EU dreigt met nieuwe sancties om Oekraïne

De Europese Unie zal niet aarzelen nieuwe sancties tegen Rusland en de separatisten in het oosten van Oekraïne te treffen als het jongste vredesakkoord sneeft. Dat heeft EU-raadsvoorzitter Donald Tusk woensdag gezegd in het Europees Parlement.

"Aanvullende sancties blijven op de tafel. Wij moeten voorbereid zijn op iedere ontwikkeling - ten goede of ten kwade", zei Tusk.

De wapenstilstand die op 15 februari inging is volgens Tusk ongeveer achthonderd keer geschonden.

De EU heeft reisverboden ingesteld en tegoeden bevroren van 151 personen en 37 entiteiten en economische strafmaatregelen afgekondigd tegen Rusland.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius heeft gezegd dat de aanhoudende gevechten in Oekraïne zich niet verder mogen uitbreiden, met name niet bij de havenstad Marioepol.

In het Europees Parlement gingen stemmen op voor hardere maatregelen tegen de Russische president Vladimir Poetin. "Om verdere inbreuken op Minsk II te voorkomen moeten wij nu handelen en een nieuwe set sancties voorbereiden die wij direct kunnen instellen als deze Russische agressie voortduurt", zei Guy Verhofstadt van de liberale fractie ALDE.