FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 mei 2015

Lens met Dinamo Kiev op weg naar de dubbel

De kersverse landskampioen Dinamo Kiev heeft woensdagavond ten koste van Olimpik Donetsk de finale van het bekertoernooi in Oekraïne gehaald. Invaller Jeremain Lens scoorde een keer voor Dinamo. De voormalig PSV'er bepaalde de eindstand in blessuretijd op 4-1. De uitwedstrijd in Donetsk was geëindigd in 0-0.

In de finale op 30 mei speelt Dinamo tegen Sjachtar Donetsk dat in de halve finale te sterk was voor Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Dinamo Kiev werd afgelopen weekeinde voor het eerst in zes jaar landskampioen van Oekraïne.

Tevredenheid én twijfels bij Reijners

Hoewel de tegenstand bedroevend slecht was, hield bondscoach Roger Reijners woensdag toch een tevreden gevoel over aan de royale zege van de Nederlandse voetbalsters op Estland (7-0). "Als je kijkt waar Estland staat op de wereldranglijst, is dit een heel regelmatige overwinning. Het was een nuttige wedstrijd", zei de bondscoach op Het Kasteel. "We hebben afgetrapt en zitten weer in het ritme. Bovendien maakten we een paar prima doelpunten."

Enkele dagen voor vertrek naar Canada, waar de 'Leeuwinnen' debuteren op het WK, kent de bondscoach ook twijfels. De beoogde linksback Claudia van den Heiligenberg kampt met een knieblessure en onzeker is of zij op tijd fit is. "We weten dat het een moeilijk verhaal gaat worden. Maar Claudia is voor ons een heel belangrijke speelster, die de hele linkerkant kan bestrijken. We gaan met elkaar de afweging maken wat we met haar doen."

Reijners mist met Siri Worm, die een zware knieblessure heeft, al een andere linksback. Als ook Van den Heiligenberg afhaakt, moet de bondscoach zijn plannen opnieuw wijzigen.

De Kuip heeft weer beste grasmat eredivisie

Het veld van Feyenoord is door de aanvoerders van de eredivisieclubs opnieuw uitgeroepen tot beste grasmat in de eredivisie. De prijs werd woensdag door VVCS-voorzitter Danny Hesp uitgereikt aan de veldverzorgers van de Rotterdamse club. De Kuip had vorig jaar ook al het beste veld.

In de Jupiler League had N.E.C. Nijmegen afgelopen seizoen volgens de aanvoerders het beste veld.

Test op drugs in verkeer laat op zich wachten

De verbeterde aanpak van het rijden onder invloed van drugs laat nog even op zich wachten. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) denkt dat de daarvoor reeds aangenomen wet pas volgend jaar juli ingaat. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder leek het erop dat de aanpak al deze zomer zou worden ingevoerd. Maar de speekseltester die de eerste aanwijzing moet geven voor het gebruik van drugs, moet via een Europese aanbestedingsprocedure worden aangeschaft. De integriteit bij de inkoop mag immers niet ter discussie staan, benadrukt Van der Steur.

Het zorgvuldig doorlopen van procedures leidt ertoe dat de bestelling pas in het voorjaar van 2016 kan worden gedaan.

Juventus wint ook Coppa Italia na zege op Lazio

Juventus heeft zich na een verlenging tegen Lazio verzekerd van de tweede prijs van het seizoen. De Italiaanse grootmacht won de Coppa Italia: 2-1.

Juventus had voorafgaand aan de wedstrijd de treble nog volledig in het vizier. De club wist waar het de Italiaanse nationale bekerfinale voor speelde, vlak na het binnenhalen van de landstitel. Lazio kon een prijs wel gebruiken om het vertrouwen op te vijzelen. De ploeg strijd nog voor Champions League-voetbal.

Lazio had het genoegen om weer eens met Stefan de Vrij in de basisopstelling aan te treden. De verdediger is eindelijk weer volledig fit. Hij nam centraal achterin plaats bij de Romeinen. Al vroeg in de wedstrijd kreeg hij een doelpunt om de oren. Dat gebeurde echter pas nadat Lazio al na vier minuten spelen op voorsprong was gekomen. Uitgerekend vrijetrappenkoning Andrea Pirlo werd bij een vrije trap van Lazio afgetroefd, waardoor Radu de score kon openen.

Niet lang daarna kwam Juventus al langszij door een goal van centrale verdediger Giorgio Chiellini. Pirlo herstelde zijn fout door met een vrije trap aan de basis te staan van de gelijkmaker. Via Patrice Evra en Arturo Vidal belandde de bal bij Chiellini, die de 1-1 op het scorebord zette.

Door de vele overtredingen hadden beide ploegen ook in het vervolg van de eerste helft nog veel kansen op goals, maar het kwam er niet meer van. Sterker nog, tot het einde van de wedstrijd bleef het stil. 

Een verlenging moest er aan te pas komen om beslissing te brengen. Daarin had Alessandro Matri een groot aandeel. Pirlo stuurde de spits weg, maar eerst stuitte hij op de doelman. Nadat ook Carlos Tevez had gemist, kreeg Matri vrij baan om alsnog de 2-1 binnen te schieten.

Juventus heeft twee van de drie prijzen binnen, nu de Champions League nog. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Juventus heeft twee van de drie prijzen binnen, nu de Champions League nog. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Advocaat houdt Sunderland in Premier League

Door een doelpuntloos gelijkspel tegen Arsenal heeft Sunderland zich verzekerd van nog een jaar voetbal in de Premier League. Advocaat en zijn ploeg houden Arsenal af van scoren.

De belangen waren op voorhand van de wedstrijd tussen Arsenal en Sunderland hoog. Beide ploegen spelen tot de laatste speeldag nog enkele sleutelwedstrijden met grote grote gevolgen. The Gunners willen zich direct plaatsen voor de Champions League, en dienen daarom Manchester United voor te blijven. Het Sunderland van Dick Advocaat is goed op weg lijfsbehoud te realiseren, maar kon bij winst deze doelstelling veilig stellen. Een formaliteit was de wedstrijd daarom allerminst.

In het eigen Emirates Stadium begon Arsenal met het mes tussen de tanden. Sunderland werd vanaf de eerste minuut met de rug tegen de muur gedrukt, en het reeg de kansen aaneen. Echt uitgespeelde kansen waren het echter niet waardoor the Black Cats in de wedstrijd bleven. De beste kans was voor Jack Wilshere, maar doelman Pantilimon bracht goed redding. Nadat de eerste storm was gaan liggen organiseerde de ploeg van Dick Advocaat zich beter, en hield het kans na tegen. Arsenal had het meerendeel van het balbezit, maar in gevaar kwam Sunderland eigenlijk niet.

De wedstrijd kroop ondertussen voort. Het publiek begon steeds meer te morren omdat Arsenal niet door de verdediging van de bezoekers heen kwam. Alexis Sanchèz begon zich iets meer te mengen, maar ook hij hield het bij wanhoopsschoten. De frustratie werd steeds kenbaarder op de gezichten van de thuisploeg, en ook Wenger zat er niet rustig bij. In de gehele eerste helft brak Sunderland één keer uit via een gelukkige omschakeling van Jermain Defoe, maar het afstandsschot van Adam Johnson miste precisie. Na een matige eerste helft snelde beide ploegen naar de kleedkamer, maar was Magic Dick content met de tussenstand, want een punt was genoeg voor lijfsbehoud.

Ondanks een tevreden Advocaat bracht de kleine Generaal enkele wijzigingen aan in zijn ploeg. In aanvallend opzicht had het in het eerste bedrijf niets gepresteerd dus bracht hij Steven Fletcher in de ploeg. De Schot bracht meer dreiging met zich mee en zorgde voor meer gevaar dan Wickham en Graham tezamen. Mede door goed werk van de spits kreeg Sunderland enkele goede kansen via Patrick van Aanholt en Feltcher zelf. Na een uur spelen bleef echter de brilstand op het scorebord.

Arsenal bleef aandringen en combineerde eindeloos rondom de zestien van Sunderland, maar schotkansen bleven uit. De ploeg van Dick Advocaat verdedigde zeer gedisciplineerd en hield het potdicht. Met nog tien minuten op de klok leek ook Arsenal het prima te vinden, gegeven dat ook voor hen een punt genoeg was voor de derde plaats. Magic Dick haalt dus het punt waar het naar snakte en redt Sunderland van degradatie. Ondanks dat the Gunners meer aanspraak hadden op de overwinning, zal Wenger tevreden zijn met het resultaat. Door de 0-0 eindstand, en een beter doelsaldo dan Manchester United, speelt het ook volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid wederom Champions League.

Dick Advocaat heeft de klus met Sunderland geklaard. (PRO SHOTS/Reuters/Eddie Keogh)
Dick Advocaat heeft de klus met Sunderland geklaard. (PRO SHOTS/Reuters/Eddie Keogh)

Trijntje: het lag vooral aan hunnie

Trijntje Oosterhuis kijkt vol trots terug op haar deelname aan het songfestival. Wat tot haar vroege uitschakeling leidde, weet ze niet precies. Maar het ging in Wenen niet allemaal van een leien dakje, vertelt ze aan BuzzE.

"Ik ben er gewoon trots op hoe ik me vocaal staande heb weten te houden. Het is zenuwslopend. Je staande houden onder die omstandigheden vond ik alleen al een uitdaging en daarin heb ik ook weer iets nieuws overwonnen. Ik ben er blij mee. Dat wil ik eerst laten bezinken. Ik heb het nog niet eens teruggezien", wil Trijntje allereerst kwijt.

Een evaluatie van haar optreden komt er zeker nog, maar op een later tijdstip. "Want je hebt zoveel gegeven en alle spanning valt van je af. En je hebt ook heel veel te vieren met elkaar, dat je zo'n bijzondere tijd hebt meegemaakt. Dan heb je gewoon even tijd nodig om adem te halen." Ergens in de komende weken zal ze met Jan Smit en Daniel Dekker om de tafel gaan zitten. ''Dan horen we van elkaar wat we ervan vonden."

Wat zeker besproken zal worden is de samenwerking met de technische staf van het songfestival, want de Common Linnets hadden daar mazzel mee terwijl Trijntje compleet werd tegengewerkt; ''Je komt dingen tegen op beeld en met licht die anders uitpakken dan je had bedacht." Die wilde Trijntje dan ook graag veranderen. ''Maar de staf die daar lokaal aanwezig was, was veel minder flexibel om daar in mee te buigen. Dan wordt het gewoon heel moeilijk. We hadden daar last van. Het was niet zo optimaal als vorig jaar bij The Common Linnets, toen dat allemaal wel kon. Dat is jammer, daar heb ik dan wel pech mee gehad.''

Ook vindt Oosterhuis dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor de kwaliteit van de zang. ''Het zou leuk zijn als daar iets beter naar geluisterd werd. Want er waren nu best wel een aantal zangeressen door die vals zongen. Als het alleen een zangwedstrijd zou zijn, dan zou je je afvragen of dat klopt.'' Maar het is meer dan zangwedstrijd, dat beseft Trijntje. ''Ik vind het opvallend dat er zoveel aandacht is voor de kleding en dat de focus minder op de muziek en het optreden ligt.'' aldus de zangeres die met drie verschillende outfits in even zoveel dagen zoveel mogelijk aandacht probeerde te genereren.

Nintendo neemt Bowser aan als marketingstrateeg

Nintendo heeft een nieuwe topman aangenomen met een wel hele bekende naam: Doug Bowser. En nee, hij is niet de Bowser die wij kennen als de BFF van Mario. Bowser gaat zich vooral bezig houden met de marketingafdeling van Nintendo Amerika.

Bowser werkte eerder bij Electronic Arts, waar hij verantwoordelijk was om Mario lastig te vallen voor de console- en pc-divisies. Nintendo benadrukt uitdrukkelijk dat hij geen banden heeft met King Koopa of Princes Peach. 

Bowser reallife

Spotify stapt in videostreaming

Spotify gaat naast muziek ook videostreaming aanbieden. Dat heeft topman Daniel Ek van het Zweedse technologiebedrijf woensdag wereldkundig gemaakt.

Door video aan zijn aanbod toe te voegen, hoopt Spotify meer reclameopbrengsten binnen te halen en de concurrentie van reuzen als Apple en Google beter het hoofd te kunnen bieden. Bedrijven betalen meer voor advertenties rondom filmpjes dan bij liedjes, foto's of tekst.

Spotify heeft wereldwijd zo'n 60 miljoen abonnees. Het overgrote deel maakt gebruik van de gratis dienst waarbij advertenties het geld moeten binnenbrengen. De meeste omzet komt evenwel van de 15 miljoen klanten die circa een tientje per maand betalen voor de dienstverlening.

Spotify stapt in videostreaming
Spotify stapt in videostreaming (Foto: ANP)

Kapper rekent andere prijzen voor zwarten en blanken

In de Italiaanse stad Padova heeft de politie een inval gedaan in een kapperszaak waar klanten een ander tarief moesten betalen op basis van hun huidskleur. "Vuig Racisme!", aldus burgemeester Bitonci.

De inval vond plaats op woensdagmiddag in de "Gloria Coiffeur Beauty Center" alwaar een prijslijst hing waarop de racistische prijsverschillen duidelijk vermeld stonden.

In de Afrikaanse salon kostte een simpele knipbeurt voor zwarten € 6, waar blanken hiervoor € 10 dienden af te tikken. Een baard trimmen? Voor zwarten € 3, maar blanken betalen de hoofdprijs van € 5,-

De eigenaar is afgevoerd en de prijslijst in beslag genomen.

Of Sylvana Simons al op de hoogte is gesteld is nog onbekend.

Racisme bij de kapper...
Racisme bij de kapper...

Barça economische motor stad Barcelona

Voetbalclub Barcelona is een belangrijke economische motor voor de Catalaanse stad. Uit een rapport van de accountants van Deloitte komt naar voren dat de club vorig seizoen 759 miljoen euro bijdroeg aan de totale inkomsten van Barcelona, oftewel 1,2 procent. Van de miljoenen toeristen die jaarlijks de Spaanse kuststad bezoeken, zegt 6 procent dat FC Barcelona de reden is. De club creëert meer dan 15.000 banen.

De economische rol van Barça zal de komende jaren alleen maar toenemen, voorspelt Deloitte in het woensdag gepresenteerde rapport. Dat heeft te maken met de enorme renovatie van stadion Camp Nou en bijbehorende faciliteiten. Het project 'Espai Barça' laat de bijdrage van de landskampioen en finalist van de Champions League de komende jaren groeien naar 917 miljoen euro en meer dan 18.000 banen. "Dit rapport laat zien hoeveel Barça betekent voor de stad. De club is echt een van de economische motoren van stad'', zei voorzitter Josep Maria Bartomeu.

Bertens uitgespeeld in Neurenberg

Kiki Bertens is woensdag op het WTA-toernooi van Neurenberg in de tweede ronde uitgeschakeld. De tennisster uit Wateringen moest in een partij van drie uur buigen voor de Kazachse Joelia Poetintseva (6-4 5-7 7-5).

Bertens verloor de eerste set en keek ook in het tweede bedrijf al snel tegen een achterstand aan. Ze knokte zich echter terug naar de setwinst. In de derde set kwam Bertens op een 5-2-voorsprong, maar daarna gaf ze de wedstrijd alsnog uit handen.

Maandag leek Bertens nog een meevaller te hebben, toen de als eerste geplaatste Duitse Andrea Petkovic in de eerste ronde geblesseerd moest opgeven. Daardoor trof Bertens in de tweede ronde de lager geklasseerde Poetintseva, die op de wereldranglijst vijftien plaatsen onder de Nederlandse staat.

Na de nederlaag kan Bertens zich gaan opmaken voor Roland Garros. Ze is als enige Nederlandse rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi van het grand slam, dat zondag begint.

Coalitie tegen IS komt bijeen in Parijs

Ministers van landen die samen terreurgroep IS in het Midden-Oosten proberen te bestrijden, komen op 2 juni bij elkaar in Parijs om hun strategie te bepalen. Zo zullen ze onder meer bespreken hoe ze recente veroveringen van IS, zoals de Iraakse stad Ramadi, kunnen terugdraaien.

De coalitie bestaat uit meer dan zestig landen, die ieder een eigen bijdrage leveren aan de strijd tegen de extremisten, zoals militaire inzet, propaganda of het dwarsbomen van geldstromen. Ministers van 24 landen uit de coalitie komen begin juni naar Parijs.

Ook Nederland maakt deel uit van de coalitie en voert luchtaanvallen uit in Irak.

IS won de afgelopen dagen weer terrein. De extremistische groepering nam niet alleen de Iraakse stad Ramadi in, maar heeft woensdag ook een groot deel van Palmyra ingenomen, een historische stad in Syrië.

Coalitie tegen IS komt bijeen in Parijs
Coalitie tegen IS komt bijeen in Parijs (Foto: ANP)

'Griekenland op 5 juni bankroet'

Als er niets verandert kan Griekenland op 5 juni niet meer aan zijn internationale verplichtingen voldoen. Het land moet dan bijna 300 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overmaken en dat is onmogelijk zonder een voorafgaande overeenkomst met geldschieters. Dit beklemtoonde de fractiewoordvoerder Nikos Filis van de regerende Coalitie van Radicaal Links (Syriza) van premier Alexis Tsipras.

De afbetaling op 5 juni is nog maar het begin van een dure junimaand. Athene moet in totaal 1,5 miljard euro aan het IMF afdragen en ambtenaren en gepensioneerden verwachten ook betalingen.

Filis sprak woensdag voor het tv-station ANT1. Hij zei dat Griekenland buitenlandse crediteuren niet meer kan betalen omdat de geldschieters al een jaar niets hebben overgemaakt, zoals de 7,2 miljard euro die nog uit het aflopende noodkredietprogramma stamt.

Het is ook een dreiging aan het adres van de geldschieters. Als die niet snel over de brug komen, komt een euroland zijn financiële verplichtingen niet na. De Europese geldschieters en het IMF eisen al maanden dat Athene eerst duidelijke plannen voorlegt, waarmee het land de schuldencrisis te boven denkt te komen. Economische hervormingen en ingrijpende bezuinigingen zoals die onder Tsipras' centrumrechtse voorganger Samaras werden uitgevoerd, zijn volgens de geldschieters onontbeerlijk.

Syriza is in januari aan de macht gekomen met de verkiezingsbelofte niet meer te bezuinigen en impopulaire hervormingen terug te draaien. Daarmee is de links-radicale regering van Tsipras nog steeds op ramkoers met de overige eurolanden, de EU en het IMF. Of dat voor de maand juni wordt opgelost, is onzeker. Bovendien staat Tsipras onder druk van parlementariërs uit zijn eigen fractie om niet toe te geven en de verkiezingsbeloften na te komen. De minister van Financiën Yanis Varoufakis die de geldschieters graag irriteert, gooide woensdag weer wat olie op het vuur door zijn Duitse collega "machtspoliticus"Wolfgang Schäuble weer verwijten te maken. Om toch nog wat in kas te hebben, overweegt Athene naar verluidt een belasting te heffen op alle banktransacties hoger dan 500 euro.

'Griekenland op 5 juni bankroet'
'Griekenland op 5 juni bankroet' (Foto: ANP)

Oranje-voetbalvrouwen overklassen Estland

Het Nederlands vrouwenelftal heeft met grote cijfers afscheid genomen van het eigen publiek. De ploeg van trainer Roger Reijners versloeg Estland in het laatste oefenduel op eigen bodem met ruime cijfers: 7-0.

In de eerste helft trof Oranje al vier keer doel. Jill Roord, Daniëlle van de Donk (2) en Merel van Dongen waren verantwoordelijk voor de treffers. Na de thee hoogde Shanice van der Sanden de score verder op, nadat Desiree van Lunteren een strafschop miste.

Toch ging het qua doelpunten aanvankelijk minder hard dan in het eerste bedrijf, wat mogelijk ook te maken had met de wisselingen van bondscoach Reijners. Renate Jansen scoorde in de slotfase uiteindelijk nog twee keer, waardoor de Oranje Leeuwinnen met 7-0 wonnen.

De Oranje-vrouwen beginnen het WK in Canada op 6 juni met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Vijf dagen later wacht het duel met China, waarna op 15 juni de confrontatie met gastland Canada op de rol staat.

Sportblog: Lucius drinkt kaarsenvet & kopgoal bij ijshockey

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Degradatiezorgen? De wasstraat maakt de kopjes weer leeg
De trainer van het in degradatienood verkerende FSV Frankfurt heeft een hele onorthodoxe manier om de spelers voor de laatste wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf scherp te krijgen. De ploeg uit de onderste regionen van de 2. Bundesliga moest namelijk door de plaatselijke autowasstraat. Niet alleen de Nederlandse speler Tom Beugelsdijk moest er aan geloven, maar ook trainer Thomas Oral, zijn assistenten en de fysiotherapeuten moesten de zorgen van zich af wassen.

FSV Frankfurt staat zestiende in de competitie, waardoor het play-offs zou moeten gaan spelen. De ploeg heeft nu al elf wedstrijden op rij niet gewonnen. Mocht dat komend weekend tegen Düsseldorf wel gebeuren dan lijkt handhaving verzekerd te zijn.

Supporter trapt voetballer in de rug tijdens interview
Je hebt boze supporters en je hebt nog bozere supporters. Van dat laatste hebben we een bizar voorbeeld. In het Venezolaanse bekertoernooi namen Carobobo en Aragua het tegen elkaar op. Carobobo trok uiteindelijk aan het langste eind, maar dat kon één Aragua-fan niet verkroppen. Terwijl Carobobo-aanvaller Aquiles Ocanto geïnterviewd werd door een lokale verslaggeefster werd hij verrast door een fan die hem keihard in zijn rug trapte:


De boze Aragua-supporter valt Aquiles Ocanto aan (Bron: YouTube)

Spelers FC Emmen belanden in de cel na zwaaien met nepwapen
Spanning en sensatie vanochtend in Gieten, zo laat RTV Drenthe weten. Met getrokken pistolen zette de lokale politie een auto met drie inzittenden aan de kant en dwong de inzittenden uit te stappen. Wat was er gebeurd? Op de A28 had een automobilist de inzittenden van de auto zien zwaaien met een wapen. Dus rukte de politie met groots vertoon uit om de vuurgevaarlijke mannen aan te houden. Die drie mannen bleken Said Bakkati, Danny Menting en Omar Kavak van FC Emmen te zijn. Elke dag carpoolen de drie vanuit Groningen naar Emmen voor de trainingen van hun ploeg.

Gelukkig was het wapen waar de heren mee zwaaiden geen echt pistool maar een nepwapen. Als verklaring vertelden de voetballers dat zij een bekende de stuipen op het lijf wilden jagen. Daarom hadden ze het wapen buiten de auto gehouden. De spelers zijn na verhoor in de loop van de middag vrijgelaten in afwachting van verdere stappen van justitie.

Ireen Wüst weer vrijgezel
Na een relatie van twee jaar is er een einde gekomen aan de relatie tussen Ireen Wüst en haar Bastiaan, zo bevestigde het management van de schaatsster aan Shownieuws. Twee jaar geleden was het een grote verrassing dat Wüst met een vriend op de proppen kwam omdat er gedacht werd dat ze lesbisch was. Ze kwam zojuist uit een relatie met shorttrackster Sanne van Kerkhof en had ook uitspraken in die richting gedaan. Maar zoals ze later zei, viel ze meer op personen, niet zozeer een geslacht. We wachten dus vol spanning af.

Lucius drinkt tegenwoordig graag kaarsenvet
Sommige voetballers gaan na hun voetballoopbaan een beetje gek doen (als ze dat al niet al deden tijdens hun loopbaan). Een prima voorbeeld daarvan is Theo Lucius. De voormalig PSV'er is inmiddels kroegbaas in Heeswijk en blijkbaar houdt hij nog steeds van een feestje. Op een afterparty bij wat vrienden thuis kreeg Boem Boem Theo ineens het lumineuze idee om het kaarsvet, wat op de tafel stond, soldaat te maken. Ja, wie heeft er nou geen zin in een slokje gesmolten kaars op zijn tijd? De aanwezige dame probeert de voormalige international nog te stoppen maar haar "Doe normaal man!" is duidelijk niet aan Theo besteed.


Theo Lucius tikt even kaarsenvet achterover (Bron: YouTube)

Braziliaanse wielrenner eert Ayrton Senna
De elfde etappe van de Giro d'Italia finishte woensdag op het legendarische circuit Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Op dit bij Imola gelegen circuit overleden in 1994 Formule 1-legende Ayrton Senna en Ronald Ratzenberger. Wielrenner Murilo Antonio Fischer van FDJ heeft zijn Braziliaanse landgenoot Senna geëerd met een helm die gebaseerd is op de racehelm van de drievoudig wereldkampioen.

Balotelli mogelijk weer terug bij zijn ex
Het was ook alweer veel te lang geleden dat Mario Balotelli voorbij kwam in het Sportblog. Gelukkig is er weer nieuws over de aanvaller van Liverpool. Hij zou namelijk weer gezien zijn met zijn ex-vriendin, het Belgische model Fanny Neguesha. De twee zouden samen zijn gaan shoppen bij Gucci in Milaan, zo lezen we op sportwereld.be. De twee waren zo slim om de fotografen te omzeilen door niet samen te vertrekken, maar getuigen hebben ze daar echt samen zien shoppen. We houden jullie op de hoogte!

Neguesha vorig jaar toen ze kwam kijken bij een wedstrijd van Balotelli, een paar maanden daarna werd hun relatie beëindigd maar nu zouden ze weer samen zijn (PRO SHOTS/Insidefoto)
Neguesha vorig jaar toen ze kwam kijken bij een wedstrijd van Balotelli, een paar maanden daarna werd hun relatie beëindigd maar nu zouden ze weer samen zijn (PRO SHOTS/Insidefoto)

Kopgoal in ijshockey
Andrew Shaw schreef gisteren ijshockeygeschiedenis tijdens de finale van de Western Conference tussen de Anaheim Ducks en Chicago Blackhawks. De center van Chicago scoorde in de tweede verlenging namelijk niet met zijn stick, maar maakte een heuse kopgoal.

De Blackhawks gingen na het doelpunt uit hun dak omdat ze door de 3-2 zege de 1-1 stand in de best-of-seven series op de borden zetten, maar de scheidsrechter keurde de goal af. Een geldige treffer moet namelijk altijd van de stick afkomstig zijn. Uiteindelijk kon Chicago alsnog juichen doordat de ploeg toch nog de winnende kon scoren.


Het bijzondere kopdoelpunt (Bron: YouTube/NHL)

Sagan weer lollig op het podium
Peter Sagan werd vorige week woensdag voor de derde keer op rij tweede in een etappe van de Tour of California. De grappenmaker van Tinkoff-Saxo besloot dat het weer eens tijd was voor een podiumgeintje. Ritwinnaar Toms Skujins moest het ontgelden. Sagan stak twee vingers achter het hoofd van de Let. Het is niet de eerste keer dat Sagan podiumgeintjes uithaalt. In 2013 kneep Sagan op het podium van de E3 Prijs een rondemiss in de billen. Het kwam hem op verwijten van seksisme en onvolwassen gedrag te staan.

Wereldrecordhouder Kimetto naar Zwolle

De organisatie van de vijftiende editie van de halve marathon in Zwolle heeft voor de race op 13 juni wereldtopper Dennis Kipruto Kimetto vastgelegd. De 31-jarige Keniaan is sinds vorig jaar september wereldrecordhouder op de hele marathon.

Kimetto liep destijds in Berlijn een tijd van 2:02.57 uur. Met Kimetto verschijnen ook andere prominente atleten als Wilson Kipsang, Geoffrey Mutai en Michael Kipyego aan de start. Kipsang is de loper die voor Kimetto het wereldrecord in handen had.

Honkballers openen Premier 12 tegen Taiwan

Het Nederlands honkbalteam opent de Premier 12 op 9 november tegen Taiwan, dat het toernooi samen met Japan organiseert. Dat heeft de internationale honk- en softbalfederatie (WSBC) bekendgemaakt in Seoul. De andere tegenstanders in poule A zijn Canada, Cuba, Italië en Puerto Rico.

Nederland ontloopt in de groepsfase de Verenigde Staten en Japan, de nummers een en twee van de wereldranglijst. Zij zitten in poule B, samen met de Dominicaanse Republiek, Mexico, Venezuela en Zuid-Korea. Het toernooi opent op 8 november met het duel tussen Japan en Zuid-Korea.

De Premier 12 geldt als het nieuwe WK. De twaalf hoogst genoteerde landen op de wereldranglijst doen er aan mee. Nederland staat vijfde op die ranking. De laatste keer dat het traditionele WK werd georganiseerd was in 2011. Oranje kroonde zich toen in Panama voor het eerst tot wereldkampioen.

McIlroy barst van het zelfvertrouwen

De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy barst momenteel van het zelfvertrouwen. Met vijf klasseringen in de top tien tijdens zijn laatste zes PGA-toernooien, waaronder twee titels, lijkt de 26-jarige nummer één van de wereld in de vorm van zijn leven te verkeren. "Er zijn dit jaar nog drie majors te spelen en zeker twee daarvan liggen me wel qua baan", doelde hij op het Brits Open op St. Andrews in Schotland en het US PGA Championship op Whistling Straits in de staat Wisconsin.

De US Open, het derde major dat nog op het programma staat, wordt dit jaar op Chambers Bay in de staat Washington gespeeld. "Daar ben ik nog een beetje onbekend. Maar die andere twee majors bieden mij prima winstkansen", liet McIlroy weten.

De nog jonge Noord-Ier heeft al vier majors gewonnen in zijn loopbaan. "Ik wil nog heel veel winnen, zeker ook de grote titels. Daarbij staar ik mij niet blind op het aantal hoofdprijzen. Ik wil wel de beste speler van mijn generatie worden."

Gomes langer bij promovendus Watford

Heurelho da Silva Gomes hoopte lange tijd op een terugkeer naar PSV, maar deze stap lijkt nu definitief verleden tijd te zijn. De Braziliaanse goalie heeft zijn contract met het Engelse Watford tot medio 2018 verlengd.

Gomes koos zeven jaar geleden voor een avontuur in Engeland en begon zijn reis bij Tottenham Hotspur. In de eerste jaren stond de keeper nog regelmatig onder de lat, maar dit werd langzaamaan steeds minder. Uiteindelijk verdween hij helemaal uit beeld en kwam vervolgens bij Watford terecht.

Met Watford bewerkstelligde Gomes dit seizoen promotie naar de Premier League. De laatste keer, dat de ploeg uit het gelijknamige stadje op het hoogste niveau speelde, was in het seizoen 2006/2007. De club beëindigde die jaargang uiteindelijk als twintigste en degradeerde weer naar het Championship.


Heurelho da Silva Gomes blijft langer bij Watford (PRO SHOTS / Action Images)

Chiellini: "Geen wrok tegen Suárez"

Giorgio Chiellini heeft naar eigen zeggen geen rancune richting Luis Suárez over het bijtincident op het WK. De Uruguayaan beet de Italiaan vorig jaar zomer in Brazilië in zijn schouder. Het tweetal staat in de finale van de Champions League tussen Juventus en FC Barcelona voor het eerst weer tegenover elkaar. "Dat is voor mij geen enkel probleem", blikte Chiellini woensdag vooruit op dat duel. "Ik hoef niet met hem te praten, ik koester geen wrok."

Juve plaatste zich voor de finale door Real Madrid uit te schakelen en na afloop was de komende clash tussen Chiellini en Suárez direct onderwerp van gesprek. "Sinds we ten koste van Real verder zijn gekomen, vragen mensen me alleen nog naar Suárez", aldus de verdediger. "Ik ga hem gewoon afstoppen zoals ik dat met Karim Benzema heb gedaan. En ik zal Lionel Messi verdedigen zoals ik dat bij Cristiano Ronaldo heb gedaan. Neymar zoals Gareth Bale. Het is voor mij niet anders dan normaal."

Amsterdams restaurant stuurt recensent Volkskrant weg

Mac (no pun) van Dinther, culinair recensent van de Volkskrant, is weggestuurd uit een restaurant, aldus de Volkskrant. Van Dinther schrijft al bijna twintig jaar recensies voor de Volkskrant, maar in het onlangs geopende pop-up Citroën Restaurant in Amsterdam was hij beslist niet welkom.

Van Dinther had zoals altijd een valse naam gebruikt voor de reservering, maar toen hij aankwam bleek de eigenaar van het etablissement hem direct te herkennen van een andere gelegenheid.

"De eigenaar, Niels Wouters, herkende me van een andere gelegenheid. Hij vroeg of ik een recensie kwam schrijven. Toen ik zei: 'Natuurlijk, dat is mijn vak' weigerde hij me binnen te laten. Hij had geen zin in een recensie. De kok evenmin." aldus Van Dinther.

Van Dinther is zeer verbaasd over het voorval. "Het is voor het eerst in mijn bijna 20-jarige loopbaan als restaurantbespreker dat me zoiets is overkomen. Ik ken ook geen voorbeelden van anderen."

Wouters geeft inmiddels toe dat het weigeren van de recensent "een beetje oenig" was. Bang voor negatieve recensies over zijn baksels is Wouters niet. "Onze chef-kok Sander Louwerens is voor de duvel niet bang."

'FC Twente maakt werk van Rutten'

FC Twente hoopt op korte termijn Fred Rutten, die zondagavond werd ontslagen bij Feyenoord, als technisch directeur te strikken. Dat meldt Voetbal International woensdagochtend op de website. De clubleiding van de Tukkers wil nog deze week de onderhandelingen met de 52-jarige coach beginnen. Rutten was eerder tussen 2006 en 2008 werkzaam bij FC Twente in een dubbelfunctie van trainer/technisch directeur.

Rutten, oud-speler van FC Twente, besloot in februari zijn eenjarig contract bij Feyenoord niet te verlengen. Hij verschilde te veel van mening met de Rotterdamse directie over het technische beleid. Door een slechte afronding van de reguliere competitie liep Feyenoord de beoogde derde plaats mis. Rutten werd daarom zondagavond na de blamage bij PEC Zwolle (3-0) op non-actief gezet.

Oud-international Giovanni van Bronckhorst, de voormalige assistent van Rutten, debuteert donderdag als hoofdcoach op de bank in de eerste wedstrijd tegen sc Heerenveen in de play-offs om Europees voetbal.

Cookiemelding: 83% ziet het niet of klikt blind op 'ok'

De 'cookiewet' is door digibeten in de tweede kamer en het Europese Parlement bedacht om 'mensen te beschermen tegen de gruwelen van tekstbestandjes'. Dat de wet onmogelijk op gebruiksvriendelijke manier kan worden geïmplementeerd is al van meet af aan duidelijk, maar uit een poll gehouden onder bijna 2000 respondanten op FOK.nl blijkt dat ruim 83% blind op 'ok' drukt.

Ruim 30% klikte door zonder verder te lezen wat cookies zijn of doen. Ruim 53% deed hetzelfde, maar kan het zich niet eens herinneren. 

Een krappe 16% heeft de cookiemuur daadwerkelijk gezien. 11% ergerde zich eraan, 5,6% interesseert het niet en een schamele 4,8% was blij met de cookiemelding.

Het lijkt erop dat de cookiewet niet alleen voor de grote meerderheid een irritatiefactor is, maar dat deze ook nog eens bijdraagt in het 'klik maar door zonder te lezen' gedrag. En of dat nu zo veilig is vragen we ons af.

FOK! was de eerste site in Nederland die zich volledig aan de cookiewet hield. Dat zorgde de afgelopen drie jaar voor een behoorlijke concurrentievervalsing, omdat de meeste concurrerende sites zich niets van de cookiewet aantrokken.

cookiemuur
cookiemuur

Aziatische MMO Blade & Soul in de winter naar Europa

NCSOFT heeft aangekondigd dat Blade & Soul aankomende winter wordt gelanceerd in Europa en Noord-Amerika. Blade & Soul speelt zich af in een Aziatische, mythologische wereld. In deze wereld staan snelle martial arts-gevechten in een Verre Oosten centraal in een MMO. Sinds de lancering in Azië medio 2012 heeft het daar miljoenen spelers aangetrokken uit Zuid-Korea, China, Taiwan en Japan, als een van de drukker gespeelde MMORPG's wereldwijd.

In de game moeten spelers vechten om de dood van hun gevallen meester te wreken in een klassieke Wuxia verhaallijn. Wuxia, wat letterlijk 'martial held' betekent, is een breed genre binnen de Chinese fictie over de avonturen van martial artists in het aloude China. 

De game probeert wat anders dan de gebruikelijke MMO's, met op actie gebaseerde gevechten met ability combos en een flexibele rollen-systeem waardoor healers niet vereist zijn. Het geeft spelers ook bewegingsvrijheid en mogelijkheden in de game-wereld, met personages die over de bergen springen en door de lucht vliegen.

De eerste Blade & Soul livestream staat gepland voor donderdag 21 mei om 19:00 uur op Twitch. Van alle gamers die zich inschrijven via de website, worden een aantal geselecteerd die toegang krijgen tot de gesloten bèta. Deze bèta staat gepland voor de herfst van 2015 in Europa en Noord-Amerika. Bij de lancering zal de westerse versie van Blade & Soul gelokaliseerd zijn in het Engels, Duits en Frans inclusief de voice-overs. Aanvullende informatie over het business model wordt deze zomer onthuld.

Doc gaat back to the LEGO-future

In een nieuwe video zien we acteur Christopher Lloyd in zijn beroemde rol als Doc Brown uit de Back to the Future-films. Hierin onthult Warner Bros. Interactive Entertainment gameplay van nog meer geliefde karakters die LEGO Dimensions betreden.

LEGO Dimensions verenigt het bouwen van LEGO-blokjes met interactieve gameplay. Naast LEGO Batman, LEGO Gandalf en Wyldstyle, de drie minifiguurhelden die het avontuur beginnen in het spel, kunnen gamers na release hun spel aanpassen naar eigen wens. In het eerste half jaar van 2016 komen er nieuwe sets uit van de al eerder aangekondigde merken als DC Comics Team Pack met LEGO Joker en LEGO Harley Quinn minifiguren, drie extra DC Comics Fun Packs met LEGO Superman, LEGO Aquaman en LEGO Bane minifiguren, Back to the Future Fun Pack met LEGO Doc Brown minifiguur en twee extra LEGO Ninjago Fun Packs met Sensei Wu en Lloyd minifiguren.

Gamers kunnen met de uitbreidingsets alles onderling gebruiken, overal in het spel, in iedere wereld met ieder personage. Spelers kunnen in één keer tot zeven figuurtjes, voertuigen en wapens in de LEGO Dimensions-game brengen door deze op de LEGO Toy Pad te plaatsen en zo cross-overs te maken. De toekomstige uitbreidingset aankopen blijven werken met de LEGO Dimensions-Starter Pack. Andere merken en uitbreidingsets voor 2015 en 2016 worden de komende maanden aangekondigd.

LEGO Dimensions staat gepland voor release op 29 september en komt uit op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en Wii U.

Derde uitbreiding van The Evil Within laat zich zien

Vandaag wordt de nieuwe gameplay trailer voor The Evil Within: The Executioner vrijgegeven. The Executioner is de derde en laatste add-on voor The Evil Within  en zal op dinsdag 26 mei beschikbaar zijn.

The Executioner plaatst je in een reeks battle arenas vanuit het perspectief van The Keeper. Gewapend met de hamer die hem kenmerkt, zul je het als The Keeper moeten opnemen tegen het keur van vijanden uit The Evil Within om nieuwe wapens en upgrades te verdienen. Tegen de setting van the Manor House op het Victoriano Domein, zul je in het in The Executioner in melee combat moeten uitvechten en het verhaal ontdekken van een man die verplicht werd om The Keeper te worden.

The Executioner is het laatste deel dat bij de Season pass van The Evil Within hoort. De Season Pass kost € 19,99 en bevat alle 3 de add-ons, inlcusief de eerste twee DLC's: The Evil Within: The Assignment en The Evil Within: The Consequence. De Season Pass voor The Evil Within is beschikbaar voor PSN, Xbox Live en PC. The Executioner is ook afzonderlijk verkrijgbaar voor € 4,99.

Moody's somber over Grieks bankensysteem

Moody's is somber over het Griekse bankensysteem. Dat meldde de kredietbeoordelaar woensdag in een rapport. Volgens de firma zijn de vooruitzichten voor het bankensysteem negatief, vooral als gevolg van de acute verslechtering van de financiering en liquiditeit van de banken.

Zo halen veel Grieken uit angst voor een faillissement van het land geld weg bij de banken om het elders te stallen. Sinds december 2014 werd er volgens Moody's al voor ruim 30 miljard euro bij de banken opgenomen. Daarbij dreigen de banken nog meer in de problemen te komen door de slechte economische vooruitzichten van het land.

Moody's voorziet geen verbetering voor de banken in de komende twaalf tot achttien maanden. Volgens de kredietbeoordelaar is er zelfs een gerede kans dat er beperkingen worden opgelegd bij het kapitaalverkeer zoals limieten bij het opnemen van geld.

Plasticopruimer volgend jaar aan het werk

De uitvinding van de jonge Nederlander Boyan Slat om de plastic soep in oceanen op te ruimen, gaat vanaf volgend jaar echt aan het werk. Slat maakte woensdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bekend dat zijn organisatie The Ocean Cleanup in het voorjaar van 2016 de eerste plasticvanger inzet, waarschijnlijk bij het eiland Tsushima tussen Japan en Zuid-Korea.

Het opruimsysteem wordt 2 kilometer lang en moet plastic in het water opvangen voordat het de kust van Tsushima bereikt. Op het eiland, waar ongeveer 40.000 mensen wonen, spoelt jaarlijks ongeveer een kubieke meter plastic per inwoner aan, aldus Slat.

Slat richtte The Ocean Cleanup op in 2013, om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen. Het project is bekostigd uit crowdfunding; 138.000 mensen uit 160 landen brachten 2 miljoen dollar op, meldt Slat. De oud-student van de TU Delft kreeg vorig jaar de VN-milieuprijs Champions of the Earth.

'2014 was goed jaar voor overheidsfinanciën'

2014 was een goed jaar voor de overheidsfinanciën. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag in de Tweede Kamer bij de aanbieding van het financieel jaarverslag van het Rijk over vorig jaar.

2014 was het eerste jaar waar dit kabinet van VVD en PvdA een begroting voor had opgesteld, op Prinsjesdag 2013. Voor veel Nederlanders was het nog een moeilijk jaar, zei Dijsselbloem. Te veel mensen verloren hun baan, te veel ondernemers kwamen in de knel en nog veel te veel huizen stonden 'onder water'.

"Maar er waren ook lichtpunten en die waren een stuk feller dan verwacht. Het economisch herstel dat in 2013 begon, zette door. Nu we de cijfers hebben, kunnen we zonder voorbehoud zeggen dat 2014 een goed jaar was voor de overheidsfinanciën", aldus Dijsselbloem bij de aanbieding van de stapel stukken in de Kamer.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Onderschepte kaaimannen weer naar huis

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft deze maand 74 brilkaaimannen teruggestuurd naar Guyana. De dieren maakten deel uit van een zending van tweehonderd stuks met bestemming Oekraïne. De zending werd al in december 2013 tijdens een tussenlanding op Schiphol onderschept. Op dat moment waren al 48 dieren overleden.

Er zijn destijds geen aanhoudingen verricht. De beesten zaten opgesloten in kratten, aldus een woordvoerder van de dienst.

De kaaimannen werden bij een gespecialiseerde opvang, Reptielenzoo Iguana in Vlissingen, ondergebracht en verzorgd. Ondanks goede zorg zijn er nog 98 doodgegaan, omdat door onderkoeling inwendige schade was ontstaan aan de organen. Ook leidde zuurstofgebrek tot hersenschade.

De RVO.nl werkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder meer toe op het vervoer van dieren.

'Zayn wilde meer tijd met vriendin'

Zayn Malik besloot onlangs uit One Direction te stappen vanwege zijn vriendin Perrie Edwards. Oud-collega Liam Payne vertelt radiozender Capital FM woensdag dat Zayn meer tijde wilde doorbrengen met zijn familie en zijn aanstaande. Dat kon hij niet zolang hij onderdeel uitmaakte van de band.

"Dat vinden wij prima", vervolgt Payne. "Hij moest door, hij vond zijn tijd in de band op een gegeven moment minder leuk dan aan het begin", aldus Liam.

Deze week reageerde One Direction voor het eerst in een interview op het vertrek van Zayn. De mannen bekenden dat ze eerst 'boos en verrast' waren. Maar nu voelen ze geen wrok meer tegenover Malik. "We wensen hem het beste en we gaan gewoon verder", zei Liam bij dat interview.

Zayn Malik stapte eind maart uit de band. Hij liet weten dat hij het leven van een normale 22-jarige wilde leiden.

VN organiseren eind mei vredestop Jemen

De Verenigde Naties organiseren deze maand nog een top om een oplossing te vinden voor de crisis in Jemen. De vredesgesprekken moeten 28 mei in Genève beginnen, lieten de VN woensdag weten.

VN-chef Ban Ki-moon heeft alle partijen opgeroepen 'zonder eisen vooraf' aan te schuiven. De enige manier om een eind te maken aan de strijd in Jemen is door middel van 'politieke overeenstemming', zei hij.

De internationaal erkende regering van Jemen, die onder leiding staat van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi, heeft nog niet officieel op de aankondiging gereageerd. Een bron zei wel dat Hadi bij zijn eis blijft dat de Houthi's zich eerst moeten terugtrekken uit de steden en dorpen die ze sinds vorig jaar hebben veroverd. De VN-Veiligheidsraad stelde eerder al dezelfde voorwaarde voor gesprekken.

Het is onduidelijk of de sjiitische Houthi-rebellen van plan zijn mee te doen aan het overleg. Een gespreksronde vorige week in de Saudische hoofdstad Riyad werd door de Houthi's geboycot.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie die tegen de Houthi's strijdt, voerde woensdag opnieuw luchtaanvallen uit in Jemen. In zeker vijf provincies in het noorden van het land werden bombardementen uitgevoerd. De Houthi's zetten de strijd ook voort. Bij beschietingen in de zuidelijke havenstad Aden viel woensdag een dode en drie gewonden.

De VN schatten dat het conflict in Jemen sinds 19 maart aan zeker 1820 mensen het leven heeft gekost. Een half miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

'Nieuwe vriendin voor Jim Carrey'

Jim Carrey heeft een nieuwe vriendin. Althans, dat denk Daily Mail. De krant heeft foto's op de website staan waarop te zien is dat Jim hand in hand met een vrouw in New York loopt.

De 53-jarige Jim, die momenteel een flinke baard heeft, werd gespot met een jonge brunette. Wie de vrouw is, is bij de krant niet bekend.

Carey had hiervoor relaties met onder anderen January Jones, Renee Zellweger, Laurie Holden en Jenny McCarthy. Hij trouwde ook twee keer, in 1987 gaf hij zijn jawoord aan Melissa Womer en in 1995 trouwde de acteur met Lauren Holly.

'EU-landen moeten nu iets doen'

De Europese lidstaten moeten nu echt handelen bij de aanpak van de vluchtelingenstroom naar Europa en in het bijzonder rond de Middellandse Zee. De landen dralen veel te veel, meent een groot deel van het Europees Parlement (EP). De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in het EP spraken woensdag tijdens een debat in Straatsburg hun steun uit voor de plannen van Brussel voor onder meer de verplichte verdeling van asielzoekers over heel Europa.

Of de Europese landen zich iets aantrekken van de oproep, is maar zeer de vraag. Steeds meer landen uitten openlijk hun bezwaren tegen de plannen. De Hongaarse premier Viktor Orban noemde de quotaplannen ,,absurd, bijna krankzinnig''. Ook Frankrijk, Spanje en Polen uitten bezwaren en daarmee zou de teller van landen met minimaal opmerkingen of vraagtekens over de plannen al op dertien staan.

Zorgen om Hells Angels in Kerkrade blijven

De gemeente Kerkrade, politie en justitie hebben maatregelen genomen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen, nu de Hells Angels zich niet uit het Limburgse stadje laten verjagen. Waaruit die maatregelen bestaan, wilde een woordvoerder van de gemeente woensdag niet zeggen.

Hoewel burgemeester Jos Som het café van de Hells Angels aan de Markt in Kerkrade afgelopen week liet dichtspijkeren, blijven de 'Angels' hun weg vinden naar de Limburgse gemeente. Sindsdien wordt de woning van Som permanent door de politie bewaakt.

De Hells Angels hebben nu een adres gevonden aan de Pannesheiderweg. Op dat adres woont een lid van de motorclub of iemand die ermee gelieerd is. "Ons is bekend dat daar clubleden worden ontvangen", zei een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag.

OM: doden travestiet Groningen was noodweer

De 61-jarige man die werd verdacht van het doden van een 31-jarige travestiet in de Groninger wijk Lewenborg wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie is uit het onderzoek gebleken dat er wel geweld is gebruikt, maar dat de verdachte heeft gehandeld uit noodweer.

Ook is volgens het OM niet gebleken dat de man is overleden als gevolg van het geweld. Verdovende middelen kunnen een rol hebben gespeeld. Het slachtoffer overleed enkele dagen later.

Volgens de politie hebben de mannen ruzie gehad in de woning van de 61-jarige. Ze waren bekenden van elkaar en troffen elkaar geregeld, aldus het OM.

Op de fatale avond was de 31-jarige travestiet agressief en gewelddadig tegen de oudere man. Die moest zich daardoor verdedigen.

Hogere strafeis voor overval toerist Curaçao

Overvallers die het op Curaçao, Sint Maarten en de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorzien hebben op toeristen, krijgen vanaf volgende maand extra hoge strafeisen te horen. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM).

Met ingang van juni gaat de strafeis voor het overvallen van een toerist met een derde omhoog. Met de aanscherping van de regels wil het OM een halt toeroepen aan de stijging van veelal gewelddadige overvallen op de eilanden.

Duitse treinstaking treft vooral intercity's

Door de treinstaking in Duitsland valt woensdag ongeveer twee derde van de intercity's uit. In het regionale vervoer is de staking minder voelbaar, aldus Duitse media. Miljoenen mensen hebben last van de staking. Achter de schermen gaan het spoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) en de bonden verder met de onderhandelingen die dinsdag vastliepen.

De werkonderbreking in het passagiersvervoer begon woensdagochtend rond 02.00 uur. De staking in het goederenvervoer kwam dinsdag al op gang. De machinisten eisen onder meer meer loon en een inkorting van de werkweek.

De machinisten hebben al enkele keren gestaakt. Er is voor de huidige actie geen einddatum gemeld. Het ziet ernaar uit dat de bonden de staking in het komende pinksterweekeinde door willen zetten als de onderhandelingen op niets uitlopen. Volgens DB worden daarmee "zonder nut en zonder noodzaak" miljoenen mensen getroffen.

Auto tegen boom, bestuurder overleden

De bestuurder van een auto is woensdagochtend in Schinveld om het leven gekomen door een verkeersongeval. Volgens de politie is de auto waarin het slachtoffer reed, door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en tegen een boom gebotst.

Het ongeval gebeurde rond 10.30 uur op de Heidedwarsstraat in het Limburgse dorp. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Bij het ongeval waren voor zover bekend geen andere verkeersdeelnemers betrokken. Over de identiteit van het slachtoffer kan de politie nog niets zeggen.

Deel leukemiepatiënten kan zonder medicatie

Sommige mensen die een vorm van chronische leukemie hebben, kunnen veilig stoppen met hun medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van internist-hematoloog Noortje Thielen van het VUmc, die donderdag promoveert op dit onderwerp. Stoppen met zogeheten TKI's is fijn voor de patiënten, omdat zij dan geen last meer hebben van de bijwerkingen. Daarnaast betekent het een besparing op de kosten voor de gezondheidszorg, want de medicijnen kosten tienduizenden euro's per patiënt per jaar.

Patiënten die bijzonder goed reageren op de medicijnen, komen in aanmerking om ermee te stoppen. De ziekte - voluit chronische myeloïde leukemie (CML) - zit dan als het ware nog op waakvlamniveau, legt Thielen uit. Als de ziekte na een half jaar niet is opgevlamd, kan een patiënt vaak helemaal zonder TKI's verder. Jaarlijks krijgen ongeveer 130 Nederlanders deze chronische leukemie.

Advocaat verwacht vervolging truckchauffeur

Het Openbaar Ministerie gaat Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek inreed, waarschijnlijk vervolgen voor dood door schuld. Dat verwacht zijn raadsman Rob Oude Breuil, zo zei hij woensdag tegen het ANP. "Maar het gaat niet zozeer om de vervolging als wel om wat de rechter daarvan vindt."

Mario D. is het volgens zijn advocaat niet eens met de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op het kleine parkeerterrein waar de fatale stunt plaatshad. "Het gaspedaal van de truck bleef hangen. De gevolgen daarvan waren op een veel groter terrein niet anders geweest. Bovendien is het stuntteam gewend om te werken op dit soort terreintjes. Mario D. kon zich daar prima mee redden", aldus Oude Breuil.

Handelaar 'flash crash' blijft in cel

De beurshandelaar die in Groot-Brittannië is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde flash crash op Wall Street, blijft vastzitten omdat er een kans bestaat dat hij vlucht. Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald.

De rechter besloot woensdag de borg onveranderd te houden op 5 miljoen pond (7 miljoen euro). De in april opgepakte handelaar, Navinder Singh Sarao, had verzocht om een verlaging van de borg omdat hij dat bedrag niet zou kunnen betalen. Dat verzoek is verworpen omdat er geen zekerheid is dat hij niet op de vlucht slaat, aldus de rechter.

Op 6 mei 2010 ging de toonaangevende Dow-Jonesindex in een paar minuten tijd zeer sterk omlaag, waarna de index alweer snel flink herstel liet zien. Sarao wordt verdacht van fraude en marktmanipulatie bij de flash crash. De Amerikaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Vijf UWV-vestigingen regio Amsterdam sluiten

UWV WERKbedrijf sluit binnenkort de vestigingen in Amstelveen, Hoofddorp en drie in Amsterdam. Voor persoonlijk contact met werkzoekenden blijft er vanaf 1 juni een Amsterdamse regiovestiging over.

Het UWV brengt het aantal werkpleinen dit jaar terug van honderd naar dertig. Werkzoekenden en werkgevers doen steeds vaker online zaken met het UWV.

De vestigingen in Amstelveeen, Hoofddorp en de filialen aan de Jan van Galenstraat en het Buikslotermeerplein in Amsterdam sluiten per 29 mei, kondigde een woordvoerster van het district Groot Amsterdam woensdag aan. In de eerste week van juni sluit ook de vestiging aan de Weesperstraat in het centrum van de hoofdstad, waarna UWV alle persoonlijke contacten afhandelt in de regiovestiging aan de Delflandlaan.

Zeker 29 verdachten in zedenzaak vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg gaat zeker 29 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak vervolgen. Zij worden verdacht van seks met een minderjarig meisje, maakte het OM woensdag bekend.

In totaal heeft justitie inmiddels 61 verdachten gehoord. Ze moet over zo'n tien verdachten nog een beslissing nemen. De overige zaken worden geseponeerd. Twee mannen pleegden zelfmoord na de publiciteit rond de zaak.

Naar verwachting moeten de 29 verdachten zich tussen 8 en 18 juli voor de rechter verantwoorden.

Wanneer de hoofdverdachte moet voorkomen, vermeend loverboy Armin A., is nog onbekend.

Justitie verdenkt A. van het mogelijk maken van prostitutie van een zestienjarig meisje in onder meer een hotel in Valkenburg.

Zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog Jansen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig neuroloog Ernst Jansen. Jansen werd in eerste aanleg uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar cel wegens onder meer het stellen van verkeerde diagnoses. Zowel de ex-neuroloog als het OM ging daartegen in beroep.

Volgens deskundigen is Jansen verminderd toerekeningsvatbaar, mede door een verslaving aan verdovende middelen. Het OM vindt dat echter geen reden om de strafmaat bij te stellen.

Jonge verdachte bosbrand Chaam voorlopig vrij

De zestienjarige jongen die maandag werd opgepakt voor brandstichting in de bossen bij het Brabantse Chaam, is woensdag vrijgelaten. Hoewel hij nog wel wordt verdacht van het aanstichten van de grote natuurbrand, is hij vanwege zijn leeftijd op vrije voeten gesteld. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) weten.

De puber uit Breda werd gearresteerd na een tip. Over de manier waarop hij brand zou hebben gesticht en zijn mogelijke motieven willen het OM en de politie niets kwijt.

Het vuur verschroeide zondag zo'n 60 hectare van het gebied. Doordat de humuslaag nog smeulde, laaide het vuur daarna herhaaldelijk op. Pas dinsdagavond kon de brandweer inrukken. Staatsbosbeheer blijft het gebied in de gaten houden.

Lekker tienermeisje tankt naakt

Liana Klewtsowa heeft een bijzonder smakelijke manier gevonden om te protesteren tegen Poetin. De negentienjarige Russin is namelijk geheel naakt gaan tanken.

Klewtsowa vindt de Russische eindbaas op zijn zachtst gezegd kut. Door de beste man blijven de benzineprijzen maar stijgen in het immense land. Reden genoeg om in Irkutsk uit de kleren te gaan.

Volgens haar (en uw verslaggever) gaat het hier wel om functioneel naakt. Ze wil zichzelf dan ook absoluut niet vergelijken met de dames van Femen.  "Ik gooi me niet naakt op agenten of ik ga ook niet optreden in kerken", aldus de mooie blondine.

"Ik let er steeds voor op dat ik geen wetten overtreed. Bovendien doe ik het altijd 's nachts omdat ik geen toevallige passanten als kinderen en ouderen wil choqueren. Dat wil ik sowieso niet doen, wat ik wél wil, is dat de problemen in ons land opgelost raken."

Kijk hieronder voor de foto, en let vooral niet op die kerel:

Achttien illegale Afghanen op veerboot

Aan boord van de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich heeft de marechaussee deze week achttien illegale Afghanen aangetroffen. De Poolse chauffeur van een vrachtwagen is opgepakt voor mensensmokkel, maakte de marechaussee woensdag bekend.

Een speurhond, getraind om menselijke geuren te herkennen, sloeg aan bij een vrachtwagen die op de ferry klaarstond voor vertrek naar Harwich. De rederij waarschuwde daarop de marechaussee. Die ontdekte in de trailer achttien Afghanen tussen 16 en 65 jaar die zich hadden verstopt tussen de lading. Ze hebben asiel aangevraagd en zijn ter beschikking gesteld aan de IND.

Vorige week onderschepte de marechaussee negen Albanese vreemdelingen in een vrachtwagen die de overtocht naar Engeland zou maken. Ook in dat geval werd een Poolse chauffeur gearresteerd voor mensensmokkel.

Oppositie eens met kritiek Rekenkamer

Oppositiepartijen als D66 en GroenLinks zijn het eens met de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de uitvoering van kabinetsmaatregelen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees leest in de rapporten een hard oordeel over de rol van het kabinet bij de uitvoering door de Sociale Verzekeringsbank SVB van de persoonsgebonden budgetten. ,,Daardoor zijn veel mensen de afgelopen maanden serieus in de problemen gekomen. Het kabinet heeft niet goed gekeken of de uitvoering wel kon, het kabinet was laat op de hoogte van de problemen en had geen goed beeld van de stand van zaken bij de SVB.''

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver stelt dat de problemen van mensen ,,door het kabinetsbeleid alleen maar zijn toegenomen''.

Ruim 1400 verdachten in Brits misbruikschandaal

De Britse politie heeft bij onderzoek naar kindermisbruik meer dan veertienhonderd verdachten geïdentificeerd, onder wie veel beroemdheden en politici. Dat heeft de nationale politie woensdag meegedeeld.

Onder de verdachten zijn 261 bekende Britten, aldus de politie, onder wie 76 politici, 135 mensen uit de film-, televisie- en radiowereld en 43 uit de muziekindustrie. De meeste andere verdachten werkten in scholen, kindertehuizen en religieuze instellingen. Van het totale aantal verdachten zijn er 216 niet meer in leven.

Het ongekende aantal verdenkingen vloeit voort uit onthullingen over het omvangrijke misbruik door de inmiddels overleden Britse entertainer Jimmy Savile. Na zijn dood in 2011 bleek dat hij zich decennialang had vergrepen aan minderjarigen. Later volgden onderzoeken naar en veroordelingen van andere bekende Britten, die hun positie hadden aangewend om zich ongestraft schuldig te maken aan misbruik.

Volgens minister van binnenlandse zaken Theresa May zal het aantal verdachten vrijwel zeker nog oplopen. Daarnaast wordt een onderzoek geopend naar openbare instellingen die vanaf de jaren zeventig beschuldigingen van misbruik hebben genegeerd of in de doofpot hebben gestoken.

Automobilist na achtervolging omgekomen

De 32-jarige automobilist uit Brunssum is woensdagochtend in Schinveld om het leven gekomen door een botsing tegen een boom. Dat gebeurde toen hij op de vlucht was voor de politie, die hem vlak daarvoor had achtervolgd.

Het ongeval vond plaats rond 10.30 uur op de Heidedwarsstraat in het Limburgse dorp. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De bestuurder gaf gas toen de politie hem op de Julianastraat wilde controleren. De politie zette de achtervolging in, maar gaf die bij een wegversmalling op. De verdachte reed met hoge snelheid door. Toen de agenten hem later vonden, was hij tegen een boom gereden.

Proef met antivries-asfalt in Zuid-Holland

Asfalt dat tot min 5 graden Celsius vrij blijft van bevriezing. De provincie Zuid-Holland begint een proef met het nieuwe wegdek op een fietspad in Naaldwijk.

De provincie zegt dat het antivries-asfalt niet alleen veiliger is voor fietsers, maar ook goedkoper. Onder meer omdat veel minder vaak hoeft te worden gestrooid. Dat is ook beter voor het milieu.

Aannemer Mourik Groot-Ammers heeft het asfalt zo samengesteld, dat het zout afscheidt bij temperaturen onder het vriespunt. Komende maand wordt een laag aangebracht op een fietsverbinding over het Vlietpolderplein in Naaldwijk, volgens de provincie een primeur in Nederland.

De proef gaat tien jaar duren. Dat is de economische afschrijvingstermijn van de toplaag van het asfalt. In die tussentijd wordt bekeken of het ook op autowegen kan.

Metro wil warenhuistak Kaufhof verkopen

Het Duitse detailhandelsbedrijf Metro wil zijn warenhuistak Kaufhof verkopen en voert daar gesprekken over. Dat bevestigde de onderneming woensdag.

Het moederbedrijf van Media Markt en Makro gaf daarbij aan dat er ,,verschillende discussies plaatsvinden'', maar er nog geen beslissingen zijn genomen. Potentiële kopers hebben nog geen biedingen of strategische plannen bij Metro neergelegd, zo stelde de onderneming.

De verklaring van Metro volgde op berichten dat Signa Retail, eigendom van de Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Rene Benko, interesse had getoond. Volgens het Duitse blad Manager Magazine zou Benko circa 2,7 miljard euro voor Kaufhof overhebben, terwijl het eveneens Duitse Handelsblatt sprak van circa 2,9 miljard euro.

'Dikke tieten = perfecte relatie'

Beste dames, willen jullie zolang mogelijk van je mannetje genieten? Schaf dan zo snel mogelijk een paar dikke tieten aan. Volgens een stel uit Florida is de sleutel tot een succesvolle relatie namelijk een flinke voorgevel.

Gisteren verschenen Ivan en Victoria Lecasque in het tv-programma This Morning. Hierin vertelden de Amerikanen wat hun huwelijk tot een succes heeft gemaakt.

Ivan vroeg zijn vrouw in 2008, ze waren net vier jaar samen, of ze naar de plastisch schirurg wilde gaan om haar boezem te vergroten. De beste man is namelijk gek op beste prammen, en beweerde dat het hem een stuk vrolijker zou stemmen. Zo gezegd, zo gedaan.

"Eerst was ik natuurlijk boos", aldus Victoria. "Hij moest me maar nemen zoals ik was. Ik ging toch overstag, en ben nu na drie kinderen nog steeds een lekker wijf."

Inmiddels is het mokkel al vier keer onder het mes geweest. Dankzij siliconen heeft ze nu een onnatuurlijke cup 60K. En daar heeft ze geen seconde spijt van.

Sterker nog: het stel heeft samen een boek geschreven me als titel 'I Love You. Now Get Bigger Breasts! The Convince Her Manual'. Het boek is een groots succes, en naar verluidt heeft menig man zijn vrouw al weten te overtuigen haar voorgevel te laten verbouwen. Nu alleen uw schrijver zelf nog.

Update 16.40:
De dame in kwestie blijkt behoorlijk te soppen op aandacht. Ze heeft namelijk ook naaktfoto's van zichzelf laten maken. Deze kiekjes, zwaar NSFW natuurlijk, vind je hier.


Een stukje uit het interview

Arrestaties na ramkraken en diefstallen

Met de arrestatie van vier mensen uit Groningen, Hoogezand en Siddeburen denkt de politie een deel van de ram- en kluiskraken in de provincie Groningen te hebben opgelost. De verdachten van tussen de 24 en 38 jaar oud zijn dinsdagochtend ingerekend, maakte de politie woensdag bekend.

Sinds het begin van dit jaar waren er tientallen kluiskraken bij bedrijven zoals winkels en horecagelegenheden, een flinke toename vergeleken met vorig jaar. Ook waren er meer ramkraken bij winkels en tankstations.

Volgens de politie zijn de vier verdachten niet voor alle ram- en kluiskraken verantwoordelijk. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Khamenei: geen inspecties bij legerbases

Inspecties op legerbases of interviews met Iraanse wetenschappers kunnen onder geen beding deel uitmaken van een nucleair akkoord met het Westen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei woensdag gezegd.

In een toespraak voor een groep bevelhebbers in het leger zei Khamenei dat Iran 'dwang en buitensporige eisen' zal weerstaan.

De leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland onderhandelen al maanden met Iran over het atoomprogramma van dat land. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een atoomwapen te werken en wil dat het atoomprogramma wordt ingeperkt. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen Iran worden teruggeschroefd. De onderhandelaars hopen voor 30 juni een akkoord te sluiten.

De uitspraak van Khamenei kan tot complicaties leiden bij de onderhandelingen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt namelijk dat Iran inspecteurs van de VN moet toelaten op alle 'verdachte locaties'. Volgens de ayatollah blijven de Amerikanen telkens met nieuwe eisen komen. "De schaamteloze en onbeschofte vijand verwacht dat we ze met onze wetenschappers laten praten over een fundamentele lokale prestatie, maar dat gaat niet gebeuren", zei Khamenei.

Ali Akbar Velayati, een adviseur van Khamenei, zei eerder deze week ook dat de Verenigde Staten met nieuwe eisen komen nu de deadline voor een deal in zicht komt. "Ze blijven erop aandringen onze grenzen te overschrijden. Dit begint een obstakel te worden."

Ricciardo: "RB11 geen hoogvlieger"

Red Bull-coureur Daniel Ricciardo vindt dat zijn Formule 1-auto voor het seizoen 2015 geen hoogvlieger is. Volgens de Australiër komen de problemen niet alleen door de motor van Renault, maar ook doordat de RB11 zelf minder is dan zijn voorgangers, zo meldde hij aan Autosport.

Ricciardo: "In de snelle bochten zijn we bij lange niet niet het snelste, dus we staan er eigenlijk in geen één opzicht optimaal voor. Vorig jaar kwamen we ook motorvermogen te kort, maar konden we daarvoor compenseren doordat we toen wel erg sterk waren in de snelle bochten. We lijken ons op dat vlak niet verbeterd te hebben. Het lijkt er zelfs op dat we over de hele lijn minder competitief zijn. Op bepaalde circuits kunnen we wel min of meer aanhaken, maar het ziet er niet naar uit dat we op een specifiek type baan ineens het sterkste team zullen zijn."

Vorig jaar wist Ricciardo met de RB10 drie overwinningen te boeken. De Australiër profiteerde toen optimaal van de problemen bij Mercedes en buitte de sterke punten van de Red Bull goed uit. Ook in het verleden lukte dit met Sebastian Vettel, maar dit seizoen moet Red Bull genoegen nemen met de positie van vierde team achter Mercedes, Ferrari en Williams.

Dries Roelvink wil naar het Songfestival

Dries Roelvink wil volgend jaar namens Nederland meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De zanger is er zeker van dat hij het ver zou kunnen schoppen in het liedjesfestijn, vertelt hij aan Bekende Buren.

"Ik begrijp best wel dat er veel mensen op Twitter gisteren als grap schreven: 'Waarom sturen we volgend jaar Dries niet?'. Ik denk dat ik een goede zou zijn. Kijk, de mensen kennen mij vooral van de gezellige meezingers, die ik in het land tijdens mijn optredens breng", aldus Dries.

Dries verwacht dat hij ver kan komen omdat zijn grootste kracht bij Engelstalige power ballads ligt, zoals zijn nummer I Know. "Ik denk dat ik zeker niet kansloos zou zijn, als ik volgend jaar met een soort van power ballad zou worden uitgezonden."

Dries Roelvink (Foto: Novum)
Dries Roelvink (Foto: Novum)

'Collectieve schadeclaim tegen SVB'

Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorghuis Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim voor tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Woensdagmiddag komen de partijen voor het eerst bij elkaar. Dat heeft Beelen woensdag laten weten.

"Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen, na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade", stelt Beelen.

Volgens haar gaat er nog altijd van alles mis met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten door de SVB. Zo worden er verkeerde bedragen overgemaakt, dubbele betalingen gedaan, of bedragen overgeboekt waar niks bij staat.

Eerder op de dag werd bekend dat de SVB Beelen geheimhouding had opgelegd gekregen in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat gebeurde nadat zij in maart dreigde naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen.

'Geen zicht op extra geld voor betere leraren'

Het is niet duidelijk wat scholen doen met de ongeveer 1,2 miljard euro die het kabinet in 2014 beschikbaar heeft gesteld voor de verbetering van leraren. De scholen mogen zelf beslissen hoeveel extra geld zij in de professionalisering steken. Niet bekend is of zij dat ook echt doen, dus is ook niet aan te geven of de kwaliteit van het onderwijs erop vooruit is gegaan.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer woensdag in het jaarlijkse onderzoek naar de uitgaven van ministeries. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs maakte vorig jaar afspraken over de extra investering waarmee leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zich verder kunnen ontwikkelen.

De Rekenkamer wijst erop dat de scholen niet altijd inzicht geven in hun onderwijsprestaties, bijvoorbeeld in hun jaarverslagen, terwijl dat wel mogelijk is.

Campagne tegen criminaliteit op boerderij

Boeren en tuinders krijgen steeds vaker te maken met criminaliteit op hun bedrijf. Diefstal van diesel en materialen komt geregeld voor, maar bijvoorbeeld ook van machines en gereedschap. Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland is daarom in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne begonnen om hier iets aan te doen.

Agrarische ondernemers kunnen gratis een scan laten maken door het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV), zodat zij met adviezen en tips aan de slag kunnen om de best passende preventieve maatregelen te nemen. Door een nieuwe regeling van het ministerie kunnen boeren en tuinders de helft van hun investering terugkrijgen als zij producten aanschaffen zoals een opritverklikker, dieseltankalarm, hang- en sluitwerk en een bewakingscamera.

Het startsein voor de campagne werd woensdag gegeven op een boerderij in Hazerswoude door LTO-voorzitter Albert Jan Maat en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Miljoen bezoeken meer met Museumkaart

De musea in Nederland hebben afgelopen jaar 7,5 miljoen keer iemand met een Museumkaart op zak over de vloer gehad. In 2013 waren dat nog 6,4 miljoen bezoeken, liet de Museumvereniging woensdag weten.

De stijging is te danken aan een groter aantal Museumkaarthouders die bovendien vaker kwamen. In 2014 waren 1,1 miljoen mensen in het bezit van de kaart, waarmee je een jaar lang toegang krijgt tot vierhonderd musea. In 2012 waren er nog 900.000 kaarthouders. De Museumvereniging rekent voor dit jaar op 1,2 miljoen bezitters van de Museumkaart.

Door het succes van de kaart kregen musea vorig jaar een vergoeding uitgekeerd van 44,1 miljoen euro, tegenover 37,6 miljoen euro een jaar eerder. Voor elk bezoek met de Museumkaart ontvangt het desbetreffende museum een vergoeding van 60 procent van de gemiddelde toegangsprijs.

Motorcoureur Boerboom rijdt TT Assen

Motorcoureur Jorel Boerboom maakt volgende maand zijn debuut in de TT van Assen. De 's-Gravenzander kreeg van de organisatie een wildcard om in de Moto3-klasse deel te nemen aan de race.

"Ik vind het heel gaaf, het is een droom die uitkomt", aldus de zeventienjarige Boerboom. De Nederlander neemt geen genoegen met een optreden als figurant. "Ik wil meestrijden voor de punten. Daar ga ik 100 procent mijn best voor doen."

Dit seizoen komt Boerboom uit in de Moto3-categorie van het British Superbike-kampioenschap. Daarin bekleedt hij na vijf races de vijfde plaats in het klassement, met een vierde positie als beste resultaat.

Dinsdag werd al bekend dat Jasper Iwema met een wildcard mag meedoen in de Moto2-race in Assen. Het TT-weekend vindt plaats van 25 tot en met 27 juni.

Hamilton verlengt contract bij Mercedes

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft zijn contract bij Mercedes met drie jaar verlengd. De regerend wereldkampioen zal nu tot eind 2018 verbonden blijven aan het team uit Brackley. Naar verluidt gaat hij in drie seizoenen tijd 100 miljoen pond (140 miljoen euro) verdienen.

De 30-jarige Hamilton kwam begin 2013 in dienst bij Mercedes en had een contract dat hem hem in totaal 60 miljoen pond (84 miljoen euro) opleverde. Na lang onderhandelen is er aan de vooravond van het raceweekend van Monaco een deal bereikt die de Brit tot de best verdienende Formule 1-coureurs laat behoren, samen met Ferrari-coureur Sebastian Vettel en McLaren-rijder Fernando Alonso.

Hamilton is blij dat de deal eindelijk rond is. "Mercedes is mijn thuis en ik ben dan ook zeer blij dat ik hier nog drie jaar langer mag zijn. Dit bedrijf ademt racen, van de directie tot in de fabriek en is zeer hongerig om te winnen. Na het succes van vorig jaar is die honger groter dan ooit en dat geldt ook voor mij. De Mercedes die ik nu rijdt is de beste die ik ooit heb gehad, het is fantastisch om ieder weekend op de limiet te kunnen gaan en te vechten voor de overwinning. Mercedes steunt mij al sinds 1998 en ik ben er trots op dat dit contract ervoor zorgt dat ik in 2018 de twintig jaar met Mercedes bereik."

Vorig jaar verlengde Mercedes het contract met Hamiltons teamgenoot Nico Rosberg al. Dit betekent dat het rijdersduo tot in ieder geval 2017 aan elkaar gekoppeld zal blijven.

Neem een kijkje achter de schermen bij Ninja Theory

Ninja Theory werkt hard aan hun nieuwe PlayStation 4 en pc game genaamd Hellblade. Ze hebben al meerdere keren een blik achter de schermen gegeven, maar vandaag is de game ook echt in actie te zien.

Het laat zien dat de ontwikkelaars bezig zijn met het ontwikkelen van een zogeheten vertical slice demo van de game. Het zal ongeveer 10 tot 15 minuten lang zijn en wordt getoond achter gesloten deuren bij Judge's Week voorafgaand aan E3. Mensen die niet achter die gesloten deuren thuis horen krijgen dus niet veel te zien en zullen moeten wacht tot 10 juni, wanneer Ninja Theory gameplay en meer zal tonen aan de rest van de wereld.

Man betrapt op eten vrouwenpoep

In Guangdong is een ransaap betrapt op het damestoilet. De Chinees was net een portie vrouwenpoep aan het verorberen.

Het verhaal wordt vandaag uit de doeken gedaan door een Chinese verslaggeefster. Toen zij naar de plee wilde, zag ze een kerel met zijn kop in de toiletpot. Vol walging draaide ze zich om en liep weg.

Als goede journaliste besloot ze de vieze kerel buiten op te wachten. De man ontkende zijn daad niet. "Ik was vrouwenpoep aan het eten", bekende hij.

"Deze poep smaakt lekkerder dan die van een man", voegde hij eraan toe. De Chinees, die onlangs is verhuisd, zou ook in zijn oude woonplaats al eens zijn betrapt op het eten van een dampende keutel.

Canada arresteert jongeren die bij IS willen

De Canadese politie heeft afgelopen weekeinde op de luchthaven van Montreal tien jongeren opgepakt die zich wilden aansluiten bij de extremistische beweging Islamitische Staat. Dat heeft een bron bij de politie dinsdagavond gezegd. De Royal Canadian Mounted Police gaf later een verklaring uit, waarin alleen werd gezegd dat er tien jongeren waren aangehouden 'die zich wilden aansluiten bij jihadistische groepen'.

Vooralsnog zijn de tien nog niet aangeklaagd, maar het onderzoek loopt nog. De paspoorten van de jongeren zijn hangende het onderzoek in beslag genomen. De politie wil verder geen mededelingen doen en heeft de media gevraagd terughoudend te zijn. "Dit zijn moeilijke tijden voor de familieleden en geliefden van de arrestanten, omdat de beslissing het land te verlaten niet door de familie is genomen, maar door één familielid. Als gevolg daarvan zijn familieleden vaak volledig ontredderd en niet in staat om te begrijpen waarom de jongeren deze beslissing hebben genomen."

'Bod van NS op HSL idioot'

Het bod van de NS op het vervoer op de HSL-Zuid was 'idioot'. De spoorwegen boden 178 miljoen euro per jaar, veel meer dan het gevraagde minimum van 100 miljoen. Dat dit hoge bod niet werd afgewezen, is het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet aan te rekenen.

Dat zei Wim Korf, projectdirecteur HSL-Zuid van het ministerie (1995-2001), woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle van de Fyra onderzoekt. De enquête moet antwoord geven op de vraag waarom de Fyra-treinen vijf jaar te laat gingen rijden tussen Amsterdam en Brussel en er door grote technische mankementen al snel mee moesten ophouden.

Eerder hield Korf het er nog op dat het NS-bod onverwacht hoog was. Later zei hij dat aan de spoorwegen is om dit bod gestand te doen, niet aan de ambtenaren op het ministerie.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Ventje spaart naaktpics klasgenotes

De politie van het Engelse Lancashire heeft een handig pubertje opgepakt. Het ventje had namelijk vele naaktfoto's van zijn vrouwelijke klasgenotes verzameld via Snapchat.

Veel wil de politie nog niet over de arrestant kwijt. Ook zijn leeftijd is niet bekend. Wel weten we dat de getroffen tienermeisjes tussen de dertien en vijftien lentes jong zijn.

Het kereltje wist de meisjes uit zijn klas op Fulwood Academy uit hun kleren te lullen en hem hiervan foto's te sturen. Hij overtuigde hen ervan dat de beelden vrijwel direct na ontvangst automatisch door Snapchat zouden worden gewist. Dat gebeurt dus ook normaal, alleen was het ventje zo handig om snel screenshots van de naaktpics te maken en deze voor het nageslacht te bewaren.

Vervolgens deelde de jongen de beelden met zijn kameraden. De naaktfoto's vonden dan ook snel gretig aftrek onder de mannelijke leerlingen van de school.

De zaak kwam uiteindelijk toch aan het licht en was het uit met de pret. De school heeft de knaap direct van school geschopt. De politie heeft hem opgepakt en inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Douchegelfles met cocaïne onder treinstoel

Twee Nederlanders zijn in Duitsland tegen de lamp gelopen toen ze probeerden drugs te smokkelen. Ze hadden 310 gram cocaïne in een flesje douchegel gedaan en het flesje met klittenband vastgemaakt aan de onderkant van de stoel van een trein. Agenten vonden de drugs en hebben de mannen opgepakt.

Dat meldde de Duitse politie woensdag. De mannen van 37 en 25 zaten in de intercity van Amsterdam naar Frankfurt. Ze werden vlak na de grens in Duitsland gecontroleerd. Tegen de agenten zeiden de mannen dat ze onderweg waren van Rotterdam naar Zwitserland. Volgens de politie was de smokkelwaar ongeveer 20.000 euro waard.

Witte Huis is 'negerhuis' in Google Maps

Wie in Google Maps zoekt op 'nigger house' of 'nigga house' (negerhuis), komt terecht bij het Witte Huis in Washington. Daar woont president Barack Obama, de eerste donkere president in de Amerikaanse geschiedenis. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze pijnlijke fout is.

Google laat in een reactie weten: "Sommige ongepaste resultaten verschijnen op Google Maps die niet getoond zouden moeten worden, en we bieden onze excuses aan hiervoor. Onze teams werken er hard aan om dit issue snel op te lossen."

Het zijn niet de eerste problemen met Google Maps. Eerder deze maand sloot het internetbedrijf zijn dienst Map Maker, waarmee gebruikers de kaarten kunnen aanpassen, omdat er misbruik van werd gemaakt. Zo maakte iemand een Android-poppetje dat over het logo van concurrent Apple plast. Een ander had een winkel voor wintersportartikelen in het Witte Huis geplaatst. De naam van de winkel: Edwards Snow Den, een verwijzing naar klokkenluider Edward Snowden.

Ook de zoekresultaten van Google zijn soms het doelwit van zulke acties, zogeheten googlebommen. Wie bijvoorbeeld zocht op miserable failure, ellendige mislukkeling, werd jarenlang doorgeleid naar de site van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush. Bij 'raar kapsel' zagen mensen als eerste site een biografie van oud-premier Balkenende.

Witte Huis is'negerhuis' in Google Maps
Witte Huis is 'negerhuis' in Google Maps (Foto: ANP)

Gerard Schouw (D66) weg uit Tweede Kamer

Gerard Schouw, lid van de Tweede kamer namens D66, stapt deze zomer op als parlementariër. Hij wordt per 1 augustus algemeen directeur van Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen. Dat heeft D66 partij woensdag laten weten.

Schouw was twaalf jaar parlementariër, zeven jaar in de Eerste Kamer en de laatste vijf jaar in de Tweede. 'D66 staat er goed voor, we hebben meer leden dan ooit en de peilingen zijn gunstig. Dit is dan ook een mooi moment om aan iets nieuws te beginnen. Maar dat ik de politiek ga missen, is een zekerheid.'

Partijleider Alexander Pechtold ziet hem volgens eigen zeggen 'met pijn in het hart' gaan. Schouw zette zich onder meer in voor de afschaffing van het verschijnsel weigerambtenaar, een trouwambtenaar die geen homoseksuele stellen wil trouwen.

Verkiezingen Burundi uitgesteld tot juni om onrust

De presidentsverkiezingen in Burundi worden uitgesteld van eind mei tot begin juni. President Pierre Nkurunziza tekende daartoe woensdag een decreet. De reden dat de stembusgang wordt uitgesteld is de onrust in het land. Een verzoek tot uitstel was ingediend door de kiescommissie in het land.

Vorige week had in Burundi een mislukte coup plaats die het gevolg was van weken van onrust. Nkurunziza gaat op voor een derde termijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen stelt.

De onrust is nog altijd niet geweken: woensdag was de politie in groten getale op straat. Agenten raakten slaags met betogers. Maandag werd het leger ingezet om de demonstranten in toom te houden. Maar het leger werd daarmee in een lastig parket gebracht, omdat het neutraal probeert te blijven in het conflict.

'Landbouw bedreigt natuur'

Hoewel er ook goed nieuws valt te melden over de natuur in Europa, trekt de intensieve landbouw een zware wissel op de leefgebieden van veel diersoorten. De druk op de natuur en wilde dieren blijft onverminderd hoog. Dat valt op te maken uit het rapport 'Staat van de natuur in de Europese Unie', dat woensdag is gepubliceerd.

De invloed van de landbouw op gras-, duin- en watergebieden pakt in sommige gebieden slecht uit voor de biodiversiteit, die dan ook nog altijd afneemt. Wel beschouwen de onderzoekers van het Europese Milieuagentschap ongeveer de helft van de vogelsoorten in de EU als 'veilig', wat inhoudt dat ze niet met uitsterven worden bedreigd.

Met veel vogelsoorten waarvoor beschermde gebieden zijn ingesteld, gaat het erg goed. Maar andere soorten zien hun populatie afnemen. Van alle vogelsoorten geldt 17 procent als bedreigd. Nog eens 15 procent staat zwaar onder druk.

Trijntje heeft 'goed feestje gevierd'

Nadat Trijntje Oosterhuis dinsdagnacht terugkwam in haar hotel in Wenen heeft ze daar nog even 'een goed feestje gevierd', ondanks haar uitschakeling op het Eurovisiesongfestival. Dat vertelde ze woensdagochtend op Radio 2 vlak voor haar terugkeer naar Nederland.

De zangeres was blij dat ze even uit de band kon springen na de halve finale. "We hebben de afgelopen weken heel gedisciplineerd geleefd. Eindelijk konden we even los." Ze werd na haar optreden in de Wiener Stadthalle in haar hotel opgewacht door vrienden en familie die haar daar een hart onder de riem staken.

Oosterhuis liet weten dat ze tijdens de belangrijke doorloop maandagavond, die door de vakjury's werd beoordeeld, nog haar twijfels had over de show. "Ik had daar een minder goed gevoel over. Dinsdagavond voelde juist alles goed. Alles klopte." Ze kijkt dan ook met een goed gevoel terug op haar deelname aan het Songfestival. "Dat we niet over Ilse en Waylon heen zouden komen, dat wisten we vooraf. Dat kun je gewoon vergeten. Maar ik heb alles gegeven en heb er een heel goed gevoel aan overgehouden."

'Ex-neuroloog verminderd toerekeningsvatbaar'

Ex-neuroloog Ernst Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar, waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk. Dat zeggen diverse deskundigen - een neuroloog, psychiater en klinisch psycholoog - na onderzoek naar en gesprekken met de vorig jaar tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog. Zij onderschrijven daarmee eerdere conclusies over de toestand van Jansen.

De advocaat van de voormalig arts had om aanvullend onderzoek gevraagd voor het hoger beroep, dat nu dient bij het gerechtshof in Arnhem. Jansen is onder meer veroordeeld voor het stellen van verkeerde diagnoses. Hij vertelde diverse patiënten dat ze hele ernstige ziektes hadden en hij schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Achteraf bleken de patiënten de ziektes helemaal niet te hebben.

'Defensie is geen geoliede machine'

Defensie is nog altijd geen geoliede machine. Naast de inzet voor buitenlandse missies lukt het niet voldoende materieel over te houden om medewerkers te trainen en op te leiden. De bedrijfsvoering hapert. Ook zijn er problemen met de ICT en is er bij diverse onderdelen een tekort aan personeel.

Defensie trekt 'een niet vol te houden wissel op zichzelf', constateerde de Algemene Rekenkamer woensdag. Minister Jeanine Hennis van Defensie wil te veel tegelijk. Ze moet orde op zaken stellen zodat de huidige ambities voor de krijgsmacht kunnen worden gerealiseerd en daarbij scherper prioriteiten stellen, adviseert de rekenkamer.

Door een tekort aan reserveonderdelen staan veel voertuigen stil. Onderdelen daarvan worden gebruikt om andere voertuigen aan de praat te houden.

Klanten laten Staples links liggen

De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen Staples kampt met een teruglopende vraag naar kladblokken, pennen en andere kantoorbenodigdheden. Dat viel woensdag op te maken uit de kwartaalcijfers van het concern.

De winst van Staples viel in de eerste drie maanden van het jaar 39 procent lager uit dan een jaar eerder, op 59 miljoen dollar. Het bedrijf sloot afgelopen jaar een groot aantal winkels om de winstgevenheid op te krikken. Daardoor daalde de totale omzet, met 6,9 procent tot 5,3 miljard dollar. De vergelijkbare omzet van het bedrijf viel een fractie lager uit dan een jaar eerder. Sinds begin 2014 draaide Staples de deuren van krap tweehonderd winkels op slot, waarvan 28 in de eerste drie maanden van dit jaar.

Het bedrijf zei verder ook kosten te hebben gemaakt voor de aangekondigde overname van branchegenoot Office Depot, waarvoor het nog altijd wacht op de goedkeuring van de autoriteiten.

Libië stuurt gezant naar EU om vluchtelingen

Libië heeft een speciale gezant naar de Europese Unie gestuurd voor overleg over de plannen van de EU om de boten van mensensmokkelaars te vernietigen. Dat heeft de Libische missie bij de Verenigde Naties dinsdagavond gezegd. Steeds vaker vertrekken mensensmokkelaars met groepen vluchtelingen vanuit Libië naar Europa.

In een verklaring zegt de Libische regering dat ze een 'effectieve rol wil spelen bij het beheersen van de massamigratie die de levens van duizenden mensen heeft geëist'. Er is in een of andere vorm toestemming nodig van Libië als de EU in de territoriale wateren van het land militaire actie wil ondernemen tegen de mensensmokkelaars. Libië is echter verdeeld: er is een internationaal erkende regering en een regering die de steun heeft van islamistische opstandelingen. Dat is volgens de internationaal erkende regering geen probleem: de meeste activiteit van mensensmokkelaars concentreert zich in het westen van het land waar zij nog steeds de macht heeft.

De Libische VN-ambassadeur zei eerder deze maand dat de regering niet was geraadpleegd over de plannen van de EU en deze dan ook grotendeels afwees. Later zei hij echter dat de regering alsnog betrokken werd bij de plannen. Nu is er een speciale gezant gestuurd om de samenwerking te verbeteren. In de verklaring wordt verder niet gerept van steun voor de Europese plannen, maar 'we proberen serieus dit fenomeen zo snel mogelijk uit te bannen en de stroom vluchtelingen naar de EU te stoppen'. Libië erkent wel dat het 'op dit moment' moeite heeft om het probleem echt aan te kunnen pakken.

Zestien vermist na instorten gebouw in China

Een gebouw van acht verdiepingen in het zuidwesten van China is ingestort na een aardverschuiving. Er worden nog zestien mensen vermist. Dat hebben de autoriteiten in Guiyang woensdag gezegd.

Van het pand is weinig meer over dan een berg staal, stenen en puin. In de loop van de dag werd vastgesteld dat 98 mensen veilig waren. Met zestien anderen hebben de autoriteiten nog geen contact kunnen leggen. Van vijftien mensen is een signaal opgepikt van hun mobiele telefoon op de plek waar het gebouw stond.

De autoriteiten zeiden dat 35 huishoudens getroffen zijn.

Ook Belgische machinisten willen weer staken

Na de Duitse machinisten willen ook treinbestuurders in België weer het werk neerleggen. De vakbond ASTB kondigde woensdag een nationale werkonderbreking aan van woensdag 27 mei 22.00 uur tot 29 mei 03.00 uur. Eerder had de bond al herhaaldelijk met een staking gedreigd. De ASTB eist betere arbeidsvoorwaarden.

Belgische machinisten staakten de afgelopen tijd al een paar keer. De socialistische vakbond voor de publieke sector ACOD protesteerde vorige maand nog tegen de bezuinigingen door de regering. Het treinverkeer lag grotendeels plat, ook de verbindingen met Nederland.

De ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een vierde van de 3800 machinisten bij het Belgische spoorbedrijf NMBS.

'Breed verzet tegen afbraak zorg'

Vakbonden FNV en CNV roepen de regering woensdag in landelijke krantenadvertenties op om 'de afbraak van de zorg' te stoppen. Met de volkspetitie 'Red de Zorg' hebben zij inmiddels meer dan 100.000 handtekeningen opgehaald, maakten de bonden bekend.

"Terwijl verzorgingshuizen sluiten en ouderen langer thuis moeten blijven wonen, bezuinigt de regering op de zorg thuis. Terwijl zorgverzekeraars recordwinsten maken, bezuinigt de regering op de zorg aan psychiatrische en gehandicapte cliënten. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben, raken deze kwijt", schrijven de vakbonden. Ook waarschuwen ze dat tienduizenden mensen in de sector hun baan of inkomen verliezen.

De vakbonden FNV en CNV hadden begin deze maand een volkspetitie in het leven geroepen tegen de miljardenbezuinigingen in de zorg. Het doel is zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen en daarmee de regering op te roepen de bezuinigingen in de zorg te stoppen. Het initiatief wordt door tientallen bekende Nederlanders gesteund, onder wie Willeke Alberti, Humberto Tan, Joop Braakhekke en Arnold Heertje.

'10 procent 50-jarigen heeft Alzheimereiwit'

Eén op de tien gezonde mensen van vijftig jaar heeft ophopingen van het zogenoemde Alzheimereiwit in de hersenen. Onderzoekers van VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+ trekken die conclusie uit de gegevens die 56 internationale onderzoekscentra verzamelden over 10.000 mensen. Hiermee zijn de ophopingen van het eiwit al te zien twintig tot dertig jaar voordat iemand dement wordt. Het is overigens niet zo dat iedereen die deze ophopingen heeft, later ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer krijgt, aldus de onderzoekers.

Wereldwijd krijgen miljoenen mensen de ziekte. Kenmerken zijn onder andere geheugenklachten, overzichtsverlies, oriëntatie- en taalproblemen en uiteindelijk ook gedragsveranderingen. Eén van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten is de ophoping van het Alzheimereiwit. "Dat nestelt zich tussen de zenuwcellen in het brein en verstoren daar de hersenfunctie", aldus VU mc.

Beveiliging DigiD nog steeds niet goed

De beveiliging van DigiD, het middel voor burgers om digitaal in contact te komen met de overheid, voldoet nog steeds niet. Dat constateert de Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De maatregelen die in 2014 voor de beveiliging van DigiD werden getroffen, hebben belangrijke beveiligingsrisico's niet weggenomen. "Er zijn nog steeds risico's voor aanvallen op de webomgeving van DigiD."

Minister Ronald Plasterk heeft wel recentelijk extra beveiligingsmaatregelen aangekondigd. De Rekenkamer spoort hem aan daar extra vaart achter te zetten.

Onderzoek OM monstertruckdrama bijna klaar

Het strafrechtelijk onderzoek naar het fatale ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen vorig jaar wordt eind mei afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten.

Op 9 juni worden de betrokkenen op de hoogte gebracht. Dat zijn naast de slachtoffers en nabestaanden in de eerste plaats monstertruckchauffeur Mario D. (49), die de fatale aanrijding veroorzaakte. Mogelijk acht het Openbaar Ministerie ook de Stichting SterEvenementen Haaksbergen verantwoordelijk. Deze stichting organiseerde de stunt, maar heeft nergens nadrukkelijk eventuele veiligheidsrisico's onder ogen gebracht.

Een woordvoerder van de gemeente Haaksbergen zei nog niets te weten over eventuele vervolging. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) publiceerde woensdag een kritisch rapport over de vergunningverlening door de gemeente en de rol van burgemeester Hans Gerritsen. Conclusie van dit rapport is dat er te weinig oog voor de veiligheid was.

De kans bestaat eveneens dat het OM de burgemeester aanspreekt omdat hij onvoldoende toezicht op de vergunningverlening heeft gehouden.

Vluchtelingen uit Ramadi naar Bagdad

Duizenden mensen die de Iraakse stad Ramadi zijn ontvlucht worden opgevangen in de hoofdstad Bagdad. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ramadi werd vorige week ingenomen door terreurbeweging Islamitische Staat.

Duizenden ontheemde Irakezen stroomden woensdag een brug over de Eufraat over richting Bagdad. In het verleden werden mensen uit Anbar geweerd uit de hoofdstad uit vrees dat extremisten zich onder de vluchtelingen bevonden.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds vrijdag meer dan veertigduizend mensen de provincie Anbar, waar Ramadi de hoofdstad van is, ontvlucht.

Bonte vangst grote internationale controle

Bijna 28.000 euro in een reservewiel, de illegale lozing van zuur en een gestolen truck. Het is een greep uit de oogst van een grote internationale veiligheidscontrole die dinsdag aan het eind van de middag en avond is gehouden in Nederland en Duitsland en waaraan ook de Poolse politie meedeed. De actie richtte zich onder meer tegen 'mobiel banditisme' van criminele bendes die Europa doorreizen, liet de politie woensdag weten.

Op de weg en het water, in treinen en op luchthavens werden ruim 4500 voer- en vaartuigen en meer dan 6650 personen gecontroleerd. Tien verdachten zijn aangehouden en diverse spullen en drugs in beslag genomen.

De bijna 28.000 euro werd op de N280, in de buurt van Roermond, in het reservewiel van een taxi gevonden en is in beslag genomen. De vermoede illegale lozing van zuur werd geconstateerd op het water in het Eems-Dollardgebied, waar een tanker volgens de papieren 15 kubieke meter zuur aan boord moest hebben, maar slechts 8 kubieke meter had. In Börde bij Magdeburg werd een complete gestolen vrachtwagencombinatie onderschept. De chauffeur kon ontvluchten.

Zwemwater Nederland weer iets schoner

Het zwemwater aan de kust en in het binnenland is het afgelopen jaar weer iets schoner geworden. Iets minder dan 5 procent van de zwemlocaties had water van slechte kwaliteit. In 2013 was dat nog ruim 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) dat woensdag verscheen.

Hoewel het water in ons land ietsje schoner is, doen veel andere landen van de Europese Unie het beter. Vooral in Duitsland, Luxemburg, Griekenland, Cyprus en Kroatië. Hier is het zwemwater van een uitmuntende kwaliteit, aldus het rapport.

In de landen van de Europese Unie voldeed 95 procent van de locaties aan de minimumnorm voor waterkwaliteit. Op zelfs 83 procent van de locaties was de kwaliteit van het zwemwater uitstekend, bijna 1 procentpunt meer dan in 2013.

'Merendeel gemeentewebsites ontoegankelijk'

De overgrote meerderheid van de gemeentewebsites is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

De sites zijn niet goed te gebruiken door mensen die bijvoorbeeld blind of motorisch beperkt zijn. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7 procent aan de standaarden voor toegankelijkheid. Zo'n 60 procent van de sites is ontoegankelijk. Deze gemeenten hebben wel een verklaring waarin staat dat er gewerkt wordt aan verbetering. Een derde van de gemeenten heeft geen toegankelijke website én geen verklaring.

Opvallend is dat vooral kleine gemeenten goed scoren op het vlak van toegankelijkheid. Van de grote gemeenten is Tilburg de enige die voldoet.

Blanchett heeft geen moeite met seksscène

In haar nieuwe film Carol is te zien hoe Cate Blanchett met een vrouw het bed induikt, aan het AD vertelt de actrice dat ze geen enkele moeite had met deze scène. "Welnee, de kunst is om je zo relaxed mogelijk te gedragen."

"Als je op de set de tepels moet aanraken van iemand die je niet kent, kun je dat beter met humor doen", vervolgt de 46-jarige actrice. Carol gaat over een getrouwde vrouw die een lesbische verhouding heeft. "Dat er nu zoveel gedoe is omdat ik in de film met een vrouw vrij, vind ik aan de ene kant verbazingwekkend. Seksualiteit is een persoonlijke kwestie, maar mensen zijn er door gefascineerd en praten er constant over."

Aan de andere kant beseft Cate zich dat homoseksualiteit in veel landen nog steeds illegaal is. "Laten we onszelf dus niet voor de gek houden. Het conservatisme heerst nog volop." Onlangs verschenen er in de media berichten dat Blanchett zelf ook wel eens het bed met een vrouw heeft gedeeld, dat zou ze in een interview hebben gezegd. "Dat was een quote die verkeerd is weergegeven. Ik had gezegd dat ik diverse vriendschappelijke relaties met vrouwen heb gehad, maar niet seksueel."

Blanchett maakt met haar rol in Carol in Cannes kans op de prijs voor beste actrice. De actrice zegt niet zo bezig te zijn met prijzen. "Maar het zou heel mooi zijn als Carol de hoofdprijs wint. Een dergelijke film met zo'n precair onderwerp kan elk steuntje in de rug gebruiken."

'Belastingzaak McDonald's ook buiten EU'

De belastingontduiking van fastfoodketen McDonald's via schimmige fiscale constructies en mazen in de wet speelt ook buiten Europa. Dat stelden vertegenwoordigers van Amerikaanse en Europese vakbonden woensdag. Voor zover bekend zou McDonald's wereldwijd voor circa 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan belastingen hebben ontdoken.

De bonden maakten eerder melding dat McDonald's in de afgelopen jaren voor ongeveer 1 miljard euro aan belastingen heeft ontdoken in Europa via een gunstige fiscale constructie in Luxemburg. Voor de bonden reden om de Europese Commissie te vragen de belastingmoraal van het Amerikaanse bedrijf onder de loep te nemen.

Nu blijkt McDonald's ook in Australië schuldig aan krap 500 miljoen Australische dollar aan belastingontduiking. Ook in andere belangrijke markten zou de keten er veel aan doen om maar geen geld aan de fiscus over te hoeven maken.

McDonald's (Foto: Novum)
McDonald's (Foto: Novum)

Ondaan maanden aan de kant met kruisbandblessure

Willem II moet het zes tot negen maanden stellen zonder Terell Ondaan.  De aanvaller van Willem II blijkt tegen SC Cambuur zijn kruisbanden te hebben afgescheurd.

Ondaan raakte in Leeuwarden al in de 25e minuut geblesseerd, waarna hij per brancard van het veld werd gedragen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij zijn kruisbanden heeft afgescheurd. De aanvaller gaat vandaag nog onder het mes, waarna hij lang zal moeten revalideren. Waarschijnlijk kan hij in 2016 pas weer voor de Tricolores uitkomen.

Ondaan was bezig aan zijn tweede seizoen in Tilburg. Hij speelde dit seizoen 33 duels en maakte twee doelpunten. Eerder stond de Amsterdammer onder contract bij Telstar en AZ.

Terrell Ondaan wordt hier op het karretje afgevoerd naar de kleedkamer. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Terrell Ondaan wordt hier op het karretje afgevoerd naar de kleedkamer. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Kardinaal: '2e Pinksterdag geen noodzaak'

Tweede Pinksterdag kan vervallen als feestdag, vindt kardinaal Wim Eijk. Hij kan zich goed voorstellen dat in plaats daarvan 4 of 5 mei een nationale feestdag wordt. Dat zei Eijk woensdag tegen BNR.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen idee waarom we met Pinksteren vrij hebben. De baas van de katholieke kerk in Nederland legt dat graag even uit. 'We vieren dat Jezus de heilige geest uitstort over de apostelen. Met Hemelvaart is-ie naar z’n vader teruggekeerd en hij zal terugkeren op het einde der tijden. In de tussentijd hebben we te maken met het tijdperk van de kerk die geleid wordt door de heilige geest. Voor de kerk is dat een moment waarop ze in het openbaar in Jeruzalem naar buiten treedt.'

Geen feestdag
Tweede Pinksterdag is officieel geen feestdag van de kerk, in tegenstelling tot Pinksterzondag. Eijk: 'De kerk kent eigenlijk geen Tweede Pinksterdag. Die hebben we wel hier in Noord-West-Europa, maar toen ik in Rome studeerde moest ik gewoon op Tweede Pinksterdag naar colleges op de pauselijke universiteit. Want daar was het geen vrije dag.'

Volgens Eijk is het voor katholieken geen absolute noodzaak om Tweede Pinksterdag te houden. 'Het is natuurlijk wel zo dat vanuit de Nederlandse traditie die Tweede Pinksterdag is ingevoerd en tot nu toe is behouden om het Pinksterfeest extra kracht bij te zetten.' Eijk gaat niet protesteren als Tweede Pinksterdag wordt geschrapt. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil dat Bevrijdingsdag een nationale vrije dag wordt. Volgens het comité krijgt de dag meer betekenis als iedereen vrij is.

Hogenkamp verspeelt matchpoints en verliest in kwalificatie Roland Garros

Richel Hogenkamp is in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros uitgeschakeld. De als 15e geplaatste in het kwalificatietoernooi verspeelde vier matchpoints en ging met 2-6, 7-6(7) en 8-6 onderuit tegen de Yafan Wang uit China. Nadat Hogenkamp in het voorjaar wel zich wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open, houdt het in Parijs net zoals vorig jaar na één kwalificatiewedstrijd al op. 

Hogenkamp begon sterk aan de wedstrijd en won de eerste set met 6-2. In de tweede set leek er ook niets aan de hand. Op 3-3 wist de Wang te breaken en op 5-4 kon ze de partij uitserveren, maar mede door twee eigen fouten werd het 5-5. In de tiebreak die volgde liet Hogenkamp vier matchpoints onbenut. Wang kwam terug van een 6-2 achterstand en bracht via een winnend dropshot de partij in evenwicht.

In de beslissende set was het Wang die twee keer een break voor kwam, waarna Hogenkamp zich terugvocht. In een zwaarbevochten servicegame van Hogenkamp op 6-6 plaatste Wang de beslissende break en maakte de partij uit via een snelle lovegame. 

Door de uitschakeling van Hogenkamp is Kiki Bertens de enige Nederlandse vrouw op Roland Garros. Zij is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdschema.

Figo blijft Blatter uitdagen

Luis Figo trekt zich niet terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. "Luis is een onafhankelijke kandidaat en hij zal zelfstandig deze strijd voortzetten. Hij komt niet naar Nederland voor een persconferentie, wat de geruchten ook zeggen."

De woordvoerder van de oud-voetballer uit Portugal reageert op een artikel dat de Volkskrant woensdag publiceerde. Volgens de krant trekt Michael van Praag zich zo goed als zeker terug als gegadigde bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De voorzitter van de KNVB zou zo ruimte willen maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 leden van de wereldvoetbalbond die op vrijdag 29 mei in Zürich hun stem mogen uitbrengen.

UFO overdag gekiekt boven Groningen

Het enorme succes van de Trots van het Noorden, FC Groningen, is ook in andere zonnestelsels niet onopgemerkt gebleven. Een Groninger heeft namelijk gisteren een ruimteschip gefotografeerd boven zijn woonplaats.

"Opeens flitste er iets", schrijft de beste man. "Ik dacht eerst mijn toestel, maar de flitskap stond niet omhoog. Ook zat er geen druppel op mijn lens. Ik besloot dat het een bliksem moest zijn geweest."

"Maar thuis zie ik wat vreemds op een van de foto’s die ik aan het eind van het bomenlaantje maakte." Op de foto, die bij daglicht is genomen tijdens een felle bui, is namelijk duidelijk een UFO te zien.

Verdachte (18) is bewoner huis waar 7 ton lag

Een achttienjarige jongen die dinsdag werd opgepakt voor een overval op een supermarkt, blijkt de bewoner van het huis in Roosendaal waar de politie dezelfde dag 700.000 euro aantrof. Dat liet de politie woensdag weten.

De politie onderzoekt nog of het geld van de jongeman is en zo ja, hoe een puber aan zo'n groot bedrag aan contant geld komt. De jonge verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, bevestigde een woordvoerster naar aanleiding van een bericht van BN De Stem.

De vermoedelijke overvaller van een filiaal van Albert Heijn in Roosendaal was dinsdag niet thuis toen de politie huiszoeking deed. Na de inval meldde hij zich op een politiebureau in buurstad Bergen op Zoom.

Levenslang gestrafte moet op verlof kunnen

De voor moord tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. komt voor verlof in aanmerking. Op die manier kan hij zich voorbereiden op een eventuele gratie. Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is opgedragen om binnen twee maanden een nieuwe beslissing te nemen over het verlof. Dijkhoff liet weten dat hij de uitspraak van de RSJ bestudeert.

C. werd in 1989 tot levenslang veroordeeld. Vorig jaar werd C.'s vijfde gratieverzoek afgewezen en ook zijn verzoek om verlof.

Maar in september heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald dat een begin moet worden gemaakt met activiteiten die zijn gericht op C.'s ,,resocialisatie'', als voorbereiding op een nieuwe gratieprocedure. Daarvoor is het belangrijk dat hij zich buiten de gevangenis kan begeven, al dan niet onder begeleiding, aldus de RSJ.

HEMA ziet verlies fors oplopen

HEMA had afgelopen jaar onverminderd last van de economische malaise in Nederland. De omzet van het winkelconcern daalde met 1,3 procent tot 1,08 miljard euro. Het nettoverlies liep stevig op, van 16 miljoen naar 189 miljoen euro. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

In het nettoresultaat is onder meer een bedrag van 120 miljoen euro aan eenmalige afwaarderingen verwerkt. Het bedrijfsresultaat voor incidentele posten kwam uit op 103 miljoen euro, ruim 14 procent minder dan in 2013. Die daling is vooral het gevolg van de lagere opbrengsten.

Ondanks het economisch herstel blijft het bedrijf terughoudend in zijn vooruitzichten voor dit jaar. ,,Het bestedingsvermogen blijft onder druk staan als gevolg van de hoge werkloosheid en HEMA verwacht dat consumenten voorzichtig en selectief blijven in hun uitgaven'', adus topman Tjeerd Jegen.

'Bedrijven nemen cyberveiligheid niet serieus'

AMSTERDAM Bij slechts één op de drie bedrijven met een beursnotering in Amsterdam is de raad van bestuur verantwoordelijk voor cyberveiligheid. Dat stelt KPMG woensdag op basis van eigen onderzoek.

De advies- en accountantsfirma nam 46 bedrijven onder de loep die in de AEX- of MidKapindex staan. Bij vijftien ondernemingen is cyberveiligheid een onderwerp op het hoogste bestuursniveau. ,,Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico's van cyber security niet serieus te nemen'', aldus KPMG.

Uit onderzoek blijkt ook dat 35 procent van de MidKappers helemaal geen aandacht aan cyberveiligheid besteedt. De bedrijven in de AEX-index scoren een stuk beter: 87 procent van deze bedrijven besteedt in meer of mindere mate aandacht aan cyberveiligheid. ,,Echter, het overgrote gedeelte van deze bedrijven (60 procent) vindt cyber security geen verantwoordelijkheid van de raad van bestuur'', stelt KPMG.

'Bod NS op HSL-vervoer risicovol'

Het bod waarmee NS het reizigersvervoer op de hogesnelheidslijn binnenhaalde, kende veel risico's. Het aantal reizigers werd te hoog ingeschat, er waren niet voldoende treinen en ook ontbrak het aan voldoende reservematerieel. Verder kon de NS de belofte niet waarmaken dat alle reizigers konden zitten.

Dat zei Kees van Krieken, namens het minsterie van Verkeer en Waterstaat betrokkken bij de beoordeling van de biedingen, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle van de Fyra onderzoekt. De enquête moet antwoord geven op de vraag waarom de Fyra-treinen vijf jaar te laat ging rijden tussen Amsterdam en Brussel en er door grote technische mankementen al snel mee op moest houden.

HSL (Foto: Novum)
HSL (Foto: Novum)

Autosloten en alarmen massaal op hol door 'jammer'

In Manchester hebben 'hackers' - waarschijnlijk door middel van een jammer die signalen verstoort - een kakofonie van auto-alarmen veroorzaakt. Ook konden mensen hun auto niet meer op slot doen of van slot afkrijgen.

Op Facebook plaatst Autumn DePoe-Hughes een video van het voorval, waarop duidelijk te zien is dat veel mensen vertwijfeld bij hun auto staan, terwijl het ene na het andere auto-alarm spontaan begint te loeien. Volgens technieuwssite TheRegister zou het lawaai wel een half uur hebben geduurd.

Het lijkt erop dat vanaf een afstand een jammer de signalen verstoorde. Het gebruik van zo'n jammer zorgt ervoor dat de auto-eigenaar zijn auto niet kan afsluiten. Dieven kunnen even later dan eenvoudig hun slag slaan.

 

Neil couldn't lock the car and was walking around trying to check them and I noticed that everyone was doing the same thing and a lot (literally) of car alarms were going off. Someone was jamming the signal of every car in the lot!

Posted by Autumn DePoe-Hughes on zondag 17 mei 2015

M. Bison gaat psychisch los in Street Fighter V

Capcom heeft via IGN de revealtrailer van M. Bison in Street Fighter V vrijgegeven. De man met psychische krachten gaat in deze gameplaytrailer los op Nash, een oude bekende uit het achtergrondverhaal van Street Fighter. M. Bison wordt wel wat jaartjes ouder, hij krijgt al grijs haar.

Bij het oppakken van M. Bison zou Nash gedood zijn, maar voor een dode vecht Nash nog aardig, dus het was vast maar een fleshwound. Andere personages die al bevestigd zijn voor Street Fighter V zijn Chun Li en natuurlijk Hadoken-specialist Ryu.

Street Fighter V komt uit op PlayStation 4 en pc, ergens volgende lente. Er zou crossplay worden ondersteund, zodat pc-vechters tegen console-eigenaren kunnen vechten.

Crowdfunding voor renovatie ziekenhuis

Zeeland Investments Beheer (ZIB) wil de renovatie van een ziekenhuis in Vlissingen voor een deel financieren via crowdfunding. Deze beheerder van beleggingsfondsen, onder leiding van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe, maakte dit woensdag bekend.

Het gaat om de verbouwing van de locatie Vlissingen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). De bedoeling is dat ZIB pand en grond van ADRZ koopt voor 5 miljoen euro en de renovatie ter hand neemt. Een en ander is inmiddels vastgelegd in een intentieovereenkomst, bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis.

Om het project te realiseren is een bedrag van circa 20 miljoen euro nodig. Van Koeveringe wil ongeveer de helft hiervan ophalen via crowdfunding. Particulieren kunnen er aan meedoen vanaf een bedrag van 2500 euro tot een maximum van 40.000 euro.

Beyoncé onder vuur om dure champagne in bad

Beyoncé en Nicki Minaj lanceerden maandag de videoclip bij hun nummer Feeling Myself online, maar niet alle scènes uit de video zijn populair onder hun fans. Vooral het moment waarop Beyoncé een dure fles champagne in haar bubbelbad leegkiepert heeft de zangeres kritiek opgeleverd.

Eén fan vergeleek de scène op Twitter met 'een klap in mijn gezicht', terwijl een ander erop wees dat met het geld dat die ene fles kost iemands leven volledig veranderd had kunnen worden.

Volgens E! News gaat het om het champagnemerk Armand de Brignac, dat eind vorig jaar werd gekocht door Beyoncé's echtgenoot Jay Z. Eén fles van dit merk kan tussen de 250 euro en honderden duizenden euro's kosten. Hoeveel de fles die Beyoncé in bad gooide waard is zou niet bekend zijn, maar de critici op sociale media spreken over 20.000 dollar (18.000 euro).

Bovag pleit voor subsidie elektrische auto

Brancheorganisatie Bovag wil dat het huidige stelsel van autobelastingen op de schop gaat. De belangenclub pleit ervoor dat particulieren die een volledig elektrische auto willen aanschaffen hiervoor subsidie krijgen. Dat maakte Bovag woensdag bekend.

Zakelijke automobilisten worden nu gestimuleerd om elektrisch te rijden met een extra lage bijtelling van 4 procent. Particulieren zouden volgens Bovag een aankoopsubsidie moeten krijgen van tussen de 5000 en 10.000 euro.

"De huidige autobelastingen zijn oneerlijk. Zo gaat vrijwel alle overheidsstimulering voor nul-emissie-auto's nu naar zakelijke rijders, via de lage bijtelling. Particulieren vissen achter het net", zegt Bertho Eckhardt, voorzitter van Bovag.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën werkt aan een nieuw belastingstelsel voor auto's, dat in 2017 in moet gaan.

'Burgemeester Haaksbergen moet opstappen'

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen 'kan maar één ding doen en dat is opstappen'. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost woensdag laten weten in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over het monstertruckdrama vorig jaar in de Twentse gemeente.

De OVV is kritisch over de vergunningverlening door de gemeente en de rol van de burgemeester. Er was weinig oog voor de veiligheid. Volgens Drost had de vergunning nooit mogen worden verleend. Drost had namens een aantal slachtoffers bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente had afgegeven.

Drie mensen kwamen om en 28 anderen raakten gewond toen de monstertruck het publiek inreed.

Ruim 3,3 miljoen kijkers voor Trijntje

De halve finale van het Eurovisie Songfestival heeft dinsdagavond zo'n 3.366.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Het optreden van Trijntje Oosterhuis en vijftien collega's trok ruim 100.000 kijkers meer dan de halve finale met The Common Linnets vorig jaar.

Dinsdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur stond 48,7 procent van de aangezette tv-toestellen in Nederland afgestemd op NPO 1. Vlak achter het NOS Achtuur-journaal staat het programma 'Op weg naar het Eurovisie Songfestival' derde in de Dag Top-25, met 2 miljoen kijkers. Ook de talkshow Pauw, meteen na het Songfestival uitgezonden, scoorde goed met 921.000 kijkers en plek 9 in de Dag Top-25.

Records
De laatste jaren trekt het Songfestival steeds meer bekijks. Ruim 3,7 miljoen mensen zagen in 2013 de halve finale met Anouk. De finale trok bijna 4,9 miljoen kijkers en was daarmee zelfs het best bekeken tv-programma van 2013. De finale van 2014 moest in dat opzicht een reeks wedstrijden van het WK voetbal voor zich dulden, maar trok meer kijkers dan een jaar eerder: ruim 5,1 miljoen mensen zagen The Common Linnets tweede worden.

Nederland haalde tussen 2005 en 2012 acht jaar op rij de finale van het Songfestival niet. De kijkcijfers hadden daar flink onder te lijden. Zo keken in 2008 slechts 753.000 mensen naar de finale. Toch zijn de kijkcijfers van de laatste jaren stukken hoger dan jaren als 2003 en 2004, waarin Nederland de finale wél haalde. De finales met Esther Hart (2003) en Re-Union trokken respectievelijk 3,8 miljoen en ruim 2,9 miljoen kijkers.

Halve finales
Sinds 2004 kent het Songfestival een halve finale, met ingang van 2008 werden dat twee halve finales. De slechtst bekeken halve finale met Nederlandse deelname was die van 2006, met minder dan anderhalf miljoen kijkers. Kennelijk voelden Nederlanders al op hun klompen aan dat het getrommel van Treble een flop ging worden. De al genoemde editie met Anouk (2013) was de best bekeken halve finale tot dusver. De halve finales zonder Nederlandse deelname trekken - weinig verrassend - veel minder bekijks. Dieptepunt was de tweede halve finale in 2008: twee dagen na de uitschakeling van Hind keken slechts 473.000 mensen. Ter vergelijking: in 2014 trok de tweede halve finale (zonder Nederlandse inbreng) meer dan 1,7 miljoen kijkers.

Placebo vervangt Sam Smith op Pinkpop

Placebo vervangt Sam Smith op Pinkpop. De Stay With Me-zanger moest het optreden in Landgraaf afzeggen wegens stemproblemen en de organisatie heeft nu met de Britse rockband een vervanging gevonden. Met Jonathan Jeremiah en The Last Internationale als extra namen is het programma nu compleet.

Foo Fighters, Muse, Elbow, Robbie Williams, Pharrell Williams, The Script, Anouk, The Wombats, Avicii en Oscar And The Wolf zijn de publiekstrekkers van de 46e editie van Pinkpop. Ook onder anderen Kensington, De Jeugd Van Tegenwoordig, Dotan, Typhoon en Faith No More geven acte de présence.

Pinkpop vindt dit jaar plaats van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni 2015. De weekendkaarten zijn inmiddels uitverkocht, net als de dagkaarten van de zaterdag en de zondag. Alleen voor de vrijdag zijn er nog kaartjes te koop.

Golden State Warriors op voorsprong

In de finale van de Western Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Golden State Warriors dinsdagavond (lokale tijd) de eerste wedstrijd in de best-of-seven serie gewonnen. De ploeg uit Californië was voor eigen publiek in Oakland met 110-106 te sterk voor Houston Rockets. Donderdag is de tweede wedstrijd, opnieuw in de Oracle Arena van de Warriors.

Stephen Curry blonk uit bij de thuisploeg. De meest waardevolle speler van de reguliere competitie bracht 34 punten, zes rebounds en vijf assists op zijn naam. James Harden, die achter Curry als tweede eindigde in het klassement van de belangrijkste NBA-speler, was uitstekend op dreef bij de Rockets. Hij zorgde voor 28 punten, elf rebounds en negen assists.

In het tweede kwart hadden de Warriors het even moeilijk tegen de ploeg uit Houston. Een achterstand van zestien punten kon echter nog voor het rustsignaal worden goedgemaakt (58-55).

Israël: Palestijnen toch wel in onze bussen

Palestijnen mogen per direct niet meer in dezelfde bussen zitten als Joden. Deze op zijn minst opmerkelijk te noemen maatregel is ingesteld door het Israëlische Ministerie van Defensie, omdat Joodse kolonisten bang zijn voor Palestijnen.

De rassenscheiding is eerst van tijdelijke aard en zal voor de komende 3 maanden van kracht zijn. Het betreft dan ook een proef, geen eindoplossing. Busdiensten tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever worden getroffen door de maatregel. Door de segregatie zal het pendelende Palestijnen ongeveer 2 uur per dag extra kosten om van A naar B te reizen. 

Update 10.33 uur:

Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft haar keutel ingetrokken. De racistische maatregel stond veel mensen niet aan, Palestijnen mogen vooralsnog weer gewoon naast een kolonist in de bus zitten.

Zangeres Marga Bult gaat scheiden

Marga Bult en haar man Jan van Ingen gaan uit elkaar. 'De kogel is door de kerk, Jan en ik gaan scheiden', vertelt de zangeres aan Story.

Marga en Jan hebben in de afgelopen maanden hun best gedaan om hun huwelijk te redden, maar dat mocht niet baten. 'Ik woon inmiddels niet meer thuis. Ik heb een klein huisje gevonden, op 10 kilometer afstand van onze boerderij', aldus de 58-jarige zangeres. 'En daar blijf ik wonen. Ik heb nu mijn eigen plekje. Mijn keuze om niet meer terug te gaan is definitief.'

"We hebben er echt alles aan gedaan om ons huwelijk nog nieuw leven in te blazen. Maar de koek is op", aldus Marga. De twee hebben samen drie kinderen, een dochter en twee zoons, onder wie Joey, die als DJ aan de weg timmert onder de artiestennaam Radical Redemption. 'Zij snappen het ook heel goed. We zijn er alle vijf van overtuigd dat het voor iedereen het beste is dat Jan en ik vanaf nu onze eigen weg gaan.'

Niet overhaasten
Bult, die samen met Van Ingen het bedrijf VIPevents runt, vertelt aan Story dat een officiële scheiding nog wel even op zich laat wachten. 'We zijn zakelijk zo met elkaar verweven dat we een scheiding niet kunnen overhaasten.' Marga benadrukt dat ze altijd van Jan zal blijven houden. 'Maar samenleven gaat gewoon niet meer', zegt ze. 'Vol goede moed zie ik de toekomst tegemoet. Nu ga ik eindelijk voor mezelf kiezen.'

Marga Bult vertegenwoordigde Nederland in 1987 op het Songfestival. Met haar nummer 'Rechtop in de wind' werd ze vijfde. Vorige maand werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

So proud of my mom. Congratulations on this distinction. Now she is a Knight in the Order of Orange-Nassau! Amazing!

Posted by Radical Redemption on Friday, April 24, 2015

Propaganda afgedwongen voor PGB

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), bedoeld om de zwaksten in de samenleving te helpen, heeft zich weer eens van zijn slechtste kant laten zien. Het persoonsgebonden budget is namelijk wéér in opspraak.

Even voorstellen. Nicky Beelen is de directrice van het Zorghuis Deurne. Alleszins een mooie plaats waar men een wijd scala aan hulpbehoevenden voldoende zorg en aandacht geeft. Toen kwamen echter de inmiddels welbekende problemen met het persoonsgebonden budget. Mensen kregen wekenlang hun geld niet. 

Om op te komen voor het personeel en hun cliënten, stapte het zorghuis in maart naar de rechter. Zo werd geprobeerd uitbetaling door de SVB te forceren. De verzekeraar durfde het niet aan en om een kort geding te voorkomen, wilden ze een schikking treffen. Ze wilden het geld best uitbetalen, maar in ruil daarvoor moest het zorghuis mooi weer spelen.

In de overeenkomst staat dat het zorghuis nergens meer over de SVB mag praten, uitsluitend positief. Maar hun werd niet alleen opgelegd dat ze met geen woord meer over de situatie mochten reppen, de SVB eiste zelfs dat ze een positieve tweet plaatsten waarin staat dat ze helemaal tevreden zijn hoe de SVB alles opgelost heeft. En omdat het zorghuis het geld gewoon nodig heeft voor de uitbetaling van het personeel en de zorg van hun cliënten, moesten ze dat staaltje propaganda nog slikken ook.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nog niet op deze bijzondere gang van zaken gereageerd. Staatssecretaris Van Rijn, onder meer bekend van de slechte zorg van zijn moeder, is al eerder ernstig in opspraak geweest door deze kwestie. De SP had zelfs al, geheel terecht, het vertrouwen in de staatssecretaris opgezegd

Louis van Gaal uit zijn plaat op gala

Louis van Gaal heeft zich weer van zijn beste kant laten zien. Hij ging volledig uit zijn plaat tijdens het Players of the Year-gala.

Dat gala wordt traditioneel georganiseerd aan het einde van het seizoen van Manchester United. Louis zag zijn kans schoon om een eigen balans op te maken en vond ondermeer dat hij "wel tweede had kunnen zijn", of zelfs "nu met een kampioensboodschap het publiek had toe kunnen spreken". Tevens vond hij dat Manchester "de beste fans ter wereld heeft". Kennen we dat niet ergens van, Louis?

Ook maakte hij zich weer belachelijk om toch door te gaan, zelfs wanneer de microfoon inmiddels uit zijn handen gegrist is.

Bekijk hieronder zelf:

Jongen zwaargewond bij spelletje Russische roulette

In Pitt Town nabij de Australische stad Sydney is de 19-jarige Josh Taylor zwaargewond geraakt toen hij zich bij een spelletje Russisch Roulette door het hoofd schoot. Dat meldt het AD op basis van Australische kranten.

Volgens de politie zat Josh samen met drie vrienden in een auto voor de deur van een supermarkt en besloot met zijn matties het levensgevaarlijk en oliedomme 'spelletje' te spelen. De jongen loste het onfortuinlijke schot enkele centimeters boven zijn oor. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

De familie werd van het voorval op de hoogte gebracht doordat de zus van de jongen in statusupdates van zijn vrienden las wat er gebeurd was en dat hij in het ziekenhuis lag.

Het incident wordt nog erger door alle ongepaste commentaren op sociale media, aldus politiecommissaris Sims. "Veel uitlatingen zijn kwetsend voor de familie. We vragen daarom om het beleefd te houden. De familie van Taylor beleeft moeilijke tijden."

'Terugtrekken Van Praag nog prematuur'

Michael van Praag trekt zich zo goed als zeker terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB-preses wil ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die de afgelopen maanden meer steun vergaarde onder de 209 bij de wereldvoetbalbond aangesloten landen. Dat melden bronnen rond de FIFA woensdag aan de Volkskrant.

Waarschijnlijk geeft ook Luis Figo de strijd op en stopt hij met zijn campagne. Ali Bin Al-Hussein zou in dat geval de enige overgebleven rivaal zijn van zittend FIFA-president Sepp Blatter.

Update 9.30 uur

Michael van Praag wil nog niet bevestigen dat hij zich terugtrekt als kandidaat voorzitter van de FIFA. "Zoals reeds bekend was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien", laat het team rond hem weten. "Het gemeenschappelijk doel is verandering teweeg brengen bij FIFA. Het is goed dat daar een steeds bredere coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen. Het is wat ons betreft te prematuur om te spreken welke kandidaat de beste papieren heeft."

Volgens de Volkskrant trekt de preses van de KNVB zich zo goed als zeker terug als uitdager van Sepp Blatter. Hij zou ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 leden van de wereldvoetbalbond die op vrijdag 29 mei hun stem mogen uitbrengen. Luis Figo. de derde uitdager, zou het voorbeeld van Van Praag volgen.

Laatste stemacteur Flintstones overleden

Stem acteur John Stephenson overleed afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd. De naam zal weinigen iets zeggen maar hij was de laatst overlevende stemacteur die de tekenfilm The Flintstones to leven bracht.

Stephenson, die al geruime tijd aan Alzheimer leed, overleed in een verzorgingshuis. Hierdoor werd hij al meerdere keren op internet dood verklaard. Deze keer echter is het wel waar. Hij begon in 1948 te werken in Hollywood, waar hij vooral in radio drama's speelde maar ook rollen voor film en televisie. Hij is onder andere te horen in series als The Lone Ranger, The Beverly Hillbillies, F Troop, Get Smart, Green Acres, Hogan's Heroes, Perry Mason, That Girl, The George Burns and Gracie Allen Show, The People's Choice, The Many Loves of Dobie Gillis en meer.

In de zestiger jaren kreeg hij het echter te druk met stem werk dat hij zijn acteer carriere voor de camera vaarwel zei. Zijn bekendste werk was voor de Hanna-Barbera studio. De meeste mensen kennen hem als Fred Flintstone's baas Mr. Slate. Ook in de serie Top Cat gaf hij de stem aan Fancy-Fancy. De internet movie database geeft aan dat hij maar liefst 232 rollen speelde.

[eSports] Scandinavië heeft amateur LoL-toernooi

Riot Games is bezig met een nieuw toernooi voor League of Legends, The Nordic Open. Dit keer geen grote prijzenpotten, maar een kans voor de mindere goden om te laten zien wat zij kunnen. Het toernooi is namelijk opgezet voor amateurteams uit Scandinavië. Het enige minpuntje is dus dat je woonachtig moet zijn in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen of Zweden.

Er wordt in eerste instantie gestreden op de EUW- en EUNE-server. De beste vier van elke server spelen tegen elkaar in een eliminatiesysteem. Uiteindelijk zal er een offline-evenement plaatsvinden waarbij de halve finalisten van The Nordic Open het tegen elkaar zullen opnemen in een LCS-achtige setting.

De inschrijving voor het toernooi liep van 21 tot en met 28 april. De kwalificatierondes worden gespeeld van 2 tot en met 24 mei. De kwartfinales worden gespeeld op 30 en 31 mei. Deze komen ook via een livestream beschikbaar. De offline halve finales en de finale worden gespeeld op 13 en 14 juni.

League of Legends

'Cillessen is niet te koop'

Als het aan de technische leiding van Ajax ligt, komt doelman Jasper Cillessen ook in het nieuwe seizoen gewoon voor de Amsterdamse club uit. "Hij is niet te koop", benadrukte directeur voetbalzaken Marc Overmars woensdag in De Telegraaf. De oud-aanvaller reageerde op berichten dat de 26-jarige keeper van Oranje hoog op het verlanglijstje zou staan van Manchester United, de club van voormalig bondscoach Louis van Gaal. Cillessen zou de huidige goalie David de Gea moeten opvolgen indien de Spaanse doelman kiest voor een lucratieve transfer naar Real Madrid.

Volgens De Telegraaf mag Van Gaal een bedrag van 25 miljoen euro uitgeven voor een eventuele opvolger van zeer gewaardeerde De Gea, die dinsdagavond bij ManUnited tot beste speler van het seizoen werd verkozen. Voor Overmars is een transfer van Cillessen echter niet aan de orde, "Nee, ook niet voor 25 miljoen euro."

Ulefone Be Pure, positief verrast

Ulefone heeft met de 'Be Pure' een toestel neergezet wat iets afwijkt van andere budgetmodellen. Zo heeft de fabrikant niet gekozen voor de bekende MT6732 SoC, maar voor een oudere MT6592M (lager geklokt) zonder 4G-ondersteuning. In de preview stelde ik mijzelf al de vraag of deze telefoon nog wel de moeite waard is en die vraag zal ik in deze review beantwoorden, met dank aan Geekbuying die een exemplaar beschikbaar heeft gesteld.  

Hof van Wageningen ontruimd om brand

In het hotel en congrescentrum Hof van Wageningen woedt woensdagochtend een zeer grote brand. Het hele gebouw aan de Lawickse Allee is ontruimd. Het is nog niet bekend hoeveel mensen het pand hebben moeten verlaten.

Rond 5.00 uur kwam de eerste melding binnen bij de brandweer, waarna er snel werd opgeschaald naar GRIP2. De brand is op de achtste etage van het gebouw.

Volgens de brandweer zijn er vooralsnog geen gewonden gevallen.

Congrescentrum Wageningen ontruimd om brand
Congrescentrum Wageningen ontruimd om brand (Foto: ANP)

Trijntje trots en met 'ballen op het hakblok'

Trijntje Oosterhuis is niet boos en ook niet verdrietig dat ze het niet heeft geschopt tot de finale van het Eurovisiesongfestival. Wel is ze teleurgesteld dat ze niet nog wat langer onderdeel kan zijn van 'deze hysterische flow'. Dat vertelde ze direct na afloop van de eerste halve finale van het liedjesfestijn dinsdagavond.

De Walk Along-zangeres meldde de verzamelde Nederlandse pers dat meedoen aan het spektakel zenuwslopend was. "Ik heb al 25 jaar ervaring als zangeres. Maar dit is echt andere koek." Dat maakt ook dat ze vooral trots is op haar prestatie. "Ik ben vaker nerveus voor optredens en dat wilde ik juist voor mezelf overwinnen. Ik wilde dit gewoon een keer aangaan. En dat heb ik nu gedaan."

Ze hoopt dat haar mogelijke opvolgers zich niet uit het veld laten slaan door haar uitschakeling. "Ik heb mijn ballen op het hakblok gelegd en daar een waanzinnige ervaring voor teruggekregen. Wees niet bang voor gezichtsverlies, voel je er nooit te goed voor. We moeten dit festival koesteren. Wat ik hier heb beleefd, is onbetaalbaar."

Oosterhuis is ervan overtuigd dat ze alles uit de kast heeft gehaald. "We hebben alles eruit gehaald wat erin zat, binnen de mogelijkheden." Het zat haar wel hoorbaar dwars dat binnen de strikte regie van de show weinig ruimte was om in aanloop naar de live-uitzending nog aanpassingen te doen aan de act.

Halverwege de bekendmaking van de tien acts met de meeste punten, had Oosterhuis naar eigen zeggen wel door dat ze het niet zou redden. "Er zaten namen tussen die ik niet had verwacht en er moest nog een aantal gedoodverfde winnaars komen. We merkten al snel welke richting het op ging en dat wij daar niet bij hoorden."

Nadat ze dinsdagavond de pers kort te woord had gestaan, wilde Trijntje vooral heel snel naar haar kinderen voor een dikke knuffel. "En naar de wc. Want dat is er ook nog helemaal niet van gekomen."

Turkije: zangeres (19) in hoofd geschoten

Aan het Songfestival doet Turkije dit jaar niet mee. In plaats daarvan hebben de Turken kennelijk een nieuwe hobby: zangeressen beschieten. Het overkwam de 19-jarige Mutlu Kaya. Ze ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De zangeres van Koerdische komaf zou deelnemen aan Sesi Çok Güzel, de Turkse variant op Holland's Got Talent. Maar dat vonden sommige mensen niet zo'n goed idee. Leden van haar vaders stam bedreigden Mutlu vorige maand met de dood. Ze gaf destijds al aan bang te zijn.

In het conservatieve zuidoosten van Turkije wordt van vrouwen verwacht dat ze voldoen aan een traditioneel beeld. Meedoen aan zoiets vulgairs als een talentenjacht is 'not done'. De zangeres werd in haar huis in Zuidoost-Turkije beschoten. De politie heeft de 26-jarige ex-vriend van Mutlu aangehouden op verdenking van poging tot moord.

Geweld tegen vrouwen neemt hand over hand toe in Turkije. Vorig jaar zijn zeker 139 vrouwen gedood omdat ze te zelfstandig waren, zegt een Turkse mensenrechtenorganisatie.

Bellen op de fiets blijft toegestaan

Ook zo'n hekel aan fietsers die niet op het verkeer letten omdat ze druk aan het bellen of appen zijn? Dikke pech, want minister Melanie Schultz (verkeer) wil het niet verbieden, meldt het AD. Een verbod zou niet te controleren zijn.

In andere landen, zoals Denemarken en veel Zuid-Europese landen, is telefoongebruik op de fiets wél verboden. Maar volgens Schultz wordt dat verbod nauwelijks gehandhaafd. Ze is geen voorstander van regelgeving die niet of erg moeilijk handhaafbaar is. Gevaarlijk gedrag op de fiets kan al worden bestraft onder de wegenverkeerswet, al gebeurt dat zelden.

Schultz zet liever in op 'gedragsverandering op een positieve manier', laat ze weten. Zo kunnen jongeren via een app punten verzamelen als ze tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobieltje. Dan maken ze kans op mooie prijzen, zoals een bioscoopkaartje, T-shirt of fiets.

Vakbonden verrast door reorganisatie fiscus

Vakbonden FNV en CNV zeggen zich overvallen te voelen door de aankondiging van een grootscheepse reorganisatie bij de Belastingdienst. Die aankondiging wordt door FNV Overheid zelfs 'een schande' genoemd. De medewerkers van de Belastingdienst hebben dit nieuws uit de media moeten vernemen, aldus de vakbond. CNV Overheid zegt geschokt te zijn over de aangekondigde reorganisatie, waarbij 4000 tot 5000 belastingambtenaren elders binnen de overheid moeten gaan werken.

Bestuurder Mieke van Vliet van FNV zegt niet te weten waar de ambtenaren dat nieuwe werk moeten vinden. "Waar dan? De overheid is aan alle kanten obsessief aan het krimpen en belastingbaas Wiebes wil 5000 mensen elders gaan onderbrengen. Ik ben benieuwd waar hij die banen vandaan gaat toveren", aldus Van Vliet.

Haar collega Loek Schueler van CNV zegt dat de aangekondigde reorganisatie een hoop onzekerheid betekent voor medewerkers van de Belastingdienst. "We willen direct opheldering van staatssecretaris Wiebes en het hoofd van de Belastingdienst", aldus Schueler.

Vakbonden verrast door reorganisatie fiscus (Foto: Novum)
Vakbonden verrast door reorganisatie fiscus (Foto: Novum)

Bobby Brown viert komst baby

Bobby Brown gaf afgelopen weekend een feestje thuis om zijn aanstaande baby te vieren. De zogenoemde 'baby shower' gaf de zanger volgens TMZ de nodige afleiding van de medische toestand van zijn 22-jarige dochter Bobbi Kristina, die al sinds januari in coma ligt.

Bobby en zijn vrouw Alicia hadden ongeveer zestig mensen uitgenodigd voor het feest, waarvoor ze spelletjes in de tuin hadden georganiseerd. Ook liet Alicia een tijdelijke tatoeage van henna zetten op haar buik.

Het wordt het zesde kind voor Bobby Brown. Naast al een zoontje met Alicia, met wie hij in 2012 trouwde, en Bobbi Kristina, zijn dochter met Whitney Houston, heeft de zanger nog drie volwassen kinderen uit andere relaties.

Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak

De Britse politie heeft negen overwegend oudere mannen gearresteerd in verband met de grote paasroof in het juwelendistrict van Londen. Tweehonderd agenten doorzochten dinsdag twaalf adressen in de hoofdstad en in het graafschap Kent. In de panden werden veel waardevolle spullen gevonden. De verdachten variëren in leeftijd van 48 tot 75 jaar meldde de krant The Guardian nadat er zeven arrestaties waren verricht. Later op dinsdag werd bekend dat er nog twee verdachten zijn aangehouden. De huiszoekingen worden voortgezet. Vier verdachten komen uit Enfield aan de noordrand van Londen en twee uit Dartford in Kent.

De politie is ervan overtuigd dat sommige waardevolle zaken te herleiden zijn naar de kluis in Hatton Garden. Die werd in het Paasweekeinde gekraakt. De kluisrovers boorden door een dikke betonnen muur om binnen te komen. In de bankkluis doorzochten ze circa zeventig kleinere kluisjes waarin vermoedelijk geld en juwelen lagen die mogelijk circa 200 miljoen pond (bijna 280 miljoen euro) waard zijn. Onduidelijk is nog altijd waarom de criminelen slechts zeventig van de bijna duizend kluisjes doorzochten.

Ze braken op Goede Vrijdag, 4 april, in en verschaften zich via een liftschacht met speciale boorapparatuur en met een enorme operatie toegang tot de kluis. Er ging wel een alarm af maar door misverstanden kwamen beveiligers noch de politie in actie. De inbraak werd pas de dinsdag erna ontdekt. Het was een van de spectaculairste diefstallen in Londen en volgens waarnemers stof voor een film.

In 2006 roofden criminelen 53 miljoen pond uit kluizen in het zuidoosten van Londen. Zes jaar eerder verijdelde de politie een diamantenroof in de Millennium Dome. Was dat door gegaan dan hadden de rovers mogelijk de grootste roof ooit gepleegd en voor 350 miljoen pond buitgemaakt.

Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak
Arrestaties wegens grote Britse kluiskraak (Foto: ANP)

Aanhoudingen bij actie tegen schijnhuwelijken

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen schijnhuwelijken vijf mensen aangehouden. In 42 zaken wordt bekeken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is en andere maatregelen kunnen worden genomen, zoals het intrekken van een verblijfsvergunning.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekendgemaakt. Tijdens de actie op maandag en dinsdag werden 48 zaken onderzocht waarover vooraf signalen van schijnhuwelijken bestonden.

Bij de actie werkten onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND en gemeenten met elkaar samen.

Een schijnhuwelijk is een huwelijk dat is gesloten met als doel om een verblijfsvergunning in Nederland te kunnen krijgen. Daar zitten vaak financiële motieven, dwang of criminele activiteiten achter.

Daniël Dekker: dit is het songfestival

AVROTROS-prominent Daniël Dekker is 'zwaar teleurgesteld' dat Trijntje Oosterhuis het dinsdagavond niet tot een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival heeft geschopt. "Dit geeft maar weer de wetten van het songfestival aan."

"Het gaat hier niet alleen om vocale kwaliteiten. Dat blijkt maar weer. Maar dat weten we natuurlijk ook al heel lang. Iedereen met verstand van muziek hoort dat Albanië en Georgië echt niet de beste stemmen hadden. Maar ze gaan wel door."

De songfestivalkenner denkt niet dat de uitschakeling een deuk slaat in het imago van het liedjesfestijn in Nederland. "Volgend jaar gaan we gewoon weer. En gewoon weer met een waanzinnig goede artiest. We hebben de afgelopen jaren laten zien wat we kunnen. Dat moeten we blijven doen."

Hij vindt niet dat Trijntje iets te verwijten valt. "Ze heeft echt alles uit de kast gehaald. Het had niet beter gekund. We hadden een heel goede inzending met een prachtige performance."

Opgelaaide natuurbrand Chaam bedwongen

De brandweer heeft dinsdagavond eindelijk de natuurbrand in Chaam kunnen bedwingen. Volgens de Brandweer Midden- en West-Brabant konden de brandweerlieden rond 21.00 uur hun apparatuur inpakken en huiswaarts keren. Staatsbosbeheer houdt het gebied de komende dagen in de gaten in verband met mogelijke hervatting van de natuurbrand.

De brand brak zondag uit, maar laaide dinsdagochtend weer op omdat de humuslaag nog nasmeulde. De brandweer kreeg daarom dinsdagmiddag hulp van het brandweerteam 'Handcrew Overijssel'. Dit team is gespecialiseerd in het bestrijden van natuurbranden.

Zondagmiddag ging zo'n 60 hectare natuur in vlammen op. De politie pakte maandag een 16-jarige jongen op na een tip. Hij zit nog vast en wordt verhoord.

Opgelaaide natuurbrand Chaam bedwongen
Opgelaaide natuurbrand Chaam bedwongen (Foto: ANP)

SP: kabinet speelde met veiligheid

De SP vindt dat de regering heeft gespeeld met de veiligheid in Nederland. "Door domme en gevaarlijke bezuinigingen op de AIVD zijn er bewust veiligheidsrisico's genomen", zei SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak dinsdag in een reactie op een kritisch rapport van de Rekenkamer over de AIVD.

Van Raak vindt dat het kabinet rigoureuze maatregelen heeft genomen met weinig verstand van zaken. Daardoor is veel jarenlang opgebouwde kennis en kunde kapot gemaakt, aldus de SP'er. "Dat moet weer worden opgebouwd maar daarvoor is veel tijd nodig. We staan nu op een achterstand terwijl we de AIVD nu zo hard nodig hebben."

Van Raak is altijd kritisch op de AIVD maar zegt dat een goede dienst wel noodzakelijk is. Hij vindt dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geen gevoel heeft bij het inlichtingenwerk. "De minister doet nu net alsof er niets aan de hand is. Maar als hij de problemen blijft wegredeneren, dan heeft hij een probleem in de Tweede Kamer."

Grootste terugroepactie auto's in VS

De Japanse airbagfabrikant Takata heeft besloten dat zo'n 34 miljoen auto's in de VS terug moeten naar de garage, omdat de airbag stuk kan zijn. Het is de grootste terugroepactie van auto's in de VS ooit, meldden de Amerikaanse autoriteiten dinsdag. Dat kan tussen de 4 en 5 miljard dollar gaan kosten.

Auto's van elf automerken kunnen problemen hebben met de airbag aan de passagiers- en bestuurderskant. Volgens Amerikaanse overheidsinstanties die toezien op de verkeersveiligheid kan de airbag soms te hard opengaan, waardoor metaaldeeltjes kunnen losschieten. Zeker zes mensen zijn daardoor om het leven gekomen

Takata wilde aanvankelijk helemaal geen auto's terugroepen. De Japanse fabrikant erkende de fabrieksfout in eerste instantie helemaal niet, maar is gezwicht onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten. Automerken als Nissan, Honda en Toyota hadden eerder al zelf auto's teruggeroepen toen ze merkten dat de airbags van Takata niet in orde waren.

Trijntje: super jammer maar begrijpelijk

Trijntje Oosterhuis is erg teleurgesteld dat ze is gestrand in de halve finale van het Eurovisiesongfestival maar ze begrijpt het ook wel. Dat zei ze na afloop dinsdagavond telefonisch in RTL Late Night. "Het is super jammer, maar het was ook super leuk om mee te doen. Ik snap het wel als ik zie wie door zijn waar het grote publiek op valt en ik doe natuurlijk heel iets anders."

Over haar outfit was vooraf en rondom haar optreden veel te doen. Ze koos niet voor de jurk met decolleté uit de repetities, maar voor een broekpak. "Ik wilde gaan voor iets waar ik me 'comfortable' in voel. Ik kan geen hakken dragen, dan moet je dat ook echt niet doen. Misschien was het een inschattingsfout, maar ik vind gewoon dat het gaat over hoe je zingt."

Afghaanse agenten veroordeeld voor rol bij lynching

Elf Afghaanse politieagenten zijn dinsdag tot elk een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij niet ingrepen toen een vrouw door een menigte op brute wijze werd vermoord in Kabul. De rechter verklaarde hen schuldig aan plichtsverzuim. Acht andere agenten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Er waren in totaal negentien agenten onder de 49 mensen die werden vervolgd voor de brute moord op de 27-jarige Farkhunda. Zij werd op 19 maart in Kabul doodgeslagen, nadat zij valselijk was beschuldigd van het verbranden van een Koran. Vier verdachten werden eerder deze maand ter dood veroordeeld, acht kregen zestien jaar gevangenisstraf en achttien werden vrijgesproken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.