RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen

De Nederlandse goedkeuringsautoriteit en toezichthouder RDW gaat in ieder geval geen onderzoek doen naar het dieselschandaal van Volkswagen. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan het ANP.

De afgifte van typegoedkeuringen is Europees geregeld. Een autofabrikant hoeft maar in één land de benodigde papieren te bemachtigen, die gelden dan automatisch in de hele EU. Volgens de zegsman is de toelatingsautoriteit die de betreffende Volkswagens heeft goedgekeurd, de verantwoordelijke partij om eventueel onderzoek te doen. "En dat is in dit specifieke geval niet RDW." Wie dat wel is, kon hij niet zeggen.

In de Verenigde Staten is de keuring overigens heel anders geregeld. Daar is geen centrale toelatingsautoriteit. Elke fabrikant test er zijn eigen wagens. Wanneer blijkt dat de testgegevens niet deugen, kunnen gedupeerden claims indienen. En dat is precies wat we nu zien gebeuren, legt de woordvoerder van RDW uit.

Nederland

Het is vooralsnog niet duidelijk of er in Nederland ook wagens rondrijden waarbij Volkswagen met de software heeft gesjoemeld. De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon's Automobielhandel, wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Volgens autobrancheorganisatie BOVAG moet nog blijken of Volkswagen ook in Nederland en elders in Europa moedwillig heeft geknoeid met software om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. "De Amerikaanse situatie die nu aan de orde is, kan niet een op een worden vertaald naar Europa. Het lijkt er nu op dat het een specifiek Amerikaanse probleem is, maar nogmaals dat moet nog blijken."

Nadruk

Volgens hem verschillen de Amerikaanse en Europese testmethoden en normen van elkaar. "In de Verenigde Staten ligt de nadruk op de uitstoot van stikstofoxiden, terwijl in Europa meer wordt gekeken naar fijnstof."

Anders dan in Europa rijden er in de VS weinig personenauto's op diesel. "Volkswagen was bezig aan een missie om de Amerikanen aan de diesel te krijgen. Ze hebben kennelijk iets moeten uithalen om aan de eisen te kunnen voldoen."

RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen
RDW doet geen onderzoek naar Volkswagen (Foto: ANP)