FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 mei 2016

Frikandellenvlaai verovert ook Brabant

Niet alleen Limburg, maar ook Brabant valt als een blok voor de frikandellenvlaai. Bakkerij Van de Mortel, met filialen in Asten en Someren, heeft de lekkernij in het assortiment opgenomen, meldt nieuwssite 1Limburg dinsdag.

Vrijwel meteen nadat de bakkerij het heuglijke nieuws via Facebook de wereld in stuurde, stond de telefoon roodgloeiend. 'Zeker vijftig' belangstellenden waren wel te porren voor het hartige gebak.

De frikandellenvlaai werd bedacht in het Limburgse Grubbenvorst. Bakker Engels bakte de vlaai in eerste instantie voor een jarige vriend, maar toen het bestaan van de frikandellenvlaai bekend werd, bleken het gebak niet aan te slepen. Bakkerij Engels bakt ze tegenwoordig dagelijks vers.

Ook bakkerij van de Mortel is geen onbekende in het nieuws. Eerder wist de Brabantse bakkerij al landelijke faam te verwerven met de Tom 'Dumoulin' Pouce.

Weer prijs voor zwaartekrachtgolven

Ze zorgden voor een van de grote wetenschappelijke ontdekkingen van de afgelopen eeuwen, en daar krijgen ze nu de ene na de andere prijs voor. Ronald Drever, Kip Thorne en Rainer Weiss krijgen dit jaar de Shaw-prijs, de Aziatische 'Nobelprijs', voor hun ontdekking van de zwaartekrachtgolven. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

De uitreiking is op 27 september. Aan de prijs is een bedrag van omgerekend een miljoen euro verbonden. Drever, Thorne en Weiss wonnen eerder deze maand al de Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics en de Gruber Cosmology Prize. Ook daarmee mochten ze ruim een miljoen euro verdelen.

Op 4 oktober wordt de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend. Het is niet duidelijk of Drever, Thorne en Weiss daarvoor in aanmerking komen. De nominaties sloten op 1 februari. Ruim een week later was de bekendmaking van de zwaartekrachtgolven. Maar als iemand ze in de aanloop naar de aankondiging alvast heeft voorgedragen, kunnen ze wel winnen.

Albert Einstein
De zwaartekrachtgolven waren een groot raadsel van het heelal. Albert Einstein opperde in 1915 dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd en dat die één geheel vormen. Na een heftige gebeurtenis kan die 'ruimtetijd' trillen. De schokgolven, de zwaartekrachtgolven, gaan dan door het heelal als rimpelingen na een steen in een vijver. Bij zo'n rimpeling rekt de ruimte iets uit of krimpt hij iets.

Pas honderd jaar later kon het gelijk van Einstein worden bewezen, dankzij de meest geavanceerde laserapparatuur. Drever, Thorne en Weiss hadden die laten bouwen. Op 14 september pikten twee Amerikaanse detectoren een zwaartekrachtgolf op. Die was afkomstig van twee zwarte gaten, die 1,3 miljard jaar geleden zijn samengegaan. Door de golf verschoof een speciale laserstraal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter. Het bewijs dat Einstein gelijk had.

Wetenschappers kunnen met zwaartekrachtgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kijken. Dan zien ze dingen die tot nu toe verborgen bleven, zoals objecten die geen licht uitstralen.

Weer prijs voor zwaartekrachtgolven
Weer prijs voor zwaartekrachtgolven (Foto: ANP)

Oosting benadrukt: geen samenspanning

"Is er werkelijk geen doofpot?". Die vraag bleef volgens commissievoorzitter Marten Oosting 'prominent' opduiken na het verschijnen van zijn tweede onderzoek naar de Teeven-deal. "Maar er is geen enkele aanwijzing voor een samenspanning", benadrukte hij dinsdag in een gesprek met de Tweede Kamer.

Hij zou het dan ook jammer vinden als het aanstaande debat in de Kamer alleen maar zou gaan over de vraag of er wel of niet een doofpot was. Er was sprake van 'geklungel' op het ministerie van Veiligheid van Justitie. De volksvertegenwoordigers praten volgende week over het tweede rapport van de commissie-Oosting.

Oosting ziet bij het ministerie de wil om te veranderen. Het is volgens hem belangrijk dat de ambtelijke top tegenspraak toelaat en organiseert. "Ik heb het idee dat daaraan wordt gewerkt." Maar de secretaris-generaal en de bewindslieden hebben nog een 'lange weg heeft te gaan', aldus Oosting.

Er wordt steeds vaker gesproken over splitsing van het 'superministerie' van Veiligheid en Justitie. De omvang van het ministerie heeft niks met deze zaak te maken, denkt de oud-ombudsman. "Ik heb niet de neiging toe te schrijven wat mis is gegaan aan de omvang van het departement."

Oosting benadrukt: geen samenspanning
Oosting benadrukt: geen samenspanning (Foto: ANP)

Werkloosheid eurolanden blijft stabiel

De werkloosheid in de eurolanden is in april stabiel gebleven op het laagste niveau sinds augustus 2011. De werkloosheid stond vorige maand op 10,2 procent van de beroepsbevolking, net als in maart. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat waren in de eurozone 16,4 miljoen mensen werkloos. Dat is een daling van 63.000 vergeleken met een maand eerder.

In de gehele Europese Unie was de werkloosheid 8,7 procent, tegen 8,8 procent in maart. De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Tsjechië (4,1 procent) en Duitsland (4,2 procent). Griekenland en Spanje stonden bovenaan met respectievelijk 24,2 en 20,1 procent. In Nederland was de werkloosheid 6,4 procent, aldus Eurostat.

De jeugdwerkloosheid in het eurogebied stond op ruim 2,9 milljoen personen onder de 25 jaar, ofwel 21,1 procent.

Werkloosheid eurolanden blijft stabiel
Werkloosheid eurolanden blijft stabiel (Foto: ANP)

Beter vangnet voor donoren

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil een betere financiële regeling voor mensen die donor zijn. Om belemmeringen voor bijvoorbeeld zzp'ers weg te nemen, ontvangt de donor uit een apart potje een vergoeding die even hoog is als 80 procent van het minimumloon.

Werknemers in loondienst komen als zij bijvoorbeeld een nier afstaan in de ziektewet. Kleine zelfstandigen kunnen door dezelfde ziekenhuisopname inkomsten mislopen en in financiële problemen raken. Schippers wil zoveel mogelijk drempels wegnemen voor mensen die donor willen worden en deze subsidieregeling zorgt voor een vangnet.

Uit het voorstel dat zij dinsdag naar de Tweede kamer stuurde blijkt dat ook wordt geregeld dat de donor huishoudelijke hulp krijgt. Kosten die worden gemaakt om een huisdier elders onder te brengen worden eveneens vergoed.

Van 2011 tot 2014 is er 1,7 miljoen euro uitgekeerd via deze regeling, gemiddeld 871 euro per donor. De minister wil de subsidieregeling verlengen tot 2021.

Beter vangnet voor donoren
Beter vangnet voor donoren (Foto: ANP)

Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend

De langste spoorwegtunnel ter wereld wordt woensdag in Zwitserland geopend in aanwezigheid van tal van voorname gasten, onder wie het voltallige Zwitserse kabinet, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi. De 57 kilometer lange tunnel onder de Sint Gotthardpas vormt onderdeel van een Europees project dat onder meer het goederenvervoer per trein door de Alpen moet vereenvoudigen en veel goedkoper zal maken.

De Gotthard Basistunnel is vrijwel geheel volgens plan in zeventien jaar tijd voor de prijs van 11 miljard euro gemaakt. Zwitserland heeft alles zelf betaald en is apetrots op het resultaat. De opening is een grote nationale gebeurtenis. De tunnel is een belangrijke schakel in wat de 'vrachtcorridor' Rotterdam - Genua' wordt genoemd. De Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen is onder de genodigde ministers van Verkeer.

Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend
Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend (Foto: ANP)

Hoofddoek taboe voor rechters en griffiers

Het dragen van een hoofddoek blijft taboe voor rechters en griffiers, ook al oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtspraak daarmee discrimineert.

De rechterlijke organisatie blijft vasthouden aan neutraliteit van de kleding van rechters en griffiers, schrijft de organisatie de Rechtspraak dinsdag op zijn website. "Binnen de rechterlijke organisatie geldt de afspraak dat rechters en griffiers in de rechtszaal en tijdens de behandeling van rechtszaken op geen enkele wijze door hun kleding blijk geven van hun levensovertuiging", aldus de rechterlijke organisatie.

Vorige week oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de rechtbank in Rotterdam discrimineerde doordat een moslima werd afgewezen voor de functie van oproepbare griffier (buitengriffier). Zij zei in een gesprek met de sollicitatiecommissie dat zij op grond van haar geloofsovertuiging tijdens zittingen haar hoofddoek niet zou afdoen. Na haar afwijzing diende zij een klacht in tegen de aangevoerde bezwaren.

Verboden onderscheid

Het college zegt dat onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht een zwaarwegend belang is. Daartegenover staat het belang van de vrouw om toegang te hebben tot de functie van oproepbare griffier zonder in strijd te hoeven handelen met haar godsdienst. De rechtbank heeft volgens het College voor de Rechten van de Mens "verboden onderscheid op grond van godsdienst gemaakt".

De rechterlijke organisatie bestrijdt dat en betreurt dat het naleven van wettelijke kledingvoorschriften als ongeoorloofd onderscheid wordt beschouwd.

Hoofddoek taboe voor rechters en griffiers
Hoofddoek taboe voor rechters en griffiers (Foto: ANP)

Jorritsma nieuwe burgemeester van Eindhoven

John Jorritsma (VVD) wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Jorritsma is nu nog commissaris van de Koning in Friesland. De gemeenteraad besloot dinsdag hem voor te dragen op voorstel van de vertrouwenscommissie.

Jorritsma is 59 jaar, gehuwd en woont in Tietjerk. Voor de regio Brabant is hij geen onbekende omdat hij eerder directeur was van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en burgemeester van Cranendonck.

"Met deze kandidaat krijgt Eindhoven een breed georiënteerde en enthousiaste burgemeester die uitstekend in staat is Brainport Next Generation verder te ontwikkelen. Het is ook iemand die zich maximaal wil inzetten voor Eindhoven en de metropoolregio. Hij wil een verbindende factor in de stad zijn en tussen de gemeente en haar partners. Jorritsma zet daartoe zijn grote bestuurlijke ervaring en omvangrijke netwerk in", aldus de gemeenteraad.

Jorritsma nieuwe burgemeester van Eindhoven
Jorritsma nieuwe burgemeester van Eindhoven (Foto: ANP)

Amber Heard kan leugens niet langer aan

Amber Heard kwam dinsdag met een nieuwe verklaring op de proppen waarin ze uitlegt waarom ze de politie niet meteen vertelde dat ze slachtoffer is van huiselijk geweld. Uit haar verklaring blijkt dat ze haar privacy en de carrière van haar man Johnny Depp wilde beschermen.

Amber informeerde de agenten niet volledig toen die haar op 21 mei thuis opzochten na een melding bij alarmlijn 911. Ze vertelde de gealarmeerde agenten alleen dat ze een verbale ruzie had met haar man. "Het gevolg van de beslissing van Amber om geen aangifte te doen bij de politie wordt nu tegen haar gebruikt door Johnny's team. Amber deed geen aangifte om haar privacy en de carrière van Johnny te beschermen", stellen Heards advocaten in de verklaring die in bezit is van People en Gossip Cop.

"Johnny's team heeft Amber gedwongen nu met een verklaring te komen met daarin de feiten, omdat ze via de media wordt geconfronteerd met valse en kwaadwillende beschuldigingen. Amber heeft de afgelopen jaren met fysiek en psychisch geweld te maken gehad. Amber handelde als andere slachtoffers van huiselijk geweld, door eerst na te denken over welke schade ze kan aanrichten bij de aanstichter."

Accuraat
"Amber kan de meedogenloze aanvallen en regelrechte leugens niet langer verdragen. Ze voelt zich een doelwit in de publieke opinie'', vervolgen de advocaten. "Amber hoopt dat de politie van Los Angeles een accuraat en volledig onderzoek doet naar de gebeurtenissen. Als de waarheid aan het licht komt, neemt die alle twijfels rond Amber weg. En hopelijk krijgt Johnny de hulp die hij zo hard nodig heeft."

Amber vroeg vorige week een scheiding aan. Bij de rechtbank van Los Angeles eiste ze afgelopen vrijdag een contactverbod op basis van foto's van haar verwondingen. Johnny Depp zou haar een blauw oog geslagen hebben met een iPhone. Depp weerspreekt de beschuldigingen. Hij is momenteel samen met Alice Cooper en Joe Perry op tournee met hun band Hollywood Vampires. Maandagavond stond de band op het podium in Stockholm.

Amber Heard kan leugens niet langer aan
Amber Heard kan leugens niet langer aan (Foto: BuzzE)

Minister Schippers niet op kandidatenlijst VVD

Bij de vorige verkiezingen stond Edith Schippers nog nummer twee op de kandidatenlijst van de VVD, maar bij de volgende verkiezingen staat ze niet op de lijst. Haar woordvoerder bevestigde berichtgeving hierover van de NOS dinsdag.

De VVD'ers konden zich tot vandaag aanmelden voor de kandidatenlijst. Zeker zes Kamerleden hebben laten weten niet in de Kamer te willen terugkeren. Onder hen is ook voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Andere liberalen die niet terugkeren zijn onder anderen Brigitte van der Burg, Helma Nepperus, Anne-Wil Lucas en Ybeltje Berckmoes.

Ook al drie ministers van VVD-huize hebben laten weten niet in een volgend kabinet terug te willen keren. Het gaat om Henk Kamp (Economische Zaken), Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Minister Schippers neemt later een besluit of ze nog wil terugkeren als minister.

Minister Schippers geen kandidaat voor Kamer
Minister Schippers geen kandidaat voor Kamer (Foto: ANP)

Vonnis tegen kapitein Schettino bekrachtigd

De kapitein van het begin 2012 op de rotsen gelopen Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, moet zestien jaar en een maand de cel in. Hij kreeg deze straf vorig jaar al wegens doodslag en plichtsverzuim, maar aanklagers gingen in beroep. Dat is dinsdag afgewezen door een hof van beroep in Florence. De rechtbank handhaafde het vonnis van vorig jaar.

Schettino was de kapitein van het vlaggenschip van de cruiseonderneming Costa Crociere dat door een foute manoeuvre ten onder ging voor de kust van het Toscaanse eilandje Islola del Giglio. Daarbij verloren 32 mensen het leven. De kapitein verliet het schip zonder zich verder over de opvarenden te bekommeren.

Vonnis tegen kapitein Schettino bekrachtigd
Vonnis tegen kapitein Schettino bekrachtigd (Foto: ANP)

Typhoon pakt uitnodiging minister op

Rapper Typhoon gaat in op de uitnodiging van minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie). Op Instagram laat de zanger weten dat hij wil "helpen bij het verbannen van de etnische profilering". Dat moet dan alleen niet "als snelle pleister dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland", schrijft hij.

Typhoon meldde maandag dat hij door agenten staande was gehouden omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vonden. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan. "De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit", stond maandag in een verklaring.

In de (sociale) media was het het gesprek van de dag en ook in de Tweede Kamer sijpelde het bericht door. Justitieminister Van der Steur vroeg Typhoon openlijk zelfs om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Contact is er nog niet geweest.

Dinsdagavond liet Typhoon dus op Instagram weten dat hij ingaat op de uitnodiging van de minister. "Mits dat op structurele wijze gaat gebeuren." Verder schrijft hij dat hij de rest van de week in de muziekstudio zit en zich daarop toelegt.

Typhoon pakt uitnodiging minister op
Typhoon pakt uitnodiging minister op (Foto: ANP)

Duitse cyberdealers jaren de cel in

Drie Duitsers moeten de gevangenis in omdat ze via een marktplaats op het dark web hebben gehandeld in drugs. De hoofdverdachte kreeg acht jaar cel. Ook werd hij voor ruim een ton geplukt. Onder meer zijn sportwagen werd in beslag genomen. Een handlanger kreeg 3 jaar cel, een andere verdachte kreeg een straf van 1 jaar en negen maanden. De politie in Beieren heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Een andere man had vorig jaar al 3,5 jaar cel gekregen, acht anderen wachten nog op hun veroordeling.

Alleen de hoofdverdachte had al 19 verschillende accounts om contact te leggen met mogelijke klanten. Zo wilde hij zijn identiteit geheim houden. Hij bestelde amfetamine, cocaïne en marihuana bij een Nederlandse 'groothandel' en liet dat naar postbussen sturen. Daar konden zijn klanten het ophalen. Betaling ging per post of met bitcoins.

Het is niet bekend of de Nederlandse leverancier ook is opgepakt.

Duitse cyberdealers jaren de cel in
Duitse cyberdealers jaren de cel in (Foto: BuzzT)

Washington waarschuwt over reizen naar Europa

De Amerikaanse regering heeft dinsdag de Amerikaanse bevolking gewaarschuwd voor de gevaren van terroristische aanslagen deze zomer in Europa. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bracht naar voren dat die aanslagen toeristische attracties, grote evenementen, restaurants, winkelcentra en het vervoer tot doelwit kunnen hebben.

Het grote aantal toeristen dat in de zomermaanden Europa bezoekt, biedt terroristen die aanslagen beramen veel keuze uit openbare plaatsen met veel publiek. Daar komen dit jaar nog het EK voetbal in Frankrijk en de Wereldjongerendagen van de katholieke kerk in Polen bij. De grote menigtes die voor deze evenementen op de been zijn vormen aantrekkelijke doelwitten voor terroristen, aldus het ministerie.

Het reisadvies is geldig tot 31 augustus.

Washington waarschuwt over reizen naar Europa
Washington waarschuwt over reizen naar Europa (Foto: ANP)

Game of Thrones pakt porno aan

De makers van Game of Thrones gaan achter de pornosite Pornhub aan. Daar zijn namelijk naaktscènes uit de serie te vinden, onder meer van Carice van Houten, maar ook seksparodieën. De zender HBO heeft dat laten weten aan Britse media.

Game of Thrones begon vorige maand aan seizoen zes. Na de afleveringen zochten uitzondelijk veel mensen op Pornhub naar filmpjes rond de serie. Het aantal zoekopdrachten steeg met 370 procent.

Game of Thrones pakt porno aan
Game of Thrones pakt porno aan (Foto: BuzzT)

Hockeydames starten oefencampagne met nederlaag

Het Nederlands vrouwenhockeyteam is de start van een serie oefenwedstrijden in aanloop van de Olympische Spelen slecht begonnen. Op het veld van AthenA in Amsterdam was Groot-Brittannië met 1-2 te sterk. Na een slordig begin kon Oranje in het laatste kwart, waarin ze veel kansen creëerden, hun achterstand niet meer ongedaan maken. Kitty van Male maakte de enige Nederlandse treffer.

Het duel werd gespeeld in vier kwarten van vijftien minuten. Van de 24 speelsters die tot de trainingsgroep van Alyson Annan behoorden, speelden er 18. De andere zes speelsters namen op de tribune plaats: Ellen Hoog, Willemijn Bos, Margot van Geffen, Jacky Schoenaker, Laura Nunnink en Anne Veenendaal. Larissa Meijer keepte drie van de vier kwarten. Het laatste kwart maakte Joyce Sombroek haar opwachting. Voorafgaand aan het duel ontvingen Lidewij Welten en Sombroek hun prijs voor Wereldspeelster- en Wereldkeepster van het Jaar.

Oranje speelde voor rust slordig en creëerde weinig kansen. In de veertiende minuut kwam Groot-Brittannië op voorsprong door een doelpunt van Lily Owsley, die afgelopen jaar in de EK-finale tegen Nederland de bewuste goal maakte nadat ze de bal met haar voet had aangeraakt. Oranje kwam in het 2e kwart terug tot 1-1. Na een actie van Maartje Krekelaar kreeg Kitty van Male in een scrimmage voor het doel haar stick tegen de bal.

Meteen na rust kwam Groot-Brittannië opnieuw op voorsprong. Helen Richardson-Walsh was er als de kippen bij om de rebound van een strafcorner binnen te werken: 1-2. Oranje speelde na rust beter dan daarvoor en creëerde enkele grote kansen, maar slaagde er niet in de overwinning binnen te slepen.

Over twee dagen speelt Oranje opnieuw tegen Groot-Brittannië. In aanloop naar de Olympische Spelen spelen de dames ook nog van 18 tot en met 26 juni het toernooi om de Champions Trophy.

Bank niet verantwoordelijk voor restschuld

Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële problemen van klanten die jaren terug een forse hypotheek afsloten en nu kampen met een grote restschuld omdat de huizenprijzen zijn gedaald. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Het ging om een zaak van een klant van ABN AMRO die tien jaar terug, voor de crisis op de woningmarkt, een hypotheek van ruim een miljoen afsloot voor het bouwen van een villa. De klant probeert het huis al jarenlang tevergeefs te verkopen en heeft daardoor te maken met financiële schade.

Volgens het hof is die schade echter niet de schuld van de bank. Het is immers algemeen bekend dat de prijzen van woningen in Nederland zowel kunnen stijgen als dalen, zo staat in het arrest. Daar had de bank niet voor hoeven te waarschuwen.

Collectief verantwoordelijk
De klant heeft volgens het hof niet voldoende onderbouwd dat de destijds getaxeerde waarde van de villa niet zou stroken met de werkelijke waarde. De klager vond verder dat de financiële sector collectief verantwoordelijk is voor de crisis op de woningmarkt omdat zij veel te hoge leningen heeft verstrekt. Op dat argument wilde het hof niet inhoudelijk ingaan, omdat het voor deze zaak geen juridische betekenis heeft.

De zaak diende eerder al voor een gewone rechter. Die kwam toen tot dezelfde slotsom.

Bank niet verantwoordelijk voor restschuld
Bank niet verantwoordelijk voor restschuld (Foto: ANP)

Veel overlast op rustige stakingsdag België

De staking van overheidspersoneel in diverse Belgische steden is dinsdag zonder relletjes verlopen. Een demonstratie door de straten van Brussel trok volgens de politie 7500 betogers. De vakbonden telden er ruim 12.000.

Het openbaar vervoer in het hele land had zwaar te lijden onder de staking. Diverse scholen en crèches hielden hun deuren dicht en de gemeentelijke dienstverlening en postbezorging stonden op een lager pitje.

De vakbonden protesteren tegen het bezuinigingsbeleid, de 'aanval' op hun pensioen en de flexibilisering van de 38-urige werkweek. De socialistische vakbond kondigde aan het verzet 'tegen de asociale maatregelen van de regering-Michel' voort te zetten.

Ondertussen gaat de al een week durende staking van het spoorpersoneel in Wallonië verder. Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht voor woensdag in Vlaanderen 'verstoord' treinverkeer en in Wallonië 'zwaar verstoord'. De kans is aanzienlijk dat de werkonderbreking de rest van de week duurt. Wel staat woensdagochtend weer overleg gepland.

Veel overlast op rustige stakingsdag België
Veel overlast op rustige stakingsdag België (Foto: ANP)

'HTC werkt aan Nexus-apparaten'

HTC heeft de release van een smartwatch op de lange baan geschoven en volgens 9to5Google heeft het daar een goede reden voor. De Taiwanese smartphonemaker is volgens de website door Google aangewezen om de volgende Nexus-smartphones te maken en het lijkt marketingtechnisch veel slimmer om de smartwatch op hetzelfde moment uit te brengen.

Het kwakkelende HTC werkt volgens bronnen aan twee Nexus-smartphones die op internet bekendstaan als M1 en S1. Vermoedelijk gaat het om de opvolgers van de Huawei Nexus 6P en de Nexus 5X van LG. Of de smartwatch ook als Nexus-product wordt uitgebracht, is niet bekend.

De laatste maanden is er al veel gesproken over de smartwatch van HTC. Het apparaat had al lang en breed op de plank moet liggen, maar om uiteenlopende redenen is dat nog niet gebeurd. Blogger Evan Blass, de man achter evleaks, schreef afgelopen weekend op Twitter al dat het slimme klokje van HTC pas in de herfst verwacht wordt. "Wat een prutswerk", schreef hij, maar daar denkt 9to5Google dus anders over.

'HTC werkt aan Nexus-apparaten'
'HTC werkt aan Nexus-apparaten' (Foto: BuzzT)

Strafpunt voor opzichtig kreunende Haase

Robin Haase heeft weer eens van zich doen spreken. Ook dit keer was dat helaas niet vanwege uitzonderlijke prestaties op de tennisbaan, maar wederom ging het om een opvallende uitspatting van de Hagenees. 

Haase werd vorige week op Roland Garros weer in de eerste ronde uitgeschakeld. Een slimme zet, want het grandslamtoernooi wordt geteisterd door regen, terwijl Haase op de Challenger Tour - een niveau onder de ATP Tour - lekker kan blijven ballen. Dit keer was hij van de partij in het Tsjechische Prostejov, waar hij het in de eerste ronde opnam tegen de Chileen Gonzalo Lama.

Lama staat 183e op de wereldranglijst en vormde dus een loodzware tegenstander voor de Nederlander. Dat de 23-jarige Chileen nog harder kreunt dan Maria Sharapova maakte het voor Haase dinsdag allemaal niet makkelijker. Hij verloor de eerste set al en vroeg in de tweede set was hij het gekreun van Lama spuugzat. Midden in een rally besloot hij er zelf ook een angstaanjagende schreeuw uit te gooien, waarna hij prompt het punt won. 

Zowel de scheidsrechter als Lama leken niet gediend van Haase's oorverdovende brul, want de Hagenees moest op het matje komen. Na enige discussie ("Hij mag het wel en ik niet?! Flikker toch op!") kreeg de Nederlander te horen dat Lama een gratis punt toegewezen werd. Het betekende de nekslag voor Haase, die de wedstrijd met twee keer 6-3 verloor en daardoor misschien een nóg kleiner toernooi op moet zoeken om de winning mood terug te vinden. 

Kind verkoopt wiet

Geen idee hoe oud hij is, hij zal wel een jaar of 13 zijn, maar hij verkoopt een dikke zak wiet! Die 'bagga' kun je bij hem halen. Om heel eerlijk te zijn is het best wel zielig dat dit kleine kind zo voor de camera staat, en dat het filmpje nu overal gedeeld wordt. Maar hey, daar leer je ook weer van. Hopelijk krijg je een flinke straf van je ouders, en over 10 jaar lach je er om als je dit terugziet. Blow ze!

Olympische droom voorbij voor turnster Top

De olympische droom van turnster Lisa Top is voorbij. De 19-jarige Nederlandse raakte afgelopen vrijdag geblesseerd tijdens een training. Ze overstrekte haar knie en daarbij ontstond een scheurtje in haar achterste kruisband. Daarnaast raakte ook een meniscus beschadigd. De turnster zal daardoor een flinke tijd niet in actie kunnen komen en mist de Olympische Spelen. 

Top deed in 2014 en 2015 mee aan het WK en maakte deel uit van de ploeg die plaatsing afdwong voor de Spelen in Rio de Janeiro. Vorig jaar kende ze successen op de Europese Spelen in Baku, want Top won er brons op sprong en brons met de Nederlandse ploeg. Hoewel de interne kwalificatiewedstrijden nog afgewerkt moeten worden, leek de kans erg groot dat Top ook in Rio in de olympische ploeg zou zitten. 

Vijf Nederlandse BMX'ers op Olympische Spelen

Nederland zal op de Olympische Spelen in augustus vertegenwoordigd worden door vijf BMX'ers. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde wereldranglijst, op basis waarvan het gros van de startbewijzen verdeeld wordt.

De beste vier landen bij de mannen krijgen elk drie tickets. Nederland staat achter de VS en Australië op de derde plek en mag dus, net als Frankrijk, drie rijders naar Rio de Janeiro sturen. Dat zullen zo goed als zeker vicewereldkampioen Niek Kimmann, Twan van Gendt en Jelle van Gorkom worden, die als enigen aan de door wielerbond KNWU gestelde eisen hebben voldaan.

Bij de vrouwen was een plek in de top-3 van de wereldranglijst nodig om twee startbewijzen te veroveren. Vooral met dank aan Laura Smulders en Merle van Benthem staat Nederland daar op de tweede plek, tussen de VS en Australië. Smulders en Van Benthem zullen normaal gesproken af mogen reizen naar Rio de Janeiro. 

Wilders: 'etnisch profileren moet kunnen'

Etnisch profileren? Geen punt bij Geert Wilders. Een beetje racisme moet kunnen. Of, zoals de PVV-opperhopman het zelf omschrijft: 'de politie weet wat ze doet en doet het niet zomaar'.

Het enige lid van de verder democratische beweging deed zijn uitspraak na de consternatie rondom rapper Typhoon. De woordenbreier werd onlangs aangehouden omdat een politieventje een donkere jongeman in een dure auto zagen rijden. Dat moest natuurlijk wel verdacht zijn, zo'n bolide had geen match met het profiel van de bestuurder. Typhoon werd op basis van zijn huidskleur aangehouden. Later bood de betrokken agent zijn excuses aan.

Waar andere politici zich de ogen uit de kop schamen voor het stukje onvervalste etnisch profileren, doet Wilders niet moeilijk over een stukje geïnstitutionaliseerd racisme. 'Moet kunnen', lijkt de leidsman te zeggen.

Later op de dag kreeg de PVV nog de lachers op de hand door tijdens een motie die opriep tot het 'borgen' van artikel 6 van onze grondwet (die van godsdienstvrijheid) doodleuk TEGEN te stemmen, waarmee de partij dus feitelijk tegen diezelfde grondwet stemt.

De rest van de politieke partijen stemde wel gewoon voor, bij deze -zinloos lijkende- stemronde.

Van der Vaart: "Kijk hoe ze met Heitinga zijn omgegaan"

Rafael van der Vaart weet nog niet of een terugkeer naar Ajax iets voor hem is. De middenvelder zet vraagtekens bij de manier waarop John Heitinga is behandeld. Heitinga kwam een jaar geleden naar Ajax, maar speelde nauwelijks. Nog tijdens het seizoen besloot hij zijn carrière te beëindigen, mede door fysiek ongemak. Van der Vaart had dat liever anders gezien.

"Kijk nou toch eens hoe ze met Johnny Heitinga zijn omgegaan. Je gaat mij toch niet vertellen dat Mike van der Hoorn een betere speler is dan Johnny?", vraagt hij zich af in de VARA Gids. "Wanneer je een speler als Heitinga haalt, moet je hem ook een eerlijke kans geven, vind ik."

De speler van Real Betis Sevilla vergelijkt de situatie van Heitinga met die van Ledley King bij Tottenham Hotspur. "Hij mocht, als enige, zelf bepalen wanneer hij trainde", zegt Van der Vaart over de uiterst blessuregevoelige verdediger van The Spurs.

Van der Vaart, die 109 keer uitkwam voor Oranje, kan zich één anekdote nog goed voor de geest halen. "King zou spelen, zei de trainer. Maar ik keek eens om me heen en zag King helemaal niet zitten. Hij was er gewoon niet. Ledley komt zo, zei Redknapp (manager, red). Hij zit nu alleen nog even in de rechtbank. Dat vond ik zo mooi. Je moet dingen niet belangrijker maken dan ze zijn."

Kruijswijk verdringt Gesink uit selectie Rio

Wielrenner Steven Kruijswijk zal op 6 augustus zijn opwachting gaan maken tijdens de wegwedstrijden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De nummer vier van de Giro d'Italia krijgt hiermee de voorkeur boven LottoNL-Jumbo-ploeggenoot Robert Gesink. Dit heeft de Nederlandse wielerunie KNWU laten weten.

Tijdens de wegwedstrijd zullen naast Kruijswijk ook Tom Dumoulin, Wout Poels en Bauke Mollema in actie komen. Voor de tijdrit van 10 augustus zijn Dumoulin en Poels aangewezen.

Technisch directeur Thorwald Veneberg: "Wij gaan niet in op namen van renners die we niet selecteren. Waarom Bauke Mollema wel? Hij heeft een geweldige punch. Hij kan op een aankomst bergop een goede sprint eruit persen." De reden voor Kruijswijk was ook duidelijk: "Hij heeft zo overtuigend de beste renners ter wereld eraf gereden, dat wij niet om hem heen kunnen." Ook de keuze voor de tijdrit lichtte hij toe. "Dumoulin heeft een hele grote kans in de tijdrit. En Poels heeft dit jaar in Spanje op een vergelijkbaar parcours nog een tijdrit gewonnen.

Van der Steur wil hulp van Typhoon

Justitieminister Ard van der Steur wil hulp van Typhoon, de rapper die door de politie staande werd gehouden om de combinatie leeftijd, dure auto en huidskleur. Typhoon zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Contact is er nog niet geweest.

Hij noemde de excuses die de politie inmiddels aan Typhoon heeft aangeboden "op zijn plaats". Hij wees erop dat agenten snel beslissingen moeten nemen in moeilijke situaties. Ze kunnen niet rustig te tijd nemen om te bedenken wat een actie eventueel kan gaan betekenen. Maar als een handeling achteraf fout blijkt, dan moet er de bereidheid zijn om dat toe te geven en er van te leren. De bewindsman zegt dat er wel naar iemands afkomst wordt gekeken: "Vaak onbewust, soms bewust." Maar stelselmatig zou het probleem niet zijn en het mag ook absoluut niet..

De politie heeft openlijk betreurd dat Typhoon maandag in Zwolle is staande gehouden door twee agenten. Ze wilden hem controleren omdat ze "de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden", zo staat in een verklaring van de politie.

Studio
De rapper laat via zijn management weten dat hij op dit moment niet wil reageren op het bericht van de politie en het idee van de minister. "Hij zit in de studio muziek te maken en wil zich daar op focussen", zegt zijn manager. "Alles wat hij wilde zeggen, staat in zijn post op Instagram." Hierin deelde de rapper zijn verontwaardiging en zei hij dat het niet de eerste keer is dat de politie hem staande houdt.

"Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen", zo staat dinsdag in de verklaring van de politie. "De agenten zijn aangesproken op hun gedrag en Typhoon kan rekenen op onze excuses."

Van der Steur wil hulp van Typhoon
Van der Steur wil hulp van Typhoon (Foto: ANP)

Facebook en Instagram nekken schadeclaim

Tegen verzekeraar Nationale-Nederlanden zei hij dat hij arbeidsongeschikt was na een verkeersongeluk. Maar tegelijk zette hij foto's van zijn werk en zijn vakantie op Facebook en Instagram. En daardoor is een Amsterdammer tegen de lamp gelopen. Hij kan nu fluiten naar zijn verzekeringsgeld.

Nationale-Nederlanden had onderzoek laten doen naar de man. Toen bleek bijvoorbeeld dat hij een foto had geplaatst waarop hij, in een zwembad, zijn beide dochtertjes zonder enige moeite optilde. De meisjes waren 3 en 4 jaar oud en zijn lichaam was duidelijk afgetraind. Op andere foto's was te zien dat hij aan het werk was in een restaurant. Toen onderzoekers ter plekke keken, zagen ze dat hij een uur lang continu bezig was: "hij maakte schoon, vulde een vitrine aan, ontving klanten, nam bestellingen op en gaf deze door, bediende klanten en ruimde tafels af'', aldus het vonnis van de rechtbank. Tegelijk zei hij tegen Nationale-Nederlanden dat hij zijn armen niet kon opheffen vanwege pijn in zijn schouders.

Nationale-Nederlanden besloot dat hij geen extra geld kreeg. De 4000 euro die hij al had gekregen, was genoeg om de schade van het ongeluk te vergoeden, en verder wilde de verzekeraar niet meer met hem praten. De man wilde dat de rechter Nationale-Nederlanden zou dwingen om weer te onderhandelen, maar de rechter ziet daar geen reden voor.

Facebook en Instagram nekken schadeclaim
Facebook en Instagram nekken schadeclaim (Foto: BuzzT)

Hoge functionaris Noord-Korea in Peking

Ri Su-yong, vicevoorzitter van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, is dinsdag in Peking aangekomen. Hij is de hoogstgeplaatste Noord-Koreaanse functionaris die China bezoekt sinds Noord-Korea de toorn van Peking wekte met een vierde atoomproef in januari.

Het bezoek viel samen met berichten uit Zuid-Korea over een nieuwe Noord-Koreaanse raketproef. De lancering van een middellangeafstandsraket zou net als drie voorgaande pogingen zijn mislukt.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, maar sinds de jonge Kim Jong-un aan de macht is zijn de betrekkingen bekoeld.

Hoge functionaris Noord-Korea in Peking
Hoge functionaris Noord-Korea in Peking (Foto: ANP)

Verkopen Suzuki krijgen knauw door foute test

Suzuki Motor heeft zijn verkopen van compacte personenauto's deze maand 18 procent zien teruglopen. De verkoopdip van de Japanse automaker volgt op de bekendmaking twee weken geleden dat Suzuki in de fout is gegaan met brandstofmetingen.

Het bedrijf gebruikte jarenlang foute testmethoden waardoor 2,1 miljoen in Japan verkochte auto's meer brandstof verbruiken dan in de catalogus wordt vermeld. Suzuki vond het echter niet nodig de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

In een toelichting liet Suzuki dinsdag weten dat het bedrijf een zelf ontwikkelde test gebruikte en niet de gangbare test van het Japanse ministerie voor transport. Suzuki wijt het aan de financiële crisis en de hoge werkdruk dat de eigen testmethode niet werd aangepast. Van opzet was geen sprake, zo is volgens het bedrijf gebleken uit intern onderzoek.

Verkopen Suzuki krijgen knauw door foute test
Verkopen Suzuki krijgen knauw door foute test (Foto: ANP)

Musical Sky stopt al na 3 maanden

De musical Sky stopt voortijdig wegens tegenvallende kaartverkoop. Dat maken producenten Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita dinsdag bekend. Door onvoldoende vraag naar kaarten is het niet haalbaar om de show in Theater Amsterdam na juni voort te zetten.

Bezoekers die voor de periode erna al tickets hebben, kunnen omboeken of hun geld terug krijgen. "We hadden in alle eerlijkheid iets meer verwacht van de kaartverkoop gezien de overweldigende publieksreacties, maar soms zijn dingen nu eenmaal niet te verklaren", aldus De Levita.

De musical, die op 3 april in première ging, bevat liedjes van zanger Marco Borsato en John Ewbank. Producent Robin de Levita en Ewbank hebben er jaren aan gewerkt. Lisse Knaapen speelt de titelrol in het stuk, dat gaat over een tienermeisje dat wordt gepest en in een fantasiewereld vlucht. De cast bestaat verder uit onder anderen Lone van Roosendaal, Matteo van der Grijn, Joel de Tombe en Eva van der Gucht. In de voorstelling komen speciale 3D-effecten voorbij.

Musical Sky stopt voortijdig
Musical Sky stopt voortijdig (Foto: BuzzE)

Personeel Schiphol houdt manifestatie

Personeel van Schiphol houdt woensdag een grote manifestatie. Volgens vakbond FNV lopen in totaal zo'n 500 beveiligers, bagage- en vrachtafhandelaars, cabinemedewerkers en schoonmakers mee met een mars van Schiphol Plaza naar het hoofdkantoor van de luchthaven.

De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor de verslechterende arbeidsvoorwaarden en groeiende werkdruk op vliegvelden wereldwijd. Ook wordt geprotesteerd tegen de opkomst van de staatsgesubsidieerde luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, wat volgens FNV voor banenverlies zorgt in de Europese luchtvaartbranche.

Ook op 33 andere grote luchthavens in de wereld wordt woensdag actiegevoerd op het moment dat in Dublin een grote bijeenkomst van luchtvaartmaatschappijen is. De manifestatie staat volgens FNV los van de werkonderbrekingen die de beveiligers op Schiphol de laatste dagen houden.

Reizigers ondervinden naar verwachting weinig hinder van de actie. Het gaat ook niet om een staking, aldus de bond. De actievoerders zijn bijvoorbeeld mensen die net klaar zijn met werken.

Personeel Schiphol houdt manifestatie
Personeel Schiphol houdt manifestatie (Foto: ANP)

'Dure Dex, Niet zo Flex!' naar de Tweede Kamer

De initiatiefnemers achter de website dexamfetamine.nl roepen mensen met ADHD/ADD op om zich op woensdag 1 juni om 12:30 te verzamelen in Den Haag. Dan wordt namelijk de petitie ‘Dure Dex, Niet zo Flex’ aangeboden aan de Tweede Kamer.

Er wordt verzameld bij de Zebraklok op het plein voor Den Haag Centraal Station. De stoet zal om 13:30 richting het plein voor de Tweede Kamer vertrekken, waarna om 14:00 uur de commissievergadering over onbetaalbare dexamfetamine door ‘kunstmatige monopolisering’ zal plaatsvinden. In de zaal kunnen maximaal 90 mensen aanwezig zijn, op het plein 100. Om 15:30 is de bijeenkomst afgelopen.

AD(H)D’ers, verenigt u op het plein voor de Tweede Kamer! 

Update 16:35 uur
Dexamfetamine.nl is op zoek naar gebruikers (in de meest letterlijke zin van het woord) die een korte video willen opnemen van zichzelf. Het is de bedoeling dat je vertelt wie je bent en wat het voor jou zou betekenen als je gedwongen zou moeten stoppen met dexamfetamine. De video mag maximaal 15 seconden lang zijn.  Ze willen de video's morgen vertonen in de Tweede Kamer.

Hoerenloper strafbaar bij mensenhandel

De Tweede Kamer wil dat een hoerenloper strafbaar wordt als hij gebruik maakt van de diensten van een prostituee die slachtoffer is van mensenhandel. Een initiatiefwetsvoorstel hiertoe van PvdA, ChristenUnie en SP kreeg dinsdag steun van een meerderheid van de volksvertegenwoordigers.

Voorwaarde voor vervolging is wel dat de klant een "ernstig vermoeden" heeft dat de prostituee wordt uitgebuit. Behalve de initiatiefnemers stemden CDA, SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en enkele splinterpartijen voor. Voor D66, VVD en PVV vinden het voorstel te ver gaan.

Op dit moment lopen alleen pooiers en mensenhandelaren kans om vervolgd te worden en gaat de klant vrijuit.

Hoerenloper strafbaar bij mensenhandel
Hoerenloper strafbaar bij mensenhandel (Foto: ANP)

Wachtwoorden Myspace gestolen

Een hacker heeft gebruikersgegevens van Myspace gestolen. Dat is eind vorige week aan het licht gekomen en dinsdag bevestigd door Myspace, zonder aantallen te noemen. De hack zou het werk zijn van de Russische hacker 'Peace'. Die zit mogelijk ook achter de cyberaanvallen op LinkedIn en Tumblr.

De gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen werden aangeboden op een hackersforum. Het gaat om gegevens van accounts die voor 11 juni 2013 zijn aangemaakt. Op die dag stapte Myspace over naar een systeem met een sterkere beveiliging. Myspace benadrukt geen creditcardgegevens te bewaren.

Alle getroffen wachtwoorden zijn geblokkeerd. De gebruikers moeten bevestigen dat ze authentiek zijn en daarna een nieuw wachtwoord instellen. Daarnaast gebruikt Myspace bots om verdacht gedrag te zien.

Wachtwoorden Myspace gestolen
Wachtwoorden Myspace gestolen (Foto: BuzzT)

Straf ex-Miss Turkije voor beledigen Erdogan

Een Turkse rechtbank heeft een voormalige schoonheidskoningin dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14,5 maanden voor het belasteren van president Recep Tayyip Erdogan. Het model Merve Büyüksarac had de president met een gedicht beledigd, oordeelde de rechtbank in Istanbul.

Büyüksarac had het gedicht augustus vorig jaar verspreid via Instagram. In de tekst met de titel 'Ustanin Siiri' (Het gedicht van de meester) gaat het vooral om corruptie. In december 2013 was een onderzoek ingesteld naar vertrouwelingen van de toenmalige premier Erdogan op beschuldiging van corruptie. Onder de verdachten was ook Erdogan's zoon Bilal, die in het gedicht bij naam wordt genoemd.

Het gedicht is inmiddels verwijderd uit het Instagram-profiel van het model. Büyüksarac werd in 2006 gekozen tot Miss Turkije.

Straf ex-Miss Turkije voor beledigen Erdogan
Straf ex-Miss Turkije voor beledigen Erdogan (Foto: ANP)

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we weer eens ouderwets naar een divers aantal games. Het betreft Nintendo's eerste app Miitomo en de companion apps Battleborn Tap en Uncharted: Fortune Hunter.

Dochter oprichter No Surrender verdacht van smaad

De 23-jarige dochter van Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, wordt verdacht van belediging, smaad en laster. De politie heeft de vrouw dinsdagochtend verhoord. Ze had tijdens de pinksterdagen een bericht gepost op haar Facebookpagina waarin burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom werd vergeleken met Adolf Hitler.

Aanleiding voor het bericht was een zoekactie van de politie op woensdag 11 mei in de woonwagen van de 48-jarige Otto. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken. Enkele dagen later hingen onbekenden een spandoek aan de hekken van het woonwagenkamp aan de Rijsselbergen. Daarop stond de tekst: 'Burgemeester Petter is de nieuwe Hitler, hij haat woonwagenbewoners'.

De politie verwijderde het spandoek, maar foto's ervan verschenen op de Facebookpagina van Otto's dochter. Daarbij stond een tekst die opnieuw verwees naar Hitler. Even later werd een ander spandoek met voor Petter beledigende tekst opgehangen. De burgemeester deed vervolgens aangifte.

Dochter Klaas Otto verdacht van smaad
Dochter Klaas Otto verdacht van smaad (Foto: ANP)

Volkswagen doet het beter dan gedacht

Volkswagen heeft het in het eerste kwartaal van het jaar beter gedaan dan verwacht. Topman Matthias Müller sprak van 'respectabele resultaten in moeilijke marktomstandigheden'.

De Duitsers spannen zich volop in om hun reputatie op te vijzelen. Voor het eerst sinds het dieselschandaal bij Volkswagen in september aan het licht kwam, heeft de automaker geen extra geld opzij gezet om de problemen het hoofd te bieden. Eerder nam het bedrijf een voorziening van ruim 16 miljard euro voor eventuele boetes en rechtszaken.

De operationele winst viel met 3,4 miljard euro ruim 3 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ook was het resultaat beter dan de 2,7 miljard euro waar analisten door de bank genomen vanuit gingen. De nettowinst viel een vijfde lager uit op 2,3 miljard euro.

Winst
De operationele winst bij het merk Volkswagen kreeg als gevolg van de problemen wel een knauw. Deze viel met 73 miljoen euro fors lager uit dan de 524 miljoen euro een jaar eerder. Audi deed het met een operationele winst van 1,3 miljard euro iets minder goed dan de 1,4 miljard euro een jaar eerder. Porsche schroefde het operationele resultaat op van 765 tot 895 miljoen euro. Bij Skoda nam de operationele winst met 30 procent toe.

De omzet van het gehele concern viel met 51 miljard euro 3,4 procent lager uit dan een jaar eerder. Voor het hele jaar hield Volkswagen vast aan zijn eerdere voorspelling waarin een daling van de omzet met 5 procent wordt voorzien.

Overgangsjaar
Volkswagen benadrukte nogmaals dat 2016 een overgangsjaar is. Hoofddoel daarbij is het leggen van een fundament voor een nieuw en beter Volkswagen, zo liet Müller optekenen.

Volkswagen doet het beter dan gedacht
Volkswagen doet het beter dan gedacht (Foto: ANP)

'Tweeling Ronnie Wood geboren'

Ronnie Wood is vader geworden van een tweeling. Zijn vrouw Sally beviel maandagnacht van twee meisjes, weet The Sun.

De 68-jarige gitarist van The Rolling Stones onthulde in december dat zijn dertig jaar jongere vrouw in verwachting was van een tweeling. In februari verklapte hij al dat hij twee dochters zou krijgen.

Wood heeft al vier kinderen uit twee eerdere huwelijken.

'Tweeling Ronnie Wood geboren'
'Tweeling Ronnie Wood geboren' (Foto: BuzzE)

Gedragscode internetbedrijven tegen haatzaaien

Facebook, Twitter, YouTube, Google en Microsoft hebben een gedragscode ondertekend om haatzaaiende boodschappen op internet tegen te gaan. Illegale haatdragende content en oproepen tot geweld moeten hierdoor binnen 24 uur van internet kunnen worden verwijderd.

De internetbedrijven en de Europese Commissie hebben hier afspraken over gemaakt. Andere socialemediabedrijven en onlineplatforms hebben zich aangesloten bij de gedragscode. Essentieel is dat de EU-lidstaten Europese regelgeving tegen racisme en vreemdelingenhaat omzetten in wetgeving en die ook handhaven, aldus Brussel.

De partijen zijn het erover eens dat haatboodschappen een negatieve invloed hebben. "Sociale media worden helaas gebruikt door terroristische groepen om jongeren te radicaliseren en door racisten om geweld en haat te verspreiden", aldus EU-commissaris Vera Jourová (Justitie). "Dit akkoord is een belangrijke stap voorwaarts om zeker te stellen dat internet een plek blijft voor vrije en democratische expressie."

De organisaties voor digitale burgerrechten EDRi en Access Now hebben scherpe kritiek op de overeenkomst. Zij vinden dat maatschappelijke organisaties er veel te weinig bij zijn betrokken. De gedragscode zou het "handjevol" betrokken bedrijven te veel macht geven en daarmee de wet op het tweede plan stellen.

Daarnaast zijn er "ernstige risico's" dat de vrijheid van meningsuiting wordt ondermijnd omdat controversiële content offline zou worden gehaald. De organisaties stellen dat het akkoord waarschijnlijk in strijd is met de grondrechten, omdat de inperking daarvan alleen via de wet mag worden geregeld.

Gedragscode internetbedrijven tegen haat
Gedragscode internetbedrijven tegen haat (Foto: BuzzT)

'Blind mag vertrekken van Mourinho'

Daley Blind mag vertrekken bij Manchester United. Volgens Sky Sports heeft Mourinho bij de clubleiding aangegeven dat de voormalig Ajacied niet in zijn plannen voor komt en hij een vertrek dan ook niet zal tegenhouden. Ook Juan Mata mag van de Portugese trainer bij een goed bod Old Trafford verlaten.

Na het WK van 2014 maakte Blind voor €17,5 miljoen de overstap van Ajax naar Manchester United. Onder Louis van Gaal was Blind een vaste basisspeler. Tot dusver kwam hij tot 85 wedstrijden en vier doelpunten.

Sylvana Simons doet aangifte

Sylvana Simons doet aangifte van racisme. Zij maakte dat dinsdag bekend op de website van de politieke partij DENK. Zij komt voor deze partij op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Haar politieke ambities en strijd tegen Zwarte Piet maakten talrijke reacties los.

"Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken", aldus Simons in de verklaring.

Vooral sinds bekend is dat ze op de kandidatenlijst komt, moet Simons het hevig ontgelden. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) spraken er al schande van. Rutte noemde het "ronduit walgelijk" en ziet de verantwoordelijken als "idioten", "doorgeslagen tokkies" en "gladiolen".

Sylvana Simons doet aangifte
Sylvana Simons doet aangifte (Foto: ANP)

100 miljoen euro voor robotica

De mondiale robotica-industrie kan voor het broodnodige kapitaal de komende jaren aankloppen bij een nieuw investeringsfonds. Investeerder Chrysalix Venture Capital en RoboValley uit Delft maakten dinsdag bekend via het fonds 100 miljoen euro in robotica te willen investeren.

Volgens de initiatiefnemers strandt de ontwikkeling van nieuwe technologie nu vaak op universiteiten en in laboratoria die te weinig startkapitaal hebben om te kunnen groeien en de stap naar de markt te zetten. Met hulp van het RoboValley Investment Fund moet de stap naar de markt sneller worden gezet.

Het fonds betekent onder meer goed nieuws voor Delft, dat met RoboValley en de TU Delft een belangrijke positie heeft in de robotica-industrie. Momenteel werken daar ruim 170 wetenschappers samen met overheid en bedrijfsleven aan de 'next generation' robotica. In totaal zijn er 21 robotica startups gevestigd naast al langer bestaande roboticabedrijven.

100 miljoen euro voor robotica
100 miljoen euro voor robotica (Foto: ANP)

Driekwart rokers rookt dagelijks

Een kwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf in 2015 aan weleens te roken. Driekwart van hen stak dagelijks een sigaret, sigaar of pijp op. Het hoogste percentage rokers (ruim 38 procent) was te vinden in de leeftijdsgroep tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdscategorie zei dagelijks te roken. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor van CBS, RIVM en Trimbos-instituut.

In de leeftijdsgroepen boven de 30 was het percentage rokers kleiner, maar 75 tot 85 procent rookte dagelijks. Van alle rokers gaven jongeren tussen de 16 en 20 jaar het minst vaak op dagelijks te roken.

Van de rokers was 15 procent vorig jaar een zware roker; hij of zij rookte 20 of meer sigaretten per dag. In de leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar was het hoogste percentage zware rokers te vinden.

Driekwart rokers rookt dagelijks
Driekwart rokers rookt dagelijks (Foto: ANP)

Adele gespot in Amsterdam

Adele is in Amsterdam aangekomen voor haar concertreeks in de Ziggo Dome. Een fotograaf van de Daily Mail spotte haar maandag toen ze met haar zoon Angelo langs de grachten in het centrum liep.

Op de foto's is te zien hoe de Britse zangeres stijlvol in zwart gekleed is. Ook draagt ze een grote hoed, waarschijnlijk om te voorkomen dat ze wordt herkend.

Woensdagavond geeft Adele het eerste van vier uitverkochte concerten in Amsterdam. De kaartjes voor de optredens waren in december binnen mum van tijd uitverkocht.

Adele gespot in Amsterdam
Adele gespot in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Afrojack geeft niet toe aan 'burn-outs'

Afrojack heeft door zijn drukke bestaan al een aantal burn-outs achter de rug. Dat zegt hij althans in gesprek met Veronica Magazine. "Ik denk wel een paar. Maar ik herken ze niet. Wat is een burn-out?", vraagt de dj zich af.

"Ik denk dat je alleen een burn-out kunt hebben als je eraan toegeeft", vervolgt Afrojack. "Natuurlijk kun je fysiek ziek worden, maar de mentale staat om niet te werken, is iets wat je toelaat."

De dj, die naar eigen zeggen 16 uur per dag, 7 dagen per week werkt, gaat om die reden dan ook nooit naar een psycholoog. "Want ik weet zeker dat ik na één bezoek ineens drie psychologen heb en ook nog eens een dikke rekening krijg."

Afrojack geeft niet toe aan 'burn-outs'
Afrojack geeft niet toe aan 'burn-outs' (Foto: BuzzE)

Braziliaanse minister stapt op om corruptie

De Braziliaanse minister Fabiano Silveira heeft maandag (lokale tijd) zijn ontslag ingediend bij de interim-president van Brazilië Michel Temer, nadat belastende opnames van gesprekken uitlekten. Silveira was verantwoordelijk voor de strijd tegen corruptie in Brazilië.

In het stiekem opgenomen gesprek tussen Silveira en de Braziliaanse politicus Rehan Calheiros, geeft Silveira advies aan Calheiros hoe hij zichzelf het best kan verdedigen in het corruptieschandaal Petrobas. De opnames zijn gemaakt door een voormalig medewerker van het staatsoliebedrijf Petrobas, die in ruil voor strafvermindering de gesprekken opnam. Silveira was nog geen minister toen de gesprekken plaatsvonden.

Bij Petrobras zou een omkoopaffaire zijn geweest. Veel mensen die banden hebben met de regering zouden hebben geweten van de corruptie.

Braziliaanse minister stapt op om corruptie
Braziliaanse minister stapt op om corruptie (Foto: ANP)

Gemoederen lopen alweer op in Geldermalsen

Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben dinsdag als gestoken gereageerd op de aankondiging van de gemeente dat er op 29 juni een extra raadsvergadering is over de "bijdrage die Geldermalsen kan leveren aan de vluchtelingenproblematiek." Zij hebben meteen voor dezelfde avond een demonstratie aangekondigd voor het raadhuis.

Een demonstratie tijdens de vorige raadsvergadering over hetzelfde onderwerp liep in december vorig jaar uit op grote rellen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat burgemeester en wethouders eind juni een nieuw opvangplan aan de raad voorleggen. Het actiecomité denkt dat de komst van een azc wel degelijk op de agenda staat.

Gemoederen lopen alweer op in Geldermalsen
Gemoederen lopen alweer op in Geldermalsen (Foto: ANP)

Polen vecht beslissing over Polanski aan

Polen gaat in beroep tegen een besluit van een Poolse rechter om filmmaker Roman Polanski (82) niet uit te leveren aan de Verenigde Staten in verband met een misbruikzaak uit 1977. Dit zei minister van Justitie en procureur-generaal Zbigniew Ziobro dinsdag.

De Verenigde Staten hadden Polen om Polanski's uitlevering gevraagd toen hij in 2014 in Warschau opdook. De filmmaker woont in Parijs, maar hij heeft ook een appartement in Krakau, in het zuiden van Polen.

Een Poolse rechter verwierp het verzoek en het parket zei in eerste instantie dat het tegen de beslissing niet in beroep zou gaan.

Hooggerechtshof
Ziobro heeft nu besloten de zaak nu toch voor te leggen aan het hooggerechtshof. "Ik heb besloten beroep in te stellen bij de hoogste rechterlijke instantie tegen de uitspraak de heer Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten in een situatie waarin hij wordt beschuldigd van verkrachting van een kind", verklaarde hij.

De advocaat van Polanski zei de stap te hebben verwacht. "Ik ben niet verbaasd", aldus raadsman Jan Olszewski. Ziobro had onmiddellijk na de beslissing van de rechtbank in Krakau Polanski niet uit te leveren, de rechters bekritiseerd. Op dat moment was hij echter nog geen minister.

Zedenmisdrijf
Het strafrechtelijk onderzoek van de Amerikaanse justitie draait om een zedenmisdrijf van meer dan dertig jaar geleden. Polanski heeft toegegeven seks met een minderjarige gehad te hebben, maar de beschuldiging van verkrachting wijst hij af.

Advocaat Olszewski benadrukte dat de rechter in Krakau zich alleen heeft uitgesproken over de toelaatbaarheid van een uitlevering aan de VS, niet over de beschuldiging zelf. Ook had de rechtbank twijfels of Polanski een eerlijk proces zou krijgen in Los Angeles.

Polen vecht beslissing over Polanski aan
Polen vecht beslissing over Polanski aan (Foto: BuzzE)

Porgy Franssen is klaar met acteren

Porgy Franssen is helemaal klaar met acteren. "Kijk, dat toneel is heel mooi geweest en ik heb er heel veel van gekregen, maar ik doe het wel al bijna veertig jaar. Hoe fantastisch het ook was, en ik kan het heel oneerbiedig zeggen, dat trucje ken ik nou wel", zegt de 59-jarige acteur tegen HP/De Tijd.

Volgens Franssen, die recent televisierollen speelde in onder meer Keyzer & De Boer Advocaten en Moordvrouw, is het leven op het toneel spannend, maar ervoor en daarna helemaal niet. "Saai zelfs. Altijd maar reizen, weer naar die stad of dat dorp toe, die vervelende kleedkamers in, en vooraf thuis een beetje wachten tot je weg mag."

Echt stoppen zit er echter nog niet in omdat Franssen geen pensioen heeft opgebouwd. "Ik moet dus doorgaan tot ik er dood bij neer val", concludeert hij. "En dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik vind dat de regering mij zou moeten helpen en zeggen: je heb veertig jaar fantastisch werk gedaan, je hebt veel mensen heel gelukkig gemaakt, je hebt goed gefunctioneerd in de maatschappij, we gaan je nu helpen."

Porgy Franssen is klaar met acteren
Porgy Franssen is klaar met acteren (Foto: BuzzE)

Meisje pijpt drie mannen in kroeg

In puriteins Engeland wordt met afschuw gereageerd op een pikant filmpje dat is geschoten in de Nubu bar in Kidderminster. Op de beelden is te zien hoe een bevallig meisje drie kroeggangers trakteert op een blowjob.

De video gaat als een malle over het internet. Hierin is te zien hoe de brunette van rond de 20 op de knieën gaat voor een van de aanwezigen en diens batsbajonet tussen haar lippen laat glijden. Aangemoedigd door honderden andere kroeggangers gaat ze vervolgens nog voor twee andere heren op de knietjes, die hetzelfde lot ondergaan.

Het filmpje heeft een hoop commotie veroorzaakt. Een 21-jarige loodgieter, die aanwezig was tijdens de pijpsessie, kon zijn ogen niet geloven. "Zoiets zou je verwachten in Magaluf of zo, niet in Kidderminster", reageert hij.

"Al met al was ze ongeveer een minuut bezig, tot hilariteit van alle aanwezigen. Hierna stond ze gewoon weer op en danste verder alsof er niets was gebeurd. Volgens mij had ze wel een paar borrels op."

Vrachtwagenchauffeur redt eendenfamilie

Maandagmiddag rond 14:40 uur zag vrachtwagenchauffeur Martijn van Wees een eendenfamilie de N242 bij Alkmaar oversteken. De moedereend had de eerste stappen op de weg al gezet.

Om een slachting onder een jong eendengezin te voorkomen remde hij voorzichtig af en zette zijn vrachtwagen een beetje schuin op de weg totdat de moedereend en de kuikens veilig de weg hadden overgestoken. De hierdoor ontstane file loste daarna snel weer op.

Juf (26) schaart 23 keer met meisje (15)

In het Australische Midland moet een 26-jarige docente voor de rechter verschijnen. De lerares in kwestie heeft maar liefst 23 maal de liefde bedreven met een thans zestienjarige scholiere.

Volgens het rapport van afgelopen vrijdag sloeg de vonk in juli 2015 over. De dame was de juf van het toen vijftienjarige meisje. Ze kregen een relatie waarin men veelvuldig met elkaar schaarde.

Eind deze maand kwam er plots een einde aan de relatie. De docente moet op 14 juni voorkomen wegens 23 vergrijpen waaronder penetratie van een minderjarige.

'Ingrijpen bij winkelleegstand soms nodig'

Om de winkelleegstand in Nederland tegen te gaan is het soms nodig dat de overheid de helpende hand toesteekt. Zo hebben overheden de mogelijkheid om clustering van winkelgebieden te bevorderen door bestemmingen van vastgoed te wijzigen. In het ultieme geval kan een gemeente zelfs besluiten het ene winkelgebied te sluiten ten faveure van het andere.

Volgens het Centraal Planbureau CPB kan overheidsingrijpen nodig zijn omdat marktwerking niet altijd voor een oplossing zorgt om leegstand aan te pakken, zo staat in een dinsdag gepubliceerd rapport. Ook kunnen gemeenten een rol spelen bij de coördinatie binnen een winkelgebied.

Winkelcentra in Nederland kampen nog altijd met een toenemende en deels blijvende leegstand van winkelpanden, ondanks een sterke daling van de huurprijs in de afgelopen jaren.

'Ingrijpen bij winkelleegstand soms nodig'
'Ingrijpen bij winkelleegstand soms nodig' (Foto: ANP)

Smart-tv's Samsung maken reclame

Op de smarttelevisies van Samsung is binnenkort reclame te zien. Niet in de televisieuitzendingen, maar in de menu's van de televisies zelf. Samsung wil advertentieruimte verkopen om extra geld te verdienen, meldde The Wall Street Journal.

De reclames zouden vanaf volgende maand in de Verenigde Staten te zien zijn. In de maanden erna zou het worden uitgebreid naar Europa. Met software-updates zouden oudere televisietoestellen geschikt moeten worden gemaakt voor de reclames.

Smart-tv's Samsung maken reclame
Smart-tv's Samsung maken reclame (Foto: BuzzT)

Beau faalt met filmproject

Beau van Erven Dorens heeft nog steeds moeite om de financiering rond te krijgen voor de verfilming van zijn roman Pijn. Het project ligt nu stil, liet hij dinsdagochtend weten in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL.

Volgens Beau lijkt het wel alsof mensen niet zitten te wachten op 'een verhaal vol seks, geweld, drugs en ellende'. "In Nederland willen we alleen maar kijken naar romantische komedies. Het probleem zit 'm echt in de financiering. Je krijgt er gewoon geen euro voor losgepeuterd."

Toch heeft Beau er vertrouwen in dat het goed komt. "Het komt er uiteindelijk vast wel van, maar dat gaat echt nog even duren. Heel vervelend", aldus de presentator en filmmaker.

Naast Beau zelf spelen ook Thijs Römer, Manuel Broekman, Sanne Langelaar en Roeland Fernhout een rol. Het project kost naar schatting zo'n 2,5 miljoen euro.

Beau loopt vast met filmproject
Beau loopt vast met filmproject (Foto: BuzzE)

Meer mensen met bijstand

Het aantal mensen dat recht heeft op een bijstand is in de eerste drie maanden van dit jaar met 18.000 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal konden 459.000 mensen aanspraak maken op zo'n uitkering. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De nieuwe aanwas kwam voor een groot deel door de instroom van asielzoekers. Wel zijn asielzoekers nog een kleine minderheid van de bijstandsontvangers. Asielzoekers mogen een uitkering aanvragen zodra ze een verblijfsvergunning krijgen.

In 2015 steeg het aantal bijstandsontvangers met 15.000, onder wie 10.000 voormalige asielzoekers uit Syrië. Een jaar eerder nam het aantal bijstandsontvangers uit Syrië nog met 4000 toe en het jaar daarvoor waren het er 1000.

Het aantal bijstandsgerechtigden steeg ook door veranderde regels. Zo hebben meer deels arbeidsongeschikte jongeren recht op bijstand, omdat de regels voor de zogeheten Wajong zijn aangepast en krijgen ouderen langer bijstand door de verhoogde AOW-leeftijd.

Meer mensen met bijstand
Meer mensen met bijstand (Foto: ANP)

Peter Jan Rens wil met dochter op tv

Peter Jan Rens is van plan ooit weer op televisie terug te keren met een eigen show. Als het aan de presentator ligt, wordt hij dan bovendien bijgestaan door zijn dochter.

"In de toekomst ben ik van plan om met mijn dochtertje een presentatieduo te vormen", zegt de inmiddels 65-jarige Peter Jan in Veronica Magazine. Hij heeft zelfs al een programma-idee klaarliggen. "Gaan we samen een programma maken over wat er in het brein van een kind omgaat. Ze wordt een nieuwe ster in Nederland, dat weet ik zeker!"

Peter Jan moet nog wel even geduld hebben voordat zijn dochter groot genoeg is om tv-werk te doen. Djelisa kreeg hij in juni 2014 samen met zijn toenmalige vriendin Virginia.

Peter Jan Rens wil met dochter op tv
Peter Jan Rens wil met dochter op tv (Foto: BuzzE)

'Bedrijf mag hoofddoek verbieden'

Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen. Als het verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement waarin staat dat zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan, kan zo'n verbod gerechtvaardigd zijn.

Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Een hoofddoekverbod is volgens haar legitiem als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

De zaak was aangespannen door een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S, die beveiligings- en receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd ontslagen.

Ondersteund door het Belgische antidiscriminatiecentrum eiste ze een schadevergoeding bij de Belgische rechter. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg. De rechters van het Hof volgen het advies van de advocaat-generaal in veel gevallen op.

'Bedrijf mag hoofddoek verbieden'
'Bedrijf mag hoofddoek verbieden' (Foto: ANP)

Directeur Roland Garros wil snel een dak

Er moet snel een dak komen boven het centrecourt op Roland Garros. Guy Forget, directeur van het tennistoernooi, is boos op de bureaucratie, omwonenden en milieuactivisten, omdat die zijn plannen keer op keer dwarsbomen.

Gisteren viel voor het eerst sinds 2000 een tennisdag compleet in het water en ook vandaag zijn de eerste wedstrijden door de regen al met minimaal een half uur uitgesteld. Voor Forget is het dan ook zo klaar als een klontje bij de modernisering van Court Philippe Chatrier: "Een dak is pure noodzaak. Op andere toernooien zou op het centercourt gewoon gespeeld kunnen worden. Voor iedereen die daar in ons land nog aan twijfelt, is deze dag het bewijs dat we moeten moderniseren. We kunnen niet nog jaren zo doorgaan. Hopelijk is het in 2020 eindelijk zo ver."

Bij de Australian Open en op Wimbledon is de grootste baan overdekt. De organisatie van de US Open werkt momenteel aan het overdekken van het Arthur Ashe Stadium, waardoor er dit jaar ook onder de overkapping gespeeld kan worden.

Veel meer meldingen van valse e-mails

Bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn zijn dit jaar veel meer meldingen binnengekomen van valse e-mails dan vorig jaar. In de eerste vijf maanden van 2016 kreeg het meldpunt bijna 266.000 valse mails toegezonden. Over heel 2015 was dat aantal 122.764.

Wat de explosieve stijging heeft veroorzaakt, is niet zeker. Mensen weten vermoedelijk de fraudehelpdesk beter te vinden ook gezien de campagne van begin dit jaar, waarin mensen worden opgeroepen valse e-mails door te sturen, aldus de woordvoerster. Verder zijn er volgens haar gewoon heel veel valse mails in omloop.

Echt nieuwe vormen van phishing of oplichting heeft de fraudedesk niet gezien. Het gaat meestal in een golfbeweging. Dan weer worden er nep-berichten uit naam van het justitieel incassobureau (CJIB) gestuurd, dan weer uit naam van banken.

Relatief nieuw zijn wel nepmails waarin gemeld wordt dat mensen betrokken zijn geweest bij een aanrijding en daarna zijn weggereden. "Sommige mails bevatten links naar een Facebookpagina (die vaak al is verwijderd) of de mail heeft een bijlage. Hierin zouden foto's van de schade moeten zitten. De Fraudehelpdesk raadt u aan deze bijlage niet te openen, want er kan kwaadaardige software (malware) op uw pc worden geïnstalleerd."

Veel meer meldingen van valse e-mails
Veel meer meldingen van valse e-mails (Foto: BuzzT)

Overkill komt met Payday 3

Een mooie dag voor PayDay-fans. Ontwikkelaar Overkill heeft de volle rechten van Payday terug, heeft de microtransacties uit deel 2 verwijderd en komt met een volgende deel in de serie. Wat willen we nog meer?

Payday 3 heeft nog geen concrete datum of beelden of iets van die trend, maar is dus wel in ontwikkeling. Dit betekent echter niet dat deel 2 vergeten wordt. De omstreden microtransacties zijn verwijderd en de game wordt de komende achttien maanden nog ondersteund. De eerste update volgt aanstaande donderdag, die de skilltree overhoop gooit. 

Of dit betekent dat Payday 3 pas over twee jaar beschikbaar komt weten we uiteraard niet. Wanneer we meer te horen krijgen, kun je dat uiteraard op FOK! lezen.

Payday2_Thumbnail

Fable keert terug in vorm van kaartspel

Met het sluiten van Lionhead Studios kwam ook Fable tot een eind. Althans, vooralsnog. Een groep ex-werknemers zijn namelijk bezig met de terugkeer van Fable in de vorm van een kaartspel: Fable Fortune.

Fable Fortune was oorspronkelijk een idee dat gepitchet werd voor Fable 2, maar ging pas in 2014 daadwerkelijk in ontwikkeling. Het is een kaartspel ala Hearthstone, maar met een paar verschillen. Zo kun je kaarten levelen, keuzes maken tussen goed en kwaad en samen strijden tegen de computer.

Aangezien Microsoft geen partner meer is, heeft de nieuwe studio Flaming Fowl besloten besloten om een Kickstarter te openen. Deze begint later vandaag. Ongetwijfeld krijgen we dan ook meer informatie over de game, die begin 2017 beschikbaar moet komen. Een bèta komt later dit jaar naar pc en Xbox One. Benieuwd hoe de game werkt? IGN heeft 17 minuten aan gameplay geüpload die je hieronder kunt bekijken.

Fable Fortune

Erik van Muiswinkel veilt pietenschoenen na kankertweet

Cabaretier Erik van Muiswinkel, die sinterklaasvierders domme kankerlullen vindt, gaat de schoenen veilen die hij tien jaar lang heeft gedragen in zijn rol als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Aan tafel bij RTL Late Night vertelde Van Muiswinkel dat hij het handgemaakte schoeisel wil verkopen en de opbrengst aan een goed doel wil schenken.

Erik van Muiswinkel hoopt dat zijn schoenen minimaal tweeduizend euro opbrengen. Het verkoopbedrag wil de cabaretier, waarschijnlijk als damage-control, schenken aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling tegen kanker, de ziekte waarmee de matig grappige maar ernstig verzuurde racist die jarenlang voor geld blackface deed, maar al te graag vloekt

Van Muiswinkel maakte vorige week bekend te stoppen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Eerder werd van Muiswinkel al aangeklaagd wegens zijn racistische vertolking van Hoofdpiet. De kinderen die elk jaar het Sinterklaasjournaal kijken zijn in zijn mening totaal onbelangrijk, blijkbaar.

Erik van Muiswinkel veilt pietenschoenen
Erik van Muiswinkel veilt pietenschoenen (Foto: BuzzE)

Eindredacteur Sinterklaasjournaal blijft

Ajé Boschhuizen, eindredacteur en bedenker van het Sinterklaasjournaal, blijft ook dit jaar aan het programma verbonden. Hoewel hij al enige tijd onder vuur ligt, is van een vertrek geen sprake. "Ik ben dit jaar gewoon de eindredacteur", zegt Boschhuizen dinsdag in het AD.

Boschhuizen zei eerder Zwarte Piet pas af te willen schaffen als de samenleving daar klaar voor is. "Ik maak binnen de publieke omroep een familieprogramma over een diepgekoesterde traditie. En dat betekent dat ik een grote verantwoordelijkheid heb om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. En dat zal ik doen ook", zei hij vorig jaar.

Boschhuizen ontving destijds indirect kritiek van presentatrice Dieuwertje Blok, die stelde dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Vorige week stapten cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer, die jarenlang meewerkten aan het Sinterklaasjournaal, op. Maandag kwam daar ook het vertrek van verslaggeefster Dolores Leeuwin bij. De drie vinden dat het programma niet snel genoeg verandert.

Eindredacteur Sinterklaasjournaal blijft
Eindredacteur Sinterklaasjournaal blijft (Foto: BuzzE)

Ruud de Wild: terugkeer Mattie is marketing

Als het aan Ruud de Wild had gelegen was Qmusic-dj Mattie Valk al veel eerder teruggekeerd op de radio. "Dan voorkom je het hele circus dat je nu ziet. Nu blijft het die gozer die geen kinderen kan krijgen en werd belazerd door zijn vrouw", reageert de voormalige dj van Radio 538 dinsdag in het AD.

"Ze brengen groots dat Mattie de volgende dag weer terugkeert, een uur voor de start van de show wordt het nogmaals getwitterd; het ruikt allemaal zo naar marketing en dat vind ik echt lelijk", vervolgt De Wild. "Die hele voordracht dat hij zijn ex niet gaat haten en dat 'alles wel weer overgaat' daar zit gewoon een spindoctor achter. Die jongen wordt gestuurd."

De Wild valt naar eigen zeggen Mattie niet persoonlijk aan. "Ik zeg dit alles omdat ik Mattie zo'n coole gozer vind. Ik snap dat hij vreselijk veel pijn heeft, iemand anders heeft zijn geluk aan diggelen geslagen. Ik hoop echt dat hij hier zonder kleerscheuren uitkomt."

Mattie keerde maandag na ruim twee maanden afwezigheid terug op de radio. Hij bleek niet de biologische vader te zijn van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn vriendin Kirsten eind maart op de wereld zetten. Het stel ging daarom uit elkaar.

Ruud de Wild: terugkeer Mattie is marketing
Ruud de Wild: terugkeer Mattie is marketing (Foto: BuzzE)

Omzet horeca licht gestegen

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,9 procent een iets hogere omzet behaald dan in de laatste drie maanden van 2015. Dat komt vooral doordat de prijzen stegen. De omzet van snackbars en dan vooral fastfoodrestaurants en maaltijdbezorgers, steeg met 9,3 procent het sterkst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De omzet in de horeca groeit al elf kwartalen op rij. Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van bijna 6 procent of meer. Dat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal viel, zou volgens het statistiekbureau de extra groei ten opzichte van een jaar geleden.

De omzet van cafés steeg voor het zesde kwartaal op rij, dit kwartaal met 1,2 procent. Hotels en restaurants boekten ongeveer dezelfde omzet als een kwartaal eerder.

Hotelovernachtingen
In januari en februari waren er ook meer hotelovernachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de werkgelegenheid in de horeca en het aantal startende bedrijven namen in de eerste drie maanden van dit jaar toe. In de hele branche kwamen er, net als in het vierde kwartaal van 2015, bijna negenhonderd bedrijven bij. Het totaal is nu 51.600.

Faillissementen
Er waren volgens het CBS beduidend minder faillissementen dan in het vierde kwartaal. Er gingen 64 horecabedrijven failliet, dertig minder dan in het voorgaande kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar eerder was het aantal faillissementen lager. Het ondernemersvertrouwen nam weer toe, waarmee het record van het vierde kwartaal van 2015 wordt gebroken.

Omzet horeca licht gestegen
Omzet horeca licht gestegen (Foto: ANP)

'Angst voor robots niet terecht'

Dat robots steeds vaker het werk van mensen in bijvoorbeeld de zorg of in de industrie overnemen, is niet bij uitstek negatief. Ook de angst voor robots is niet terecht. Dat zegt algemeen directeur Arie van den Ende van RoboValley. Dat begint, met investeerder Chrysalix Venture Capital, een fonds dat in de komende jaren 100 miljoen euro in robotica wil investeren.

Volgens de initiatiefnemers strandt de ontwikkeling van nieuwe technologie nu vaak op universiteiten en in laboratoria die te weinig startkapitaal hebben om te kunnen groeien en de stap naar de markt te zetten. Met hulp van het RoboValley Investment Fund moet de stap naar de markt sneller worden gezet.

Het fonds betekent onder meer goed nieuws voor Delft, dat met RoboValley en de TU Delft een belangrijke positie heeft in de robotica-industrie. Momenteel werken daar ruim 170 wetenschappers samen met overheid en bedrijfsleven aan de 'next generation' robotica. In totaal zijn er 21 robotica startups gevestigd naast al langer bestaande roboticabedrijven.

De komende vijf jaar is het internationale fonds goed voor 100 miljoen euro. De verwachting is dat het merendeel van het geld in de 'robo-hub' in Delft wordt geïnvesteerd. Van den Ende denkt dat het geld over twee jaar al is besteed. "Maar investeerders maken zich al op voor een volgende kapitaalinjectie", zo zei hij. Daarbij trekt volgens hem het fonds indirect ook andere financiers aan waarmee de slagkracht tot wel een half miljard euro kan oplopen.

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar goed is voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien. "Niet alleen de beste jongetjes en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lager opgeleide mensen zijn nodig." Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica in de maakindustrie.

Opvallend zijn de hoogleraren ethiek die bij de ontwikkelingen betrokken worden. "Vooruitgang op het gebied van robots is goed, maar wel op verantwoorde basis", zo klinkt het.

Volgens Van den Ende was het fonds hard nodig. Onlangs sprak hij ondernemers die overwogen om naar de VS te verhuizen, juist omdat daar het geld zit. "Waarom niet bij Delft linksaf slaan", zo legde hij de ambities van RoboValley uit.

'Angst voor robots niet terecht'
'Angst voor robots niet terecht' (Foto: BuzzT)

Diana Matroos weg bij RTL Nieuws

Presentator Diana Matroos vertrekt bij RTL Nieuws. Op vrijdag presenteert zij voor de laatste keer bij RTL Z, maakte de omroep dinsdag bekend. Matroos wil zich meer gaan toeleggen op de achtergronden van het nieuws, zoals ze dat onder meer al doet bij haar radioprogramma voor BNR.

Ze begon in 1999 als redacteur op de binnenlandredactie van RTL Nieuws. Sinds 2004 werkt ze als presentator bij RTL Nieuws. Ook presenteerde zij Editie NL en diens voorloper, het dagelijkse nieuwsprogramma 4inhetLand.

Diana Matroos weg bij RTL Nieuws
Diana Matroos weg bij RTL Nieuws (Foto: BuzzE)

Omzetgroei zakelijke dienstverlening zwakt af

De zakelijke dienstverlening is het jaar begonnen met een omzetstijging van 7,8 procent in het eerste kwartaal. Hoewel de groei breed werd gedragen, was deze iets lager dan in de laatste twee kwartalen van vorig jaar.

In het laatste kwartaal van 2015 was sprake van een groei met 8,8 procent, de periode daarvoor was de groei 9 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het statistiekbureau merkte daarbij op dat de opbrengsten in de sector al anderhalf jaar met meer dan 5 procent op jaarbasis groeien. Ook bereikte het aantal nieuwe vacatures een nieuw hoogtepunt in het afgelopen kwartaal en begonnen meer ondernemers een eigen zaak. Het aantal opheffingen was echter wel groter dan eind 2015 en ook het aantal faillissementen steeg licht.

Omzetstijging
Uitzendbureaus hadden met een groei van bijna 10 procent de sterkste omzetstijging binnen de zakelijke dienstverlening. Reclamebureaus boekten met 6 procent de grootste omzetstijging in de afgelopen tien jaar.

De omzetgroei van architecten zwakte daarentegen juist af. "Het herstel dat begin 2014 inzette, na vijf jaren van krimp, kreeg een minder krachtig vervolg in het eerste kwartaal", aldus het CBS. Ook ingenieurs noteerden minder omzetgroei. Hun omzettoename was met 0,8 procent de laagste in ruim drie jaar tijd.

Vertrouwen
Het vertrouwen dat de sector heeft in het tweede kwartaal is daarbij iets gedaald ten opzichte van hun vertrouwen in het eerste kwartaal, en kwam uit op 13. Daarmee bevindt het ondernemersvertrouwen van zakelijke dienstverleners zich nog steeds op historische hoogte en is sinds eind 2013 onafgebroken positief.

Omzetgroei zakelijke dienstverlening zwakt af
Omzetgroei zakelijke dienstverlening zwakt af (Foto: ANP)

Eén loket voor nieuw paspoort of rijbewijs

Mensen die hun paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn kwijtgeraakt hoeven niet langer bij zowel de politie als de gemeente langs om aangifte te doen en een nieuw exemplaar aan te vragen.

De gemeenten nemen na een geslaagde proef van enkele jaren in ruim 250 gemeenten voortaan het hele traject in handen. Het experiment heeft ertoe geleid dat het ministerie van Binnenlandse Zaken is begonnen met een reeks aanpassingen van de Paspoortwet. Het wetsvoorstel dat dit regelt wordt naar verwachting voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

De politieregio's Oost en Noord Nederland sluiten zich woensdag aan bij de nieuwe werkwijze. Limburg voert de verandering per 1 oktober als laatste in. De voorbereidingen daarvoor worden morgen eveneens in gang gezet.

Eenvoudiger
Volgens het ministerie betekent de nieuwe aanpak van vermiste documenten een vereenvoudiging voor zowel burgers als overheid. Zo hoeven gedupeerden niet langer bij twee instanties langs. De politie wordt hierdoor veel werk uit handen genomen. De nieuwe werkwijze scheelt de politie op jaarbasis 115 fte's.

Die besparing wordt gedeeltelijk benut om signalen die zouden kunnen duiden op fraude eerder en gerichter op te pakken. Dat gebeurt onder meer bij regelmatige vermissing van reisdocumenten of een eerder vermoeden van misbruik.

Eén loket voor nieuws paspoort of rijbewijs
Eén loket voor nieuws paspoort of rijbewijs (Foto: ANP)

Arnhem reikt jongere met schuld helpende hand

De gemeente Arnhem gaat samen met D66 en de PvdA een nieuwe mogelijkheid onderzoeken om jongeren uit de schulden te helpen.

Bij de nieuwe mogelijkheid wordt aan schuldeisers een aflossingsvoorstel gedaan in ruil voor kwijtschelding van het grootste gedeelte van de schuld. De restschuld wordt door de gemeente overgenomen. De jongere betaalt deze restschuld terug door te investeren in zijn of haar toekomst. Dat kan bijvoorbeeld door een opleiding te volgen of te gaan werken, in combinatie met vrijwilligerswerk, laat de D66 weten.

Omdat jongeren met een zware schuldenlast later vaak te maken krijgen met een bijstandsuitkering of schuldhulpverleningstraject, is niets doen volgens de D66 geen optie. "We vervangen belemmerende schulden door een kansrijke toekomst. Dit is beter voor hen en scheelt de samenleving later weer andere kosten", aldus de fractievoorzitter.

Arnhem reikt jongere met schuld helpende hand
Arnhem reikt jongere met schuld helpende hand (Foto: ANP)

Ontvoerde Mexicaanse voetballer bevrijd

De 26-jarige Mexicaanse voetballer Alan Pulido die na een feestje in de hoofdstad van de staat Tamaulipas, Ciudad Victoria werd meegenomen door gewapende onbekenden, is bevrijd nadat hij zelf de politie kon bellen.

Volgens de lokale autoriteiten sloeg Pulido een van zijn ontvoerders om vervolgens een telefoon te pakken. Daarmee kon hij de politie bellen, die snel ter plaatse was omdat een eenheid in de buurt aan het patrouilleren was. Na zijn bevrijding werd Pulido voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Volgens Mexicaanse media maakt hij het goed. De politie vermoedt dat er minimaal vier ontvoerders bij betrokken waren. Een daarvan is inmiddels opgepakt.

Pulido komt uit voor de Griekse club Olympiakos. Hij maakte in 2014 deel uit van de selectie van Mexico op het WK in Brazilië, maar speelde toen geen enkele wedstrijd.

De staat Tamaulipas, waar Pulido verdween, grenst aan de Amerikaanse staat Texas en staat bekend als een gebied met veel geweld.

Ontvoerde Mexicaanse voetballer bevrijd
Ontvoerde Mexicaanse voetballer bevrijd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overwegend droog

Na drie dagen wachten kwam dan toch nog het beloofde noodweer aan in Nederland. Met name het zuidoosten en oosten van het land hebben kunnen 'genieten' van de hoosbuien die veelal gepaard gingen met onweer. 

Vandaag is het overwegend droog, het noorden maakt nog kans op een bui. De zon laat zich af en toe zien. De temperatuur ligt rond de 23 graden, aan de kust iets koeler vanwege een zeewind die 's middags op komt zetten. In de avond draait de wind naar het noordoosten en neemt dan ook in kracht af.

Zon op 05:26
Zon onder 21:49
Zonkracht

7 / 3

Is het mist? Is het raam beslagen? Nee! Het is een hoosbui, zo éénje waarbij je geen hand voor ogen ziet. Het beeld gisterenavond in Arnhem. Regen in Arnhem (Foto: DP026)

Regen in Arnhem (Foto: DP026)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1578 Bij toeval werden de catacomben van Rome ontdekt.
1911 De Titanic werd te water gelaten.
1952 In de Efteling werd het Sprookjesbos geopend.
1969 De Kennedytunnel, 690 meter lang, onder de Schelde, werd in gebruik genomen.
2014 Gangnam Style, de internethit van PSY, is de eerste video op YouTube die meer dan 2 miljard bekeken werd. 


Gangnam Style

Blood & Wine nu al op Xbox One

Geluksvogels met een Xbox One kunnen de uitbreiding Blood & Wine voor The Witcher 3: Wild Hunt nu al downloaden en spelen. Het is niet bekend wie dit foutje heeft gemaakt, maar we klagen niet. PlayStation- en pc-gamers moeten nog even geduld hebben.

Voor degenen die de uitbreiding reeds voor hun Xbox One hebben aangeschaft, je kunt naar "My Games" gaan. Kies “Witcher”, “Menu” en dan “Ready to install”.  Als je vast wilt weten hoe Blood & Wine eruit ziet, hier is een live stream.

Update 3:13
Volgens CD Projekt RED kan Blood & Wine nu op PlayStation 4, Xbox One en pc worden gespeeld. Helaas is mijn GOG-versie nog niet bijgewerkt, dus ik kan het niet bevestigen.

Artiesten willen vergoeding onlineplatforms

Nederlandse artiesten als Martin Garrix, Hardwell, Golden Earring en Nicky Romero willen een financiële vergoeding van onlineplatforms als Facebook voor het gebruik van hun muziek en filmpjes. Ruim tweeduizend kunstenaars, artiesten, auteurs en fotografen hebben een brief aan Nederlandse Europarlementariërs ondertekend waarin ze vragen om betere regelgeving.

Volgens initiatiefnemers Buma/Stemra, NVPI, branchevereniging van de entertainmentindustrie, en auteursrechtorganisatie Pictoright verdienen internetplatforms grote bedragen aan onder meer foto's en muziek en wordt daar niets voor afgedragen aan de makers. Volgens de huidige Europese regelgeving hoeven ze hiervoor niet te betalen.

De ondertekenaars roepen de Europese Commissie op de regels aan te passen zodat makers een eerlijke vergoeding krijgen voor het werk dat ze maken. Volgens de schrijvers is de brief geen aanval maar een eerste stap om bij voorkeur in overleg tot goede richtlijnen te komen.

Artiesten willen vergoeding onlineplatforms
Artiesten willen vergoeding onlineplatforms (Foto: BuzzT)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.