Erdogan: ego's moeten opzij voor kabinetsformatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat alle politieke partijen hun ego aan de kant moeten zetten om snel een regering te kunnen vormen. Erdogan sprak zich donderdag voor het eerst voor de camera uit over de verkiezingsnederlaag van zijn partij van afgelopen zondag.

Erdogan had zo zijn zinnen gezet op een verkiezingsoverwinning dat hij de hand lichtte met een grondwetsartikel dat de president voorschrijft onpartijdig te blijven en voerde hartstochtelijk campagne voor zijn AK-partij. Dat mocht echter niet baten. De AK-partij verloor zondag haar meerderheid in het parlement, waardoor Erdogan zijn plan de bevoegdheden van de president aanzienlijk te verruimen lijkt te kunnen vergeten.

De AK-partij moet nu op zoek naar coalitiepartners om een regering te kunnen vormen. Die staan, na de bittere verkiezingscampagne waarin geregeld harde woorden vielen, echter niet te springen om in zee te gaan met Erdogan en de zijnen. Achter de schermen zouden de partijen al wel voorzichtig om elkaar heen draaien.

Erdogan deed er na de verkiezingen bijna vier dagen lang het zwijgen toe. Dat trok veel aandacht, omdat de president normaliter voortdurend op televisie verschijnt.