijk besloot iemand toch de politie te bellen. De plaatselijke veldwachter heeft de oude man opgepakt wegens schennispleging.

Buren kunnen klagen bij Airbnb

Als mensen die via Airbnb een onderkomen huren zich misdragen, kunnen de buren dat doorgeven via Airbnb zelf. Het bedrijf heeft woensdag een meldpunt gelanceerd, op airbnb.com/neighbors. "Ons team kijkt naar de melding en neemt als het nodig is contact op met de verhuurder."

Onderkomens waar constant problemen zijn, kunnen worden geschorst van Airbnb. In extreme gevallen worden de verhuurders helemaal verbannen.

Buren kunnen klagen bij Airbnb
Buren kunnen klagen bij Airbnb (Foto: BuzzT)

Polen gewaarschuwd over rechtsstaat

De Poolse omgang met de rechtsstaat is reden voor de Europese Commissie een officiële procedure tegen het land te beginnen. Dat maakte vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag bekend.

Timmermans uitte in december al zorgen over onder meer de aanstelling van rechters bij het Grondwettelijk Hof in Polen en wetten die de onafhankelijkheid van dit hof inperken. Die bezorgdheid is er ondanks maanden van intensieve gesprekken met de eurosceptische regering nog steeds.

"De constructieve gesprekken moeten nu vertaald worden in concrete stappen om de risico's voor de rechtsstaat weg te nemen", zei Timmermans woensdag.

Het is eerste keer dat Brussel gebruikmaakt van de rechtsstaatprocedure , die het sinds 2014 heeft. Als Polen niet met een adequaat antwoord komt, kan Brussel met aanbevelingen komen waardoor het Oost-Europese land zijn stemrecht in de EU kan kwijtraken.

Polen gewaarschuwd over rechtsstaat
Polen gewaarschuwd over rechtsstaat (Foto: ANP)

Brussel: onkruidverdelger tijdelijk toestaan

De omstreden onkruidverdelger glyfosaat moet worden toegestaan totdat het Europese Agentschap voor Chemische Producten (ECHA) een wetenschappelijk oordeel heeft geveld over de mate van kankerverwekkendheid van het middel. Dat voorstel deed EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) woensdag.

Het opstellen van het ECHA-rapport duurt volgens Andriukaitis twaalf tot achttien maanden. Hij benadrukte dat de bal bij de lidstaten ligt. Experts van de EU-landen spreken zich komende maandag uit over het voorstel.

De deskundigen konden het de afgelopen tijd niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Twee keer bleek er geen meerderheid voor het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het middel eerst vijftien en vervolgens negen jaar toe te staan.

Brussel: onkruidverdelger tijdelijk toestaan
Brussel: onkruidverdelger tijdelijk toestaan (Foto: ANP)

'Ajax troeft Barcelona af met Colombiaan Sánchez'

Ajax heeft z'n zinnen gezet op het aantrekken van de Colombiaanse verdediger Davinson Sánchez. De Amsterdammers lijken FC Barcelona af te troeven. Ajax wil van Sánchez de eerste zomeraanwinst maken, meldt de Colombiaanse journalist Cesar A Londoño, die zich baseert op een 'betrouwbare bron'. Mike Verweij, journalist van de Telegraaf, bevestigde vervolgens het bericht.

De negentienjarige verdediger zou FC Barcelona hebben afgewezen omdat hij aanvankelijk niet in het B-team van de Catalanen wilde spelen, iets wat de ploeg wel voor de verdediger in gedachten had. De Colombiaans jeugdinternational maakte drie jaar geleden zijn debuut in de hoofdmacht bij Atlético Nacional.

'Late betalingen kosten economie 7 miljard'

Dat veel opdrachtgevers hun rekeningen nog altijd vaak opzettelijk te laat betalen, zorgt voor een flinke rem op de groei van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en daarmee op de werkgelegenheid. Incassobureau Intrum Justitia heeft uitgerekend dat hierdoor op jaarbasis in Nederland voor in totaal 7 miljard euro afgeschreven moet worden. Dat komt neer op 2,6 procent van de totale mkb-omzet in 2015.

"Bedrijven in Nederland houden elkaar in de greep met een slechte betalingsmoraal", zegt directeur Rick Terra van Intrum Justitia Nederland. "Het mkb heeft last van lange betalingstermijnen en late betalingen, maar wordt hierdoor gedwongen dit ook hun eigen leveranciers aan te doen. Bedrijven accepteren het omdat ze bang zijn klandizie te verliezen."Volgens het incassobureau zien driekwart van de ondernemers de betalingsmoraal zelfs als bedreiging voor het voortbestaan van hun bedrijf.

'Late betalingen kosten economie 7 miljard'
'Late betalingen kosten economie 7 miljard' (Foto: ANP)

Vertrouwelijke info uit auto agent gestolen

Bij een inbraak in de privéauto van een politiemedewerker is onder meer vertrouwelijke informatie uit een lopend onderzoek gestolen. De diefstal werd maandagavond gepleegd in een parkeergarage in Apeldoorn.

Ook drie beveiligde laptops, een mobiele telefoon, twee politielegitimatiebewijzen, bankpassen en verschillende toegangspassen tot politiegebouwen zijn bij de diefstal buitgemaakt. De spullen waren van drie verschillende agenten. De toegangspassen zijn direct geblokkeerd.

De politie is een onderzoek gestart en zegt de zaak te betreuren.

Vertrouwelijke info uit auto agent gestolen
Vertrouwelijke info uit auto agent gestolen (Foto: ANP)

NS zoekt twee extra directeuren

Spoorvervoerder NS gaat de top van het bedrijf 'slagvaardiger' inrichten. De raad van bestuur wordt uitgebreid van drie naar vijf directeuren. Er komen twee nieuwe posten bij: een directeur Operatie en een directeur Commercie & Ontwikkeling.

Hiermee wil NS naar eigen zeggen 'nog meer werken als één bedrijf' en daardoor beter presteren voor reizigers. De nieuwe operationeel directeur zal zich vooral gaan bezighouden met de vervoersactiviteiten die nu nog vallen onder NS Reizigers en de onderhoudsactiviteiten van NedTrain. De commercieel directeur gaat over de ontwikkel-, verkoop- en marketingactiviteiten van NS.

Wie de nieuwe functies gaan bekleden is nog niet bekend. De raad van commissarissen buigt zich nog over een selectie van kandidaten. Die zullen vervolgens door de minister van Financiën worden benoemd. De verwachting is dat dit binnenkort gebeurt, aldus NS.

NS zoekt twee extra directeuren
NS zoekt twee extra directeuren (Foto: ANP)

Boonen wil meer motoren in wielerkoersen

Waar veel profwielrenners pleiten voor minder motoren in wielerwedstrijden wil hun collega Tom Boonen er juist meer. De oud-winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix stelt dat het zo juist veiliger wordt in het peloton, omdat ze minder vaak renners hoeven te passeren.

Aanleiding voor de discussie is de massale valpartij vorige week in de Ronde van België waarbij renner Stig Broeckx het grootste slachtoffer werd en nog altijd in coma ligt. De oorzaak was twee motorrijders die langs het peloton wilden rijden.

Boonen: "Het probleem is nu dat sommige motards erg gejaagd zijn, want zij moeten voor het peloton het verkeer regelen. Meer motoren zou voor hen de tijdsdruk wegnemen. Want het peloton passeren is op zich niet gevaarlijk. Op het juiste moment kan dat perfect. Het probleem is dat het nu vaak noodgedwongen gebeurt op een moment dat het voor de renners niet prettig is."

Jan Smit gaat O'G3NE polsen voor Songfestival

O'G3NE is zeker in beeld als mogelijke Nederlandse inzending voor het volgende Eurovisiesongfestival. Jan Smit, die in het selectiecomité zit, wil wel met het trio praten.

"Er is een aantal artiesten die graag mee willen doen, maar dat we met O'G3NE om de tafel moeten gaan dat lijkt mij duidelijk, we gaan ze zeker benaderen", zei Jan woensdagmiddag in de radioshow van Gijs Staverman op NPO Radio 2.

De deelname van O'G3NE is nog niet in kannen en kruiken. Volgens Jan gaat het comité eerst eens de afgelopen editie 'rustig evalueren'.

O'G3NE deed eerder mee aan het Junior Eurovisiesongfestival in 2007. Onder hun meisjesnamen Lisa, Amy & Shelly werden ze toen elfde.

Jan Smit gaat O'G3NE polsen voor Songfestival
Jan Smit gaat O'G3NE polsen voor Songfestival (Foto: BuzzE)

Uitbreiding Battlefield Hardline tijdelijk gratis

De Getaway-uitbreiding voor politie-en-boefjesgame Battlefield Hardline is tijdelijk gratis beschikbaar op alle platforms. Dit in verband met EA's zogenaamde 'Road to Battlefield 1'-campagne. De aanbieding is geldig tot en met 7 juni, waarna de uitbreiding weer op de originele prijs van 15 euro zal zitten.

De Getaway-uitbreiding voor Battlefield Hardline kwam in januari dit jaar uit en biedt vier nieuwe maps, nieuwe wapens en nieuwe voertuigen. Ook is er een nieuwe gamemodus beschikbaar in Getaway, genaamd Capture the Bag. Deze modus is vergelijkbaar met Capture the Flag, maar nu is het de bedoeling om tassen geld veilig te stellen.

De Road to Battlefield 1-campagne bracht eerder al gratis DLC voor Battlefield 4. Dit allemaal als onderdeel van de aanloop naar de nieuwste Battlefield-game. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Op velerlei verzoek speelt dit deel zich weer af tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nederlandse korte film in race voor Oscar

De Nederlandse korte film Buddy van regisseur Niels Bourgonje is geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs International Shortfest in Californië. Dat heeft producent Edwin Goldman woensdag gemeld.

Het festival vindt plaats van 21 tot en met 28 juni. Buddy, met in de hoofdrollen acteurs Daniel Cornelissen en Tobias Nierop, vertelt over een jongen die de liefde van zijn ex probeert terug te winnen door hem bij te staan tijdens een hiv-onderzoek.

Op het Palm Springs International ShortFest worden meer dan 300 korte films uit meer dan 50 landen vertoond. Het is heel bijzonder dat een Nederlandse productie is verkozen voor de competitie.

Oscars
Doordat Buddy is geselecteerd voor het festival, dingt de film automatisch mee naar een plek op de shortlist voor de Oscars voor beste korte film. Als Buddy in Palm Spings in de prijzen valt, is de productie verzekerd van een plekje op de shortlist voor de Oscars.

Buddy zal later dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zijn als voorfilm in het programma van de Pathé Gay Night en het Gay & Lesbian Summer Film Festival, dat langs verschillende steden tourt.

Nederlandse korte film in race voor Oscar
Nederlandse korte film in race voor Oscar (Foto: BuzzE)

'Huisarts Tuitjenhorn ten onrechte geschorst'

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had in 2013 niet voor zeven dagen geschorst mogen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wegens zijn rol bij een omstreden euthanasie. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald naar aanleiding van een hoger beroep van Tromps weduwe. Die klaagde over de wijze waarop de IGZ in 2013 optrad tegen haar overleden echtgenoot.

De inspecteur heeft volgens de Raad van State niet aannemelijk gemaakt dat hij acuut moest ingrijpen en dat onmiddellijk maatregelen genomen moesten worden.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Na een melding stelde de IGZ Tromp voor zeven dagen op non-actief. De huisarts tekende daartegen bezwaar aan, maar maakte korte tijd later een einde aan zijn leven.

'Huisarts Tuitjenhorn ten onrechte geschorst'
'Huisarts Tuitjenhorn ten onrechte geschorst' (Foto: ANP)

Dekker en Kamer botsen over les asielkinderen

De Tweede Kamer en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) blijven lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de financiering van een tweede jaar taalonderwijs aan asielkinderen. Dat bleek woensdag tijdens een debat.

Een motie van GroenLinks om twee jaar taalles aan asielkinderen op de basisschool te financieren, kreeg een ruime meerderheid achter zich. Ook regeringspartij PvdA steunt de motie. "In een jaar is de taalachterstand bij vluchtelingenkinderen niet weggewerkt", aldus Loes Ypma van de PvdA.

Dekker ziet hier geen reden toe. "De huidige regeling werkt al vijftien jaar goed." Ook heeft hij er geen geld voor. Als de Kamer het toch wil, moet ze maar met een goede dekking komen, voegde hij eraan toe. Een jaar extra taalles kost volgens hem 24 miljoen euro.

Rik Grashoff (GroenLinks) is ,,verbijsterd over de halsstarrigheid"van de staatssecretaris. Uit een enquête van de PO-raad (primair onderwijs) bleek in april dat scholen dringend geld nodig hebben voor het geven van taallessen aan asielkinderen. Ook toen al was het probleem de financiering van het tweede jaar taalonderwijs.

Dekker en Kamer botsen over les asielkinderen
Dekker en Kamer botsen over les asielkinderen (Foto: ANP)

'Vrije burgers' gepwnd - LMAO compilatie

Misschien ken je ze wel; de Amerikaanse burgers die beweren vrij te zijn van alle Amerikaanse regels en wetten. Hier een mooie compilatie van politieagenten die niet meegaan in hun anarchistische prietpraat en - na héél veel geduld - de tasers tevoorschijn halen.

Enjoy

Zo leert de politie om te gaan met dit soort mensen:

En hoe deze rechter zich compleet verplaatst in de persoon, herstel; het individu, is hilarisch

PvdA gaat kandidaten strenger controleren

De PvdA gaat haar kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen scherper beoordelen op "links-progressieve waarden", bijvoorbeeld wat betreft homoseksualiteit en de gelijkheid van man en vrouw. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman woensdag in NRC.

Volgens hem heeft de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 al verhinderd dat conservatief-religieuze Turks-Nederlandse kandidaten op de lijsten zouden komen. Zij hadden banden met de partij van de Turkse president Erdogan, die bezig is zijn land te islamiseren. Spekman wil niet zeggen om hoeveel mensen het ging en waar is ingegrepen.

"Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen. Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald", aldus Spekman.

PvdA gaat kandidaten strenger controleren
PvdA gaat kandidaten strenger controleren (Foto: ANP)

Bewoners Fort McMurray weer terug na bosbrand

De eerste bewoners van de Canadese stad Fort McMurray keren woensdag terug naar hun huis, meldt BBC News. De stad werd begin mei geëvacueerd vanwege hevige bosbranden. In totaal moesten zo'n negentigduizend mensen hun woning verlaten.

Het is inmiddels veilig genoeg voor de bewoners om terug te keren, meent de overheid. Zo zijn belangrijke diensten als de lokale politie en brandweer weer actief. Bovendien is de verwachting dat de luchtkwaliteit zal stijgen, vanwege de komst van kouder weer en regen. De situatie wordt echter van dag tot dag bekeken.

In eerste instantie moesten alleen de inwoners van de plaats Fort McMurray hun woning verlaten, maar de overheid drong aan op meer evacuaties. Bewoners uit omliggende bosrijke gebieden werden vervolgens ook geëvacueerd. Zij mogen nog niet terug naar hun woning.

Bewoners Fort McMurray weer terug na bosbrand
Bewoners Fort McMurray weer terug na bosbrand (Foto: ANP)

Zero Time Dilemma eind juni ook op Steam

Zero Time Dilemma komt op 30 juni uit op Steam. Dat is slechts twee dagen na de release op 3DS en Vita. Aksys Games heeft daarnaast gehint op een Steam-release van 999 en Virtue's Last Reward, de andere twee delen in de Zero Escape-serie.

Zero Time Dilemma is het derde deel in de Zero Escape-serie. Dit is een reeks van spannende visual novels die naast veel lezen ook leuke puzzels bevatten.

Eerste visarend in Nederland geboren

Voor het eerst in lange tijd is er in ons land een visarendjong uit het ei gekropen. Volgens Staatsbosbeheer zijn twee visarenden in de Biesbosch de gelukkige ouders. Beelden van het jong of de jongen zijn er nog niet, maar aan het gedrag van de ouders is te zien dat er een of meerdere eieren zijn uitgekomen, maakte de organisatie woensdag bekend.

"Dat visarenden broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum", aldus de dienst. Normaal gesproken broeden visarenden vooral in Noordoost-Europa en komen ze in ons land als ze op doorreis zijn van en naar hun overwinteringsgebieden in Afrika.

Dat de dieren nu ook in Nederland broeden, ligt vooral aan het feit dat er geschiktere leefgebieden voor de vogel komen. Uitbreiding van het natuurgebied De Biesbosch, gecombineerd met voldoende vis en genoeg rust hebben er vermoedelijk toe bijgedragen dat er hier jongen ter wereld zijn gekomen.

Eerste visarend in Nederland geboren
Eerste visarend in Nederland geboren (Foto: ANP)

'Politiemol' Mark M. onder voorwaarden vrij

De 'politiemol' Mark M. komt onder voorwaarden vrij. Hij heeft lang genoeg in voorarrest gezeten, zo besloot de rechtbank in Den Bosch woensdag. Hij moet wel zijn paspoort inleveren. M. zat acht maanden in voorarrest. Hij blijft vrij tot in mei volgend jaar zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.

De 29-jarige agent verscheen opnieuw voor de rechtbank, omdat hij politie-informatie zou hebben verkocht aan criminelen. Het zou gaan om duizenden documenten uit zo'n tien zaken. In de rechtbank werd duidelijk dat in mei volgend jaar een hele week is uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van het proces.

'Politiemol' Mark M. onder voorwaarden vrij
'Politiemol' Mark M. onder voorwaarden vrij (Foto: ANP)

Veel onwetendheid bij bezitters drones

De branchevereniging voor drones (Darpas) juicht het toe dat de overheid een voorlichtingscampagne is begonnen voor de gebruikers van de onbemande vliegtuigjes. "Alle aandacht is welkom. Het gros van de mensen weet namelijk niet wat wel en wat niet mag", aldus voorzitter Rob van Nieuwland.

In Nederland zijn naar schatting van Darpas 100.000 tot 120.000 drones. "Daarvan zijn er ongeveer 25.000 van het zwaardere kaliber. Die wegen 2 kilo of meer." Sinds woensdag zijn er onder meer radiospotjes te horen en staan er billboards bij vliegvelden. Ook de informatie op internet over het gebruik van drones is uitgebreid.

Van Nieuwland: "Dronevliegen is erg laagdrempelig geworden. Het is in feite een stuk speelgoed, waarmee je direct aan de slag kan gaan. Soms zelfs letterlijk voor de deur van de winkel. Veel mensen weten niet dat dat verboden is."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wijst op de recente drone-meldingen rond de luchthaven Schiphol. Piloten zagen drones in de lucht, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone. "Deze campagne is gericht op een breed publiek, zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden met een drone. Want de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart staat voorop."

Naar verwachting worden de regels eind dit jaar aangescherpt, zodat gebruikers van recreatieve drones straks maximaal 50 meter hoog en maximaal 100 meter ver mogen vliegen. Ook bekijkt Dijksma of de straffen bij een overtreding hoog genoeg zijn.

Veel onwetendheid bij bezitters drones
Veel onwetendheid bij bezitters drones (Foto: BuzzT)

Ontslag politiemedewerker voor diefstal

Een politiemedewerker van de eenheid Oost-Nederland is ontslagen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan diefstal of verduistering.

De man werd in december al geschorst maar hij kreeg deze week van de politiechef van de eenheid te horen dat hij ontslagen is. De medewerker zou de vermeende diefstal buiten werktijd hebben gedaan. "Tegen de medewerker is aangifte gedaan van diefstal of verduistering", zo laat de politie weten. "De afdeling veiligheid, integriteit en klachten heeft een (disciplinair) onderzoek en tevens strafrechtelijk onderzoek ingesteld onder leiding van het Openbaar Ministerie."

Ontslag politiemedewerker voor diefstal
Ontslag politiemedewerker voor diefstal (Foto: ANP)

Ontwerp je eigen Skylander in Imaginators

Activision heeft Skylanders Imaginators aangekondigd. Het spel wordt ontwikkeld door Toys For Bob en gaat zorgen dat je een oneindig aantal Skylanders zelf kunt ontwerpen.

"Sinds we de eerste Skylanders game uitgebrachten, hebben we eindeloos veel tekeningen en brieven ontvangen van fans van over de hele wereld, met hun eigen Skylanders. Niets is zo inspirerend als de creativiteit van kinderen", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision. "Deze game is het ultieme blanco canvas voor kinderen, waar zij hun eigen Skylanders kunnen creëren om ze vervolgens tot leven te wekken in het spel."

Skylanders Imaginators geeft spelers veel mogelijkheden om hun favoriet te creëeren. Ze kunnen variëren met uiterlijk, krachten, eigenschappen, naam, slogan, muziek, en nog veel meer. Zo kunnen er oneindig veel Skylanders personages bedacht worden.

Met de kwaadaardige Kaos die erop uit is om Skylands over te nemen, is het aan de Portal Masters om hun eigen Imaginators te maken, om zo Kaos te verslaan. De Imaginators worden ontworpen met Creation Crystal en hiermee worden de Imaginators ook overgebracht naar consoles.

In Skylanders Imaginators verschijnen ook de Skylanders Senseis. Dit zijn nieuwe helden, die onderverdeeld zijn in tien Battle Classes, waaronder Knight, Sorcerer, Bowslinger en Brawler. Skylanders Senseis kunnen de zelfgemaakte Imaginators trainen om zo allerlei extra mogelijkheden te creeëren. Zoals speciale Imaginator wapens en toegang tot Secret Techniques uit de Battle Classe. Ook krijgen spelers via de Senseis toegang tot speciale areas in de game. Senseis beschikken over de unieke Sky-Chi gave, wat een Battle Class super move is. Er zijn in totaal 31 Senseis. Hier zitten ook schurken tussen, die iedere fan zal herkennen, maar deze zijn tot inkeer gekomen en strijden nu tegen het kwaad.

Skylanders Imaginators zal 14 oktober beschikbaar zijn voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Nintendo Wii U. Het spel ondersteunt alle 300+ Skylanders toys uit voorgaande games.

Dark Souls Easter Egg in Witcher 3-uitbreiding

De uitbreiding Blood & Wine biedt volgens ingewijden de moeilijkste content die The Witcher 3 te bieden heeft. Wellicht is het om die reden dat de ontwikkelaars bij CD Projekt RED dachten aan de concullega's bij From Software en hun pittige franchise Dark Souls.

Een knipoog naar Dark Souls kan gevonden worden in Beyond Hill and Dale, een van de laatste missies van de uitbreiding. Om de Dark Souls Easter Egg te vinden, en een buitengewoon krachtig zwaard dat eveneens aanwezig is op deze locatie, dient onderstaande route te worden doorlopen. Let op dat de volgende informatie mogelijk als spoiler-gevoelig opgevat kan worden.

- Versla de Cloud Giant-baas
- Benader het kasteel maar loop niet onder de boogconstructie door
- Spring naar beneden aan de linkerkant terwijl je naar het kasteel kijkt (met je rug naar de boss area)
- Spring nog een niveau naar beneden en volg het pad naar een grot
- Ergens in het donker zie je vervolgens iets oplichten...

De beloning die je krijgt, naast de bevrediging van een prachtige bonfire, is een level 46-zwaard, de Gesheft. Dit relic class-zwaard geeft 20% extra sign intensity op alle signs en heeft drie rune slots. het wapen heeft een base damage van 627. Verder ziet het wapen er erg gelikt uit.

Er zitten vast nog meer Easter Eggs in Blood & Wine; het is een enorme hoeveelheid content voor een uitbreiding. Blood & Wine kwam gister uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Opvallend hoog water in Rijn

De hevige regenval in Duitsland van de afgelopen dagen heeft volgens Rijkswaterstaat tot verhoogde waterstanden geleid die bijzonder zijn voor deze tijd van het jaar. Donderdagochtend wordt de waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith overschreden. De lager gelegen uiterwaarden langs de Rijn, de Waal, de Lek en de IJssel kunnen hierdoor onderlopen

De vorige keer dat er rond deze periode sprake was van verhoogde waterstanden was in juni 2013. Toen werd een maximale stand van 13,62 meter boven NAP bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren in 1970 en 1983.

De verwachting is dat de waterstand van de Rijn verder stijgt. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de rivier te vergroten en heeft de stuwen bij Driel geopend. In de loop van donderdag worden ook de stuwen in de Nederrijn en de Lek, bij Hagestein en Amerongen, geopend

In het weekend zal de waterstand dalen.

Opvallend hoogwater Rijn
Opvallend hoogwater Rijn (Foto: ANP)

Samsung werkt aan post-it-printer

Een ideetje op een post-it schrijven en die ergens opplakken is zó 2015. Dat kan moderner, en daarom werkt Samsung aan een apparaatje dat de memootjes voor je kan printen: de Idea Printer.

Het is een van de vijf projecten die Samsung woensdag heeft aangekondigd. De andere plannen zijn een slimme riem die kan helpen tegen overgewicht, een foto-app, software die de elektriciteit kan regelen en een isolatiesysteem. In de tweede helft van het jaar zouden de producten op de markt moeten komen.

Samsung werkt aan post-it-printer
Samsung werkt aan post-it-printer (Foto: BuzzT)

Tieners kijken tv via smartphone

Tieners kijken steeds minder naar de televisie. In plaats daarvan volgen ze de programma's via streams op de smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van Ericsson. De tijd die jongeren besteden voor een tv-scherm is in de afgelopen jaren gehalveerd, tv-kijken op de telefoon is juist bijna verdubbeld in tijd. Ook bij andere leeftijdsgroepen daalt het tv-kijken en stijgt het smartphone-kijken, maar niet zo snel.

Door de opkomst van streaming tv stijgt het mobiele dataverbruik. Dat is wereldwijd met 127 procent gegroeid in iets meer dan een jaar tijd, tussen juli 2014 en oktober 2015.

Er zijn 7,4 miljard mobiele abonnementen wereldwijd. Er zijn nog iets meer 'ouderwetse' toestellen dan smartphones, maar in het derde kwartaal van dit jaar verandert dat. Vier op de vijf toestellen die nu worden verkocht, zijn namelijk smartphones. En het aantal smartphones zal tot 2021 verdubbelen van 3,2 miljard naar 6,4 miljard.

Tieners kijken tv via smartphone
Tieners kijken tv via smartphone (Foto: BuzzT)

Denen blijven controleren aan Duitse grens

Denemarken blijft paspoorten controleren aan de grens met Duitsland. De regering heeft besloten de maatregel om migranten te weren tot ten minste half november te verlengen. Dat heeft de minister van Integratie Inger Støjberg woensdag meegedeeld. "Totdat onder regie van de EU een gezamenlijke oplossing is gevonden, moeten we zelf onze grenzen bewaken."

De Europese ministerraad heeft onder meer ook Duitsland en Zweden daarvoor toestemming gegeven. Denemarken volgde begin dit jaar het Zweedse voorbeeld reizigers systematisch om identiteitspapieren te vragen. Dat is volgens premier Lars Løkke Rasmussen een groot succes gebleken. In mei dienden slechts 350 mensen een verzoek voor een verblijfsvergunning in, het kleinste aantal in een maand sinds 2012.

Denemarken kent in vergelijking met omringende landen een veel geringere toestroom van asielzoekers. "Stel je eens voor dat we de regels niet hadden verscherpt", aldus Løkke.

Denen blijven controleren aan Duitse grens
Denen blijven controleren aan Duitse grens (Foto: ANP)

Bertens wint van Keys en gaat door naar kwartfinale Roland Garros

Kiki Bertens heeft de kwartfinale van Roland Garros weten te bereiken. In 7-6 (7-4) en 6-3 wist Bertens de Amerikaanse Madison Keys te verslaan. De Wateringse pakte hiermee haar zeventiende zege op een rij in het enkel- en dubbelspel. 

In de eerste set wist Bertens Keys te breken, maar op het einde kwam Keys terug tot 5-5. De tiebreak wist Bertens te winnen in 7-4. In de tweede set begon Keys meer onnodige fouten te slaan en wist Bertens bij 3-1 Keys weer te breken. Dit keer kon Keys weinig terugdoen en met een love game pakte Bertens ook de tweede set. 

In de volgende ronde zal Bertens het moeten opnemen tegen de als achtste geplaatste Timea Bacszinsky uit Zwitserland. Bacszinsky won met 6-2 en 6-4 van de Amerikaanse Venus Williams. 

In 1992 was Manon Bollegraf de laatste Nederlandse vrouw die de kwartfinale op Roland Garros wist te bereiken. 

Kamer buigt zich over renovatie Binnenhof

De Tweede Kamer praat woensdag over de opknapbeurt voor het Binnenhof. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft drie plannen aan het parlement voorgelegd. Ze zijn alle drie technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.

Binnen het budget valt de variant waarin Tweede Kamer en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal ergens anders worden gehuisvest. Deze variant duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro.

Iets duurder (482 miljoen euro) is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie duurt 6,4 jaar.

Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. Daarin blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. Deze renovatie duurt dus zeven jaar.

Kamer buigt zich over renovatie Binnenhof
Kamer buigt zich over renovatie Binnenhof (Foto: ANP)

Arnold Schwarzenegger schrikt van olifant

Arnold Schwarzenegger is op het nippertje ontsnapt aan een agressieve olifant. Tijdens een safari in Zuid-Afrika viel het dier de jeep aan waarin de acteur zat, maar die kon net op tijd wegrijden.

Arnold legde zijn hachelijke avontuur op film vast. Op de beelden is te zien dat de olifant in eerste instantie lijkt te vertrekken na een voorzichtige ontmoeting maar dat de kolos uiteindelijk toch de aanval inzet. "Oh shit", roept Arnold vervolgens verschrikt.

"Ik had het scenario niet beter kunnen schrijven mocht deze ontmoeting bedoeld zijn voor een film", schrijft de Terminator-acteur bij het filmpje dat hij op Instagram plaatste. De 68-jarige Arnold zegt desondanks toch onder de indruk te zijn van 'deze prachtige en sterke dieren'. "Hoewel sommigen hierna wel een nieuwe broek konden gebruiken", grapt hij.

Arnold Schwarzenegger schrikt van olifant
Arnold Schwarzenegger schrikt van olifant (Foto: BuzzE)

Tijgerwelpen in vrieskist Thais tempelcomplex

De Thaise dierenbescherming, die bezig is tijgers weg te halen uit een boeddhistisch tempelcomplex in de provincie Kanchanaburi, heeft in een vrieskist in de keuken de kadavers van veertig welpen gevonden. "Kennelijk waren ze het bewaren waard, maar waarvoor is voor mij een compleet raadsel", zei Adisorn Nuchdamrong, een van de leiders van de operatie, woensdag.

De aanwezige monniken hebben nog geen opheldering gegeven waarom de jonge roofdieren zijn ingevroren. Inmiddels zijn sinds maandag 52 tijgers overgebracht naar een opvangcentrum van de overheid, 85 wachten nog op transport.

Het klooster werd al jaren beschuldigd van illegaal fokken en verhandelen van tijgers. Ook zouden de dieren, die veel toeristen naar de tempel lokten, slecht zijn verzorgd.

Tijgerwelpen in vrieskist Thais tempelcomplex
Tijgerwelpen in vrieskist Thais tempelcomplex (Foto: ANP)

'Verwondingen Johnny Depp kwamen door ruzie'

De blessure van Johnny Depp die de opnames van de vijfde Pirates of the Caribbean-film vorig jaar deed stilleggen, liep hij op tijdens een ruzie met echtgenote Amber Heard. Een bron van Entertainment Tonight beweert dat Amber aan vriendinnen heeft verteld dat Johnny zijn hand verwondde toen hij tijdens een hoogopgelopen aanvaring op een muur insloeg.

De opname van de film in Australië werd in maart van 2015 onderbroken zodat de acteur in zijn thuisland de Verenigde Staten een operatie kon ondergaan waarbij er een pin in zijn vinger werd geplaatst. Destijds werd niet bekendgemaakt waar hij de blessure had opgelopen. Disney, de studio achter de Pirates of the Caribbean-filmreeks, liet alleen weten dat de acteur niet aan het werk was op het moment dat hij gewond raakte.

Disney wilde dinsdag niet reageren op het verhaal van Entertainment Tonight.

'Verwondingen Johnny Depp kwamen door ruzie'
'Verwondingen Johnny Depp kwamen door ruzie' (Foto: BuzzE)

'Omwonenden windparken niet serieus genomen'

De overgrote meerderheid van omwonenden van geplande windmolenparken (63 procent) staat positief tegenover de opwekking van duurzame energie op deze manier. Als het echter gaat om de komst van die molens in hun directe omgeving, daalt dat percentage tot 26. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder haar leden. Volgens de vereniging komt dit voor een belangrijk deel omdat zij zich niet serieus genomen voelen bij de planvorming en de inspraak voor de projecten.

De VEH deed onderzoek onder 3660 leden die in de directe omgeving wonen van gebieden die door de overheid zijn aangewezen als plek voor grote windparken. Slechts 11 procent van de ondervraagden heeft het gevoel dat hun belangen serieus worden meegewogen in de besluitvorming. Van degenen die binnen 2 kilometer van het windmolenpark wonen, heeft zelfs 72 procent geen vertrouwen in een serieuze belangenafweging.

'Omwonenden windparken niet serieus genomen'
'Omwonenden windparken niet serieus genomen' (Foto: ANP)

Justin Bieber verlangt naar stabiele relatie

Justin Bieber wil niets liever dan een lange stabiele relatie. De zanger heeft het gevoel dat een vaste vriendin hem goed zou doen, zeggen bronnen tegen E! Online.

Actrice Nicola Peltz zou zomaar eens die wens kunnen vervullen. De 21-jarige blondine werd vorige week samen met Justin gespot nadat ze romantisch hadden gedineerd. "Justin is een beetje verliefd en heeft zich echt vermaakt tijdens de date", aldus de ingewijde. "Hij heeft haar opnieuw uitgevraagd en ze zijn van plan om elkaar weer snel te zien."

Peltz is bekend van de film Transformers: Age Of Extinction en de serie Bates Motel. Ze is niet de enige aan wie Justin recent is gekoppeld. Begin dit jaar zou de zanger het nog erg gezellig hebben gehad met Hailey Baldwin.

Justin Bieber verlangt naar stabiele relatie
Justin Bieber verlangt naar stabiele relatie (Foto: BuzzE)

Villeneuve zeer kritisch over Verstappen

Oud-Formule 1-wereldkampioen Jaques Villeneuve heeft zich zeer kritisch uitgelaten over Max Verstappen. De Nederlander crashte met de Red Bull afgelopen weekend tot driemaal toe op Monaco en dat noemt de Canadees 'onacceptabel'.

Tegenover Motorsport Magazin was Villeneuve niet mild over Verstappen. "Het was een verschrikkelijk weekend. Hij is snel, maar heeft dit weekend te veel fouten gemaakt." Zeker het zowel in de derde vrije training als in de race crashen in Massenet rekent de Canadees de jonge Nederlander zwaar aan. "Hij heeft in Monaco twee keer dezelfde fout gemaakt, dat is onacceptabel." In de kwalificatie ging het bij het uitkomen van het zwembad mis.

Red Bull meet volgens Villeneuve met twee maten, omdat eerder dit jaar Daniil Kvyat na een aantal fouten teruggezet werd naar opleidingsteam Toro Rosso. "Een andere coureur zou nu naar huis gestuurd worden, maar omdat het Max Verstappen is beginnen mensen excuses te zoeken. Hij wordt beschermd." Toch denkt de Canadees dat Verstappen een potentiële wereldkampioen is, mits hij niet over de limiet hoeft te gaan om snel te zijn.

Jochie (13) bezwangert bloedmooie juf (24)

De politie van Houston is naarstig op zoek naar ene Alexandria Vera. De 24-jarige lerares uit de Texaanse metropool is namelijk zwanger geraakt na te zijn geprikt door haar vriendje, een dertienjarige scholier. In tegenstelling tot veel vergelijkbare verhalen, staat de complete familie van het ventje achter de relatie.

De vonk tussen de mooie docente en het kereltje sloeg afgelopen september over. Het mannetje kwam niet opdagen in de klas, waarna Vera hem via Instagram haar nummer gaf. Sindsdien kregen ze een vurige relatie.

Wat heet! Het stel stak hun prille geluk niet onder stoelen of banken. Zo pakte de tweedeklasser de brunette op school vol bij de kont.

De familie van het jongetje was dolgelukkig met hun nieuwe schoondochter. Zij vergezelde hem dan ook dikwijls naar familiefeestjes. In januari bereikte de relatie een hoogtepunt toen de juf zwanger bleek te zijn.

In april greep de school toch in. Vera is per direct ontslagen. De dame in kwestie wordt inmiddels gezocht door de politie. Zij kan een strafzaak aan de broek krijgen wegens herhaaldelijk de liefde bedrijven met een minderjarige, maar is nog voortvluchtig.

Windows-kraak kan al voor 90.000 dollar

Het kost slechts 90.000 dollar om alle beveiligingsmaatregelen van Windows te omzeilen. Dat bedrag wordt op een Russisch hackersforum gevraagd voor een 'local privilege escalation'. Die wordt gebruikt om andere malware op zijn bestemming te krijgen. De Amerikaanse veiligheidsdeskundige Brian Krebs schreef er woensdag over.

De verkoper zegt dat de zero-day op elke versie van Windows werkt, van Windows 2000 tot Windows 10. Als bewijs heeft hij twee video's geplaatst waarin te zien is hoe de besmetting in zijn werk gaat. De systemen hadden de meest recente beveiligingsupdates.

Beveiliger Trustwave noemt het een "zorgwekkende trend" dat zero-days op zulke forums te vinden zijn, "Zero-days komen uit de schaduw en worden snel een massa-product".

Windows-kraak kan al voor 90.000 dollar
Windows-kraak kan al voor 90.000 dollar (Foto: BuzzT)

Miljoenenfraude met pillen bij apotheken

De Inspectie SZW is een miljoenenfraude met medicijnen op het spoor. Maandag en dinsdag zijn in tien panden in het zuiden en midden van het land doorzoekingen gedaan wegens declaratiefraude door een apothekersorganisatie. Het vermoeden is dat deze apothekersorganisatie dure (preferente) medicijnen bij de zorgverzekeraars in rekening bracht, terwijl aan de patiënten goedkope (niet-preferente) medicijnen werden verstrekt.

De vermoedelijke fraude loopt in de miljoenen, meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woensdag. Bij de apothekersorganisatie zijn tientallen apotheken aangesloten.

Deze apothekersorganisatie, het bedrijf dat de administratie en facturatie van de medicijnen verzorgt en de twee bestuurders van die bedrijven worden als verdachten beschouwd. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Miljoenenfraude met pillen bij apotheken
Miljoenenfraude met pillen bij apotheken (Foto: ANP)

'Angst voor verwijt niet-integer handelen'

Steeds meer burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn bang om beschuldigd te worden van niet-integer handelen. Ze weten daardoor niet van welke tennisclub ze nog lid kunnen zijn en kopen hun auto buiten de gemeentegrens. Ze declareren niets meer: je zult maar in een bonnetjesaffaire verstrikt raken. Dat zegt jurist Hans Groot woensdag in Trouw. Hij is verbonden aan het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers.

,,Dat zogenaamde 'gebrek aan integriteit' is een enorme bananenschil aan het worden", zegt Groot. ,,De toenemende aandacht voor dit begrip moet er niet toe leiden dat niemand meer zin heeft in bestuurlijk werk. We hebben in dit land bijvoorbeeld wel 1700 capabele wethouders nodig, en duizenden raadsleden die tegen een geringe vergoeding hun avonduren opofferen."

In totaal 76 twijfelende burgemeesters hebben vorig jaar advies gevraagd aan het nieuwe steunpunt voor integriteitsonderzoek. Een duidelijk vonnis in de zaak-Van Rey moet volgens Groot helderheid bieden. De oud-wethouder van Roermond wordt verdacht van corruptie.

'Angst voor verwijt niet-integer handelen'
'Angst voor verwijt niet-integer handelen' (Foto: ANP)

Zorgverzekeraars: werelddekking moet blijven

De Nederlandse zorgverzekeraars vinden het geen goed idee dat het kabinet de werelddekking in de zorgverzekering wil afschaffen. Volgens de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn Nederlanders die straks buiten Europa reizen dan niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg, tenzij zij vallen onder een van de ingewikkelde uitzonderingen.

Het kabinet rekent volgens ZN op een besparing van 60 miljoen euro. Maar de zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald en hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. ,,Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en extra kosten", zegt algemeen directeur Petra van Holst.

Zorgverzekeraars: werelddekking moet blijven
Zorgverzekeraars: werelddekking moet blijven (Foto: ANP)

'Dance steeds belangrijker voor export'

Dancemuziek wordt steeds belangrijker als exportproduct van Nederland. Economen van ING hebben becijferd dat de verwachte exportwaarde van Nederlandse dj's, hun muziekoptredens en dancefeesten de laatste vijf jaar zo'n 2,5 keer over de kop is gegaan.

"Als het groeitempo van de laatste drie jaar gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde in 2016 uit op 218 miljoen euro", aldus de bank. Vorig jaar ging het nog om minder dan 200 miljoen euro.

Ook in Nederland zelf zijn dj's als Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell en Martin Garrix goed voor een miljoenenomzet. De grotere dancefestivals trekken jaarlijks bijna 2,8 miljoen bezoekers. Op een dancefestival geven bezoekers volgens ING gemiddeld bijna 150 euro uit.

De dj's profiteren zelf ook van de populariteit van dance. De top tien bestbetaalde dj's haalden vorig jaar gezamenlijk zo'n 247 miljoen euro binnen. De artiesten verdienden daarmee zo'n 2,5 procent meer dan het jaar ervoor.

'Dance steeds belangrijker voor export'
'Dance steeds belangrijker voor export' (Foto: ANP)

Megan Fox krijgt berichten van ongeboren baby

Megan Fox' baby is nog niet eens geboren of het kindje weet de moeder al duidelijk te maken wat hij of zij wil. De actrice zegt regelmatig berichten van de baby te krijgen.

"Je hoort niet echt een stem, maar je krijgt wel boodschappen door als je ervoor openstaat", zei Megan in de show van Jimmy Kimmel. "M'n baby wilde bijvoorbeeld dat we ergens anders zouden wonen, dus wij zijn vervolgens naar een andere plaats in Los Angeles verhuisd. Ik voel dat dat de plaats is waar dit kindje wil opgroeien."

De dertigjarige Megan wordt voor de derde keer moeder. Ze heeft al twee zoontjes, Noah van drie en Bodhi van twee. Hoewel ze niet kan wachten tot de baby er is, kijkt de actrice niet echt uit naar de bevalling. "Ik weet hoeveel pijn het gaat doen. Ik begin al een beetje nerveus te worden. Die pijn is niet om te lachen."

Megan Fox krijgt berichten van ongeboren baby
Megan Fox krijgt berichten van ongeboren baby (Foto: BuzzE)

Ouders van peuter gorilla-incident onderzocht

De Amerikaanse politie gaat onderzoek doen naar de ouders van het jongetje dat zaterdag in een dierentuin verwond werd door een gorilla van bijna 200 kilo. De politie wil in het onderzoek bepalen wat de rol van de familie was bij het incident, meldt CNN woensdag.

De peuter was over de omheining geklommen en in het verblijf van de mensaap gevallen. De zeventienjarige gorilla werd na ongeveer 10 minuten doodgeschoten. De afgelopen dagen klonken er daarom veel protesten van dierenliefhebbers. Zij menen dat de gorilla geen kwaad in de zin had, ondanks dat hij het jongetje vrij hard heen en weer slingerde.

Ouders van peuter gorilla-incident onderzocht
Ouders van peuter gorilla-incident onderzocht (Foto: ANP)

Haagse agent aangehouden wegens 'lekken'

De Rijksrecherche heeft woensdagochtend een 28-jarige agent van de politie in Den Haag aangehouden wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Ook zijn twee medeverdachten gearresteerd.

De man wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. Het zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaan om informatie uit systemen van de uniformdienst, niet om vertrouwelijke gegevens van de recherche.

De woning en de werkplek van de man zijn eveneens doorzocht.

De agent zit voorlopig in beperkingen, waardoor contacten met de buitenwereld zijn afgeschermd. Het OM zegt daarom in deze fase van het onderzoek geen verdere mededelingen te kunnen doen.

Haagse agent aangehouden wegens 'lekken'
Haagse agent aangehouden wegens 'lekken' (Foto: ANP)

Drie tips over liquidatie Vincent Jalink

Na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag zijn bij de politie in Amsterdam drie tips binnengekomen over het schietincident in Diemen, waarbij vrijdagavond de 38-jarige Vincent Jalink om het leven kwam. Jalink, een bekende van politie en justitie, werd voor de ogen van zijn zoontje neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis.

Of de tips bruikbaar zijn, moet worden onderzocht. Onder de tipgevers zit iemand die mogelijk getuige is geweest van de schietpartij, aldus de politie woensdag.

De zoektocht naar de dader of daders duurt nog voort. Sommige getuigen zagen na het incident een man in donkere kleding wegrennen in de richting van het tankstation aan de Diemerpolderweg en even later achter op een scooter stappen. Andere getuigen zagen een donkere auto wegrijden.

Drie tips over liquidatie Vincent Jalink
Drie tips over liquidatie Vincent Jalink (Foto: ANP)

Voorlichtingscampagne voor drones van start

Een voorlichtingscampagne gaat vanaf deze woensdag gebruikers van drones op de regels wijzen. Het gaat om radiospotjes en billboards bij vliegvelden. Ook de informatie online over het gebruik van drones is uitgebreid.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wijst op de recente drone-meldingen rond de luchthaven Schiphol. Piloten zagen drones in de lucht, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone. "Deze campagne is gericht op een breed publiek, zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden met een drone. Want de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart staat voorop."

Naar verwachting worden de regels eind dit jaar aangescherpt, zodat gebruikers van recreatieve drones straks maximaal 50 meter hoog en maximaal 100 meter ver mogen vliegen. Ook bekijkt Dijksma of de straffen bij een overtreding hoog genoeg zijn.

Voorlichtingscampagne voor drones van start
Voorlichtingscampagne voor drones van start (Foto: ANP)

Turkse premier: Duitse stemming 'absurd'

De Turkse premier Binali Yildirim noemt de stemming in de Duitse Bondsdag om de massamoord in 1915 op Armeniërs te erkennen als volkerenmoord "absurd". Het zou de banden tussen de twee landen beschadigen, zei Yildirim woensdag.

Het Duitse parlement zal naar verwachting donderdag het symbolische wetsvoorstel over het bloedbad van een eeuw geleden steunen. Turkije verwerpt stellig de opvatting dat de moord op mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaans Turkse troepen gelijkstond aan genocide. Ankara betwist niet alleen het dodental, maar ook dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan belde dinsdag al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de stemming. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te "misleiden"over wat er met de Armeniërs is gebeurd.

Turkse premier: Duitse stemming 'absurd'
Turkse premier: Duitse stemming 'absurd' (Foto: ANP)

Strengere grenscontroles Duitsland tijdens EK

De Duitse politie gaat tijdens het EK voetbal, dat 10 juni begint, strenger controleren op de wegen in het grensgebied met Nederland, Frankrijk, Luxemburg en België. Dat heeft een woordvoerder van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen woensdag gezegd tegen de 'Deutschlandfunk'.

Er wordt extra mankracht ingezet om supporters die mogelijk kwaad in de zin hebben tijdig aan te houden. Automobilisten en hun passagiers moeten geldige papieren kunnen overleggen en er rekening mee houden dat hun wagen wordt geïnspecteerd.

Strengere grenscontroles Duitsland tijdens EK
Strengere grenscontroles Duitsland tijdens EK (Foto: ANP)

'Gebrekkige aandacht discriminatie zwangeren'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in zijn deze week begonnen campagne tegen discriminatie op de arbeidsmarkt verzuimd om aandacht te besteden aan zwangerschapsdiscriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens is verbaasd over het ontbreken van dit onderwerp, omdat de bewindsman eerder zou hebben toegezegd dat hier meer naar gekeken zou worden.

Asscher gaf dinsdagmiddag het startsein voor de campagne. Doel hiervan is duidelijk te maken dat iedereen vooroordelen heeft, en om te laten zien hoe je daaroverheen kunt stappen. "Ondanks een dringende oproep van het College voor de Rechten van de Mens en een toezegging van de minister, wordt in de campagne geen specifieke aandacht besteed aan zwangerschapsdiscriminatie", aldus het college. "Dat is een gemiste kans."

'Gebrekkige aandacht discriminatie zwangeren'
'Gebrekkige aandacht discriminatie zwangeren' (Foto: ANP)

Diensten meer in prijs gestegen dan goederen

Diensten zijn de afgelopen twee decennia bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Voor diensten als een cafébezoek, woninghuur of een busritje moeten Nederlanders bijna 60 procent meer neertellen dan in 1996. Producten als levensmiddelen, wasmachines of fietsen zijn tegelijkertijd ruim 30 procent in prijs toegenomen.

Dat voor diensten zo veel meer wordt gerekend heeft te maken met loonkosten. Die vormen doorgaans de belangrijkste kostenpost voor dienstverleners. De loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met dik 72 procent. Belasting- en accijnsverhogingen stuwden vooral de prijzen van goederen.

Er zijn overigens ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in twintig jaar tijd juist goedkoper geworden. Telefoongebruik en internet daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto's werden zelfs een kwart goedkoper.

Gemiddeld is het leven vergeleken met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder geworden, blijkt uit de berekeningen van het CBS. Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo'n 1,9 procent per jaar.

Diensten meer in prijs gestegen dan goederen
Diensten meer in prijs gestegen dan goederen (Foto: ANP)

Robert ten Brink denkt nog niet aan stoppen

Robert ten Brink is voorlopig nog niet klaar met televisie maken. Hoewel de presentator inmiddels de zestig is gepasseerd, blijft hij enthousiast.

"Over pensioen denk ik niet na", stelt Robert woensdag in De Telegraaf. "Ik ken mensen die ouder zijn dan ik, bijvoorbeeld Ivo Niehe die net zeventig is geworden, die dag en nacht werken. Ik denk dat dat vanzelf gaat. Ik hoef niet tot de laatste snik op tv, maar zou wel programma's willen blijven maken, voor of achter de schermen."

"Ik slik geen speciale pillen of zo, ik word gewoon enthousiast van leuke programma's maken", aldus Robert, die woensdagavond weer te zien is in Love is in the air. "En bij RTL zeggen ze ook niet 'doe rustiger aan'. En het publiek evenmin. Als het publiek vindt dat ik weg moet, dan is dat zo."


Zorgen bij politie over hoeveelheden cocaïne

De Nationale Politie maakt zich grote zorgen over de grote hoeveelheden cocaïne die de laatste maanden naar Nederland komen. In de afgelopen tien maanden ontdekten politie, justitie en douane al meer dan 30.000 kilo coke.

De politie spreekt van een mogelijk 'veranderd businessmodel' bij drugskartels uit Colombia, Peru en Bolivia. "De partijen zijn vaker enorm groot. De vraag is kennelijk toch zeer fors en hoge risico's op onderschepping worden geaccepteerd", zegt chef van de landelijke recherche Wilbert Paulissen woensdag in De Telegraaf. "Het duidt erop dat ze er kennelijk op vertrouwen dat het goed gaat."

Motorbendes raken volgens de politie ook meer betrokken bij de cokehandel. "De eerste leden van Nederlandse chapters van motorclubs in Zuid-Amerika zijn al gesignaleerd", zegt Maurice Luxembourg van het programma Drugs van de Landelijke Eenheid.

Zorgen bij politie over hoeveelheden cocaïne
Zorgen bij politie over hoeveelheden cocaïne (Foto: ANP)

Alle Belgische verkeersboetes op de mat

Alle verkeersboetes die in België aan Nederlanders worden uitgeschreven moeten voortaan ook daadwerkelijk worden betaald. Snelheidsboetes vielen al op de mat, en dat geldt vanaf woensdag ook voor parkeerboetes en bekeuringen voor overtreding van voertuigkeuring- en voorrangsregels.

De automatische gegevensuitwisseling tussen beide landen treedt op 1 juni in werking. De zuiderburen kunnen voortaan de Nederlandse databank raadplegen om de identiteit en adresgegevens van de overtreder te achterhalen. België ratificeerde onlangs het verdrag dat dit mogelijk maakt.

Een Europese richtlijn regelde al dat boetes voor te snel of door rood licht rijden in een ander EU-land moeten worden betaald. Dat geldt ook voor het niet-dragen van de gordel, rijden onder invloed en bellen achter het stuur.

Volgens de Belgische autoriteiten zijn Nederlanders verantwoordelijk voor bijna een op de drie verkeersovertredingen die buitenlanders in België begaan.

Alle Belgische verkeersboetes op de mat
Alle Belgische verkeersboetes op de mat (Foto: ANP)

Familie zet inboedel Whitney Houston te koop

Ruim honderd persoonlijke eigendommen van Whitney Houston gaan later deze maand onder de hamer op een veiling in Beverly Hills.

De familie van de zangeres vindt het vier jaar na haar dood tijd om "iets van Whitney aan de mensen te geven", aldus haar schoonzus en de beheerder van haar nalatenschap Pat Houston tegenover Yahoo. Tijdens de openbare veiling gaan onder meer een paspoort, een Dolce & Gabbana bontjas en een aantal awards die de zangeres won onder hamer.

Whitney werd in februari van 2012 dood aangetroffen in een badkuip in het Beverly Hilton hotel in Beverly Hills. Haar enige erfgename, dochter Bobbi Kristina, overleed ruim drie jaar later op 22-jarige leeftijd.

Zwaargewonde bij botsing schip met brug

Op het Albertkanaal in Antwerpen is dinsdagavond een binnenschip tegen een brug gevaren. Daarbij raakte een van de opvarenden zwaargewond. Er waren in totaal acht mensen aan boord.

Intussen is het schip weggesleept en na een grondige inspectie werd de brug vrijgegeven voor het verkeer. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet bekend.

Overwatch

Ik ben al een Blizzard fan vanaf de jaren 90. World of Warcraft is mijn meest gespeelde spel ooit en toen ik hoorde dat ze met een nieuwe MMO bezig waren ging mijn hart sneller kloppen. Jaren later bleek de nieuwe MMO niet aan de eisen van Blizzard te voldoen en werd het project stopgezet, maar niet helemaal. Overwatch is een overblijfsel van dat project. Na het zien van de eerste cinematic was mijn teleurstelling weg. Ik ben geen diehard shooter-speler, maar Overwatch maakt iets los in mij waardoor ik nu moeite heb om te stoppen met spelen.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden en mogelijk onweer

Wolkenvelden en zon wisselen elkaar vanmorgen af. In het zuiden kunnen zich in de ochtend al enkele buien vormen, in de middag breidt die kans zich uit naar het oosten. Hierbij zijn ook hagel en onweer mogelijk en er kan in korte tijd veel neerslag vallen volgens het KNMI. De temperaturen liggen tussen de 17 en 25 graden vandaag, de wind komt uit het noordwesten en is matig van kracht. 

Zon op 05:25
Zon onder 21:50
Zonkracht

7 / 3

Een tijdje terug moest ik iets ophalen in een flat. Ik moest op de tiende verdieping zijn, en wat een ontzettend uitzicht heb je dan .. klikbaar voor vergroting! 

Uitzicht over Alkmaar  (Foto: DJMO)
Uitzicht over Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1836 Charles Darwin arriveerde in Kaapstad.
1881 Nederlands eerste openbare telefoonnetwerk werd in gebruik genomen.
1962 Adolf Eichmann werd in Israël geëxecuteerd.
1984 In de Efteling werd het Carnaval Festival in gebruik genomen.
2009 Een Airbus A330-200 van Air France verdween van de radar. Bij de rampvlucht kwamen 228 mensen om het leven.


Taa tata Taa tata Tatata

Nederlandse regeltjesdrift

Nederland is een land van wetten en regels. Dat vind je op allerlei terreinen terug. Je vindt het in het bedrijfsleven, waar veel ondernemers het meer dan zat zijn dat ze voor elk wissewasje een formulier in moet vullen. Je vindt het in de zorg, waar veel tijd en geld naar bureaucratie gaat. En ga zo maar door, er zijn voorbeelden te over. Natuurlijk zijn regels nuttig; regels zorgen immers voor een gestructureerd land, daar heeft iedereen baat bij. Maar veel regels zijn ronduit overbodig, of zelfs schadelijk.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.