UCI wil wielerploeg Astana weren

Redactie

De internationale wielrenunie UCI wil wielerploeg Astana uit het peloton weren. Daartoe gaat het een verzoek indienen bij de onafhankelijke licentiecommissie om de WorldTourlicentie van de Kazachse ploeg in te trekken. Daardoor zou het team waarvoor onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en Tourwinnaar Vincenzo Nibali rijden het startrecht voor grote wedstrijden verliezen.

Ten grondslag aan het verzoek van de UCI ligt de uitslag van een onderzoek dat is uitgevoerd door de ISSUL, een onderzoeksinstituut van de universiteit in Lausanne. Uit het onderzoek blijkt dat er veel verschillen zijn in het beleid dat Astana heeft gepresenteerd aan de licentiecommissie in december en hetgeen nu daadwerkelijk plaatsvindt.

Ook is er informatie binnengekomen van de Italiaanse autoriteiten waaruit zou blijken dat teamleden van Astana voor komen in het Padua-onderzoek, een dopingzaak in Italië. Astana werd al eerder gelinkt met het onderzoek, maar de onderzoekscommissie kreeg later pas daadwerkelijk de beschikking over de bewijzen. Bij de Kazakse ploeg werden vorig jaar binnen korte tijd vijf renners betrapt op het gebruik van doping. Onder hen waren de broers Maxim en Valentin Iglinskiy.

De UCI en haar licentiecommissie werken onafhankelijk van elkaar. Voorafgaand aan de start van dit wielerseizoen kreeg de ploeg een licentie toegewezen, maar destijds zei UCI-voorzitter Brian Cookson al duidelijk gemaakt dat dit een voorwaardelijke licentie was en dat op basis van de onderzoeken de licentie alsnog ingetrokken zou kunnen worden.