EU stemt in met verdelen vluchtelingen

De Europese Unie gaat nog eens 120.000 vluchtelingen verdelen over de lidstaten. Dat is de uitkomst van een stemming in Brussel van de bewindslieden die gaan over asiel.

Het gaat om 66.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen en om 54.000 vluchtelingen die elders in Europa zitten. Elk EU-land, ook Italië, Griekenland of zelfs Duitsland, zou kunnen vragen om een deel van de vluchtelingen elders in Europa te kunnen laten opnemen.

Het akkoord kwam er niet met unanimiteit. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen de verdeling, meldde de Tsjechische minister Milan Chovanec via sociale media. Finland onthield zich van stemming. Polen, dat zich eerder ook verzette, stemde wel voor.

Verplichtende karakter
Met name het verplichtende karakter in het voorstel stuitte hen tegen de borst. In de dinsdag aangenomen tekst is het woord verplicht niet meer te vinden, maar bronnen stellen dat de EU-lidstaten het besluit moeten uitvoeren. Hoe is nog onduidelijk.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zei voorafgaand aan het overleg dat Nederland voor zou stemmen als het tot een stemming zou komen. Hij twitterde na afloop dat registratie vereist zal zijn. "Nu focus op terugkeer, beperken instroom en aanpak grondoorzaken."

Verdeelsleutel
De vluchtelingen worden herplaatst volgens een verdeelsleutel. Voor Nederland komt dit naar verwachting uit op circa 7000 vluchtelingen die de komende twee jaar moeten worden opgevangen.

De Duitse minister Thomas de Mazière noemde dit akkoord een "eerste bouwsteen". Hij wees erop dat er "echte oplossingen" moeten komen voor de vluchtelingencrisis. Hij doelde onder meer op het tot een halt toeroepen aan de toestroom, samenwerking met landen als Turkije die ook veel vluchtelingen opvangen en over het terugsturen van mensen die geen recht hebben op bescherming.

Verheugd
Over deze thema's onder meer buigen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zich woensdag tijdens hun ingelaste top in Brussel.

De Europese Commissie reageerde verheugd over het akkoord. Vorige week stemde de EU al in met de vrijwillige herplaatsing van 40.000 vluchtelingen.

Druppel
Volgens het NOS Journaal zijn de afgesproken aantallen evenwel niet veel meer dan een druppel op de gloeinde plaat. Er zouden dit jaar alleen al immers al mogelijk meer dan een miljoen mensen asiel aanvragen in Europa.

Eerder dinsdag zei de leider van de Belgische partij N-VA, Bart de Wever, dat Merkels eerdere welkomswoorden een grote extra aanzuigende werking hebben gehad. Ook vindt De Wever het verdacht dat er zoveel uitstroom uit Turkije is, net nu president Recep Tayyip Erdogan daar onder vuur ligt. Tegelijk meent hij dat de Europese opnamecapaciteit niet moet worden onderschat.   

EU stemt in met verdelen vluchtelingen
De Tsjechische minister Milan Chovanec (Foto: ANP)