OekraÔense pilote Savtsjenko ontkent schuld

De Oekraïense pilote Nadezjda Savtsjenko ontkent elke betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten in 2014 in het conflictgebied in Oost-Oekraïne. De 34-jarige verdachte heeft dinsdag bij het begin van haar proces in Rusland gezegd dat ze bereid is een onderzoek met een leugendetector te ondergaan.

Het Openbaar Ministerie verwijt haar medeplichtigheid aan de moord op het tweetal, in het oorlogsgebied in Oekraïne. Savtsjenko hangt 25 jaar celstraf boven het hoofd. De Russen zeggen dat de vrouw de verblijfplaats van de journalisten kende en die heeft doorgegeven. Het duo kwam vervolgens om bij een mortieraanval.

De gevechtspilote werd in juni vorig jaar zelf door pro-Russische rebellen aangehouden, die haar aan de Russen overdroegen. Die zeggen op hun beurt dat zij haar in Rusland oppakten, waar zij illegaal verbleef. Kiev zegt onomwonden dat Rusland Savtsjenko heeft ontvoerd.

De advocaat van de Oekraïense eiste dat het proces wordt opgeschort omdat allerlei getuigen niet zijn gehoord. De rechtbank wees zijn eis af. Oekraïne spreekt ondertussen van een showproces. Enkele weken geleden werd de 39-jarige Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov wegens vermeende terroristische acties op de Krim tot 20 jaar cel veroordeeld. Ook toen viel in buitenlandse reacties geregeld het woord showproces.

Oekraïense pilote Savtsjenko ontkent schuld
Oekraïense pilote Savtsjenko ontkent schuld (Foto: ANP)