Propaganda afgedwongen voor PGB

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), bedoeld om de zwaksten in de samenleving te helpen, heeft zich weer eens van zijn slechtste kant laten zien. Het persoonsgebonden budget is namelijk wéér in opspraak.

Even voorstellen. Nicky Beelen is de directrice van het Zorghuis Deurne. Alleszins een mooie plaats waar men een wijd scala aan hulpbehoevenden voldoende zorg en aandacht geeft. Toen kwamen echter de inmiddels welbekende problemen met het persoonsgebonden budget. Mensen kregen wekenlang hun geld niet. 

Om op te komen voor het personeel en hun cliënten, stapte het zorghuis in maart naar de rechter. Zo werd geprobeerd uitbetaling door de SVB te forceren. De verzekeraar durfde het niet aan en om een kort geding te voorkomen, wilden ze een schikking treffen. Ze wilden het geld best uitbetalen, maar in ruil daarvoor moest het zorghuis mooi weer spelen.

In de overeenkomst staat dat het zorghuis nergens meer over de SVB mag praten, uitsluitend positief. Maar hun werd niet alleen opgelegd dat ze met geen woord meer over de situatie mochten reppen, de SVB eiste zelfs dat ze een positieve tweet plaatsten waarin staat dat ze helemaal tevreden zijn hoe de SVB alles opgelost heeft. En omdat het zorghuis het geld gewoon nodig heeft voor de uitbetaling van het personeel en de zorg van hun cliënten, moesten ze dat staaltje propaganda nog slikken ook.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nog niet op deze bijzondere gang van zaken gereageerd. Staatssecretaris Van Rijn, onder meer bekend van de slechte zorg van zijn moeder, is al eerder ernstig in opspraak geweest door deze kwestie. De SP had zelfs al, geheel terecht, het vertrouwen in de staatssecretaris opgezegd