Tsipras sluit derde noodpakket voor Grieken uit

Redactie

Het is uitgesloten dat Griekenland de zogeheten trojka om een derde noodhulppakket vraagt. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag verzekerd.

Griekenland wist zijn schuldeisers van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds vorige week zover te krijgen het lopende noodleningenprogramma met vier maanden te verlengen. De regering in Athene onderhandelt nog altijd met Brussel over de terugbetaling van zijn schulden, zei Tsipras vrijdag in de ministerraad.

Tsipras praatte zijn ministersploeg vrijdag bij over het akkoord met de andere lidstaten van de eurozone. Ook stelde hij nieuwe wetgeving voor om duizenden gezinnen van gratis elektriciteit en voedsel te voorzien en gesubsidieerde huizen te bouwen.

De vage bewoordingen van het akkoord tussen Brussel en Athene zijn geen toeval, vertrouwde minister van financiën Yanis Varoufakis nieuwszender Ant1 vrijdag toe. Die was noodzakelijk om niet alleen alle regeringsleiders, maar ook alle nationale parlementen voor de overeenkomst te kunnen winnen. Vrijdag stemde de Duitse Bondsdag, een van de parlementen die pleitten voor een strenge aanpak van Griekenland, in met het akkoord. ''We zijn erg trots op de mate van dubbelzinnigheid'', zei Varoufakis. ''Ik zou de term constructieve dubbelzinnigheid willen gebruiken.''