FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 september 2015

Dirk Scheringa sluit zich aan bij partij Hero Brinkman

Oud-bankier Dirk Scheringa gaat de politiek in. Hij sluit zich aan bij de partij van voormalig PVV'er Hero Brinkman. Dat maakte Scheringa dinsdagavond bekend in de talkshow Pauw.

Dirk Scheringa was ooit eigenaar van DSB Bank, die in 2009 omviel. Ook was hij eigenaar van voetbalclub AZ en van een naar hem vernoemd museum.

Hero Brinkman presenteerde dit voorjaar zijn nieuwe partij: de Ondernemers Partij (OP). Die richt zich volledig op ondernemers en kleine zelfstandigen zonder personeel (zzp'er). De OP wil dat de belasting op brandstof omlaag gaat en de btw weer teruggaat van 21 naar 19 procent. Zzp'ers moeten ook een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen. Scheringa noemde in Pauw ondernemers en zzp'ers 'de ruggengraat van de samenleving'.

De partij heeft zaterdag haar eerste congres, waarop Scheringa wordt gepresenteerd.

Scheringa sluit zich aan bij partij Brinkman
Dirk Scheringa sluit zich aan bij partij Hero Brinkman (Foto: ANP)

Rob Zombie en Mila Kunis gaan horrorserie maken

Vandaag is bekendgemaakt dat Rob Zombie (House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects, Halloween) en Mila Kunis (Black Swan, Ted, Jupiter Ascending) als uitvoerend producent gaan samenwerken aan de komische horrorserie Trapped. In de serie, die zal worden uitgezonden door de Amerikaanse tv-zender Starz, draait het om een familie die een nacht lang lastig wordt gevallen door een gewelddadige sekte.

Het verhaal voor Trapped is geschreven door Joey Slamon, die je wellicht ook zult kennen van de reeks Arrested Development. De serie zal worden geproduceerd door Mila Kunis' Orchard Farm Productions. Het is nog niet bekend vanaf wanneer Trapped zal worden uitgezonden.

David Bowie maakt titelsong voor misdaadserie

David Bowie heeft de titelsong geschreven voor een zesdelige misdaadserie die geregisseerd is door Johan Renck. De serie, die The Last Panthers heet, beleeft volgende maand de wereldpremière op de televisiebeurs Mipcom in Cannes.

De misdaadserie werd gemaakt in opdracht van het pan-Europese televisiekanaal Sky Atlantic en het Franse Canal+. Het is voor het eerst in twintig jaar dat David Bowie weer muziek speciaal voor een film of televisieserie heeft geschreven.

"Ik was op zoek naar een van de iconen uit mijn jeugd om de titelmuziek te schrijven", zegt Johan Renck. "Maar het was alsof ik God zelf geschonken kreeg. Zijn eerste reactie was onmiddellijk heel nauwkeurig, betrokken en nieuwsgierig. Het stuk muziek waarmee hij kwam belichaamde ieder aspect van de karakters en van de serie als geheel - donker, piekerend, mooi en sentimenteel in de best mogelijke betekenis van dat woord. Hij inspireerde en intrigeerde mij en uiteindelijk was ik overweldigd door zijn vrijgevigheid."

De serie, waarin belangrijke rollen gespeeld worden door Samantha Morton, John Hurt, Tahar Rahim en Goran Bogdan, is dit najaar in eerste instantie te zien in Frankrijk, Engeland, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. David Bowie kwam na tien jaar stilte in 2013 terug aan het muzikale front met zijn album The Next Day. In december opent in het Groninger Museum de grote tentoonstelling over David Bowie, die de afgelopen jaren al op diverse plaatsen in de wereld te zien is geweest.

David Bowie maakt titelsong voor misdaadserie
David Bowie maakt titelsong voor misdaadserie (Foto: BuzzE)

Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit

Anna van der Breggen is dinsdag bij de WK wielrennen in Richmond als tweede geëindigd op de individuele tijdrit bij de vrouwen. Van der Breggen moest alleen de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen voor zich dulden. Het verschil na een kleine 30 kilometer was minder dan drie seconden. Het brons was voor titelverdedigster Lisa Brennauer uit Duitsland.

Villumsen pakte al vijf keer eerder een medaille, nooit was het goud. De voormalig Deense was al drie keer derde en twee keer tweede geweest voordat ze op dertigjarige leeftijd het grootste succes uit haar loopbaan boekte. Ellen van Dijk, twee jaar geleden in Florence wereldkampioene, moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Van der Breggen, 25 jaar en afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, geldt ook voor zaterdag in de wegrace als een van de favorieten. Ze won dit jaar onder meer al de Giro Rosa, de Waalse Pijl en La Course by Le Tour op de Champs-Élysées. Vorig jaar had ze een bijzonder pechvol WK toen ze tijdens de ploegentijdrit onderuit werd gereden door ploeggenote Annemiek van Vleuten. Van der Breggen liep daarbij een bekkenbreuk op. Na het wegvallen van Marianne Vos, die dit jaar door tal van blessures amper in actie kwam, werd ze een van de kopvrouwen van de Rabo-Liv-ploeg, waar ze inmiddels haar contract heeft verlengd.

Lang had de vroeg gestarte Amerikaanse Kristin Armstrong de snelste tijd. De tweevoudig olympisch kampioene, 43 inmiddels, maakte dit jaar voor de tweede keer haar comeback. In Richmond was ze uiteindelijk goed voor de vijfde tijd.

Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit
Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit (Foto: ANP)

Paus spreekt zich uit tegen embargo en kapitalisme

Paus Franciscus hoopt dat de Verenigde Staten het handelsembargo tegen Cuba opheffen. Aan boord van het vliegtuig dat hem van Cuba naar Washington bracht, zei hij tegen meereizende verslaggevers dat hij de zaak echter niet zelf ter sprake zal brengen tijdens zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres. Het economische embargo werd ingesteld in februari 1962.

De paus werd korte tijd later bij zijn aankomst op de luchtmachtbasis Andrews bij Washington verwelkomd door president Obama en diens familie. De twee spreken elkaar woensdag in het Witte Huis. Franciscus blijft zes dagen in de Verenigde Staten.

De 78-jarige leider van de rooms-katholieke kerk zal de Amerikanen wel wijzen op hun macht en rijkdom, middelen die zij moeten aanwenden om de mensheid te dienen. Zijn kritiek op het kapitalisme, verklaarde hij, is niets nieuws. Bovendien zijn zijn aanmerkingen daarover gebaseerd op de katholieke, sociale doctrine. Vergeving en zorg voor de armen, daar draait het om.

Naast de toespraak tot het Congres donderdag, spreekt de paus een dag later in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. In Philadelphia gaat de paus daarna voor in een mis in de open lucht, waar anderhalf miljoen mensen worden verwacht.

Paus hoopt dat VS embargo tegen Cuba opheft
Paus spreekt zich uit tegen embargo en kapitalisme (Foto: ANP)

Douwe Bob naar Songfestival 2016: 'Ik ga voor goud'

Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De muzikant zegt niet zomaar mee te doen om zichzelf te promoten maar om te winnen. De selectiecommissie gaf aan dat ze door hem 'omver werden geblazen'.

Douwe Bob: "Ik schrijf songs en krijg nu de kans om mijn muziek te laten horen op het allergrootste podium van Europa, het Eurovisie Songfestival. Ik ga naar Stockholm om te winnen en ben heel heel blij dat ik het op mijn eigen manier kan doen. Het wordt een hele mooie tijd."

Douwe Bob won in 2012 het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland. Zijn debuutalbum 'Born In A Storm' verscheen in 2013 en direct daarna stond hij op Pinkpop. In mei dit jaar verscheen het tweede album van Douwe Bob dat naar de top van de hitlijsten klom. Na het duet 'Hold Me' met Anouk scoorde hij deze zomer een hit met 'Sweet Sunshine'.

Mediadirecteur Remco van Leen van AVROTROS heeft er alle vertrouwen in. "Douwe Bob is in korte tijd uitgegroeid tot een Nederlandse topartiest. Hij schrijft en componeert zijn eigen muziek en samen met zijn uitstraling zou dat op een internationaal podium hoge ogen moeten kunnen gooien. We gaan nu met z'n allen hard aan de slag, want pas als alles klopt maken we kans op de overwinning."Het nummer en de invulling van het optreden maakt Douwe Bob in 2016 bekend.

Update, 23.23 uur
Douwe Bob weet met zijn talent iets toe te voegen aan het Eurovisie Songfestival, verwacht Daniël Dekker. Samen met Cornald Maas, Jan Smit en mediadirecteur Remco van Leen van AVROTROS zat de presentator van Gouden Uren in de selectiecommissie.

"Douwe Bob heeft al bewezen dat hij goede liedjes schrijft. Het is een artiest met uitstraling, iemand die hoge ogen kan gooien op een internationaal podium als het Eurovisie Songfestival." Dat Douwe Bob weinig internationale ervaring heeft, deert Dekker niet. ''Dat geldt voor de meeste Nederlandse artiesten."

De Gouden Uren-presentator vertelt dat er meerdere gesprekken zijn gevoerd, maar dat de selectiecommissie unaniem voor Douwe Bob heeft gekozen. "Hij heeft ons omver geblazen met zijn song. De demoversie heeft hij de afgelopen dagen vervolmaakt in Spanje. En ik heb begrepen dat hij daar nog meer nieuwe liedjes heeft geschreven."

Tijd
Douwe Bob reist volgend jaar af naar Stockholm met een Engelstalig en uptempo nummer. Over de act zegt Dekker: "We kunnen nu rustig de tijd nemen om met elkaar te kijken wat we op het podium brengen. Het is een televisieshow en het moet er goed uitzien. Het is pas in mei volgend jaar, er is nog alle tijd." Jan Smit wil de tijd nemen de act en het nummer te perfectioneren. "We gaan de act klaarmaken tot wij denken 'dit moet het zijn'."

Cornald Maas zegt op Twitter zeer verheugd te zijn met de Nederlandse inzending. "Dat hij het lef en de hemelbestormende ambitie heeft'', aldus Cornald. The Common Linnets twitteren: "Douwe Bob, love it.'' "Leuk jong die Douwe Bob'', twittert songfestivalwinnares Lenny Kuhr. "En hij kan zingen. Lijkt me een goede keus. Wellicht de eerste mannelijke Nederlandse winnaar."

'We zijn een band'
Paul de Leeuw zei dinsdag in DWDD fan te zijn van Douwe Bob. "Ik vind hem geweldig, hoe hij zich manifesteert. Het is een goed besluit'', oordeelt de songfestivalkenner. "Kom niet te snel met het nummer naar buiten. Hou het lekker hot", tipte Paul de Leeuw.

Douwe Bob vertelde dat hij voor de editie van dit jaar ook al was gepolst en dat hij graag was gegaan. Wel schrok hij van de reacties van Nederland op de teleurstellende prestatie van Trijntje Oosterhuis. "Ze is zo gebasht, heel jammer."

''We zijn een band. Ik heb een sterk gevoel dat we dat we het zo moeten neerzetten, met de jongens", zei de singer-songwriter over zijn eigen act. "Ik ga voor goud."

Douwe Bob naar Songfestival
Douwe Bob naar Songfestival 2016 (Foto: BuzzE)

Ook Tsjechië verwerpt EU-besluit over migranten

De verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten van de Europese Unie heeft plaatsgevonden tegen de wil van Tsjechië en zal niet goed werken. Dat zei de Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka dinsdagavond. Hij kwalificeerde het besluit in Brussel als "een kalmeringsmiddel voor de publieke opinie van de betrokken landen".

Sobotka betitelde het besluit als slecht en zei dat het verder niets bijdraagt aan de oplossing van de oorzaken. President Milos Zeman zei te hopen dat de beslissing woensdag, wanneer de Europese regeringsleiders bijeenkomen, wordt herzien. "Minister-presidenten zijn meer waard dan ministers van Binnenlandse Zaken. De toekomst zal uitwijzen wat een enorme fout dit besluit was."

Slowakije gaf eerder al aan 'op ramkoers' met de unie te liggen. De Tsjechen lijken evenwel niet zover te willen gaan.

Tsjechië verwerpt EU-besluit over migranten
Ook Tsjechië verwerpt EU-besluit over migranten (Foto: ANP)

Uitslagen KNVB beker 22/09/2015

Genemuiden heeft in de tweede ronde van de KNVB beker voor een enorme stunt gezorgd. De Overijsselse ploeg klopte in eigen huis na strafschoppen ADO Den Haag. Capelle klopte MVV Maastricht, terwijl FC Lienden de profs van FC Volendam de baas waren. PSV had het in eigen huis onverwacht lastig tegen Cambuur Leeuwarden, maar won wel met 3-2.

OJC Rosmalen - Sparta Rotterdam * wnv 3-4
4' Scholts 1-0
12' Stokkers 1-1
20' Verhaar 1-2
56' Geerts 2-2
66' Chraou (pen) 3-2
75' Verhaar 3-3
115' Hiwat 3-4

Capelle * wns - MVV Maastricht 1-1
14' Labylle 0-1
45+1' Balrak 1-1

Scheveningen - Telstar * wns 0-0

AFC Amsterdam - FC Emmen * 2-3
11' Seip 0-1
58' Gyasi 0-2
60' Sutorius 1-2
79' Streuker 1-3
87' Jesse 2-3

NAC Breda - sc Heerenveen * 0-1
84' Veerman 0-1

SC Genemuiden * wns - ADO Den Haag 3-3
18' Gorré 0-1
37' Havenaar 0-2
42' Van der Kolk 1-2
49' Van der Kolk 2-2
100' Riemens 3-2
120' Marengo 3-3

ACV Assen - Excelsior'31 Rijssen * 1-2
24' De Jonge Rosa 1-0
65' Hempenius 1-1
68' Mulkus 1-2

DOVO Veenendaal - Willem II * 0-3
27' Haemhouts 0-1
72' Haemhouts 0-2
84' De Sa 0-3

Kozakken Boys Werkendam * - Staphorst 4-2
7' Irilmazbilek 1-0
15' Eloisghiri 2-0
29' Ter Avest 2-1
59' Eloisghiri 3-1
68' Hammouti 4-1
72' Ter Avest 4-2

Noordwijk - N.E.C. Nijmegen * 0-3
35' Santos 0-1
54' Ritzmaier 0-2
87' Rayhi 0-3

Spakenburg * - Ter Leede Sassenheim 3-0
25' Van der Wilt 1-0
72' Gouriye 2-0
90+2' Tol 3-0

ONS Boso Sneek - FC Utrecht * 0-2
2' Barazite 0-1
90+4' Rubin 0-2

EVV Echt - Almere City FC * 0-3
24' Kip (pen) 0-1
71' Braken 0-2
89' Boldewijn 0-3

FC Lienden * - FC Volendam 1-0
45+1' Grot 1-0

FC Lisse - HHC Hardenberg * 0-4
32' Hooiveld 0-1
61' Werkman 0-2
77' Ties 0-3
87' Hooiveld 0-4

Feyenoord (amateurs) - FC Dordrecht * 0-2
28' Janga 0-1
42' Chacon 0-2

PSV * - Cambuur Leeuwarden 3-2
16' Locadia 1-0
42' Heerings (e.d.) 2-0
66' Ogbeche 2-1
68' Ogbeche (pen) 2-2
78' De Jong (pen) 3-2


*= door naar derde ronde
wnv = wint na verlenging
wns = wint na strafschoppen

GP Japan in teken van herdenking Bianchi

Als de Formule 1 dit weekend neerstrijkt op het Japanse circuit van Suzuka, gaan de gedachten van velen terug naar de race van een jaar geleden. De Franse coureur Jules Bianchi botste in die race op een takelwagen die bezig was de gecrashte bolide van Adrian Sutil weg te slepen. Bianchi lag maandenlang in coma en overleed op 17 juli in Nice aan zijn verwondingen.

"Zulke momenten herinneren ons eraan dat de Formule 1 niet zonder gevaar is", zei Sutil, die de crash van dichtbij meemaakte. "Het lijkt soms alsof de Formule 1 veilig is, maar wie met 300 kilometer per uur over een circuit scheurt, neemt altijd een risico."

Sutil heeft ondanks de ervaring met Bianchi nooit getwijfeld om te stoppen. "Toen ik besloot om coureur te worden, was ik me bewust van de risico's", stelt de 32-jarige Duitser die destijds voor Sauber reed en dit jaar reserverijder is bij Williams. "Als ik me er niet meer goed bij had gevoeld, had ik hier niet meer gezeten. Het was een zwaar moment vorig jaar in Japan, maar helaas hoort dat er bij in het leven en in deze sport."

GP Japan in teken van herdenking Bianchi
GP Japan in teken van herdenking Bianchi (Foto: ANP)

Genemuiden zet ADO Den Haag voor schut

De amateurs van Genemuiden hebben dinsdagavond voor een daverende verrassing in de KNVB-beker gezorgd. Ze wonnen in de tweede ronde na verlenging (3-3) en strafschoppen (3-1) van ADO Den Haag.

Kenji Gorré, Gianni Zuiverloon en Kevin Jansen misten vanaf elf meter voor de eredivisionist. ADO Den Haag mocht al blij zijn dat het niet al na verlenging door de hoofdklasser werd uitgeschakeld. Ludcinio Marengo zorgde in de laatste minuut van de tweede helft van de verlenging voor 3-3.

Genemuiden zet ADO Den Haag voor schut
Genemuiden zet ADO Den Haag voor schut (Foto: ANP)

Nieuwe dinosaurussoort gevonden in Alaska

Maak kennis met 'Ugrunaaluk kuukpikensis' ('ouder grazer' in de taal van de Inupiat Inuit), een nieuwe dinosaurussoort waarvan de fossielen werden opgegraven in het noorden van Alaska. Wetenschappers van de Universiteit van Alaska publiceerden vandaag hun onderzoek in de Acta Palaeontologica Polonica.

De gevonden hadrosaures van een nog onbekende soort, was een planteneter met een eendesnavelachtige bek met honderden tanden om taaie vegatie te kunnen eten. Een volwassen exemplaar was ongeveer 9 meter lang en leefde in kuddes. Hij liep voornamelijk op zijn achterpoten maar kon ook op vier poten lopen.

Tijdperk en klimaat
De 'Ugrunaaluk kuukpikensis' leefde aan het einde van het late Krijt Tijdperk, zo'n 69 miljoen jaar geleden. Volgens de paleontologen is de dinosaurus de noordelijkste die ooit geleefd heeft. Het klimaat was in die tijd relatief warm met een gemiddelde temperatuur van 6 graden celcius. Dat is warmer dan de hedendaagse temperatuur en Noord-Alaska was waarschijnlijk begroeid met bomen. De dinosaurus leefde in de wintermaanden in het donker. 

Herontdekking
Er zijn zo'n 6.000 botten gevonden van vooral jonge exemplaren. De eerste exemplaren werden al in 1961 gevonden door een geoloog, die land in kaart bracht voor Shell Oil Company.

De jonge dinosaurus was maar 2,7 meter lang en leek erg op de Edmontosaurus, een soort die goed bekend is in Canada en de Verenigde Staten. Na zeker 25 jaar ontdekte men bij heronderzoek dat er verschillen te vinden waren in de kenmerken van de schedel en de mond. Ook bleek de groeicurve anders te zijn dan die van de Edmontosaurus. Zodoende kon men de 'Ugrunaaluk kuukpikensis' als nieuwe soort aanmerken.

Op de vindplaats langs de Colville rivier zijn nog meer botten gevonden van onbekende dinosaurussen. Men is nog bezig die een naam te geven.

Paus Franciscus aangekomen in Verenigde Staten

Paus Franciscus heeft dinsdag Cuba verlaten en is op weg gegaan naar de Verenigde Staten, waar hij op de luchthaven van Washington wordt ontvangen door president Obama. Het is de vierde keer dat een paus de Verenigde Staten aandoet.

In Amerika staan vele politieke afspraken op het programma van Franciscus. De paus spreekt onder meer het Congres, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden toe.

Het Vaticaan speelde een belangrijke rol bij de diplomatieke toenadering van de VS en Cuba. Met spanning wordt afgewacht of de paus zich in de Verenigde Staten zal uitlaten over het handelsembargo dat de Amerikanen begin jaren zestig tegen Cuba hebben ingesteld. Op Cuba noemde president Raúl Castro het embargo in het bijzijn van de paus gruwelijk.

In december vorig jaar kondigde Obama aan dat de twee landen hun betrekkingen zouden normaliseren. De Verenigde Staten zouden hun isolatiepolitiek ten opzichte van Cuba willen normaliseren. In juli openden de landen weer een ambassade. Op allerlei niveaus wordt ondertussen de normalisering van de betrekkingen aangepakt. Op 28 en 29 september praten de landen bijvoorbeeld over het herstellen van een luchtverbinding.

Update 22.30 uur
Even na vier uur 's middags plaatselijke tijd is het pauselijke vliegtuig van Al Italia aangekomen op de luchtmachtbasis St Andrews. De kerkvader stapte onder luid gejoel uit het toestel, waar hij welkom werd geheten door Obama, zijn vrouw en hun twee dochters.

Een klein halfuur later stapte Franciscus in de auto om naar Washington DC te worden vervoerd. In vergelijking met Obama's wagen, bijgenaamd The Beast, was de pauselijke auto opvallend klein. Voordat de paus instapte moest hij zich zichtbaar inhouden om zich aan het veiligheidsprotocol te houden, en niet op de menigte af te stappen.

Paus Franciscus heeft wel aangegeven dat hij dergelijke landsbezoeken alleen zinnig vindt als er voldoende mogelijkheden zijn voor normaal menselijk contact.

Paus op weg naar Verenigde Staten
Paus Franciscus aangekomen in Verenigde Staten (Foto: ANP)

'Clint Eastwood krijgt Doris Day (93) na 47 jaar weer in film'

Doris Day gaat vermoedelijk in op een aanbod van Clint Eastwood om weer in een film te spelen. De 93-jarige Day speelde 47 jaar geleden voor het laatst in een film, de romantische komedie With Six You Get Eggroll.

De Britse krant The Guardian meldt dinsdag dat de 85-jarige regisseur zijn buurvrouw in Carmel Valley in Californië bijna zo ver heeft dat ze een rol in de film accepteert. Ze heeft in elk geval het script in ontvangst genomen dat hij haar is gaan brengen. Doris Day stelde al twee eisen: de rolprent moet in Carmel-by-the-Sea worden gedraaid en een deel van de opbrengst moet ten goede komen aan het dierfonds dat zij beheert.

De film in wording gaat over de beroemde Amerikaanse piloot Chesley Sullenberger, die wordt gespeeld door Tom Hanks. Welke rol de 93-jarige zou spelen, is nog niet bekend.

Doris Day, geboren als Doris Kappelhoff, speelde in 39 films en had ook als zangeres veel succes. Haar grootste hit was Que sera, sera (1956): wat zal zijn, zal zijn. Overigens kennen veel mensen in deze contreïen haar naam nog van het Doe Maar-nummer Doris Day, van het album Doris Day en andere stukken

Clint Eastwood lonkt naar Doris Day
'Clint Eastwood krijgt Doris Day (91) na 47 jaar weer in film' (Foto: ANP)

Prison Architect wordt na 3 jaar volwassen

Prison Architect is een early access spel die het hele concept early access eer aan doet, de mensen van Introversion zijn echt al jaren bezig met het spel en een deel van de lol is het kijken van de youtube filmpjes die ze elke keer weer uitbrengen als ze een nieuwe versie van het spel uitbrengen. Het spel is op zich best simpel als concept; Bouw een gevangenis en maak winst, wat je verder wil doen is helemaal je eigen keuze.

En als het standaard spel niet goed genoeg voor je is kan je ook gewoon een mod installeren van de Steam Workshop om het nog gekker te maken dan het eigenlijk van zichzelf al is. Na een ontwikkeltijd van 3 jaar is het tijd voor Prison Architect om te laten zien wat het allemaal kan. Het spel komt op 6 oktober uit.

Slowakije legt zich niet bij EU-besluit neer

Slowakije weigert de dinsdag in Brussel overeengekomen verdeling van vluchtelingen te accepteren. Premier Robert Fico kondigde een "confrontatiekoers" met de EU-partners aan.

De sociaaldemocraat Fico zei in het parlement in Bratislava nog liever "een strafzaak tegen Slowakije te riskeren dan het dictaat uit Brussel te respecteren". De premier bekritiseerde de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. "Het is nog nooit voorgekomen dat meningen, waarvoor landen rationele argumenten hebben, door een meerderheid eenvoudig van tafel worden geveegd, alleen omdat men geen consensus kon vinden."

Slowakije legt zich niet bij EU-besluit neer
Slowakije legt zich niet bij EU-besluit neer (Foto: ANP)

Wall Street flink in het rood

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag halverwege de handelsdag stevig in het rood. Een coctail aan factoren, waaronder dalende olie- en grondstofprijzen, economische zorgen, een verkoopgolf van biotechbedrijven en het dieselschandaal van Volkswagen zorgden voor een mineurstemming op de beursvloeren.

Omstreeks 19.35 uur (Nederlandse tijd) noteerde de Dow-Jonesindex 1,7 procent lager op 16.231 punten. De brede S&P 500-index zakte 1,9 procent tot 1930 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq een min toonde van 2,3 procent op 4720 punten.

De problemen bij Volkswagen, dat miljarden opzij zet vanwege een dieselschandaal, liet zich ook voelen bij branchegenoten op Wall Street. Zo gingen General Motors (min 3 procent), Ford Motor (min 3,6 procent) en Fiat Chrysler (min 6,3 procent) in de uitverkoop.

Olie
De dalende grondstofprijzen deden het sentiment ook geen goed. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 45,21 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,9 procent minder op 47,97 dollar. De Amerikaanse oliefondsen hadden daar last van. Zo verloren ExxonMobil en Chevron tot 2 procent.

Qua bedrijfsfondsen wisten andermaal farmaceuten en biotechnologiebedrijven de aandacht op zich gericht. De uitverkoop onder de fondsen zette door, wederom door presidentskandidaat Hillary Clinton. Na eerder een negatieve tweet over de sector, zorgden opmerkingen dat ze de sector belastingvoordelen wil ontnemen en wil verplichten lagere prijzen te voeren, voor onrust. Zo zakte Amgen 2,8 procent, daalde Celgene 2,9 procent en verloor Mylan 5,3 procent.

De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

Wall Street flink in het rood
Wall Street flink in het rood (Foto: ANP)

Amerikanen claimen dood IS-kopstuk

Abu Bakr al-Turkmani, een van de IS-kopstukken, is door een luchtaanval van de militaire alliantie van de Verenigde Staten en enkele andere landen om het leven gekomen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie werd de terrorist bijna twee weken geleden in de buurt van de Noord-Iraakse stad Tal Afar gedood.

Al-Turkmani behoorde tot zijn overgang naar Islamitische Staat tot het terreurnetwerk Al Qaida, aldus het Pentagon dinsdag.

Volgens de Amerikanen is ook de bekende Franse bomexpert David Drugeon enige tijd geleden bij een luchtaanval op de Syrische stad Aleppo omgekomen. Volgens het Pentagon heeft Drugeon meerdere extremisten opgeleid en voorbereid op aanslagen in het westen. De Fransman behoorde tot de groep Khorasan, een terroristische organisatie in Syrië.

Amerikanen claimen dood IS-kopstuk
Amerikanen claimen dood IS-kopstuk (Foto: ANP)

Onenigheid in Den Haag over exacte betekenis asielverdeling EU

Het besluit nog eens 120.000 vluchtelingen over Europa te verspreiden is een "eenmalige constructie". Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zei dat dinsdagavond nadat de asielministers van de Europese Unie in grote meerderheid voor het verdelingsplan hadden gestemd. Zowel de PvdA als oppositiepartijen lijken het echter niet geheel met Dijkhoffs uitleg eens te zijn.

"Er was geen geruzie, maar duidelijk is dat het geen makkelijk besluit was", zei Dijkhoff over de sfeer. Nederland vindt een Europees asielsysteem beter dan steeds een noodmaatregel, aldus de staatssecretaris.

Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen en Finland onthield zich van stemming. Volgens Dijkhoff was er geen land dat zei niet mee te doen. Ook kondigde geen land een stap naar de rechter aan.

Nederland gaat de komende jaren ongeveer 7000 vluchtelingen opnemen, zei Dijkhoff. "Maar dan moet wel eerst de registratie op orde zijn. Dat zal nog wel enige tijd duren."

'Goede eerste stap'
PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer noemen het besluit van de Europese Unie om nog eens 120.000 vluchtelingen te gaan herverdelen over de aangesloten lidstaten een goede eerste stap.

"Europa gaat nu werk maken van het gezamenlijk opvangen van vluchtelingen en alle landen moeten daar aan bijdragen", aldus Attje Kuiken (PvdA). Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) vinden dat Europa snel moet komen met een permanente verdeelsleutel. "We moeten voorkomen dat we elke maand Europese toppen moeten beleggen om afspraken te maken over nieuwe vluchtelingen", aldus Sjoerdsma.

'Niet structureel'
De VVD vindt dat herverdelen van vluchtelingen op korte termijn een oplossing kan zijn om de druk eerlijk te verdelen, maar ziet dat niet als structurele oplossing. Volgens Dijkhoffs partijgenoot Malik Azmani voorkomen de afspraken dat landen als Italië en Griekenland nog mensen gewoon door laten reizen naar Duitsland en Nederland. "Europa moet nu verder focussen op beperken van de toestroom, betere terugkeer en aanpak grondoorzaken. Woorden omzetten in daden. Want dit is nog maar een begin."

Kuiken vindt dat andere landen, net als Nederland, meer geld beschikbaar zouden moeten stellen voor goede opvang in de regio. "Het overgrote merendeel van de vluchtelingen zit daar nu in vaak erbarmelijke omstandigheden."

Dijkhoff: verdeling eenmalige constructie
Dijkhoff: asielverdeling is eenmalige constructie (Foto: ANP)

Duitsland nam ruim half miljoen migranten op

In Duitsland zijn dit jaar al 521.000 vluchtelingen binnengekomen. Dat schrijft de krant Thüringer Allgemeine, die zich baseert op interne cijfers van het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, het bureau dat zich met de registratie van migranten bezighoudt.

Alleen al in de eerste drie weken van september registreerde het bureau in Neurenberg 107.464 vluchtelingen die het land binnenkwamen, een record. De Duitse regering gaat officieel uit van 800.000 asielaanvragen over het hele jaar. Vice-bondskanselier Sigmar Gabriel liet onlangs zelfs al het getal één miljoen migranten in 2015 vallen.

De Internationale Organisatie voor Migratie telde tot nu dit jaar al 481.612 bootvluchtelingen die op de Europese kusten landden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg de afgelopen tijd stevige kritiek op haar woorden van welkom aan vluchtelingen. Die zouden een aanzuigende werking hebben gehad. Daarop bond ze in en is Duitsland net als veel andere landen bezig met de kwestie van grensbewaking.

Duitsland nam ruim half miljoen migranten op
Duitsland nam ruim half miljoen migranten op (Foto: ANP)

Nederlandse pedo (67) ging gewoon verder in Filipijnen

Een 67-jarige Nederlander is onlangs opgepakt in zijn huis op de Filipijnen. Enkele slachtoffertjes hebben verklaard dat de man ontucht met ze heeft gepleegd. In Nederland was hij al veroordeeld wegens ontucht met gehandicapte kinderen.

De Filipijnse politie trof de man naakt aan in zijn huis, terwijl er vlak daarvoor enkele kinderen binnen waren. Volgens de Nederlandse politie hebben twee meisjes van tien en veertien jaar inmiddels verklaard slachtoffer van hem te zijn. Het oudste meisje zei al vijf jaar door de man te zijn misbruikt. Alle kinderen die in het huis waren zijn opgevangen. Twee slachtoffers hebben letsel aan hun geslachtsdelen en liggen in het ziekenhuis. Ook de vrouwelijke partner van de Nederlander is aangehouden.

De man zit vast in de Filipijnen voor verder onderzoek. Daar wordt hem mensenhandel, misbruik van minderjarigen, vervalsen van officiële documenten en overtreding van de immigratiewetgeving ten laste gelegd.

In Nederland is hij negen jaar geleden in hoger beroep veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen bij lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Nu blijkt dat hij op de Filipijnen vrijwel net zo te werk ging als destijds in Nederland: de ontucht gebeurde onder het mom van een therapeutische behandeling.

Nederlandse pedofiel opgepakt in Filipijnen
Nederlandse pedo (67) ging gewoon verder in Filipijnen (Foto: ANP)

Taskforce kindermishandeling wil meldplicht

Te vaak komen kinderen die mishandeld worden niet in beeld bij regionale advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik pleit daarom voor een meldplicht bij zelfs maar een vermoeden van kindermishandeling, bracht de organisatie dinsdag naar buiten.

De taskforce vindt dat het belang van de slachtoffers zwaarder weegt dan dat van verdachten wanneer achteraf zou blijken dat het om een onterechte melding gaat.

De overheid moet de bestaande meldcode aanpassen, vindt de organisatie. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn) heeft toegezegd medio oktober met een reactie te komen. De code is een vijfstappenplan waarin staat wat leraren, huisartsen en medewerkers van jeugdzorginstellingen moeten doen als ze kindermisbruik of -mishandeling niet kunnen uitsluiten.

Alarm
Europese kinderombudsmannen sloegen dinsdag alarm over het grote aantal slachtoffers. Een op de tien kinderen (10 miljoen) heeft te maken met huiselijk geweld. Ze hebben hier vaak hun leven lang last van.

De VVD in de Tweede Kamer is voor een meldplicht. "Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Kindermishandeling moet hard worden aangepakt en waar mogelijk worden voorkomen. Daarom is de VVD altijd voorstander geweest van de meldplicht kindermishandeling", vindt Kamerlid Brigitte van der Burg.

D66 is tegen en vreest dat een meldplicht averechts zou kunnen werken. Vera Bergkamp (D66) voorziet dat ouders niet meer naar een huisarts of andere hulpverleners durven als die verplicht zijn zelfs het vermoeden van kindermishandeling te melden. "We hebben een meldcode, die is er nog niet zo lang. Beroepsgroepen moeten daarin investeren en geef dat een kans."

Taskforce kindermishandeling wil meldplicht
Taskforce kindermishandeling wil meldplicht (Foto: ANP)

Invaller Lewandowski scoort vijf keer in negen minuten

Robert Lewandowski heeft in het duel van Bayern München met VfL Wolfsburg in de Bundesliga een bijzonder opvallende prestatie neergezet. De Pool viel aan het begin van de tweede helft in voor Thiago Alcantara, terwijl Bayern thuis met 0-1 achterstond. Het duurde niet lang voor Lewandowski de definitie van een 'gouden wissel' een geheel nieuwe betekenis gaf.

Al in de 51e minuut kreeg de spits zijn eerste grote kans en het was meteen raak: 1-1. Krap een minuut later vuurde de Pool van ruim twintig meter zijn volgende schot af en ook die was raak: 2-1. In de drie minuten daarna raakte Lewandowski de paal en stuitte hij op doelman Diego Benaglio, maar wist hij ook zijn hattrick te voltooien: 3-1. Weer twee minuten later volleerde de spits een assist van Douglas Costa in het dak van de goal en in de 60e minuut volgde treffer nummer vijf al: 5-1, tevens de eindstand.

Beatles-cover van Kurt Cobain op vinyl

De cover die Kurt Cobain maakte van het Beatles-liedje And I Love Her wordt op vinyl uitgebracht. Het nummer van de overleden frontman van Nirvana was voor het eerst te horen in de documentaire Montage of Heck.

De documentaire vertelt over het grillige leven van Cobain. Vanaf zijn begindagen in het Amerikaanse Aberdeen tot zijn immense succes met de grungeband Nirvana en zijn uiteindelijke zelfmoord in 1994. In de docu zijn nog nooit uitgebrachte nummers te horen van de zanger, zoals de Beatles-cover And I Love Her.

Volgens Vinyl Collective staat naast de cover het nummer Sappy op de elpee, die op 20 november uitkomt. Eerder in november zal het soloalbum Montage of Heck van Cobain uit worden gebracht, net als de dvd van de documentaire. Op het soloalbum van de overleden muzikant staat louter muziek die hij nooit eerder aan de buitenwereld heeft laten horen.

Regisseur Brett Morgen mocht in de persoonlijke archieven van de zanger snuffelen en vond daar allerlei nooit uitgebrachte tapes van hem. "Om duidelijk te zijn: dit wordt geen Nirvana-album. Het is gewoon Kurt en je gaat dingen van hem horen die je nooit had verwacht. Van trash naar ragtime en alles wat daar tussenin zit", zei hij eerder tegen Bedford + Bowery.

Beatles-cover van Kurt Cobain op vinyl
Beatles-cover van Kurt Cobain op vinyl (Foto: BuzzE)

Britse premier reageert met grap op varkensverhaal

De Britse premier David Cameron heeft met een indirect grapje voor het eerst gereageerd op de bizarre verhalen over vermeende 'jeugdzonden' die in een biografie over hem staan. Tijdens een etentje met geldschieters van de Conservatieve Partij vertelde Cameron volgens de krant The Guardian dat hij naar het ziekenhuis was geweest omdat hij last had van zijn rug "door te energiek houthakken".

De fictieve arts zei dat hij een injectie nodig had. "This will just be a little prick, just a stab in the back", zou hij tegen de premier hebben gezegd. "Dat vatte mijn dag wel zo'n beetje samen", aldus de premier.

'Prick' betekent zowel prik als mannelijk geslachtsdeel. De opmerking over "in de rug steken" was duidelijk gericht aan de schrijver van de ongeautoriseerde 'wraakbiografie', zijn vroegere vriend en voormalig vicevoorzitter van de partij Michael Ashcroft. De twee liggen al jaren met elkaar overhoop.

Het meest opzienbarende verhaal dat Ashcroft optekende, komt van een anonieme Conservatieve parlementariër. Cameron zou als student ooit zijn geslachtsdeel in de bek van een dood varken hebben gelegd tijdens een ontgroeningsritueel van een elitaire club in Oxford.

Cameron reageert met grap op varkensverhaal
Britse premier reageert met grap op varkensverhaal (Foto: ANP)

'Machtspositie NS belemmert concurrentie'

De machtspositie van de Nederlandse Spoorwegen bij het reizigersvervoer belemmert de concurrentie. Die "waarschijnlijk aanzienlijke" machtspositie van de NS is vooral het gevolg van de politieke keuze om het spoorbedrijf het alleenrecht te geven voor rijden op het hoofdrailnet.

Dat is de strekking van een conceptrapport van het Britse onderzoeksinstituut Europe Economics, dat is gemaakt in opdracht van kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De NS heeft in elk geval tot 2025 het alleenrecht voor het hoofdrailnet. Die status brengt belangrijke voordelen met zich mee, zoals het eigendom van de kaartautomaten en het management van de reizigersinformatie. Die voordelen geven de NS "mogelijk" een voorsprong bij het bieden op andere vervoerconcessies en ze zijn "mogelijk" van invloed op de winstgevendheid van andere vervoerders, staat in het rapport.

Machtposities
Bij het vrachtvervoer over het Nederlandse spoor lijkt de Duitse vervoerder DB Schenker volgens de onderzoekers te beschikken over een machtspositie op deelmarkten. Het gaat dan om markten waar goederenvervoer over de weg en per binnenvaartschip geen alternatief vormen.

ACM heeft om het onderzoek gevraagd wegens een Europese richtlijn over machtsposities op het spoor. Vervoerders die ook actief zijn met andere diensten, zoals de exploitatie van stationswinkels, moeten de activiteiten volgens deze richtlijn onderbrengen in twee aparte bedrijfsonderdelen.

ACM heeft het rapport naar alle betrokken partijen gestuurd. Op basis van hun reacties maakt Europe Economics een definitief rapport. Dat kan de toezichthouder gebruiken voor verdere besluitvorming.

'Machtspositie NS belemmert concurrentie'
'Machtspositie NS belemmert concurrentie' (Foto: ANP)

EU stemt in met verdelen vluchtelingen

De Europese Unie gaat nog eens 120.000 vluchtelingen verdelen over de lidstaten. Dat is de uitkomst van een stemming in Brussel van de bewindslieden die gaan over asiel.

Het gaat om 66.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen en om 54.000 vluchtelingen die elders in Europa zitten. Elk EU-land, ook Italië, Griekenland of zelfs Duitsland, zou kunnen vragen om een deel van de vluchtelingen elders in Europa te kunnen laten opnemen.

Het akkoord kwam er niet met unanimiteit. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen de verdeling, meldde de Tsjechische minister Milan Chovanec via sociale media. Finland onthield zich van stemming. Polen, dat zich eerder ook verzette, stemde wel voor.

Verplichtende karakter
Met name het verplichtende karakter in het voorstel stuitte hen tegen de borst. In de dinsdag aangenomen tekst is het woord verplicht niet meer te vinden, maar bronnen stellen dat de EU-lidstaten het besluit moeten uitvoeren. Hoe is nog onduidelijk.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zei voorafgaand aan het overleg dat Nederland voor zou stemmen als het tot een stemming zou komen. Hij twitterde na afloop dat registratie vereist zal zijn. "Nu focus op terugkeer, beperken instroom en aanpak grondoorzaken."

Verdeelsleutel
De vluchtelingen worden herplaatst volgens een verdeelsleutel. Voor Nederland komt dit naar verwachting uit op circa 7000 vluchtelingen die de komende twee jaar moeten worden opgevangen.

De Duitse minister Thomas de Mazière noemde dit akkoord een "eerste bouwsteen". Hij wees erop dat er "echte oplossingen" moeten komen voor de vluchtelingencrisis. Hij doelde onder meer op het tot een halt toeroepen aan de toestroom, samenwerking met landen als Turkije die ook veel vluchtelingen opvangen en over het terugsturen van mensen die geen recht hebben op bescherming.

Verheugd
Over deze thema's onder meer buigen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zich woensdag tijdens hun ingelaste top in Brussel.

De Europese Commissie reageerde verheugd over het akkoord. Vorige week stemde de EU al in met de vrijwillige herplaatsing van 40.000 vluchtelingen.

Druppel
Volgens het NOS Journaal zijn de afgesproken aantallen evenwel niet veel meer dan een druppel op de gloeinde plaat. Er zouden dit jaar alleen al immers al mogelijk meer dan een miljoen mensen asiel aanvragen in Europa.

Eerder dinsdag zei de leider van de Belgische partij N-VA, Bart de Wever, dat Merkels eerdere welkomswoorden een grote extra aanzuigende werking hebben gehad. Ook vindt De Wever het verdacht dat er zoveel uitstroom uit Turkije is, net nu president Recep Tayyip Erdogan daar onder vuur ligt. Tegelijk meent hij dat de Europese opnamecapaciteit niet moet worden onderschat.   

EU stemt in met verdelen vluchtelingen
De Tsjechische minister Milan Chovanec (Foto: ANP)

Prijs levensreddend medicijn asociaal verhoogd door zakenman

De prijs van een medicijn dat al 62 jaar op de markt is, werd plots verhoogd van $13,50 naar $750 nadat een ex-hedgefondsmanager het bedrijf achter het medicijn heeft opgekocht. Het medicijn wordt gebruikt om levens te redden en wordt verkocht onder de merknaam Daraprim. Een paar jaar geleden kostte het medicijn nog $1.

Het medicijn wordt veel gebruikt voor het behandelen van de infectieziekte toxoplasmose. Vooral mensen met een slecht immuunsysteem lopen risico op deze ziekte.

De recente prijsverhoging heeft veel ophef veroorzaakt onder medici. Sommigen zijn bang dat ziekenhuizen het medicijn niet meer zullen inkopen omdat het te duur voor ze is. De Infectious Diseases Society of America en de HIV Medicine Assocation hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het bedrijf waarin wordt geklaagd over de prijsverhoging. Ze noemen het "onverdedigbaar voor de medisch kwetsbare mensen in onze samenleving", wordt in de New York Times vermeld.

Judith Adberg van de Icahn School of Medicine zegt dat dokters nu wellicht goedkope, maar minder effectieve medicijnen moeten voorschrijven.

De hedgefundmanager Martin Shkreli, die verantwoordelijk is voor de prijsverhoging, verdedigt zijn keuze. Hij wijst erop dat er winst op het medicijn gemaakt moet worden zodat dit geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar nieuwe medicijnen. Daarnaast vertelt hij dat het gebruik van dit medicijn te verwaarlozen is, waardoor de impact op de gezondheidszorg beperkt is.

Ziyech kiest definitief voor Marokko

Hakim Ziyech kiest definitief voor het nationale elftal van Marokko. Dat heeft de middenvelder van FC Twente dinsdag laten weten op zijn Instagram-account. Ziyech postte een foto van de Marokkaanse vlag met daarbij de tekst: het is definitief. Hij meldt zich over twee weken in Marokko voor oefenduels met Ivoorkust en Guinee.

Ziyech werd in mei al eens geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar haakte toen geblesseerd af voor het vriendschappelijke duel met de VS en de kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De middenvelder vertelde afgelopen zaterdag na het duel tussen FC Twente en SC Cambuur dat hij was uitgenodigd voor twee oefeninterlands van Marokko.

Ziyech wist toen nog niet dat hij nooit meer voor Oranje mag uitkomen als hij voor Marokko heeft gevoetbald. Bondscoach Danny Blind heeft de speler van FC Twente zondag nog laten weten dat de technische staf van Oranje hem volgt. Die mededeling was voor Ziyech kennelijk onvoldoende om de twee oefeninterlands van Marokko af te zeggen.

Ziyech kiest definitief voor Marokko
Ziyech kiest definitief voor Marokko (Foto: ANP)

Teamarts Chelsea stapt definitief op

Teamarts Eva Carneiro keert niet meer terug bij Chelsea. De 42-jarige dokter uit Gibraltar heeft geen trek in een andere rol bij de Engelse topclub. Zij beraadt zich nog op haar juridische positie ten opzichte van Chelsea.

Carneiro kwam vorige maand hard in botsing met coach José Mourinho en moest daarna bij de wedstrijden en trainingen van de Engelse topclub wegblijven. Ze rende zes weken geleden het veld op toen Eden Hazard hard was getackeld in de wedstrijd tegen Swansea City (2-2), waarna Mourinho furieus reageerde.

Omdat Carneiro en fysiotherapeut Jon Fearn het veld betraden, moest de ongedeerde Hazard namelijk even buiten de lijnen. Daardoor stond Chelsea korte tijd met maar negen man in het veld, aangezien doelman Thibaut Courtois al was weggestuurd.

Mourinho ging na het duel tekeer over het 'naïeve' optreden van zijn teamarts. Carneiro kreeg echter veel steun op sociale media. De Engelse voetbalbond FA onderzoekt nog of Mourinho zich in verbaal opzicht heeft misdragen ten opzichte van haar.

Teamarts Chelsea weg na ruzie met Mourinho
Teamarts Chelsea weg na ruzie met Mourinho (Foto: ANP)

Marine le Pen voor de rechter

Marine le Pen moet zich op 20 oktober voor de rechter verantwoorden voor een uitspraak die ze vijf jaar geleden deed. Tijdens een bijeenkomst in Lyon vergeleek ze destijds moslims die op straat bidden met de bezetting van het land door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Openbaar Ministerie in Lyon verklaarde dinsdag dat de 47-jarige leidster van het Front National daarmee had aangespoord tot discriminatie van de religieuze opvattingen van mensen. Le Pen had toegelicht dat dit bidgedrag ook een vorm van bezetting was: van de buurten en straten waar het werd gedaan. ,,Er zijn geen tanks, geen soldaten, maar toch is het een bezetting.", aldus Le Pen.

Het bidden op straat gebeurt wanneer de moskee vol is.

Marine le Pen voor de rechter
Marine le Pen voor de rechter (Foto: ANP)

WWE 2K16 trailer: geef mij een Hell Yeah!

2K Games timmert hard aan de weg om de sportgame uitgever te worden. Een van hun grootste franchises is de WWE reeks en in oktober komt het nieuwe deel uit met de pakkende naam WWE 2K16. Uiteraard zullen de meeste van de huidige roster erin zitten zoals Cena, Triple H en Lesnar. 

Maar wal het allemaal om draait is natuurlijk Stone Cold Steve Austin. En als je hem nu al preorderd, krijg je ook Arnold Schwarzenegger erbij. En wie wil er nou niet twee oude mannetjes tegen elkaar zien vechten, als hij het opneemt tegen Sting?

WWE 2K16 komt uit op 30 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One.

 

Oekraïense pilote Savtsjenko ontkent schuld

De Oekraïense pilote Nadezjda Savtsjenko ontkent elke betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten in 2014 in het conflictgebied in Oost-Oekraïne. De 34-jarige verdachte heeft dinsdag bij het begin van haar proces in Rusland gezegd dat ze bereid is een onderzoek met een leugendetector te ondergaan.

Het Openbaar Ministerie verwijt haar medeplichtigheid aan de moord op het tweetal, in het oorlogsgebied in Oekraïne. Savtsjenko hangt 25 jaar celstraf boven het hoofd. De Russen zeggen dat de vrouw de verblijfplaats van de journalisten kende en die heeft doorgegeven. Het duo kwam vervolgens om bij een mortieraanval.

De gevechtspilote werd in juni vorig jaar zelf door pro-Russische rebellen aangehouden, die haar aan de Russen overdroegen. Die zeggen op hun beurt dat zij haar in Rusland oppakten, waar zij illegaal verbleef. Kiev zegt onomwonden dat Rusland Savtsjenko heeft ontvoerd.

De advocaat van de Oekraïense eiste dat het proces wordt opgeschort omdat allerlei getuigen niet zijn gehoord. De rechtbank wees zijn eis af. Oekraïne spreekt ondertussen van een showproces. Enkele weken geleden werd de 39-jarige Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov wegens vermeende terroristische acties op de Krim tot 20 jaar cel veroordeeld. Ook toen viel in buitenlandse reacties geregeld het woord showproces.

Oekraïense pilote Savtsjenko ontkent schuld
Oekraïense pilote Savtsjenko ontkent schuld (Foto: ANP)

ChristenUnie vreest slechtere treinen regio

Het regionaal treinvervoer buiten de Randstad lijkt te moeten bloeden voor de tekorten die bij spoorwegbeheerder ProRail zijn ontstaan. Dat zei de ChristenUnie (CU) dinsdag.

De partij in de Tweede Kamer vreest dat regionale treinverbindingen de dupe worden van de problemen bij ProRail. "Als er echt geen geld blijkt voor investeringen, raakt dat de reizigers van Groningen tot Gelderland en Overijssel tot Limburg keihard", aldus CU-fractievoorzitter Arie Slob.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft de provincies voor miljarden aan plannen laten maken voor het verbeteren van het regionaal vervoer. Nu blijkt ze praktisch geen geld te hebben om een plan uit te voeren, zegt Slob.

De Tweede Kamer voelt Mansveld volgende week aan de tand over de misstanden bij ProRail. De SP vindt dat ze maar beter kan aftreden.

ChristenUnie vreest slechtere treinen regio
ChristenUnie vreest slechtere treinen regio (Foto: ANP)

'Extremist' wilde roodharige op Engelse troon

Een 37-jarige man is dinsdag door een rechtbank schuldig bevonden aan het voorbereiden van een aanslag op de Britse troonopvolger prins Charles. Het doel was prins Harry op de troon te brengen. De motivatie was dat er een roodharige koning moest komen. De man is zelf ook roodharig en vond dat mensen met die haarkleur worden benadeeld. De strafmaat wordt pas begin november bepaald.

Volgens berichten in de Britse media wilde de man na Charles ook de volgende troonopvolgers uit de weg ruimen, net zo lang tot prins Harry, momenteel de vijfde in lijn van troonopvolgers, de troon kon bestijgen.

Na het eerste proces tegen de man in mei kon de jury niet tot een oordeel komen. Dit keer lukte dat wel, al erkende de rechter dat het om een ,,zeldzame zaak ging, met een zeer zeldzame verdachte". De roodharige had onder meer in zijn dagboek de aanslag op Charles, die hij wilde doodschieten, beschreven. Hij bleek ook chemicaliën te hebben om de aanslagen daarna te kunnen uitvoeren.

'Extremist' wilde roodharige op Engelse troon
'Extremist' wilde roodharige op Engelse troon (Foto: ANP)

Hitman uitgesteld

Square Enix en Io-Interactive hebben vandaag medegedeeld dat Hitman wordt uitgesteld. De oorspronkelijke releasedatum was 8 december, nu zullen we helaas moeten wachten tot en met maart 2016.

In hun blogpost leggen ze uit dat Hitman hun grootste onderneming tot nu toe is. En omdat ze willen dat je de beste ervaring mogelijk met het spel krijgt stellen ze het daarom uit. In die extra maanden willen ze meer launch content toevoegen dan dat ze oorspronkelijk van plan waren. Ook zou daarom de content-updates sneller moeten verschijnen. 

Naast deze mededeling hebben ze ook vergelijkingsfoto gemaakt. In die foto kun je zien hoe de missie Paris Showstopper wordt vergeleken met de grootste missie in Hitman: Absolution.

Hitman map

Dumoulin mist mogelijk WK tijdrijden door zitvlakblessure

De deelname van Tom Dumoulin aan de individuele tijdrit bij de WK wielrennen in Richmond is onzeker. De Limburger, een van de podiumkandidaten in de wedstrijd die woensdag wordt verreden, heeft een blessure aan het zitvlak. Die zou hij zondag hebben opgelopen in de ploegentijdrit met zijn team Giant-Alpecin.

"Tom heeft een zitvlakprobleem, hij is nu bij de teamarts", liet bondscoach Johan Lammerts vanuit de Verenigde Staten weten.

Dumoulin kampt met blessure aan zitvlak
Dumoulin kampt met blessure aan zitvlak (Foto: ANP)

Game of the Year-editie voor Dragon Age: Inquisition

Electronic Arts heeft een Game of the Year-editie aangekondigd voor Dragon Age: Inquisition. Deze editie bevat onder andere de uitbreidingen Jaws of Hakkon en The Descent. 

Verder komt de GOTY-editie ook met de Trespasser-uitbreiding, een deluxe upgrade, spoils of the Avvar en spoils of the Qunari. Deze versie komt 6 oktober al beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De trailer is hieronder te bekijken.

Tony Hawk laat multiplayer zien

In Tony Hawk’s Pro Skater 5 draait het allemaal om een lekker potje skaten en dat doe je het liefst natuurlijk met vriendjes. Daarom kun je in dit spel samen met 20 man tegelijk allerlei vette tricks uitvoeren, of hun uitdagen tot het verbeteren van jouw score op de verschillende missies. In het onderstaande filmpje zie je hoe dat eruit komt te zien.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 verschijnt 2 oktober voor de PlayStation 4 en Xbox One. De PlayStation 3- en Xbox 360-versies komen later.

Wederom loos alarm Rotterdam Centraal

En wederom is het raak op Rotterdam Centraal Station. De sporen 6 tot en met 12 zijn stilgelegd in verband met de vondst van een verdacht pakketje.

Zodra er meer nieuws is melden we dat uiteraard. Zoals te verwachten viel, was het inderdaad loos alarm. 


Movistar legt zeven renners langer vast

De Spaanse wielerploeg Movistar heeft de contracten van zeven renners verlengd. Francisco Ventoso, Imanol Erviti, Javier Moreno, José Joaquin Rojas, Dayer Quintana en de broers Jon en Gorka Izagirre komen ook in 2016 voor het team uit.

Ze tekenden allen een contract voor één jaar bij de ploeg van kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana.

Movistar legt zeven renners langer vast
Movistar legt zeven renners langer vast (Foto: ANP)

'Tsakalotos weer op Financiën in Griekenland'

Euklides Tsakalotos staat op het punt te worden herbenoemd in het nieuwe kabinet van Alexis Tsipras. Hij wordt opnieuw minister van Financiën, vertelde een hoogeplaatste bron uit Tsipras' partij Syriza dinsdag aan persbureau Reuters.

De in Rotterdam geboren Tsakalotos werd op 6 juli minister van Financiën als opvolger van de opgestapte Yanis Varoufakis. Dat gebeurde midden in de financiële crisis waarin het land terecht was gekomen.

Tsipras won zondag overtuigend de parlementsverkiezingen in Griekenland, waardoor hij voor de tweede keer een kabinet kan samenstellen.

'Tsakalotos weer op Financiën in Griekenland'
'Tsakalotos weer op Financiën in Griekenland' (Foto: ANP)

Zware beursdag voor auto- en staalbedrijven

De Europese aandelenbeurzen hebben dinsdag met zware verliezen de handelsdag afgesloten. Staalproducenten en automakers gingen voorop in de verkoopgolf op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3 procent lager op 419,98 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee weer onder de slotkoers aan het einde van 2014. De MidKap verloor 2,3 procent tot 631,06 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 3,8 procent kwijt.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalproducent ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van 5,9 procent. In de MidKap bungelde roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 9,4 procent, na een winstwaarschuwing van de Finse concurrent Outokumpu (min 21 procent). Dat deed zorgen over de groei van de wereldwijde economie weer oplaaien.

Zware beursdag voor auto- en staalbedrijven
Zware beursdag voor auto- en staalbedrijven (Foto: ANP)

Deurwaardersactie politie mag doorgaan

Ook in hoger beroep heeft de rechter besloten dat de politiebonden mogen doorgaan met de cao-actie waarbij agenten gerechtsdeurwaarders niet meer begeleiden. Het gerechtshof in Den Haag vindt de schade op dit moment niet zo groot dat deze onaanvaardbaar is.

Ook in eerste instantie stond de rechter de actie toe die eind augustus begon. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur ging echter in beroep tegen die uitspraak.

Gerechtsdeurwaarders moeten volgens de wet begeleid moeten worden door de politie, als bij een beslaglegging de deuren zijn gesloten of de toegang wordt geweigerd. Door de actie kunnen ze hun werk niet meer goed doen en lijden ook anderen schade, zoals woningbouwverenigingen die kampen met achterstallige huurbetalingen.

Actiemiddelen
Volgens het hof heeft de politie weinig actiemiddelen ter beschikking. De politie moet namelijk altijd komen als de veiligheid in het geding is. Dat heeft meegewogen bij de beslissing de actie toe te staan.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP is tevreden met de uitspraak. Hij vindt het goed dat de rechter zich opnieuw heeft uitgesproken over de actie en benadrukt dat de bonden zich aan de wet houden.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Van der Steur. De deurwaardersactie is de zoveelste in een lange reeks cao-acties.

Hof: deurwaardersactie politie mag doorgaan
Hof: deurwaardersactie politie mag doorgaan (Foto: ANP)

Topman Volkswagen vraagt om vertrouwen

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen vraagt om vertrouwen. Dat deed hij dinsdag in een videoboodschap, naar aanleiding van het dieselschandaal bij het autobedrijf.

Het bedrijf is zwaar getroffen door de affaire. Wereldwijd zijn zo'n 11 miljoen auto's uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Volkswagen zal er alles aan doen om het vertrouwen en de schade te herstellen, zo verdedigde de bestuurder. Wel gaf hij aan niet op alle vragen antwoorden te hebben.

Winterkorn zei met alle toezichthouders nauw samen te werken. Alles moet op tafel om de crisis op te lossen, Volkswagen werkt hard aan een technische oplossing, gaf de Duitser aan.

Topman Volkswagen vraagt om vertrouwen
Topman Volkswagen vraagt om vertrouwen (Foto: ANP)

Valsspeler Jan Kooijman niet gediskwalificeerd voor Televizier-Ster

Valsspeler Jan Kooijman blijft in de race om een Televizier-Ster. De presentator ontloopt diskwalificatie wegens het overtreden van het wedstrijdreglement. "Even leek ik de Hillywoodse Donald Trump te worden. Toch niet'', meldt Jan opgelucht.

Kooijman overtrad vrijdag de regels door op Twitter een beloning in het vooruitzicht te stellen aan iedereen die op hem zou stemmen. Hij beloofde zijn stemmers een figurantenrol in de serie Bluf met daarin de jongensgroep B-Brave. De notaris heeft inmiddels beslist dat de onhandige RTL-ster geen straf krijgt voor zijn tweet, meldt Televizier.

"Het ging om een ludieke actie, waarbij Jan een figurantenrol aanbod in ruil voor een stem. Op zich slim bedacht, maar je mag echt niemand belonen voor het uitbrengen van een specifieke stem'', legt adjunct hoofdredacteur Jeroen de Goeij van Televizier uit. De Goeij noemt diskwalificatie een te zware maatregel.

Televizier maakte vorige week een tussenstand van de Zilveren Televizier-Sterren bekend. Bij de acht grootste kanshebbers zat Kooijman niet. Art Rooijakkers, Humberto Tan, Jandino Asporaat, Jeroen van Koningsbrugge, Johnny de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Richard Groenendijk en Valerio Zeno hadden meer stemmen verzameld.

Televizier houdt Jan Kooijman in race om Ster
Televizier houdt Jan Kooijman in race om Ster (Foto: BuzzE)

'Geen terroristen onder vluchtelingen'

Niks aan de hand mensen, er is geen reden om bang te zijn! Het is namelijk totaal niet aannemelijk dat terroristen die aanslagen in Europa willen plegen in de vluchtelingenstroom mee naar Europa komen. Dat is althans de overtuiging van de Deense geheime dienst PET. Chef Finn Borch Andersen legde dinsdag uit dat de route die vluchtelingen nemen veel te grote risico's voor terroristen met zich meebrengt.

Los van de gevaarlijke overtocht is de kans volgens Andersen groot dat ze ontmaskerd zouden worden door de politie of door landgenoten die juist zijn gevlucht voor terreur. De chef van de geheime dienst denkt dat terroristen die risico's zelf ook inzien en daarom liever andere methodes gebruiken.

In Denemarken waarschuwt onder meer de rechts-nationalistische Deens Volkspartij voor infiltratie door terroristen. Ook terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft gezegd deze tactiek toe te passen. Andersen doet dat af als 'opzettelijke misleiding'.

'Geen terroristen onder vluchtelingen'
'Geen terroristen onder vluchtelingen' (Foto: ANP)

Pa Beyoncé droomt van reünie Destiny's Child

Als het aan de vader van Beyoncé ligt, is Destiny's Child nog lang geen geschiedenis. Hoewel de band bijna tien jaar geleden voor het laatst muziek uitbracht, hoopt Mathew Knowles nog steeds op een reünie van de meidengroep. Dat vertelt hij aan Huffington Post.

Hij houdt hoop dat het trio, dat naast Beyoncé bestond uit Kelly Rowland en Michelle Williams, ergens in de komende twee of drie jaar bij elkaar komt om een album te maken en op tournee te gaan. Tot die tijd zit Knowles niet stil. "Ik werk momenteel aan een aantal Destiny's Child-projecten. Mijn tweede boek is de autobiografie van Destiny's Child." Ook heeft hij het erover dat hij gesprekken voert met mensen uit de film- en televisiewereld.

Knowles is sinds 2011 niet meer de manager van Beyoncé, maar mag zich nog wel de manager van Destiny's Child noemen.

Pa Beyoncé droomt van reünie Destiny's Child
Pa Beyoncé droomt van reünie Destiny's Child (Foto: BuzzE)

Asielzoeker valt twee keer dezelfde vrouw aan

Een 33-jarige asielzoeker heeft in het Brabantse Gilze in twee dagen tijd tot twee keer toe dezelfde vrouw aangevallen. Beide keren kon erger voorkomen worden door adequaat optreden van omstanders.

De eerste aanval van de Russische man vond plaats op zaterdagmiddag. Rond twaalf uur zag het 23-jarige slachtoffer de man oversteken, waarbij het haar opviel dat de man een vreemde blik in zijn ogen had. Uit voorzorgsmaatregel besloot ze haar vriend te bellen.

Dit bleek niet overbodig te zijn. Uit het niets viel de man haar aan. Hij trok haar aan de haren en duwde haar voorover. Hierbij kwam de vrouw tegen haar kinderwagen terecht waardoor zowel zij als haar zoontje op de grond terecht kwamen.

Toen haar vriend eraan kwam, probeerde de asielzoeker nog weg te komen. De 24-jarige vriend van het slachtoffer kon echter samen met enkele buurtbewoners de Rus in de kraag vatten en aan de politie overhandigen.

De Rus verklaarde aan de hermandad dat hij gedroomd had dat hij de vrouw moest vermoorden. De politie deed hier schijnbaar exact niets mee, want de tweede aanval vond plaats op maandagmiddag. Wederom grepen omstanders in. De in het asielzoekerscentrum woonachtige man is opnieuw aangehouden.

De politie zegt dat ze weinig voor de vrouw kunnen doen. De buurtbewoners zijn ontzet en hebben geen idee wat ze moeten doen om dit soort dingen te voorkomen. Wel is de vrouw slachtofferhulp aangeboden.

Legionella in douches sporthal Bredevoort

Bij de douches van een sporthal in het dorp Bredevoort in de Achterhoek is de legionellabacterie gevonden. De doucheruimten van Sportzaal Grachthuys zijn dicht. Het is niet bekend of bezoekers ziek zijn geworden.

De gemeente Aalten, waar Bredevoort onder valt, heeft mensen dinsdag gevraagd contact op te nemen met hun huisarts als ze kort na bezoek koorts en klachten aan de luchtwegen hebben gekregen.

Legionella kan leiden tot de veteranenziekte. Dat is een ernstige longontsteking die soms dodelijk is. Per jaar krijgen ongeveer driehonderd mensen zo'n longontsteking. Vorig jaar overleed een man die de ziekte opliep na een bezoek aan een sauna in Enkhuizen. In 1999 was er een legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Daardoor overleden 32 mensen en werden 200 slachtoffers ziek. Twee bubbelbaden bleken de bron.

Besmetting gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Vooral douches met een drukknop in zwembaden en bubbelbaden kunnen de bacterie verspreiden. Legionella gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden.

Legionella in douches sporthal Bredevoort
Legionella in douches sporthal Bredevoort (Foto: ANP)

'Drie vakbondsleden leggen metro Londen plat'

De metro in Londen wordt volgende week opnieuw getroffen door een staking. Daartoe is besloten door slechts drie vakbondsleden, stelt de vervoersorganisatie London Underground (LU) dinsdag tegen de krant Evening Standard.

Het personeel van de metrolijn Waterloo & City legt van maandagavond tot en met woensdagavond het werk neer omdat ze klachten hebben over hun arbeidsomstandigheden. Dagelijks reizen 35.000 mensen op het traject, dat nog geen 3 kilometer lang is en ook wel de Afvoerpijp wordt genoemd.

Volgens LU waren er slechts zes mensen aanwezig toen de vakbondsleden stemden over de staking en stemden maar drie van hen vóór. De vakbond stelt dat er 24 leden waren, die unaniem besloten het werk neer te leggen.

"Het is schandalig dat zo'n klein groepje mensen zo'n grote verstoring op een belangrijke route naar de City kunnen veroorzaken", verwees een gemeenteraadslid tegen de krant naar het financiële hart van de Britse hoofdstad.

'Drie vakbondsleden leggen metro Londen plat'
'Drie vakbondsleden leggen metro Londen plat' (Foto: ANP)

'Dieselschandaal VW topje van de ijsberg'

Bij het merendeel van de automerken in Europa is de uitstoot van schadelijke stoffen door diesels in de praktijk veel hoger dan verwacht mag worden op basis van de specificaties. Dat zegt Richard Smokers, beleidsadviseur bij onderzoeksinstituut TNO, dinsdag naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen in de Verenigde Staten.

"Ook in Europa zien wij dat de praktijkemissies van stikstofdioxide door dieselvoertuigen veel hoger zijn dan in de typekeuringstest. Dat is al langere tijd bekend", zegt Smokers. Om welke merken het gaat wil hij niet kwijt.

De adviseur op het gebied van duurzame mobiliteit acht het "zeer goed mogelijk"dat nog meer autofabrikanten in de VS door de mand gaan vallen vanwege hoge praktijkemissies.

'Dieselschandaal VW topje van de ijsberg'
'Dieselschandaal VW topje van de ijsberg' (Foto: ANP)

Vietnam: seksscenes maximaal 5 seconden

Ophef rond seksscènes in Viatnemese fillms: als het aan de keuringsbazen in Hanoi ligt mogen films in de toekomst niet meer dan drie keer vijf seconden aan seksscènes bevatten. Probleem is nog wel wat er precies onder seksscènes moet worden verstaan, aldus lokale media.

Een volledig naakte vrouw valt onder het verbod, weet de krant Thanh Nien, maar of dat ook voor een naakte man geldt is niet duidelijk. De plannen van de filmkeuring hebben in ieder geval tot een golf van protesten van filmmakers en filmfans geleid. Het gaat niet om de lengte van de scènes maar om de kwaliteit ervan, stellen regisseurs.

'3 x 5 seconden seks meer dan genoeg'
'3 x 5 seconden seks meer dan genoeg' (Foto: ANP)

Australische rangers worstelen met koalaplaag

"We voelen ons verschrikkelijk, maar we moeten het doen om de andere koala's een overlevingskans te geven." Een parkranger in de Australische deelstaat Victoria legt uit waarom de autoriteiten koala's doden in een gebied waar de populatie veel te groot is geworden. Die praktijk kan steevast rekenen op kritiek van natuurorganisaties, maar volgens de overheid is het een noodzakelijk kwaad.

In het gebied ten zuidwesten van Melbourne leven nu zo'n twintig koala's per hectare. Normaal gesproken zit op zo'n oppervlak slechts één koala eucalyptusblaadjes weg te kauwen. Door de overpopulatie ontstaan voedseltekorten, waardoor dieren van de honger dreigen te sterven.

Tot nog toe zijn slechts enkele dieren die al verzwakt waren, gedood. Dat zullen er de komende weken zeker meer worden, maar de parkrangers hebben ook humanere middelen ter beschikking. Vrouwtjes krijgen anticonceptiemiddelen toegediend en zo'n veertig koala's komen ervan af met een gedwongen verhuizing: ze worden gevangen en elders in het land weer vrijgelaten.

Australische rangers worstelen met koalaplaag
Australische rangers worstelen met koalaplaag (Foto: ANP)

Nieuwslezeres (21) heeft dikke tieten

Terwijl wij het moeten doen met Roeloef Hemmen of Annechien Steenhuizen, doen ze het in Albanië toch een stuk beter. Daar presenteert sinds kort ene Enki Bracaj het nieuws. Niet dat ze iets afweet van het nieuws, maar de 21-jarige brunette heeft twee heel andere, grote pluspunten.

De kijkcijfers bij de lokale omroep van Tirana, Zjarr, waren een beetje ingekakt. Maar nu houdt het nieuws menig Albanees aan de buis gekluisterd. Al krijgen de heren waarschijnlijk maar weinig mee van het wereldnieuws.

Bracaj is studente Public Relations aan de universiteit in de Albanese hoofdstad. Toen ze bij de tv-zender een screentest deed, was iedereen enorm onder de indruk van haar verschijning. Ze werd dan ook direct aangenomen.

Sindsdien praat ze over de migrantenstromen en IS-onthoofdingen. Ze presenteert het nieuws in een openvallend jasje, waaronder duidelijk is te zien dat ze geen bh draagt. Haar tieten vallen dan ook bijna uit het kledingstuk.

De nieuwslezeres boeit het weinig dat ze bijna topless het nieuws presenteert. "Het is al moeilijk genoeg om op tv te komen", verdedigt ze zich. "Mijn ouders zijn het ermee eens, dus geen probleem!"

Beter dan Annechien

'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.'

De reclassering gaat nogmaals bekijken of en hoe de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., zich heeft gehouden aan de voorwaarden die hem zijn opgelegd toen hij vorig jaar mei voorwaardelijk vrij kwam. De reclassering moet het resultaat van dat onderzoek voorleggen aan het Openbaar Ministerie.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dinsdag dat hij het uiteindelijke oordeel van het OM ook zal bekijken. De minister heeft de mogelijkheid om het oordeel opzij te schuiven en het OM een aanwijzing te geven in actie te komen.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van het tv-programma Brandpunt-Reporter afgelopen zondag. Daarin zegt Van der G. - opgenomen met een verborgen camera - dat hij en zijn advocaat een foto in De Telegraaf vorig jaar juni in scene hebben gezet. Het nieuwe onderzoek door de reclassering richt zich niet alleen op de foto's, maar gaat ook over andere uitlatingen van Van der G. in Brandpunt en over zijn gedrag de afgelopen maanden, aldus Van der Steur.

Bijstand

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten blijkt uit die uitzending dat Van der G. de bijstand misbruikt, niet voldoet aan de sollicitatieplicht en de reclassering om zijn vinger windt. Ook andere Kamerleden wonden zich op over de opmerkingen van Van der G. De Tweede Kamer had Van der Steur dinsdag naar het vragenuurtje geroepen over de kwestie.

Van der Steur zei dat hij ervan uit gaat dat de gemeente waar Van der G. bijstand ontvangt, daar nog eens goed naar gaat kijken. Het is niet mogelijk Van der G. het gebruik van rechtsbijstand te ontzeggen, aldus de minister.

Van der Steur zei dinsdag dat ook de reclassering wist van de foto en de aanstaande publicatie, maar dat het ministerie er niet van wist. Hij kon zich goed voorstellen dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven er graag vanaf had geweten. Hij gaat ook dat bespreken met het OM.

'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.'
'Nogmaals kijken naar afspraken Van der G.' (Foto: ANP)

Slechtst bekeken uitreiking Emmy's ooit

De uitreiking van de Emmy's afgelopen zondag was een historisch dieptepunt qua kijkcijfers. De show die drie uur lang op de Amerikaanse televisie te zien was, trok gemiddeld 11,9 miljoen kijkers.

Daarmee is het de slechtst bekeken uitzending in de geschiedenis van de Emmy's, meldt New York Post. Vorig jaar werd de uitreiking eind augustus op een maandag uitgezonden en keken er 15,6 miljoen mensen naar. Twee jaar geleden zaten er 17,8 miljoen mensen aan de buis gekluisterd.

De Emmy Awards werden zondagavond voor de 67e keer uitgereikt.

Slechtst bekeken uitreiking Emmy's ooit
Slechtst bekeken uitreiking Emmy's ooit (Foto: BuzzE)

Luchtvaartpersoneel doorstaat alcoholtest

Bijna zevenhonderd piloten, stewards en andere medewerkers in vliegtuigen, zijn dinsdagochtend op Schiphol gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Iedereen bleek alcoholvrij, zo meldt de politie, die de controle samen met de marechaussee uitvoerde.

De alcoholcontrole vond plaats in het bemanningscentrum en in vliegtuigen zelf. 219 leden van het cockpitpersoneel werden gecontroleerd, en 475 mensen van het cabinepersoneel.

In de luchtvaart mag tien uur voorafgaand aan een vlucht door vliegtuigpersoneel geen alcohol worden genomen.

Luchtvaartpersoneel doorstaat alcoholtest
Luchtvaartpersoneel doorstaat alcoholtest (Foto: ANP)

RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen

De Nederlandse goedkeuringsautoriteit en toezichthouder RDW gaat in ieder geval geen onderzoek doen naar het dieselschandaal van Volkswagen. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan het ANP.

De afgifte van typegoedkeuringen is Europees geregeld. Een autofabrikant hoeft maar in één land de benodigde papieren te bemachtigen, die gelden dan automatisch in de hele EU. Volgens de zegsman is de toelatingsautoriteit die de betreffende Volkswagens heeft goedgekeurd, de verantwoordelijke partij om eventueel onderzoek te doen. "En dat is in dit specifieke geval niet RDW." Wie dat wel is, kon hij niet zeggen.

In de Verenigde Staten is de keuring overigens heel anders geregeld. Daar is geen centrale toelatingsautoriteit. Elke fabrikant test er zijn eigen wagens. Wanneer blijkt dat de testgegevens niet deugen, kunnen gedupeerden claims indienen. En dat is precies wat we nu zien gebeuren, legt de woordvoerder van RDW uit.

Nederland

Het is vooralsnog niet duidelijk of er in Nederland ook wagens rondrijden waarbij Volkswagen met de software heeft gesjoemeld. De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon's Automobielhandel, wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Volgens autobrancheorganisatie BOVAG moet nog blijken of Volkswagen ook in Nederland en elders in Europa moedwillig heeft geknoeid met software om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. "De Amerikaanse situatie die nu aan de orde is, kan niet een op een worden vertaald naar Europa. Het lijkt er nu op dat het een specifiek Amerikaanse probleem is, maar nogmaals dat moet nog blijken."

Nadruk

Volgens hem verschillen de Amerikaanse en Europese testmethoden en normen van elkaar. "In de Verenigde Staten ligt de nadruk op de uitstoot van stikstofoxiden, terwijl in Europa meer wordt gekeken naar fijnstof."

Anders dan in Europa rijden er in de VS weinig personenauto's op diesel. "Volkswagen was bezig aan een missie om de Amerikanen aan de diesel te krijgen. Ze hebben kennelijk iets moeten uithalen om aan de eisen te kunnen voldoen."

RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen
RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen (Foto: ANP)

Van Basten fileert 'Cruijff-revolutie'

Marco van Basten heeft zich fel uitgesproken tegen de veranderingen van Johan Cruijff bij Ajax. De beroemde nummer veertien is al enkele jaren bezig de Amsterdamse club als adviseur naar zijn idee te hervormen, de zogenoemde Cruijff-revolutie. Van Basten, in 2008-2009 trainer in Amsterdam en inmiddels assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, vindt het onbegrijpelijk dat de meeste mensen binnen Ajax de lijn van Cruijff klakkeloos volgen.

"Het Plan Cruijff is één grote komedie", zegt Van Basten in de nieuwste editie van het blad Voetbal International, die woensdag verschijnt. Een stukje van zijn column werd dinsdag al gepubliceerd. Van Basten: "Het hele verhaal is een fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt."

Cruijff posteerde veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de club zich focust op eigen talent in plaats van dure (buitenlandse) aankopen. Zelf weigert hij steeds een officiële rol op zich te nemen.

Van Basten fileert 'Cruijff-revolutie'
Van Basten fileert 'Cruijff-revolutie' (Foto: ANP)

Binnenkort zakken met alleen witte kruidnoten

Begin september vroegen Gerrieke en Eunice via Facebook aan Bolletje of het mogelijk was om in plaats van de gemixte chocolade kruidnoten ook alleen de witte verkrijgbaar konden worden. Dit verzoek werd gehonoreerd door Bolletje.

De reactie van Bolletje 'Ja! Jullie vraag naar Witte Chocolade Kruidnoten is overweldigend en door het harde werken van Gerrieke, Eunice en alle andere 264.000 witte chocolade kruidnotenfans hebben wij nu goed nieuws: de productie van deze speciale kruidnoten wordt gestart! Houd de komende weken onze Facebookpagina in de gaten voor meer informatie. Kan jij ook niet wachten tot het zover is?'

Als er 200.000 likes zouden worden verzameld, zou Bolletje zakjes met witte chocolade kruidnoten gaan produceren. Op dit moment staat de teller op 264.000 likes en Bolletje heeft laten weten dat de productie wordt gestart. Er is nog geen definitieve datum, maar waarschijnlijk liggen de zakjes kruidnoten in de loop van oktober in de schappen.

Quinsy Gario heeft nog niet gereageerd op deze bijzondere vorm van rassenscheiding.

Slegs vir blanken
Slegs vir blanken

Nieuw kort geding om wraakporno op Facebook

Er komt een tweede kort geding in het geschil tussen Facebook en de 21-jarige Chantal uit Werkendam. Chantal had Facebook in juni voor de rechter gesleept omdat ze wilde weten wie een seksfilmpje van haar op de website had gezet.

Van de rechter moest Facebook de gegevens binnen twee weken bekendmaken. Dat is niet gebeurd, volgens Facebook omdat het die gegevens helemaal niet heeft.

De rechter bepaalde in juni al dat als Facebook de gegevens niet zou leveren, een externe partij toegang moest krijgen tot de systemen om te gaan zoeken. Omdat de partijen het niet eens zijn over wie dat moet worden, heeft Facebook een nieuw kort geding aangespannen. Dat dient op 6 november, laat Chantal's advocaat Thomas van Vugt weten.

Volgens hem gaat het er dan om welke expert aangewezen wordt om de gegevens te achterhalen: iemand die wordt aangedragen door Facebook of de expert die zijn cliënte aandraagt.

Nieuw kort geding om wraakporno op Facebook
Nieuw kort geding om wraakporno op Facebook (Foto: ANP)

Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank

De oorlog in Syrië heeft gezorgd voor de eerste opname uit de Wereldzadenbank. De enorme kluis op Spitsbergen bevat zaden van vrijwel alle gewassen ter wereld en wordt ook wel de 'doomsday vault' of de ark van Noach genoemd.

Onderzoekers in het Midden-Oosten hadden gevraagd om zaden van onder meer soorten tarwe, gerst en grassen die bestand zijn tegen droge omstandigheden. Het is de eerste keer sinds de opening van de Wereldzadenbank in 2008 dat de voorraad wordt aangesproken, meldt de Britse krant The Independent

De onderzoekers zouden zich normaliter hebben gewend tot een bank in Aleppo, maar die is ernstig beschadigd door de oorlog.

De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van het Noorse eiland Spitsbergen. Onder meer het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen levert zaden aan de bank.

Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank
Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank (Foto: ANP)

Dean Saunders: 'Ik heb dit niet gedaan'

"Ik heb dit niet gedaan. Mijn zoon had daar kunnen slapen, de opa van mijn kind sliep daar. Als ik erachter kom wie het heeft gedaan, dan doe ik misschien wel iets waarvoor ik wel ga zitten. Maar ik heb deze brand niet gesticht."

Aan het einde van zijn proces krijgt en neemt zanger Dean Saunders voor de rechtbank in Alkmaar het laatste woord. Hij heeft net drie jaar cel tegen zich horen eisen wegens brandstichting en mishandeling. Beide beschuldigingen zijn vals, zegt hij.

Maar de zaak heeft zijn leven op zijn kop gezet. Vorig jaar mei - na een eerste veroordeling voor huiselijk geweld - begonnen de beschimpingen. Inmiddels "ben ik letterlijk alles kwijtgeraakt wat ik heb opgebouwd", aldus de zanger. Aan zijn tv-werk voor RTL kwam een einde, op straat wordt hij uitgescholden en tijdens optredens - het zijn er aanmerkelijk minder dan ooit het geval was - staat het publiek met aanstekers in de lucht. "Beschuldigd van brandstichting hè, dan krijg je dat", zegt hij tegen de rechtbank.

Telefoonmast
Hij ontkent de brandstichting in Zaandijk dinsdagochtend steeds hardnekkiger. Van Hoorn naar Apeldoorn op en neer? Hij heeft de route nagereden, deed er vanuit zijn woonplaats 1 uur en 8 minuten over. Maar hoe is het dan mogelijk dat zijn telefoon om acht minuten voor middernacht een telefoonmast in Hoorn aanstraalt en vijf kwartier later weer, vraagt de voorzitter van de rechtbank. "Geen idee, weet u het? Ik denk dat die mast niet in orde was. Dat moet wel. Iets anders kan het niet zijn geweest."

Zijn voormalige schoonouders wijzen de nacht van de brand direct al in zijn richting, als de enige met wie zij in onmin leven. "Dat is echt zo'n onzin", aldus Saunders. "Die man heeft legio vijanden, in het zakenleven en daarbuiten. Een tijd terug was ik geboekt om te zingen bij de Hell's Angels. Wees blij dat je van dat schorem af bent, zeiden zij daar tegen mij."

Hij is onschuldig aan de schandpaal genageld, vindt hij. "Ik ben een publiek figuur. Het staat weer overal. Vanmorgen kom ik hier naartoe, was het op 538. Ik word neergezet als een vader die zijn kind heeft willen vermoorden. Omdat mijn telefoon een tijdje heeft uitgestaan. Komaan zeg."

Dean Saunders: 'Ik heb dit niet gedaan'
Dean Saunders: 'Ik heb dit niet gedaan' (Foto: ANP)

'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, aldus de bronnen. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's gaat dat dus niet meer door. Zij huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa.

Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller.

Schandaal
Volkswagen (VW) zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen''.

VW erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Welke types precies, vermeldde de autofabrikant niet.

De software voor motormanagement is bij meer auto's geïnstalleerd, maar leidt volgens VW maar bij wagens met één bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de uitstootwaarden die bij tests worden gemeten. Alle nieuwe auto's die in de Europese Unie op de markt zijn, voldoen aan de normen, stelt het grootste autobedrijf van Europa.

Half miljoen
De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens. Het ging daarbij om dieselauto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en daarnaast om de A3 van luxedochter Audi.

De miljardenvoorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog fors oplopen. De boete voor Volkswagen kan in de VS oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro.

'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'
'Schandaal kost topman Volkswagen de kop' (Foto: ANP)

D66: Binnenhof vijf jaar dicht is belachelijk

D66 in de Tweede Kamer vindt het plan om het Binnenhof voor een verbouwing vijf jaar te sluiten belachelijk. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt dat dinsdag. Ook de Eerste Kamer wijst het voorstel af.

Volgens Koolmees is het duidelijk dat onderhoud nodig is, maar kan dat beter in fasen gebeuren. "Het gemiddelde schoolgebouw staat er slechter voor dan het parlement. Dus wij vinden dit te ver gaan en absurd." D66 vindt ook de kosten (500 tot 600 miljoen euro) veel te hoog. Stap voor stap verbouwen is beter, zegt Koolmees. Dat dat dertien jaar zou moeten duren, betwijfelt hij.

D66: Binnenhof vijf jaar dicht is belachelijk
D66: Binnenhof vijf jaar dicht is belachelijk (Foto: ANP)

Koenders: massaal geld voor vluchtelingen

Van Europa "en dus ook van Nederland" moet "massaal geld" naar het Midden-Oosten voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens een bezoek aan Syrische vluchtelingen in Libanon.

Het geld moet gebruikt worden zodat de vluchtelingen in de regio "een toekomst hebben". Het kabinet stelde onlangs 110 miljoen euro beschikbaar, maar daar zal het niet bij kunnen blijven.

Europese ministers spreken later dinsdag in Brussel over de vluchtelingenproblematiek, woensdag wordt daar een speciale Europese top aan gewijd. Er moeten in de EU betere afspraken worden gemaakt over het geven van geld, vindt Koenders. Op dit moment is het zo dat sommige lidstaten veel doneren, terwijl anderen bijna niets geven.

Saudi-Arabië
Ook de rijke landen in de regio moeten meer doneren, voegde hij eraan toe. "Saudi-Arabië kan nog wel wat meer doen."

Volgens Koenders is de situatie voor de vluchtelingen "uitermate urgent". Met het geld moet onder meer onderwijs worden bekostigd. De bewindsman vreest anders voor een verloren generatie. Ook moeten vluchtelingen kunnen werken, anders "gaan ze radicaliseren".

Samenwerking
De samenwerking tussen Europa en de opvanglanden in de regio kan volgens hem "veel beter". Met het geld moet ook de plaatselijke bevolking en economie worden geholpen.

Koenders wilde met eigen ogen de situatie van de vluchtelingen aanschouwen. "Ik schrik er wel even van", zei hij over de omstandigheden. Over heel Libanon zijn er honderden van dat soort kampjes. "De mensen willen terug en in de tussentijd moeten ze hier een beter bestaan krijgen."

Koenders: massaal geld voor vluchtelingen
Koenders: massaal geld voor vluchtelingen (Foto: ANP)

Eerste kinderpostzegels voor André van Duin

Het eerste setje kinderpostzegels van 2015 is in handen van André van Duin. De komiek kocht de zegels dinsdag aan zijn voordeur van de negenjarige Jadey en de veertienjarige Melissa.

De Kinderpostzegelactie begint woensdag officieel. Schoolkinderen gaan langs de deuren om zegels, kaarten en pleisters te verkopen. De opbrengt wordt gebruikt om kwetsbare kinderen in Nederland en het buitenland kansen voor een beter toekomst te bieden.

Eerste kinderpostzegels voor André van Duin
Eerste kinderpostzegels voor André van Duin (Foto: BuzzE)

Gevallen tycoon eist miljarden van Moskou

De man die ooit bekendstond als 'Poetins bankier', eist nu miljarden dollars van de Russische regering. Sergej Poegatsjov hielp Vladimir Poetin in het jaar 2000 president worden, maar raakte enkele jaren geleden uit de gratie. Hij beschuldigt de Russische regering ervan zijn zakelijke imperium te hebben geruïneerd, om het vervolgens te verdelen onder de huidige vertrouwelingen van het Kremlin.

"De afgelopen jaren heeft Rusland mij op meerdere fronten aangevallen", stelde Poegatsjov dinsdag in een verklaring. "Ik weiger mij te laten intimideren door deze Russische tactieken."In totaal eist de tycoon, die sinds 2009 in Frankrijk woont, 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan compensatie. Om zijn doel te bereiken, heeft hij een zaak aangespannen bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Gevallen tycoon eist miljarden van Moskou
Gevallen tycoon eist miljarden van Moskou (Foto: ANP)

De Wever: beleid Merkel 'epic fail'

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, hield deze ochtend op uitnodiging een rede aan de Universiteit Gent. Hij nam hierbij geen blad voor de mond aangaande het vluchtelingenvraagstuk.

Een van zijn meest opvallende uitlatingen betrof de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Wever noemde het beleid van Merkel, in letterlijke woorden, een 'epic fail': hij verwees hierbij naar de aanvankelijk zeer verwelkomende houding van Merkel jegens vluchtelingen, die volgens hem de vluchtelingenstroom verder heeft aangejaagd. Niet alleen Merkel moest het ontgelden bij De Wever. Hij noemde het Schengenverdrag 'klinisch dood', en wees hierbij met de vinger naar Griekenland. Volgens hem is de Griekse minister van Binnenlandse Zaken ('van zeer linkse signatuur', aldus De Wever) verantwoordelijk voor de vluchtelingenstroom, omdat deze 'überhaupt niet in grenzen gelooft'.

Beleid Angela Merkel 'epic fail', aldus Bart De Wever.

Ook de Turkse president Erdogan bleef niet gespaard in het discours van De Wever. De Wever noemt het 'opvallend' dat de vluchtelingenproblematiek juist zo sterk de kop opsteekt nu Erdogan binnenlands in het nauw zit, insinuerend dat de Turkse regering een rol speelt in het aanwakkeren van de vluchtelingenstroom. Over de Hongaarse premier Viktor Orbán is De Wever dan weer genuanceerd: Westerse politici zouden volgens De Wever terughoudend moeten zijn in het bekritiseren van Orbán. Ook stipte De Wever aan dat grensbarrières soms wel degelijk een oplossing kunnen zijn, hierbij verwijzend naar de hekken tussen Marokko en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Ook op binnenlands vlak had De Wever wat giftige pijlen te schieten. Zo hekelde hij de 'economie' die is ontstaan rond de vluchtelingenstroom, en waarschuwde hij voor het ontstaan van een 'Brussel-Bagdad-express'. Opvallend is wel dat hij hierbij een verder gematigd discours over migratie hield. Zo stelde hij dat de capaciteit van Westerse samenlevingen om migratie op te vangen niet onderschat dient te worden, en dat deze zelfs 'in principe onbeperkt' is. Wel waarschuwt hij dat de huidige omstandigheden op termijn een 'bedreiging voor de verdraagzaamheid in de samenleving' kunnen vormen, en geeft hij aan dat de plotse instroom van vluchtelingen een last voor openbare voorzieningen kan vormen. Hij stipte tenslotte nog aan dat de veel gevoelde angst voor vluchtelingen "onredelijk, maar tegelijk reëel" is.

De Wever: "Oppassen voor Bagdad-Brussel-express"

Nieuw middel tegen spookburgers

De korpschef van de politie mag politiegegevens gaan verstrekken aan colleges van burgemeester en wethouders. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) besloten. Het kan onder meer van pas komen in de strijd tegen zogenoemde spookburgers, mensen van wie hun adres(en) niet kloppen.

De gemeente houdt een basisregistratie van onder meer adressen bij. Ze kan de juistheid van de gegevens niet altijd controleren. Dat is wel belangrijk omdat bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen worden toegekend op basis van het adres.

Politiemensen hebben contacten met burgers waardoor ze over extra informatie kunnen beschikken.

Nieuw middel tegen spookburgers
Nieuw middel tegen spookburgers (Foto: ANP)

2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'

Organisaties in de boekenwereld hebben 2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'. Zij vinden dat er alle reden is om het boek "groots te vieren", ondanks de negatieve berichten over boeken en lezen die de laatste jaren regelmatig verschenen. "Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten."

Maar er is veel positiefs te melden, vinden de Koninklijke Bibliotheek, de stichting CPNB, het Letterkundig Museum, de Leescoalitie en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. "De bibliotheken krijgen meer jeugdleden, in de boekenverkoop zit een stijgende lijn en op populaire festivals als Lowlands is de literaire programmering niet meer weg te denken."

Jaarlijkse boekencampagnes pakken in 2016 extra uit en en er komen nieuwe literaire evenementen en activiteiten, zoals de 'Verkiezing van het Belangrijkste Boek'. Nederland en Vlaanderen zijn volgend jaar gastland op de Frankfurter Buchmesse, een van de grootste boekenbeurzen ter wereld.

2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'
2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek' (Foto: ANP)

Rechtszaak om omstreden logo Spelen geschrapt

De rechtszaak om het omstreden logo voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio is van de baan. Het bestuur van het Theater van Luik heeft de juridische strijd tegen het Internationaal Olympisch Comité gestaakt, liet het IOC dinsdag weten.

Het logo dat de Japanse ontwerper Kenjiro Sano had gemaakt voor de Spelen van Tokio vertoonde opvallend veel gelijkenissen met het logo dat Olivier Debie ontwierp voor het Belgische theater in Luik. Debie beschuldigde Sano van plagiaat en stapte met het theaterbestuur naar de rechter.

Onder druk van een dreigende rechtszaak besloten de organisatoren van de Spelen van 2020 begin deze maand het omstreden logo te schrappen. Tokio gaat op zoek naar een nieuw ontwerp. Het Theater van Luik heeft daarop de rechtszaak tegen het IOC ingetrokken.

Rechtszaak om omstreden logo Spelen geschrapt
Rechtszaak om omstreden logo Spelen geschrapt (Foto: ANP)

Schooldirecteur noemt N-VA'ers nazi's

In de Belgische stad Ronse is een de directeur van een basisschool geschorst nadat hij zich discriminerend had uitgelaten. Eddy Desmet, zoals de man heet, had een mailtje gestuurd naar een minister Homans, met onder andere de mededeling dat kinderen van N-VA'ers niet welkom op de school zijn.

De N-VA is een grote politieke partij in België, qua gedachtegoed is het een soort mix van de PVV en VVD.

Desmet deed zijn uitlatingen nadat Homans had laten weten dat vluchtelingen die in eigen land een woning bezitten, wat haar betreft geen recht hebben op een sociale huurwoning in België. Een uitspraak die ze later wat nuanceerde.

Via de digitale snelweg liet Desmet de minister vervolgens weten dat N-VA'ers niet welkom zijn op zijn school. Ook omschreef hij de Vlaams-nationalisten als 'nazi's en afgietsels van oorlogsmisdadigers'. Verder liet hij weten dat volgens zijn leerlingen Bart de Wever (de partijvoorzitter van de N-VA) alleen nog een Hitler-snorretje nodig heeft.

Dat leverde hem dus een schorsing en een aanklacht op. Desmet overweegt zelf ook om juridische stappen te ondernemen, want hij is boos dat Homans een privémailtje in de openbaarheid gebracht heeft.

Vanochtend hebben tientallen ouders geprotesteerd bij de basisschool. Ze vinden de schorsing van de directeur een stap te ver. "Hij heeft altijd zijn nek voor ons uitgestoken. Nu is het aan ons om hetzelfde te doen", klonk het in het Oost-Vlaams of een variant daarvan.

'Acuut stroomtekort dreigt in België'

België kampt dinsdag mogelijk met stroomtekort. Door een combinatie van weinig zon en wind, het uitvallen van kernreactor Tihange 1 en werkzaamheden op het elektriciteitsnet is de situatie op de elektriciteitsmarkt zo nijpend dat er mogelijk te weinig stroom is in de middag.

Energieleverancier Lampiris treft voorbereidingen om klanten tussen 14.00 en 15.00 uur een sms te sturen om eventueel apparaten uit te schakelen en minder te verbruiken.

Lampiris voegt toe, dat als er maar iets 'extra's' gebeurt de kans groot is dat de stroom in delen van België voor een bepaald aantal uren moet worden uitgezet. Dit zogeheten afschakelplan moet voorkomen dat het hele stroomnet uitvalt.

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, laat via Twitter weten dat de situatie op het net onder controle is. "Geen reden tot ongerustheid, nog reserves beschikbaar", vervolgde de tweet.

'Acuut stroomtekort dreigt in België'
'Acuut stroomtekort dreigt in België' (Foto: ANP)

OM: Van der G. heeft mediaverbod niet geschonden

De broers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn willen dat Volkert van der G. weer achter de tralies komt. Ze hebben het Openbaar Ministerie gevraagd een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen. Van der G. is de moordenaar van hun broer. Het OM is het echter niet met hen eens.

De broers hebben hun verzoek gedaan in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee van het OM in Amsterdam. De brief is ook ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht.

Van der G. heeft volgens de broers "willens en wetens" zijn mediaverbod geschonden. Uit een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag bleek dat Van der G. opzettelijk deze voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Hij zou zelf met media contact hebben opgenomen.

Update, 12.55 uur
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van der G. het mediaverbod niet overtreden. Het OM deed onderzoek naar de kwestie naar aanleiding van de uitzending van Brandpunt Reporter, en komt vermoedelijk tot dit oordeel omdat het de advocaat was die contact zocht met een fotograaf en niet Van der G. zelf. Die nam vervolgens een aantal foto's die Van der G. in scene zou hebben gezet. Dat gaf de moordenaar van Fortuyn althans aan in een heimelijk opgenomen gesprek.

Update 14.14
Naar nu blijkt was het OM op de hoogte gesteld. Een van de advocaten van Van der G. had het OM op 16 juni 2014 laten weten dat er een foto werd gemaakt. De foto stond op 17 juni in de krant.

Het OM weigert te zeggen of het toestemming heeft gegeven en het wil ook niet zeggen waarom het pas dagen na de uitzending bekendmaakt dat het al lang op de hoogte was. Het OM verwijst voor vragen naar minister Ard van der Steur.

Broers Fortuyn willen Van der G. in cel
Broers Fortuyn willen Van der G. in cel (Foto: ANP)

Horner: "Interesse Audi in Formule 1"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner dat Volkswagen met het merk Audi interesse heeft in de Formule 1. Het is echter te vroeg om te zeggen of het merk uit Ingolstadt ook daadwerkelijk de sprong zal gaan wagen.

De geruchten over VW/Audi zwollen afgelopen weekend in Singapore aan nadat BBC-analist en oud F1-teambaas Eddie Jordan meldde dat een deal tussen VW en Red Bull aanstaande zou zijn. Het Duitse concern zou met Audi dan in 2018 in kunnen stappen om het team over te nemen. Dit omdat Renault aangekondigd heeft na dit jaar te breken met zowel Red Bull Racing en Toro Rosso. In de tussenjaren zou gereden moeten worden met Ferrari-motoren.

Horner: "Het is mooi dat Volkswagen interesse toont in de Formule 1. Alles is op dit moment echter nog speculatief. Zelfs als ze zouden besluiten om tot de Formule 1 toe te treden dan hebben ze nog twee tot drie jaren nodig om een competitieve motor te bouwen."

Red Bull verwacht de contracten met Renault snel af te kunnen wikkelen. De situatie voor de nabije toekomst is voor de Oostenrijkers dan ook duidelijk, maar de verdere horizon is dat allerminst.

Serie Hollands Hoop naar Amerika

De Nederlandse dramaserie Hollands Hoop krijgt mogelijk een Amerikaanse versie. Gesprekken over een remake in de Verenigde Staten zijn 'in een vergevorderd stadium', meldde de VPRO dinsdag. De reeks is al te zien in Latijns-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Hollands Hoop vertelt over Groninger Fokke, gespeeld door acteur Marcel Hensema, die de boerderij van zijn overleden vader erft. Nadat Fokke met zijn gezin naar de boerderij verhuist, ontdekt hij dat zijn vader een wietplantage runde en deel uitmaakte van een groot drugsnetwerk.

Hoofdrolspeelster Kim van Kooten kreeg maandag de Gouden Notekraker voor haar rol. De serie van Dana Nechushtan won vorig jaar een Gouden Kalf.

Serie Hollands Hoop naar Amerika
Serie Hollands Hoop naar Amerika (Foto: BuzzE)

Eis drie jaar cel tegen Dean Saunders ondanks 'kinky date'

Zanger Dean Saunders (34) uit Hoorn verdwijnt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft drie jaar achter slot en grendel. Volgens de aanklaagster heeft hij vorig jaar de auto van zijn voormalige schoonouders in brand gestoken en zijn ex-vriendin neergeslagen, zo bleek dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar.

Saunders ontkent wat hem ten laste is gelegd. Naar eigen zeggen was hij op de avond van de brandstichting ergens anders. Hij zou op weg zijn geweest naar 'best een kinky date' in Apeldoorn, claimde hij. En in de ruzie met zijn ex zou hij alleen afwerende bewegingen hebben gemaakt toen zij hem sloeg.

Volgens de officier van justitie klopt die verklaring niet. De vrouw liep een hersenschudding en een gekneusde onderkaak op en moest twee weken vloeibaar voedsel nemen. En dan was er nog het WhatsApp-verkeer tussen de ex-vriendin en Dean's broer Ben, die getuige was. Zij: "Waarom die klap?" Hij: "Ik hoorde het en zag je liggen, niet normaal. Heb ik net ook gezegd."

Volgens het OM liegt Saunders niet alleen over de mishandeling. De aanklaagster stelt ook dat hij de trip naar Apeldoorn uit zijn duim heeft gezogen. Tot een date kwam het niet omdat de zanger het huis niet kon vinden dat hij zocht. Maar volgens het OM is de auto van Saunders nergens op de route naar Apeldoorn door camera's gesignaleerd en blijkt ook uit telefoongegevens dat hij de bewuste reis die avond nooit heeft kunnen maken.

Eis drie jaar cel voor zanger Dean Saunders
Eis drie jaar cel tegen Dean Saunders ondanks 'kinky date' (Foto: BuzzE)

Ministers praten over vluchtelingen

Een aantal ministers praat dinsdagmorgen onder leiding van premier Rutte over de vluchtelingenproblematiek. Bij het overleg op het ministerie van Algemene Zaken zijn behalve Rutte ook de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie), Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en Jet Bussemaker (OCW).

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zit aan tafel. Verder zijn bij het overleg korpschef Gerard Bouman van de politie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof en AIVD-baas Rob Bertholee.

De herverdeling van vluchtelingen over de Europese Unie staat dinsdagmiddag wederom op de agenda van de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor het asielbeleid. Voor Nederland neemt Dijkhoff deel aan de vergadering in Brussel.

Zaterdag zei Dijsselbloem tijdens de PvdA-ledenraad dat het kabinet meer geld zou uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland als dat nodig is.

Ministers praten over vluchtelingen
Ministers praten over vluchtelingen (Foto: ANP)

OESO wil Europese aanpak vluchtelingencrisis

Europa moet dringend met een gecoördineerde reactie komen op de massale toestroom van vluchtelingen uit Syrië en Irak. Daarbij moet ook gedacht worden aan maatregelen voor de lange termijn. Dat liet de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag weten.

De OESO doet een beroep op de landen van de Europese Unie de verschillende inzichten over de aanpak te overbruggen. Volgens de organisatie zouden dit jaar wel eens een miljoen mensen asiel kunnen aanvragen, het grootste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog.

Landen als Polen, Hongarije en Bulgarije zouden financiële steun van andere EU-partners moeten krijgen om beter met de crisis te kunnen omgaan. De OESO, die spreekt van passiviteit, is bereid de helpende hand te bieden.

OESO wil Europese aanpak vluchtelingencrisis
OESO wil Europese aanpak vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

Premier Tsjechië: geen vluchtelingenquota

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka blijft zich verzetten tegen een in Brussel vastgesteld quotum voor de verdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten. Ook waarschuwt hij de opvang van vluchtelingen niet te koppelen aan bijdragen die lidstaten krijgen uit de structuurfondsen.

Volgens Sobotka zal het systeem niet werken ook al wordt het Tsjechische verzet in Brussel weggestemd. Het huidige Europese beleid ten aanzien van de vluchtelingen werkt niet en Europa moet zich voorbereiden op toekomstige migratiegolven.

De herverdeling van vluchtelingen over de Europese Unie staat dinsdagmiddag wederom op de agenda van de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor het asielbeleid. Woensdag komen in Brussel de regeringsleiders van de EU-lidstaten weer bijeen om te praten over de vluchtelingencrisis.

Premier Tsjechië: geen vluchtelingenquota
Premier Tsjechië: geen vluchtelingenquota (Foto: ANP)

Oktoberfest: bier en tieten!

Het Oktoberfest is weer begonnen, en dat zullen we weten ook! Tot 4 oktober kunnen we tweeënhalve week genieten van bier en tieten.

Speciaal voor jou heeft FOK! een paar foto's verzameld van bier en tieten. En dan vooral tieten!

Vrouwen soppen op Motörhead

Dames, jullie hebben er lang naar gesmacht, en nu is het eindelijk mogelijk: je kunt heerlijk klaarkomen met de heren van Motörhead. De fameuze metalband heeft namelijk deze week hun vibratorlijn gelanceerd.

Wie kent de Britse bazen niet? De formatie rond frontman Lemmy Kilmister viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. En daarom leek het hen een geschikt moment om in de seksspeeltjesbranche te stappen.

"Een van de nummers op ons debuutalbum heet 'Vibrator'", verklaart de 69-jarige rocker. "Daarom werd het de hoogste tijd dat we onze eigen vibrator zouden krijgen."

Motörhead komt met maar liefst vier verschillende vibi's. Deze bevatten het logo van de band en zijn vernoemd naar hits als 'Ace of Spades' en 'Overkill'. Volgens de makers zullende ze zeker 'je wereld rocken'.

Eerste Kamer ziet jarenlange sluiting Binnenhof niet zo zitten

De Eerste Kamer plaatst nogal wat vraagtekens bij het voorstel om het Binnenhof 5,5 jaar te sluiten voor een totale opknapbeurt. Deze aanpak is aanbevolen door de commissie-Spies, die de kosten en mogelijkheden voor renovatie onderzocht.

De kwestie wordt vermoedelijk binnenkort behandeld in de ministerraad. De commissie had ook een voorstel uitgewerkt om het in dertien jaar stapsgewijs te doen en daar heeft de Senaat meer oren naar. In die plannen staat dat elke afdeling voor een paar jaar ergens anders werkt. De andere onderdelen blijven zitten waar ze zitten tot ook hun onderkomens aan de beurt zijn.

Zo ondervindt het parlementaire proces naar verwachting minder hinder, is de gedachte, en blijft het Binnenhof ook toegankelijk(er) voor anderen. De Senaat heeft er vorige week nog over gesproken met minister Stef Blok van Rijksdienst, die volgens het AD een voorkeur heeft voor de korte variant. Het ministerie zwijgt in alle talen.

Hard nodig
De klus kost waarschijnlijk tussen 500 en 600 miljoen euro, maar is naar het oordeel van deskundigen hard nodig. De noodzaak wordt ook door de Eerste Kamer onderschreven. Er is sprake van lekkages, de elektriciteitsvoorziening is verouderd en een eventuele brand kan gemakkelijk overslaan.

Volgens de commissie-Spies is de korte variant de goedkoopste en de handigste. De lange variant kost circa 125 miljoen euro extra. De renovatie zou in 2020 kunnen beginnen. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer verhuizen dan tot het midden van de jaren 20 naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Senaat ziet sluiting Binnenhof niet zo zitten
Eerste Kamer ziet jarenlange sluiting Binnenhof niet zo zitten (Foto: ANP)

VUmc weer grotendeels open

Het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam is dinsdag weer deels open en de eerste operaties zijn achter de rug. Het ziekenhuis was twee weken dicht nadat een breuk in een waterleiding voor enorme schade zorgde. Woensdag is het ziekenhuis naar verwachting weer voor iedereen open, de spoedeisende hulp zal dan ook weer opengaan.

Door de wateroverlast moest het VUmc op dinsdag 8 september alle (meer dan driehonderd) patiënten evacueren. Die zijn naar andere ziekenhuizen gebracht. Deze week keren vijftig patiënten terug. De anderen zijn genezen verklaard of kunnen vanuit medisch oogpunt beter op hun huidige stek blijven.

VUmc weer grotendeels open
VUmc weer grotendeels open (Foto: ANP)

Belg jakkert om overspelige vrouw te betrappen

Een Belg die gisteren moest voorkomen omdat hij veel te hard had gereden, had wel een heel bijzondere verklaring. Hij verklaarde de rechtbank van Veurne dat hij snel thuis wilde zijn, omdat hij zijn vrouw in bed met een andere vent wilde betrappen.

De beste man had eind vorig jaar wel heel veel haast. Op een weg waar eem maximumsnelheid van 50 km/h geldt, werd de Belg geklokt op maar liefst 105 km/h. Nu is duidelijk waarom.

"Mijn vrouw en ik stonden op het punt te gaan scheiden, toen ik via via hoorde dat ze vreemdging", aldus F.L. "Daarom reed ik snel naar ons huis."

Het is hem desondanks niet gelukt de overspelige echtgenote op heterdaad te betrappen. "De sleutel bleek op de binnenkant van de voordeur te zitten. Het is mij dus niet gelukt hen te betrappen. Maar we zijn sindsdien wel gescheiden."

Omdat dit de eerste keer was dat de arme drommel gepakt was wegens laagvliegen, toonde de rechter zich opvallend mild. Hij hoeft namelijk slechts een verkeerscursus te volgen.

'Chinese economie blijft op koers'

De Chinese economie blijft op koers liggen voor groei en het land zal blijven hervormen, ondanks de signalen van economische afzwakking. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping gezegd tegen zakenkrant The Wall Street Journal, voorafgaand aan zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten.

Volgens Xi heeft China de mogelijkheden om de komende jaren verder te groeien. De tweede economie van de wereld blijft bewegen binnen de juiste bandbreedte, stelde de president. Hij benadrukte dat er naar de lange termijn moet worden gekeken. Buitenlandse investeerders blijven van plan om hun investeringen in het land te vergroten of te handhaven, aldus Xi.

Xi zei ook dat China de economie verder liberaliseert en dat er meer nadruk zal worden gelegd op de ontwikkeling van een innovatieve en een door consumptie gedreven economie. Hij begint dinsdag aan zijn eerste staatsbezoek aan de VS. Xi zal later deze week een ontmoeting hebben met president Barack Obama in het Witte Huis.

Xi: Chinese economie blijft op koers
Xi: Chinese economie blijft op koers (Foto: ANP)

Zoon Nelson Piquet (17) komt goed weg na megacrash

Pedro Piquet heeft bij een crash in de Braziliaanse Porsche GT3 Cup bijzonder veel geluk gehad. De zeventienjarige zoon van oud-wereldkampioen Formule 1 Nelson Piquet werd kort na de start op het Autódromo Internacional Ayrton Senna in Goiânia, dichtbij hoofdstad Brasília, aangetikt door een medecoureur. De wagen van Piquet ging een keer of tien over de kop, voor hij tot stilstand kwam. Het duurde even om de jonge coureur uit het wrak te halen, maar na het nodige breekwerk kwam hij er dan toch uit.

Piquet hield er wonderbaarlijk genoeg niet veel meer aan over dan wat blauwe plekken en ongetwijfeld een paar stijve spieren. "Dat was even schrikken, maar ik ben er nog. Bedankt voor alle steun", liet de jongen weten op Instagram.

De megacrash van Pedro Piquet (Bron: YouTube)

 

Tudo certo pessoal, pequeno susto estou otimo aqui. Obrigado por todo o apoio. @piquetsports

Een foto die is geplaatst door Pedro Piquet, Brasilia (@pedropiquet1) op20 Sep 2015 om 12:00 PDT

Muse geeft extra concert in Amsterdam

De rockband Muse geeft volgend jaar een extra show in Amsterdam. Het Britse trio staat niet alleen op 9 maart in de Ziggo Dome in Amsterdam, maar ook een dag later. Dat laat Mojo weten.

De shows maken deel uit van de bands Drones World Tour. Het meest recente album Drones stond in 23 landen op nummer 1, waaronder in de Verenigde Staten, Engeland, Australië en Nederland. Sinds het debuut in 1994 heeft Muse zeven studioalbums uitgebracht, die samen wereldwijd meer dan 17 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan.

Tijdens de Drones World Tour speelt Muse voor het eerst 'in the round', met een podium middenin de zaal. De kaartverkoop voor 9 maart begon dinsdag en de show was vrijwel meteen uitverkocht.

Muse geeft extra concert in Amsterdam
Muse geeft extra concert in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Vrouw achterlangs gepaald voor open raam

De politie van Aken, even over de grens bij Maastricht, rukte vrijdagavond met groot materieel uit naar een appartement op de begane grond van een flatgebouw aldaar. Een vrouwtje aldaar kreunde het uit van genot toen zij snoeihard achterlangs werd genomen door haar partner. De hele buurt kon hiervan meegenieten, want het raam stond gewoon open.

Bij de Polizei van de Duitse stad stond de telefoon vrijdag roodgloeiend. Diverse mensen deden hun beklag over een nogal amoureus koppel. Zij hadden seks voor het wijdopenstaande raam waardoor iedere voorbijganger het schouwspel kon bekijken. Ook kleine kinderen.

Volgens een van de bellers was de geile neukseks niet illegaal. "Het feit dat het raam openstaat, en een vrouw met blote tieten kreunt van genot vanwege de neukkwaliteiten van haar partner die haar snoeihard achterlangs neemt, is een stap te ver", klaagde de beste man.

Hierop ging Tampert op onderzoek uit. Al snel bleek dat dit niet de eerste keer was dat het stel zich schuldig had gemaakt aan openbare seks. Eerder die dag had de koene ridder zijn minnares ook al achter het raam aan zijn paarsgepunte lans geregen.

Uiteindelijk wist de buurt de aandacht van het geile stel te trekken. Het deed hierop onmiddellijk de rolluiken voor de ramen. Op een gepaster geluidsniveau zetten zij het nummertje voort, of men gaf er de brui aan. In ieder geval werd het hierna stil.

De politie heeft het koppel inmiddels geïdentificeerd. De recherche is nog volop bezig met het onderzoek. Mogelijk wordt het stel aangeklaagd wegens het verstoren van de openbare orde.

ATP eist deelname Murray aan Tour Finals

Tennisser Andy Murray is verplicht om half november mee te doen aan de seizoensfinale in Londen, de World Tour Finals. Volgens voorzitter Chris Kermode van de organiserende tennisbond ATP kan de Schotse nummer drie van de wereld alleen bij een blessure het toernooi met de beste acht spelers van dit jaar overslaan. "Het is een verplicht evenement op de ATP World Tour", zei Kermode. "Alle spelers die zich gekwalificeerd hebben, zijn verplicht deel te nemen. Tenzij ze een blessure hebben."

Murray twijfelt over deelname aan de World Tour Finals, omdat amper een week later de finale van de Davis Cup op het programma staat. De Schot loodste de Britse ploeg afgelopen weekeinde naar de eindstrijd, die van 27 tot en met 29 november in en tegen België wordt gespeeld. De Belgen kiezen waarschijnlijk voor gravel als ondergrond, de finale van de ATP Tour (15-22 november) is op hardcourt. Dat betekent voor Murray in korte tijd een grote overgang.

"Londen is een groot vraagteken als we de Davis Cupfinale op gravel spelen, daar moet ik me echt goed op voorbereiden", zei Murray. "Bovendien zijn de wedstrijden in de Tour Finals bijzonder zwaar. Ze vergen fysiek veel van je en zeker als je de finale haalt, heb je tijd nodig om te rusten en herstellen." ATP-voorzitter Kermode benadrukte echter al snel in een reactie dat Murray verplicht is naar Londen te komen.

Murray heeft zich net als Novak Djokovic, Roger Federer en Stan Wawrinka al geplaatst voor het eindejaarstoernooi in de O2 Arena. De Schot kwam tijdens zijn zes voorgaande deelnames nooit verder dan de halve finales. In 2013 meldde Murray zich af vanwege een rugblessure.

ATP eist deelname Murray aan Tour Finals
ATP eist deelname Murray aan Tour Finals (Foto: ANP)

Honderden coupplegers geven zich over

Honderden opstandige militairen van de presidentiële garde in Burkina Faso hebben zich dinsdagochtend overgegeven aan het leger. Ze hebben bovendien in de vroege ochtend de gevangen minister-president Isaac Zida vrijgelaten, meldde de lokale radiozender Radio Omega.

De regeringsleider was sinds woensdag in handen van de coupplegers maar bevindt zich nu op een veilige plaats. De leider van de coupplegers die president Michel Kafando en meerdere leden van de regering gevangen namen, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.

Honderden coupplegers geven zich over
Honderden coupplegers geven zich over (Foto: ANP)

Glennis Grace brengt Empire-nummer uit

Glennis Grace brengt woensdag het nummer Conqueror, dat voortkomt uit de tv-serie Empire, uit. De zangeres wil een nieuwe weg inslaan en het lied past daar perfect bij, zegt ze. "Omdat het mijn verhaal vertelt", aldus de zangeres.

"Dit nummer gaat over vechten voor je droom", zegt Grace. "Je niet laten weerhouden door tegenslag, door te geloven in eigen kunnen en op te staan als je valt. Mijn persoonlijke keuze om te breken met het verleden en een nieuwe koers in te slaan wordt uiterst treffend verteld in Conqueror. Ik wist direct dat ik dit graag wilde zingen."

Grace kiest naar eigen zeggen voor 'een loopbaan met eigen liedjes, een eigen stijl en eigen beslissingen'. De artieste heeft voor het uitbrengen van Conqueror de handen ineengeslagen met tv-zender FOX, die vanaf dinsdag 29 september het tweede seizoen van Empire uitzendt.

Glennis Grace brengt Empire-nummer uit
Glennis Grace brengt Empire-nummer uit (Foto: BuzzE)

'Aanbod vrije huursector te krap'

Mensen die in het middensegment van de vrije sector woningen willen huren, worden dwarsgezeten doordat er te weinig aanbod is. Daar kan de overheid iets aan doen door de minimale huurprijs die geldt voor een vrijesectorwoning te verlagen. Dat zegt voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Voor huren in de vrije sector geldt nu een minimale huurprijs van 710,68 euro per maand. Hukker stelt een verlaging voor naar 618,24 euro. Dat is de zogenoemde aftoppingsgrens, waarboven geen huursubsidie wordt verstrekt.

Het op die manier vergroten van het aanbod in het middensegment (tot 1000 euro) verbetert het functioneren van de woningmarkt, zegt Hukker. Het bevordert de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment en van het middensegment naar de koopsector.

'Aanbod vrije huursector te krap'
'Aanbod vrije huursector te krap' (Foto: ANP)

VW heeft ook buiten VS veel uit te leggen

Het dieselschandaal bij Volkswagen (VW) roept ook buiten de Verenigde Staten veel vragen op. Zuid-Korea gaat de uitstoot van dieselauto's van het Duitse autoconcern onderzoeken. En in eigen land nagelde dinsdag automobielclub ACE het bedrijf aan de schandpaal.

Het Zuid-Koreaanse milieuministerie gaat enkele duizenden Jetta's, Golfjes en Audi A3's op de rollerband zetten om te kijken of ook daar geknoeid is met de motoren zodat ze in dergelijke testsituaties schoner lijken dan ze daadwerkelijk zijn. In de VS bleek dat het geval te zijn, meldde de federale milieudienst EPA vrijdag.

ACE, de op één na grootste autoclub van Duitsland, acht het op grond van eigen onderzoek zeer waarschijnlijk dat VW ook in eigen land gesjoemeld heeft. Een woordvoerder sprak tegenover persbureau DPA van 'systematische misleiding van de consument'.

Geknoeid
Topman Martin Winterkorn heeft verkeersminister Alexander Dobrindt evenwel verzekerd dat VW in Duitsland geen diesels heeft verkocht waarmee geknoeid is. Dat zei de bewindsman maandagavond laat na een 'zeer constructief' gesprek met de VW-baas.

Het schandaal kan VW alleen al in de VS op een boete tot een slordige 16 miljard euro komen te staan. Veel erger is echter de imagoschade, meent het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW. Die kan ook andere Duitse exportbedrijven treffen. Daarmee staan volgens DIW veel banen op het spel.

VW heeft ook buiten VS veel uit te leggen
VW heeft ook buiten VS veel uit te leggen (Foto: ANP)

Doorgedraaide Costa aangeklaagd voor belachelijk gedrag

Op het veld kwam Diego Costa zaterdag weg met zijn wangedrag tijdens het duel met Arsenal, maar nu dreigt alsnog een fikse schorsing voor de doorgedraaide spits van Chelsea. De Engelse voetbalbond FA heeft Costa aangeklaagd vanwege 'gewelddadig' gedrag. De Spaanse spits van Braziliaanse afkomst kreeg het kort voor rust aan de stok met Laurent Koscielny. Costa gaf de Franse verdediger tot twee keer toe een klap en beukte Koscielny omver. Dat alles ontging de arbitrage op Stamford Bridge.

Scheidsrechter Mike Dean greep pas in toen Costa vervolgens ook ruziede met Gabriel Paulista. Hij gaf beide kemphanen geel en trok daarna rood voor Gabriel toen de Arsenal-verdediger een slecht verhuld schopje gaf tegen het been van Costa, nadat de gestoorde Braziliaan hem voor de zoveelste keer uitdaagde. Costa ontsnapte zelf aan rood, maar kan nu op basis van de tv-beelden alsnog worden geschorst.


Costa raakt helemaal de weg kwijt en weet van gekkigheid niet meer hoe hij zich dit keer moet misdragen (Bron: YouTube)


"Het valt niet te accepteren wat hij deed", mopperde manager Arsène Wenger van Arsenal na de verloren stadsderby (2-0). "Ik begrijp niets van de beslissingen van scheidsrechter Dean. Waarom mocht Costa op het veld blijven staan en werd Gabriel weggestuurd? Costa gaat dit volgende week weer doen en de week erna ook. Hij provoceert altijd." José Mourinho, de trainer van Chelsea, loofde Costa juist. "Hij deed wat hij moest doen, hij was de man van de wedstrijd."

Costa heeft tot dinsdagavond de tijd te reageren op de aanklacht. Als de spits akkoord gaat, staat hij de komende drie duels van Chelsea aan de kant. Costa kan de zaak ook laten voorkomen bij een onafhankelijke tuchtcommissie.

De FA heeft niet alleen Costa aangeklaagd, maar ook beide clubs omdat ze hun spelers niet in toom konden houden.

Schorsing dreigt voor provocerende Costa
Doorgedraaide Costa aangeklaagd voor belachelijk gedrag (Foto: ANP)

Zwarte Piet blijft bij RTL

Zwarte Piet blijft bij RTL tijdens de komende viering van sinterklaas. Via RTL Telekids zendt de zender al jaren de Club van Sinterklaas uit. Ook dit jaar komt er onder dezelfde naam een film in de bioscoop. De pieten in de Club van Sinterklaas zijn volgens RTL neergezet als kinderhelden en houden daarom hun eigen uiterlijk.

"We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden. Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen", aldus RTL.

Vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet doen andere zenders aanpassingen of hebben dat vorig jaar al gedaan. Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'. Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd. Ook diverse supermarkten, winkels en de scholen veranderen de pieten vanwege de discussie over het uiterlijk.

Zwarte Piet blijft bij RTL
Zwarte Piet blijft bij RTL (Foto: ANP)

'Giant-Alpecin wil verlengen met Dumoulin'

Wielrenner Tom Dumoulin kan zijn contract bij Giant-Alpecin verlengen. De ploeg van manager Iwan Spekenbrink wil het contract van de 24-jarige Limburger openbreken en met een jaar verlengen, meldde De Telegraaf dinsdag. De huidige verbintenis loopt eind volgend jaar af.

Dumoulin baarde onlangs opzien in de Vuelta a España. De tijdritspecialist won twee ritten en droeg tot op de voorlaatste dag de leiderstrui. De Limburger zei na zijn indrukwekkende optreden in de Vuelta geen enkele reden te zien bij Giant-Alpecin weg te gaan. "Ik voel me heel fijn hier. We zijn een soort vriendengroep die gaat fietsen, we hebben samen veel lol", aldus Dumoulin. "Van hogerop wordt heel weinig druk op ons gelegd. Dat is een van de redenen waarom we zo goed presteren."

Dumoulin verlengde begin dit jaar zijn contract al tussentijds tot eind 2016. Hij rijdt sinds 2012 voor de ploeg van Spekenbrink, die dit jaar de Nederlandse licentie verruilde voor een Duitse.

'Giant-Alpecin wil verlengen met Dumoulin'
'Giant-Alpecin wil verlengen met Dumoulin' (Foto: ANP)

Van Dijk en Van der Breggen op WK-medaillejacht

Ellen van Dijk en Anna van der Breggen vertrekken dinsdag bij de WK wielrennen in Richmond als podiumkandidaten voor de individuele tijdrit. Van Dijk is de wereldkampioene van 2013, Van der Breggen veroverde afgelopen zomer de nationale titel. Beiden hebben hun eerste WK-medaille dit jaar al op zak.

In de ploegentijdrit eindigde Van Dijk zondag met haar ploeg Boels-Dolmans als tweede achter Velocio-SRAM, Van der Breggen werd met Rabo-Liv derde. De Duitse titelverdedigster Lisa Brennauer veroverde met haar ploeg het goud. Vorig jaar in Ponferrada was ze de verrassende winnares in een wedstrijd waarin Van Dijk met de zevende plaats zwaar teleurstelde. Van Dijk won dit jaar al wel de tijdrit op de Europese Spelen. Van der Breggen debuteert in een WK tijdrit.

Van Dijk komt dinsdag om 20.30 uur (Nederlandse tijd) aan de start voor de tijdrit over 29,9 kilometer. Van der Breggen start kort voor 22.00 uur als voorlaatste en wordt gevolgd door titelverdedigster en favoriet Lisa Brennauer uit Duitsland. Van der Breggen lijkt haar voornaamste uitdager, samen met de Duitse Mieke Kröger. Van Dijk, Hanna Solovey uit Oekraïne en thuisrijdsters Kristin Armstrong en Evelyn Stevens behoren tot de gevaarlijkste outsiders.

Van Dijk en Van der Breggen op medaillejacht
Van Dijk en Van der Breggen op medaillejacht (Foto: ANP)

Klant mag voortaan naar Aldi met kapot product

Supermarktketen Aldi heeft zijn garantieafhandeling na kritiek van de Consumentenbond flink verbeterd. Dat constateert de bond dinsdag. Consumenten kunnen defecte artikelen voortaan altijd ter reparatie in de winkel afgeven. Tot nu toe werden ze doorverwezen naar de fabrikant.

In juli klaagde de belangenorganisatie voor consumenten dat Aldi zich niet hield aan de regels over de afhandeling van klachten over ondeugdelijke producten. De bond stapte ook naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten moeten met een product waar gebreken aan zijn, altijd terecht kunnen in de winkel.

De winkelketen lijkt de kritiek serieus genomen te hebben. Volgens de Consumentenbond heeft Aldi nu een praktische procedure om defecte artikelen ter reparatie in de winkel af te geven en staat nu heldere informatie over de garantieafhandeling op de website van het concern.

Aldi lost probleem garantiekwesties op
Klant mag voortaan naar Aldi met kapot product (Foto: ANP)

Muziekdienst Deezer werkt aan beursgang

De Franse muziekstreamer Deezer wil een beursnotering in Parijs om geld op te halen voor een concurrentiestrijd met Spotify, Apple en Google. Dat bleek dinsdag uit documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de beurstoezichthouder.

Deezer werd opgericht in 2007 en heeft inmiddels 6 miljoen betalende abonnees. Daarmee staat het bedrijf nog ruim achter op Spotify, dat 20 miljoen abonnees heeft. De transactie die Deezer voor ogen heeft, zou het bedrijf waarderen op 1 miljard euro, waar Spotify op basis van een recente financieringsronde bijna het achtvoudige waard zou zijn.

De afgelopen jaren richtte Deezer zich op Europese en Afrikaanse muziekliefhebbers, terwijl Spotify de Verenigde Staten veroverde. Een jaar geleden betrad het Franse bedrijf alsnog de Amerikaanse markt en sloot daar samenwerkingsovereenkomsten met speakerfabrikant Sonos en audiogrootmacht Bose.

Muziekdienst Deezer werkt aan beursgang
Muziekdienst Deezer werkt aan beursgang (Foto: ANP)

Politieactie Berlijn tegen radicale moslims

De politie van Berlijn heeft dinsdag op grote schaal huiszoekingen gedaan in verband met een onderzoek naar opruiende activiteiten van radicale moslims. Honderden ambtenaren doorzochten meerdere panden, waaronder die van een moskeevereniging.

Een 51-jarige Marokkaan wordt ervan verdacht te hebben aangezet tot aansluiting bij Islamitische Staat in Syrië, die strijdt tegen het regime van president Bashar al-Assad. En een negentienjarige Macedoniër zou zelf aan de jihad in Syrië hebben willen meedoen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten aanslagen in Duitsland wilden plegen.

Politieactie Berlijn tegen radicale moslims
Politieactie Berlijn tegen radicale moslims (Foto: ANP)

'Voorraden azc's in de buurt inslaan'

Asielzoekerscentra zouden hun inkopen in de directe omgeving moeten doen. Dat wil de PvdA. "Nu zijn asielzoekerscentra verplicht om alles wat ze nodig hebben centraal in te kopen, waardoor omwonenden en lokale winkeliers niet profiteren", aldus Kamerlid Attje Kuiken. Ook de werknemers moeten naar de ideeën van de PvdA uit de directe omgeving komen.

"Het vraagt nogal wat van een buurt als er vluchtelingen worden gehuisvest. Het is daarom ook eerlijk als het werk dat er bij komt kijken gedaan wordt door mensen uit de buurt, en het eten dat nodig is wordt ingeslagen bij de lokale winkelier. Dan draagt iedereen een steentje bij en zorgen we tegelijkertijd voor nieuwe banen en een impuls voor de lokale economie", zegt Kuiken.

,,Voorraden azc's in de buurt inslaan''
,,Voorraden azc's in de buurt inslaan'' (Foto: ANP)

Dean Saunders voor rechter om autobrand en mishandeling

Zanger Dean Saunders moet dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Hij wordt ervan verdacht in augustus 2014 in Zaandijk de auto van zijn schoonouders in brand te hebben gestoken. Ook zou hij in december van dat jaar in Hoorn zijn ex in haar gezicht hebben geslagen of gestompt.

Saunders werd eerder al veroordeeld wegens mishandeling van zijn ex. De broer van Ben kreeg toen een werkstraf van veertig uur en hij moest een boete betalen van 400 euro.

De zanger wordt er ook van verdacht een dolk te hebben gedragen op de dag dat de auto van zijn schoonouders in brand gestoken werd. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat hij het doel had om daarmee iemand te bedreigen of letsel toe te brengen.

Dean Saunders voor de rechtbank
Dean Saunders voor rechter om autobrand en mishandeling (Foto: BuzzE)

Venezuela en Colombia zoeken toenadering

De regeringsleiders van Venezuela en Colombia hebben maandag plaatselijke tijd afgesproken de situatie rond de grens te normaliseren. Ook sturen ze hun ambassadeurs terug. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de president van Venezuela Nicolas Maduro kwamen in de hoofdstad van Ecuador bijeen.

De afspraken moeten een einde maken aan de gespannen verhoudingen tussen beide landen. Eerder vlogen Venezolaanse militaire vliegtuigen zonder toestemming het Colombiaanse luchtruim binnen. Daarnaast sloot Venezuela vorige maand de grensovergangen en werden zo'n 1400 Colombianen het land uitgezet.

Venezuela en Colombia zoeken toenadering
Venezuela en Colombia zoeken toenadering (Foto: ANP)

Miley Cyrus: wij zijn dieren

Miley Cyrus is onder de indruk van haar reis naar het regenwoud in het Canadese British Columbia, waar ze wolven en beren opzocht. Ze was er erg van onder de indruk, maar de premier van Canada was minder enthousiast over het bezoek van de zangeres. Ze sprak zich er namelijk uit tegen de wolvenjacht.

"Ik heb BC dan wel verlaten, mijn hart ligt er nog", vertelt Cyruswolf op Instagram nadat ze afgereisd was naar de regio waar ze zich inzette voor een campagne tegen het afmaken van wolven in de regio. "Tijdens dit avontuur werd bevestigd wat wij natuurliefhebbers al weten maar helaas veel mensen niet begrijpen. Wij zijn deze dieren. Het enige dat ons van deze dieren onderscheidt is dat wij wel een stem hebben. Het is onze verantwoordelijkheid die dieren een stem te geven."

Miley bezocht de regio samen met haar broer Braison nadat ze eerder haar steun uitsprak voor een protest tegen het afmaken van wolven. De regio kampt met een overpopulatie daarom kondigde de overheid aan vele wolven te gaan doden. Dit tot ontsteltenis van activisten, onder wie Miley Cyrus, die zich vorige week druk maakte over de zaak.

'Ga toch twerken'
De Canadese premier Christy Clark was niet blij met de ophef van de popster en meldde dat Cyrus de zaak niet begrijpt - het afmaken zou nodig zijn om rendieren te beschermen - en dat ze zich beter bezig kan houden met twerken. De zangeres besloot daarop naar het gebied te reizen en is niet van mening veranderd: "Niet alleen ben ik helemaal verliefd geworden op BC, maar ook op de stichting Pacific Wild en op alles wat zij doen om deze magnifieke plek te beschermen."

Miley Cyrus onder indruk van wilde dieren
Miley Cyrus: wij zijn dieren (Foto: BuzzE)

Minder managers op meer werkenden

Nederland telde halverwege dit jaar 490.000 managers, 8 procent minder dan een jaar eerder, terwijl het aantal werkenden wel is gestegen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij Nederlandse bedrijven en organisaties is één op de zeventien werknemers nu leidinggevende. Een jaar eerder was dat nog één op de vijftien. Sectoren waar het hardst is gesnoeid in managementlagen zijn het verzekeringswezen en de financiële dienstverlening.

Vooral het aantal mannelijke leidinggevenden is flink afgenomen. Bij vrouwen was de daling veel kleiner. Zij zagen hun aandeel in het totale aantal managementfuncties dan ook toenemen, van 24 naar 26 procent.

Minder managers op meer werkenden
Minder managers op meer werkenden (Foto: ANP)

Toeristen ontvoerd op Filipijnen

Twee Canadese toeristen, een Noorse manager van een vakantieoord en een Filipijnse vrouw zijn ontvoerd op een populair vakantie-eiland in het zuiden van de Filipijnen. De vier werden meegenomen door gewapende mannen, maakte het leger dinsdag bekend.

De ontvoering had maandagavond plaats in het resort Oceanview op het eiland Samal. Leger en de politieambtenaren zijn verrast door de nieuwste aanval in het onrustige zuiden. Recent zijn vredesintinitiatieven ondernomen richting islamistische rebellen.

Op de Filipijnen worden vaker buitenlanders gekidnapt. In 2012 overkwam dat ook Ewold Horn uit Termunten in Groningen. Hij was bij het eiland Jolo met een Zwitser op een boot vogels aan het bekijken, toen ze werden ontvoerd door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf. De Zwitser ontsnapte in december. Horn was te ziek en te zwak om met hem mee te gaan. Hij zit nog steeds vast.

Toeristen ontvoerd op Filipijnen
Toeristen ontvoerd op Filipijnen (Foto: ANP)

Alarm over kindermishandeling

Kinderombudsmannen in Europa slaan alarm over het groot aantal slachtoffers van kindermishandelingen. Volgens onderzoek heeft een op de tien kinderen (tien miljoen) in zijn of haar jeugd te maken met huiselijk geweld. Kinderen hebben hier hun leven lang last van. Het verhoogt de kans op onderpresteren op school, werkloosheid, armoede en gezondheidsproblemen.

De kinderombudsmannen vinden dat het aantal slachtoffers met zeker 25 procent omlaag kan. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert presenteert dinsdag met zijn Europese collega's in Amsterdam een rapport met tien maatregelen om dit te bereiken. Het stimuleren van positief opvoeden, trainen van professionals om mishandeling te signaleren en betere behandeling van slachtoffers zijn maatregelen die daarbij kunnen helpen.

Alarm over mishandeling kinderen
Alarm over mishandeling kinderen (Foto: ANP)

Extreem moeilijk level Mario Maker eindelijk gehaald

Een van de moeilijkste levels die we tot nu toe zagen in Super Mario Maker is eindelijk uitgespeeld na 11.000 pogingen. Het was hardcore YouTube-streamer Bananasaurus Rex die het voor elkaar kreeg om dit belachelijk moeilijke level te voltooien.

Het level, treffend genaamd Bomb Voyage, werd gemaakt door Super Mario World-junkie en TAS'er(Tool Assisted Speedruns) PangaeaPanga en biedt talloze ogenschijnlijk onhaalbare obstakels waarbij de bekende bob-omb-personages gebruikt moeten worden. Bananasaurus Rex oefende eerst een uurtje op het level en begon vervolgens met opnemen, waarna hij na 2 uur en 42 minuten de overwinning boekte.

Het is overigens wel het vermelden waard dat de makers van levels eerst hun eigen level uit moeten spelen voordat ze deze überhaupt kunnen uploaden. Dus officieel was Bananasaurus Rex niet de eerste die het level uitspeelde. Bekijk de prestatie hieronder.

Win met Super Mario Maker

Super Mario Maker is uit voor Wii U. De bedoeling is makkelijker gezegd dan gedaan: maak toffe levels en deel ze met de community. Oneindig veel Mario-platformlevels dus, maar vaak met een twist. Wat te denken van een kanon dat Koopa's schiet, of een enorme Bowser die je naar het leven staat.

Natuurlijk zijn gamers al bezig met het creëren en delen van hun eigen levels. FOK! mag in samenwerking met Nintendo drie levels belonen. Met het allertofste level win je een Super Mario Maker-amiibo, waarmee je een speciale paddenstoel in een blok kunt stoppen. Pakt Mario die op dan zal hij een stuk groeien. De nummers twee en drie winnen een Mario-goodiepakket.

Denk jij de tofste, uitdagendste, origineelste of bizarste level te hebben gemaakt? Stuur je level-code voor 1 oktober op via deze link. Het enige waar het level aan moet voldoen is dat er ergens FOK! te lezen is, bijvoorbeeld in de titel, beschrijving, of voor de creatievelingen onder ons, in het level zelf. Let op, je mag maar een inzending doen! Wij gaan met jullie levels aan de slag om te bepalen wie volgens ons wint. Natuurlijk mag je ingestuurde level(s) altijd delen via het topic in het GAM-forum als je anderen wil inspireren of andermans levels wil uitproberen.

Sylvie Meis sexy op Instagram

Sylvie Meis was maandag in Rotterdam voor een fotoshoot. Ze poseerde voor foto's voor de nieuwe Hunkemöllercampagne voor sportkleding, Sylvie Sport. De 37-jarige Meis deelde wat kiekjes via Instagram.

Op de foto's is Sylvie te zien in verschillende outfits. Eentje met een hoogopgesneden broekje een een blote buik, waar Sylvies sixpack goed te zien is. Op de andere foto draagt ze danskleding en zijn er onder meer roze bokshandschoenen en een sportbeha in close-up te zien.

Sylvie Meis sexy op Instagram
Sylvie Meis sexy op Instagram (Foto: BuzzE)

400 bezoekers benefietavond Herman Renz

Een benefietavond voor Circus Herman Renz heeft maandagavond in Eindhoven zo'n vierhonderd bezoekers getrokken. Dat meldde een woordvoerder van het circus.

Ongeveer vijftien Nederlandse zangers onder wie Grad Damen en Stef Ekkel traden op. Naast de muzikale optredens kreeg het publiek ook diverse circusacts te zien. De opbrengst komt geheel ten goede aan het circus, dat een grote schuld heeft bij de Belastingdienst.

In de tent was plaats voor achthonderd mensen. "Een halfvolle tent dus, maar geen domper. Deze mensen hebben toch maar mooi de moeite genomen om ons te steunen", aldus de woordvoerder.

Lastendruk
Circus Herman Renz kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het moet bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het met seizoenskrachten werkt. Het circus heeft van de fiscus tot begin volgende maand de tijd gekregen om een belastingschuld van 130.000 euro te voldoen.

In de loop van dinsdag hoopt het circus met een tussenstand te komen van het bedrag dat is opgehaald tijdens de benefietavond en enkele andere inzamelingsacties.

400 bezoekers benefietavond Herman Renz
400 bezoekers benefietavond Herman Renz (Foto: ANP)

Aanrijder Bram Moszkowicz voor rechter

De dertigjarige Spencer A. moet zich dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor poging tot doodrijden van voormalig advocaat Bram Moszkowicz en zijn dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem eveneens van poging tot doodrijden van agenten en doorrijden na een aanrijding. Voor de zaak zijn twee dagen uitgetrokken.

Op het moment van de aanrijding, op 8 maart 2014, zat Moszkowicz samen met zijn dochter in zijn auto. Ze waren in de buurt van zijn voormalige kantoor in het centrum van Amsterdam. A. was in zijn VW Golf op de vlucht voor de politie. Die had hem even daarvoor geprobeerd in de boeien te slaan in verband met een andere zaak. Vader en dochter Moszkowicz raakten niet gewond. De bolide van de ex-strafpleiter raakte wel flink beschadigd.

De verdachte ging er na het ongeluk vandoor, maar werd al snel ingerekend door een motoragent. Het OM vervolgt hem verder voor gebruik van gestolen betaalmiddelen.

Aanrijder Bram Moszkowicz voor rechter
Aanrijder Bram Moszkowicz voor rechter (Foto: BuzzE)

Laagste inkomens hebben weinig peuteropvang

Ouders uit de laagste inkomensgroepen brengen hun peuter niet vaak naar de kinderopvang of naar de peuterspeelzaal. Bijna 40 procent houdt de kinderen tussen de twee en drie jaar thuis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de hoogste inkomensgroep ligt het percentage veel lager. Daarvan bezoekt 8 procent van de kinderen geen peuterspeelzaal of kinderopvang.

Het kabinet maakte onlangs bekend geld vrij te maken om kinderen op jonge leeftijd naar de opvang of peuterspeelzaal te brengen ongeacht of ouders werken. Het komende jaar wordt er 60 miljoen euro voor uitgetrokken.

Volgens het CBS gaan steeds meer kinderen naar een gastouder of een zzp'er. Deze vorm van kinderopvang door een persoon is sterk in opkomst. Op 1 juli telde Nederland ruim 7100 bedrijfjes. Dat zijn er zes keer zoveel als in 2007.

Laagste inkomens hebben weinig peuteropvang
Laagste inkomens hebben weinig peuteropvang (Foto: ANP)

Meer koeien maken meer melk

Nederlandse boeren zijn de afgelopen jaren flink meer melk gaan produceren. Dat komt door de afschaffing van de melkquota. Afgelopen seizoen 2014-2015 leverden Nederlandse koeien 12,6 miljard kilo melk. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo. Dat is een stijging van ongeveer 18 procent.

Europa bepaalde dertig jaar lang hoeveel melk boeren mochten produceren. Landen die meer leverden, kregen een boete. Dat moest overproductie voorkomen. Op 1 april van dit jaar is het quotum afgeschaft. In de aanloop daarnaar was de limiet stapje voor stapje verhoogd.

Vanwege het einde van het quotum zijn er ook meer runderen. Er wordt vooral meer melkvee gehouden, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek dinsdag.

Meer koeien maken meer melk
Meer koeien maken meer melk (Foto: ANP)

Bioscopen staan stil bij sterfdag James Dean

Tientallen Nederlandse bioscopen besteden op 30 september aandacht aan de zestigste sterfdag van filmster James Dean. Life, de speelfilm die regisseur Anton Corbijn maakte over Dean, beleeft dan een speciale voorpremière, zo maakte distributeur Entertainment One dinsdag bekend.

Life vertelt over de vriendschap tussen Dean (Dane De Haan) en fotograaf Dennis Stock (Robert Pattinson). Vlak voor de wereldpremière van East of Eden, zijn grote doorbraak, maakte het tweetal voor een fotoreportage een reis naar het geboortedorp van Dean. Het is de vierde speelfilm van Corbijn, die eerder hoge ogen gooide met zijn biopic over Joy Division-zanger Ian Curtis en de thriller A Most Wanted Man.

James Dean geldt als één van de grootste filmiconen van de twintigste eeuw. Hij brak op jonge leeftijd door en had in korte tijd drie hits, waarvan Rebel without a Cause de bekendste werd. Hij overleed op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

De speciale memorial-voorpremière van Life vindt plaats in onder meer Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Den Bosch en Enschede. Life draait vanaf 8 oktober in heel Nederland in de bioscopen.

Bioscopen staan stil bij sterfdag James Dean
Bioscopen staan stil bij sterfdag James Dean (Foto: BuzzE)

Dinsdag weer eerste operaties in VUmc

Het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam opent vanaf dinsdag weer zijn deuren. De eerste operaties staan ingepland. Het ziekenhuis was twee weken dicht nadat een breuk in een waterleiding voor enorme schade zorgde. Woensdag is het ziekenhuis naar verwachting weer voor iedereen open.

Door de wateroverlast moest het VUmc op dinsdag 8 september alle (meer dan driehonderd) patiënten evacueren. Die zijn naar andere ziekenhuizen gebracht. Deze week keren vijftig patiënten terug. De anderen zijn genezen verklaard of kunnen vanuit medisch oogpunt beter op hun huidige stek blijven.

Inmiddels zijn alle technische voorzieningen weer opgestart. Technici zijn de afgelopen dagen nog bezig geweest met testen en reparaties.

Dinsdag weer eerste operaties in VUmc
Dinsdag weer eerste operaties in VUmc (Foto: ANP)

FOK! wat is het weer nat

Op het moment van typen valt de regen met bakken uit de lucht, maar als het goed is, is het droog op het moment dat dit bericht online komt.  Volgens de diverse weerdiensten kan het vandaag een buiige dag worden, maar zal het in de ochtend grotendeels droog zijn. Aan het eind van de middag, begin van de avond kan het op een enkele plaats even onweren.

Over het algemeen wordt het zo’n zestien graden met in het binnenland een matige zuidwestenwind, in de kustgebieden kan het wat krachtiger zijn. De vooruitzichten voor woensdag geven hetzelfde weerbeeld, hoewel de kans op buien afneemt. De wind draait naar het zuidwesten en de temperatuur blijft schommelen rond de 16 graden.

Hou de paraplu maar bij de hand (Foto: ANP)
Hou de paraplu maar bij de hand (Foto: ANP)

Dubbel aantal vrijwilligers voor vluchtelingen

In een dag hebben zich 6500 vrijwilligers gemeld bij het Rode Kruis. Dat deden ze na een oproep van de hulporganisatie, die maandag een campagne begon om aan zoveel mogelijk mensen te komen die aan de slag willen voor het Rode Kruis. Het aantal vrijwilligers is nu verdubbeld tot 13.000.

Het Rode Kruis heeft de handen vol aan de vluchtelingen die Nederland binnen komen en is in hoogste staat van paraatheid voor wat het "de grootste hulpoperatie sinds jaren" noemt.

Ook al hebben zich nu veel mensen gemeld, het Rode Kruis blijft op zoek naar meer mensen die kunnen helpen. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen die zich aanmelden, soms toch niet kunnen omdat ze moeten werken of andere verplichtingen hebben, legt de woordvoerder uit. "We willen graag minimaal 20.000 vrijwilligers", aldus nog de woordvoerder. Dinsdag verschijnen in kranten en op sociale media advertenties van het Rode Kruis.

Er hebben zich ook 1200 mensen gemeld voor meer structurele hulp aan het Rode Kruis, via hulpvoorvluchtelingen.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een aantal dagen bij een Welkom Winkel willen werken, of die als arts of verpleegkundige aan het werk willen bij de EHBO-post bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Deze helpers worden ingeroosterd; anderen, die zich bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help hebben aangeboden, zijn telefonisch oproepbaar.

Aantal vrijwilligers Rode Kruis verdubbeld
Aantal vrijwilligers Rode Kruis verdubbeld (Foto: ANP)

Gwen Stefani: album maken is als zwangerschap

Gwen Stefani neemt het schrijven van muziek voor haar nieuwe album uiterst serieus en ziet ieder liedje als haar kind. Dat vertelt ze aan People.

"Het is alsof je zwanger bent van 14 baby's tegelijkertijd. Elk nummer dat ik toevoeg aan de rest zorgt ervoor dat het plaatje anders wordt." Vooral de druk om een hit te maken zorgt voor haar serieuze houding. "Elke keer als ik een nummer schrijf denk ik dat het mijn single wordt. Iedereen zegt dan: oké Gwen, hou je mond nou maar, we weten dat het niet de single wordt, maar fijn dat je enthousiast bent."

Gwen scheidde onlangs van Gavin Rosdale, maar ze verklapt niet of de breuk ook aan de orde komt op haar nieuwe album. "Het gaat gewoon over de waarheid. Ik wil gewoon duidelijk en eerlijk zijn en tevreden worden gesteld. Het is eigenlijk best egoïstisch." Om te testen of de nieuwe liedjes goed zijn laat ze het werk aan bekenden horen of luistert er zelf eindeloos naar: "Het liefst zet ik 's avonds mijn nummers heel hard op in de auto."

Gwen Stefani: album maken is als zwangerschap
Gwen Stefani: album maken is als zwangerschap (Foto: BuzzE)

Ontruimingen door brand in Amsterdam

In de Chasséstraat in Amsterdam heeft korte tijd een brand gewoed waarbij twee Canta's, een grotere bestelauto en een berging vlam vatten. Vanwege de nabijheid van een tankstation zijn ongeveer tien woningen even ontruimd geweest.

Inmiddels kan iedereen weer terug naar zijn huis, aldus een woordvoerder. Hij kon nog niet zeggen hoe de brand is ontstaan.

Ontruimingen door brand in Amsterdam
Ontruimingen door brand in Amsterdam (Foto: ANP)

Kaandorp en Lebbis doen vluchtelingenbenefiet

Een groep bekende zangers en cabaretiers organiseert op zondag 11 oktober een speciale benefietvoorstelling voor de gestrande vluchtelingen op het Griekse eiland Leros. In theater De Kleine Komedie in Amsterdam treden die avond onder anderen Sanne Wallis de Vries, Brigitte Kaandorp, Henny Vrienten, Lebbis, Jenny Arean, Henry van Loon, Rob de Nijs en Cor Bakker op. De avond heeft als titel gekregen Leros Roept!.

Dat heeft het theater dinsdag bekendgemaakt. Ook Leo Lucassen, hoogleraar migratie, werkt aan de avond mee. Al het geld dat op de benefietavond wordt verzameld, gaat naar Loket Leros, een actiegroep die probeert zoveel mogelijke primaire levensbehoeften naar het Griekse eiland te krijgen. Het gaat dan om schoenen, medicijnen, kleding en rugzakken.

Op Leros komen elke dag honderden vluchtelingen aan per boot, maar op het eiland is geen professionele opvang aanwezig. De lokale bevolking probeert, met de beperkte middelen die ze hebben, samen met een grote groep internationale vrijwilligers deze mensen op te vangen.

Het idee voor de benefiet komt van cabaretier Sanne Wallis de Vries. Haar moeder Sity is één van de vrijwilligers op het eiland. "Ik hoor dagelijks haar verhalen", aldus de cabaretière. "Schrijnende verhalen waar geen enkele vluchteling voor gespaard lijkt te blijven. Het algehele gebrek aan basale dingen: wc-papier, schoon ondergoed, babymelk, fruit, rugtassen, maandverband. Eén lekkende wc voor 500 mannen en vrouwen."Daarom heeft Wallis de Vries de actiegroep Loket Leros opgericht, om zo geld in te zamelen en haar moeder te helpen.

Kaandorp en Lebbis doen vluchtelingenbenefiet
Kaandorp en Lebbis doen vluchtelingenbenefiet (Foto: BuzzE)

Republikein Scott Walker staakt de strijd

De Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker trekt zich per direct terug uit de race om het Witte Huis. De gouverneur van Wisconsin heeft dat maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Walker trekt zich terug zodat kiezers zich kunnen richten op een beperkter aantal kandidaten die een 'positief conservatief alternatief' zijn voor Donald Trump, die de peilingen bij de Republikeinen aanvoert. 'Dit is van fundamenteel belang voor de toekomst van onze partij en - belangrijker - de toekomst van ons land', aldus Walker.

De 47-jarige Walker maakte in juli bekend dat hij zich kandidaat stelde om president van de Verenigde Staten te worden. Hij was op dat moment de vijftiende kandidaat die zich bij de Republikeinen aandiende, maar in de peilingen scoorde hij meteen hoog.

Onzichtbaar
Als derde in de peilingen begon Walker op 6 augustus aan het eerste tv-debat tussen Republikeinse kandidaten. Walker was onzichtbaar in dit debat van FOX News. Ook op 16 september bij CNN, tijdens het tweede debat, kwam Walker niet uit de verf. In de peilingen onder Republikeinse kiezers zakte Walker dit weekend weg tot minder dan een half procent steun. Ook had hij problemen om voldoende fondsen te werven.

Walker is de tweede Republikein die zijn kandidatuur intrekt. Rick Perry, oud-gouverneur van Texas, ging hem op 12 september voor. Er zijn nu nog vijftien Republikeinse kandidaten over. Walker roept ertoe op dat meer kandidaten uit de race stappen, zodat de kiezers achter één 'levensvatbare' kandidaat kunnen gaan staan. Donald Trump sprak op Twitter vriendelijke woorden over Walker. 'Hij is een vriendelijk persoon en heeft een grote toekomst', aldus Trump.

Dodelijk verleden 55

Harms ogen gingen rond als die van een havik op zoek naar een prooi. Hij wilde een tijdelijk veilig onderkomen voor de dames. Hij zag een vierkante uitsnijding op de grond in de keuken, een houten luik. Hij trok het omhoog. Er bevond zich een ruimte onder de vloer van de keuken. Hij sommeerde Merel en Carla de krakkemikkige trap naar de ruimte onder de keuken te nemen. Naast zijn pistool in het holster op zijn heup had Harm altijd een kleine zaklantaarn. Hij scheen in de ruimte, die leek al een schuilruimte te zijn. Er stonden een bed, een tafel en twee stoelen. Carla en Merel zaten in de ruimte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.