CD: Carl Bar‚t and The Jackals - Let It Reign

The Libertines is een band die in 1997 werd opgericht door Pete Doherty, John Hassall, Gary Powell en Carl Barât en die in relatief korte tijd behoorlijk naam wisten te maken in binnen- en buitenland. Aan het begin van de 21e eeuw werden bands als The Strokes, Arctic Monkeys en Editors erg populair en ook The Libertines vielen goed in de smaak, al kreeg de band vooral veel bekendheid door de idiote fratsen van voorman annex junk van de band Pete Doherty.

Carl Bar?t and The Jackals - Let It Reign
Carl Barát and The Jackals - Let It Reign

In 2004 was Barât de nukken van zijn bandgenoot meer dan zat en besloot om verder te gaan met zijn nieuwe band Dirty Pretty Things. Na een tweetal albums ging ook deze band in 2008 uiteen, omdat het volgens Barât tijd werd om weer nieuwe dingen uit te proberen. Nadat hij een solo-album had uitgebracht in 2010 besloot de muzikant om een aantal vacatures op zijn Facebook-pagina te zetten voor nieuwe muzikanten en zo ontstond de nieuwe begeleidingsband The Jackals, waarmee Carl Barât nu zijn eerste album heeft opgenomen.

Voor Let It Reign liet de Brit zich inspireren door grootse verhalen van strijdlust en moed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is dan ook een op en top Brits punkalbum geworden met een tiental energieke punkrock liedjes zoals alleen een Britse band die kan maken. Bij het beluisteren van de plaat is dan ook duidelijk te horen dat Barât ook bij The Libertines grotendeels verantwoordelijk was voor hun kenmerkende geluid, dat we ook zeker in de muziek van zijn nieuwe groep terug kunnen horen. Maar ook een band als The Clash zal zeker terug te vinden zijn in het vakje met de meestgedraaide platen die als inspiratebron dienden voor de Britse muzikant.

In ruim 35 minuten hengst de groep er tien fijne liedjes doorheen die in studio's in zowel Londen als Los Angeles op de gevoelige band werden vastgelegd, met gitarist Joby J. Ford van The Bronx achter de knoppen als producer. Ook de onderwerpen waarover de muzikant zingt kunnen we op zijn minst toch wel gevoelig noemen. Zo zingt Barât in 'Glory Days' over een grote groep Britse soldaten die werden doodgeschoten nadat ze waren gedeserteerd tijdens de Grote Oorlog. Maar ook in liedjes als 'Victory Gin', ' Summer In The Trenches', ' March Of The Idle' en het eveneens zeer krachtige 'A Storm Is Coming' laten de Britse muzikanten op onomwonden wijze horen dat een oorlog meer is dan alleen het vaak zo geromantiseerde beeld dat we in oude filmbeelden nog wel eens voorbij zien komen.

Op maandag 2 maart aanstaande zullen Carl Barât and The Jackals te aanschouwen zijn bij een concert in Bitterzoet in Amsterdam. Ben je wel een liefhebber van rauwe beatmuziek met een stevige dosis blues, dan zul je deze plaat ook zeker weten te waarderen. Met Let It Reign heeft Carl Barât in elk geval wel zijn beste werk sinds Up The Bracket van The Libertines afgeleverd. We kijken dan ook al met smart uit naar de comebackplaat van The Libertines die hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog uit zal komen.