Dubbel aantal vrijwilligers voor vluchtelingen

In een dag hebben zich 6500 vrijwilligers gemeld bij het Rode Kruis. Dat deden ze na een oproep van de hulporganisatie, die maandag een campagne begon om aan zoveel mogelijk mensen te komen die aan de slag willen voor het Rode Kruis. Het aantal vrijwilligers is nu verdubbeld tot 13.000.

Het Rode Kruis heeft de handen vol aan de vluchtelingen die Nederland binnen komen en is in hoogste staat van paraatheid voor wat het "de grootste hulpoperatie sinds jaren" noemt.

Ook al hebben zich nu veel mensen gemeld, het Rode Kruis blijft op zoek naar meer mensen die kunnen helpen. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen die zich aanmelden, soms toch niet kunnen omdat ze moeten werken of andere verplichtingen hebben, legt de woordvoerder uit. "We willen graag minimaal 20.000 vrijwilligers", aldus nog de woordvoerder. Dinsdag verschijnen in kranten en op sociale media advertenties van het Rode Kruis.

Er hebben zich ook 1200 mensen gemeld voor meer structurele hulp aan het Rode Kruis, via hulpvoorvluchtelingen.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een aantal dagen bij een Welkom Winkel willen werken, of die als arts of verpleegkundige aan het werk willen bij de EHBO-post bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Deze helpers worden ingeroosterd; anderen, die zich bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help hebben aangeboden, zijn telefonisch oproepbaar.

Aantal vrijwilligers Rode Kruis verdubbeld
Aantal vrijwilligers Rode Kruis verdubbeld (Foto: ANP)