Tieners spelen IS na

Het lijkt erop dat de 13-jarige Ryota Uemura uit Kawasaki, Japan, het slachtoffer is geworden van geweld geïnspireerd op het doen en laten van de Islamitische staat. Zijn ontzielde lichaam werd gevonden nabij een rivier, vrijwel onthoofd en naakt.

Drie tieners, allen gezegend met een nog niet volgroeide prefrontale cortex, hadden naar het schijnt, het plan opgevat om in plaats van een partijtje straatvoetbal maar een keertje 'IS-je' te spelen. Helaas voor Ryota gingen ze niet vreedzame gedichten uit een vreedzaam boek van een vreedzaam geloof citeren, maar gingen direct over op het gedrag waar IS de meeste reclame mee maakt.

Ryota kreeg –waarschijnlijk ongevraagd- de rol van Christen toebedeeld en de andere drie (een 18-jarige en twee 17-jarige knulletjes) speelden voor Jihadi John en vriendjes.

Zoals het hoort, begonnen de pubers vervolgens met een mes in de nek van Ryota te hakken. In tegenstelling tot de echte helden van de IS, waren de jongens iets minder mediageil. Een video met een motivatie en beelden van de daad ontbreekt.

In Japan is men nog steeds geschokt van de moord op Kenji Goto en Haruna Yukawa, die beiden werden geslacht door de F-side van de Islam. Excessief geweld is behoorlijk zeldzaam in het land van de rijzende zon. De moord op Ryota is dan ook een zeer groot item daar.

De tieners hebben Ryota vaker aangevallen in het verleden.