Celstraffen illegale handel exotische dieren

Redactie

De 54-jarige dierenhandelaar Willem P. uit Woerden is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk wegens gesjoemel bij internationale handel in dieren. Ook kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar en 2000 euro boete.

P. werd vervolgd voor smokkel op enorme schaal van exotische dieren, van amoerpanters tot Filipijnse dwergvalken en van wielewalen tot honderden agapornissen (dwergpapegaaien).

De straf is lager dan de 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie had geëist. Ook drie medeverdachten kregen lagere straffen dan gevraagd. De rechtbank sprak de vier deels van de beschuldigingen vrij.

P. handelde in allerlei dieren van katachtigen zoals lynxen tot en met primaten zoals ringstaartmaki's. Dat deed hij binnen een criminele organisatie. Die organisatie maakte gebruik van constructies om de wilde vogels en beschermde dieren vanuit alle windstreken te smokkelen. Zoals de 'dierentuinroute' waarbij dierentuinen als bestemming werden voorgespiegeld. Ook werden dieren gesmokkeld door misbruik van de regel dat je vijf gezelschapsvogels mag vervoeren.

Bij een loods van P. in Woerden werd een grote hoeveelheid dieren in erbarmelijke omstandigheden gevonden, zoals in vervuilde hokken en met uitwerpselen in eet- en drinkbakken.