Massale roep om meer democratie in onderwijs

Volgens de organisatoren liepen woensdagavond meer dan duizend studenten, docenten en sympathisanten mee in een protestmars langs verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs. De mars begon even na 17.00 uur voor de deur van het dinsdag ontruimde Bungehuis van de UvA. Een uur later kwam de stoet, na een luidruchtige tocht over het Singel, onder luid gejuich aan bij het Maagdenhuis.

Onder anderen woordvoerders van de Jonge Socialisten, de SP, GroenLinks, De Nieuwe Universiteit en een van de gearresteerde Bungehuisbezetters herhaalden daar hun eisen voor meer inspraak, transparantie en democratie in het hoger onderwijs.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vroeg vanaf de stoep van het Maagdenhuis om een enorm applaus voor de bezetters van het Bungehuis. ,,Actievoeren heeft zin. Actievoeren is springlevend." Hij riep op tot een referendum onder UvA-studenten en medewerkers rond de vraag of het huidige bestuur van de universiteit kan aanblijven. ,,Aftreden!", riepen de demonstranten daarop massaal. Van Dijk sloot af met de vraag: ,,Waar is minister Jet Bussemaker trouwens?"

Actievoerders droegen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'. Voor het Maagdenhuis scandeerde de groep uit volle borst: ,,We zijn niet bang!" En ,,Weg met het bestuur!"

,,Transparantie is weten of het bestuur wordt betaald per afgestudeerde student, per gepubliceerde paper, per ongewenste Bèta-fusie, per afgeslachte talenstudie of per uitgedeelde ME-stokslag", aldus een woordvoerster van actiegroep De Nieuwe Universiteit. ,,Jongens en meisjes, de strijd gaat voort."

Na de toespraken wist een groep demonstranten na wat geworstel met beveiligers het bordes van het UvA-pand te beklimmen. ,,Bezet, blokkeer. Dit beleid pik ik niet meer" werd er uit volle borst gescandeerd.

De protestmars in Amsterdam werd gesteund door meer dan vijftien studentenorganisaties en (jongerenafdelingen van) politieke partijen.

Massale roep om meer democratie in onderwijs
Massale roep om meer democratie in onderwijs (Foto: ANP)