Red de democratie!

Een tijdje geleden schreef ik al over het verlies van de Nederlandse normen en waarden. In die column gaf ik aan dat wij dat kunnen stoppen. Daar zijn verschillende manieren voor. Vandaag wil ik een van die manieren bespreken en uitleggen waarom het zo belangrijk is.

De Nederlandse politiek zit in de greep van Europa. Het moet doen wat Europa zegt en doet dat dan ook zonder morren. Er wordt niet geluisterd naar een groot deel van de bevolking en de politici, op enkele na, doen zich voor als Oost-Indisch doof. Om een paar voorbeelden te noemen: De Europese grondwet, de Europese expansiedrift en meer recentelijk de TTIP, die koste wat het kost doorgevoerd moet worden.

Geenpeil doet daar wat aan. Geenpeil wil een referendum over het verdrag met Oekraïne. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat ze duidelijk willen maken. Ze willen een boodschap geven aan de gevestigde politieke elite! Hun doel is dat er meer referenda komen over belangrijke onderwerpen. De politiek moet weer gaan luisteren naar de burger.

Het huidige systeem bestaat uit een indirecte democratie. De bevolking stemt op vertegenwoordigers en zij zouden dan de wil van de bevolking moeten uitvoeren. Helaas werkt het niet zo goed als het lijkt. Politici doen allerlei beloftes, zodat ze nog een aantal jaar kunnen blijven. Die beloftes worden vervolgens niet waargemaakt. Het is lastig om iemand te stemmen die wel eerlijk is en jouw opvattingen vertegenwoordigd in de regering. Vrijwel elke partij van een invloedrijke grootte lijkt de burger in zijn hemd te zetten.

Een referendum is een onderdeel van een directe democratie. Natuurlijk kan er niet over elk onderwerp gestemd worden, maar over grote beslissingen kan het wel. Het lijkt me dan ook evident dat de burger hierover mee kan en mag beslissen. Dat is wel tegen het zere been van veel politici. Zelfs D66, toch de partij van de referenda, is tegen referenda. De bevolking zou ‘te dom’ zijn. Diezelfde bevolking kiest voor uw partij, meneer Pechtold!

Op dit moment is het erg lastig om een referendum te kunnen afdwingen. Er zijn eerst 300.000 handtekeningen binnen 6 weken tijd nodig. Vervolgens moet 30% van de bevolking op komen draven. De opkomst voor de Europese Verkiezingen was zelfs maar 42,54%! Daarna is het nog steeds een “raadgevend referendum” en kan de politiek die raad gewoon in de wind slaan. Daarmee slaan ze wel een modderfiguur, maar het zou mij niet verbazen.

Toch is het belangrijk om een referendum af te dwingen. Het is een boodschap voor de gevestigde elite dat wij niet blij zijn met de gang van zaken, ongeacht of je nou voor of tegen het verdrag met Oekraïne bent. Laat je stem horen!

Op dit moment heeft Geenpeil zo’n 240.000 handtekeningen met nog een week te gaan. Er moeten dus nog 60.000 handtekeningen bij en dat in een kleine week. Red de democratie en teken op teken.geenpeil.nl. Ik dank jullie bij voorbaat!