Minuscule (Seizoen 1)

Minuscule is een animatieserie van de Franse animators Hélène Giraud en Thomas Szabo, waarin we de meest uiteenlopende avonturen van een stel insecten kunnen meebeleven. Van de serie, die eerder op de Nederlandse televisie te zien was bij de VPRO, is onlangs een prachtige verzamelbox verschenen waarop we alle episodes van het eerste seizoen van Minuscule aantreffen. Een zeer toegankelijke serie die mede vanwege het ontbreken van enige dialoog geschikt is voor kijkers van alle leeftijden.

Minuscule 01

Minuscule is een serie die zich afspeelt op het platteland van Noord-Frankrijk. De reeks laat zich eigenlijk het beste omschrijven als een combinatie van een klassieke Tex Avery-cartoon en de natuurdocumentaire Microcosmos uit 1996, waarin we een gedetaileerd beeld kregen van de insectenwereld rondom een Europese boerderij. Waar we Microcosmos als een serieuze natuurfilm moeten bekijken, lieten de makers van Minuscule hun fantasie de vrije loop en laten zij de insecten de meest spannende avonturen beleven in een surrealistische wereld waar veel gevaren op de loer liggen.

Minuscule 02

Spinnen, vliegen, muskieten, sprinkhanen, mestkevers, krekels, duizendpoten en nog veel meer insecten komen voorbij in de adembenemend mooie filmpjes die zich afspelen in en om een oude Franse boerderij. Wat deze pareltjes echter zo ontzettend leuk maakt is het feit dat ze, zonder ook maar één woord tekst te gebruiken, precies duidelijk kunnen maken waar het om gaat in de bewuste aflevering. Hierdoor zijn de filmpjes dan ook geschikt voor zowel jongere kinderen als oudere kijkers. Wat Minuscule ook zeker een ware kijkbelevenis maakt zijn het geluid en dan vooral de prachtige geluidseffecten. Als mens valt bijvoorbeeld een druppende kraan niet echt op, maar in de oren van een klein insect klinkt elke druppel als een bominslag. Ook laat de serie ons op aangename en leerzame wijze kennismaken met de veelzijdigheid van de wereld der insecten.

Minuscule 03

Waar kinderen de serie vooral zullen beleven als spannende avonturen in de insectenwereld, zullen oudere kijkers ook regelmatig fragmenten herkennen die gebaseerd zijn op bekende films. Zo is in de aflevering On Your Mark, Get Set, Go! een spannende vliegrace te zien, die duidelijk laat zien dat de makers van deze animatieserie ook liefhebbers zijn van Star Wars. Het eerste seizoen van de serie werd gemaakt in 2006 en 2007 en bestaat in totaal uit 78 filmpjes die over een viertal dvd's zijn verdeeld. Een prachtige verzameling die eigenlijk niet in de collectie van een animatieliefhebber mag ontbreken.