'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, aldus de bronnen. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's gaat dat dus niet meer door. Zij huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa.

Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller.

Schandaal
Volkswagen (VW) zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen''.

VW erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Welke types precies, vermeldde de autofabrikant niet.

De software voor motormanagement is bij meer auto's geïnstalleerd, maar leidt volgens VW maar bij wagens met één bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de uitstootwaarden die bij tests worden gemeten. Alle nieuwe auto's die in de Europese Unie op de markt zijn, voldoen aan de normen, stelt het grootste autobedrijf van Europa.

Half miljoen
De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens. Het ging daarbij om dieselauto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en daarnaast om de A3 van luxedochter Audi.

De miljardenvoorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog fors oplopen. De boete voor Volkswagen kan in de VS oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro.

'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'
'Schandaal kost topman Volkswagen de kop' (Foto: ANP)