The Remaining

The Remaining is een film die zich afspeelt op de dag dat het jonge stelletje Dan (Bryan Dechart) en Skylar (Alexa Vega) net in het huwelijksbootje is gestapt. Wat de mooiste dag van hun leven had moeten worden, verandert echter al snel in een nietsontziende nachtmerrie als plotseling een groot aantal van de bruiloftsgasten dood neervallen en de wereld wordt getroffen door catastrofale gebeurtenissen van bijbelse proporties.

The Remaining 1

Terwijl de wereld om hen heen in lijkt te storten, moeten Dan en Skylar samen met hun vrienden Tommy (Johnny Pacar), Jack (Shaun Sipos) en Jacks vriendin Allison (Italia Ricci) op zoek naar een veilig heenkomen om de helse plagen te overleven. Terwijl de hechte vriendengroep op zoek gaat naar een oorzaak voor het gebeuren maakt een leger van afzichtelijke demonische wezens zich klaar voor een algehele vernietiging van de wereld om hun heen.

De ondergang van de wereld is een onderwerp dat we al in heel wat films voorbij zagen komen: in voortreffelijke films als Stephen King's The Mist en Legion maar ook in wanproducten als de tv-film Left Behind, de gelijknamige film met Nicolas Cage en de Revelation Road-films zagen we verhalen voorbijkomen waarin de mensheid wordt getroffen door allerlei rampspoed en ellende. Ook voor de christelijke horrorfilm The Remaining heeft scenarioschrijver en regisseur Casey La Scala zich duidelijk laten inspireren door de verhalen in het bijbelboek Openbaringen, waarin de totale ondergang van de mensheid schijnt te worden aangekondigd. Laat je echter niet afschrikken door de inhoud als je niks met religie hebt, want The Remaining is een film geworden die je vooral als een fijne apocalyptische rolprent kunt bekijken.

The Remaining 2

Cineast La Scala maakte eerder in 2003 naam met de skatefilm Grind en mocht bij deze film voor de tweede keer in zijn leven op de regiestoel plaatsnemen. Voor The Remaining maakt de regisseur, die deze film met een beperkt budget moest maken, dan ook slim gebruik van een relatief onbekende cast. Als de film opent op een trouwfeest moeten we wel heel even aan de horrorfilm Rec3 denken, maar als de rampspoed in deze film begint toe te slaan zijn we de Spaanse zombiefilm al snel weer vergeten. Net als laatstgenoemde film maakt ook The Remaining gebruik van het 'found footage'-principe. Tenslotte leven we in een tijdperk dat bijna iedereen met zijn mobiel kan filmen en dan gebeurd dan ook regelmatig in deze film.

Extra's:
Featurette: Goddelijke openbaringen: Het maken van The Remaining (19.44 min)
Een leuke en uitgebreide blik achter de schermen van The Remaining, waarin met cast en crew over de totstandkoming van de film wordt gesproken.
Verwijderde scene: 'Tommy Apologizes to Jack' (1.48 min)
Een fragment dat zou sneuvelen op de montagetafel.

The Remaining 3

Conclusie: Met The Remaining heeft filmmaker Casey La Scala een film afgeleverd die we zeker als spraakmakend mogen betitelen. Zo zullen christelijke filmkijkers die film wellicht iets teveel een duistere horrorfilm noemen vanwege het voor hun nogal zware thema, terwijl ongelovige kijkers de film misschien als iets te gelovig zullen omschrijven. Ben je echter in staat om daar doorheen te prikken, dan wacht je een prima bovennatuurlijke thriller met veel intense spanning en vermaak.