FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 mei 2015

D66 wil af van verbod majesteitsschennis

D66 wil af van het verbod op majesteitsschennis. D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven gaat samen met de PvdA bekijken hoe de wet op dat punt kan worden veranderd. Dat zei Verhoeven dinsdag in het tv-programma Pauw.

Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. Verhoeven wijst erop dat belediging, smaad, laster en het aanzetten tot haat al strafbaar zijn. Iedereen kan daarvan aangifte doen, ook de koning, stelt hij. Een specifieke wet of strafmaat voor de koning vindt Verhoeven niet nodig.

Aanleiding voor de discussie is de vervolging die een activist aanvankelijk boven het hoofd hing, omdat hij 'fuck de koning' had geroepen. Tussen 2000 en 2012 zijn zestien mensen veroordeeld voor majesteitsschennis. Het wetsartikel is volgens Verhoeven dus niet zo'n dode letter als wordt gedacht.

Beachvolleyballer Nummerdor plant rentree

Beachvolleyballer Reinder Nummerdor denkt dat hij begin juni voldoende is hersteld van zijn achillespeesblessure om weer wedstrijden te kunnen spelen. Het plan is om op het toernooi in Porec (Kroatië) dat op 3 juni begint een rentree te maken, kondigde bondscoach Gijs Ronnes dinsdag aan.

Tijdens het eerste toernooi van dit jaar in april in Fuzhou (China) viel de 38-jarige Nummerdor geblesseerd uit. De voorbereiding op het wereldkampioenschap dit jaar in eigen land werd daardoor in de war geschopt. Met zijn partner Christiaan Varenhorst is Nummerdor een van de medaillekandidaten.

Vorige week is Nummerdor langzaam weer begonnen met training in het zand. Het herstel gaat goed, zegt Ronnes. Het grandslamtoernooi komende week in Moskou komt echter nog te vroeg, aldus de bondscoach. Om genoeg ritme op te bouwen en ook om punten te verzamelen voor olympische kwalificatie willen Nummerdor en Varenhorst in juni zoveel mogelijk wedstrijden spelen.

Trijntje Oosterhuis niet naar finale Songfestival

De Nederlandse inzending en trots is helaas niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De act van Oosterhuis haalde het niet bij de andere inzendingen tijdens de eerste halve finale vanavond.

Wel zijn Albania, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België door naar de finale a.s. zaterdag.

 

The Netherlands!

Een foto die is geplaatst door Eurovision Song Contest (@eurovision) op19 Mei 2015 om 12:06 PDT

Prostituee cel in voor drugsdood Google-topman

Een prostituee in de Verenigde Staten is tot zes jaar cel veroordeeld voor de dood van een topman van Google. De twee gebruikten tijdens hun avonden samen geregeld drugs, maar een dosis heroïne die zij Forrest Timothy Hayes op hun laatste avond toediende werd de man fataal.

Het incident vond in november 2013 plaats op het jacht van Hayes. De vrouw, Alix Tichelman, injecteerde hem met heroïne en toen Hayes het bewustzijn verloor ging zij ervandoor.

De zes jaar celstraf is het resultaat van een akkoord tussen de openbaar aanklager en Tichelman. Zij bekende schuld in ruil voor een lagere straf, de aanklacht werd verlaagd van doodslag naar dood door schuld. "Het was een onopzettelijke overdosis (...)", zei Tichelmans advocaat.

Gewonden bij geweldsincident in Enschede

Bij een vechtpartij in het centrum van Enschede zijn dinsdagavond enkele gewonden gevallen. Mogelijk is er ook gestoken. Een aantal mensen is naar het ziekenhuis gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht.

Het geweld had plaats in de Wilhelminastraat, deels in een woning, deels buiten. Over de achtergrond is nog niks bekend.

Dijsselbloem nodigt 'bevriende oppositie' uit

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de 'bevriende oppositieoppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP uitgenodigd om met hem over de rijksbegroting voor volgend jaar te komen praten. Hij zei dat dinsdag bij RTL Z.

De afgelopen jaren onderhandelde Dijsselbloem steeds met deze drie partijen om zich verzekerd te weten van een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarvoor heeft hij met het aantreden van de nieuwe Senaat op 9 juni niet genoeg aan D66, ChristenUnie en SGP. Er zal nog een of meerdere partijen bij moeten.

Maar Dijsselbloem wil eerst met zijn loyale partners, ook wel de constructieve drie (C3) genoemd, om de tafel. Wanneer de eerste ronde is, is nog niet duidelijk. "De begroting wordt pas afgemaakt in augustus, maar voor die tijd wil ik graag de C3 bijpraten en proberen hun steun te krijgen", aldus de minister.

Ziyech overvallen door oproep voor Oranje

Voor Hakim Ziyech kwam de oproep voor het Nederlands elftal dinsdag volkomen onverwacht. "Nu moet ik mijn vakantie uitstellen, maar dat heb ik er graag voor over", zei de 22-jarige middenvelder van FC Twente op de website van zijn club. "Ik had er helemaal geen rekening mee gehouden."

Ziyech meldt zich maandag in Hoenderloo, waarna hij dinsdag voor het eerst meetraint met de selectie van bondscoach Guus Hiddink. "Ik heb een paar keer bij Jong Oranje gezeten, maar dit is toch een mooie stap hoger", zei Ziyech. "Je staat met de beste spelers van Nederland op het veld en dat is iets wat iedere voetballer wil. Ik hoop op een mooie week bij Oranje en natuurlijk wil ik ook een goede indruk achterlaten, maar ik heb mezelf voorgenomen er ook van te genieten."

Oranje bereidt zich in Hoenderloo voor op de EK-kwalificatiewedstrijd in Letland van 12 juni. Een week eerder oefent het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten. Naast Ziyech mogen ook Steven Berghuis (AZ), Tjaronn Chery (FC Groningen) en Davy Pröpper (Vitesse) hopen op een debuut in Oranje.

Ziyech verrast door oproep voor Oranje (Pro Shots/Erwin Spek)
Ziyech verrast door oproep voor Oranje (Pro Shots/Erwin Spek)

'IsraŽl wil om vrede met Palestina spelen'

Israël wil een vriendschappelijke interland tegen Palestina voetballen om de spanning tussen beide staten een beetje uit de lucht te halen. Dat vertelde voorzitter Sepp Blatter van de FIFA dinsdag aan Israëlische verslaggevers nadat hij premier Benjamin Netanyahu had gesproken.

Blatter is op vredesmissie in het Midden-Oosten. Hij spreekt woensdag met Mahmoud Abbas, de politiek leider van Palestina. Palestina wil dat Israël door de FIFA geschorst wordt omdat het spelers uit de Palestijnse competitie zou hinderen tijdens reizen door de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dat voorstel wordt op 29 mei behandeld in een congres van de FIFA, waarin ook de voorzitter wordt verkozen.

Blatter, torenhoog favoriet, neemt het op tegen uitdagers Michael van Praag, de Portugees Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië.

Trijntje vond songfestivalshow 'zenuwslopend'

Trijntje Oosterhuis vond haar optreden in de halve finale van het Eurovisiesongfestival dinsdagavond zenuwslopend. Dat meldde ze vlak nadat ze van het podium in de Wiener Stadthalle stapte, op Instagram.

Vanuit de 'green room' in de enorme concertzaal in de Oostenrijkse hoofdstad had Oosterhuis na haar act nog even tijd haar emoties te uiten op social media. "OMG het zit er op!!", verzuchtte ze. "Wat een zenuwslopend moment uit mijn leven. Ik heb ervan genoten. In elk opzicht. Met volle teugen. Bloed, zweet en tranen. Dank voor alle support uit alle hoeken en gaten. Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten. What ever happens."

Trijntje geniet van de rest van de show vanaf het artiestenplatform recht tegenover het podium, in het bijzijn van onder anderen haar achtergrondzangeressen en haar vriend Alvin Lewis.

Tornado houdt huis in Brabant

Inwoners van Brabant opgepast! Volgens bronnen zou momenteel een heuse tornado boven de provincie woeden.

Volgens het twitteraccount van SevereweatherNL zou de tornado momenteel boven Deurne hangen. Ook een plaatsje met de naam Liessel zou zijn getroffen.

Het wachten is nog op de eerste beelden. Mits ze daar inmiddels niet dood zijn...

Update 21.15 uur:
En we hebben beeld! De eerste foto is zojuist online geslingerd vanuit Deurne:

Update 22.25 uur:
De tornado blijkt zwaarder te zijn dan verwacht. De enorme indslurf heeft namelijk vanavond een kippenschuur verwoest in Heusden, in de omgeving van Deurne. Check het filmpje!

Weg kippenschuur

Zorg beter door samenwerking met bedrijven

Gezondheidszorg kan wereldwijd beter en goedkoper worden, als overheden, bedrijfsleven en de wetenschap beter samenwerken. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag op een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Genève. Volgens de VVD-minister is betere en goedkopere zorg mogelijk in zowel de westerse wereld als in ontwikkelingslanden.

Volgens haar zijn de problemen in de gezondheidszorg te groot voor regeringen om alleen te kunnen oplossen. Technologische innovaties komen nu al vaak van bedrijven en vanuit de wetenschap, en samenwerking kan nog meer opleveren, denkt Schippers. Ze hoopt dat haar oproep leidt tot aanbevelingen die wereldwijd in de gezondheidszorg kunnen worden overgenomen.

Als voorbeeld van goede innovatie noemde ze ijskastjes met zonnepanelen waarin in ontwikkelingslanden vaccins gekoeld worden bewaard. Of rugzakjes met basale medische apparaten, eveneens voorzien van een zonneoplader. "Innovaties die goede zorg dicht bij de mensen brengen", aldus de minister.

Madonna's dochter Lourdes verft haar grijs

Madonna's dochter Lourdes gaat met wit-grijze lokken de zomer in. Dinsdag showde ze haar nieuwe haardos in New York. Op de website van People is de nieuwe haarstijl van de voormalige brunette te zien.

De 18-jarige student is net klaar met het eerste studiejaar aan de Universiteit van Michigan. Eerder dit jaar nam ze een neuspiercing en die koestert ze nog steeds.

Lourdes zoekt nog naar eigen stijl, schrijft ze op haar blog. ''Ik heb in een lastige periode veel uitgeprobeerd om erachter te komen wat ik nu het leukst vind om te dragen. Ik denk dat ik een gedefinieerde stijl heb, misschien omdat ik mezelf niet wil beperken in wat ik wil dragen."

The Pirate Bay raakt domein kwijt, en krijgt zes nieuwe

The Pirate Bay, de populairste torrentsite van de wereld, heeft een symbolische nederlaag geleden. De Zweedse overheid heeft na een rechterlijke uitspraak namelijk de beide .se domeinnamen van de Zweedse dienst in handen gekregen. Dat meldt Torrentfreak.

De site is direct overgestapt naar een klein bergje nieuwe top level domains, namelijk GSLAVGAMMN en GD. Vergeet dus niet je bookmarks te updaten.

Op de indexpagina maken ze de nieuwe TLD's bekend op onderstaande manier.

the pirate bay
the pirate bay

Kilometerheffing voor trucks BelgiŽ

Nederlandse en alle andere truckers moeten vanaf april op Vlaamse wegen 7 tot 20 cent per kilometer gaan betalen. De regering van Vlaanderen presenteerde dinsdag een kilometerheffing die geldt voor haar deel van het Belgische wegennet.

De lichtste en minst vervuilende vrachtwagens betalen het laagste tarief. "Deze regeling zorgt ervoor dat buitenlandse vrachtwagens eindelijk gaan meebetalen aan ons wegennet", zei de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. Van de geschatte jaarlijkse opbrengst van 310 miljoen euro wordt een derde gestoken in 'betere wegen voor iedereen'.

De andere delen van België (Brussel en Wallonië) hebben hun tarieven nog niet bekendgemaakt. Die komen op ongeveer hetzelfde niveau te liggen als in Vlaanderen, verwacht Weyts.

Vlaanderen wil ook een kilometerheffing voor personenauto's. Maar invoering de komende vier jaar is niet aan de orde, aldus de minister.

Ex-topvrouw Slotervaartziekenhuis failliet

Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam persoonlijk failliet verklaard. Dat bevestigde een woordvoerder van de rechtbank na berichtgeving door Het Parool.

Het faillissement is uitgesproken op verzoek van het Slotervaartziekenhuis. Erbudak moet het ziekenhuis nog 1,7 miljoen euro terugbetalen.

Door het bankroet kan Erbudak niet meer over haar privévermogen beschikken. De door de rechtbank benoemde curator gaat nu onder meer uitzoeken wat de verhaalsmogelijkheden van de schuldeisers zijn.

Moederbedrijf Ziggo wil fusie Vodafone

Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, ziet grote strategische voordelen in een fusie met Vodafone. Dat zegt topman John Malone in een dinsdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

Op een combinatie van Liberty Global en Vodafone wordt al langer gespeculeerd, maar het is voor het eerst dat Malone zich over die mogelijkheid uitspreekt. Hij ziet met name in Nederland grote voordelen. Met Ziggo heeft hij vrijwel de gehele kabelmarkt in handen, maar een eigen mobiel netwerk staat nog hoog op zijn verlanglijstje.

Ook in Duitsland en Groot-Brittannië zouden de twee telecomgiganten elkaar volgens Malone goed aanvullen. "Wij hebben daar van onze kant naar gekeken en er zouden substantiële kostenvoordelen te behalen zijn als wij tot een fusie of samenwerking zouden kunnen komen met betrekking tot West-Europa", aldus de miljardair.

Bikerruzie VS begon op parkeerplaats

De dodelijke ruzie die zondag in de Verenigde Staten uitbrak tussen een aantal rivaliserende motorbendes begon op het parkeerterrein, waar iemand over de voet van een van de bikers reed. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

De motorbendes waren samengekomen bij het restaurant in Waco, in de staat Texas, om onderlinge geschillen uit te praten. Volgens de politie kwam een groep die niet was uitgenodigd toch opdagen en reed toen iemand over de voet van een van de bendeleden. De ruzie die ontstond verplaatste zich naar binnen, waar wapens werden getrokken. Uiteindelijk stroomden de bikers weer naar buiten, waar de schietpartij doorging en de politie er een einde aan maakte. Negen mensen kwamen om, achttien raakten gewond.

De politie heeft zo'n 180 arrestaties verricht zo'n vijftig wapens in beslag genomen. Het onderzoek bij het restaurant loopt echter nog steeds en de politie denkt dat er nog meer wapens zullen worden gevonden.

FOK!ker zet filmpje inbreker online

Het_Biertje had afgelopen nacht bezoek van een inbreker. Gelukkig had de FOK!ker de crimineel gefilmd, en zoals het een ware FOK!ker betaamt de beelden op het forum gedeeld.

"Wij hadden bezoek vannacht!", schrijft hij. "Gelukkig had ik een goede camera geinstaleerd en na het zien van de camera had meneer plots een andere afspraak. Politie is langs geweest om de beelden mee te nemen."

Sindsdien is een ware discussie losgebarsten omtrent het filmpje. Men weet namelijk niet wat de inbreker draagt. Opties als een klimtuigje of startkabels zijn inmiddels al aangedragen.


'Een inbreker! Snel, zet het op FOK!'

Griekse kustwacht redt bootvluchtelingen

De Griekse kustwacht heeft dinsdag 38 migranten gered die op een klein bootje in de Ionische Zee dreven, voor de westkust van Griekenland. De kustwacht werd geholpen door een zeilschip dat toevallig in de buurt was.

Het bootje werd gevonden voor de kust van het eiland Paxoi. Voor zover bekend worden er geen opvarenden vermist. Met wat voor technische problemen de vluchtelingen kampten of waar ze vandaan kwamen is onbekend.

Beursbedrijf VS gaat waarde bitcoin volgen

Het Amerikaanse beursbedrijf NYSE, uitbater van onder meer de effectenbeurs in New York, gaat de koers bijhouden van de virtuele munt bitcoin ten opzichte van de dollar. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Volgens topman Thomas Farley van NYSE wordt het voor de klanten van het beursbedrijf steeds belangrijker om over een betrouwbare waardering van de bitcoin te beschikken. Op basis daarvan kunnen zij bepalen of zij zaken doen in wat de bestuurder ,,een beleggingscategorie in opkomst'' noemt.

De waarde van de bitcoin wordt een keer per dag vastgesteld op basis van daadwerkelijk uitgevoerde transacties op een select aantal handelsplatforms. Die moeten wel voldoen aan de kwaliteitseisen van NYSE. Om te beginnen wordt uitgegaan van gegevens van Coinbase, een bitcoinbeurs waarin NYSE een minderheidsbelang heeft.

Meer personages in tweede trailer Pixels

Universal heeft zojuist een tweede trailer vrijgegeven voor hun nieuwe film Pixels. En daarin zien we dit keer meer personages dan alleen Adam Sandler.

Ook Peter Dinklage en Kevin James gaan namelijk de strijd aan tegen losgeslagen aliens vermomd als gamepersonages. Zij zijn namelijk de kampioenen in de jaren 80-games die gespeeld moeten gaan worden om de aarde te redden van haar ondergang.

Pixels, geregisseerd door Chris Columbus (Harry Potter, Home Alone), draait vanaf 20 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Brandweer heeft veel werk aan brand Chaam

De brandweer heeft dinsdag nog veel werk aan de natuurbrand in Chaam. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio is de brandweer nog tot vroeg in de avond bezig met nablussen. De brand brak zondag uit, maar laaide dinsdagochtend weer op omdat de humuslaag nog nasmeulde.

De brandweer kreeg dinsdagmiddag hulp van het brandweerteam 'Handcrew Overijssel'. Dit team is gespecialiseerd in het bestrijden van natuurbranden.

Zondagmiddag ging zo'n 60 hectare natuur in vlammen op. De politie pakte maandag een 16-jarige jongen op na een tip. Hij zit nog vast en wordt verhoord.

Hoofdrol in La Holandesa voor Halina Reijn

Halina Reijn speelt de hoofdrol in La Holandesa, het regiedebuut van Marleen Jonkman. Hierin speelt ze een vrouw die haar leven weer op de rit moet krijgen nu ze weet dat ze nooit moeder zal worden. De roadmovie speelt zich geheel af in Chili en de opnames zullen begin 2016 aanvangen.

Het script is geschreven door Daan Gielis en is deels autobiografisch. Een op de vijf vrouwen in Nederland is kinderloos, de helft onvrijwillig. Het krijgen van kinderen hoort erbij; de eerste twee jaar dat het niet lukt wordt het nog geen allesoverheersend thema. Maar hoe meer jaren, doktersbezoeken en medische behandelingen verstrijken, hoe groter het onderwerp wordt. Totdat het misschien wel je leven gaat beheersen, en tussen jou en je partner in gaat staan.

In de film gaan Maud (Halina Reijn) en Frank op vakantie naar Chili om hun leven weer op de rit te krijgen nu ze weten dat ze nooit kinderen zullen krijgen. Maar Maud blijkt niet in staat dit te accepteren en na een knallende ruzie vertrekt ze. Tijdens haar reis en met het veranderen van de natuur en de ontmoetingen met de mensen die op haar pad komen, verandert ook Maud en komt het besef dat een vrouw niet perse moeder hoeft te zijn. Halina Reijn: “Ik ben 39 en kinderloos. Elke vrouw van in de dertig stelt zichzelf op een gegeven moment de vraag of ze kinderen wil. Het is een thema wat enorm leeft in onze samenleving, en ik voel me verwant met Maud, die via een reis door de indrukwekkende natuur van Chili zichzelf weer hervindt en ontdekt dat ze geen moeder hoeft te zijn om haar leven invulling te geven.

De film wordt geproduceerd door Danielle Guirguis van Smarthouse Films in co-productie met Molotov Cine (Chili) en Fatt Productions. Het project is ontwikkeld in het Torino Filmlab en EAVE/Puentes en wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds. De opnames starten begin volgend jaar en September Film zal La Holandesa in het najaar van 2016 in de bioscoop uitbrengen.

Doden bij aanslag op markt Nigeria

Een explosie op een markt in het noordoosten van Nigeria heeft dinsdag aan negen mensen het leven gekost. Zeker veertien mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigen was de aanslag het werk van terreurbeweging Boko Haram.

Een van de marktkoopmannen in Garkida zei dat de bom leek te zijn verstopt tussen de schapenstallen en de groenteverkopers. Anderen hadden het echter over een zelfmoordaanslag.

Het Nigeriaanse leger strijdt met hulp van buurlanden Niger en Tsjaad al maanden tegen Boko Haram en heeft daarbij een aantal successen geboekt. De terreurgroep is echter nog verre van verslagen.

Afgelopen zaterdag zei het leger tien kampen van Boko Haram in het Sambisa-woud te hebben vernietigd. Een dag eerder veroverde Boko Haram echter het grensstadje Marte.

Vrouw zwanger na anale seks

Het zal je maar overkomen. Neuk je je vriendin telkens snoeihard in d'r poeperd, want geen kans op zwangerschap, poept ze negen maanden later alsnog een baby uit. Het klinkt bizar, maar het is een vrouw uit Amerika overkomen.

De vrouw in kwestie lijdt namelijk aan cloacal malformation, een bizarre aandoening die slechts 1 op de miljoen vrouwen treft, en waar uroloog Brian Steixner van de Jersey Urology Group in Atlantic City onlangs verslag van deed. De, uiteraard onbekend gebleven, vrouw is namelijk geboren zonder anus, vagina of baarmoeder. De vrouw had maar één gat, een cloaca.

Al snel ging de vrouw in haar babytijd onder het mes, om alsnog een een baarmoeder, vagijn en anus aangemeten te krijgen. Helaas bleek de dokter of Moeder Natuur een foutje te hebben gemaakt, want haar baarmoeder bleek middels een fistel te zijn verbonden met haar anus. Zo kon het gebeuren dat zij iedere maand keurig ongesteld werd, al liep het menstruatiebled uit haar kont.

Uiteindelijk kwam de zaak aan het licht toen de Amerikaanse zich bij de Eerste Hulp van het ziekenhuis meldde met bloedverlies uit haar anus. Ze bleek zwanger! De vrouw biechtte Steixner hierna op uitsluitend aan anale seks te doen. "Ik stond perplex!", luidt zijn commentaar.

Toen enkele maanden later de baby helemaal klaar was om te worden geboren, onderging de kersverse moeder een keizersnede. De mogelijkheid om de spruit letterlijk uit te poepen, werd snel verworpen. Volgens de dokter is dit de eerste keer dat een dergelijk geval is gedocumenteerd. Hoe het nu met moeder en kind is, weet Steixner helaas niet.

Eerste foto's van Warcraft-film

Na heel lang wachten is er dan nu eindelijk een eerste blik op de Warcraft-film. Regisseur Duncan Jones plaatste foto's van acteur Robert Kazinsky in zijn CGI personage op Twitter.

Het personage, genaamd Orgrim Doomhammer, zal een leider van een Orc-leger zijn die in gevecht zal gaan met Mensen. Het oog voor detail lijkt op het eerste gezicht perfect te zijn, van de hoorns tot de kleine haartjes aan toe. Een groot gedeelte van de film is gemaakt aan de hand van concept-art geleverd door Blizzard.

Robert Kazinsky in zijn als Orgrim DoomhammerRobert Kazinsky in zijn rol als Orgrim Doomhammer

Robert Kazinsky in zijn als Orgrim Doomhammer
Robert Kazinsky in zijn rol als Orgrim Doomhammer

Warcraft is al meer dan tien jaar in productie en moet dan uiteindelijk nu op 10 juni 2016 in de bioscopen gaan verschijnen.

OVV publiceert rapport onderzoek monstertruck

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceert woensdag het onderzoeksrapport naar het fatale ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen. Dat meldde de OVV dinsdag. Bij het ongeluk tijdens een stuntshow op 28 september vorig jaar vielen drie doden en 28 gewonden. De chauffeur van een stuntteam reed met zijn monstertruck rechtdoor het publiek in.

Het gemeentebestuur concludeerde in maart dat de veiligheidsvoorschiften in de vergunning voor het stuntevenement in Haaksbergen voldoende waren. Ook met de kennis van nu was de vergunning afgegeven.

'Driekwart personeel V&D wil geen loonoffer'

Bijna driekwart (73,9 procent) van de werknemers van V&D vindt het loonoffer waar de noodlijdende warenhuisketen om vraagt, onbespreekbaar. Dat blijkt uit een enquête die FNV Handel vorige maand heeft gehouden onder een kleine duizend medewerkers.

De vakbond wilde naar eigen zeggen toetsen wat er waar was van de bewering van V&D dat een meerderheid van het personeel wel bereid zou zijn salaris in te leveren. Het bedrijf stelde dat tijdens een kort geding dat in februari werd gevoerd.

De bonden kregen daarin gelijk van de rechter, die bepaalde dat V&D niet eenzijdig een loonoffer mag opleggen. Het bedrijf ging in hoger beroep. Die zaak dient op woensdag 27 mei bij het gerechtshof in Amsterdam.

Aftrap Feyenoord - sc Heerenveen uur later

Feyenoord en sc Heerenveen beginnen komende zondag een uur later aan hun return in de play-offs om een ticket voor de Europa League. Dit heeft de lokale gezagsdriehoek van Rotterdam vandaag bepaald. Aanvankelijk stond de aanvangstijd gepland om 14.30 uur, maar dit wordt nu 15.30 uur.

De aanleiding voor de verschuiving is de wielerwedstrijd World Ports Classic. Die wordt op dezelfde dag in Rotterdam gehouden. Bovendien voorkomt men op deze manier dat de uitstroom van supporters uit De Kuip en de passage van de wielrenners rondom het stadion niet tegelijkertijd plaatsvind.

De eerste wedstrijd tussen de Friezen en de Rotterdammers staat voor donderdagavond op de rol. Dan wordt om 18.30 uur uur afgetrapt in het Abe Lenstra-stadion.

Tijdstraf voor Porte na onreglementaire wielwissel

Het wiel dat Richie Porte (Sky) kreeg van Orica Greenedge-renner Simon Clarke is hem duur komen te staan. De UCI heeft beide renners een tijdstraf gegeven van twee minuten wegens het respectievelijk krijgen van hulp en hulp verlenen aan iemand van een andere ploeg. Dat is volgens de jury in strijd met regel 12.1.040 – 8.2 van de UCI. Buiten de tijdstraf krijgen beide renners ook 2000 Zwitserse Frank  boete.

In de slotfase van de etappe van vandaag reed de Australiër Porte lek. Zijn landgenoot Clarke gaf hem snel een wiel en diens ploeggenoot Michael Mattews hielp de Sky-renner ook nog eens in de achtervolging op het peloton. Dat mocht uiteindelijk niet baten, want Porte liep alsnog een dikke halve minuut extra achterstand op. 

Vanavond volgde dus het bericht dat het allemaal nog erger is geworden voor de kopman van Sky. Hij tuimelt op één dag van plaats drie naar plaats twaalf in het klassement, op 3.09 minuut achterstand van leider Alberto Contador. 

Willem II legt Lamprou vast

Kostas Lamprou keept ook de komende twee seizoenen voor Willem II. De 23-jarige doelman heeft woensdag met de Tilburgse eredivisionist overeenstemming bereikt over een contract tot medio 2017. Lamprou werd dit seizoen al van Feyenoord gehuurd. Daar werd zijn aflopende contract niet verlengd.

"Kostas past uitstekend in de speelwijze van Willem II en hij heeft het afgelopen seizoen in de eredivisie bewezen dat hij een heel goede keeper is", meldde technisch manager Carlos Aalbers. "Daarom zijn we blij dat we nog twee jaar met hem kunnen samenwerken."

Willem II verlengde onlangs al de contracten van aanvaller Bruno Andrade en verdedigers Freek Heerkens en Dries Wuytens.

Alle slachtoffers crash Germanwings geÔdentificeerd

Alle 150 slachtoffers van de crash van het vliegtuig van Germanwings, dat in maart neerstortte in de Franse Alpen, zijn geïdentificeerd. Dat hebben de Franse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Voor alle slachtoffers zijn overlijdenscertificaten uitgegeven, zei openbaar aanklager Brice Robin dinsdag. De documenten zijn overhandigd aan Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings. De identificatie van de slachtoffers was een enorme klus, omdat na de crash geen enkel intact lichaam werd gevonden. De stoffelijke overschotten kunnen nu worden overgedragen aan de nabestaanden.

De onderzoekers gaan ervan uit dat copiloot Andreas Lubitz het toestel opzettelijk heeft laten neerstortten, nadat hij de piloot tijdens de vlucht had buitengesloten. Lubitz zou hebben gekampt met depressies en zelfmoordneigingen.

Orban: we moeten over doodstraf kunnen praten

Als Hongarije wil praten over de herinvoering van de doodstraf, dan moet dat kunnen. Dat is het recht op vrije meningsuiting, stelde de Hongaarse premier Viktor Orban dinsdag in een debat in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg. Orban wil hier graag met de Europese partners over praten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was overduidelijk. Als Hongarije inderdaad de doodstraf weer wil invoeren, dan zal de Europese Commissie geen seconde aarzelen om sancties in te stellen. De herinvoering van de doodstraf druist volledig in tegen de fundamentele waarden van de EU, zei Timmermans.

Tegenstanders noemden Orban een tiran, die de oppositie in Hongarije monddood maakt. Met name de christendemocratische fractie waar de partij van Orban en het Nederlandse CDA bij horen, nam het op voor de Hongaarse premier. Zo werd gewezen op de economische groei in Hongarije en de klinkende verkiezingsoverwinning van Orban.

Plasterk: AIVD is er beter op geworden

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) denkt dat de AIVD er de afgelopen jaren beter op is geworden en er nu goed voor staat. Hij zei dat dinsdag op BNR Nieuwsradio vlak na het verschijnen van een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over de bezuinigingen vanaf 2012.

De inlichtingen- en veiligheidsdienst moest fors bezuinigen, maar het ging er volgens Plasterk vooral om dat de dienst doelmatiger ging werken. Geld dat de efficiency-operatie opleverde, vloeide deels weer terug in de organisatie. Daarmee kon bijvoorbeeld meer onderzoek worden gedaan, aldus Plasterk.

Hij is wel blij dat de AIVD inmiddels weer meer geld krijgt. ,,Het budget is nu groter dan ooit'', zei Plasterk.

De adviezen die de Rekenkamer heeft uitgebracht naar aanleiding van de bezuinigingen, zal de minister opvolgen. Zo moet het kabinet vooraf beter aangeven welke taken de dienst al dan niet moet blijven doen.

Verdachten opgepakt voor faillissementsfraude

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Fiod is dinsdag in actie gekomen in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude bij een taxibedrijf in de regio Amsterdam. Vier woningen in Uitgeest, Zaanstad en Middelburg en een bedrijfspand in Zaanstad werden doorzocht en vijf verdachten aangehouden.

Het onderzoek is gestart na aangifte door de curator. De verdenking is dat de verdachten goederen en geld aan de boedel hebben onttrokken vlak voor het faillissement. Waarschijnlijk is gebruikgemaakt van vervalste loonstroken en arbeidscontracten waardoor geen loonbelasting en pensioengelden zijn afgedragen. Het totale fraudebedrag wordt geschat op meer dan 1 miljoen euro.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op auto's, computers en administratie. Op twee adressen zijn wietplantages aangetroffen. Deze zijn direct ontmanteld.

Hiddink haalt Ziyech bij Oranje

Hakim Ziyech mag zich volgende week melden bij het Nederlands elftal. De middenvelder van FC Twente is woensdag door bondscoach Guus Hiddink bij de selectie gehaald, die nu 31 spelers telt. Ziyech werd nog nooit voor het Nederlands elftal opgeroepen. Wel kwam de 22-jarige speler uit voor Jong Oranje.

Hiddink werkt vanaf maandag met een grote groep spelers toe naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland in Riga op 12 juni. Oranje oefent een week eerder tegen de Verenigde Staten. Afhankelijk van hun clubverplichtingen sluiten de spelers aan op 25 mei, 28 mei, 1 juni of 8 juni.

Eerder haalde Hiddink al aanvaller Steven Berghuis van AZ en middenvelder Tjaronn Chery van FC Groningen bij Oranje.

Iwema maakt Moto2-debuut in Assen

Motorcoureur Jasper Iwema debuteert volgende maand bij de TT van Assen in het wereldkampioenschap in de Moto2-klasse. De 25-jarige Drent heeft van de organisatie een wildcard gekregen.

Iwema had van 2009 tot 2013 een vaste plek in het mondiale Moto3-kampioenschap. In 2014 greep hij aanvankelijk naast een contract, maar een sterk optreden in Assen leverde hem een deal op voor de tweede helft van het seizoen. Dit jaar bemachtigde Iwema geen startplek in de Moto3, zodat hij moest uitwijken naar het Europees kampioenschap Moto2. Daar rijdt hij voor het Griful-team op een Honda.

"Ik wil zo snel mogelijk terugkomen op WK-niveau. Dan is dit een stap in de goede richting", aldus Iwema, die binnenkort ter voorbereiding gaat testen op het circuit in Assen. "Nu moeten we hard aan de bak om straks competitief te zijn."

Jasper Iwema vorig jaar in Assen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jasper Iwema vorig jaar in Assen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Onaangekondigde AAA-titel van Take-Two Interactive komt voor april 2016

Take-Two Interactive heeft vandaag de financiële resultaten van het vierde kwartaal vrijgegeven en ze zijn positief. Met een zogeheten Non-GAAP netto inkomsten van $427.7 miljoen, ongeveer 200 miljoen meer dan vorig kwartaal, de totale netto Non-GAAP inkomsten komen neer op zo'n 1.6 miljard dollar. Non-GAAP staat overigens voor het berekenen van inkomsten met alternatieve methoden in plaats van algemeen aanvaarde boekhoudprincipes.

Zo heeft Rockstar Games 52 miljoen exemplaren verkocht van GTA V op de PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 en pc. 2K heeft onder andere Evolve uitgegeven en heeft tot nu toe 2.5 miljoen exemplaren verkocht, naast Evolve is er nog Borderlands: The Handsome Collection en Sid Meier's Starships. En in de herfst van 2015 komt nog een DLC uit voor Sid Meier's Civilization: Beyon Earth.

Naast het fiscale rapport heeft Take-Two Interactive ook nog een tot nu toe onbekende AAA-titel aangekondigd. De game zal dit fiscale jaar uitkomen, wat dus betekent voor 31 maart 2016. "Het fiscale jaar van 2016 heeft een goede start gehad met in april het uitkomen van GTA V op pc. Gedurende het komende jaar zullen we doorgaan met strategisch het uitgeven van grote titels, geleid door de nieuwe jaarlijkse NBA 2K en WWE 2K, een nieuwe titel van Gearbox Software genaamd Battleborn en een nieuwe nog aan te kondigen AAA-titel." Aldus Take-Two Interactive.

'Franse atlete Traby drie jaar geschorst'

De Franse atlete Laïla Traby is voor drie jaar geschorst wegens het gebruik van epo. Dat meldt de Franse krant Le Monde. De 36-jarige Traby won afgelopen zomer bij de Europese kampioenschappen in Zürich de bronzen medaille op de 10.000 meter. Ze bleef nipt de Nederlandse debutante Jip Vastenburg voor. De Franse atletiekbond heeft de schorsing nog niet gepubliceerd.

Traby werd in november aangehouden. De politie trof bij een inval in haar appartement in Font-Romeu, waar ze verbleef voor een hoogtestage, het verboden prestatiebevorderende middel aan. Ze moest een dopingcontrole ondergaan en daaruit kwam naar voren dat ze de epo ook zelf had gebruikt. De atlete heeft steeds haar onschuld volgehouden.

Het is nog niet duidelijk of de schorsing gevolgen heeft voor de prestatie van Traby op de EK. Vastenburg ligt er niet wakker van: "Ik heb het niet in de hand, maar ik vind wel dat als ze doping heeft gebruikt op de EK, ze dan onterecht een medaille heeft gekregen. Ik vind het nu lastig om te zeggen dat die plak mij toekomt. Laat ik er eerst maar een op eigen kracht winnen."

Contador steekt Porte hart onder de riem

Richie Porte kende vandaag een tegenvallende dag in de Giro d'Italia. De Australiër kreeg tien kilometer voor de finish een lekke band. Zijn ploegmaten kregen het vervolgens niet meer voor elkaar om hem terug in het peloton te brengen. Mede daardoor finishte Porte op 47 seconden van Alberto Contador.

"Het zat hem niet mee vandaag, maar ik denk dat alles nog openligt", liet Contador, die eerder in de Italiaanse rittenkoers onderuit ging, na de etappe van vandaag weten. De rit werd overigens zeer verrassend gewonnen door Italiaan Nicola Boem.

Contador kreeg overigens ook met pech te maken. De Spaanse renner was in de eerste week betrokken bij een valpartij, waarbij zijn arm uit de kom schoot. Toch verwacht hij nog wel één en ander van Porte. "Wat hem vandaag gebeurde is niets met wat ons allemaal nog te wachten staat. Er zijn nog voldoende etappes om tijd terug te winnen. Misschien blijkt aan het eind wel dat het verlies vandaag niets uit heeft gemaakt."

Roeier Van den Ende krijgt kans bij Holland Acht

Roeier Tim van den Ende krijgt een kans als stuurman van de Holland Acht. Hij is door bondscoach Mark Emke aangewezen voor het EK in Poznan, dat van 28 tot 31 mei wordt gehouden.

Van den Ende krijgt de voorkeur boven Peter Wiersum, die afgelopen weekeinde nog met de Holland Acht actief was tijdens de Hügelregatta in Essen. Wiersum is sinds 2008 de stuurman van de Holland Acht.

Scolari stapt op bij GrÍmio

Trainer Luiz Felipe Scolari heeft dinsdag ontslag genomen bij Grêmio. "Hij zag zichzelf niet meer als juiste persoon om de club verder te helpen", vertelde voorzitter Romildo Bolzan van de Braziliaanse club.

Scolari tekende vorig jaar augustus bij Grêmio, dat hij in de jaren tachtig en negentig ook al twee keer onder zijn hoede had. Hij leed in april een gevoelige nederlaag tegen aartsrivaal Nacional in de finale van de Gaucho Cup. Grêmiois ook slecht aan het nieuwe seizoen begonnen. De formatie haalde slechts één punt uit de eerste twee duels.

Scolari was vorig jaar bondscoach van Brazilië op het WK in eigen land. Duitsland verpletterde zijn ploeg in de halve finale (7-1). In de troostfinale was het Nederlands elftal veel te sterk (3-0).

Boonen: "Lange ritten Giro 'kapotmakerij'"

Tom Boonen heeft het zwaar in de Ronde van Italië. De Belgische klassiekerkoning klaagt vooral over de lange etappes. "Ik vraag me af waar lange ritten goed voor zijn in een grote ronde. Dat is kapotmakerij zonder meerwaarde", zegt de wielrenner van Etixx-QuickStep, die zijn eerste Giro afwerkt, dinsdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Boonen doelde in het bijzonder op de zevende rit. "Die rit van vrijdag was 264 kilometer. Ik geloof dat ik zeven uur en veertig minuten op de fiets heb gezeten. En zondag opnieuw. Daarna volgde een verplaatsing van 350 kilometer naar Civitanova Marche. Het is genoeg om iedereen moe te krijgen."

De Belg was dit voorjaar lang geblesseerd en rijdt met weinig verwachtingen in Italië. Hij ziet grote verschillen met de Tour en de Vuelta: "Dit is bij het extreemste wat ik in een grote ronde heb meegemaakt. Er wordt gewoon supersnel gekoerst, zeker in die eerste korte etappes. Maar als je weet hoe de Italianen parcoursen bouwen, en als je weet dat ze uit Sanremo vertrekken en naar het zuiden rijden, dan weet je dat het zwaar wordt."

Zware crash in training voor Indy 500

De Canadese coureur James Hinchcliffe is maandag (lokale tijd) zwaar gecrasht tijdens een traning voor de beroemde Indy 500. Hinchliffe vloog uit de bocht op het racecircuit van Indianapolis en zijn bolide vloog in brand. Hij moest geopereerd worden en ligt op de intensive care van het ziekenhuis met verwondingen aan zijn linkerdij.

Hinchcliffe kwam net uit een ronde met waarin hij een gemiddelde snelheid van 359 kilometer per uur haalde toen het ongeluk gebeurde. "We zijn blij dat hij bij kennis is", reageerde de eigenaar Sam Schmidt van het team waarvoor de Canadees racet.

De kwalifcaties voor de race zondag verliepen ook al tumultueus met drie zware crashes. De 99e editie van de Indy 500 is zondag.

De zware crash van Hinchcliffe (Bron: YouTube/RTV6 | The Indy Channel)

Boer viert feest op console

Farming Simulator 15 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360. Daarom heeft Focus Home Interactive een launchtrailer uitgebracht, waarin je een voorproefje krijgt van de nieuwe consoleversies.

Op pc was deze game al uit, en nu is al die content, activiteiten en voertuigen ook naar consoles gekomen. Op PlayStation 4 en Xbox One is er als extra nog de online coöperatieve multiplayermodus. Door een volledig nieuwe grafische en physics engine biedt Farming Simulator 15 een open wereld met meer detail en visuele effecten dan de voorgaande versie. Het doel? Beheer en breid je jouw eigen boerderij uit: oogsten, veeteelt (koeien, kippen en schapen), de verkoop van verse producten, investering in nieuwe en krachtigere voertuigen en gereedschappen. De nieuwe activiteit in Farming Simulator 15 is houthakken, en de bijbehorende selectie van speciale voertuigen en gereedschappen komt daar dus ook bij kijken.

Bezuinigingen AIVD nog jaren merkbaar

De bezuiniging van 68 miljoen euro in 2012 op de AIVD heeft diepe sporen nagelaten bij de dienst. De gevolgen zullen nog enkele jaren voelbaar zijn en dat heeft ook risico's voor de operationele inzet. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer dinsdag in een rapport over de wijzigingen in het budget van de AIVD.

Het kabinet heeft de bezuiniging onvoldoende onderbouwd, aldus de Rekenkamer. Zo geeft het kabinet niet aan hoe de dienst doelmatiger kan werken en welke keuzes de dienst moet maken in de taken die ze doet.

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) kreeg er later wel weer geld bij vanwege de toegenomen dreiging van onder meer jihadisten en verslechterde verhoudingen met Rusland.

Maar volgens de Rekenkamer is waardevolle kennis en ervaring verloren gegaan. Hoewel de bezuinigingen zich richtten op ondersteunende taken en personeel, was ook de uitstroom van operationeel personeel in 2014 dubbel zo groot als in 2012. Er worden nu wel nieuwe medewerkers aangenomen, maar dat kost tijd en de interne academie is wegbezuinigd.

De inlichtingendienst bespaart ook op materieel en ziet vernieuwing met ICT als een sluitpost. Verder is niet duidelijk wat voor financieel voordeel het oplevert om de AIVD onderéén dak te brengen met de militaire inlichtingendienst MIVD.

De Rekenkamer vindt dat het kabinet de wendbaarheid van de dienst heeft onderschat. De leiding van de AIVD is vooral bezig met de reorganisatie en niet met het herstel en de toekomst.

De AIVD heeft in 2015 een budget van 213 miljoen euro. Er zijn 1320 voltijdbanen.

Bezuinigingen AIVD nog jaren merkbaar
Bezuinigingen AIVD nog jaren merkbaar (Foto: ANP)

5000 banen weg bij Belastingdienst

De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij 5000 medewerkers hun huidige baan verliezen en binnen de Belastingdienst of anders elders binnen de rijksoverheid een andere baan krijgen aangeboden. Gedwongen ontslagen worden daarbij uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk.

De woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag gemeld. Topman Peter Veld van de Belastingdienst vertrekt. In totaal vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden.

Leuker kunnen we het niet maken... (Foto: Novum)
Leuker kunnen we het niet maken... (Foto: Novum)

Europese gebouwen in Cities: Skylines

Stedensimulator Cities: Skylines heeft vandaag een flinke update gekregen. Naast de gebruikelijke bugfixes wordt er een hele rits gebouwen toegevoegd met een Europa-thema, en kunnen spelers nu eindelijk tunnels onder hun stad bouwen.

Met patch 1.1.0 worden er maar liefst 76 nieuwe gebouwen aan Cities: Skylines toegevoegd, wat ook nog eens allemaal gratis is. Hou er rekening mee dat als je deze nieuwe gebouwen wil uitproberen je op een European-themed biome moet spelen. Om deze nieuwe gebouwen helemaal tot hun recht te laten komen komen er met de patch ook drie nieuwe maps: Cliffside Bay, Foggy Hills en Grand River. Hoe de nieuwe gebouwen eruit zien is op de screenshots te zien onderaan dit bericht.

Cities: Skylines staat ook bekend om de modcommunity, en het risico is er dus dat met deze updates een aantal van deze mods niet meer bruikbaar zijn. Paradox is al zo vriendelijk geweest om uit te zoeken welke dat zijn: Traffic ++, Enhanced Zoom, Improved Asset panel, Fine Road Heights, Road Protractor en American Roads.

Citiesskylines1
Citiesskylines2
Citiessklyines3
citiesskylines4
Europese gebouwen in Cities: Skylines

Zonneboeren gaan energie Achterhoek verzorgen

De Achterhoek kan in 2030 grotendeels voor zijn eigen energie zorgen. Daarvoor moet de helft van de agrariërs die in de komende jaren met zijn bedrijf stopt zonneboer worden. Dat levert 750 zonneboerderijen op, die samen voldoende elektriciteit voor 200.000 huishoudens leveren. Dat is evenveel als de energie die een grote elektriciteitscentrale op fossiele brandstof oplevert.

Dat staat dinsdag in het plan Zon op het Erf, dat de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) in opdracht van de provincie Gelderland en alle Achterhoekse gemeenten heeft gemaakt. In de komende vijftien jaar zullen ongeveer 1500 boeren in de landstreek met hun bedrijf stoppen.

De Bakker en Sijsling door in kwalificaties Roland Garros

Tennisser Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De Bakker was in de openingsronde in twee sets te sterk voor de Duitser Andreas Beck: 6-4 en 7-6 (6).

De Bakker, de mondiale nummer 134, leek op weg naar een snelle zege. Hij kwam na winst in de eerste set met een break voor in het tweede bedrijf. Die gaf De Bakker echter uit handen, waarna hij in die tiebreak alsnog de zege greep. In de tweede kwalificatieronde treft De Bakker de Spanjaard Roberto Carballes Baena, die de Duitser Peter Gojowczyk in drie sets klopte (3-6, 6-4 en 6-2). Carballes Baena is de nummer 179 van de wereld.

Igor Sijsling heeft het goede voorbeeld van De Bakker gevolgd. De Amsterdammer drong net als zijn landgenoot door tot de tweede ronde in het kwalificatietoernooi van Roland Garros. De Amerikaan Mitchell Krueger (ATP-288) werd in drie sets verslagen: 4-6, 7-6 (1) en 6-1. In de tweede ronde speelt Sijsling tegen de winnaar van de partij tussen de Duitser Alexander Zverev ([2], ATP-85) en Horacio Zeballos (ATP-144) uit Argentinië.

Nieuwe bekostiging wijkverpleging in 2017

De nieuwe bekostiging van de wijkverpleging moet per 1 januari 2017 worden ingevoerd. Dan worden de zorgverzekeraars hiervoor volledig financieel verantwoordelijk. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De zorgverzekeraars en zorgaanbieders hadden zich eerder uitgesproken tegen een plan van de Nederlandse Zorgautoriteit om de nieuwe bekostiging al volgend jaar in te voeren.

Volgens Van Rijn is het voor de timing van de invoering belangrijk om een balans te vinden tussen snelheid en zorgvuldigheid. Bovendien valt de wijkverpleging sinds 1 januari weer onder de zorgverzekeringswet. De sector moet deze verandering nog goed inrichten, aldus de bewindsman. Daarom kiest hij voor 2017.

De wijkverpleegkundige moet in de kabinetsplannen er samen met de huisarts voor gaan zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.

PvdA wil meer ruimte van kabinet voor cao's

De PvdA roept het kabinet op 'iets meer ruimte te bieden' om snel goede cao's voor ambtenaren mogelijk te maken. PvdA-leider Diederik Samsom wees er dinsdag op dat de nullijn niet voor niets van tafel is gegaan. Hoeveel de ambtenaren wat hem betreft erbij kunnen krijgen, zei hij niet.

"We hebben vorig jaar gevochten om de nullijn van tafel te krijgen, samen met andere partijen. Daar ben ik heel tevreden over. Maar dat heeft natuurlijk pas waarde zodra een politieagent daar wat van terugziet, of de rijksambtenaar of de militair of onderwijzer", zei Samsom.

De onderhandelingen over nieuwe cao's voor de rijksambtenaren en voor de politie zitten muurvast. De vakbonden bereiden acties voor.

Samsom zegt die onrust te begrijpen. "Het zijn mensen die in de frontlinie belangrijk werk doen en jarenlang geen loonsverhoging kregen."

Fans gokken op Nederlands songfestivalsucces

"Het is een onderscheidend liedje." "Trijntje heeft natuurlijk een fantastische stem." "Ze valt op omdat ze als een van de weinigen geen ballad zingt." "Het zou voor de reputatie van het Songfestival in Nederland geweldig zijn als we doorgaan naar de finale." Maar vooral: "We blijven er gewoon vertrouwen in hebben."

Patrick, Michel, Boudewijn, Thomas en Martijn, vijf vrienden uit Amsterdam met een enorme liefde voor het Eurovisiesongfestival, zijn het er dinsdagmiddag in Wenen wel over eens. "Misschien is het uit nationalistisch sentiment, en ook een beetje omdat het voor ons nou eenmaal leuker is als Nederland in de race blijft, maar we gokken erop dat Trijntje vanavond genoeg punten krijg voor een plek in de finale."

Michel en Boudewijn maken het Europese liedjesfestijn dit jaar voor de vijfde keer live mee. De rest is er voor de tweede of derde maal bij. Op het speciaal voor de songfestivalfans ingerichte Rathausplatz in de Oostenrijkse hoofdstad staan de mannen dinsdagmiddag uit volle borst mee te zingen met de songfestivalhits die non-stop uit de speakers knallen. Ze hebben kaartjes bemachtigd voor de beide voorrondes en de finale. Dinsdagavond, als Trijntje Oosterhuis op het podium in de Wiener Stadthalle schittert, staan ze voor het eerst deze week in de zaal. "Met het zweet in de bilnaad en de vlaggetjes in de lucht."

Ze beloven te juichen voor alle acts die aantreden in de eerste halve finale, "want dat is het songfestivalgevoel. We zijn one happy family". Maar de zangeres van Georgië, die al de hele week met stemproblemen kampt, wensen ze stiekem 'een klein poliepje' toe en ook de Finse punkband met mannen met het syndroom van Down gunnen ze weinig succes. Rusland, Estland, België en Slovenië zijn het meest populair bij de vrienden.

Ook Oosterhuis gaat het wel redden om dinsdagavond bij de beste tien te eindigen, denken ze. "Alleen jammer van dat broekpak. Ze heeft zulke prachtige borsten. Die decolleté-jurk had haar nog meer in de schijnwerpers kunnen zetten."

Boem verrast met ritzege in Giro

De Italiaanse wielrenner Nicola Boem heeft dinsdag verrassend de tiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De coureur van Bardiani was in Forli na 200 kilometer de snelste van een groepje vluchters, dat het peloton achttien seconden voorbleef.

Giacomo Nizzolo won achter Boem de sprint van het peloton. Moreno Hofland was op plek zeventien de beste Nederlander. Alberto Contador eindigde in de grote groep en behoudt daarmee de roze leiderstrui. De Spanjaard zag zijn concurrent Richie Porte wel tijd verliezen. De Australische kopman van Team Sky kreeg in het slot te maken met technisch ongemak en kwam meer dan een minuut na Boem over de meet. Zijn achterstand op Contador liep daarmee op naar 1.09 minuut. Hij is nu vierde in de stand.

De rit leek vooraf een typische sprintersetappe te worden. Vijf Italianen kregen van het peloton de ruimte, al werd de marge op het vlakke parcours nooit groot. De ploegen van de topsprinters kwamen echter te laat in actie, waardoor de vluchters om de zege mochten strijden. Boem profiteerde daarbij van het feit dat Oscar Gatto, op papier de snelste spurter van de vluchters, op enkele kilometers van de meet uit de kopgroep wegviel met een lekke band.

In de sprint liet Boem daarna Matteo Busato en Alessandro Malaguti achter zich. Alan Marangoni, de vierde vluchter, had vlak daarvoor geprobeerd weg te rijden uit de kopgroep. Hij werd echter weer bijgehaald en eindigde als vierde.

Ecclestone nog steeds niet blij met motorformule

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is niet blij dat de huidige 1,6 liter V6-turbomotor gehandhaafd blijft. Vorige week was de uitkomst van de vergadering van de F1 Strategy Group dat er enkele aanpassingen zullen komen, maar Ecclestone vindt het geheel veel te complex. Bovendien sluit de technologie niet aan bij de straatauto's van tegenwoordig.

Ecclestone uitte zijn ongenoegen tegenover Autosprint: "Ik wil veel dingen veranderen. Op dit moment hebben we een formule waarin de motoren het belangrijkste zijn. De Formule 1 moet geen motoren hebben veel te complex zijn. Een vriend van mij, wiens naam ik niet zal noemen, werkt bij een grote autofabrikant, hij vertelde mij dat de gebruikte oplossingen nooit op straatauto's zullen verschijnen."

"Deze motoren helpen de Formule 1 op geen enkele wijze. Ze dragen niet bij aan de show, ze helpen de teams niet om sponsoren en investeerders aan te trekken. De teams moeten bovendien veel meer betalen dan voorheen. Het is prima mogelijk om andere, goedkopere motoren die dezelfde prestaties leveren, te gebruiken, maar daar willen de fabrikanten niet aan."

Journalisten dagen Staat om vrij gebruik drones

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil via de rechter afdwingen dat professionele fotografen vrij gebruik kunnen maken van drones. De NVJ en fotograaf René Oudshoorn hebben daarom de Staat gedagvaard.

Sinds juli 2013 is er een regeling van kracht waardoor professionele fotografen niet meer met drones vanuit de lucht goede opnamen kunnen maken, zegt de NVJ. Hobbyisten mogen daarentegen wel in de lucht opnamen maken met onbemande luchtvaartuigen. Dit schaadt volgens de journalistenbond de vrijheid van nieuwsgaring.

Op 3 juni wordt de zaak aangebracht bij de rechtbank in Den Haag, waarna de Staat gelegenheid krijgt schriftelijk te reageren.

NVJ wil vrij gebruik drones afdwingen
Journalisten dagen Staat om vrij gebruik drones (foto: ANP)

Snelweg kleurt wit door hagelbui

Winterbandenweer dinsdagmiddag op de A27 bij Hilversum. Na een hagelbui bood de snelweg een witte aanblik. Dat blijkt uit een foto die tv-presentator Frits Sissing op Twitter heeft gezet.

Volgens het KNMI komen dinsdagmiddag, met uitzondering van het noordwesten, bij buien lokaal onweer en hagel voor. De meeste buien verdwijnen in de loop van de avond.

Komende nacht en woensdagochtend is er in de kustgebieden bij buien weer kans op onweer. Woensdagmiddag ontstaan er ook boven land opnieuw buien met onweer en hagel, dan vooral in de oostelijke helft van het land, waarschuwt het weerinstituut.

Tweede Kamer eist reactie Rutte op uitlatingen Teeven

De Tweede Kamer wil opheldering van premier Mark Rutte over uitlatingen van oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over de bonnetjesaffaire die minister Ivo Opstelten en hemzelf twee maanden geleden de kop kostten.

Op initiatief van D66, CDA en de ChristenUnie vroeg de Kamer Rutte dinsdag om een brief. Aanleiding zijn uitlatingen van Teeven dinsdag in Het Parool over de deal die hij in 2001 sloot met een drugscrimineel. Daarmee was 4,7 miljoen gulden gemoeid.

Teeven zegt in de krant dat hij in een gesprek met een topambtenaar van zijn ministerie wel degelijk melding heeft gemaakt van dat bedrag, waar minister Opstelten het in de Kamer hield op 1,25 miljoen gulden. "Maar Ivo heeft er welbewust voor gekozen mijn herinneringen niet te gebruiken." Volgens Teeven was dat een verkeerde keuze.

De Kamer wil nu uitleg van Rutte. "We hebben hier acht uur over gedebatteerd en ik wil nu graag weten wat de rest van het kabinet hiervan wist. Wat wist de premier zelf?", aldus Pechtold.

Tweede Kamer eist reactie Rutte op uitlatingen Teeven
Tweede Kamer eist reactie Rutte op uitlatingen Teeven (foto: ANP)

Thaise oud-premier voor de rechter om subsidies

Voor het Hooggerechtshof in Bangkok is dinsdag een proces begonnen waarin de vroegere Thaise premier Yingluck Shinawatra terechtstaat voor plichtsverzuim. Zij zou onvoldoende toezicht hebben gehouden op een subsidieregeling voor rijstboeren, waardoor miljarden euro's verloren gingen. Zij kan als zij schuldig wordt bevonden tien jaar gevangenisstraf krijgen. Critici zeggen dat het proces onderdeel is van een politiek gemotiveerde campagne tegen haar familie.

Aanhangers riepen Yingluck bemoedigend toe toen ze bij het gerechtsgebouw aankwam. Zij hoorde de tenlastelegging aan en betaalde 30 miljoen baht (785.000 euro) borg. De rechter verbood haar naar het buitenland te reizen en stelde de volgende zitting vast op 21 juli.

Yingluck werd vorig jaar door de rechter uit haar ambt gezet, twee weken voordat het leger de macht greep. Het door het leger geïnstalleerde parlement stelde haar in januari formeel in staat van beschuldiging en sloot haar voor vijf jaar uit van de politiek. Haar aanhangers zien dat de rechtszaak als een poging van de gevestigde elite om af te rekenen met haar familie, die in de afgelopen tien jaar alle algemene verkiezingen afgetekend won.

Het rijstsubsidieprogramma was een belangrijke motor van het politieke succes van de familie Shinawatra. Arme rijstboeren kregen ongeveer vijftig procent meer dan wat zij op de wereldmarkt zouden ontvangen. Maar de overheid bleef met grote voorraden rijst zitten en ging voor meer dan 3,9 miljard euro het schip in. Yingluck greep niet in, ondanks waarschuwingen van verschillende staatsinstellingen. De Nationale Anticorruptiecommissie adviseerde het ministerie van financiën eerder dit jaar de ex-premier persoonlijk aansprakelijk te stellen voor ten minste 15 miljard euro.

In 2006 zette het leger Yinglucks broer Thaksin af. Die putsch legde een tweedeling in de Thaise samenleving bloot. In grote lijnen staat daarin de plattelandsbevolking, die de meerderheid vormt en de Shinawatra's steunt, tegenover de stedelijke elite, die de Shinawatra's als een bedreiging ziet voor de traditionele machtsstructuren. De tegenstanders van de Shinawatra's zeggen dat zij hun electorale meerderheid hebben misbruikt om zichzelf te verrijken.

Alitalia keert Air France-KLM de rug toe

Aan de samenwerking tussen Alitalia en Air France-KLM komt in januari 2017 een einde. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij wil de contracten die dan aflopen niet meer verlengen, maakte zij dinsdag bekend.

Volgens topman Silvano Cassano beperken de huidige afspraken met Air France-KLM de mogelijkheden voor Alitalia om zijn eigen koers te bepalen. Hij wees erop dat die overeenkomsten dateren uit 2009 en 2010, toen de luchtvaartmaatschappij er financieel veel slechter aan toe was.

Sinds vorig jaar is het Arabische Etihad Airways grootaandeelhouder van Alitalia met een belang van 49 procent. Van het belang van 25 procent dat Air France-KLM in 2009 nam, is door verwatering vrijwel niets meer over.

Noord-Ierse taartenbakker beboet om homodiscriminatie

Een bakker in Noord-Ierland is schuldig bevonden aan discriminatie, omdat hij weigerde een taart te bakken met de woorden Support Gay Marriage (Steun het homohuwelijk). De man weigerde op grond van religieuze bezwaren het gebak te maken, maar daar had de rechter geen boodschap aan.

De bakkerij is een bedrijf, geen religieuze organisatie, aldus de rechter. De bakker maakte zich daarom schuldig aan 'directe discriminatie, waarvoor geen rechtvaardiging is'. Hij had geen juridische basis om een bestelling te weigeren op basis van seksuele aard of religieuze overtuiging van hem of de klant.

Volgens de rechter wist de bakkerij dat Gareth Lee homo is en wilden zij hem een baksel geven met een boodschap voor het heterohuwelijk. De bakkerij kreeg een boete van vijfhonderd pond (bijna zevenhonderd euro) opgelegd.

Mensenrechtenactivisten juichten het vonnis toe. Christelijke fundamentalisten waren minder gelukkig.

Shell wil komende zomers boren in Alaska

Shell wil in de zomers van dit jaar en volgend jaar boorwerkzaamheden uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska. Dat zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het energieconcern.

Van Beurden toonde zich in zijn nopjes met de recent verkregen toestemming van de Amerikaanse autoriteiten voor de boringen, maar zei tegelijkertijd dat er van enkele instanties nog goedkeuring nodig is. Shell zelf is er, na voorbereidingen in de afgelopen twee jaar, volgens de topman klaar voor. Hij wees onder meer op een succesvolle test met een zogeheten spill-containment system, waarmee eventuele lekkages bestreden kunnen worden.

De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, verliep rampzalig. Milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, zouden dan ook het liefst zien dat Shell afziet van boorwerkzaamheden in het poolgebied. In de afgelopen weken hebben zich ongeveer tweehonderd demonstranten verzameld in de haven van Seattle, waar Shell materieel verzamelt.

Shell (Foto: Novum)
Shell (Foto: Novum)

Laatste repetitie voor Trijntje achter de rug

Trijntje Oosterhuis heeft dinsdagmiddag voor de laatste keer gerepeteerd voordat ze vanaf 21.00 uur met vijftien andere landen strijdt om een plekje in de finale van de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival.

In de enorme concertzaal in de Oostenrijkse hoofdstad werd voor de laatste maal een doorloop gehouden van het complete spektakel zoals dat dinsdagavond in meer dan veertig landen live op tv is.

Oosterhuis mag inmiddels niet meer wisselen van outfit. Na een hoop rumoer om de verschillende kledingstukken die ze de afgelopen week droeg tijdens repetities, is maandagmiddag de definitieve keuze gevallen op het zwarte broekpak met bijpassende cape.

Haar optreden leek dinsdagmiddag vlekkeloos te verlopen en zag er precies zo uit als tijdens de vakjury-repetitie van maandagavond. Trijntje zong loepzuiver en stond vol zelfvertrouwen op het enorme podium.

Kenners geven Walk Along weinig kans van slagen op het Europese liedjesfestijn in Wenen. In de polls van de grootste bookmakers bungelt Oosterhuis dinsdagmiddag onderaan de lijst van de zestien acts die deelnemen aan de eerste halve finale. Volgens de gokkers zijn Rusland, Estland, Georgie, België, Griekenland, Roemenië, Albanië, Finland, Armenië en Wit-Rusland de tien landen die dinsdagavond genoeg stemmen weten te verzamelen voor een finaleplaats.

AIVD onderzoekt spionagebeschuldigingen

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD uitzoeken wat er waar is van beschuldigingen dat Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten in onder meer Nederland internetverkeer hebben afgetapt. Plasterk zei dat dinsdag en marge van het vragenuur in de Tweede Kamer.

De Oostenrijkse politicus Peter Pilz onthulde de spionage door de Duitse dienst BND en de Amerikaanse NSA maandag in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Behalve in Nederland zouden die diensten ook in Oostenrijk en Frankrijk internetverkeer hebben onderschept.

Mocht Pilz meer informatie hebben, dan wil de AIVD die graag inzien, zei Plasterk. Zodra de minister meer weet, zal hij de Tweede Kamer informeren. Hij noemde het 'in algemene zin onacceptabel' dat er in Nederland door buitenlandse diensten wordt gespioneerd.

Ziekenhuizen werken samen aan borstkankerzorg

Zes Nederlandse ziekenhuizen mogen met elkaar gaan samenwerken op het gebied van borstkankerzorg. De ziekenhuizen zijn geen directe concurrenten van elkaar omdat ze verspreid over het land staan; daarom ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen bezwaar in een gestandaardiseerde aanpak van borstkankerzorg. Dat maakte de ACM dinsdag bekend.

De zes ziekenhuizen willen gezamenlijk met de zorgverzekeraars onderhandelen over de inkoop van zorg voor mensen met borstkanker. "Samenwerking tussen partijen die geen concurrenten zijn en die de kwaliteit en efficiency van hun zorg willen verbeteren, juichen wij toe", zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

De ziekenhuizen werken met elkaar samen in het samenwerkingsverband Santeon. Het gaat om het Martiniziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen, het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het Sint Antoniusziekenhuis in Utrecht.

Huis burgemeester Kerkrade beveiligd

De woning van burgemeester Jos Som in Kerkrade wordt beveiligd. Voor zijn woning staat dinsdag een container met een politiepost. Ook rijden er opvallende en onopvallende politiewagens rond.

Som bevestigt de beveiliging maar wil er verder niets over zeggen. Datzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie (OM). "Er zijn beveiligingsmaatregelen getroffen, maar over aard, aanleiding en waarom doen we geen mededelingen", zei eenn woordvoerster dinsdag.

De beveiliging komt nadat Som vorige week een café van de Hells Angels aan de Markt in Kerkrade liet dichtspijkeren en voor drie maanden sloot.

Dit gebeurde in verband met oplopende spanningen tussen verschillende motorclubs. In Sittard kwam het anderhalve week geleden tot een vechtpartij tussen Bandidos en leden van de Red Devils.

35 VRE-besmettingen in Albert Schweitzer

Het aantal mensen dat besmet is geraakt met de resistente ziekenhuisbacterie VRE in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht staat nu op 35. Vorige week ging het nog om vijftien besmettingen.

Zo'n 1300 mensen zijn opgeroepen om zich te laten testen. Het gaat om mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen of contact hebben gehad met patiënten daar. Iets minder dan de helft van hen heeft zich tot nu toe laten testen.

De VRE-bacterie brak begin deze maand uit. Niemand is ziek geworden door de bacterie, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. Hij vermoedt dat het aantal besmettingen niet veel meer gaat toenemen.

De bacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij zieke of ernstig verzwakte mensen kan de VRE-bacterie infecties veroorzaken. Die kunnen in het ergste geval tot de dood leiden. Normaal gesproken verdwijnt de bacterie vanzelf weer uit het lichaam.

EU verhoogt spoedhulp tegen jeugdwerkloosheid

Met 1 miljard euro wil de Europese Unie de jeugdwerkloosheid versneld aanpakken. Het geld is vooral bedoeld om meer jongeren aan een baan te helpen in Europese regio's met een uiterst hoge werkloosheid. Honderdduizenden jongeren zouden hiervan kunnen profiteren, met name in Griekenland en Spanje.

De lidstaten van de EU gingen dinsdag akkoord met het voorstel dat de Europese Commissie in Brussel begin februari had gepresenteerd. De commissie noemde het onaanvaardbaar dat ruim één op de vijf jongeren op de arbeidsmarkt geen job kan vinden. Het gaat om zo'n 5 miljoen Europeanen onder de 25 jaar.

Met het geld uit Brussel kunnen EU-lidstaten jongeren een opleiding of een training geven. De EU komt versneld over de brug omdat bepaalde landen de kosten van de projecten niet meer kunnen voorschieten. Aanvankelijk was voor dit jaar 67 miljoen euro voorzien.

Prins Charles schudt 'ex-terrorist' Gerry Adams de hand

De Britse prins Charles begint zijn bezoek aan Ierland dinsdag meteen met een historische ontmoeting. Hij zal in de plaats Galway de hand schudden van Gerry Adams, de leider van de politieke partij Sinn Féin, oorspronkelijk de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), meldden Britse media dinsdag. Het is voor het eerst dat Adams een prominent lid van het Britse koninklijk huis ontmoet.

Charles werd altijd gehaat door de Ierse nationalisten omdat hij in het verleden leiding heeft gegeven aan een regiment parachutisten dat betrokken was bij het doodschieten van katholieke militanten bij acties in Noord-Ierland. Datzelfde Parachute Regiment was ook betrokken bij het doodschieten van burgerdemonstranten tijdens de door U2 bezongen Bloody Sunday van 1972.

Omgekeerd is de ontmoeting controversieel omdat Gerry Adams ervan is beschuldigd actief bij de terroristische IRA betrokken te zijn geweest. Vanwege die controverse zond de BBC jarenlang diens stemgeluid niet uit en overdubde dat. De dooi zette pas na in het sluiten va het Goede Vrijdag-akkoord van 1998, waarmee er gedeelde macht tussen Iers-republikeinen en Brits-loyalisten kwam.

Dat de geschiedenis het bezoek van Charles ook in persoonlijke zin bepaalt, zal woensdag tevens blijken. Dan bezoekt de prins bij Mullaghmore namelijk de plek waar in 1979 zijn oom lord Mountbatten door de IRA werd vermoord.

Zijn moeder koninging Elizabeth ging Charles drie jaar geleden overigens voor door Sinn Féin-leider Martin McGuinness de hand te schudden.

Prins Charles ontmoet leider Sinn Féin
Prins Charles schudt 'ex-terrorist' Gerry Adams de hand (Foto: ANP)

Timmermans wil nieuwe regels beter toetsen

Nieuwe Europese wetsvoorstellen moeten vooraf beter worden getest op hun effectiviteit. Een speciaal bestuur krijgt die taak toegewezen, zo staat in de dinsdag gepresenteerde plannen voor betere Europese regelgeving van vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Hierdoor moet de kwaliteit van nieuwe Europese wetten verbeteren en moet de effectiviteit omhoog.

Behalve het 'effectbeoordelingsbestuur' komt er een platform met verscheidene belangengroepen zoals vakbonden, werkgeversorganisaties en ngo's. Dit platform moet met name kijken naar wat de uitwerking en de gevolgen zijn van huidige EU-wetten voor het midden- en kleinbedrijf en met eventuele aanpassingen komen.

Frans Timmermans (Foto: Novum)
Frans Timmermans (Foto: Novum)

Eerste trailer vervolg The Maze Runner

Het is een goede dag wat betreft trailers. Een paar minuten geleden werd de trailer voor het vervolg van The Maze Runner vrijgegeven. Bekijk hem hier op FOK!.

De film draagt de ondertitel The Scorch Trials, ook wel De Schroeiproeven, en laat zien wat gebeurt met de groep jongeren, nadat zij ontsnapt zijn uit het doolhof. De wereld blijkt niet te zijn zoals voorgespiegeld was aan de groep en ze gaan dan ook op onderzoek uit. Daar is echter niet iedereen even blij mee. En blijken er nou ook andere doolhoven te zijn geweest?

In het vervolg zullen opnieuw Dylan O'Brien en Kaya Scodelario de hoofdrollen spelen. Ook is er een grote rol weggelegd voor niemand minder dan Aiden Gillen (Petyr 'Littlefinger' Baelish uit Game of Thrones). De regie is opnieuw in handen van Wes Ball.

De eerste film werd een redelijk succes en wist ongeveer 350 miljoen dollar op te halen. Het vervolg staat op de planning voor 24 september.

Van Ojik: het was een groot voorrecht

Bram van Ojik van GroenLinks heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Hij heeft het leiderschap van GroenLinks overgedragen aan Jesse Klaver. "Het vertrouwen is hersteld, de partij gaat een nieuwe fase in, daar hoort naar mijn mening nieuw leiderschap bij", benadrukte Van Ojik nog eens in zijn afscheidswoord.

Hij vond het een 'groot voorrecht' om volksvertegenwoordiger te zijn, meldde hij. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg prees van Ojik als 'aimabel, rustig, evenwichtig, vriendelijk en bedachtzaam' en als iemand die scherp kon debatteren. Maar altijd beleefd en met respect voor de opponent. Verder toonde Van Ojik volgens haar ook altijd 'de drive om de diepte op te zoeken'.

Bram van Ojik (Foto: Novum)
Bram van Ojik (Foto: Novum)

Brussel onderzoekt Duits minimumloon

Brussel begint een onderzoek naar het Duitse minimumloon voor de transportsector. De Europese Commissie heeft kritiek op het feit dat het minimum ook geldt voor buitenlandse vervoerders die door Duitsland rijden.

Brussel vermoedt dat Duitsland Europese regelgeving schendt. Het minimumloon voor chauffeurs in dienst van buitenlandse transporteurs zou het vrije verkeer van goederen en diensten 'onevenredig' beperken. De Duitse autoriteiten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren, aldus de commissie dinsdag.

Onder meer Poolse bedrijven hadden geklaagd omdat zij hun chauffeurs plotseling meer moeten betalen. Zij vrezen het onderspit te delven in de felle concurrentiestrijd.

De Europese Commissie benadrukt de recente invoering van het minimumloon in Duitsland volledig te ondersteunen, en alleen moeite te hebben met de toepassing voor buitenlandse truckers.

Deze zomer grote Nederlandse poolexpeditie

Een groep van ruim vijftig Nederlandse wetenschappers gaat in augustus op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan met de boot naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen. Dat is ongeveer anderhalve dag varen vanaf Nederland.

De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap. "Onder hen zelfs sociale wetenschappers die onderzoek gaan doen naar ons", vertelt initiatiefnemer en bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het Arctisch Centrum van de RUG organiseert de naar eigen zeggen grootste Nederlandse poolexpeditie ooit.

De trip is van 19 augustus tot en met 28 augustus. De temperatuur is dan gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.

Politie rolt drugsnetwerk op

De politie heeft dinsdag een groot drugsnetwerk opgerold. De recherche heeft zeven verdachten in de leeftijd van 23 tot 68 jaar gearresteerd in onder meer Delft, Gouda en Rotterdam. Ook verrichtte de politie aanhoudingen in Duitsland en België. De groep wordt verdacht van handel in hennep, het deelnemen aan een criminele organisatie en witwassen.

De politie heeft ook een locatie op een bedrijventerrein in Den Haag doorzocht en trof daar grote hoeveelheden drugs aan. Agenten hebben er computers in beslag genomen.

Vrijspraak gevraagd voor 'insulinemoeder'

De aanklager heeft dinsdag in hoger beroep vrijspraak gevraagd voor een moeder die insuline bij haar gezonde zoontje zou hebben ingespoten. Volgens het Openbaar Ministerie is er te weinig bewijs dat het de moeder was die in 2012 de insuline heeft toegediend bij het toen anderhalf jaar oude jongetje.

De rechtbank sprak de vrouw uit Sappemeer eerder al vrij, maar het OM bleef erbij dat de moeder verantwoordelijk was en ging in hoger beroep. De vrouw heeft steeds ontkend.

Het kind raakte door de insuline onwel en werd naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling kon hij weer naar huis. De vrouw woonde destijds met haar partner en twee kinderen in Emmen.

Het OM laat weten dat het inmiddels ook niet vaststaat dat de moeder schuldig is en dat een ander de dader geweest kan zijn.

Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten

Het vertrek van minister Ivo Opstelten (VVD) ten spijt, mag het kabinet gemeenten geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van die strekking van het CDA.

Veel gemeenten willen experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt. Maar gemeenten, zoals Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam, laten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor recreatieve gemeentelijke wietteelt.

Het kabinet moet er echter voor zorgen dat die plannen niet worden uitgevoerd, aldus de motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam. In de Kamer stemden 75 leden voor deze oproep, 70 parlementariërs waren er tegen.

Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is dit niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen. Maar de gemeenten menen dat het wel leidt tot minder criminaliteit. Ook zouden er minder gezondheidsrisico's zijn, omdat er toezicht op het productieproces komt, zodat zeker is dat er geen gevaarlijke middelen worden gebruikt.

Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten
Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten (foto: ANP)

Nieuwe trailer Pan geeft meer achtergrondinformatie

Een tweede trailer voor de fantasyfilm Pan is zojuist vrijgegeven. Het toont meer van het verhaal en zijn personages.

Pan brengt het klassieke Peter Pan-verhaal naar het boek van J.M. Barrie opnieuw op het witte doek. De film zal het verhaal vertellen hoe Peter in Neverland terechtkomt en de jonge James Hook ontmoet, voordat hij kapitein Hook wordt en zij de grootste vijanden worden (verteld in een andere film naar het boek, Peter Pan uit 2003).

De hoofdrollen zijn er voor Levi Miller als Peter Pan, Hugh Jackman als Kapitein Blackbeard, Rooney Mara als Tiger Lily en Garrett Hedlund als de jonge James Hook. Over de rol van Rooney Mara is al ophef ontstaan, omdat in het boek haar stam Native Americans zijn en voor de rol een blanke actrice is gecast. 

Pan liep vertraging omdat regisseur Joe Wright de special-effects meer aandacht wilde gunnen. Uiteindelijk komt de film op 8 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Juf (26) neukt 5 weken met scholier

Het 'geile juffen'-bericht van de dag neemt ons vandaag mee naar Geneva, in de Amerikaanse staat Illinois. De 26-jarige Lindsay P. Anderson, voormalig lerares op de Carpentersville Middle School, heeft namelijk een seksrelatie gehad met een jonge scholier. Na ruim vijf weken kwam er echter al weer een einde aan de bijzonder leerzame tijd.

Anderson kende de onbekende knaap toen zij doceerde aan de middelbare school van de jongen. In september vorig jaar nam zij echter ontslag.

Op 1 april jongstleden sloeg de vonk tussen het ventje en de ex-lerares over. Het was het begin van een korte, maar hevige relatie tussen de gewezen docente en het kereltje. Op 8 mei was de liefde al weer over.

De seksrelatie kwam aan het licht door de ouders van het mannetje. Zij hebben direct de politie ingeseind, die Anderson afgelopen vrijdag heeft gearresteerd. De voormalige juf moet op 4 juni voor de rechter verschijnen wegens seks met een minderjarige. Zij kan voor maar liefst 15 jaar op water en brood worden gezet.

Vrouw (23) naait echtgenote (20) stevig

Bersalina zit in zak en as. De 20-jarige Indonesische dacht keurig te zijn getrouwd met de 23-jarige Ichal. Tot ze onlangs ontdekte dat haar echtgenoot stiekem een vrouw blijkt te zijn.

De jongedame deed vorige week een bizarre ontdekking. In de onderbroek van haar man trof zij namelijk bloedsporen aan. Omdat ze direct vermoedde dat het hier menstruatiebloed betrof, ging Bersalina op onderzoek uit.

Elders in het huis stuitte zij op enkele seksspeeltjes. De kersverse echtgenote bleek al de tijd heimelijk aan een dildo te zijn geregen. Niks geen spermaspeer dus, maar een zielloos stuk rubber ontnam haar maagdelijkheid.

Toen Ichal thuiskwam, confronteerde Bersalina de beste man vrouw met haar ontdekking. Hierop nam de bedriegster snel de benen.

De bedrogen echtgenote en haar familie zijn naar de politie gestapt om aangifte te doen van identiteitsfraude. Ichal is echter nog steeds voortvluchtig. Vermoed wordt dat hij opnieuw de identiteit van een man heeft aangenomen.


Ging het te snel voor je? Dit filmpje legt alles keurig uit!

Verdachte fatale steekpartij Uden blijft vast

De 25-jarige Udenaar die vorige week werd gearresteerd voor een fatale steekpartij in het centrum van de Brabantse plaats, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest dinsdag met twee weken verlengd, liet de rechtbank in Den Bosch weten.

Justitie vervolgt de man voor moord dan wel doodslag. Het slachtoffer, de 27-jarige Joeri Edelijn uit Oss, overleed in de nacht van 9 op 10 mei aan de verwondingen die hij opliep toen hij op straat werd neergestoken na een vrijgezellenfeest. Hij was volgens de politie nog even iets eten gaan halen en werd neergestoken toen hij op weg was naar de taxistandplaats, waar de rest van de vriendengroep stond te wachten. De aanleiding is nog volstrekt onduidelijk.

In de zaak zit ook een 23-jarige man uit Erp vast. Hij moet donderdag bij de rechter-commissaris verschijnen, meldde het Openbaar Ministerie.

Koningspaar opent Sluiskiltunnel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag aan het slot van hun streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen de Sluiskiltunnel geopend. Dat deden zij in de zuidelijke tunnelbuis waar speciaal voor de feestelijke plechtigheid een soort theater was gebouwd, terwijl de andere buis dienst deed als partycentrum. Het koningspaar verbond in een zandkunstwerk twee buizen symbolisch met elkaar, waarmee de opening een feit was.

De tunnel is in vijf jaar aangelegd, binnen de afgesproken tijd en binnen het budget. ,,Deze tunnel moest er komen", aldus oud-minister van Verkeer en oud-commissaris van de Koningin Karla Peijs, die in beide functies een belangrijke rol speelde bij de plannenmakerij. ,,Ik ben een tevreden mens", zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

Zware luchtaanvallen op Jemen

De Jemenitische hoofdstad Sanaa was dinsdag opnieuw doelwit van zware bombardementen van de internationale coalitie onder aanvoering van Saudi-Arabië. Dat hebben inwoners van de stad gezegd. De bombardementen troffen wapendepots en deden huizen tot ver in de omtrek op hun grondvesten schudden.

Volgens ooggetuigen begonnen de eerste luchtaanvallen kort na middernacht. Veel bewoners van de stad konden de slaap maar moeilijk vatten.

Bij de twee wapendepots, op de bergen Fag Atan en Noqom, worden raketten, tanks en artilleriestukken opgeslagen. De depots zijn al eerder doelwit geweest van bombardementen, maar die van dinsdag waren de zwaarste sinds vijf dagen geleden een wapenstilstand afliep.

NAVO vraagt Russen OekraÔne te verlaten

De NAVO heeft Rusland opgeroepen zich terug te trekken uit het buurland Oekraïne. De Russen zouden al hun troepen en zware wapens moeten weghalen, en hun steun aan de pro-Russische separatisten moeten beëindigen.

NAVO-topman Jens Stoltenberg bracht deze boodschap dinsdag over aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een ontmoeting in Brussel. De leider van het westerse bondgenootschap uitte ook zijn bezorgdheid over het groot aantal militaire oefeningen die de Russen op de korte termijn hielden.

De NAVO uitte al herhaaldelijk kritiek op de Russische agressie tegenover Oekraïne. Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de pro-Russische opstand. Moskou nam wel het Oekraïense schiereiland Krim in.

De oproep van de NAVO komt twee dagen voor een top van de Europese Unie met onder meer Oekraïne in de Letse hoofdstad Riga.

Asscher: onderzoek brand Moerdijk afwachten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil het onderzoek van het Openbaar Ministerie en inspectiediensten naar de brand op 12 mei bij een bedrijf in Moerdijk afwachten, voor hij conclusies trekt over het toezicht op het bedrijf. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer.

Bij het bedrijf Remondis Argentia, waar op 12 mei een grote brand woedde nadat enkele gasflessen waren ontploft, waren al eerder incidenten. Asscher zei dat op last van de verschillende inspectiediensten op twee locaties van Remondis installaties zijn stilgelegd. Een installatie werd na het nemen van extra veiligheidsmaatregelen weer gestart, een andere ligt nog steeds stil.

Het onderzoek dat nu plaatsvindt moet duidelijk maken of meer maatregelen nodig zijn, aldus de minister.

Oude, kleine occasion wint aan populariteit

Oude, kleine tweedehands auto's zijn steeds meer in trek. Verkopen van deze occasions zijn de laatste jaren met 60 procent gestegen. Autobedrijven verkopen de occasions vaak binnen zeer korte tijd. Ook de verkopen tussen particulieren onderling namen sterk toe; met 46 procent tussen 2011 en 2014.

Het gaat om auto's uit het zogenoemde A-segment, in de leeftijd van dertien tot twintig jaar oud. In 2011 gingen er 26.527 van dit soort wagens van autobedrijven naar consumenten. In 2014 waren dit er al 42.535, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het VWE voertuiginformatie en -documentatie. En de trend zet zich voort. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er alweer 13 procent meer oude, kleine tweedehandsjes verkocht, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

'Uniek' grafveld uit steentijd ontdekt

Archeologen hebben in Dalfsen een compleet grafveld uit de steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en ,,een unicum'' voor Nederland. Dat maakte de gemeente Dalfsen dinsdag bekend.

In totaal zijn er 120 graven met ,,spectaculaire grafgiften'' en een aarden monument uit de tijd van de hunebedbouwers blootgelegd. Het gaat onder meer om stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen. Ook de ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is volgens de Overijsselse gemeente een primeur voor Nederland.

,,Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de oer-Nederlander, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken'', stelt de gemeente.

Het grafveld meet 120 bij 20 meter. De gemeente presenteert de vondsten woensdagochtend.

Tot vier jaar cel voor 'Bulgarenfraude'

De voortvluchtige hoofdverdachte Mehmet K. van de zogeheten Bulgarenfraude heeft dinsdag vier jaar cel gekregen van de rechtbank in Rotterdam. Hij en zijn medeverdachten, die achttien maanden tot drie jaar cel kregen, hebben zich schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen op naam van Bulgaren.

Tegen de Turkse Nederlander K. was ook vier jaar geëist. Justitie ziet hem als het ,,administratieve middelpunt'' van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.

K. was niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het OM is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije.

De andere verdachten, Krasen G., Asen Z. en Alien D., Ivelin A. en Boris A., zijn uit Bulgarije afkomstig.

'Houd ouderen niet onnodig lang in ziekenhuis'

Dat kwetsbare ouderen soms na hun behandeling onnodig lang in een ziekenhuis verblijven, is ,,niet goed en een onwenselijke situatie''. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Hij laat de situatie snel onderzoeken en beloofde de Kamer om binnen vier weken met oplossingen te komen.

Van Rijn was naar het vragenuurtje geroepen door Henk Krol van 50Plus. Aanleiding was berichtgeving in Nieuwsuur, dat maandagavond meldde dat het steeds langer duurt om kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld, door te plaatsen naar een verpleeghuis. Er zou zelfs sprake zijn van 'filevorming'. Nieuwsuur concludeerde dat na eigen onderzoek en uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie.

Zeven ton in woning Roosendaal

In een huis in Roosendaal heeft de politie maandag ruim 700.000 euro gevonden. Agenten doorzochten de woning vanwege een gewapende overval op een supermarkt in februari. Onderzoek moet duidelijk maken waar het geld precies vandaan komt, aldus de politie dinsdag.

Een achttienjarige jongen uit Roosendaal heeft zich maandag gemeld bij een politiebureau in Bergen op Zoom. Het is niet duidelijk of hij in het huis aan de Desmijndijk woont. Hij is opgepakt voor de overval en zit vast.

Eis vier jaar tegen 'jihadist' Mohamed A.

De 22-jarige 'jihadist' Mohamed A. uit Delft heeft dinsdag vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk tegen zich horen eisen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Tijdens de zitting bij de rechtbank in Rotterdam bleek dat A. in afgeluisterde gesprekken onder meer had gehad over een aanslag op PVV-leider Geert Wilders.

Het OM benadrukt echter dat er geen concrete aanwijzingen zijn gevonden van voorbereidingen voor een daadwerkelijke aanslag op Wilders of een andere politicus. A. wordt daar ook niet voor vervolgd.

A. is volgens het Openbaar Ministerie een teruggekeerde Syriëganger. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor een overval in Scheveningen. Met de buit had hij de 'broeders' in Syrië willen financieren. Ook wordt hij vervolgd voor het bezit van vuurwapens en munitie.

Depay wint Johan Cruijff Prijs

Memphis Depay heeft de Johan Cruijff Prijs gewonnen. De Johan Cruyff Foundation reikt de prijs elk jaar uit aan de meest talentvolle speler in de eredivisie. "Vorig jaar zat hij er al dichtbij, en nu is hij overduidelijk eerste. Hij heeft een enorme vooruitgang gemaakt", aldus juryvoorzitter Johan Cruijff.

Depay is blij met de onderscheiding. "Ik ben trots op het feit dat ik dit jaar niet alleen topscorer ben, maar ook talent van het jaar." De PSV-aanvaller, die deze zomer de overstap maakt naar Manchester United, volgt Davy Klaassen op als prijswinnaar.

Op het Voetballer van het Jaar-gala krijgt Depay de prijs overhandigd. De 21-jarige voetballer mag bovendien op een zelfgekozen locatie een Cruyff Court laten aanleggen. Het trapveldje wordt naar hem vernoemd.

Westerhof uitgeschakeld op Roland Garros

Tennisser Boy Westerhof is in de eerste ronde van het kwalificatietoornooi voor Roland Garros uitgeschakeld. Op het gravel in Parijs verloor hij dinsdag met 7-5 en 6-2 van de lager geklasseerde Argentijn Marco Trungelliti.

Westerhof kwam in de eerste set nog een break voor maar gaf de voorsprong weer weg. Op 5-5 werd hij voor de tweede keer gebroken en kon Trungelliti de eerste set eenvoudig uitserveren. In de tweede set werd hij twee keer gebroken en na 76 minuten zat Roland Garros er op voor de Nederlandse nummer 220 van de wereldranglijst.

Tien judoka's naar World Masters

Tien Nederlandse judoka's doen komend weekeinde mee aan de vijfde editie van de World Masters. De zestien hoogst geklasseerde judoka's op de wereldranglijst in iedere gewichtscategorie zijn voor het prestigieuze tweedaagse toernooi in het Marokkaanse Rabat uitgenodigd.

Kim Polling (klasse tot 70 kilogram) was bij de laatste editie in 2013 de eerste Nederlandse die het toernooi op haar naam schreef. De tweevoudig Europees kampioene veroverde eerder deze maand zilver bij de Grand Slam in Bakoe.

Naast Polling bestaat de selectie uit Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont, Noël van 't End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg). In Rabat zijn, op het WK na, de meeste punten te verdienen in het kwalificatietraject naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

Sylvana Simons jankt over racisme

Sylvana Simons onderbrak schaamteloos en brutaal het goede verhaal van Martin Simek over bootvluchtelingen in een uitzending van De Wereld Draait Door omdat hij 'zwartjes' zei. Die term schoot namelijk bij haar in het verkeerde keelgat. "Ik vraag aan jou met welke intentie jij die term gebruikt" bleef Sylvana maar geïrriteerd vragen terwijl Martin het helemaal niet erg bedoelde. En zeg nou zelf, het is maar het woord zwartjes.


Sylvana Simons, nu nóg zwarter!

Omdat Sylvana zo overdreven en huilerig deed kreeg ze terecht veel commentaar op Twitter. Het is namelijk ronduit belachelijk om zo'n mooi verhaal te onderbreken omdat je zo nodig moet janken om een woordje. Gisteravond zat ze er weer om te vertellen over het commentaar dat ze kreeg en over racisme. ''Het is te makkelijk om te zeggen dat het er niet is en dat het dan vanzelf weggaat''.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Sylvana zich om dit soort dingen druk maakt, vorig jaar zei ze nog dat "De norm is dat je wit, man en hetero bent. Ben je zwart, vrouw of homo, dan ben je anders en verander je in een free target." en "Toen ik met RTL bij de grotemensentelevisie terechtkwam, liep ik tegen bepaalde dingen aan. De redacties zijn wit, ze denken wit en maken een wit product. En dat zal ook zo blijven". Sylvana, heb je dan serieus niets anders te doen dan janken om niets?

Het fragment waar Sylvana vertelt over de Tweets en racisme is hieronder te zien. Wel erg jammer dat er niemand was die haar even terugpakte en haar verhaal onderbrak.

Update:

Oude 'nu nóg zwarter' reclame toegevoegd.

Michael Fassbender is Steve Jobs

Zojuist is de eerste (teaser)trailer verschenen voor de tweede film over het leven van Apple-oprichter Steve Jobs.

Dit keer is het de beurt aan Michael Fassbender, die een zware taak heeft aan het opkrikken van het imago. De vorige film, met Ashton Kutcher als de overleden baas van het grote bedrijf, werd matig onthaald en werd qua opbrengsten een ramp. 

Onder meer Seth Rogen zal te zien zijn als Steve Wozniak en Kate Winslet als Joanna Hoffman (grote naam achter de Mac-computer). Ce regie is in handen van Danny Boyle, die eerder films maakte als Slumdog Millionaire, Trainspotting en 127 Hours.

Steve Jobs moet op 9 oktober in de Amerikaanse bioscopen verschijnen. Een Nederlandse releasedatum is voor zover bekend nog niet geprikt.

F1 Voorbeschouwing Grand Prix van Monaco

Ronde 6 van het wereldkampioenschap Formule 1 brengt het circus naar het Prinsdom van Monaco. De smalle straten van Monte Carlo staan sinds de oprichting van het Formule 1-wereldkampioenschap in 1950 op de kalender. De races van 1951, 1953 en 1954 werden niet gehouden. In 1952 werd er wel gereden, maar de race telde niet mee voor het wereldkampioenschap. Vanaf 1955 stond de Grand Prix van Monaco op de Formule 1-kalender.

Ayrton Senna is nog altijd recordhouder met de meeste overwinningen in het Prinsdom. De Braziliaan kwam tussen 1987 en 1993 in totaal 6 keer als overwinnaar over de streep. Alleen in 1988 moest hij de overwinning laten aan Alain Prost. De Grand Prix van Monaco in 1996 was er ook één om niet te vergeten. Voor de start had het geregend en het asfalt was nat. Dat zorgde gelijk al voor problemen bij de start. Jos Verstappen crashte al in de eerste bocht terwijl ook Michael Schumacher vroeg in de race zou uitvallen. Uiteindelijk kwamen er drie auto's rijdend over de finish, waaronder de Fransman Olivier Panis, die daarmee zijn enige Grand Prix-overwinning heeft behaald. 

De laatste twee edities van de Grand Prix van Monaco waren voor Nico Rosberg. De Duitser won vorig jaar voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton. In Spanje pakte Rosberg twee weken geleden zijn eerste overwinning in 2015. Kan hij voor de derde opeenvolgende keer winnen in Monaco? En wat kan Max Verstappen in Monaco? In Spanje haalde hij weer eens de finish. Maar in Monaco gelden andere wetten. Eén klein foutje wordt hier hard afgestraft. Rond de klok van 16.00 uur weten wie de beste in Monaco is en wat Max Verstappen gedaan heeft.
FIA Grand Prix van Monaco informatie.

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo -
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal -
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 111
2 Nico Rosberg Duitsland 91
3 Sebastian Vettel Duitsland 80
4 Kimi Raikkonen Finland 52
5 Valtteri Bottas Finland 42
6 Felipe Massa Brazilië 39
7 Daniel Ricciardo Australië 25
8 Romain Grosjean Frankrijk 16
9 Felipe Nasr Brazilië 14
10 Carlos Sainz Jr. Spanje 8
11 Max Verstappen Nederland 6
12 Nico Hulkenberg Duitsland 6
13 Sergio Perez Mexico 5
14 Marcus Ericsson Zweden 5
15 Daniil Kvyat Rusland 5
16 Fernando Alonso Spanje 0
17 Jenson Button Groot-Brittannië 0
18 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
19 Will Stevens Groot-Brittannië 0
20 Pastor Maldonado Venezuela 0


Constructeurs:

Pos Teams Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 202
2 Scuderia Ferrari 132
3 Williams Martini Racing 81
4 Infiniti Red Bull Racing 30
5 Sauber F1 Team 19
6 Lotus F1 Team 16
7 Scuderia Toro Rosso 14
8 Sahara Force India F1 Team 11
9 McLaren Honda 0
10 Manor Marussia F1 Team 0

Tijd Training/race
Donderdag 21 mei  
10:00 - 11:30 Vrije Training 1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2
Zaterdag 23 mei  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 24 mei  
14:00 Race

Tijd Training/race   TV station
Donderdag 21 mei      
10:00 - 11:30 Vrije Training 1   Sport1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 23 mei      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 24 mei      
14:00 Race   Sport1 - RTL+

Actueel weer

Topsprinter Gatlin geweigerd in Beijing

De organisatie van het atletiekgala komende woensdag in Beijing heeft topsprinter Justin Gatlin geweigerd. Dat zei de Amerikaan dinsdag bij zijn vertrek uit de Chinese hoofdstad.

Gatlin spurtte vorige week in Doha naar 9,74 op de 100 meter, de beste tijd van dit jaar. De 33-jarige Amerikaan is ook controversieel wegens twee eerdere dopingschorsingen.

Hij was zaterdag al naar China gevlogen, maar had de organisatie wel bericht dat hij zelf nog twijfelde of hij kon meedoen aan de World Challenge, waar hij al twee keer de 100 meter won. Gatlin had stijve spieren na zijn toptijd in Doha. "Na de training op maandag voelde ik me prima en heb doorgegeven dat ik kon lopen. Vervolgens kreeg ik te horen: blijf maar weg. Ik vind dat nogal respectloos."

Molenaar

Raar hè, die molens. Die ouderwetse molens in het Hollandse landschap, met witgelakte wieken die stralen in het zonlicht. Die overbodige oude bouwwerken waar we toch nog altijd zo beroemd mee zijn in het buitenland. De molen is al op zo veel plaatsen vervangen voor moderne technieken, maar her en der zijn er nog steeds een paar molenaars die wachten tot hun molen weer nuttig werk mag doen. Overtollig water uit de polders afvoeren bij extreem hoog water, bijvoorbeeld. Maar wie beheerst het vak nog?

'Rabobank niet vervolgd voor Libor-dossier'

Rabobank hoeft van het gerechtshof in Den Haag niet te worden vervolgd vanwege de zogeheten Libor-fraude. Rabobank betaalde in 2013 al 774 miljoen euro om de kwestie te schikken met toezichthouders in binnen- en buitenland. Een aantal klanten van de bank vond dat niet genoeg en diende vorig jaar een klacht in. Maar het hof gaat niet mee in het verlangde bevel tot vervolging, oordeelde het dinsdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed destijds al samen met de Fiod en De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoek naar de zaak rond manipulatie van de Libor-rente. Dat is een rentetarief dat vooral gebruikt wordt in het betalingsverkeer tussen banken onderling, maar wel als leidraad geldt bij de vaststelling van bijvoorbeeld spaar- en hypotheekrentes.

De kwestie leverde Rabobank in Nederland een boete op van 70 miljoen euro. De bank heeft die boete betaald. Betrokken medewerkers die niet meer werken bij de bank worden door buitenlandse autoriteiten vervolgd. Het OM zag af van strafvervolging van de bankbestuurders en de betrokken medewerkers die nog bij Rabobank werken.

'Rabobank niet vervolgd voor Libor-dossier'
'Rabobank niet vervolgd voor Libor-dossier' (Foto: ANP)

'Journalist VS volgende week voor rechter Iran'

De Amerikaanse journalist Jason Rezaian moet volgende week voor de rechter in Iran verschijnen. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars gemeld. De verslaggever van de Washington Post zit al maanden vast.

Fars haalt een anonieme bron aan die zei dat volgende week dinsdag de eerste zitting wordt gehouden. Of het een openbare zitting wordt is nog niet duidelijk. Ook twee anderen die samen met Rezaian op 22 juli in Teheran werden opgepakt worden volgende week voorgeleid.

Rezaian heeft de Iraanse en de Amerikaanse nationaliteit, maar Iran erkent geen dubbele nationaliteit. Vorige maand zei de advocaat van Rezaian dat haar cliënt onder andere verdacht wordt van spionage. De Iraanse autoriteiten hebben eerder gezegd dat Rezaian voor een Revolutionaire Rechtbank moet verschijnen. In een dergelijke rechtbank worden alleen gevoelige kwesties behandeld en achter gesloten deuren.

Thai krijgen referendum over nieuwe grondwet

De Thaise regering heeft besloten een referendum uit te schrijven over de nieuwe grondwet. Dat heeft premier en juntaleider Prayuth Chan-ocha dinsdag gezegd. De voorbereiding zal ongeveer drie maanden vergen en dit heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de algemene verkiezingen worden uitgesteld tot begin volgend jaar.

Critici stellen dat de nieuwe grondwet bedoeld is om een politieke comeback van de vroegere premier Thaksin Shinawatra te voorkomen. Hij werd in 2006 afgezet nadat hij was beschuldigd van corruptie en minachting van de koning. Thailand is sindsdien verdeeld gebleven. De zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, werd in mei vorig jaar afgezet.

Kwart werknemers heeft onvoldoende kennis

Van alle werknemers zegt bijna een kwart (23 procent) dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Vooral in de bedrijfstak informatie en communicatie (ruim 27 procent) zeggen werknemers achter te lopen. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de hoge snelheid van technologische ontwikkelingen.

Maar ook in de bouw missen relatief veel werknemers naar eigen zeggen belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektriciens en loodgieters. Automonteurs, mensen in de reclame en marktonderzoek en industrieel ontwerpers zeggen ook vaak dat het hun aan nieuwe kennis en vaardigheden ontbreekt.

Arrestaties voor matchfixing in ItaliŽ

De Italiaanse politie heeft vijftig verdachten aangehouden voor matchfixing in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal. De verdachten zijn spelers, voorzitters en managers van dertig teams uit het hele land, meldt het Italiaanse persbureau Ansa dinsdag. Ten minste vijf verdachten zijn nog op de vlucht. Ze worden beschuldigd van het beïnvloeden van resultaten van voetbalwedstrijden voor weddenschappen.

De operatie maakt volgens Italiaanse media deel uit van een onderzoek tegen de Calabrische tak van de maffia, Ndrangheta. Deze zou in tenminste een geval samengewerkt hebben met leden uit het netwerk die nu opgepakt zijn. Onder de arrestanten bevinden zich ook geldschieters uit China, Rusland en Servië.

Monument slachtoffers Tripoli in Nieuwegein

Op de begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein komt het nationale monument voor de slachtoffers van de vliegramp in Tripoli te staan. Bij die vliegtuigcrash in 2010 kwamen 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. De nabestaanden van de slachtoffers hebben jarenlang aangedrongen op een nationaal monument.

Voor Nieuwegein is gekozen omdat de Utrechtse plaats centraal in het land ligt en goede voorzieningen heeft, zo bevestigde een woordvoerster van de gemeente dinsdag berichtgeving van RTV Utrecht. Het is de bedoeling dat het monument volgend jaar onthuld kan worden.

Bijna precies vijf jaar geleden crashte een toestel van Afriqiyah Airways vlak voor de landing in Libië. Alleen de toen negenjarige Ruben uit Nederland overleefde de ramp. Nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers komen nog elk jaar bij elkaar voor een herdenking.

Toro Rosso: fabriekssteun nodig voor volgende stap

Het Formule 1-team Toro Rosso is ambitieus voor de toekomst. Het opleidingsteam van Red Bull wil graag meedoen met de topteams, maar dat kan alleen als het een autofabrikant aan zich bindt, zo meldde teambaas Franz Tost aan crash.net. Renault heeft interesse in de renstal die vroeger onder de naam Minardi heette.

Tost: "De geschiedenis van ons team is in te delen in twee periodes. Van 2006 tot en met 2009 kregen we alle ontwerpen en onderdelen van Red Bull Technologies. Daarna zijn de reglementen aangepast en was dat niet meer toegestaan. De tweede periode begon met het op poten zetten van afdelingen voor de aerodynamica, technologie, ontwerp, productie, noem maar op. Dat proces om een infrastructuur te creëren wordt eind dit jaar afgerond."

Tost roemt het werk van James Key en zijn team die competitieve auto's af kunnen leveren, maar dat is nog niet voldoende. "Voor een volgende stap zijn we afhankelijk van de samenwerking met een autofabrikant. Zonder die steun is het moeilijk om de prestaties te bereiken die benodigd zijn om in de voorhoede mee te doen. Dat is het plan voor Toro Rosso, voor het team kan het positief zijn."

Dit jaar rijden Max Verstappen en Carlos Sainz jr. voor Toro Rosso. Zij kunnen dit seizoen regelmatig wedijveren met grote broer Red Bull Racing.

Werklozen helpen de brandweer in Amsterdam

De brandweer in de Amsterdamse wijk Nieuw-West krijgt hulp van werklozen. Zij krijgen de taak als brandvoorlichter buurtbewoners te informeren over brandveiligheid. Een groep van 48 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hiervoor een opleiding, maakte de gemeente dinsdag bekend.

Op deze manier kunnen ze werkervaring opdoen en zich voorbereiden op het vinden van een baan. De eerste werklozen krijgen donderdag een certificaat. De brandweer wil de komende jaren het aantal branden, slachtoffers en de schade door brand terugdringen. Het voorkomen ervan is daarbij een belangrijk punt van aandacht.

De voorlichters bezoeken in drie maanden tijd zo'n 4000 woningen in Nieuw-West. Het gaat vooralsnog om een pilot. Naast de training van de brandweer krijgen de werklozen ook cursussen waarin ze bijvoorbeeld leren beter solliciteren en hun zelfvertrouwen vergroten.

Lidl waarschuwt voor splinters in bier

Supermarktketen Lidl waarschuwt klanten die het bier 'Argus Panaché 10 x 25 cl' hebben gekocht, dit niet te drinken. Bij het opendraaien van de fles bestaat de mogelijkheid dat er glassplinters in het product terechtkomen, meldt het bedrijf.

"Aangezien er letselschade kan ontstaan bij consumptie, verzoeken wij u dringend om dit product niet te consumeren, aldus Lidl. Het gaat om artikelen met houdbaarheidsdatum 24/06/2016 en 25/06/2016.

Argus Panaché is bier van de Franse brouwer Brasserie Licorne en wordt verkocht in Nederlandse filialen van Lidl. Mensen die het betreffende bier hebben gekocht, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen hun geld terug.

Lidl waarschuwt voor splinters in bier (Foto: Novum)
Lidl waarschuwt voor splinters in bier (Foto: Novum)

Vervolg Mad Max: Fury Road krijgt zijn titel

Na een succesvol eerste weekend en eigenlijk louter positieve recensies, zat het er enigszins aan te komen. Nu is de kogel door kerk: Mad Max: Fury Road krijgt een vervolg.

En die gaat Mad Max: The Wasteland heten. Het kwam ook niet als een totale verrassing, aangezien hoofdrolspeler Tom Hardy getekend heeft voor drie vervolgen. Regisseur George Miller deed de onthulling tijdens een Q&A. Hij vertelde daar nog meer: "we hebben nog een scenario en een novelle liggen, maar door onvoorziene omstandigheden (9/11, onbeschikbaarheid Mel Gibson en financiële problemen) heeft het nog zolang geduurd totdat we dit konden doen."

Ook vertelde Miller iets opvallends over de keuze voor Tom Hardy: "Hardy was eerst niet de man, maar Heath Ledger zou Max gaan spelen. Elke keer als hij in Sydney was hadden we het erover."

Drieling geboren: twee zijn Siamese tweeling

In de Amerikaanse staat Texas is een wel heel bijzonder stel baby's geboren. Een vrouw beviel van een eeneiige drieling van wie twee kinderen ook nog eens een Siamese tweeling zijn. De kans dat dat gebeurt, is volgens artsen één op de vijftig miljoen.

De drie meisjes kwamen zaterdag ter wereld in het ziekenhuis in de plaats Corpus Christi. Ondanks dat twee baby's aan elkaar vastzitten bij hun bekken, maken ze het goed.

Sylvia Hernandez en haar man Roel Torrez zijn dolblij met de geboorte van Catalina Montserrat en haar Siamese tweelingzusjes Ximena Jackeline and Scarlett Juliet. "God heeft ons uitgekozen om voor deze baby's te zorgen. Het is een wonder dat hij ze aan ons heeft gegeven", zegt Torrez in een verklaring van het Corpus Christi Medisch Centrum.

Het is de bedoeling dat de Siamese tweeling in het komende jaar wordt gescheiden. Maar als dat niet lukt, vindt hun vader dat ook niet erg, schrijven Amerikaanse media. "Het maakt ons niet uit, want dit is wat God ons heeft gebracht en ze zijn onze kleine wondertjes."

Drieling geboren: twee zijn Siamese tweeling
Drieling geboren: twee zijn Siamese tweeling (Foto: ANP)

Europese autoverkoop blijft stijgen

 De autoverkoop in de Europese Unie is in april met 6,9 procent toegenomen tot ruim 1,166 miljoen voertuigen in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte de autobrancheorganisatie ACEA dinsdag bekend. De autoverkoop in de EU nam daarmee voor de twintigste maand op rij toe.

In alle grote automarkten was sprake van een stijging van de verkoop. Vooral Italië liet een sterke groei zien met een plus van meer dan 24 procent. In Nederland daalde de autoverkoop echter met 4 procent.

Volkswagen was vorige maand het meest verkochte merk in de EU met ruim 148.000 auto's. Renault stond op de tweede plaats, gevolgd door Opel/Vauxhall en Peugeot.

Miley schrijft tranentrekker voor dode vis

Miley Cyrus kon haar ogen niet drooghouden toen ze in een gevoelige ballade een ode aan haar overleden kogelvis bracht.

De kogelvis Pablow was het onderwerp in een nieuwe aflevering uit haar videoserie Happy Hippie, die ze in haar achtertuin opneemt. Miley gaat daarin dit keer op de gevoelige toer als ze zingt over hoeveel ze hield van de vis die ze nooit aan kon raken (kogelvissen zijn giftig). De dood van Pablow zorgde ervoor dat ze achteraf geen sushi naar binnen kon krijgen, zo zingt ze terwijl ze zichzelf op de piano begeleid.

Het verhaal is duidelijk geen grap: haar stem breekt tijdens het nummer waarna de tranen over haar wangen rollen. De vis is al een tijdje dood, maar de zangeres is er nog steeds niet overheen, schrijft ze op Facebook. "Misschien weten jullie nog dat een paar maanden terug Pablow is overleden. Hij maakte me gelukkig en ik mis hem iedere dag."


Brand in bossen Chaam laait weer op

 In de bossen bij Chaam is dinsdag op een aantal plaatsen weer brand ontstaan. De brandweer is met drie voertuigen aan het blussen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio is het vuur opgelaaid omdat de humuslaag nog aan het nasmeulen was. Er is volgens haar sprake van een aantal brandhaarden. Zondag ging zo'n 60 hectare natuur in vlammen op.

Omroep Brabant meldt dat iedereen die in het bos aanwezig is, gevraagd is het gebied te verlaten.

Abortus lerares China ondanks toestemming voor kind

Een Chinese lerares die in haar woonplaats toestemming had gekregen voor een tweede kind moet alsnog een abortus ondergaan, omdat de provincie waar ze lesgeeft andere regels hanteert. Dat heeft een lid van het bureau voor gezinsplanning dinsdag bevestigd. De kwestie toont nog eens dat de Chinese eenkindpolitiek ondanks een recente versoepeling nog altijd onverbiddelijk is.

De vijf maanden zwangere Qin Yi en haar man Meng Shaoping hebben al twee kinderen uit een eerder huwelijk, waardoor het echtpaar volgens de regels van de provincie Guizhou geen eigen kind mag hebben. Dat schrijft het bureau voor gezinsplanning in een verklaring. Qin moet nu dus voor het einde van de maand een abortus ondergaan. Doet ze dat niet, dan verliest ze haar baan.

Qin en Meng hebben in de provincie Anhui, waar ze wonen, toestemming gevraagd voor het kind. In die provincie mogen echtparen nog een kind krijgen als ze niet meer dan twee kinderen uit een eerder huwelijk hebben. In Guizhou mag een echtpaar maximaal één kind uit een eerder huwelijk hebben. Het bureau voor gezinsplanning gaat nu onderzoeken of Qin en Meng eerder dit jaar verhuisd zijn naar Anhui om zo toestemming te krijgen voor het kind dat Qin draagt.

Volgens China zijn door het impopulaire eenkindbeleid vierhonderd miljoen geboortes 'voorkomen'. Veel demografen menen echter dat het geboortecijfer in China evengoed zou zijn gedaald nu de Chinese economie groeit en het opleidingsniveau van de bevolking stijgt.

Gemeenteraad Velsen beslist over voortbestaan Telstar

Het voortbestaan van Telstar is ongewis. De toekomst van de club uit de Juipiler League ligt in de handen van de gemeenteraad in Velsen. Stemt de raad tegen, dan houdt Telstar op te bestaan als betaald voetbalorganisatie.

In mei 2011 ging Memid Investments, de bouwer van de nieuwe Westtribune, failliet, Dit was net voordat de erfpachtconstructie voor de grond onder de tribune bij de notaris was gepasseerd. De curator heeft geprobeerd een nieuwe eigenaar te vinden voor de tribune. "Hij heeft onder andere geprobeerd de tribune te verkopen aan een aantal sponsoren van Telstar", aldus algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar. Dit is niet gelukt. 

Als de Westtribune niet wordt verkocht, dan zal de curator volgens De Waard met vorderingen aan het adres van de voetbalclub komen. Het probleem is niet eens zozeer financieel, maar het heeft ook met bezoekersaantallen te maken. "Wij hebben een licentie van de KNVB waarin is opgenomen dat er minimaal tweeduizend plaatsen voor bezoekers moeten zijn in ons stadion. Op het moment dat we de Westtribune niet meer mogen gebruiken halen we dat aantal plaatsen niet en staat onze licentie dus direct op losse schroeven."

Het college van B&W in Velsen wil nu de Westtribune van het Telstarstadion kopen en deze vervolgens gaan verhuren aan de voetbalclub. Het plan wordt volgende maand besproken in de gemeenteraad. "Als de gemeente niet vorig jaar had aangegeven eventueel overname van de tribune te willen bestuderen, hadden we nu al niet meer bestaan", vertelt De Waard. 

Het college van B&W heeft een raadsvoorstel gemaakt waarin zij voorstelt om de tribune en de ondergrond aan te kopen voor een bedrag van 740.000 euro. Verder is er nog een ton nodig voor achterstalling onderhoud en 68.000 euro voor de aankoop van de boedel. Het totale bedrag komt neer op ruim 900.000 euro. Volgens het college levert exploitatie van de Westtribune gedurende de gehele periode van dertig jaar een positief resultaat op. Telstar heeft naast een team in de Eerste Divisie ook een vrouwenelftal en Telstar biedt ook diverse maatschappelijke projecten in de gemeente Velsen. Het college hoopt ook deze maatschappelijke functie voor de gemeente te behouden.

Fastned laat aandeelhouders gratis laden

De Nederlandse bouwer van snellaadstations voor elektrische auto's, Fastned, heeft een nieuwe manier bedacht om investeerders aan te trekken. Wie minimaal voor 25.000 euro aan certificaten van Fastned koopt mag zijn leven lang gratis laden bij alle stations van de onderneming. Die actie kondigde het bedrijf dinsdag aan.

Fastned exploiteert in Nederland inmiddels 31 snellaadstations, en daar komen er steeds meer bij. De onderneming verwierf in 2012 een concessie van Rijkswaterstaat voor het aanleggen van snellaadstations op 201 van de in totaal 245 daarvoor bestemde plaatsen langs de Nederlandse snelwegen.

Het snelgroeiende bedrijf maakte vorig jaar bekend dat het ook meewerkt bij het aanleggen van een grote corridor van laadstations dwars door Duitsland, richting Oostenrijk en Denemarken. Daarvoor heeft Fastned tevens een Europese subsidie in de wacht gesleept.

Kroongetuige BelgiŽ wil niet praten over Fyra

De oud-topman van de Belgische spoorwegen NMBS weigert voor de parlementaire enquêtecommissie over de geflopte Fyra te verschijnen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard dinsdag. Leo Pardon vindt het "onzinnig om te praten op basis van herinneringen".

Pardon geldt als voormalig NMBS-directeur als een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het onderzoek naar het debacle rondom de Fyra V250. Hij was immers verantwoordelijk voor de aanbesteding van de treinverbinding en de gunning aan de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Pardon ging ik 2007 met pensioen.

De snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel werd in 2013 van het spoor in Nederland en België gehaald, omdat de trein alleen maar problemen gaf. Komende weken spreekt de enquêtecommissie ruim tachtig mensen die betrokken zijn geweest bij de Fyra. Nederlanders die zijn opgeroepen moeten verplicht meewerken, maar buitenlanders hoeven dat niet.

'Iggy Azalea liet neus en kin doen'

Iggy Azalea heeft onlangs niet alleen haar borsten laten vergroten, ook haar neus en kin zijn door de plastisch chirurg aangepakt. Dat meldt Us Weekly.

Nadat Azalea zondag verscheen op de Billboard Music Awards, kwam een geruchtenstroom op gang over het veranderde gezicht van de rapper. Een bron bevestigt nu dat de Australische inderdaad een neuscorrectie heeft ondergaan en een implantaat in haar kin heeft laten zetten. "Ze vindt het resultaat geweldig. Ze was lange tijd ongelukkig met haar neus, dus na haar borsten wilde ze haar neus doen en ze heeft toen gelijk haar kin gedaan."

Vorige maand biechtte Iggy aan Vogue op dat ze haar borsten had laten vergroten. "Vier maanden geleden heb ik grotere borsten gekregen. Ik heb er mijn hele leven over nagedacht."

Ballast Nedam praat met buitenlandse partijen

Ballast Nedam praat met een aantal buitenlandse partijen over een fusie dan wel overname van het bouwbedrijf. Dat maakte de onderneming uit Nieuwegein dinsdag bekend.

Een van de partijen meldde zich eind vorig jaar al bij Ballast Nedam. Het is hetzelfde bedrijf waarmee een gedeeltelijke overname van de infra-tak van Ballast Nedam besproken werd. De bouwer benadrukte dat de uitkomst van de gesprekken onzeker is.

Ballast Nedam, dat al geruime tijd in zwaar weer verkeert, kondigde eind april een aantal maatregelen aan om het bedrijf weer op de rails te krijgen. Dinsdag stelde het bedrijf dat die plannen zorgden voor een grillig koersverloop van het eigen aandeel.

Tientallen doden door aardverschuiving Colombia

Overstromingen en een aardverschuiving in het stadje Salgar in Colombia eisten tot nu toe 58 doden. Reddingsploegen blijven zoeken naar een nog onbekend aantal mensen dat wordt vermist. Overlevenden worden met helikopters naar veiliger gebied overgebracht omdat gevreesd wordt voor nieuwe modderstromen.

De modderstroom overviel de bewoners maandag terwijl zij nog op bed lagen. Door de aardverschuiving spoelden tientallen gammele huisjes in een ravijn.

President Juan Manuel Santos is naar het rampgebied gevlogen om toe te zien op het reddingswerk. Hij beloofde hulp bij het herstel van woningen en opvang en hulp voor de naar schatting vijfhonderd mensen die door de ramp zijn getroffen.

Songfestival: De eerste Nederlandse winnares

Vandaag is eindelijk de grote dag aangebroken voor de Songfestival fans van FOK! Trijntje Oosterhuis gaat schitteren met het liedje 'Walk Along'. Daarom gaan we vandaag eens zwijmelen met wat gouwe ouwe Nederlandse inzendingen. Te beginnen met 'Corry Brokken'. In 1957 won Nederland voor het eerst een Songfestival. Toentertijd moest je je nog aan je eigen taal houden. Geniet mee met de klassieke beelden.

 

Hein Otterspeer gewond bij ongeluk

Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer is maandagavond gewond geraakt na een ongeval met de racefiets. De schaatser reed bij Sebaldeburen tegen een personenauto op die hem geen voorrang verleende. Otterspeer is na de klap met de ambulance naar het ziekenhuis van Drachten vervoerd. De bestuurder van de auto kwam met de schrik vrij.

In het ziekenhuis constateerden de artsen een gescheurd ligament tussen het sleutelbeen en schouderblad ook heeft de 26-jarige schaatser een snee in zijn bil. Waarschijnlijk hoeft hij niet geopereerd te worden, Otterspeer krijgt een mitella en kan spoedig zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen hervatten.

Dodelijk verleden 37

‘Ga kijken wat er aan de hand is, Giuseppe’, snauwde ik tegen hem. Dick en Karl liepen met hem mee. Een van de beveiligers stond zijn wapen te legen in een zwarte hemel. Hij was blij en dronken tot de vuistslag in zijn gezicht van Giuseppe hem terugbracht in een hard bewustzijn. De kogels gaven een lichtspoor in de hemel en dan hadden we het nog niet over het vuur uit de loop van zijn wapen.

Tienduizenden mensen ontvluchten Ramadi

Tegen de 25.000 mensen zijn de Iraakse stad Ramadi ontvlucht als gevolg van de opmars van Islamitische Staat. Dat zeggen de Verenigde Naties. De terreurbeweging veroverde de stad zondag na zware gevechten waarbij honderden mensen de dood vonden.

Het verlies van Ramadi is een gevoelige klap voor de Iraakse regering. Het leger doet de val van de hoofdstad van de provincie al-Anbar af als een kleine tegenslag die eenvoudig recht te zetten is. Hoge Amerikaanse militairen voorzien echter een lang en zwaar gevecht om de stad te heroveren. De VS zullen Irak blijven ondersteunen met luchtaanvallen, training en materieel.

Tienduizenden mensen ontvluchten Ramadi
Tienduizenden mensen ontvluchten Ramadi (Foto: ANP)

Anna Rune is beste singer-songwriter

Anna Rune is maandagavond uitgeroepen tot beste singer-songwriter van 2015. Maandagavond stond de Vlaamse met vijf andere finalisten in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam en overtuigde ze de jury met haar liedje That's Life. Ze is de eerste vrouwelijke winnares in de reeks van vier seizoenen.

Giel Beelen koos de winnaar samen met Jacqueline Govaert, Giovanca, Typhoon, Frank van der Lende, Roel van Velzen en Casper van de band Kensington. Volgens Giel leverde Anna tijdens de afgelopen reeks van tien afleveringen de meest constante kwaliteit en voltooide ze elke opdracht naar tevredenheid. Andere finalisten waren Nicolas Kanza, Airto, Ruben Annink, Gerson Main en Okke Punt.

Voor de finale had Anna That's Life in een nieuw jasje gestoken. ''We kregen muzikanten om mee te werken. Ik heb nog diverse arrangementen geschreven voor deze muzikanten die me fantastisch geholpen hebben", zei Anna na afloop van de show.

''Ik besef nog nauwelijks dat ik heb gewonnen'', zegt de talentvolle singer-songwriter, die van oorsprong uit Sint-Niklaas in België komt, maar in Rotterdam woont. "Help, ik sta volgende maand op Pinkpop. Ik denk dat ik snel mijn band ga bellen om te vragen of ze snel komen repeteren."

De winnares vermoedt dat ze het druk krijgt. Zo gaat ze ook naar Europa's grootste festival Sziget, The Brave, deBeschaving, Songbird Festival en Live at Amsterdamse Bos. "Ik zal zien wat de aankomende maanden op me afkomt. Ik hoop het zo goed mogelijk in de hand te houden." Maar eerst volgt komende nacht een groot feest met haar vrienden die voor haar uit België zijn overgekomen. Dinsdagochtend zit ze in de ochtendshow van Giel op 3FM. ''Ik ga voor drie uur slaap."

 

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.