Felle strijd voor bestand Oekra´ne van kracht wordt

De strijd in het oosten van Oekraïne is vrijdag ondanks het sluiten van een vredesakkoord een dag eerder in alle hevigheid voortgezet. De strategisch gelegen stad Debaltseve werd vrijwel onafgebroken onder vuur genomen, zeiden bronnen bij het Oekraïense leger.

In de nacht van zaterdag op zondag wordt een nieuwe wapenstilstand van kracht. Zwaar wapentuig moet dan zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn. De separatisten hebben opdracht gekregen nog voor deze deadline hun vlag boven Debaltseve te hijsen, zei de Oekraïense onderminister van defensie Petro Meched. De stad biedt de mogelijkheid tot een landverbinding van Rusland naar het schiereiland de Krim. Ook de havenstad Marioepol zou voor zondag in handen moeten zijn van de rebellen.

De Oekraïense strijdkrachten in Debaltseve zijn vrijwel omsingeld. Oekraïne wil de stad boven alles in handen houden. In afspraken uit september is ook opgenomen dat Debaltseve aan de Oekraïense zijde van de scheidslijn blijft.

In het zuidoosten van Oekraïne kon het leger wel enkele succesjes overleggen. Daar werd een handvol dorpen heroverd op de rebellen.

Zodra de wapenstilstand van kracht is, moet vanaf maandag een bufferzone worden gecreëerd tussen de strijdende partijen. Afhankelijk van het kaliber worden wapens teruggetrokken tot hooguit enkele tientallen kilometers van de frontlinie.