Moeten mensen die niet thuis zijn bij aflevering van hun pakketje worden beboet?
De druk op de pakketbezorging blijft groeien. Online winkels en hun vervoerders hebben te maken met enorme hoeveelheden leveringen en retouren. Daarnaast treffen pakketbezorgers regelmatig niemand thuis, waardoor ze later terug moeten komen. Moeten mensen die niet thuis zijn bij aflevering van hun pakketje worden beboet?
Pakketbezorger (@Freepik)
Pakketbezorgers leggen dagelijks onnodige kilometers af doordat de ontvanger niet thuis is op het moment van levering. Dit verhoogt niet alleen de werkdruk, maar heeft ook een nadelige invloed op het milieu. Een financiële prikkel kan helpen om bewuster om te gaan met bezorgmomenten. Een boete voor gemiste leveringen kan consumenten aanmoedigen om een passende bezorgdag en -tijd te kiezen, of om een pakketpunt of winkel als afleveradres te gebruiken.
Echter, de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de consument. Webwinkels en vervoerders moeten meer flexibiliteit bieden bij het selecteren en aanpassen van bezorgmomenten. Vaak kunnen klanten alleen maar een bezorgdag kiezen, terwijl de optie voor een specifiek tijdslot of dagdeel ontbreekt. Bovendien is het na het plaatsen van een bestelling niet altijd mogelijk om het aflevermoment te wijzigen.
Zelfs als consumenten heel bewust voor een bepaald bezorgmoment kiezen, kan er altijd iets gebeuren waardoor ze onverwachts niet thuis zijn. In dat geval moet het mogelijk zijn om het bezorgmoment via een selfservice-app te verplaatsen naar een ander tijdslot of naar een andere dag, of alsnog te kiezen voor een pakketpunt of winkel als afleverlocatie. Elke onnodige kilometer die pakketvervoerders hierdoor niet hoeven te maken, is winst.
Consumenten willen hun bestelling vaak zo snel mogelijk in huis, waardoor de lat hoogl igt voor webwinkels en hun vervoerders. Webwinkels kunnen dit bijsturen door niet langer garanderen dat een pakketje de volgende dag bezorgd wordt. Op die manier kunnen ze de werkdruk voor pakketbezorgers verlichten en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu realiseren.
Ze doen het soms expres.
geen enkele post van mij is, ondanks de inhoud, een oproep tot haat of moord.
foto
* Bezorger komt
* Bezorger drukt niet eens op de bel
* Bezorger zet pakje neer
* Bezorger gaat weg
* Ik krijg bericht dat het pakketje is afgeleverd
* Ik open mijn deur, en daar staat het pakketje op de stoep
En al die tijd was ik gewoon thuis.
Afgelopen week ook dit gebeurd:
* Bezorger komt
* Bezorger drukt half op de bel, toevallig hoor ik iets
* Ik pak de sleutel om de deur te openen
* Bezorger zet pakje neer
* Bezorger gaat weg
* Ik heb mijn deur open, en daar staat alleen een pakketje op de stoep
Beide keren moest er getekend worden, en zie ik online dat er getekend is, met één of andere vage krabbel.
Ik heb een camera bij mijn deur en zie daar de bezorger letterlijk zelf een krabbel neerzetten, voor een pakket waar IK voor moet tekenen. Daar stelen ze letterlijk een service waar ik voor betaald heb van mij.
UPS:
https://about.ups.com/nl/nl/newsroom/press-releases/financials/ups-releases-4q-2024-earnings-and-provides-2025-guidance.html
DHL:
https://www.emerce.nl/nieuws/resultaten-dhl-onder-druk
PostNL:
PostNL is een kleine speler: "De genormaliseerde EBIT over 2024 komt naar verwachting uit op circa € 53 miljoen.". Maar dus nog steeds een dikke winst.
Zo te zien hoeft de klant helemaal niks. De bezorgdiensten moeten echter eens hun winst gaan investeren in een betere dienstverlening, in plaats van ik weet niet wat: samen feesten met hun aandeelhouders?
Edit:
Ik heb medelijden met die bezorgers hoor! Maar hun bazen zijn degenen die er voor zorgen dat ze zulke lange dagen moeten maken, niet hun klanten. Hun bazen gaslighten hen gewoon waar ze bij staan.
Dan zeggen ze dat het vrijdag zal komen en als je donderdag avond thuis komt blijkt dat ze al zijn geweest.
Ze vragen er dus zelf om
En als ze een groot pakket niet bezorgen en ik het moet afhalen laat ik het terug sturen en bestel ik het gewoon opnieuw
[ Bericht gewijzigd door 666smurf op woensdag 26 februari 2025 @ 22:10 ]
Dus als ik bij de bestelling al kan zeggen het moet er morgen om 9 uur zijn en ik ben er niet, dan mag dat prima beboet worden.
Dus ja op de fiets in me fietstas als het past en anders houd het op
Zorgt u alstublieft dat u thuis bent om boetes te voorkomen. Mocht u onderhevig worden aan ons boetebeleid, wordt verwacht dat u deze persoonlijk in ontvangst neemt. De overdracht zal plaats vinden binnen 3 tot 5 weken na voorval van niet thuis zijn. Zorgt u alstublieft dat u thuis bent om aanvullende boetes te voorkomen.
Zelfs aangetekende brieven worden in de brievenbus gedaan en de bezorger tekent zelf. Dat is fraude maar er wordt niets aan gedaan.
En ik zou dan een boete moeten gaan betalen?
Buiten dit, ik ben niet de opdrachtgever. Dat zeggen ze bij klachten/diefstal dus de opdrachtgever zou dus een boete moeten ontvangen!
Daarnaast is er ook wat mis met webshops. Je vult in wat je post/factuuradres is en je vult in dat het naar een specifiek pakketpunt moet. Het resultaat is dan: Beste <pakketpunt>, we staan dan en dan bij je op de stoep. Natuurlijk weet de bezorger dat pakketpunt Hema geen privépersoon is die om 21:00u open doet. Dan zie je interessante heen-weer-reisjes, met soms een uitstapje naar het buitenland.
Het is belachelijk, maar voor DHL moet ik dus naar <doeterniettoe> laten bezorgen en op de loer liggen om tijdig het bericht Beste "<doeterniettoe>" te zien en dan aangeven dat het naar een pakketpunt moet, vervolgens naar welk pakketpunt. En dan nog moet je hopen dat ze het zo doen.
Het erge van DHL en mss ook van andere bezorgers, is dat de bezorgers alleen betaald krijgen als het bezorgd wordt. Dus die ritjes voor niets komen voor hun eigen rekening. Vandaar dat ik het altijd op een pakketpunt op loop- of fietsafstand bezorgd wil hebben.
De tijdvakken worden op de dag zelf al steeds kleiner dacht ik (bij PostNL & DHL?), dus thuis zijn op het goede moment wordt steeds makkelijker. En anders creatief zijn qua neerzettoestemming of afhalen bij een PostNL punt.
Nogmaals aanbieden doet PostNL al lang niet meer.
nee laat ze maar is kwaliteit van bezorging eerst naar boven schroeven.
Er zijn zat opties, maar ze willen zelf ook niet echt lijkt het...
Niet te geloven hoe vaak daarover gemaild is. Eerst werd het afgeschoven van op de leverancier, hoewel ze toegaven dat er onmiskenbaar ophaalbaar vermeld staat. Toen moest er verteld worden hoe je met hun in contact kon komen. De leverancier was verrast en zou het navragen. Daarna kreeg ik meerdere mailtjes die uitlegden waarom het niet kon, in verschillende varianten. Dus ik liet weten dat bezorgen per post.nl in de brievenbus niet kon en ook niet via het door post.nl zelf uitgekozen pakketpunt, want daar fiets ik in het donker niet naartoe (was winter). Het pakket werd dus niet opgehaald. Een van de respondenten stuurde met nog een kleinigheidje vanwege het ongerief.
Bleek een doosje met een soort boterkoekjes te zijn. Mij koop je niet om met een paar koekjes, maar het was tenminste wel een vriendelijke reactie.
Het artikel is dus teruggegaan en is zo te zien voor mij onbestelbaar. Doei.
Dat werkt uitstekend: je spreekt vooraf een tijdvak af van een uur of 2 waarbinnen de bezorger voor de deur staat. En wanneer die bezorger gaat rijden kun je die live volgen.
Ben je dan toch niet thuis, dan kun je zeggen zet het maar voor de deur, of je haalt het later zelf op.
Dus korting voor degenen die wel thuis zijn foto
Dan nemen mensen misschien wel de moeite om hun pakket aan te nemen.
En sterker nog, ik wil geld toe als als ze zeggen vandaag te komen en je krijgt aan het eind vd dag de melding "sorry, we hebben het bezorgmoment niet gehaald, wordt morgen".
Wat ze dan waarschijnlijk wel gaan doen is je pakket droppen op een afhaalpunt, maar ze kunnen hem in ieder geval niet meer in de gang pleuren.
Zo'n sukkel heeft dat bij mij ook geflikt met een vrij prijzige dyson toendertijd, gelukkig heb ik goede buren, maar die idioot had dat ding dus onbeheerd op de galerij tegen mijn deur aangezet.
Niks terugkomen of tweede bexorgmoment.
Als je ziet wie meestal de bezorgers zijn. Het is niet het meeste intelligente volk
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Of je zit braaf thuis te wachten en vind je een briefje " we hebben je gemist" met adres afhaalpunt....ja daar blijf je thuis voor hoor!
DHL maakt het nog bonter. Die flikkeren pakketten gewoon neer waar het uitkomt. En dan moet de ontvanger maar een boete betalen? Dacht t niet vriend.
Ik verwachtte een pakketje vandaag en ik zit gewoon aan de voorkant van mijn huis te werken en krijg ineens een bericht van DHL: we hebben elkaar gemist...
Flikker een end op foto
Eerst maar eens zorgen dat ze zelf hun zaakjes op orde hebben.
Twitch: <a href="https://www.twitch.tv/drizzt_dourden" target="_blank" rel="nofollow norererer noopener" >https://www.twitch.tv/drizzt_dourden<;/a>\[/b\]
Twitch: <a href="https://www.twitch.tv/drizzt_dourden" target="_blank" rel="nofollow norererer noopener" >https://www.twitch.tv/drizzt_dourden<;/a>\[/b\]
Als er één uitwas is die wel bewijst dat de overheid geen controle heeft over het bedrijfsleven en de hoeveelheid fraude die wordt gepleegd, is het DIT wel. Gewoon fraude open onder hun neus, maar ze doen er niets aan.
Ik zou zelf zeggen dat een paar boetes van een paar tiental miljoen wel wat geld zouden kunnen opleveren om te helpen bij het oplossen van het immigrantenprobleem. Of in ieder geval voor iets anders gebruikt worden, bijvoorbeeld verlaging van de BTW terug naar 18,5% of zelfs lager.
Ook het voor de rechter brengen is zinloos, want bij een civiele rechtszaak gaat het er alleen om of je schade hebt ondervonden, en dat heb je niet. Tenzij je pakketje verdwenen was, maar bewijs maar eens dat je het pakketje nooit hebt ontvangen (alla, ik heb dus een camera waarmee ik kan bewijzen dat het gestolen is, als het gestolen is).
Het gaat hier om fraude, het is tegen de wet. En het is een soort fraude waar DHL, UPS en PostNL geld aan verdienen. Dat betekent dus dat het een zaak is van het Ministerie van Justitie om er achter aan te gaan.
Maar ja, de missie van David van Weel, onze Minister van Justitie en Veiligheid:
David van Weel wil dus alleen maar een politiestaat van Nederland maken. Veiligheid, hij is de Grote Papa die ons Veilig zal houden. Niets over het aanpakken van rechrsongelijkheid, onrecht en fraude in de maatschappij. David van Weel kommert zich wel om het gereedschap, maar niet om wat hij er mee zou moeten bouwen.
[ Bericht gewijzigd door RetepV op donderdag 27 februari 2025 @ 13:16 ]
foto
Maar als ik niet mobiel was geweest, dan zou het toch aan de deur gebracht moeten worden.
Maar dan moet de bezorger ook het geduld hebben om te wachten totdat ik zo ver ben dat ik de deur kan openen, want tenslotte ben ik dan niet zo mobiel.
Maar het is allemaal lood om oud ijzer. Als de pakketjes allemaal naar het pakketpunt gaan, dan zullen die pakketpunten weer te klein zijn. Want het probleem is gewoon dat de betreffende bedrijven hun verdiensten niet terug investeren in hun dienstverlening. Met 8,6 MILJARD winst, zou je denken dat er wel wat geld af kon om een paar meer bezorgers in te huren, of een groter pakketpunt te maken. Maar nee, die winst gaat gewoon in de zakken van de topmanagers, naar de aandeelhouders en/of in de acquisitiepot. De klant is de sluitpost.
Overigens laat ik de meeste pakjes gewoon bij een pickup bezorgen maar soms is die optie er niet.
A) het heel erg laagdrempelig is om de levering aan te passen
B) er uiterst duidelijke communicatie TIJDIG vooraf is over wanneer dat pakketje gaat komen
C) er pas tot levering over wordt gegaan als de ontvanger een instemming geeft
Een dag van tevoren "we komen morgen tussen 12 en 6, zoek het maar uit" gaat hem niet worden, zeg maar.
Praktisch denk ik dat je veel meer centrale afleverpunten moet hebben, aan huis leveren zou de alternatieve optie moeten zijn.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken