Kremlin verwelkomt verschuiving in Amerikaans buitenlands beleid

Volgens Moskou is de verschuiving in het Amerikaanse buitenlandse beleid in lijn met de visie van Rusland. "De nieuwe regering verandert snel alle structuren van het buitenlands beleid. Dit komt grotendeels overeen met onze visie," zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag in een interview met de Russische staatstelevisie dat pas vandaag werd gepubliceerd.

Sinds zijn aantreden probeert de Amerikaanse president Donald Trump toenadering te zoeken tot Rusland. Gezien de grote schade die de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten in het verleden hebben geleden, is het volgens Peskov zo dat de twee landen nog een lange weg te gaan hebben. Maar als de politieke wil van Trump en de Russische president Vladimir Poetin standhoudt, "kan de weg ernaartoe snel en succesvol zijn", aldus de woordvoerder van het Kremlin. Nadat het interview op vrijdag werd opgenomen, zette Trump nog een stap richting Moskou door de Oekraïense president Zelensky voor de camera's te berispen.

Volgens het Institute for War Studies (ISW) in Washington zou een mogelijke intrekking van de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne Kremlinleider Poetin dichter bij de overwinning in zijn agressieoorlog brengen. Een stopzetting van de wapenleveringen zou kunnen leiden tot een toename van de Russische agressie, de verovering van nieuwe gebieden en de vernietiging van de stabiliteit in de regio, aldus de ISW in een analyse.

De experts verwezen naar berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de militaire hulp aan Oekraïne zou kunnen stopzetten. De tot nu toe verstrekte hulp heeft ertoe bijgedragen dat Russische successen werden voorkomen.

"Het stopzetten van de huidige hulp aan Oekraïne zou het door president Trump nagestreefde doel om duurzame vrede in Oekraïne te bereiken, direct ondermijnen", aldus de experts van ISW. Zij waarschuwden voor het gevaar dat dit Poetin ertoe zou kunnen aanzetten geweld te gebruiken om zijn strategische doelen te bereiken: controle over andere staten in de voormalige Sovjet-Unie, waaronder de Baltische NAVO-lidstaten Litouwen, Estland en Letland. "Het stopzetten van de hulp aan Oekraïne zou de invloed van de VS in de wereld verminderen en Amerikaanse tegenstanders aanmoedigen", aldus de experts van ISW.