FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 juni 2016

Van Barneveld en Van Gerwen langs Rusland op World Cup of Darts

Het is tijd voor de World Cup of Darts, het koppeltoernooi van de PDC. 32 koppels uit 32 verschillende landen strijden om de titel. Namens Nederland doen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld mee. Oranje speelde tegen Rusland en wonnen met 5-3. 

Het Russische duo bestond uit Aleksandr Oreshkin en Boris Koltsov. Rusland begon met gooien en behield hun leg. Barney maakte 1-1, waarna een leg later direct een break werd gemaakt. Het spel van de Russen en met name dat van Oreshkin zorgden ervoor dat de Nederlanders niet echt in hun spel kwamen. Uiteindelijk wisten ze de partij met 5-3 te winnen.  

Ook de Belgen staan in de tweede ronde. Kim en Ronny Huybrechts wonnen eenvoudig met 5-1 van Polen. Schotland had het heel erg lastig Nieuw-Zeeland. Cody Harris gooide namens Nieuw-Zeeland direct 125 uit. Samen met Warren Perry kwamen ze 1-3 voor, voordat de Schotse machine begon te lopen. Gary Anderson en Robert Thornton wisten de parij uiteindelijk met 5-3 te winnen. 

Per Laursen & Daniel Jensen wisten namens Denemarken het Zweedse koppel Magnus Caris & Daniel Larsson te verslaan. Het werd 5-2. Ouwe rotten uit de Verenigde Staten Darin Young & Larry Butler werden met 5-3 verslagen door het Philipijnse koppel Gilbert Ulang & Alex Tagarao. 

Nederland treft in de volgende ronde de Philippijnen. Deze wedstrijd wordt zaterdag gespeeld. Vrijdag staan er nog acht partijen op het programma in de eerste ronde. Titelverdediger Engeland zal het met Phil Taylor en Adrian Lewis opnemen tegen Spanje. De Spanjaarden vaardigen Cristo Reyes en Antonio Alcinas af. 

Uitslagen World Cup of Darts - Ronde I 

Hongarije 5-3 Thailand
Verenigde Staten 3-5 Philippijnen 
Noorwegen 5-2 Gibraltar
Denemarken 5-2 Zweden
België 5-1 Polen
Schotland 5-3 Nieuw-Zeeland
Nederland 5-3 Rusland
Australië 5-3 Duitsland 

Programma Ronde I - vrijdag

Tsjechië v China
Griekenland v Canada
Ierland v Hong Kong
Zuid-Afrika v Singapore
Noord-Ierland v Japan
Wales v Finland
Engeland v Spanje
Oostenrijk v Italië 

Onderzoek naar 'wervende' minister

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt uit hoe het kan dat inwoners van Zoetermeer een door minister Ard van der Steur ondertekende brief hebben gekregen met reclame voor een beveiligingssysteem. Dat bevestigt een woordvoerder van het departement na een bericht in de NRC.

Hoewel het ministerie graag samenwerkt met elke partij die goede ideeën heeft om het aantal inbraken te verlagen, had deze brief nooit zo verstuurd mogen worden. Bewindslieden worden niet geacht op zo'n manier reclame te maken. De brief is behalve zogenaamd door van der Steur ondertekend door de burgemeester van Zoetermeer en een topman van KPN.

Onderzoek naar 'wervende' minister
Onderzoek naar 'wervende' minister (Foto: ANP)

Verbreding Wilhelminakanaal 70 miljoen duurder

De verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij Tilburg gaat 70 miljoen euro extra kosten. Het geld is nodig voor de aanpassing van een sluis bij de wijk Reeshof. De gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant moeten elk 11 miljoen euro betalen, het Rijk de rest, zei een woordvoerder van de gemeente Tilburg donderdag.

Sluis 2 zou eigenlijk worden afgebroken, maar onderzoek wees uit dat hierdoor het waterpeil in het kanaal enkele meters zou zakken met als gevolg dat ook het grondwaterpeil in de woonwijk zou gaan dalen. Dat zou weer kunnen leiden tot verzakking van woningen in de Reeshof.

De verbreding en verdieping van het kanaal en aanpassing van de sluis zijn nodig om grote containerschepen naar Tilburg te laten varen. Het Rijk is gevraagd akkoord te gaan met de oplossing en mee te betalen. Een beslissing daarover wordt voor de zomer verwacht.

Verbreding Wilhelminakanaal 70 miljoen duurder
Verbreding Wilhelminakanaal 70 miljoen duurder (Foto: ANP)

"Mijn vrouw zou aan de doping gezeten hebben"

Het was geen al te beste week voor ex-kogelstoter Dylan Armstrong. De Canadees kreeg namelijk te horen dat een van de acht Russische sporters die bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2012 positief bevonden werden zijn vrouw is.

Armstrong is getrouwd met de Russische kogelstootster Evgeniia Kolodko, die in Londen vier jaar geleden olympisch brons pakte. Die mocht ze later inruilen voor een zilveren medaille, nadat winnares Nadzeya Ostapchuk weer eens gepakt was op doping. Ironisch genoeg lijkt Kolodko nu zelf haar zilveren medaille weer in te moeten leveren. De Chinese Li Ling zou dan brons krijgen, nadat ze oorspronkelijk als vijfde eindigde.

"Eerder deze week heb ik te horen gekregen dat mijn vrouw een van de vermoedelijk positieve atleten uit 2012 is", aldus een statement van Armstrong, die er wel bij zegt dat hij Kolodko voorafgaand aan de Spelen nog niet kende. "Dit nieuws is voor mij bijzonder moeilijk omdat het effect heeft op de gemeenschap van olympische sporters, waar ik deel van uitmaak, maar ook op iemand van wie ik zielsveel houd. Ik heb mijn vrouw dan ook geadviseerd om zoveel mogelijk mee te werken met het Internationaal Olympisch Comité en de wereldantidopingautoriteit WADA."

Armstrong zelf is ook al eens de dupe geweest van bewezen dopinggebruikers. In 2008 eindigde hij op de Olympische Spelen als vierde, achter Andrei Mikhnevich. De Wit-Rus werd later gepakt op doping en moest zijn bronzen medaille inleveren bij Armstrong. "Nieuws over doperende atleten is erg ontmoedigend voor atleten die wél schoon proberen te sporten. Ik weet hoe moeilijk het is als je pas na zes jaar je medaille krijgt vanwege een dopeur. Ik ben altijd erg duidelijk geweest over hoe ik tegenover doperende sporters sta: zero tolerance is mijn devies."

Justin Bieber avondje uit met Rita Ora

Na een avondje in de nachtclub in Hollywood zijn Justin Bieber en Rita Ora woensdag samen in één auto vertrokken. Dat is te zien op videobeelden op de website van TMZ.

De 22-jarige Justin en de 25-jarige Britse zangeres arriveerden apart van elkaar bij nachtclub Warwick. Justin Bieber verschool zich onder de capuchon van zijn trui. Rita Ora arriveerde daarna.

Rond twee uur 's nachts vertrokken Justin en Rita samen in zijn klaarstaande suv. Onlangs werd Justin Bieber nog gespot met actrice Nicola Peltz, begin dit jaar zou hij het nog erg gezellig hebben gehad met model Hailey Baldwin.

Justin Bieber avondje uit met Rita Ora
Justin Bieber avondje uit met Rita Ora (Foto: BuzzE)

Snapchat streeft Twitter voorbij

Snapchat heeft voor het eerst meer actieve gebruikers dan Twitter. Zo'n 150 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van de chatdienst, meldt Bloomberg. Twitter moet het met zeker 10 miljoen minder gebruikers doen.

Wat bij Snapchat opvalt, is dat de dienst nog altijd groeit. En flink ook. In het afgelopen halfjaar zijn er 40 miljoen dagelijkse gebruikers bijgekomen. De groei van Snapchat moet Twitter dan ook aan het denken zetten. De microblogdienst krijgt al jaren het verwijt te weinig nieuwe gebruikers te werven en ook te weinig nieuwe content te genereren. Steeds vaker wordt over Twitter gezegd dat het vooral een medium is voor politici, reclamemakers en journalisten terwijl Snapchat een veel algemener, en bovendien veel jonger, publiek heeft.

Ook Twitter-oprichter en CEO Jack Dorsey ziet in dat het anders moet met zijn bedrijf. Woensdag zei hij tegen re/code dat Twitter soms te ingewikkeld is en dat hij er alles aan zal doen om de dienst te verbeteren.

Snapchat streeft Twitter voorbij
Snapchat streeft Twitter voorbij (Foto: BuzzT)

Commissie buigt zich over levenslang gestrafte

Er moet een adviescommissie komen die levenslang gestraften na 25 jaar cel gaat beoordelen en moet bezien of ze eventueel een kansje mogen maken op terugkeer in de samenleving. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schrijft dat donderdagavond aan de Tweede Kamer.

Nu hebben levenslang gestraften geen enkel perspectief. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt het onmenselijk om mensen hun hele leven zonder enig uitzicht op te sluiten. Daarom wordt de straf al minder opgelegd. Dijkhoff wil de levenslange straf echter overeind houden en stelt juist daarom aanpassingen voor.

Bij het advies van het voorgestelde college aan de staatssecretaris moeten de belangen van nabestaanden nadrukkelijk worden meegewogen.

Dijkhoff wil verder de maximale strafmaat voor doodslag, nu vijftien jaar, verhogen. Daarover gaat hij een wetsvoorstel uitdenken, schrijft hij.

Commissie buigt zich over levenslang gestrafte
Commissie buigt zich over levenslang gestrafte (Foto: ANP)

F-16 crasht na vliegshow

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig is donderdag ten zuiden van Colorado Springs neergestort na een luchtshow. Volgens de Denver Post kon de piloot zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen. Er zijn geen berichten over gewonden op de grond.

De F-16 maakte deel uit van het Thunderbirdsteam dat net over het terrein van de Air Force Academy was gevlogen om het feestje van de geslaagde studenten luister bij te zetten. President Barack Obama was onder de toeschouwers.

F-16 crasht na vliegshow in Colorado
F-16 crasht na vliegshow (Foto: ANP)

Hockeysters opnieuw niet langs Groot-Brittannië

De hockeydames hebben donderdag in de opnieuw niet weten te winnen van Groot-Brittannië. Na de 1-2 nederlaag van afgelopen dinsdag bleef Oranje dit keer steken op 1-1. De Britten maakten de gelijkmaker pas drie minuten voor tijd. Namens Nederland scoorde Eva de Goede in het eerste kwart uit een strafbal.

Van de 24 speelsters die tot de trainingsgroep van Alyson Annan behoren, zaten er zes op de tribune: Joyce Sombroek, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laurien Leurink, Caia van Maasakker en Willemijn Bos. Anne Veenendaal keepte de hele wedstrijd. 

In de slotfase gaf Oranje de overwinning toch uit handen. Alex Danson schoot drie  minuten voor tijd de gelijkmaker binnen. Na afloop van de wedstrijd hielden beide ploegen een shoot-out-serie. Oranje won met 4-2. Margot van Geffen, Lidewij Welten, Kitty van Male en Lauren Stam scoorden, Maria Verschoor miste. Anne Veenendaal stopte 3 shoot-outs. 

Volgende week staan er nieuwe oefenwedstrijd gepland. De hockeysters nemen het dan twee keer op tegen de Verenigde Staten. Ook zal er nog een duel tegen Nieuw-Zeeland gespeeld gaan worden. De ploeg zal daarna naar Londen afreizen voor de Champions Trophy. 

Storing teistert Apple-diensten

Een groot aantal Apple-diensten kampt donderdagavond (Nederlandse tijd) met een storing. Via social media melden gebruikers van over de hele wereld problemen met onder meer iCloud, Apple Music en de iTunes Store.

Op de eigen statuspagina bevestigt Apple de storing en zegt er hard aan te werken om alle diensten weer in de lucht te krijgen. Woensdag werd de techgigant ook al getroffen door een storing. Toen waren er klanten die niet meer bij hun muziek konden door problemen met iCloud Music Library.

De serverproblemen komen op een ongelukkig moment voor Apple. Over twee weken is de jaarlijkse WWDC en ontwikkelaars zijn vooral gefocust op Apples vernieuwingen op cloudgebied. Momenteel klinkt nogal eens het verwijt dat Google het veel beter doet op het gebied van clouddiensten.

Storing teistert Apple-diensten
Storing teistert Apple-diensten (Foto: BuzzT)

Shaun het Schaap in Super Mario Maker

Nintendo kondigt vandaag een nieuwe samenwerking aan met studio Aardman en verwelkomt Shaun het Schaap in de game Super Mario Maker voor Wii U.

De actie vindt plaats in het gloednieuwe, officiële level genaamd Shaun en de melige mollen, dat is gebaseerd op Shauns thuis, Mossy Bottom Farm. Aardman heeft nauw samengewerkt met Nintendo om Shaun’s Mossy Bottom Farm naar Mushroom Kingdom te brengen. Hier krijgt Mario te maken met ondeugende Monty Moles, krankzinnige constructies en grappige geheimen. Het voltooien van dit level wordt beloond met een Shaun het Schaap-kostuum waarmee Mario in de vacht van Shaun kan kruipen.

Het kostuum geeft hem van kop tot staart het wollige uiterlijk van Shaun het Schaap. Mario kan echter ook een pose aannemen waarin hij zijn ware identiteit prijsgeeft door het tonen van zijn beroemde blauwe overall, rode pet, bruine schoenen en witte handschoenen.

Super Mario Maker is al uit op Wii U. Dit nieuwe officiële level van Shaun het Schaap, dat spelers beloont met het Shaun-kostuum, komt wereldwijd beschikbaar in de middag van vrijdag 3 juni. Spelers moeten eerst kiezen voor “levelwereld”, dan voor “officiële levels” en tenslotte het Shaun-level, om het meteen te kunnen spelen.

The Giant voor elke Call of Duty: Black Ops 3-speler

The Giant, een remake van de Zombies map Der Riese, komt los beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Eerder was The Giant alleen verkrijgbaar als extra bij de Call of Duty: Black Ops 3 Juggernog Edition, Hardened Edition en Digital Deluxe Editions, of als onderdeel van de Call of Duty: Black Ops 3 Season Pass. 

In The Giant word je als speler meegenomen naar een geheim onderzoekscentrum uit de Treyarch-klassieker Der Riese. Het verhaal uit de Zombies-map vervolgt met bekende personages als Dempsey, Nikolai, Richtofen en Takeo.

Daarnaast is The Giant vanaf vandaag ook los aan te schaffen voor de PlayStation 3. De Zombies-map komt in een later stadium ook voor andere last-gen platformen beschikbaar.

Zo rolt BB-8 in LEGO Star Wars

Warner Bros. Interactive geeft de volgende character vignette vrij voor LEGO Star Wars: The Force Awakens met deze keer BB-8 in de hoofdrol, de astromech droid en trouwe metgezel van de Resistance-piloot Poe Dameron.

De video toont BB-8’s LEGO-personage in gameplay-momenten en cutscenes, allemaal met de oh zo bekende LEGO-humor. De game laat ook de exclusieve speelbare content ‘New Adventures’ zien die plaatsvindt in aanloop naar Star Wars: The Force Awakens, waarmee spelers meer content krijgen dan in de film.

LEGO Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 28 juni 2016 voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

Meer illegale praktijken in GTA Online

Vandaag lanceert Rockstar de officiële trailer voor de volgende grote gratis update voor GTA Online, 'Further Adventures in Finance and Felony' genaamd, die vanaf 7 juni beschikbaar is.

Bouw aan een eigen imperium als CEO. Transporteer illegale vrachten en smokkelwaar en verstoor de handel van rivaliserende ondernemingen. In deze update kun je nog grotere nieuwe voertuigen aanschaffen, nieuwe kantoorpanden openen en een persoonlijke assistent inhuren. Run de stad en neem de ondernemingen van je vijanden een voor een over.

GTA Online is al uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

King of Fighters XIV laat zich weer zien

Deep Silver brengt King of Fighters XIV hier uit, en ze geven meteen een nieuwe trailer uit waarin Ryo Sakazaki, Robert Garci en Yuri Sakazaki laten zien dat ze 'the art of fighting' nog niet verleerd zijn.

King of Fighters XIV is dit keer toegankelijker gemaakt voor nieuwkomers, er is een 'Rush'-modus waarmee combo's makkelijker te maken zijn. Er zullen 50 personages om uit te kiezen zijn. Met Party Battles wordt het druk in multiplayer en natuurlijk zijn er vele specaile technieken om combo's te maken, special moves te cancelen om ze zo te linken en meer. Er is ook een Story-modus beschikbaar voor de solisten onder ons.

Het vechtspel komt alleen uit op PlayStation 4 en wel op 26 augustus.

Politie EU brengt criminele bendes slag toe

Politiekorpsen uit verscheidene Europese landen hebben de internationale criminaliteit een belangrijke slag toegebracht. Tientallen misdaadbendes, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa, zijn opgerold.

De Duitse federale recherche maakte donderdag bekend dat honderden verdachten zijn gearresteerd. Aan de massale operatie hebben duizenden politieagenten uit 22 landen meegewerkt. De onderzoeken hebben 2,5 jaar geduurd.

De aandacht was gericht op liefst 72 criminele organisaties, die misdrijven pleegden op tal van terreinen. Het varieerde van diefstal van dure auto's, inbraak, roofovervallen op juweliers, paspoortvervalsing en mensenhandel tot huurmoord aan toe. De grensoverschrijdende aanpak leverde 1890 verdachten op, tegen meer dan een kwart van hen is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Inmiddels zijn 382 aanhoudingen verricht.

Politie EU brengt criminele bendes slag toe
Politie EU brengt criminele bendes slag toe (Foto: ANP)

Spotify verwijdert songteksten

Muziek luisteren terwijl onder in beeld de tekst meeloopt. Voorlopig kan dat even niet op Spotify. Dat heeft de tekstendienst Musixmatch weggehaald.

Musixmatch schrijft op zijn blog dat er een verschil van inzicht was. Dat heeft mogelijk te maken met geld, want de makers schrijven: "We willen een zelfstandige ervaring creëren met een gezond bedrijfsplan waarmee we onszelf en de rechthebbenden kunnen ondersteunen. We willen ons product aanbieden aan anderen, maar alleen als de economische waarde wordt erkend."

Musixmatch heeft ongeveer 60 miljoen gebruikers. De dienst was sinds januari vorig jaar in Spotify te vinden.

Spotify verwijdert songteksten
Spotify verwijdert songteksten (Foto: BuzzT)

ECB handhaaft rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht besloten de rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten.

In maart trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Daarnaast werd destijds het bedrag waarvoor maandelijks schuldpapier wordt opgekocht opgevoerd van 60 miljard naar 80 miljard euro. Ook bedrijfsobligaties vallen vanaf 8 juni onder het opkoopprogramma.

ECB handhaaft rente
ECB handhaaft rente (Foto: ANP)

Huisvesting vluchtelingen nog ver achter

De huisvesting van asielzoekers die in ons land mogen blijven, loopt nog steeds enorm achter op schema. Dat meldt donderdag het Platform Opnieuw Thuis, een samenwerkingsverband van de verantwoordelijke ministeries en andere organisaties.

In totaal hebben er dit jaar 13.826 mensen eigen onderdak gekregen. Gemeenten zouden er de eerste zes maanden van dit jaar echter 23.400 statushouders moeten zien te huisvesten. Dat betekent dat er deze maand eigenlijk nog 9500
statushouders aan woonruimte zouden moeten worden geholpen.

Op dit moment zitten zo'n 16.000 zogenoemde statushouders in asielzoekerscentra.

Huisvesting asielzoekers nog ver achter
Huisvesting asielzoekers nog ver achter (Foto: ANP)

Opbrengst Alpe d'Huzes bijna 11 miljoen euro

De deelnemers aan Alpe d'Huzes hebben dit jaar bijna 11 miljoen euro opgehaald. Tijdens het evenement beklimmen fietsers en lopers de Franse berg Alpe d'Huez één tot zes keer en laten zich daarbij sponsoren. De opbrengst is voor onderzoek naar kanker. Het bedrag kan nog hoger worden; in oktober wordt de definitieve opbrengst bekend.

Donderdag gingen 3193 fietsers en 881 lopers de uitdaging aan. Onder de deelnemers zijn traditioneel veel (ex-)kankerpatiënten en familieleden, vrienden en buren. "Elke deelnemer zet onmacht om in kracht en stijgt boven zichzelf uit", aldus voorzitter Johan van der Waal van Alpe d'Huzes donderdag. "Je hoort veel mensen zeggen dat ze eigenlijk maar één keer naar boven wilden en toch een keer of drie zijn gegaan."

Het opgehaalde bedrag is 10.738.427,81 euro, meldde de organisatie donderdagavond.

Vorig jaar leverde de jaarlijkse sponsortocht 12 miljoen euro op. De inkomsten liepen enkele jaren geleden flink terug na ophef over declaraties van een van de oprichters van Alpe d'HuZes.

Opbrengst Alpe d'Huzes bijna 11 miljoen euro
Opbrengst Alpe d'Huzes bijna 11 miljoen euro (Foto: ANP)

Rotterdamse trap blijft langer staan

De Trap die tegen het Groothandelsgebouw in Rotterdam is gebouwd, blijft een week langer staan. De belangstelling is zo groot dat de gemeente Rotterdam en andere betrokken partijen hebben besloten de tijdelijke steigerconstructie op het plein voor Rotterdam Centraal tot en met 19 juni te laten staan.

Nadat vorige week de 100.000ste bezoeker werd verwelkomd, verwacht Rotterdam komend weekeinde de 200.000ste op de trap die 140 treden telt.

Het bouwwerk is een ontwerp van architectenbureau MVRDV en is speciaal neergezet voor de culturele manifestatie 'Rotterdam viert de stad' waarmee 75 wederopbouw wordt gevierd.

De tocht naar het dak van het Groothandelsgebouw is elke dag vanaf 10.00 tot 22.00 uur gratis te maken.

Rotterdamse trap blijft langer staan
Rotterdamse trap blijft langer staan (Foto: ANP)

Verdachte moord Koen Everink langer vast

De 29-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van moord of doodslag op zakenman Koen Everink blijft zeker een maand langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald.

De eerste zitting in de zaak is op 27 juni, dat is een zogenoemde pro-formazitting.

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken. Verdachte Mark de J. was de coach van tennisser Robin Haase.

Verdachte moord Koen Everink langer vast
Verdachte moord Koen Everink langer vast (Foto: ANP)

Schiphol en FNV akkoord over beveiligers

Vakbond FNV heeft donderdag een akkoord gesloten met luchthaven Schiphol en betrokken beveiligingsbedrijven over betere werkomstandigheden voor beveiligers. Zij hoeven door het akkoord minder lang op hun benen te staan en komen vaker in vaste dienst, aldus de bond.

Schiphol en de beveiligingsbedrijven bereikten vorige week al overeenstemming met de overige vakbonden over een plan van aanpak. Daarbij werd ook al afgesproken dat de komende tijd extra beveiligers worden aangenomen, zodat het personeel bij de veiligheidscontrole minder lang achtereen hoeft te staan. FNV was echter ontevreden over het onderhandelingsresultaat en bleef actievoeren voor betere afspraken.

Schiphol en FNV akkoord over beveiligers
Schiphol en FNV akkoord over beveiligers (Foto: ANP)

Rode Kruis: 85 lichamen aangespoeld in Libië

Ten minste 85 lichamen van migranten zijn donderdag aangespoeld op de stranden in het noordwesten van Libië. Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis bekendgemaakt. Honderden vluchtelingen verdronken vorige week door ongelukken met de gammele boten waarmee ze de oversteek naar Italië waagden. Vooral in de buurt van Zuwara, een bekende uitvalsbasis voor mensensmokkelaars, zijn veel lijken gevonden.

Volgens Al-Khamis al-Bosaifi van de hulporganisatie zijn de meeste slachtoffers, onder wie twee kinderen, afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara. Veel lichamen verkeerden al in staat van ontbinding. Het is moeilijk te zeggen hoe lang ze in het water hebben gelegen. De kustwacht in Tripoli liet weten dat de voorbije twee dagen geen scheepjes meer zijn gespot op zee. Dat heeft vermoedelijk te maken met de verslechterde weersomstandigheden.

Rode Kruis: 85 lichamen aangespoeld in Libië
Rode Kruis: 85 lichamen aangespoeld in Libië (Foto: ANP)

Messi: "Nooit iets geweten van fraude"

Lionel Messi moest donderdag opnieuw voor de rechter verschijnen in de fraudezaak die al enige tijd tegen hem en zijn vader Jorge Horacio loopt. De Spaanse fiscus beschuldigt het duo van belastingontduiking tussen 2007 en 2009. Het zou om een bedrag van €4,2 miljoen gaan. Messi liet donderdag in de rechtbank in Barcelona weten er 'werkelijk waar nooit iets van geweten te hebben'.

"Ik zette mijn handtekening onder contracten omdat ik mijn vader en mijn advocaten vertrouw", vervolgde La Pulga ter verdediging. Messi senior beaamde dat zijn wereldberoemde zoon van niets wist, maar ontkende zelf ook iets fout te hebben gedaan.

Vrijdag gaat de zaak verder. Het is nog onbekend wanneer de rechter met een uitspraak komt. Als Messi en zijn vader schuldig worden bevonden door het gerecht, kunnen ze voor maximaal 22 maanden achter de tralies worden gestopt. 

KNVB mag video-assistent 'live' testen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Nederland geselecteerd als één van de voetballanden waar de video-assistent in de toekomst 'live' getest wordt. Dit meldt de KNVB via de officiële kanalen. Nederland behoort tot de zes landen die zijn uitgekozen door de FIFA om de meerwaarde van een videoscheidsrechter verder te onderzoeken. Ook Australië, Brazilië, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten behoren tot de selectie.

De internationale spelregelcommissie IFAB spreekt de verwachting uit dat de geselecteerde landen begin 2017 daadwerkelijk van start kunnen met de videoarbiter, die in Nederland - bij definitief groen licht van de IFAB - zijn intrede gaat maken bij bekerduels en in de play-offs.

De video-assistent wordt eind dit jaar op het WK voor clubs en bij enkele oefeninterlands voor het eerst gebruikt om de technologie te finetunen. Mogelijk vindt daar al een eerste 'live' test plaats en daarna zal de IFAB naar verwachting definitief groen licht geven aan Nederland.

De IFAB verwacht dat in 2018 of 2019 de beslissing valt of de videoscheidsrechter wereldwijd gebruikt gaat worden.

Favoriete buurvrouw van Doris gaat verhuizen

Creatief is ze, de 7-jarige Doris Veenhuis uit Varsseveld. Toen ze van buurvrouw Leis hoorde dat ze haar huis wilde verkopen om een kleiner huis in Varsseveld te kopen, vertelde Doris haar dat ze moest blijven!

Dat hielp helaas niet echt want enige tijd later stond er een bord "te koop" in de tuin. Om potentiële kopers om de tuin te leiden plakte ze er papieren op waarop met grote letters "verkogt" te lezen was. Helaas voor Doris regende het de afgelopen dagen nogal waardoor deze snel weer verdwenen waren.

De moeder van Doris weet nog niet of ze nieuwe sabotage-acties op touw aan het zetten is. "Het bord uitgraven is al langsgekomen als idee. Maar zover is het nog niet gekomen. Of zelf het huis kopen, maar dat lost het probleem niet op," aldus de moeder van Doris.

Nederlandse moordverdachte in Thailand gepakt

De Thaise politie heeft een Nederlander opgepakt die afgelopen maand in Liechtenstein een man zou hebben vermoord. Een hoge politieofficier zei dat de verdachte Ronnie W. door Liechtenstein wordt gezocht wegens moord en roof, meldde The Bangkok Post donderdag.

De man zou op 3 mei in Liechtenstein zijn slachtoffer hebben doodgestoken en vervolgens naar Thailand zijn gevlucht. Hij is gearresteerd in de provincie Chonburi ten zuidoosten van de Thaise hoofdstad. De krant meldde niet wanneer de verdachte is aangehouden.

Nederlandse moordverdachte in Thailand gepakt
Nederlandse moordverdachte in Thailand gepakt (Foto: ANP)

Boxmeer getroffen door noodweer

Vanuit Duitsland trok er vanmiddag een noodweer over bepaalde delen van Brabant. Vooral Boxmeer moest het ontgelden. Huizen en een supermarkt staan blank, een parkeergarage staat compleet onder water en veel auto's bleven steken in het water. De afritten naar Boxmeer op de A73 en A77 zijn afgesloten. Ook uit Heeze, Deurne, Asten en Someren komen meldingen van wateroverlast.

Louvre gaat uit voorzorg vrijdag dicht

Het museum het Louvre in Parijs gaat vrijdag dicht om zich voor te bereiden op de hoge waterstanden van de rivier de Seine. Het museum op de rechteroever van de rivier is volgens een verklaring waakzaam, maar maakt zich geen zorgen.

Uit voorzorg worden kunstwerken beneden die relatief dichtbij de rivier staan opgesteld, vrijdag naar een hogere verdieping verhuisd. Het museum beschikt over speciale schotten en pompen om wateroverlast buiten de deur te houden.

Het kunsthistorische Musée d'Orsay op de linkeroever is donderdagavond gesloten om een "beschermingsplan" uit te werken en de technische installaties te checken, meldde de krant Le Parisien.

De Franse hoofdstad verwacht vrijdag een waterstand van maximaal 5,75 meter die dan daarna weer lager zou worden. In 1910 leed Parijs enorme schade door overstromingen toen er waterstanden van 8,6 meter werden gemeten.

Louvre gaat uit voorzorg vrijdag dicht
Louvre gaat uit voorzorg vrijdag dicht (Foto: ANP)

Zangeres Corry Brokken (83) overleden

Zangeres Corry Brokken is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft acteur Tony Neef laten weten, die het nieuws hoorde van haar dochter. Brokken was ook presentatrice op radio en televisie en rechter in Den Bosch. In 1957 won ze, als eerste Nederlandse inzending, het Eurovisiesongfestival met het liedje 'Net als toen'. Tweemaal won ze een Edison, in 1963 en 1995.

De in Breda geboren zangeres debuteerde bij de AVRO in 1952 in het radioprogramma 'Een lied en een vleugel'. Haar uitvoering van Edith Piafs 'Milord' bracht haar in 1960 aan de top van de Nederlandse hitparade.

Met drie songfestivaldeelnames is Brokken nog steeds Nederlands recordhoudster. In 1976 presenteerde ze het evenement vanuit Den Haag nadat Teach-In het liedjesfestival het jaar ervoor namens Nederland had gewonnen. In 2003 nam Brokken plaats in de jury van de Nederlandse songfestivalfinale.

Zangeres Corry Brokken (83) overleden
Zangeres Corry Brokken (83) overleden (Foto: BuzzE)

'Prince overleed door overdosis'

De Amerikaanse popster Prince is in april bezweken aan een overdosis pijnstillers die op basis van opium worden gemaakt, aldus de Amerikaanse krant Star Tribune. Deze opiaten zijn ook bij hem thuis in de buurt van Minneapolis gevonden.

Dit heeft een ambtenaar die bij het onderzoek naar de doodsoorzaak van Prince is betrokken anoniem bevestigd. Onder de gevonden opiaten zijn er ook die door een arts waren voorgeschreven.

Prince Rogers Nelson werd 21 april dood in zijn woning en studiocomplex in Chanhassen ten westen van Minneapolis aangetroffen. Hij werd 57 jaar oud.

'Prince overleed door overdosis opiaten'
'Prince overleed door overdosis opiaten' (Foto: BuzzE)

Madonna vrijgesproken van plagiaat

De Amerikaanse popster Madonna is donderdag in hoger beroep vrijgesproken van plagiaat. Op haar song 'Vogue' zou heel even de klank van hoorns te horen zijn geweest die ook in de vroege jaren tachtig was gebruikt voor 'Ooh, I love it (Love Break)' van the Salsoul Orchestra. Shep Pettibone was als producer betrokken bij beide opnames. Hij was zich van geen kwaad bewust.

Het hof gaf Pettibone, Madonna en hun platenmaatschappij gelijk. Twee van de drie rechters vond het fragment zo kort, 'welgeteld' 0,23 seconde, dat het een gewone luisteraar nooit kan zijn opgevallen dat het niet origineel is.

(Luister en oordeel zelf.. )

Bertens door naar halve finale Roland Garros

Kiki Bertens heeft in de kwartfinale van Roland Garros weten te stunten door de als negende geplaatste Timea Bacsinszky te verslaan. In 7-5 en 6-2 wist Bertens de halve finale van de Franse Open kampioenschappen tennis te bereiken.

In het begin van de wedstrijd kwam Bertens maar moeilijk in de wedstrijd. Over en weer braken de dames elkaar, totdat Bertens wist door te stoten naar een 7-5 overwinning in de eerste set. De tweede set leek in het begin gauw binnen te zijn. Bertens liep uit tot 4-0, waarna de Zwitserse weer terug wist te komen tot 4-2. Daarna nam Bertens het weer in eigen hand en wist de Zwitserse weer te breken tot een 6-2 overwinning. 

Kiki neemt het morgen op tegen de nummer één van de wereld, Serena Williams. Zij wist in haar kwartfinale de Kazakstaanse Yulia Putintseva te verslaan in drie sets: 5-7, 6-4 en 6-1. 

Bertens stunt met halve finale plaats Roland Garros.
Bertens stunt met halve finale plaats Roland Garros.

Dekker: eindexamen wijkt niet voor ramadan

De islamitische vastenmaand ramadan gaat geen rol spelen bij de planning voor de eindexamens. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) antwoordt dat op vragen van de Groep Kuzu/Öztürk in de Tweede Kamer. De ramadanperiode valt de komende jaren in het voorjaar, net als de eindexamens.

"Uitgaande van het feit dat de ramadan 31 dagen duurt is het praktisch al niet mogelijk hier rekening mee te houden ", schrijft de bewindsman. Eindexamenkandidaten die willen vasten kunnen er volgens hem voor kiezen om "eventueel in overleg met hun geestelijke de vastenperiode te verplaatsen. Er zijn leerlingen die dat ook doen."

Hij wil evenmin uitzoeken of andere feestdagen dan de in Nederland wettelijk vastgestelde dagen effecten hebben op de prestaties. "In Nederland komen zeer veel religies voor die elk op zich wel ergens gedurende het jaar dan wel op meerdere momenten religieuze feest- of gedenkdagen kennen. Het is ondoenlijk na te gaan of er hierdoor negatieve uitkomsten ontstaan op de onderwijsuitkomsten. "

Eindexamen wijkt niet voor ramadan
Eindexamen wijkt niet voor ramadan (Foto: ANP)

Tipnotering binnen voor Streetlab-boyband

De jongens van Streetlab hebben een eerste stap gezet richting een notering in de Top 40. Met hun boyband Side 2 Side komen ze deze week binnen in de Tipparade, het voorportaal van de Top 40.

De single 'Forget My Name', waarop René Froger rappend te horen is, komt op de zestiende plaats binnen. De verwachtingen waren al hooggespannen nadat Side 2 Side vorige week een recordaantal stemmen van meer dan 15.000 had gekregen voor een notering in de Tipparade.

De kans dat de single ook daadwerkelijk de Top 40 binnenkomt, lijkt echter klein. Qua airplay en streaming komt 'Forget My Name' nog tekort.

Side 2 Side werd in het afgelopen seizoen van Streetlab gevormd. De boyband probeerde eerder bij wijze van proef internationaal door te breken met het nummer 'Küss Mich Jetzt', maar dat lukte niet. Vorige maand kondigden de jongens hun 'afscheid' aan in de hoop alsnog succesvol te worden. Ze riepen daarbij de hulp van Froger in.

Tipnotering binnen voor Streetlab-boyband
Tipnotering binnen voor Streetlab-boyband (Foto: BuzzE)

Kamp: geen bezwaar proefgasboringen Schiermonnikoog

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft geen bezwaren tegen twee tijdelijke proefboringen naar aardgas ten noorden van het eiland Schiermonnikoog. Een proefboring vindt plaats in beschermd natuurgebied.

Het bedrijf ENGIE wil de eerste proefboring in de winter van 2017/2018 uitvoeren. Dat moet 5,4 kilometer ten noorden van het eiland plaatsvinden. Als deze boring een succes is wil de onderneming in de winter daarop een tweede boring uitvoeren, schrijft Kamp aan de Tweede Kamer donderdag.

Over de kwestie is twee keer een informatieavond gehouden op het eiland. Volgens Kamp vrezen de bewoners vooral aantasting van de horizon en de mogelijke gevolgen daarvan voor het toerisme. Volgens Kamp moet ENGIE opnieuw een vergunning aanvragen als het na de proefboring wil overgaan tot gaswinning.

Geen bezwaar proefgasboringen Schiermonnikoog
Geen bezwaar proefgasboringen Schiermonnikoog (Foto: ANP)

Cao in openbaar vervoer, staking van de baan

De werkgevers en vakbonden hebben donderdag resultaat bereikt in de cao onderhandelingen in het openbaar vervoer. Een dreigende staking is daarmee van de baan, laten de vakbonden FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen weten.

De 12.000 werknemers in het ov krijgen tussen de 4,15 procent en 4,65 procent loonsverhoging en eenmalig 250 euro, meldt FNV. Daarnaast krijgen de medewerkers betere roosters en pauzes. Ook komt er een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en het ziekteverzuim. De cao-onderhandelaars van de vakbonden laten weten tevreden te zijn met de uitkomsten.

Cao in openbaar vervoer, staking van de baan
Cao in openbaar vervoer, staking van de baan (Foto: ANP)

'Rolling Stones studio in met Eric Clapton'

Het nieuwe album van The Rolling Stones bevat mogelijk een samenwerking met Eric Clapton. Dat zegt een bron dicht bij de band tegen The Sun.

De Stones en Clapton zouden twee liedjes hebben opgenomen toen ze toevalligerwijs beiden in hetzelfde gebouw aan het opnemen waren. "Eric kwam even langs om gedag te zeggen. Dat liep uiteindelijk uit op een spontane jamsessie en twee nummers", aldus de bron.

De band van Mick Jagger legt momenteel de laatste hand aan het eerste studioalbum in meer dan tien jaar. Hun laatste plaat, A Bigger Bang, dateert uit 2005.

'Rolling Stones studio in met Eric Clapton'
'Rolling Stones studio in met Eric Clapton' (Foto: BuzzE)

Kiesraad wil wijziging referendumwet

In de wet die het raadgevend referendum regelt, staan onvolkomenheden en weeffouten, onder meer over de opkomstdrempel van 30 procent. Een snelle wijziging van de wet zou wenselijk zijn. Dat heeft de Kiesraad geschreven in een advies aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

De Kiesraad plaatst bijvoorbeeld kanttekeningen bij de opkomstdrempel van 30 procent. "De manier waarop die thans in de wet vorm is gegeven, leidt tot het onbedoelde en ook ongewenste effect van verwarring bij voorstanders van de wet waarover het referendum gaat: wel of niet gaan stemmen."

Verder heeft de raad twijfels over het doorgeven van opkomstpercentages op de dag zelf. Die kunnen de opkomst beïnvloeden. Ook kan het uiterlijk van het stembiljet beter.

EU-associatieakkoord
Begin april kon Nederland stemmen over het EU-associatieakkoord met Oekraïne. De kiesdrempel van 30 procent werd gehaald.

De Kiesraad - die gaat over de (wets-)technische kanten van stemmen en het stemrecht - stelt verder voor om voortaan elektronische indiening van referendumverzoeken mogelijk te maken.

Kiesraad wil wijziging referendumwet
Kiesraad wil wijziging referendumwet (Foto: ANP)

Leidse T. rex heet Trix

De Tyrannosaurus rex die Naturalis heeft opgegraven en gaat tentoonstellen, heeft de naam Trix gekregen. Dat heeft het Leidse museum donderdag bekendgemaakt. Trix was de naam die veruit het vaakst werd gesuggereerd door het publiek.

Trix werd in september 2013 door experts van Naturalis opgegraven in Montana, de Verenigde Staten. In december 2014 was met hulp van het publiek het geld bijeen gebracht om het skelet van de vleesetende dino naar Nederland te halen, te prepareren en te onderzoeken. Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een exemplaar van deze legendarische vleesetende dinosaurus bezit.

Het skelet is een van de meest complete T. rex-skeletten ooit gevonden en de botten zijn in uitstekende staat. Geen ander T. rex-fossiel is zo weinig vervormd gedurende de 66 miljoen jaar dat het in de grond heeft gelegen. Trix is een 'grand old lady', een dame op leeftijd, van wie de heftige levensloop terug te zien is in haar skelet, aldus het museum.

Trix is vanaf 10 september te zien op de tentoonstelling 'T. rex in Town'.

T. rex in Naturalis is Trix gedoopt
T. rex in Naturalis is Trix gedoopt (Foto: ANP)

Worstelkampioen geeft olympisch ticket op na vechtpartij

De Russische worstelaar Viktor Lebedev heeft zijn olympisch startbewijs teruggegeven. De tweevoudig wereldkampioen in de klasse vrije stijl tot 57 kilogram kwam onlangs in het nieuws tijdens het Russisch kampioenschap in Yakutsk, waar mede bepaald werd welke Russen mee mogen doen aan de Olympische Spelen van komende zomer. 

Lebedev stond er in de kwartfinale tegenover Ismail Musukayev uit Dagestan en won het duel volgens de scheidsrechters. Het resultaat was dat Musukayev en zijn entourage een vechtpartij veroorzaakten waar de oproerpolitie bij te pas kwam, waarna onder meer de worstelaars uit Dagestan en Tsjetjenië - veelal van wereldklasse - zich terugtrokken van het toernooi. Musukayev kreeg na lang beraad alsnog de zege toegekend, maar Lebedev was degene die in de halve finales in actie kwam.

In de finale was er weer enige opspraak rondom Lebedev, afkomstig uit hetzelfde Yakutsk waar het toernooi gehouden werd. Hij stond in de eindstrijd tegenover Aleksandr Bogomoev en kreeg wederom de zege toegekend, tot onvrede van velen. Aangezien de jury niet wist wat ze met de situatie moesten besloten ze beide worstelaars maar het goud te geven. 

Dat alles zorgt ervoor dat Lebedev zich nu terugtrekt, naar eigen zeggen uit eergevoel. Hij liet weten dat hij het er niet mee eens is dat scheidsrechter hem voortrokken bij het NK in zijn stad. "Laten we zeggen dat ik straks olympisch goud win..ik heb er geen twijfels over of ik dat kan. Zelfs al zou ik goud winnen en het podium betreden, dan nog zou ik die emoties niet hebben...ik zou niet dolgelukkig zijn dat mijn droom was uitgekomen", aldus de Rus.

Lebedev, de wereldkampioen van 2010 en 2011, was het ermee eens dat Musukayev in de kwartfinales onrecht is aangedaan. Toch vond hij het gedrag van zijn opponent achteraf niet kunnen. "Je kunt je echt niet op zo'n manier gedragen, hoe erg de scheidsrechter ook in jouw nadeel beslissen en hoe onterecht dat ook is."

De strijd om een plekje in het Russische team is wel vaker wat heviger dan in andere landen. Met name in regio's als Yakutië, Dagestan en Tsjetjenië is worstelen een bron van 'nationale' trots en er worden dan ook veel medailles gehaald in de top van de wereld. Vorige maand nog gaf een Tsjetjeense worstelaar een tegenstander na afloop een klap in diens gezicht, waarna zijn entourage de mat op kwam...inclusief iemand met een pistool. 

Afgestudeerden vinden snel een baan

Het aantal mensen dat na een universitaire opleiding snel een baan vindt is sinds 2013 toegenomen. De periode tussen het afstuderen en een eerste baan is gemiddeld drie maanden en 40 procent vindt zelfs direct werk. Dat blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktrapportage van de Vereniging van Universiteiten VSNU.

"Uit de cijfers blijkt dat een diploma wetenschappelijk onderwijs (wo) nog steeds een uitstekende uitgangspositie op de arbeidsmarkt biedt en bovendien een hoge baangarantie geeft", concludeert de VSNU. Van de 93 procent die binnen anderhalf jaar na afstuderen een baan vond, kon 69 procent terecht in een baan op wetenschappelijk niveau. 21 procent vond werk op hbo-niveau en 2 procent op mbo-niveau. Bij 8 procent is dat onbekend.

In vergelijking met andere Europese landen doen de afgestudeerden Nederlandse wo'ers het goed. Van alle afgestudeerden in Nederland heeft 89 procent een baan, in de 21-EU landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is dit 86 procent. Nederland scoort even goed als Luxemburg en beter dan Frankrijk, België en Duitsland.

Voor het onderzoek zijn vorig jaar bijna 38.000 masterafgestudeerden uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. 21,4 procent reageerde. De arbeidsmarktrapportage verschijnt elke twee jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat gemiddeld 64.000 mensen jaarlijks afstuderen na een wo-opleiding.

Afgestudeerden vinden snel een baan
Afgestudeerden vinden snel een baan (Foto: ANP)

Politie onderzoekt vijf bommeldingen

De politie is druk bezig met een onderzoek naar vijf bommeldingen die woensdag rond 16.30 uur gelijktijdig binnenkwamen bij instellingen in Tiel, Vught, Den Bosch en op twee locaties in Zaltbommel. Niemand is nog aangehouden.

Na de meldingen zijn de meeste instellingen ontruimd maar er werd geen explosief gevonden.

Volgens de beller(s) zouden er bommen liggen bij onder meer bij de Albert Heijn in Zaltbommel, een bibliotheek in Tiel, een zwembad in Vught en een ziekenhuis in Den Bosch. De tweede locatie in Zaltbommel is door de politie niet bekend gemaakt, maar volgens het Brabants Dagblad zou het gaan om een filiaal van supermarktketen Jumbo. 

Politie onderzoekt vijf bommeldingen
Politie onderzoekt vijf bommeldingen (Foto: ANP)

'Boete voor Badr Hari wegens mishandeling'

De Marokkaans-Nederlandse kickbokser Badr Hari is in Marrakesh veroordeeld tot een boete van 500 dirham wegens mishandeling. Het is omgerekend 46 euro en volgens zijn advocaat, Karim Boualam, een erg milde straf, omdat Hari al een regeling met het slachtoffer had getroffen, meldde de nieuwssite HuffPost Maroc.

Het slachtoffer trok zijn aanklacht bijna twee weken geleden in, nadat hij geld van Hari had gekregen. Hij werkt in een bar in Marrakesh waar hij in april door Hari werd geslagen. Hij deed aangifte en Hari werd daar in mei voor aangehouden op het vliegveld van Casablanca. Hij werd snel op vrije voeten gesteld. In Nederland is Hari meerdere malen veroordeeld wegens mishandeling.

'Boete voor Badr Hari wegens mishandeling'
'Boete voor Badr Hari wegens mishandeling' (Foto: BuzzE)

Djokovic halve finalist in Parijs

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. De nummer een van de wereld won met 6-3, 7-5 en 6-3 van Tomás Berdych en in hierdoor nog steeds in de race om het enige grandslamtoernooi te winnen dat hij nog mist.

De wedstrijd begon met de service mee, totdat Djokovic het tempo opschroefde en enkele magische ballen uit zijn hoge hoed toverde. De Serviër won hierdoor zes games op rij. Berdych knokte zich terug tot 4-4 in de tweede set en even later 5-5. Djokovic sloeg daarna op love toe en pakte zo ook de tweede set.

In het derde bedrijf werd de nummer een van de wereld direct op love gebroken, maar sloeg in de game daarna direct terug. Bij de stand van 3-3 werd de partij kort onderbroken door regenval. Daarna leverde Berdych op ongelukkige wijze zijn service in en was de partij gespeeld.

In de halve finale neemt Djokovic het op tegen Dominic Thiem (ATP-15). De Oostenrijker was de Belg David Goffin (ATP-13) in een spannende partij nipt de baas: 4-6, 7-6 (7), 6-4 en 6-1. Zo kwam Thiem in de eerste set 4-2 voor, maar was het Goffin die uiteindelijk de set pakte. In de tweede set was dit andersom, waarbij Thiem in de tiebreak toesloeg. Goffin wist in de derde set op een 4-2 voorsprong te komen, maar Thiem brak terug en hengelde vervolgens de wedstrijd eenvoudig binnen.

De andere halve finale gaat tussen Andy Murray en Stan Wawrinka. Murray klopte Richard Gasquet met 5-7, 7-6(3), 6-0 en 6-2. Wawrinka, de winnaar van vorig jaar, klopte Albert Ramos-Vinolas in 6-2, 6-1 en 7-6(7).

'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar'

De olieprijzen stijgen in de tweede helft van het jaar tot tussen de 55 en 65 dollar per vat. Die verwachting sprak de Iraakse onderminister van olie Fayadh al-Nema donderdag uit bij een bijeenkomst van de organisatie van olie-exporterende landen OPEC in Wenen.

De olieprijzen zijn de afgelopen twee jaar flink gedaald als gevolg van overproductie. De OPEC-landen slaagden er vooralsnog niet in een productieplafond af te spreken, onder meer omdat Iran na het wegvallen van de sancties tegen dat land weigert zich in te houden.

"Ik zie niets in een gezamenlijk productieplafond voor OPEC-landen", zei olieminister Bijan Namdar Zanganeh uit Iran al voor aanvang van de gesprekken in Wenen. Iran voelt meer voor een quotum per land. Een nieuwe poging van Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, om Iran te overreden, leverde in Wenen nog niets op.

Saudi-Arabië
Hoewel een akkoord nog niet in de maak lijkt, kunnen zelfs de kleinste tegemoetkomingen van OPEC-landen de olieprijs al omhoog duwen. Saudi-Arabië liet een dag eerder al weten zich in te zetten voor een deal met de andere OPEC-leden.

De olieprijzen liepen donderdag in aanloop naar de bijeenkomst van de OPEC op tot net onder de 50 dollar per vat, na begin dit jaar tot onder de 30 dollar te zijn gezakt. Voor een vat Europese olie werd tijdens de piek in juni 2014 nog 115 dollar neergeteld.

'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar'
'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar' (Foto: ANP)

Vanaf vrijdag 130 op groter deel A2

Automobilisten kunnen vanaf vrijdag het gaspedaal wat verder intrappen op snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam. 's avonds en 's nachts wordt de maximumsnelheid op de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen verhoogd tot 130 kilometer per uur.

Dat betekent dat er op het gehele traject tussen Utrecht en Amsterdam in beide richtingen tussen 19.00 en 06.00 uur één maximumsnelheid geldt, namelijk 130. Overdag mag er op deze weg niet harder dan 100 kilometer per uur worden gereden, meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Ook op de A12 tussen Duiven en de Duitse grens gaat de maximumsnelheid omhoog. Daar mag overdag en 's nachts in beide richtingen 130 kilometer per uur worden gereden.

Vanaf vrijdag 130 op groter deel A2
Vanaf vrijdag 130 op groter deel A2 (Foto: ANP)

Brussel bant oude dieselauto's

Dieselwagens van voor 1997 zijn vanaf 2018 verboden in het gewest Brussel. De regering van de Belgische hoofdstad, die uit negentien deelgemeenten bestaat, heeft donderdag een akkoord bereikt over een lucht-, klimaat- en energieplan dat de vervuiling in de stad moet terugdringen.

Dit gebeurt na jarenlange druk van de Europese Commissie en maatschappelijke organisaties. Op diverse plekken in de stad worden Europese stikstofnormen overschreden.

De hele stad wordt een lage-emissiezone waar intelligente camera's de nummerplaten van auto's zullen controleren. Vanaf 2019 wordt stapsgewijs steeds meer vervuilende auto's de toegang tot de stad ontzegd.

In navolging van Utrecht en Rotterdam besloot ook de stad Antwerpen eerder dit jaar vervuilende auto's te weren. Daar zijn vanaf 1 februari 2017 dieselvoertuigen ouder dan 15 jaar en benzinewagens van voor 1992 taboe.

Brussel bant oude dieselauto's
Brussel bant oude dieselauto's (Foto: ANP)

Ryanair snoeit in aantal koffertarieven

Ryanair snoeit stevig in het oerwoud aan verschillende tarieven die reizigers moeten betalen om een koffer in te mogen checken. Alleen de duur van de vlucht en het gewicht van de koffer bepalen voortaan de prijs, liet de Ierse luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

Tot dusver hanteerde Ryanair naar eigen zeggen maar liefst 108 verschillende bagagetarieven. Naarmate het tijdstip van vertrek naderde, werd het steeds duurder om een koffer bij te boeken. Dat onderscheid komt te vervallen. Ook de tijd van het jaar speelt niet langer een rol.

De prijsvechter schat dat het voor 92 procent van de passagiers goedkoper wordt om een koffer mee te nemen. Alleen voor reizigers die een vlucht van langer dan drie uur maken, blijft het tarief gelijk: 40 of 50 euro voor een koffer van 15 of 20 kilo.

Concurrentie
Topman Michael O'Leary zet Ryanair graag neer als de enige echte prijsvechter in Europa, maar ook de Ierse maatschappij moet zich wapenen tegen steeds fellere concurrentie. Lage ticketprijzen zijn daarvoor niet voldoende; de klant wil ook fatsoenlijk worden behandeld.

Omdat Ryanair op dat vlak een slechtere reputatie genoot dan bijvoorbeeld easyJet, Vueling en Transavia, zette de prijsvechter twee jaar geleden een charmeoffensief in. Klanten hoeven niet meer voor elk wissewasje bij te betalen en de prijzen van veel diensten zijn verlaagd.

Aanvullende inkomsten bovenop de ticketprijs blijven belangrijk voor Ryanair. Het bedrijf harkte er afgelopen boekjaar meer dan 1,5 miljard euro mee binnen, goed voor bijna een kwart van de totale opbrengsten.

Ryanair snoeit in aantal koffertarieven
Ryanair snoeit in aantal koffertarieven (Foto: ANP)

Merkel: Duits-Turkse banden zijn sterk

Duitsland heeft brede en sterke relaties met Turkije ondanks verschillen op sommige punten. Dat zei bondskanselier Angela Merkel donderdag nadat het Duitse parlement een motie had aangenomen waarin de moordpartijen in 1915 op Armeniërs door Ottomaanse troepen worden erkend als volkerenmoord.

Turkije, dat dit standpunt ten stelligste verwerpt, heeft zijn ambassadeur in Duitsland teruggeroepen voor overleg.

"Er is veel dat Duitsland bindt aan Turkije, en zelfs als we een verschil van mening hebben over een individuele zaak, is de breedte van onze banden en onze vriendschap geweldig", zei Merkel op een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Ze voegde eraan toe dat Duitsland de dialoog tussen Turkije en Armenië ondersteunt en goede betrekkingen nastreeft met Ankara.

Merkel: Duits-Turkse banden zijn sterk
Merkel: Duits-Turkse banden zijn sterk (Foto: ANP)

Pilotenbond roept op tot staking Air France

Luchtvaartmaatschappij Air France lijkt niet te ontkomen aan een staking. De pilotenvakbond SPAF, die een kwart van de vliegers vertegenwoordigt, heeft zijn leden donderdag opgeroepen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt.

SPAF hoopt op steun van zijn grotere broer SNPL, waar het merendeel van de piloten van Air France bij is aangesloten. Die vakorganisatie verkreeg eerder deze week een mandaat van haar leden om op korte termijn stakingen af te kondigen, maar heeft nog geen concrete acties aangekondigd.

Pilotenbond roept op tot staking Air France
Pilotenbond roept op tot staking Air France (Foto: ANP)

Terreurcel IS opgerold in Duitsland

In Duitsland zijn drie leden van een terreurcel van Islamitische Staat opgepakt, heeft het federale Openbaar Ministerie donderdag meegedeeld. Ze zouden samen met een vierde verdachte die vastzit in Frankrijk van plan zijn geweest een terreuraanslag te plegen in het centrum van Düsseldorf.

De vier verdachten zijn allen Syriërs, weet het tijdschrift Der Spiegel te melden. Twee reisden in 2014 met de goedkeuring van de IS-leiding van Syrië naar Turkije, om in 2015 via de Balkanroute naar Duitsland te komen. Daar zouden zij een andere Syriër hebben overgehaald aan hun plannen mee te werken. Een vierde Syriër die al sinds 2014 in Duitsland verbleef en voorheen explosievenexpert was bij het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, sloot zich bij hen aan.

Volgens Der Spiegel zouden twee mannen zichzelf opblazen, waarna de andere terroristen zoveel mogelijk slachtoffers moesten maken. De in Frankrijk opgepakte verdachte zou de plannen aan de Franse autoriteiten hebben onthuld. Het blad haalde veiligheidskringen aan, volgens wie er geen aanwijzingen waren dat de verdachten op het punt stonden tot de uitvoering van hun plannen over te gaan.

Bekend is dat IS na de aanslagen in Parijs en Brussel ook doelen in Duitsland in het vizier heeft. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zijn 4500 tot 5000 Europese jihadisten naar Syrië en Irak getrokken om te vechten, van wie ruim 800 uit Duitsland. De minister wil meer Europese en internationale samenwerking en informatie-uitwisseling over potentieel gevaarlijke personen

Terreurcel IS opgerold in Duitsland
Terreurcel IS opgerold in Duitsland (Foto: ANP)

Verken Alola in Pokémon Sun en Moon

Zojuist heeft The Pokémon Company een nieuwe trailer vrijgegeven voor Pokémon Sun en Moon. In de trailer zien we de nieuwe legendarische Pokémon in actie, zien we meer van de Alola Regio, de nieuwe Pokédex en meer. Snel kijken dus!

Pokémon Sun en Moon zijn vanaf 23 november beschikbaar voor Nintendo 3DS.

Update 15:16 - Het wordt mogelijk om je Pokédex te vullen door het scannen van QR-codes. Door dit te doen voor Pokémon die je nog niet hebt gevangen, kun je meer informatie achterhalen, zoals waar deze Pokémon te vinden is. 

F-35 rondvlucht gaat niet door

De rondvlucht van de F-35 over Nederland die vandaag gepland stond gaat niet door vanwege het laaghangende wolkendek.

Het jachtvliegtuig zou vanmiddag in een vlucht van ongeveer anderhalf uur over een aantal steden en bijzondere plekken vliegen om het publiek een blik te gunnen op deze nieuwe aanwinst. Hierbij zou er op zo'n 400 meter hoogte en met een lage snelheid worden gevlogen zodat hij goed te bewonderen zou zijn.

Het weer gooit echter roet in het eten en hierdoor is de vlucht afgeblazen.

Verkoop tweedehands auto's blijft stijgen

De verkoop van tweedehands auto's is vorige maand verder aangetrokken. Particulieren schaften bij elkaar een kleine 150.000 occasions aan. Daarmee wisselden circa 1,5 procent meer tweedehandsjes van eigenaar dan in mei vorig jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

De groei van de occasionmarkt lag daarmee wel lager dan in eerdere maanden. In april namen de verkopen van gebruikte personenwagens nog met bijna 6 procent toe, en in maart met een kleine 5 procent. Volgens VWE was Volkswagen in mei wederom het populairste merk. Ook tweedehands Opels, Renaults en Peugeots waren in trek.

Autobrancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag meldden eerder deze week al dat er vorige maand ook meer nieuwe personenwagens de showrooms uitrolden, vergeleken met een jaar eerder.

Verkoop tweedehands auto's blijft stijgen
Verkoop tweedehands auto's blijft stijgen (Foto: ANP)

Onderhoud Groene Draeck blijft bij Defensie

Hoewel het onderhoud aan de Groene Draeck goedkoper kan worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf, blijft het een taak van de Koninklijke Marine. Premier Mark Rutte heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het onderhoud aan het zeiljacht van prinses Beatrix kan gemiddeld 8000 euro per jaar goedkoper én beter als een gespecialiseerd bedrijf dit doet. Maar dat weegt volgens Rutte uiteindelijk niet op tegen de kosten die een Europese aanbesteding met zich meebrengt.

Het jaarlijkse onderhoudsbudget van Defensie is 95.000 euro. Dit wordt wel verlaagd naar 87.000 euro, schrijft Rutte in de brief aan de Kamer.

Het budget voor 5 jaar was, gerekend met 95.000 euro per jaar, 475.000 euro. Een second opinion door het bedrijf Blom Lemsteraken kwam voor dezelfde periode op 434.000 euro uit. Blom Lemsteraken concludeert ook dat het onderhoud beter kan. Dit omdat Defensie niet is gespecialiseerd in onderhoud aan schepen als de Groene Draeck.

Onderhoud Groene Draeck blijft bij Defensie
Onderhoud Groene Draeck blijft bij Defensie (Foto: ANP)

Steun voor Uber en Airbnb uit Brussel

Het verbieden van verhuur- en vervoersdiensten als Airbnb en Uber is alleen in bijzondere omstandigheden te rechtvaardigen. De Europese Commissie wil dat een algeheel verbod alleen "in het uiterste geval" wordt toegestaan, als het algemeen belang wordt geschaad.

Dergelijke 'deel-economiediensten' leveren veel banen en groei op, aldus de Commissie, die af wil van de "lappendeken" aan nationale en lokale regelgeving. Uniforme regels bieden ook duidelijkheid aan traditionele bedrijven.

Brussel stelde donderdag in de Europese Agenda voor de Deeleconomie paal en perk te stellen aan de her en der opgelegde beperkingen of verboden. Een verbod op bijvoorbeeld Airbnb is volgens de Commissie niet goed te verdedigen als er grenzen worden gesteld aan het aantal dagen dat mensen hun appartement mogen verhuren.

Kans
Een vergunningsplicht voor platforms die bemiddelen tussen consument en dienstverleners zou lang niet altijd nodig zijn. Wel moeten de belastingafdracht en de arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. Lidstaten moeten daarnaast een duidelijk onderscheid maken tussen kleinschalige, individuele activiteiten en bedrijfsmatige dienstverleners.

"Het is een kans voor consumenten en ondernemers", stelde EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt en Ondernemerschap). "Anders dreigt Europa de boot te missen."

De deeleconomie was vorig jaar in Europa goed voor 28 miljard euro aan omzet, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. Ook het deeldiensten voor bijvoorbeeld gereedschap en crowdfunding behoren daartoe.

Steun voor Uber en Airbnb uit Brussel
Steun voor Uber en Airbnb uit Brussel (Foto: ANP)

Vijfde slachtoffer hoogwater in Beieren

De wateroverlast in het zuiden van Duitsland heeft een vijfde leven geëist. In Simbach am Inn werd donderdag het stoffelijk overschot van een man van 75 geborgen, zei de politie. Drie mensen onder wie een echtpaar worden nog vermist.

Woensdag werden al drie vrouwen van 28, 56 en 78 dood geborgen: een dochter, moeder en grootmoeder. Een vierde vrouw, van 80, dreef in een beek in het buurdorp Julbach. In het getroffen gebied heeft de politie ook twee plunderaars opgepakt. De deelstaat Beieren heeft mensen die door de wateroverlast gedupeerd zijn per direct 1500 euro steun toegezegd.

Ondertussen worden tot in de loop van volgende week meer regen en onweer verwacht. Het zwaartepunt van de buien verplaatst zich vanuit het zuiden naar het noordwesten, maar trekt daarna weer naar het zuiden, zei de meteorologische dienst DWD.

Vijfde slachtoffer hoogwater in Beieren
Vijfde slachtoffer hoogwater in Beieren (Foto: ANP)

Volledig functionele scanner drone uit Half-Life 2 nagemaakt

City 17, kennen jullie het nog? Het is de stad waarin de pleuris uitbrak in de fenomenale game Half-Life 2. City 17 werd in de game overgenomen door The Combine, een interdimensionale strijdkracht die de stad domineerde met behulp van City Scanners.

Deze rondvliegende drones gaven een mooie touch aan de Orwelliaanse, totalitaire sfeer die in de game aanwezig is. De drones deden niet zoveel behalve de stad afstruinen met een zoeklicht en willekeurig foto's maken van inwoners. Er is nu iemand geweest die de drone tot werkelijkheid heeft gemaakt door een perfect lijkend chassis te fabriceren en die op een quadcopter-drone te monteren. Het resultaat is verbluffend.

'Zaakwaarnemer Koeman naar Liverpool'

Rob Jansen is namens Ronald Koeman naar Liverpool afgereisd om te onderhandelen met Everton. Koeman is topkandidaat om de vacante managerspositie bij Everton in te vullen en donderdag werd al bekend dat de clubleiding van The Toffees heel ver wil gaan voor de Nederlander.

Volgens NOS-correspondent Tim de Wit is zaakwaarnemer Rob Jansen inmiddels onderweg naar Liverpool, om daar de details van het contract te bespreken. Het lijkt er dan ook op dat de trainer van Southampton binnen enkele dagen een verbintenis ondertekent op Goodison Park.
 

Gündogan naar Manchester City

Ilkay Gündogan speelt komend seizoen in de Premier League. De middenvelder heeft een contract getekend bij Manchester City. Media in Engeland maakten donderdagochtend al melding van de transfer, maar nu hebben alle partijen ook het hoogste woord eruit gegooid. Gündogan liet op zijn eigen Twitter-pagina weten dat hij naar Manchester City vertrekt.

De club uit Manchester reageerde daar weer op met een officiële mededeling en iets daarna bracht Borussia Dortmund hetzelfde nieuws naar buiten. De speler komt naar verluidt voor 25 miljoen euro over van Borussia Dortmund en heeft een contract voor vier seizoenen getekend. Bij BVB had hij een verbintenis die tot 2017 liep.

Hiermee is Gündogan de eerste aankoop van de nieuwe manager Pep Guardiola. Het is nog niet duidelijk wanneer de 25-jarige Duits international inzetbaar is voor The Citizens, aangezien hij recentelijk werd geopereerd aan zijn knie. Om die reden werd hij niet opgenomen in de EK-selectie van Duitsland.

Bondsdag neemt motie Armeense 'genocide' aan

De Duitse Bondsdag heeft donderdag een motie aangenomen waarin de moorden op Armeniërs door Ottomaanse troepen in 1915 worden aangemerkt als 'volkerenmoord'.

De resolutie heeft bij Turkije grote ergernis gewekt. Het land is een cruciale partner voor Duitsland en de Europese Unie in de pogingen de migrantenstroom naar West-Europa in te perken. De EU heeft daar met Turkije afspraken over gemaakt, die zijn verdedigd door bondskanselier Angela Merkel. Zij was overigens niet aanwezig bij de stemming in de Bondsdag wegens verplichtingen elders.

De motie, een initiatief van de Groenen, werd ook gesteund door conservatieve parlementariërs en de Sociaal-Democraten.

Bondsdag neemt motie Armeense 'genocide' aan
Bondsdag neemt motie Armeense 'genocide' aan (Foto: ANP)

Dieven gebruiken loop- en fietsapps

Apps als Strava en Runkeeper zijn goud waard voor inbrekers. Als mensen hun hardloop- en fietsroutes delen met de buitenwereld, kunnen dieven daaruit afleiden waar mensen wonen. In regionale media waarschuwt de politie daarvoor.

Sommige gebruikers plaatsen bijvoorbeeld een foto van hun dure racefiets. Een inbreker weet dat graag. En als inbrekers de appgegevens van hun doelwit een tijdje in de gaten houden, kunnen ze zien dat iemand op vaste tijden de deur uitgaat. Dan weten ze wanneer ze in de buurt van het huis moeten zijn en hoelang ze de tijd hebben om hun slag te slaan.

Dieven gebruiken loop- en fietsapps
Dieven gebruiken loop- en fietsapps (Foto: BuzzT)

Grote brand met veel rook in Etten-Leur

De brandweer is uitgerukt voor een brand in een leegstand pand aan de Oude Kerkstraat in Etten-Leur. De brand geeft enorm veel rookontwikkeling. Ramen en deuren dichthouden, adviseert de veiligheidsregio.

Er is ook een NL-alert verzonden in het gebied ten zuiden van de Oude Kerkstraat, om omwonenden op te roepen uit de rook te blijven. De grijs-zwarte wolken zijn in de wijde omgeving te zien.

Doorzoekingen FIOD in wereldwijde fraudezaak

De FIOD heeft in totaal op tien plekken in Nederland invallen en doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar een wereldwijde fraudezaak. Dat gebeurde woensdag en donderdag bij bedrijven die in Nederland postbussen beheren die vermoedelijk bij de fraude worden gebruikt, meldt het Openbaar Ministerie. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.

De zes bedrijven en bestuurders die hierbij in beeld zijn, worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door het sturen van valse brieven. Daarin werden de slachtoffers verleid om geld over te maken.

Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen euro's. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

Hoofdverdachten
De hoofdverdachten zitten niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders hebben een faciliterende rol bij de fraude, denkt het OM. Het vermoeden is dat de hoofdverdachten vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen.

In de verschillende brieven worden circa driehonderd verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten.

Doorzoekingen FIOD in wereldwijde fraudezaak
Doorzoekingen FIOD in wereldwijde fraudezaak (Foto: ANP)

'Post wordt vaker te laat bezorgd'

De kwaliteit van de postbezorging in Nederland staat onder druk. De Vereniging Grootverbruikers Postdiensten (VGP) concludeert uit eigen onderzoek dat poststukken steeds vaker te laat worden bezorgd. Het euvel doet zich voor bij zowel PostNL als Sandd, de twee landelijk werkende postvervoerders.

De VGP, een initiatief van grote verzenders van geadresseerde post op de Nederlandse markt, doet ieder jaar onderzoek naar de kwaliteit van de postbezorging. Daarbij worden verschillende diensten zoals de dinsdag- en vrijdagbezorging van Sandd en de 24 en 72 uursservice van PostNL onder de loep genomen.

Daarnaast werd ook de bezorgzekerheid van poststukken gemeten, waarbij werd onderzocht of een poststuk binnen zes dagen überhaupt op de plaats van bestemming was aangekomen. Hier werd afgelopen jaar nauwelijks een verschil gemeten ten opzichte van een jaar eerder. Over de hele linie ziet de VGP evenwel een "dalende lijn".

'Post wordt vaker te laat bezorgd'
'Post wordt vaker te laat bezorgd' (Foto: ANP)

NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit

Topman Roger van Boxtel van de NS sluit niet uit dat zijn bedrijf na 2019 weer gaat bieden op regionale treinlijnen in Nederland. Dat zei hij donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De treinvervoerder kondigde eerder dit jaar in zijn strategie aan zich te zullen concentreren op het hoofdrailnet.

In 2019 wordt gekeken hoe de NS op het hoofdrailnet presteert. Daar wil de NS eerst "glanzend" doorheen komen, aldus van Boxtel. Als deze evaluatie goed wordt afgerond ,,dan kunnen er nieuwe situaties ontstaan". Provincies zouden de NS dan volgens hem weer kunnen vragen op regionale lijnen te gaan bieden.

Tot die tijd richt de NS zich volledig op het hoofdrailnet. Pas in 2020 is er weer de mogelijkheid om op een regionale concessie te bieden. Het gaat dan om een lijn in het noorden van het land.

NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit
NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit (Foto: ANP)

BN'ers door de modder voor goede doel

Airen Mylene, Kees van der Spek, Jim Bakkum, Leontien van Moorsel en Frans Duijts doen mee met de eenmalige SBS6-show Mud Masters VIPS. De vijf gaan samen met een vriend of familielid een zwaar parcours met hindernissen afleggen en vragen daarmee aandacht voor KNGF Geleidehonden, meldt de zender donderdag.

De BN'ers moeten in eerste instantie twee runs tot een goed einde weten te brengen. Daarna vallen er twee duo's af en strijden de overgebleven drie tegen elkaar in de finale. Airen doet mee met haar vriend Taeke Taekema en ook Van der Spek brengt een bekende vriend mee: Wegmisbruikers-presentator André van der Toorn.

De show wordt op woensdag 13 juli uitgezonden.

BN'ers door de modder voor goede doel
BN'ers door de modder voor goede doel (Foto: BuzzE)

Kamer: strenger toezicht op inburgering

Op het onderwijs aan inburgeraars is strenger toezicht nodig. Daarop hamerden partijen donderdag in de Tweede Kamer. De kwaliteit van de inburgering moet beter, erkende ook minister Lodewijk Asscher (Integratie).

De bewindsman is bereid te kijken of de Onderwijsinspectie een rol kan spelen bij de versterking van het toezicht. Dat was een verzoek van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Asscher wilde niet zo ver gaan om de Onderwijsinspectie meteen die taak te geven, zoals SP en D66 willen. Daar zijn nu geen middelen voor, aldus de bewindsman.

Toezicht
SP'er Sadet Karabulut laakte dat inburgeringscursussen door particuliere instanties worden gegeven, zonder dat daar toezicht op is: "De slager keurt zijn eigen vlees."

Veel nieuwkomers voldoen niet aan hun plicht in te burgeren. Van een groep die begin 2013 binnenkwam, is de helft niet geslaagd.

Kamer: strenger toezicht op inburgering
Kamer: strenger toezicht op inburgering (Foto: ANP)

Herexamens na domme antwoorden

Veertien scholieren in de Indiase deelstaat Bihar moeten opnieuw eindexamen doen. Zij behaalden dit jaar de beste resultaten, maar twee van hen gaven in een televisieprogramma zulke domme antwoorden, dat er twijfels rezen over hun kennis.

Een lokale tv-zender interviewde twee van de bollebozen. Maar in plaats van hen te feliciteren stelden de reporters eenvoudige vragen over hun zogenaamd beste vakken. Zo antwoordde de beste leerlinge maatschappijleer, dat daarin het vak 'koken' werd geleerd. De beste scheikundeleerling wist niet dat de chemische formule van water H2O was.

De scholieren krijgen nu "een kleine schriftelijke en mondelinge overhoring", zei het hoofd van de schoolinspectie in Bihar, Lalkeshwar Prasad Singh. Ook wordt bekeken of het handschrift van de scholieren overeenstemt met dat op hun examenbladen.

Hoge cijfers op het eindexamen zijn belangrijk voor de toewijzing van het krappe aantal studieplaatsen in India. Elk jaar weer worden brutale pogingen tot fraude gemeld. Zo probeerden in 2015 duizenden ouders tegen de gevel van een school te klimmen om hun kinderen de juiste antwoorden op hun examenvragen via de ramen aan te reiken.

Herexamens na domme antwoorden
Herexamens na domme antwoorden (Foto: BuzzO)

Nieuwe basketbal game 3on3 FreeStyle

We hadden al NBA Jam en NBA Street in het verleden, maar daar hebben we al lang niks meer van gehoord. Nu komt ontwikkelaar FS Games met 3on3 Freestyle.  De nieuwe basketbal game gaat deze zomer in bèta en zal voorlopig alleen op PlayStation 4 beschikbaar zijn.

Meer informatie zal ook tijdens de komende E3 worden vrijgegeven. Tot die tijd moeten we nog even wachten dus. Een release datum voor 3on3 Freestyle is nog niet bekend.

Oranje wint drie plaatsen op ranglijst

Het Nederlands voetbalelftal heeft drie plaatsen gewonnen op de FIFA-wereldranglijst. Oranje bezet nu met 959 punten de veertiende positie na het gelijkspel tegen Ierland (1-1) en de winst op Polen (1-2).

Leider is Argentinië dat met 1503 punten fier bovenaan staat. Tweede is België, gevolgd door Colombia, Duitsland en Chili dat twee plaatsen gezakt is. Nieuw in de top tien is Oostenrijk dat ten koste van Engeland een plekje klom.

Fallout 4 mods op Xbox One groot succes

Sinds deze week kunnen de Xbox Fallout 4 spelers aan de slag met mods en dat ging enthousiaster dan verwacht. Volgens eigen zeggen heeft het Bethesda 15 jaar gekost om mods op de console te krijgen en nu blijkt dat dit een schot in de roos was. Volgens de uitgever genereerde de mod-launch namelijk 50x meer traffic dan op pc. Op dit moment zijn ze druk bezig om de mods ook naar PlayStation 4 te brengen.

Duizenden Fransen uit ondergelopen huizen

Meer dan 5500 mensen in Frankrijk hebben hun woningen na overstromingen moeten verlaten. Dat meldt France Info donderdag op gezag van het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zware regenval heeft sinds afgelopen zondag vooral in het middennoorden van het land voor wateroverlast gezorgd. De brandweer moest meer dan 10.500 keer uitrukken om hulp te bieden. Meer evacuaties zullen noodzakelijk zijn. "De situatie blijft gespannen, in meerdere sectoren moeilijk", zei premier Manuel Valls.

In Souppes-sur-Loing, 80 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Parijs, dreef een 86-jarige vrouw dood in haar woning. Het centrum van de stad Nemours is ondergelopen en in Parijs zijn in verband met de hoge waterstand in de rivier de Seine laaggelegen straten afgesloten.

Duizenden Fransen uit ondergelopen huizen
Duizenden Fransen uit ondergelopen huizen (Foto: ANP)

Glasvezelnet breidt verder uit

Steeds meer huizen beschikken over een glasvezelaansluiting. Inmiddels is een op de drie Nederlandse huishoudens aangesloten op het zogeheten FTTH-net, waarmee ze snel kunnen internetten, meldde marktonderzoeker Telecompaper donderdag.

Vorig jaar dikte het aantal aansluitingen met 200.000 aan tot ruim 2,5 miljoen. Daarmee vertraagde de groei wel ten opzichte van 2014, toen er nog meer dan 400.000 bij kwamen.

Het aantal huishoudens dat de aansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt ligt lager. Telecompaper telde er in maart dit jaar in totaal 1 miljoen.

Volgens het bureau worden inmiddels in 227 gemeenten glasvezelaansluitingen aangeboden. In Flevoland is de dekking het grootst. Daar hebben meer dan negen op de tien adressen zo'n verbindingsmogelijkheid. KPN-dochter Reggefiber is met bijna 2,2 miljoen aansluitingen met afstand de grootste aanbieder op de FTTH-markt.

Glasvezelnet breidt verder uit
Glasvezelnet breidt verder uit (Foto: ANP)

Afpersing na datalekken

Bij sites als Tumblr en Myspace zijn honderden miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden gestolen, bleek in de afgelopen dagen. En nu gebruiken cybercriminelen zulke datalekken om mensen per mail af te persen. Daarvoor waarschuwt de FBI, de Amerikaanse federale recherche.

Volgens de Fraudehelpdesk zijn er nog geen meldingen dat Nederlanders hiervan de dupe zijn geworden. "Het komt echter regelmatig voor dat nieuwe tactieken van oplichters in het buitenland overwaaien naar Nederland", voegt de helpdesk eraan toe.

In de mails staat volgens de FBI bijvoorbeeld: "We hebben toegang tot je Facebookprofiel. Als je wilt voorkomen dat ik de viezigheid deel met al je vrienden en familieleden en met je partner, moet je 5 bitcoin naar het volgende adres sturen." 5 bitcoin is ruim 2000 euro.

De FBI adviseert: open nooit mails en bijlagen van onbekenden, houd je bankrekening in de gaten, gebruik goede wachtwoorden en betaal niet.

Afpersing na datalekken
Afpersing na datalekken (Foto: BuzzT)

Albert Heijn brengt dino's tot 'leven'

Albert Heijn brengt met een nieuwe interactieve spaaractie dinosaurussen tot 'leven'. Samen met bioloog Freek Vonk kunnen kinderen zo alles te weten komen over dino's. Met een speciale virtualreality-bril en een app kun je een aantal dino's zien bewegen. Wie een van de twintig speciale kaartjes scant, ziet een dinosaurus in 3D geprojecteerd op de werkelijke wereld. Ook zijn er plaatjes met speciale effecten als geur of 'glow in the dark'.

De actie staat in het teken van de komst van de Tyrannosaurus rex, die in september naar Nederland wordt gehaald door Naturalis. Vonk is als wetenschapper verbonden aan het Leidse museum. De T. rex heeft de naam Trix gekregen en is in 2013 opgegraven in de Verenigde Staten.

In totaal zijn er 160 verschillende plaatjes met feiten en weetjes over dino's. De supermarktketen spreekt zelf van de 'meest innovatieve spaaractie ooit'. De AH-spaaractie begint maandag.

Albert Heijn brengt dino's tot 'leven'
Albert Heijn brengt dino's tot 'leven' (Foto: ANP)

Nabestaanden bemanning MH17 naar de rechter

Nabestaanden van zes van de vijftien leden van de bemanning van de neergeschoten vlucht MH17 hebben donderdag een rechtszaak aangespannen tegen Malaysia Airlines. Zij verwijten de luchtvaartmaatschappij nalatigheid en contractbreuk, zo meldden Maleisische media.

Volgens de nabestaanden nam de maatschappij onredelijk risico door het vliegtuig over een conflictzone te laten vliegen. Daarnaast zouden de methoden om risico's in te schatten tekortschieten. Er is ook sprake van contractbreuk, doordat de veiligheid en het welbevinden van de bemanning onvoldoende gewaarborgd was, stelt de advocaat van de nabestaanden, Thomas Philip.

Het toestel werd op 17 juli 2014 tijdens vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur door een raket van Russische makelij neergehaald boven het oosten van Oekraïne, in een tijd van zware gevechten tussen regeringstroepen en separatisten. Alle 298 inzittenden onder wie 193 Nederlanders kwamen om het leven.

Nabestaanden bemanning MH17 naar de rechter
Nabestaanden bemanning MH17 naar de rechter (Foto: ANP)

A74 dicht na verzakking talud

De A74 vanuit Duitsland is bij Venlo dicht. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen is daar is een talud weggespoeld en alle modder, stenen en zand zijn op de weg terechtgekomen. Het herstel gaat waarschijnlijk de hele dag duren. Het verkeer vanuit Duitsland moet omrijden door Venlo zelf.

Eerder donderdagochtend was ook de A73 richting Nijmegen afgesloten bij de Roertunnel. Er lagen takken en modder op de weg. Kort na 08.00 uur ging die weg weer open.

A74 dicht na verzakking talud
A74 dicht na verzakking talud (Foto: ANP)

Dolk Toetanchamon van buitenaards materiaal

Een dolk die in de tombe van koning Toetanchamon is gevonden, blijkt gemaakt met ijzer afkomstig uit een meteoriet. Onderzoekers die het metaalmengsel van het voorwerp analyseerden zeggen dat het "zeer sterk een buitenaardse oorsprong suggereert", meldde The Guardian donderdag.

De archeoloog Howard Carter vond in 1925 twee dolken, een van ijzer en een met een lemmet van goud, in het omhulsel van de tienerkoning, die meer dan 3300 jaar geleden werd gemummificeerd. Het ijzeren lemmet, met een gouden greep, heeft de onderzoekers sinds de ontdekking door Carter verbaasd; ijzerwerk was zeldzaam in het oude Egypte en de dolk was niet verroest.

Italiaanse en Egyptische onderzoekers analyseerden het metaal met een spectrometer om de chemische samenstelling te bepalen, en vonden een hoog nikkelgehalte en kobalt. Zij vergeleken de samenstelling met bekende meteorieten binnen 2000 kilometer rond de Rode Zeekust van Egypte, en vonden vergelijkbare samenstellingen in een meteoriet.

Die meteoriet, genaamd Kharga, was gevonden op 240 kilometer ten westen van Alexandrië, in de havenstad van Mersa Matruh. In de tijd van Alexander de Grote, in de vierde eeuw voor Christus, was die stad bekend onder de naam Amunia.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Meteoritics & Planetary Science.

Dolk Toetanchamon van buitenaards materiaal
Dolk Toetanchamon van buitenaards materiaal (Foto: ANP)

Taylor Swift en Calvin Harris uit elkaar

Taylor Swift en Calvin Harris zijn niet langer een stel. Na een relatie van een kleine anderhalf jaar is de liefde over.

De 26-jarige zangeres en de 32-jarige dj leerden elkaar in het begin van 2015 kennen via gezamelijke vriendin Ellie Goulding. Volgens entertainmentzender E! was het Calvin, wiens echte naam Adam Wiles is, die afgelopen week een punt achter de relatie zette. Taylor is volgens bronnen van de zender "nogal van streek", maar de twee zouden zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan.

De zangeres staat erom bekend liedjes te schrijven over haar exen. Zo zou haar hit We Are Never Ever Getting Back Together gaan over acteur Jake Gyllenhaal, zong ze in I Knew You Were Trouble over One Direction-zanger Harry Styles en gaat Back To December over Twilight-acteur Taylor Lautner.

Taylor Swift en Calvin Harris uit elkaar
Taylor Swift en Calvin Harris uit elkaar (Foto: BuzzE)

Just Cause 3 uitbreiding komt morgen

Morgen verschijnt de tweede van drie aangekondigde uitbreidingen voor Just Cause 3. Mech Land Assault zal zich plaatsvinden op land. Sky Fortress was de vorige uitbreiding en deze speelde zich af in het air gedeelte. Hierna zal er nog een sea expansion komen.

Vanaf morgen kunnen mensen die een season pass hebben aan de slag met de uitbreiding. Mensen die geen season pass hebben kunnen op 10 juni aan de slag voor een prijs van 11,99 euro. Just Cause 3 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox one en pc.

Van Muiswinkel kan geen opvolger noemen

Erik van Muiswinkel heeft geen enkele suggestie welke acteur hem in zijn rol als Hoofdpiet zou moeten opvolgen. Volgens hem zal het voor de NTR nog lastig worden om een geschikte kandidaat te vinden.

"Het zal ontzettend moeilijk worden om iemand te vinden die in de rol stapt nu de discussie zo gepolitiseerd is geraakt", zegt Van Muiswinkel in Trouw. "Ik zou zo geen namen kunnen noemen. Ik stel me voor dat het iemand wordt die net als ik vriendelijk doch dringend vraagt om een geleidelijke aanpassing van de figuur Zwarte Piet."

Van Muiswinkel maakte vorige week bekend dat hij na achttien jaar stopt als Piet. De cabaretier vindt dat de NTR niet snel genoeg afstand neemt van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

Van Muiswinkel kan geen opvolger noemen
Van Muiswinkel kan geen opvolger noemen (Foto: BuzzE)

'Jamaicaanse topatleet positief op doping'

Een Jamaicaanse topatleet is bij hertesten van tijdens de Olympische Spelen van 2008 afgenomen urinestalen alsnog positief bevonden op het gebruik van verboden middelen. Dat meldt de Jamaica Gleaner donderdag. Om welke atleet het gaat is nog niet bekend, omdat nog gewacht wordt op de uitkomst van de B-staal.

Volgens de Jamaicaanse krant is er groeiende onrust in de lokale atletiekautoriteiten, terwijl gewacht wordt tot het Internationaal Olympisch Comité de resultaten van de B-staal bekend maakt. Om wie het precies gaat is zoals gezegd nog niet bekend, maar wel lijkt het erop dat de allergrootste ster van het land, Usain Bolt, er niet bij betrokken is, althans niet direct. 

Er zou wel minstens één medaille van de Spelen van 2008 verloren kunnen gaan. Jamaica won in Beijing zes keer goud, drie keer zilver en twee keer brons, allemaal in de atletiek. Alle medailles kwamen in evenementen van 400 meter of korter, met drie keer goud voor Bolt als hoogtepunt, waaronder op de 4x100 meter.

Volgens bronnen binnen het IOC zouden de B-stalen inmiddels al getest zijn en is het louter afwachten op de bekendmaking van de resultaten en dus ook de namen. 

Fiets meenemen met Uber-taxi

Uber-klanten kunnen straks niet alleen zichzelf, maar ook hun fiets laten vervoeren in Amsterdam. Met de zomerfestivals op komst heeft Uber donderdag UberBIKE gelanceerd: een taxi met fietsdrager. Per rit kan één fiets worden vervoerd. Dat kost 4 euro extra.

UberBIKE is bedoeld voor mensen die zich iets te veel hebben laten gaan tijdens alles wat de Amsterdamse zomer te bieden heeft. "Na een lange dag genieten is terugfietsen niet voor iedereen een aantrekkelijke of veilige optie", zo verwoordt Uber Nederland het.

Fiets meenemen met Uber-taxi
Fiets meenemen met Uber-taxi (Foto: BuzzT)

Blizzard werkt aan manier om Overwatch-highlights op te slaan

Iedereen die Overwatch heeft gespeeld, heeft wel eens één van zijn highlights terug kunnen kijken. Dit is een kort fragment van jou beste moment in dat potje. Er is echter geen manier (behalve dan door het gebruik van third-party software) om deze op te slaan.

Game Director Jeff Kaplan heeft op de Amerikaanse Battle.net-forums aangegeven dat daar in de toekomst verandering in komt. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, hoopt Kaplan (en werken ze eraan) om het in-game mogelijk te maken om highlights op te slaan en te exporteren in een video-format. Dit moet het delen van deze highlights voor iedereen makkelijker maken.

Wanneer dit mogelijk wordt, is dus nog niet bekend. De eerstvolgende update voor Overwatch verschijnt aan het einde van deze maand, wanneer competitive play wordt toegevoegd. Daarnaast is Blizzard ook aan het kijken naar het herbalanceren van sommige personages, waaronder McCree en D.Va.

Overwatch

'Gemeenten beveiligen eigen mail slecht'

De e-mailsystemen van gemeenten zijn niet goed genoeg beveiligd. Dat zegt het blad Binnenlands Bestuur donderdag na onderzoek. Van de vijftig onderzochte gemeenten voldeden maar drie aan de geldende normen: Den Haag, Den Bosch en Woerden.

Steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voldeden niet. Daardoor kunnen kwaadwillenden uit naam van de gemeenten mails met malware en spam naar anderen sturen. Bij 35 gemeenten is het mogelijk om e-mailadressen om te leiden, zodat de mails worden doorgestuurd naar andere adressen. Daardoor is het mogelijk om mails van en naar de gemeente te onderscheppen.

Als demonstratie verstuurde Binnenlands Bestuur een nep-mail uit naam van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

'Gemeenten beveiligen eigen mail slecht'
'Gemeenten beveiligen eigen mail slecht' (Foto: BuzzT)

Excuses Debra Messing voor anti-wapen selfie

Will & Grace-actrice Debra Messing heeft woensdag haar excuses aangeboden voor een selfie die ze eerder op Twitter plaatste. Op de foto poseerde ze in een shirt waarmee ze aandacht wilde vragen voor wapengeweld. Dat ze de selfie plaatste op het moment dat er een schietpartij gaande was in Los Angeles, viel bij veel mensen in verkeerde aarde.

De selfie was al langer gepland, verklaarde de actrice achteraf. Een aantal sterren zou op National Gun Violence Awareness Day donderdag een foto van zichzelf posten in een shirt van de documentaire Under The Gun, om zo aandacht te vragen voor de bewustwording van wapengeweld. Debra hoorde van de schietpartij op universiteit UCLA terwijl ze de foto nam, en postte daarom de foto met het bijschrift "Verschrikkelijk. Kijk het nieuws over de dodelijke schietpartij terwijl ik een foto neem voor meer bewustzijn". Veel twitteraars reageerden boos op de tweet, die narcistisch en oppervlakkig werd genoemd.

"Ik vind het vreselijk en schaam me diep dat zoveel mensen mijn actie verkeerd hebben opgevat en er aanstoot aan namen", aldus de actrice in een latere tweet. "Ik wilde de ironie benadrukken dat terwijl ik me voor dit doel inzette, er weer een schietpartij plaatsvond. Het spijt me echt."


Thaise koning Bhumibol heeft hartproblemen

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft hartproblemen die met antibiotica worden behandeld, aldus het koningshuis woensdagavond (lokale tijd). Daarnaast had de koning vocht in zijn hersenen, dat artsen hebben laten weglopen. De 88-jarige Bhumibol verblijft al maanden in een ziekenhuis in Bangkok.

Ook zijn vrouw koningin Sirikit kwakkelt met haar gezondheid. Medische testen wezen uit dat ze last heeft van onvoldoende bloed in de hersenen.

De gezondheid van de monarchen is een beladen onderwerp in Thailand, niet in de laatste plaats omdat het dan ook al snel over troonopvolging gaat. Bhumibol is de langst regerende vorst ter wereld. In 1946 besteeg hij de troon.

Thaise koning Bhumibol heeft hartproblemen
Thaise koning Bhumibol heeft hartproblemen (Foto: ANP)

Luxemburgse Europa-prijs voor Nederlanders

Voormalig correspondent Koos van Houdt, schrijver en publicist Geert Mak en NRC-journalist Caroline de Gruyter ontvangen donderdag een Luxemburgse prijs voor hun inzet voor Europa. Zij krijgen de zogenoemde Mérite Européen om 15 uur in de Eerste Kamer.

De prijs wordt sinds de jaren tachtig door een Luxemburgse stichting uitgereikt aan personen die iets bijzonders hebben gedaan voor de versterking van het Europees bewustzijn en de ontwikkeling van Europese waarden. De prijs ging eerder al naar Nederlanders, bijvoorbeeld naar voormalig Europees antiterrorismecoördinator Gijs de Vries.

De prijs wordt overhandigd door Jacques Santer, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en nu kopstuk bij de stichting.

Luxemburgse Europa-prijs voor Nederlanders
Luxemburgse Europa-prijs voor Nederlanders (Foto: ANP)

EU en VS tekenen voor bescherming gegevens

De Verenigde Staten en de Europese Unie tekenen donderdag in Amsterdam een overeenkomst die er voor moet zorgen dat persoonsgegevens beter worden beschermd. Het gaat om informatie die politie en justitie in de EU-lidstaten en de VS uitwisselen voor opsporing en vervolging.

De afspraken gaan over bijvoorbeeld beperkingen in het gebruik van de gegevens, veiligheid van de informatie, bewaartermijnen en klachtenprocedures. De ondertekening van het 'Parapluverdrag' gebeurt door de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch, Europees commissaris Vera Jourova (Justitie) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

EU en VS tekenen voor bescherming gegevens
EU en VS tekenen voor bescherming gegevens (Foto: ANP)

Lopers en fietsers bedwingen weer Alpe d'HuZes

Voor de elfde keer beklimmen fietsers en lopers donderdag de Franse berg Alpe d'Huez om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Om 04.30 uur valt het startschot, waarna 881 lopers en 3193 fietsers de berg beklimmen, sommigen één keer, anderen zes keer. 's Avonds komen de laatste deelnemers over de finish en is de voorlopige opbrengst bekend.

Onder de deelnemers, die zich laten sponsoren, zijn altijd veel (ex-)kankerpatiënten en familieleden, vrienden en buren. Thuisblijvers kunnen de dag volgen via een gezamenlijke uitzending op de regionale omroepen.

Vorig jaar leverde de jaarlijkse sponsortocht 12 miljoen euro op. De inkomsten liepen enkele jaren geleden flink terug na ophef over declaraties van een van de oprichters van Alpe d'HuZes.

Donderdagavond wordt de tussenstand van de opbrengst bekend en eind oktober het definitieve bedrag, dat naar een apart fonds van KWF Kankerbestrijding gaat. Dit jaar wordt het geld onder meer besteed aan het stimuleren van jonge, talentvolle onderzoekers en het creëren van extra kansen voor baanbrekende ideeën.

Lopers en fietsers bedwingen weer Alpe d'HuZes
Lopers en fietsers bedwingen weer Alpe d'HuZes (Foto: ANP)

Nederlander ontsnapt uit handen drugskartel Colombia

En Nederlandse drugstoerist die in Colombia op 'vakantie' was werd ontvoerd door een drugskartel. De toerist had drugs gekocht, maar kon deze niet betalen. Het kartel gijzelde hem vervolgens in de wijk Bronx in de stad Bogota.

De man ontsnapte en wist op het dak te komen, daar kon hij niet verder. Op de video is te zien hoe de man op de rand van het dak staat en twee kartelleden dichterbij komen. Vanwege de aanwezigheid van de politie blijven de criminelen echter op een afstand waardoor de Nederlander veilig van het dak kon worden gehaald.

FOK! Wat een weer: buien in het oosten

Buien in het binnenland.

Het is deze dagen heel lastig om een goede weersvoorspelling te maken. Een depressie ligt boven Duitsland en die blijft een beetje ter plaatse watertrappelen. Gisteren zagen we dat die ruim ten zuiden van ons bleef, zodat alle buien alleen over Brabant en Limburg, zo naar België trokken. De bedoeling is dat hij nu gaat opvullen, maar wel iets noordelijker komt. De onstabiele lucht schuift dus ook iets naar het noorden op. In principe wil dat zeggen dat vandaag de buien nu ook richting Gelderland en Overijssel kunnen komen. Misschien pikt ook Utrecht er nog wat van mee. Buienliefhebbers in het westen en noorden moet ik toch weer teleurstellen: het zit er gewoon niet in. Aan de ene kant zit die depressie te ver weg, aan de andere kant is er de koelere lucht vanaf het IJsselmeer en/of de Waddenzee c.q Noordzee. Over het algemeen liggen de temperaturen tussen de 19 en 25 graden. De wind blijft in de noordoosthoek en is in het binnenland matig, langs de kust vrij krachtig. 

Ik begrijp het. Voor weerliefhebbers in het westen is het heel frustrerend en dan spreek ik ook voor mijzelf (Stephan5). De temperatuur hoeft niet eens van belang te zijn, want ook hier in Haarlem was het gisteren bijna 24 graden.

Ook de komende dagen blijft deze situatie in stand. De onstabiele lucht blijft dicht in de buurt. Buien gaan er zeker vallen, maar of er ook maar 1 druppel in het westen en noordwesten valt, dat denk ik niet. 

Zon op 05:24
Zon onder 21:51
Zonkracht

7 / 3

Een archieffoto van qltel in de aanbieding vandaag. 

zendmast in het Sauerland (Foto: qltel)
Zendmast in het Sauerland (Foto: qltel)

 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1793 De Jakobijnn grepen de macht in Frankrijk en zetten hierbij de Girondijnen af. Het was het begin van het schrikbewind.
1896 Guglielmo Marconi kreeg patent op zijn uitvinding draadloze telegrafie.
1952 Elizabeth II werd tot koningin van Engeland gekroond. Het was de eerste kroning die live op televisie te volgen was.
1973 Koningin Juliana opende het Van Gogh museum in Amsterdam. 
2003 De Mars Express werd gelanceerd vanaf basis Baikonoer


Mars Express

'Johnny Depp in adresboek hoerenmadam'

Het adresboek van Hollywoods bekendste hoerenmadam Heidi Fleiss is in handen gekomen van Radar Online. Volgens de entertainmentwebsite staan in de inmiddels ruim twintig jaar oude administratie van Fleiss de namen van onder meer Johnny Depp, Jack Nicholson en George Lucas.

Begin jaren 90 ontstond flinke opschudding in Hollywood toen de klantenlijst van Fleiss mogelijk openbaar zou worden omdat ze werd verdacht van belastingontduiking. De enige ster die destijds getuigde in de zaak was Charlie Sheen. Hij bekende zeker 27 keer en voor meer dan 50.000 dollar prostituees te hebben ingehuurd via Fleiss. De madam werd veroordeeld, maar verdere informatie uit haar administratie is nooit openbaar geworden.

In de gegevens die Radar Online in handen heeft, zouden ook seksuele voorkeuren van een aantal bekende Hollywoodfiguren omschreven staan. De site benadrukt dat sterren die in het boekje genoemd worden, niet per se gebruik hebben gemaakt van de diensten van Fleiss, die ooit beweerde dat ze in 1990 in haar eerste vier maanden als 'Hollywood madam' al een miljoen verdiende aan haar beroemde clientèle.

'Johnny Depp in adresboek hoerenmadam'
'Johnny Depp in adresboek hoerenmadam' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
preview
Kerbal Space Program 2
special
Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg
preview
Disintegration
preview
Deliver Us The Moon
preview
Planet Zoo
review
Muse brengt Ziggo Dome naar betere dimensie
©FOK.nl e.a.