'Mister Spock' overleden

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy, wereldberoemd geworden als Mister Spock in de serie Star Trek, is vrijdag overleden. Dat meldden Amerikaanse media.

Nimoy, in de serie getooid met puntige oren, is 83 jaar geworden. Hij was niet alleen bekend door zijn iconische rol in de Star Trek-franchise, hij regisseerde ook zelf films. 

Zijn bekendste rol mocht hij voor het laatste vertolken in de film Star Trek: Into Darkness, waarin hij op de credits verscheen als Spock Prime. 

Nimoy is, volgens zijn kleindochter, komen te overlijden aan een chronische longaandoening. Met zijn 83 jaar heeft hij eer aan zijn belangrijkste quote gedaan: Live Long and Prosper.

Update 23:04
Over de hele wereld wordt vrijdagavond gereageerd op de dood van acteur Leonard Nimoy, Mr. Spock in de sci-fi-serie Star Trek. Zelfs de Amerikaanse president Barak Obama heeft laten weten dat hij van Spock hield.

Obama zegt in Amerikaanse media dat Nimoy er al was, lang voordat 'nerdy’ 'cool’ werd. Hij omschreef Spock als 'cool, met grote oren en nuchter' en 'het centrum van een optimistische visie op de toekomst van de mensheid'. Obama zegt dat hij de acteur in 2007 persoonlijk heeft ontmoet en gegroet met de Vulcan-groet. Daarbij wordt een hand opgestoken terwijl de vier vingers verdeeld worden en een V vormen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA twitterde een foto van de Star Trek-acteurs die in 1976 aanwezig waren bij de presentatie van de spaceshuttle Enterprise. 'Velen van ons bij NASA werden geïnspireerd door Star Trek', schrijft NASA. De sci-fi-klassieker was een inspiratie voor velen bij NASA door de jaren heen, en Nimoy deed samen met andere castleden mee aan speciale NASA-bijeenkomsten en werkte aan de promotie van NASA.

Zelfs vanuit de ruimte kwam een bericht aan Nimoy/Spock. De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti twitterde notabene vanuit het Internationale Ruimtestation ISS. 'Live Long and Prosper, Mr. #Spock!', schreef ze, daarmee refererend aan de woorden die worden uitgesproken als iemand de Vulcan-groet doet.

Rust zacht, Mister Spock.
Rust zacht, Mister Spock.