Nederlandse regeltjesdrift

Nederland is een land van wetten en regels. Dat vind je op allerlei terreinen terug. Je vindt het in het bedrijfsleven, waar veel ondernemers het meer dan zat zijn dat ze voor elk wissewasje een formulier in moet vullen. Je vindt het in de zorg, waar veel tijd en geld naar bureaucratie gaat. En ga zo maar door, er zijn voorbeelden te over. Natuurlijk zijn regels nuttig; regels zorgen immers voor een gestructureerd land, daar heeft iedereen baat bij. Maar veel regels zijn ronduit overbodig, of zelfs schadelijk.

Mijn specifieke ergernis van nu gaat over de regels omtrent de e-sigaret. Zoals velen al weten is de e-sigaret een relatief gezond alternatief tegenover roken. Onderzoeken wijzen uit dat dampen, het “roken” van de e-sigaret, zo’n 95 tot 99 procent minder schadelijk is dan roken. De Britse overheid stelt zich mild op tegenover de e-sigaret, nadat uit onderzoek van Public Health England bleek dat de e-sigaret veel minder schadelijk is dan de normale sigaret. Daarnaast bleek dat er zo goed als geen risico is dat mensen die nooit gerookt hebben alsnog verslaafd raken aan de e-sigaret.

Echter stelt onze overheid, onder leiding van minister Schippers en staatsecretaris Van Rijn, zich zeer afwijzend op tegenover dit veel minder schadelijke product. Zij hebben geen boodschap aan deze onderzoeken, zeker niet nadat een slecht uitgevoerd onderzoek van het RIVM in 2013 een negatief beeld schetste. De, zogenaamd liberale, minister Schippers probeerde al eerder de verkoop van de e-sigaret aan banden te leggen door het als geneesmiddel te classificeren, maar de rechter stak daar een stokje voor. Met dat onderzoek had de minister een stok om mee te slaan.

In 2014 werd de nieuwe TPD, Tobacco Product Directive, openbaar gemaakt. Hier stonden niet alleen de nieuwe richtlijnen (smerige kleurenfoto’s op verpakkingen van sigaretten en ander zaken) voor tabaksproducten in, maar werd de e-sigaret, gek genoeg, ook aangemerkt als tabaksproduct. De nieuwe regels hielden in dat:

  • De maximale hoeveelheid nicotine in de vloeistof 20mg/ml moet zijn
  • Er maximumafmetingen voor navulverpakkingen, reservoirs en patronen moeten zijn
  • De afgifte van nicotine consistent moet zijn
  • De verpakkingen en e-sigaretten kindvriendelijk moeten zijn, door middel van open- en sluitmechanismen en etikettering
  • De verpakkingen en e-sigaretten niet mogen breken bij gebruik of navullen

Deze regels zijn opgesteld door mensen die geen idee hebben waar ze mee te maken hebben. Ook zijn de regels vrij vaag. Het makkelijkste voorbeeld is het kindvriendelijke maken. Open- en sluitmechanismen op navulverpakkingen is nog best te doen, echter is dat niet te realiseren op een e-sigaret. Daarnaast is het absurd om te eisen dat een e-sigaret niet mag breken. Dan kan je net zo goed eisen dat het glas van een telefoon niet mag breken.

Nederland was het eerste land die de nieuwe regels implementeerde. Voortaan mochten navulverpakkingen niet groter zijn dan 10ml, mochten e-sigaretten een maximaal reservoir hebben van 2ml en werd het verboden om e-sigaretten te verkopen aan mensen onder de 18 jaar. Wat er precies schadelijk is aan een verpakking groter dan 10ml en een reservoir groter dan 2ml werd niet beargumenteerd of duidelijk gemaakt. Het lijkt mij evident dat er geen enkele reden daarvoor is, het heeft namelijk geen enkele zin.

Echter worden de grootste innovaties in de techniek gedaan in e-sigs groter dan 2ml. Daarnaast is een tankje van 2ml bij een ervaren gebruiker in een halve dag leeg. Wat een nog groter impact heeft is de nieuwe tabaksregeling die 20 mei 2016 is ingegaan. Nieuwe producten moeten nu ruim van tevoren worden aangemeld bij Common Entry Gate, het Europese ICT-systeem. Dit zorgt voor nog minder innovatieve tanks hier in Nederland, omdat het aanmelden van een nieuw product relatief veel tijd en geld kost voor een klein bedrijf.

Kortom, er lijkt hier sprake van ernstige overregulering. Naast alle pogingen om de e-sigaret te verbieden dan wel in de geneesmiddelenwet te gooien, probeert men het nu om hem te reguleren middels nergens op gebaseerde wetten. De e-sigaret wordt een veel minder aantrekkelijk alternatief voor roken, terwijl het zo’n goede uitwerking kan hebben het aantal mensen dat nog rookt en de gezondheid van de stoppers. Het is de vraag wat het volgende obstakel zal zijn, voordat het helemaal verboden is.

Voor meer informatie over de e-sigaret, de voordelen en de risico's, zie de onlangs gepubliceerde documentaire van de BBC: Horizon: E-cigarettes: miracle or manace?