Bardet wint vijfde etappe Dauphiné

Romain Bardet is de winnaar van de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné geworden. De Fransman van AG2R demarreerde op de een na laatste klim uit de grote groep met favorieten en kwam uiteindelijk als eerste boven in het Franse skioord Pra Loup. Tejay Van Garderen (BMC) nam de gele trui over van ploeggenoot Rohan Dennis.

De etappe voerde van Dignes-les-Bains naar Pra Loup en was tevens een kopie van de zeventiende etappe in de Tour de France dit jaar. Een kopgroep van zeven renners met onder meer Albert Timmer (Giant-Alpecin) en bolletjestruidrager Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) kleurde de etappe. Uiteindelijk bleven drie man vooruit: Pieter Serry (Etixx-Quickstep), Romain Sicard (Europcar) en Tim Wellens (Lotto Soudal), maar ook zij werden voor de top van de voorlaatste beklimming door het peloton ingerekend.

Op het moment dat de vroege vluchters gepakt werden, vluchtte Bardet uit het peloton. Mede dankzij een een sterke afdaling begon de 24-jarige Fransman met een voorsprong van anderhalve minuut aan de slotklim. Onder leiding van onder meer Wouter Poels (Sky) kwam het peloton snel dichterbij. Veel kopmannen, waaronder Nibali en Valverde, konden het moordende tempo niet aan. Uiteindelijk hield Bardet 36 seconden over op zijn achtervolgers. De tweede plek was voor Van Garderen die Chris Froome voor kon blijven. Van Garderen verdedigt morgen een voorsprong van zeventien seconden op Beñat Intxausti (Movistar)

De beste Nederlander vandaag was Wilco Kelderman: hij kwam als achttiende over de streep op bijna twee minuten van de winnaar. Ook is hij de beste Nederlander in het algemeen klassement. Bauke Mollema werd al op de voorlaatste klim gelost en lijkt zijn Tour-vorm nog niet te hebben gevonden.