Dalai Lama: vluchtelingen moeten weg

MarcusViridis

De vluchtelingen in Europa moeten terug naar waar ze vandaan kwamen. Geen opvatting van een (eventueel geblondeerde) politicus van de rechterflank, maar van een heuse levende Boeddha. De Dalai Lama maakte tijdens een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung in zijn woonplaats de McLeod Ganj, van zijn heilige hart geen moordkuil.

Zogenaamde 'xenofobische' geluiden vanuit de westflank van de Himalaya. Volgens de veertiende van zijn naam,heerser van Mereen, koning der Andalen, de Rhoynar, heer der Zeven Koninkrijken, de Eerste Mensen en de grote zee van sneeuw, zoeken teveel vluchtelingen hun heil in Europa. "Duitsland bijvoorbeeld, kan geen Arabisch land worden”, zo sprak de geestelijk leider van de Tibetanen en warrige huisvrouwen, "Duitsland is Duitsland. Het zijn er nu teveel". En daar kunnen de linksdraaiende transcendentale reiki-handopleggers met een rood t-shirt het eventjes mee doen.

Een vreemde uitschieter van sympathie richting groepen die we tegenwoordig als 'identitair' of 'nationalistisch' wegzetten van zijne heiligheid. Vooral omdat de Steeds Opnieuw Geborene normaal gesproken pleit voor de eenheid van de hele mensheid.

"Vanuit een moreel oogpunt, denk ik dat de vluchtelingen maar tijdelijk in Europa zouden moeten verblijven", aldus de eerwaarde Rinpoche. Hij liet ook een tipje van zijn verlichte, mensvriendelijke kant zien: "Als we in het gezicht van elke individuele vluchteling kijken, in het bijzonder dat van kinderen en vrouwen, voelen we hun leed. Een mens dat het goed heeft, heeft de verantwoordelijkheid om hen te helpen".

Tenzin Gyatso, zoals hij eigenlijk heet (voordat ontdekt werd dat hij een levende emanatie van een bodhisattva was) is zelf ook een vluchteling. In 1959 maakten de Chinezen een einde aan het (min of meer) autonome land Tibet en vluchtte de regering en alles dat een gele muts draagt, naar India. Tegenwoordig wonen er zo'n 120.000 Tibetanen in het land.

En daar kunnen de linksdraaiende transcendentale reiki-handopleggers met een rode trui het eventjes mee doen.