Lange celstraffen voor terreurverdachten Florida

Een Amerikaanse rechter heeft twee Pakistaanse broers de langst mogelijke gevangenisstraffen opgelegd voor het beramen van een terroristische bomaanslag in New York City. De 22-jarige Raees Alam Qazi kreeg donderdag 35 jaar opgelegd en zijn 32-jarige broer Sheheryar Alam Qazi 20 jaar. De straffen zijn drie jaar langer dan die welke het openbaar ministerie en de verdediging in maart in een zogenoemde 'plea deal' hadden aanbevolen.

De jongste van de twee broers kreeg de zwaarste straf omdat hij de plannen voor een aanslag uitwerkte. Zijn oudere broer verschafte voornamelijk geld, maar was volgens de rechter volledig van de plannen op de hoogte.

De twee werden in november 2012 opgepakt nadat Raees van een verkenningstocht in New York terug was gekeerd. Volgens een door beiden ondertekende verklaring waren zij fervente volgelingen van Anwar al-Awlaki, een in Amerika geboren radicale islamitische geestelijke die in september 2011 door een Amerikaanse drone in Jemen werd gedood. Raees had in 2011 tevergeefs geprobeerd in Pakistan aansluiting te zoeken bij islamitische extremisten in Afghanistan. Toen dat mislukte, keerde hij naar de Verenigde Staten terug om daar een aanslag te beramen.