Eerste Kamer ziet jarenlange sluiting Binnenhof niet zo zitten

De Eerste Kamer plaatst nogal wat vraagtekens bij het voorstel om het Binnenhof 5,5 jaar te sluiten voor een totale opknapbeurt. Deze aanpak is aanbevolen door de commissie-Spies, die de kosten en mogelijkheden voor renovatie onderzocht.

De kwestie wordt vermoedelijk binnenkort behandeld in de ministerraad. De commissie had ook een voorstel uitgewerkt om het in dertien jaar stapsgewijs te doen en daar heeft de Senaat meer oren naar. In die plannen staat dat elke afdeling voor een paar jaar ergens anders werkt. De andere onderdelen blijven zitten waar ze zitten tot ook hun onderkomens aan de beurt zijn.

Zo ondervindt het parlementaire proces naar verwachting minder hinder, is de gedachte, en blijft het Binnenhof ook toegankelijk(er) voor anderen. De Senaat heeft er vorige week nog over gesproken met minister Stef Blok van Rijksdienst, die volgens het AD een voorkeur heeft voor de korte variant. Het ministerie zwijgt in alle talen.

Hard nodig
De klus kost waarschijnlijk tussen 500 en 600 miljoen euro, maar is naar het oordeel van deskundigen hard nodig. De noodzaak wordt ook door de Eerste Kamer onderschreven. Er is sprake van lekkages, de elektriciteitsvoorziening is verouderd en een eventuele brand kan gemakkelijk overslaan.

Volgens de commissie-Spies is de korte variant de goedkoopste en de handigste. De lange variant kost circa 125 miljoen euro extra. De renovatie zou in 2020 kunnen beginnen. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer verhuizen dan tot het midden van de jaren 20 naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Senaat ziet sluiting Binnenhof niet zo zitten
Eerste Kamer ziet jarenlange sluiting Binnenhof niet zo zitten (Foto: ANP)