Transfers helpen Ajax aan hogere winst

Katyn

Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2014-2015 meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De Amsterdammers hielden onder de streep 28,3 miljoen euro over, 4,4 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers van de beursgenoteerde club.

De landskampioen profiteerde onder meer van hogere transfervergoedingen. Daley Blind, Siem de Jong en Kenneth Vermeer brachten met hun overstap naar respectievelijk Manchester United, Newcastle United en Feyenoord meer geld in het laatje dan spelers als Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Derk Boerrigter. Zij verruilden Ajax in de eerste helft van het voorgaande seizoen voor een andere club. Het resultaat vergoedingssommen bedroeg 20,9 miljoen euro, tegen 18,8 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet nam licht af tot 64,9 miljoen euro. Daarbij speelde onder meer mee dat Ajax in de Champions League een wedstrijd minder wist te winnen dan vorig seizoen. De winst voor belastingen, exclusief transfersommen, daalde van 17,1 naar 16,6 miljoen euro.