Persoonlijke brieven Einstein onder de hamer

Redactie

God, de geometrielessen van zijn zoon en zelfs de kleine stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg. Het zijn slechts enkele van de onderwerpen waar Albert Einstein in zijn leven brieven over schreef. Meer dan twintig van deze brieven worden donderdag geveild in de Verenigde Staten.

De brieven, die de afgelopen tientallen jaren werden vergaard door een verzamelaar, bieden de lezer een kijkje in de persoonlijke levenssfeer van de briljante natuurkundige. "We weten allemaal wat hij heeft bereikt, hoe hij de wereld heeft verandert met zijn relativiteitstheorie", zei Joseph Maddalena, de oprichter van het veilinghuis waar de brieven onder de hamer gaan. "Maar deze brieven geven ons de andere kant van het verhaal."

In een van de brieven spoort Einstein een van zijn zoons aan zijn geometrielessen serieuzer te nemen. Aan een vriend wiens echtgenote was vreemdgegaan schrijft Einstein troostende woorden. De stoommachine die hij als kind van zijn oom kreeg was volgens Einstein de vonk die zijn fascinatie voor de wetenschap ontstak.

Einstein gaat ook in op het wijdverbreide geloof dat hij atheïst was. "Ik heb meerdere keren gezegd dat het idee van een persoonlijke God in mijn ogen kinderlijk is", schreef Einstein aan een man met wie hij in de jaren veertig correspondeerde over het bestaan van een schepper. "Je mag me een agnost noemen, maar ik deel niet de kruistochtachtige geestdrift van de professionele atheïst (...). Ik geef de voorkeur aan een nederige houding, die aansluit op ons gebrekkige begrip van de natuur en ons eigen bestaan."

Maddalena verwacht dat de brieven, die in het Engels en Duits zijn geschreven, per stuk omgerekend 4400 tot ruim 35 duizend euro zullen opbrengen. "Dit zijn de belangrijkste voorwerpen die ik ooit in handen heb gehad. Dit is niet als een handtekening van Babe Ruth of een getekende foto van Marilyn Monroe. Deze brieven zijn historisch significant."