Eredivisie: Preview speelronde 23

Dit weekend staat alweer de 23e speelronde van de Eredivisie op het programma. Met twee derby’s en een aantal mooie andere wedstrijden belooft het weer een spannende speelronde te worden.

AZ Alkmaar en PSV trappen vrijdagavond de speelronde in gang. Bij het duel tussen de koploper en de nummer vier staat veel op het spel. PSV wil graag de voorsprong op Ajax behouden en eventueel uitbreiden en AZ vecht voor een plekje in de top drie. Voor PSV-directeur Toon Gerbrands is het ook zijn eerste bezoek aan AZ sinds hij de overstap maakte naar Eindhoven.

Zaterdag is de eerste wedstrijd die op de planning staat die tussen Heracles Almelo en Feyenoord. In Rotterdam ging het de afgelopen dagen vooral over een eventuele komst van Dirk Kuijt en of Fred Rutten bij wil tekenen. De Rotterdammers kunnen zich geen misstap veroorloven in de strijd om een plekje in de top drie. Heracles vecht tegen degradatie en zou graag een plekje stijgen om de nacompetitie te ontlopen.

Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis viert de 2-0 tijdens de eerdere editie van de IJsselderby eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis viert de 2-0 tijdens de eerdere editie van de IJsselderby eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Willem II en Vitesse staan negende en achtste, plekken die vooraf niet gedacht waren voor beide ploegen. Samen kloppen ze ook aan de deur van de play offs om Europees voetbal. Voor beide ploegen is een overwinning dus van groot belang. Tegelijkertijd met deze wedstrijd trappen Excelsior en FC Groningen af. Groningen hoopt in het spoor van Willem II en Vitesse te blijven en Excelsior hoopt de acht punten voorsprong op plaats nummer zestien minimaal te behouden.

ADO Den Haag en NAC Breda sluiten de speelronde op zaterdag af. ADO lijkt de vleugels die de nieuwe Chinese eigenaar ze gaf tegen FC Twente alweer kwijt. In Breda zijn de zorgen nog veel groter; De club vecht tegen directe degradatie en deze week stapte technisch directeur Graeme Rutjes op. Aan Robert Maaskant de taak de rust bij NAC terug te laten keren en weer punten te gaan halen.

Zondag is derbydag in Eredivisie. De dag begint met het Friese treffen tussen SC Cambuur en SC Heerenveen. De mannen uit Heerenveen zijn de ploeg in vorm met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden. Dat staat in schril contrast met de ploeg uit Leeuwarden, die haalde slechts een punt uit dezelfde laatste vijf wedstrijden.

SC Heerenveen-speler Jordy Buijs en SC Cambuur-speler Bartholomew Ogbeche in duel tijdens de vorig Friese derby eerder dit seizoen in Heerenveen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
SC Heerenveen-speler Jordy Buijs en SC Cambuur-speler Bartholomew Ogbeche in duel tijdens de vorig Friese derby eerder dit seizoen in Heerenveen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ook FC Utrecht, dat het op mag nemen tegen FC Dordrecht, haalde de laatste vijf wedstrijden slechts één punt. Misschien biedt dit de Dordtenaren een kans in te lopen op NAC. Tegelijkertijd trappen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles af voor de IJsselderby. Waar PEC strijdt om een plekje voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, wil rivaal Go Ahead degradatie voorkomen. De eerste officiële ontmoeting tussen beide ploegen dateert alweer van 1929. Destijds eindigde de wedstrijd in 3-3. De eerste IJsselderby dit seizoen werd door Go Ahead gewonnen met 3-2.

Het weekend wordt afgesloten met de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente. De landskampioen sprokkelt op moeizame wijze de punten bij elkaar de laatste wedstrijden. De achterstand op PSV is inmiddels opgelopen tot 12 punten en de vijfde landstitel op rij lijkt verder weg dan ooit dit seizoen. De Amsterdammers treffen echter in FC Twente een club die in zwaar weer verkeerd. Zowel op financieel als sportief gebied is het verval ingetreden in Enschede. De club uit het oosten moet alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor de play offs.