FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 februari 2015

Bestand Oost-Oekraïne officieel van kracht

Officieel is om 23.00 uur (Nederlandse tijd) het bestand ingegaan tussen Oekraïense regeringstroepen en milities enerzijds en de pro-Russische rebellen anderzijds.

Het bestandsakkoord was donderdag het resultaat van zestien uur onderhandelen in Minsk (Wit-Rusland) door de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische, Oekraïense en Franse presidenten Poetin, Porosjenko en Hollande.

Het bestand is onderdeel van een plan dat de rust in het oosten van Oekraïne moet laten terugkeren en op termijn een politieke oplossing voor de conflicten mogelijk moet maken. Zaterdag is nog buitengewoon hevig gevochten in en rond Debaltseve, waar Oekraïense militairen vrijwel ingesloten zijn door rebellen.

Shiffrin brengt thuispubliek in extase met wereldtitel slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft voor eigen publiek in Beaver Creek de wereldtitel op de slalom geprolongeerd. De pas 19-jarige Amerikaanse, ook al olympisch kampioene, leek in de tweede run even in de problemen te komen, maar wist net op tijd orde op zaken te stellen.

Na de eerste run was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Shiffrin, die een voorsprong van 0,40 seconden nam op de Zweedse Frida Hansdotter. De ervaren Sarka Strachova uit Tsjechië pakte op 0,44 seconden knap de derde plek, terwijl Michaela Kirchgasser (+0,77) op positie vier stond. Met 0,85 seconden achterstand leek ook de Sloveense Tina Maze nog in de race om haar vierde medaille van het WK in Beaver Creek te pakken.

In de tweede run was het vooral de geblesseerde Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova die zeer veel indruk wist te maken. Op het door haar vader gestoken parcours wist ze zich van de tiende plek op te werken naar plaats vier, net buiten de medailles. Kirchgasser ging al na vier poortjes onderuit en haalde het dus niet, terwijl Maze flink in moest leveren. Strachova kon de tijd van Zuzulova als eerste verbeteren en verzekerde zich zo van haar vierde WK-medaille, na brons in 2005, goud in 2007 en zilver in 2009. Hansdotter was een maatje te groot en pakte de zoveelste tweede plek uit haar carrière. Shiffrin kende een stroeve start, maar wist haar kleine achterstand weer om te buigen en kwam met een voorsprong van 0,34 seconden over de streep.

Shiffrin passeert de finish opnieuw als wereldkampioene, tot grote vreugde van het uitzinnige Amerikaanse publiek (Foto: Getty)

Liverpool alsnog langs Palace in FA Cup

Liverpool heeft zich zaterdag ten koste van Crystal Palace geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. De Liverpudlians kwamen in Zuid-Londen op achterstand, maar wonnen uiteindelijk wel: 2-1.

Fraizer Campbell zette de nummer dertien van de Premier League na een kwartier uit voorsprong door een afvallende bal raak te schieten. Liverpool, zevende in de competitie, kwam in het eerste kwartier na rust terug via Daniel Sturridge en Adam Lallana. Sturridge volleyde raak uit een voorzet van Jordan Henderson en Lallana was attent op een rebound van een vrije trap van Mario Balotelli die door doelman Julian Speroni niet klemvast kon worden gepakt.

Blackburn Rovers (Championship) heeft zaterdag de kwartfinale van de FA Cup bereikt door thuis met 4-1 te winnen van Premier League-club Stoke City. De nummer tien van Engeland kwam via Peter Crouch nog wel op voorsprong, maar verloor daarna door onder meer drie doelpunten van Joshua King.

De Noor maakte na ruim een half uur gelijk en was ook de aanleiding voor de strafschop vlak voor rust, toen hij werd neergehaald door Geoff Cameron, die met rood werd weggestuurd. Rudy Gestede benutte de penalty, waarna King met twee goals kort na elkaar vlak na rust zijn ploeg naar de kwartfinale schoot.

In een duel tussen twee clubs uit de Championship won Reading met 2-1 bij Derby County, dat kort voor rust met tien man verder moest na de tweede gele kaart voor Stephen Warnock. Hal Robson-Kanu zette de bezoekers vlak na de hervatting op voorsprong en via Darren Bent werd het na een uur gelijk. Yakubu Aiyegbeni bracht Reading tien minuten voor tijd de kwartfinaleplaats.

De Bakker nadert hoofdtoernooi in Rio

Tennisser Thiemo de Bakker is nog één overwinning verwijderd van een plek in het ATP-toernooi van Rio de Janeiro. De 26-jarige Westlander was zaterdag in de eerste ronde van de kwalificaties te sterk voor de jonge Braziliaan Thiago Monteiro: 6-4 en 7-6 (1). Als De Bakker zijn volgende partij ook wint, plaatst hij zich voor het hoofdtoernooi op het Braziliaanse gravel. De Spanjaarden Rafael Nadal en David Ferrer zijn de publiekstrekkers in Rio de Janeiro.

De Westlander haalde vorige week via de kwalificaties de tweede ronde van het ATP-evenement in São Paulo. Na een knappe zege op Juan Monaco moest De Bakker, 142e op de wereldranglijst, buigen voor de Italiaanse verrassing Luca Vanni die zaterdag zelfs doordrong tot de finale.

Schippers scherpt record 60 meter aan

Atlete Dafne Schippers heeft zaterdag haar persoonlijk record op de 60 meter aangescherpt. Tijdens indoorwedstrijden in Berlijn klokte de 22-jarige Utrechtse in de finale een winnende tijd van 7,09 seconden. Daarmee dook ze 0,03 seconde onder de persoonlijke toptijd die ze eind vorige maand had gelopen in Karlsruhe (7,12). Met 7,09 is Schippers nu de snelste atlete van dit seizoen.

In de serie had de Europees kampioene op de 100 en 200 meter met 7,15 nog rustig aan gedaan. In de finale, met 12.000 toeschouwers op de tribune in de O2 World van Berlijn, ging het een stuk sneller. Schippers komt steeds dichter bij het Nederlands record van 7,00 dat sinds 1986 op naam van Nelli Cooman staat.

Nadine Visser liep op de 60 meter horden met 8,08 een persoonlijk record, ruim onder de 8,17 die ze twee weken geleden in Gent klokte. Het leverde Visser in Berlijn de derde plaats op.

Oersterke Ruska vocht vergeefs voor erkenning

De Tarzan van de tatami voelde Wim Ruska zich niet meer sinds 2001, toen de voormalige judoreus werd getroffen door een hersenbloeding die hem deels verlamde en in een rolstoel deed belanden. Nu is de tweevoudig olympische kampioen helemaal niet meer. De geboren Amsterdammer overleed zaterdag op 74-jarige leeftijd.

Ruska was een kleurrijk sportheld, die lang vergeefs erkenning zocht. Op de Olympische Spelen van 1972 in München veroverde hij maar liefst twee gouden medailles, één als zwaargewicht en één in de open gewichtsklasse. Die uitmuntende prestatie werd zwaar overschaduwd door een bloedige aanslag die elf Israëlische sporters het leven kostte.

Sommige atleten gingen naar huis, maar Ruska judode door en kreeg daar achteraf commentaar op. "Het IOC en de regering besloten door te gaan. Maar in Nederland zijn er dan mensen die zichzelf fijner vinden dan gemalen poppenstront. Die trekken zo'n beslissing in twijfel en leggen de zwarte piet bij de sporters", mopperde hij.

Ruska was niet op zijn mondje gevallen. De volksjongen volgde een matrozenopleiding, zat bij de marine, maar kon nergens aarden. "Ik kan geen baas boven me voelen. Als ze zeiden linksaf, dan ging ik de andere kant op", wist hij van zichzelf. Eenmaal op de tatami veranderde de vrijbuiter in een gedisciplineerde judoka met een geweldige techniek. De oersterke Ruska won naast twee olympische titels ook twee gouden WK-plakken en zeven Europese hoofdprijzen. Hij deed weinig onder voor Anton Geesink, de voormalige stratenmaker die veel handiger opereerde in de media en het tot IOC-lid schopte.

Was hij maar geboren in Japan, waar tweevoudig olympisch judokampioenen wel enorm aanzien genieten. Op zoek naar geld ging Ruska nog wel professioneel worstelen in Tokio. Ook werkte hij als portier in de horeca en bij een casino op de Amsterdamse Wallen. Ruska kwam op een gegeven moment vaker in het nieuws vanwege een knokpartij op straat dan een fraaie worp op de judomat. Na zijn loopbaan keerde hij als bondscoach van de Nederlandse ploeg terug in de judowereld. Maar Ruska vertrok weer omdat hij zich niet wilde laten voorschrijven hoeveel judoka's naar een groot toernooi mochten.

Heel soms liet Ruska zich nog bij het judo zien, zoals op het WK van 2009 toen hij in een rolstoel een onderscheiding kwam ophalen. Van de imposante zwaargewicht was niet veel meer over. Anderhalf jaar geleden kon hij niet meer naar Rio de Janeiro, waar hij werd opgenomen in de Hall of Fame. Ruska hoort in de eregalerij van het internationale judo. Treurig genoeg voelde hij die erkenning zelden.

Uitslagen Eredivisie 14/02/2015

Naast het duel tussen Heracles Almelo en Feyenoord werden er vanavond nog drie duels gespeeld in de Eredivisie. Vitesse won met 2-0 van Willem II, Excelsior tegen FC Groningen eindigde in een 1-1 gelijkspel en ADO Den Haag was met 3-2 te sterk voor NAC Breda.

Vitesse

2 - 0

Willem II

 28' Labyad
 44' Traoré
   
 
 Gele kaart: Achenteh, Traoré, Diks, (Vitesse), Ondaan, (Willem II)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.956
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Qazaishvili
Labyad (Wallace/73)
Traoré (Dauda/90 1)
Oliinyk (Djurdjevic/86)
  Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
S.Wuytens
Braber (Pluim/60)
Haemhouts (Messaoud/54)
Ondaan
Armenteros
Sahar (Cabral/72)

Excelsior

1 - 1

FC Groningen

 46' Bovenberg    58' Rusnák 
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.450
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Kruys (Varela/87)
Stans
Botaka
Van Weert (Vermeulen/74)
Van Mieghem (Gouriye/71)
  Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
Rusnák
Lindgren
Tibbling (Bacuna/87)
Chery
De Leeuw
Mahi (Antonia/73)

ADO Den Haag

3 - 2

NAC Breda

 56' Kramer
 76' Houtkoop
 86' Kramer
   10' De Zeeuw 
 59' De Zeeuw 
 
 Gele kaart: Wormgoor, v Duinen, (ADO Den Haag), Koch, (NAC Breda)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.112
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor (Zuiverloon/33)
Derijck
Meijers
Kristensen (v.Duinen/64)
Alberg
Bakker
Eduardo
Kramer
Jakovenko (Houtkoop/75)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch
v.d.Weg
Zschusschen (Falkenburg/63)
Swerts (Seuntjens/87)
De Zeeuw (Matic/77)
De Kamps
Tighadouini
Fernandez

EK judo niet in Glasgow vanwege sponsordeal met UFC

De Europese kampioenschappen judo zullen dit jaar in april niet in Glasgow plaatshebben, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was. De Europese judobond EJU heeft de organisatie van het toernooi van de Britse judobond BJA afgenomen omdat de bond een sponsordeal wilde aan gaan met de UFC, grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld.

Volgens de EJU wilde de BJA een sponsorovereenkomst aan gaan die niet paste bij de waarden van de EJU. De Europese judobond heeft de Britse bond diverse malen gewaarschuwd dat deze deal onacceptabel is voor de EJU. 

Volgens een statement van de UFC wilde de internationale judobond niet dat een organisatie voor andere vechtsporten het judo sponsort. UFC wilde door de sponsoring van dit evenement het judo onder de aandacht brengen van een nieuw publiek. De UFC zou via de British Combat Sports Federation gaan helpen met de branding, marketing en promotie van het EK. "Het is teleurstellend om te zien dat de EJU niet de voordelen van de samenwerking in kan zien", aldus David Allen senior manager van UFC EMEA. 

Bij de EK in Glasgow, die van 9 tot en met 12 april gehouden zouden worden, waren belangrijke punten te verzamelen voor de kwalificatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Europese bond gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe organisator. De Nederlandse judobond heeft via Twitter aangegeven interesse te hebben in de organisatie. De bond gaat onderzoeken of het evenement in april in Nederland kan worden gehouden.

Dode bij aanslag op Mohammed-cartoonist

In Kopenhagen zijn tijdens een bijeenkomst over moslimextremisme schoten afgevuurd. De Franse ambassadeur in Denemarken sprak bij de bijeenkomst. Ook de cartoonist Lars Vilks, berucht van cartoons over Mohammed, was ook aanwezig bij deze bijeenkomst. Beiden zijn ongedeerd gebleven.

Naar verluid zijn er tot op heden drie gewonden gevallen. Over de dader(s) of de reden van de schietpartij is nog niets bekend

Update 17.19 uur:
Inmiddels is er één burgerslachtoffer overleden. De drie eerder gemelde gewonden zijn agenten, het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn. In Denemarken is er nu een klopjacht gaande naar de auto van twee daders. Ze zoeken naar een zwarte Volkswagen Polo met kenteken AT 25 919.

Update 18.00 uur:
De politie van Kopenhagen heeft naar buiten gebracht dat er één burger is overleden en er tenminste drie gewonden zijn. Tevens is de vluchtauto gevonden maar blijven de daders spoorloos. Verder wil de politie niks kwijt. De cartoonist Lars Vilks zou op de bijeenkomst onder andere praten over de fatwa die 25 jaar geleden op Salman Rushdie was uitgesproken.

Update 18.27 uur:
François Zimeray, de Franse ambassadeur in Zweden, was aanwezig bij het debat. Hij schreef op Twitter dat hij ongedeerd is gebleven.

Als Lars Vilks in Denemarken is krijgt hij altijd politiebescherming. Hij werd in 2008 meermaals met de dood bedreigd, omdat hij in 2007 een karikatuur had gemaakt van de profeet Mohammed als hond.

Het café, Krudttønden, staat bekend om zijn jazzconcerten. Het debat van zaterdag had als titel 'Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'.

Update 21.48 uur:
De Deense politie heeft zaterdagavond laten weten dat gesprekken met getuigen wijzen op slechts één voortvluchtige dader. Eerder was sprake van twee daders. De politie heeft beelden van de verdachte verspreid.

Hij schoot met een automatisch wapen voor het cultureel centrum Krudttonden, waar onder anderen Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray over ,,kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'' spraken.

De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed.

Knegt moet eindzege World Cup aan Elistratov laten

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zaterdag net naast de eindzege in de World Cup op de 1000 meter gegrepen. De 25-jarige Fries moest zaterdag tijdens de seizoensfinale in Erzurum genoegen nemen met het zilver, achter Semen Elistratov. De Rus verzekerde zich daardoor van de eindzege in het World Cup-klassement, Knegt werd tweede.

De Nederlandse shorttracker ging aan kop in het klassement, maar wist dat Elistratov hem op de hielen zat. Tijdens de World Cup-wedstrijden in de Turkse plaats Erzurum staan twee 1000 meters op het programma, maar op de tweede werd Knegt vrijdag al in de tweede voorronde gediskwalificeerd. Daardoor moest hij zaterdag op zijn enige 1000 meter Elistratov achter zich houden, maar Knegt slaagde daar niet in.

Podiumplaats voor Mollema in Murcia

Wielrenner Bauke Mollema heeft zijn nieuwe ploeg Trek zaterdag een podiumplaats bezorgd in de Ronde van Murcia. De 28-jarige Groninger kwam als tweede over de finish op de Alto Fortaleza del Sol, achter de Estse winnaar Rein Taaramäe. De renner van Astana was in de finale weggesprongen en reed solo naar de overwinning. Achter Taaramäe en Mollema werd Zdenek Stybar uit Tsjechië derde.

Op de erelijst van de Spaanse eendagskoers is Taaramäe (27) de opvolger van Alejandro Valverde, die vorig jaar voor de vierde keer won. Mollema eindigde in 2013 ook als tweede in Murcia, toen achter de Spanjaard Daniel Navarro.

Mancini wil Yaya Touré naar Inter halen

Roberto Mancini wil Yaya Touré naar Internazionale halen. De oud-trainer van Manchester City hoopt de 31-jarige Ivoriaan komende zomer over te kunnen nemen van zijn oude werkgever. Inter is bezig aan een teleurstellend seizoen, met voorlopig de tiende plaats, en is daarmee exemplarisch voor de zieltogende Serie A, zei Mancini zaterdag.

"De Serie A heeft weer grote spelers nodig, de categorie die hier nog wel speelde in de jaren negentig en eerder. Het is alleen heel moeilijk geworden om spelers te overtuigen naar Italië te komen", zei Mancini. "Ik hoop dat het lukt met Yaya, maar het zal niet makkelijk worden. De Serie A heeft spelers zoals hij nodig om weer bij de beste competities ter wereld te horen."

Dode bij carnavalsdrama Ter Apel

In Ter Apel is een auto op een carnavalsoptocht ingereden, meldt de Groningse brandweer. Er zijn onder andere meerdere ambulances en een traumahelikopter ingezet.

Hierbij zijn minstens drie zwaargewonden gevallen. Een persoon is onder de praalwagen terechtgekomen.

Het is nog niet bekend of er nog meer slachtoffers zijn, evenals of er opzet in het spel is.

Vanwege het 50-jarig carnavalsjubileum in het Groningse dorp zijn er veel mensen op de been. Het is de grootste optocht ooit in Ter apel met 73 praalwagens.

Update 17.08

Volgens de Groningse politie is in de sporthal aan de Heemker Akkerstraat opvang voor betrokkenen geregeld. Ook slachtofferhulp zal hier aanwezig zijn.

Update 17.24

Het lijkt erop dat de automobilist onwel is geworden. Er is tenminste een dode te betreuren, er zijn vijf gewonden. Twee van de gewonden zaten in de auto.

Update 20.42

Het dodelijk slachtoffer betreft een 33-jarige vrouw uit Ter Apel. Onder de vijf gewonden zijn ook de ouders van het dodelijk slachtoffer. Zij raakten zwaar gewond. Het gaat om een 63-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Ter Apel. Daarnaast raakte nog een man uit het publiek gewond (identiteit onbekend). De andere twee gewonden betreft de inzittenden van de personenauto. De 81-jarige bestuurder uit Ter Apel is vermoedelijk onwel geraakt. Zijn 83-jarige vrouw liep bij het ongeval letsel in het gezicht op. Alle vijf gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen.

Verkeersspecialisten van de politie hebben op de onderzoekslocatie sporenonderzoek verricht. Ook is de technische staat van de auto onderzocht. Een analyse van de onderzoeksgegevens moet zekerheid geven over de toedracht van het ongeval. Tot nu toe lijkt het er sterk op dat het onwelworden van de bestuurder de oorzaak is van het noodlottige ongeval. Van opzet lijkt geen sprake.

De festiviteiten voor vanavond in Ter Apel zijn vanwege het vreselijke drama van vanmiddag afgelast. Dit is besloten na overleg tussen de carnavalsverenigingen De Bultruters en De Kloosterwiekers, gemeente Vlagtwedde, politie Noord-Nederland en Veiligheidsregio Groningen. We betreuren dit zeer, maar uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden is dit de enige juiste beslissing. De carnavalsverenigingen zullen zo snel mogelijk een regeling treffen voor de verkochte kaarten voor het feest van vanavond.

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Heracles Almelo heeft in de strijd om de onderste plaatsen in de Eredivisie goede zaken gedaan. De ploeg uit Almelo won in eigen stadion met 2-0 van nummer drie Feyenoord en staat hierdoor iets veiliger op de zestiende plaats met twintig punten uit 23 duels. Feyenoord blijft gedeeld derde staan, maar kan een plek zakken als PEC Zwolle wint van Go Ahead Eagles.

Heracles Almelo

2 - 0

Feyenoord

 45+2' Linssen
 85' Bruns
   
 
 Gele kaart: Bruns,(Heracles Almelo), El Ahmadi (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.312
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Schenkeveld
Veldmate
Aktaou
Bruns
Fledderus
Vujicevic (Cziommer/89)
Linssen (Navratil/90+1)
Weghorst
Darri (Bel Hassani/71)
  Vermeer
Karsdorp
Van Beek (Vilhena/46)
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra
Kazim-Richards
Boëtius (Te Vrede/65)

Zilver voor vrouwenachtervolgingsploeg in Thialf

Nederland heeft zaterdag bij de WK afstanden in Heerenveen genoegen moeten nemen met zilver op de ploegachtervolging voor vrouwen. De thuisploeg, die rommelig reed, bestond uit Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Marije Joling. Het trio van Oranje eindigde in de vierde en laatste rit met een tijd van 3.01,55.

De Nederlandse ploeg was 0,02 seconde langzamer dan het Japanse drietal dat tot de streep goed samen bleef werken. Oranje startte snel met Wüst en Leenstra, terwijl Joling in het begin hun spoor niet kon volgen. Dit brak de formatie in de slotronden op, waardoor het team uiteen geslagen werd en het goud als sneeuw voor de zon verdween. Het brons was voor Rusland (3.03,19).

Agent geslagen met wapenstok bij arrestatie

Een agent in Berghem (Noord-Brabant) is zaterdagochtend geslagen met een wapenstok toen hij tussenbeide kwam bij een ruzie in een eetgelegenheid. De politie arresteerde vijf personen tussen de 17 en 25 jaar.

De hulp van de politie werd ingeroepen om een vechtpartij te stoppen, waarbij met tafels en stoelen werd gegooid. Een 18-jarige inwoner van Berghem rukte een wapenstok uit handen van een agent en sloeg daarmee diens collega op het hoofd. De politie hield de jongen vervolgens aan, evenals een 20-jarige man, die ook betrokken was bij de vechtpartij.

Intussen had zich buiten een groep nieuwsgierigen verzameld die toekeek. De politie sommeerde hen weg te gaan, maar een 19-jarige vrouw weigerde en sloeg een agent in het gezicht. Ook zij werd ingerekend, evenals een 17-jarige Ossenaar en een 25-jarige inwoner van Berghem.

Bergsma: "Alle lof voor Kramer"

Schaatser Jorrit Bergsma, olympisch en wereldkampioen op de 10.000 meter, kon zichzelf zaterdag na de 5000 meter bij de WK afstanden in Heerenveen weinig verwijten. De 29-jarige Fries reed met 6:11,53 zijn beste tijd ooit in Thialf, maar tegen de ongenaakbare Sven Kramer (6:09,65) bleek het niet genoeg voor goud. "Het was een heel goede rit van mij, ik heb alles gegeven. Alleen in de slotfase liepen mijn rondetijden op. Die had ik graag gelijk gehouden. Maar ik ben op waarde geklopt."

Bergsma sprak bij de NOS zijn bewondering uit voor rivaal Kramer. "Alle lof voor hem. Hij reed een heel beste rit. Sven is een vakman op deze afstand. Hij beheerst de 5000 meter in alle facetten. Ik kom wel steeds dichterbij. Zo'n gevecht van man tegen man vind ik ook mooi. Het is pure klasse, dat Sven ook deze keer weer heeft gewonnen."

Bergsma was Kramer dit seizoen op de 5000 meter alleen bij de NK allround eind december in Thialf te snel af.

De Jong terug in selectie AC Milan

Nigel de Jong staat na bijna een maand afwezigheid voor zijn rentree bij AC Milan. Trainer Filippo Inzaghi heeft de 30-jarige middenvelder opgenomen in zijn selectie voor de competitiewedstrijd zondag tegen Empoli. De Jong kwam op 18 januari voor het laatst in actie bij de Rossoneri. Hij miste daarna vier wedstrijden vanwege een bovenbeenblessure.

Inzaghi kan De Jong goed gebruiken, want de Italiaanse topclub verloor zonder de international van Oranje drie van de laatste vier wedstrijden. In de Serie A staat de gevallen grootmacht op de teleurstellende elfde plaats. Marco van Ginkel maakt ook deel uit van de selectie voor de thuiswedstrijd tegen Empoli, de nummer vijftien van de ranglijst.

Berdych opnieuw in finale Rotterdam

Tomas Berdych heeft voor het tweede jaar op rij de finale bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De Tsjechische nummer drie van de plaatsingslijst rekende zaterdag in de halve finale gedecideerd af met Gilles Simon: 6-2, 6-1. De Fransman had in de kwartfinale nog voor een stunt gezorgd door topfavoriet Andy Murray te verslaan. Berdych, die in Ahoy zijn titel verdedigt, speelt zondag in de eindstrijd tegen Stan Wawrinka of Milos Raonic.

De 29-jarige Tsjech schreef het Rotterdamse ATP-toernooi vorig jaar op zijn naam door Marin Cilic in de finale te verslaan. De nummer zeven van de wereld, die tien ATP-titels op zak heeft, hoefde dit keer op weg naar de eindstrijd alleen in de tweede ronde een set af te staan.

Investeren in veiligheid na Kopenhagen

Na de aanslag in Kopenhagen moet het kabinet alsnog fors extra investeren in de veiligheidsdiensten. De Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren dringen daarop aan in schriftelijke vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Bontes en Van Klaveren willen weten of de minister een relatie met de islam ziet. "Zo neen, hoe lang blijft u dit gegeven nog ontkennen?" De tweemansfractie wil ook weten wat Opstellen gaat doen om 'islam-kritische geluiden in brede zin (dus naast beleidsmakers, ook columnisten, kunstenaars en andere publieke figuren) beter te beschermen?'

De vragen werden zaterdag gesteld kort na de gebeurtenissen in de Deense hoofdstad.

Kramer roemt supersfeer in Thialf

Mede dankzij de steun van het fanatieke thuispubliek kon Sven Kramer zaterdag tijdens de WK afstanden zijn hegemonie op de 5000 meter verlengen. "De sfeer is super hier", sprak de 28-jarige Fries stralend na zijn gouden race (6:09,65). "Het zit helemaal ramvol. Dat doet me heel goed."

Kramer reageerde voor zijn doen zeer enthousiast op zijn geslaagde titelprolongatie, met een baanrecord en een officieus wereldrecord op een laaglandbaan. "Deze wereldtitel is voor mij extra speciaal", beaamde hij bij de NOS. "Een baanrecord in Thialf is altijd top. Het voelt als een wereldrecord aan."

Kramer concludeerde voldaan dat zijn WK-strategie, waarbij hij afzag van deelname aan de 1500 en 10.000 meter, goed had uitgepakt. "Zo zie je maar, ik moet gewoon mijn eigen ding blijven doen en schijt hebben aan wat anderen zeggen en schrijven. Ik blijf het op mijn eigen manier doen."

Over rivaal Jorrit Bergsma (zilver met 6:11,53) zei Kramer: "Hij wordt steeds beter, maar ik gelukkig ook."

Moslimextremisten Libië nemen radio en tv over

Gewapende strijders van de extremistische beweging Ansar al-Sharia hebben zaterdag radio- en televisiestations in de Libische stad Sirte overgenomen. Dat heeft een bron bij de Libische veiligheidsdiensten gezegd. De extremisten in Sirte, die trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat, hadden de zenders eerder al gewaarschuwd geen muziek meer uit te zenden.

Volgens de bron gaat het dagelijks leven in de stad gewoon door. Bedrijven en winkels zijn gewoon open en het verkeer is normaal. Een inwoner van Sirte zei dat op de radio nu alleen nog religieuze liederen en godsvruchtige lessen te horen zijn.

Schansspringer Prevc schrijft geschiedenis met monstervlucht

Schansspringer Peter Prevc heeft in het Noorse Vikersund geschiedenis geschreven. Op de vliegschans in het Noorse plaatsje, de Vikersundbakken, vloog de Sloveen naar een monsterlijke afstand van liefst 250 meter. Hij is de eerste schansspringer in de geschiedenis die de mijlpaal bereikt en breekt dus ook het oude wereldrecord. Dat stond al sinds 2011 op naam van de inmiddels gestopte Noor Johan Remen Evensen, die dat ook in Vikersund sprong.

Evensen vloog op 11 februari 2011 naar 243 meter, wat hij nog dezelfde dag naar 246,5 meter bracht. Daarmee raakte de beroemde Letalnica in Planica, de 'Moeder aller Schansen', na tientallen jaren het wereldrecord kwijt. Tijdens het huidige World Cup-weekeinde leek er in de kwalificatie van vrijdag al wat moois in te zitten. Anders Fannemel vloog voor eigen publiek naar 246 meter - nadat hij drie jaar geleden op dezelfde schans tijdens het WK het record al benaderde - terwijl Prevc 245,5 meter ver wist te komen.

Tijdens de wedstrijd van zaterdag leek de kans op een nieuw wereldrecord kleiner, doordat de omstandigheden wat minder ideaal waren. Fannemel mocht in de tweede ronde als voorlaatste naar beneden en vloog naar 238,5 meter, maar daarna was het de beurt aan Prevc. De Sloveen genereerde een mooie hoogte en slaagde er een fenomenale vlucht in om zijn ski's pas op de magische grens van 250 meter aan de grond te zetten. 

De nu al legendarische vlucht van Prevc (Bron: YouTube)

Uiteraard won Prevc de wedstrijd met een ruime voorsprong op Fannemel. De derde plek was voor de 42-jarige veteraan Noriaki Kasai, die liet zien het skivliegen nog altijd niet verleerd te zijn: In 1992 werd de Japanner wereldkampioen op de koningsdiscipline van het schansspringen. 

Dost vier keer trefzeker voor Wolfsburg, Bayern vernedert HSV

Bas Dost is hard op weg zich onsterfelijk te maken bij VfL Wolfsburg. De Nederlandse spits scoorde maar liefst viermaal en zorgde in extremis voor de zege op Bayer Leverkusen: 4-5.

Wat een knotsgek duel vond er zaterdagmiddag plaats in de BayArena. In het eerste halfuur nam Wolfsburg een flinke afstand, die niet te overbruggen leek. in de zesde minuut sloeg Dost toe voor zijn eerst. Op aangeven van Vieirinha werkde de ex-speler van sc Heerenveen de bal met zijn hoofd in de hoek, 0-1.

Na een kwartier verdubbelde Naldo de voorsprong. Bij een snoeiharde vrije trap van grote afstand greep doelman Bernd Leno mis, 0-2. Nog voor het halfuur was het Dost die met zijn tweede van de middag Wolfsburg nog verder op rozen bracht. Met een subtiele hak werkte de goaltjesdief een voorzet van Kevin de Bruyne tegen de touwen, 0-3.

Een nederlaag voor Bayer Leverkusen leek onafwendbaar, maar Heung-Min Son bracht de spanning na een klein uur weer terug. Een schot van Bellarabi bleef onder keeper Benaglio hangen. Son was er als de kippen bij om het leder in het netje te leggen, 1-3. Niet veel later maakte Son zijn tweede, door een lange bal voorbij Benaglio te wippen, 2-3.

Dost zorgde één minuut later voor wat lucht bij Wolfsburg, door een lage voorzet van Ricardo Rodriguez tegen de touwen te glijden, 2-4. Maar ook deze voorsprong hield niet stand. Niet alleen Dost maakte een hattrick, maar ook Son. De Koreaan bracht het verschil met een goede actie weer naar één, 3-4.

Het werd helemaal erg voor Wolfsburg, toen Bellarabi een kwartier voor tijd Leverkusen uit een razendsnelle counter langszij bracht, 4-4. In de ultieme slotfase maakte Dost vervolgens de hype waar. De punten leken gedeeld te worden, maar in de allerlaatste minuut sloeg Dost toe, 4-5.

Bas Dost viermaal trefzeker voor Wolfsburg. (PRO SHOTS/Witters)
Bas Dost viermaal trefzeker voor Wolfsburg. (PRO SHOTS/Witters)


Het was genieten geblazen in de Allianz Arena. Koploper Bayern München liet in de Nord Süd-derby geen spaan heel van het bezoekende Hamburger SV: 8-0.

In maart 2013 werd HSV al eens vernederd op bezoek bij Der Rekordmeister. Toentertijd werd het 9-2 voor de thuisploeg. Doordat Bayern sinds de winterstop wat kwakkelt, leek er iets te halen voor Die Rothosen. Zeker aangezien HSV de laatste twee competitieduels winnend afsloot en daarmee afstand nam van de degradatiezone.

Niets bleek minder waar. In de Allianz Arena had HSV niets in te brengen. Bayern kwam wel een beetje goedkoop aan een voorsprong. Een voorzet kwam tegen de hand van Ronny Marcos, die daar eigenlijk niets aan kon doen. De bal ging op de stip en Thomas Müller toonde zich koelbloedig, 1-0. Nog geen twee minuten later was het weer raak.

Een schot van Muller werd gepakt door doelman Drobny, die het leder echter niet klem had. Mario Götze was er als de kippen bij om de rebound te benutten, 2-0. Na ruim een halfuur spelen werkte ook Arjen Robben zijn naam op het scorebord. De buitenspeler kwam kenmerkend naar binnen en krulde de bal in de verre hoek, 3-0.

Direct na rust liep Robben weer Ronny Marcos voorbij, waarna hij de keeper van HSV in de korte hoek passeerde, 4-0. Hiermee was het kwaad nog niet geschoten. Müller zorgde na een klein uur voor de volgende klap, 5-0. In de slotfase maakten Robert Lewandowski, Frank Ribery en Götze de vernedering compleet: 8-0.


Overige uitslagen

Hoffenheim 2-1 VfB Stuttgart
Borussia Mönchengladbach 1-0 1.FC Köln
Werder Bremen 3-2 FC Augsburg

West Brom via West Ham in kwartfinale FA Cup

West Bromwich Albion heeft zich zaterdag ten koste van West Ham United geplaatst voor de kwartfinales van de FA Cup. WBA won thuis met 4-0 van de ploeg uit Oost-Londen.

Brown Ideye tikte op The Hawthorns na twintig minuten binnen op aangeven van Craig Dawson. James Morrison vergrootte vlak voor rust de marge met een wegdraaiend afstandsschot in de verre hoek. Wederom Ideye besliste het duel na een uur definitief met een rake kopbal. Toen West Ham even later verder moest met tien man - Morgan Amalfitano kreeg rood na een opstootje met Chris Brunt - werd het via Saido Berahino ook nog 4-0.

Richardson pakt goud op 500 meter, Oenema net naast het podium

Heather Richardson heeft op de 500 meter bij de wereldkampioenschappen afstanden de wereldtitel opgeëist. De 25-jarige Amerikaanse was in Thialf over twee afstanden ruimschoots de beste. Ze bleef haar landgenote Brittany Bowe, die Richardson gisteren op de 1.000 meter versloeg, moest genoegen nemen met zilver.

Richardson was eerder vanmiddag al de snelste met 37.70. In de tweede omloop was ze met 37.62 zelfs nog net iets sneller. Thijsje Oenema greep net naast brons. Oenema (38,02 en 37,97) stond na de eerste omloop nog op de derde plek, maar haar Japanse ploeggenote Nao Kodaira (38,04 en 37,84) stootte haar in de tweede 500 meter van het podium.

Olympisch kampioene Lee Sang-Hwa werd vijfde. Floor van den Brandt en Margot Boer werdne respectievelijk negende en elfde. 

Heather Richardson pakt wereldtitel op 500 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Heather Richardson pakt wereldtitel op 500 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

Klassement 500 meter

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson VS 75.320
2 Brittany Bowe VS 75.770
3 Nao Kodaira Jap 75.880
4 Thijsje Oenema Ned 75.990
5 Lee Sang-Hwa  Zko 76.000
6 Judith Hesse Dui 76.440
7 Karolina Erbanová Tsj 76.610
8 Yekaterina Aydova Kaz 76.620
9 Floor vd Brandt Ned 76.790
10 Vanessa Bittner Dui 76.850
11 Margot Boer Ned 76.870

Davis verovert verrassend goud op 1.000 meter, brons Nuis

Shani Davis is zaterdag in Heerenveen verrassend voor de vierde keer wereldkampioen op de 1000 meter geworden. De 32-jarige Amerikaan bleef de favorieten Pavel Kulizhnikov en Kjeld Nuis voor. Davis noteerde een tijd van 1:08.57. Kulizhnikov had 0.04 seconde meer nodig dan de Amerikaan. Nuis werd derde in 1:08.71. 

Davis is de wereldrecordhouder op de 1000 meter en was al wereldkampioen in 2007, 2008 en 2011, maar stond tot nu toe dit seizoen nog niet op het podium bij een internationale wedstrijd. Hein Otterspeer (1:08.88) en Stefan Groothuis (1:09.13) werden respectievelijk vijfde en zesde. 

Davis kan eindelijk weer lachen na zijn overwinning. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Shani  Davis VS 1:08.57
2 Pavel  Kulizhnikov Rus 1:08.61
3 Kjeld  Nuis Ned 1:08.71
4 Denny  Morrison Can 1:08.72
5 Hein  Otterspeer Ned 1:08.88
6 Stefan  Groothuis Ned 1:09.13
7 Nico  Ihle Dui 1:09.15
8 Denis  Kuzin Kaz 1:09.40
9 Samuel  Schwarz Dui 1:09.42
10 Joey  Mantia VS 1:09.87

Oekraïne en rebellen hebben plan B

Als het akkoord van Minsk niet wordt nageleefd, dan hebben zowel Oekraïne als de rebellen in het oosten van dat land een plan B. President Petro Porosjenko stuurt aan op het invoeren van de krijgswet. De rebellen hebben oog op de volledige provincie (oblast) Donetsk, meldden Russische media.

Porosjenko deed zijn plan al eerder uit de doeken. Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko kwam zaterdag met uitlatingen over het akkoord. "Als niet wordt voldaan aan de eis van de facto onafhankelijkheid van onze gebieden, dan is de hele regio van Donetsk van ons", aldus de leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Zachartsjenko liet weten bereid te zijn het vechten door te zetten als Oekraïne zich niet aan de afspraak houdt. "Als het politiek niet lukt, dan doen we het op een andere manier. We hebben laten zien dat het mogelijk is." De rebellen hebben nu slechts een deel van de provincie in handen.

Nieuwe Dissidia: Final Fantasy aangekondigd.

Tijdens JAEPO in de Makuhari Messe in Chiba, vlakbij Tokio, heeft Square Enix een nieuwe Dissidia: Final Fantasy arcade-game aangekondigd. Dissidia: Final Fantasy is de game die Square Enix aankondigde de met de mysterieuze website een paar dagen terug.

Dit is wat er gezegd werd tijdens het event; Final Fantasy personage Y'shtola zal erin zitten en speelbaar zijn, het gevechtssyteem is helemaal opnieuw ontworpen, 3 vs 3 gevechten zijn mogelijk en tijdens een persconferentie op 10 april wordt meer onthuld over het spel. De officiële website is nu open al staat er nog niet veel informatie op. De eerste trailer en art is vrijgegeven en het zal afwachten worden of Dissidia: Final Fantasy ooit naar de consoles zal komen.

Richardson op weg naar wereldtitel 500 meter, Oenema derde

Thijsje Oenema heeft goede zaken gedaan op de eerste 500 meter bij de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen. De Nederlandse noteerde met 38.02 de de derde tijd in Thialf. De nummers één en twee van de eerste omloop komen uit de Verenigde Staten. 

Heather Richardson leidt het klassement met 37.70. Haar landgenote Brittany Bowe had 0.09 meer nodig dan Richardson staat tweede. Olympisch kampioene Lee Sang-Hwa staat met 38.10 vijfde. Margot Boer en Floor van den Brandt bezetten met 38.13 en 38.49 respectievelijk de achtste en elfde tijd. Over een uur wordt de tweede 500 meter verreden. Eerst staat de 1000 meter bij de heren op het programma.

Uitslag eerste 500 meter 

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather  Richardson VS 37.703  
2 Brittany  Bowe VS 37.997 0.294
3 Thijsje  Oenema Ned 38.025 0.322
4 Nao  Kodaira Jap 38.047 0.344
5 Lee Sang-Hwa   Zko 38.104 0.401
6 Judith  Hesse Dui 38.172 0.469
7 Karolina  Erbanová Tsj 38.283 0.580
8 Margot  Boer Ned 38.313 0.610
9 Yekaterina  Aydova Kaz 38.379 0.676
10 Vanessa  Bittner Oos 38.441 0.738
11 Floor  van den Brandt Ned 38.492 0.789

Oud-olympisch judokampioen Wim Ruska (74) overleden

Judolegende Wim Ruska is op 74-jarige leeftijd overleden. Ruska, winnaar twee keer olympisch goud in 1972, was al geruime tijd ziek. Hij won op de Olympische Spelen van München goud in het zwaargewicht en de open klasse. De Amsterdammer werd bovendien in 1967 en 1971 wereldkampioen.

Zijn succes in München verdween naar de achtergrond door de gewelddadige dood van elf Israëlische sporters. Hij bleef mede daardoor altijd in de schaduw van Anton Geesink staan. Na zijn carrière als judoka is hij actief in het judo gebleven als clubcoach en een korte tijd als bondscoach. Ruska, die ook zeven Europese titels in de wacht sleepte, werd in 2001 getroffen door een hersenbloeding. Zijn spraakvermogen werd aangetast en raakte deels verlamd. 

Wim Ruska overleden op 74-jarige leeftijd. (PRO SHOTS/Roy Lazet)

"Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen. Hij heeft in zijn carrière een onwaarschijnlijk grote bijdrage geleverd aan de judosport en aan de status van Nederland als judonatie. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie", aldus Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond Nederland. In 2013 werd Ruska door de Internationale Judo Federatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame.

Willem Ruska pakte twee keer goud tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. (Bron: YouTube)

Boko Haram valt stad Nigeria aan

Tientallen strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben zaterdag de Nigeriaanse stad Gombe aangevallen. Dat hebben ooggetuigen gezegd. De Boko Haram-strijders zijn even buiten de stad in een zware strijd verwikkeld met het Nigeriaanse leger.

Vrijdag vielen strijders van Boko Haram voor het eerst een dorp in Tsjaad aan. Daarmee hebben de extremisten inmiddels drie buurlanden van Nigeria, de thuisbasis van Boko Haram, meegesleept in wat voorheen vooral een Nigeriaans conflict was.

Naast Tsjaad zijn ook Kameroen en Niger doelwit geweest van aanvallen. Alle drie de landen hebben inmiddels toegezegd een bijdrage te leveren aan een regionale strijdmacht. De verwachting is dat de strijdmacht ergens de komende weken operationeel wordt.

V&D krijgt petitie maar blijft bij loonkorting

Twee directieleden van V&D hebben zaterdag bij de vestiging in Arnhem een petitie in ontvangst genomen die het warenhuisconcern oproept hart voor het personeel te hebben en af te zien van het eenzijdig doorvoeren van een salariskorting.

De valentijnsactie was georganiseerd door vakbond FNV Handel, die naar Arnhem was gekomen met een delegatie waarvan FNV-voorzitter Ton Heerts deel uitmaakte. De oproep vond geen gehoor bij V&D, zei FNV-bestuurder Niels Suijker na afloop.

Sanne Oosterhoff, een van de directieleden, hield de delegatie voor dat het absoluut noodzakelijk is om de kosten van het winkelbedrijf omlaag te brengen. "Willen we een gezond bedrijf worden, is het onmogelijk vast te blijven zitten in het verleden. Dan is er namelijk geen toekomst", aldus Oosterhoff.

Asbest vrijgekomen bij brand Diepenheim

Bij een brand in het Twentse Diepenheim is zaterdagochtend asbest vrijgekomen. Deeltjes van de schadelijke stof zijn neergekomen in de voortuinen van twaalf huizen naast de uitgebrande panden. Dat heeft de brandweer laten weten.

De bewoners moeten voorlopig binnenblijven. Later mogen ze waarschijnlijk naar buiten onder begeleiding van de brandweer. Verderop is as en roet neergekomen, maar dat is ongevaarlijk en mensen kunnen dat zelf gewoon wegspoelen met water, zegt een woordvoerder.

Door de brand zijn een Italiaans (voorheen Spaans) restaurant, een zalencentrum en een woning die daartussen ligt, verloren gegaan. Een woning achter het complex is gespaard. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brandweer verwacht tot in de middag bezig te zijn met nablussen.

Ruim honderd grienden dood op strand Nieuw-Zeeland

Op een afgelegen strand in Nieuw-Zeeland zijn rond de 140 grienden gestorven. Bijna tweehonderd grienden spoelden eerder deze week aan. Natuurbeschermers en vrijwilligers hopen de dieren die nog in leven zijn weer in het water te krijgen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse natuurbescherming zaterdag gezegd.

De 198 grienden spoelden vrijdag aan op het strand van Farewell Spit, op het Zuidereiland. Geregeld spoelen daar walvissen en grienden aan, maar de afgelopen jaren zijn het er nooit zoveel geweest. Zo'n tachtig mensen zijn druk doende om de nog levende grienden nat te houden, zodat ze zaterdagavond bij hoogwater weer in zee kunnen worden geholpen. "We hebben een goede ploeg mensen en vanuit het hele land willen mensen komen helpen", aldus Andrew Lamason van de natuurbescherming.

De hoop is dat de levende grienden kunnen worden gered, maar Lamason waarschuwde dat het vaak voorkomt dat de dieren weer terugzwemmen en opnieuw aanspoelen. "Het is diep treurig, het zijn intelligente dieren. De pragmatische kijk op de zaak is dat het nu eenmaal de natuur is."

Omdat er zoveel grienden zijn gestorven is de grote vraag wat er nu met de karkassen moet gebeuren. Voorheen werden de dode dieren vaak in het zand begraven, maar gezien het grote aantal dode grienden is nog niet duidelijk of dat nu ook kan.

Universiteit biedt bezetters ander pand aan

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de bezetters van een onderkomen van de Faculteit der Geesteswetenschappen een ander pand aangeboden om actie te voeren. De universiteit is ook bereid daar het debat aan te gaan over hun grieven. Dat zei een woordvoerder van de UvA zaterdag.

Tientallen studenten en docenten bezetten sinds vrijdagochtend de locatie Bungehuis. Ze vinden de inspraak nu minimaal en willen meer democratie en openbaarheid van het financieel management en het bestuur.

Het bestuur heeft vrijdag aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk. Een sommatie het pand te verlaten, hebben de bezetters genegeerd.

De andere plek waar ze terecht kunnen, wordt mogelijk een pand op het universiteitsterrein van het Binnengasthuis dat nu leeg staat. "Ze moeten in elk geval weg zodat maandag weer onderwijs mogelijk is en mensen aan hun werk kunnen."

CDA, D66: kabinet naar huis sturen helpt niet

De coalitiepartijen VVD en PvdA liggen voortdurend met elkaar overhoop, maar het kabinet naar huis sturen helpt niet. CDA-senator Elco Brinkman zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Ook D66-senator Thom de Graaf vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont, maar dat een kabinetscrisis geen oplossing biedt. "Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid."

Brinkman en De Graaf debatteerden in Kamerbreed met elkaar en met hun PvdA-collega Marleen Barth in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. De nieuwe Statenleden bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer.

Volgens Barth zitten kiezers vooral te wachten op stabiliteit. "Nederland snakt naar rust." Dat is volgens haar goed voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal de PvdA 'niet meer meemaken', zei Barth.

Kramer verdedigt met overmacht wereldtitel 5000 meter

Schaatser Sven Kramer heeft met overmacht zijn wereldtitel op de 5000 meter weten te verdedigen. In een vol Thialf reed Kramer naar een tijd van 6:09.65, een wereldrecord op een laaglandbaan. Het was voor Kramer de zesde gouden medaille op deze afstand, een record. Het podium op de 5000 meter is compleet Nederlands. Jorrit Bergsma reed naar het zilver in 6:11.53 en Douwe de Vries werd met 6:18.24 derde.

Bergsma was de schaatser die als eerste van de Nederlanders een tijd moest neerzetten en ging weg op het schema van het baanrecord, dat op 6:10.37 stond. De Rus Denis Yuskov had tot dan toe met 6:19.74 de snelste tijd genoteerd. De schaatser van Team Clafis hield lang vol. Pas een ronde voor het einde leverde Bergsma te veel in, waaardoor hij op iets meer dan een tel boven het baanrecord eindigde.

Kramer moest in het begin even toegeven op de tijd van Bergsma. Al snel dook hij weer onder het schema van zijn eigen baanrecord, dat op 6:10.37 stond. In de laatste ronden bleef Kramer versnellen en werd al snel duidelijk dat hij weer de vijf kilometer op zijn naam ging schrijven. Douwe de Vries werd derde en daarmee was het Nederlandse podium compleet. De laatste keer dat er drie Nederlanders bij de WK afstanden op het podium stonden was in 2003. Toen won Jochem Uytdehaage voor Bob de Jong en Carl Verheijen.

Sven Kramer opnieuw wereldkampioen 5000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer opnieuw wereldkampioen 5000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6:09.65
2 Jorrit Bergsma Ned 6:11.53
3 Douwe de Vries Ned 6:18.24
4 Denis Yuskov Rus 6:19.74
5 Alexis Contin Fra 6:19.99
6 Ted-Jan Bloemen Can 6:21.16
7 Patrick Beckert Dui 6:21.63
8 Seung-Hoon Lee Zko 6:23.02
9 Bart Swings Bel 6:23.77
10 Aleksandr Rumyantsev Rus 6:24.41

Sprintlegende Bolt stopt na WK 2017

De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt stopt na de wereldkampioenschappen atletiek van 2017 in Londen. De meervoudig olympisch- en wereldkampioen heeft dat gezegd in de Britse krant The Daily Mail. De 28-jarige Bolt komt daarmee terug op zijn eerdere besluit om na de Spelen van Rio zijn carrière te beëindigen.

"Dat was aanvankelijk de bedoeling, maar mijn sponsor heeft me gevraagd nog een jaar door te gaan, tot Londen 2017. Maar ik zal daar alleen de 100 meter doen", aldus Lightning Bolt, die in het bezit is van de wereldrecords op de 100 (9,58 seconden) en 200 meter (19,19). "Dat heb ik al besloten samen met mijn coach."

Bolt richt zich komend outdoorseizoen op de WK in Peking (22-30 augustus). Hij wil dit jaar zijn wereldrecords aanscherpen.

Sprintlegende Usain Bolt stopt na WK 2017 (Pro Shots/Action Images)
Sprintlegende Usain Bolt stopt na WK 2017 (Pro Shots/Action Images)

Kenia wil ook atletenmanagers aanpakken in dopingschandaal

De Keniaanse atletiekbond wil in de strijd tegen het grootschalige dopegebruik ook de managers van betrapte atleten aanpakken. De bond maakt vermoedelijk volgende week een lijst openbaar met namen van zaakwaarnemers die vier of meer atleten begeleiden die positief zijn bevonden.

"Onze nieuwe sportwet geeft ons de mogelijkheid ook managers te straffen. We sparen niemand", aldus voorzitter Isaiah Kiplagat van Athletics Kenya. Welke straffen dat zijn, maakte hij niet bekend.

Tientallen Keniaanse hardlopers zijn de afgelopen twee jaar betrapt op doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De winnares van Boston en Chicago van de afgelopen twee jaar is inmiddels geschorst.

De Keniaanse bond is ervan beschuldigd veel te weinig energie te hebben gestoken in het tegengaan van doping bij zijn atleten. De bond op zijn beurt legt de schuld bij de buitenlandse managers van de Afrikaanse langeafstandspecialisten.

Serena Williams zegt af voor Dubai

De Amerikaanse tennisster Serena Williams heeft zich afgemeld voor het WTA-toernooi van Dubai, dat maandag begint. De organisatie gaf geen reden voor de afzegging van de nummer één van de wereldranglijst, die onlangs de Australian Open won. Williams was vorige week wel verkouden, waardoor ze af zag van deelname aan de Fed Cup.

De Canadese Eugenie Bouchard trok zich ook zonder opgaaf van reden terug voor het evenement in Dubai. De nummer zeven van de wereld had van de organisatie een wildcard gekregen.

Venus Williams, de oudere zus van Serena, doet wel mee. Zij is de titelverdediger in Dubai. De Roemeense Simona Halep is door de afmelding van Serena Williams als eerste geplaatst.

Vermoedelijke aanhanger IS opgepakt in Londen

De Britse politie heeft in het oosten van Londen een 32-jarige man opgepakt die ervan wordt verdacht een lid of aanhanger van de extremistische beweging Islamitische Staat te zijn.

In een verklaring zei de politie dat de man naar verluidt informatie aan het verzamelen was die gebruikt zou kunnen worden voor een terreuraanslag of het aanzetten tot terreurdaden. De verdachte wordt ondervraagd.

IS is vorig jaar in Groot-Brittannië verboden.

Chinezen investeren miljard in Londen

China Minsheng Investment (CMI) gaat 1 miljard pond (circa 1,35 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van een nieuw financieel centrum in de Britse hoofdstad Londen. Dat maakte het grootste private investeringsfonds van China zaterdag bekend.

Het gaat om een van de grootste Chinese investeringen in het Verenigd Koninkrijk in recente jaren. Minsheng werd in augustus vorig jaar gelanceerd en beschikt over een kapitaal van omgerekend 7 miljard euro.

Minsheng zegt dat het de belangrijkste investeerder wordt in het project, dat in 2013 werd aangekondigd door de Chinese projectontwikkelaar Advanced Business Park (ABP) en de Londense burgemeester Boris Johnson. ABP gaat een strook land in Oost-Londen ontwikkelen tot een kantoor- en winkelgebied. Het project moet het derde financiële centrum in Londen opleveren, na de City en Canary Wharf.

Insluipers gepakt na rondsturen eigen filmpje

De politie heeft vrijdagavond twee jongens van zestien in een winkel in Groningen aangehouden. Ze hadden zich daar tegen sluitingstijd verstopt en daar een filmpje van gemaakt dat ze vervolgens via Whatsapp hadden verspreid.

Het filmpje belandde ook bij de politie, die de beveiliging van de winkel aan de Sontweg waarschuwde. De jongens uit Midwolda en Winschoten werden al snel aangetroffen en zijn aangehouden.

Op het bureau vertelden ze dat ze geïnspireerd waren door andere filmpjes op internet van insluipers. Het duo, dat weer op vrije voeten is, wordt aangemeld voor een Halt-traject, meldde de politie zaterdag.

Gastlanden Nieuw-Zeeland en Australië openen WK cricket met winst

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap cricket in Nieuw-Zeeland en Australië hun openingswedstrijd weten te winnen. Nieuw-Zeeland won van Sri Lanka en Australië was te sterk voor Engeland.

Het WK kent veertien deelnemers. Naast de tien grote cricketlanden (Engeland, Zuid-Afrika, India, Australië, Sri Lanka, Pakistan, West Indies, Bangladesh, Nieuw-Zeeland en Zimbabwe) hebben Ierland, Afganistan, Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten zich geplaatst. Nederland is er voor het eerst sinds de editie van 1999 niet van de partij. Oranje wist zich niet te kwalificeren en verloor daardoor hun ODI-status. Afganistan debuteert op het WK.

De veertien landen zijn verdeeld in twee groepen van zeven. De vier beste landen per groep plaatsen zich voor de kwartfinales, waarna het een knockout toernooi wordt. De finale is op 29 maart in Melbourne.

Nieuw-Zeeland opende het WK tegen Sri Lanka. Nieuw-Zeeland zette aan bat een indrukwekkende score neer van 331 runs voor het verlies van zes wickets in vijftig overs. McCullum kwam tot 65 runs in het begin van de wedstrijd. Later voegde Corey Anderson er nog eens 75 aan toe. Voor Sri Lanka was dat aantal te veel. De teller bleef staan op 233 in 46,1 overs.

Australië gaf ook hun visitekaartje af in het duel tegen Engeland. In een vol Melbourne Cricket Ground met 86.000 toeschouwers kwam het gastland als eerste aan slag en zette een knap aantal van 342 runs na vijftig overs op het scorebord. Aaron Finch was goed voor 135 runs.

Engeland moest vervolgens in de achtervolging, maar de Europeanen kwamen niet verder dan 231 runs in 41.5 overs. James Taylor noteerde voor 98 runs voor de Engelsen. Mitchell Warns pakte namens Australië vijf wickets. Australië won dus met een verschil van 111 runs.  

Nieuw-Zeeland speelt over vier dagen hun volgende wedstrijd tegen Schotland en Australië zal volgende week spelen tegen Bangladesh. Zondag zijn de eerste wedstrijden in groep B. Zuid-Afrika speelt tegen Sri Lanka en India zal in Adelaide spelen tegen haar grootste rivaal Pakistan. 

Geweld Oekraïne duurt onverminderd voort

Ondanks het vredesakkoord dat donderdag werd gesloten duurt het geweld in het oosten van Oekraïne zaterdag onverminderd voort. In de buurt van de plaats Svitlodarsk hadden volgens verslaggevers van AP zware beschietingen plaats. Ook zagen ze grote hoeveelheden pantservoertuigen en raketlanceerinstallaties.

Svitlodarsk ligt op zo'n twintig kilometer van Debaltseve, een strategisch belangrijke plek waar militairen van het Oekraïense leger strijd leveren met pro-Russische separatisten. Volgens een woordvoerder van de rebellen mogen de militairen de stad niet verlaten. Wel krijgen ze de mogelijkheid zich over te geven.

De havenstad Marioepol werd zaterdagochtend zwaar bestookt. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Marioepol ligt aan de Zee van Azov en de vrees is dat de separatisten van plan zijn de stad in te nemen, om zo een landverbinding van Rusland naar het schiereiland de Krim tot stand te brengen.

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, plaatste zaterdag op Twitter satellietfoto's waarop Russische artilleriestukken bij de stad Lomoevatka te zien zouden zijn. Het Westen heeft Rusland ervan beschuldigd militairen en materieel naar de rebellen te hebben gestuurd, maar Moskou heeft dit herhaaldelijk ontkend.

Naakte Amsterdammer smijt met fietsen in Breda

Een 24-jarige man uit Amsterdam heeft vrijdag een wel heel bijzonder carnavalskostuum aangetrokken: helemaal niets! De man, die onder het bloed zat, was aan de Haven - in het centrum van de stad - met fietsen aan het smijten en verzette zich daarna bij zijn arrestatie. Dat meldde de politie zaterdag.

Tijdens het gooien met de rijwielen had hij slechts een onderbroek en sokken aan. Toen de politie hem aansprak zette hij het op een lopen, na een korte achtervolging werd de man staande gehouden op de Hoge Brug. Daar trok hij ook zijn onderbroek uit, zodat hij alleen nog sokken aan had.

De agenten achterhaalden hem en hij verzette zich zo bij zijn arrestatie dat hij tegen de grond moest worden gewerkt. De man zit vast voor het verstoren van de openbare orde en schennispleging. Waarom hij onder het bloed zat, is nog onduidelijk.

Renners moeten wennen aan baan bij Parijs

De wielerbaan van Saint-Quentin-En-Yvelines is vanaf woensdag decor voor de wereldkampioenschappen baanwielrennen. De lokatie, een kilometer of 40 ten westen van Parijs, werd al gekozen toen de Franse hoofdstad nog in de race was om de Olympische Spelen van 2012 te organiseren. Die gingen naar Londen, maar de Franse wielerbond besloot alsnog het nationale trainingscentrum te verplaatsen van Parijs naar het stedelijk gebied nabij Versailles.

De 250 meter-baan heeft volgens de Nederlandse bondscoach René Wolff lange bochten en korte rechte einden. "Hij is bijna rond. Daar moeten we aan wennen." Vandaar dat de sprinters onder leiding van Wolff al sinds woensdag in Frankrijk verblijven. De wereldtitelstrijd begint met meteen de finales op de teamsprint, het onderdeel waarop Wolff zich met zijn sprinters specifiek richt.

Voor kwalificatie voor de Spelen van Rio wordt een klassement opgemaakt over de zes wereldbekerwedstrijden van dit seizoen en volgend seizoen en de twee EKs en WKs in die periode. Nederland moet bij de beste vijf Europese landen horen en kan in Saint-Quentin-En-Yvelines een belangrijke stap zetten, omdat op een WK meer punten te verdienen zijn.

De ruime bocht van de wielerbaan (WikiCommons/Lionel Allorge)
De ruime bocht van de wielerbaan (WikiCommons/Lionel Allorge)

LeBron James in spelersvakbond NBA

Basketbalvedette LeBron James is toegetreden tot de spelersvakbond van de Amerikaanse profcompetitie NBA. De topschutter van Cleveland Cavaliers is vrijdag (plaatselijke tijd) gekozen tot vice-voorzitter van de NBPA, hetgeen betekent dat hij een belangrijke rol krijgt in de onderhandelingen met clubs over de inkomstenverdeling en arbeidsvoorwaarden. "We willen graag invloedrijke spelers in ons bestuur. Dat betekent attentiewaarde voor ons", zei directrice Michele Roberts van de spelersvakbond.

James en bondsvoorzitter Chris Paul, speler van Los Angeles Clippers, zullen in 2017 aan de onderhandelingstafel aanschuiven met de clubeigenaren. Dan moet er een nieuwe cao worden afgesproken. Bij het vorige arbeidsakkoord in 2011 ging het mis bij de onderhandelingen. Het geschil over de verdeling van de miljarden dollars aan inkomsten leidde tot maandenlang uitstel van de competitie.

Willems zet alles opzij voor die ene droom

Winnen, winnen, winnen. Dat galmt steeds door het hoofd van Jetro Willems, de verdediger van PSV die dit seizoen de 'koning van de assist' is in de eredivisie. "We focussen ons volledig op dat ene doel en doen er alles aan om elke wedstrijd 100, nee zelfs 110 procent te geven. Het kampioenschap is nu nog slechts een droom. Aan ons de taak die droom waar te maken", zei Willems vrijdag na de winst in Alkmaar op AZ (2-4).

De 20-jarige linksback staat misschien wel symbool voor de ommekeer bij PSV. Vorig seizoen werd Willems verguisd, bekritiseerd en uitgelachen om zijn defensieve missers en nonchalante houding. Dit seizoen maakt de Rotterdammer een ijzersterke indruk. Fel en scherp in de duels, aanvallend steeds dreigend. Al tien keer stelde Willems een ploeggenoot in staat te scoren. De Zuid-Koreaanse oud-PSV'er Lee Young-pyo was tien jaar geleden de laatste verdediger die zo veel assists gaf. "Natuurlijk ben ik daar trots op, maar uiteindelijk maakt het niet uit wie de voorzetten geeft en de doelpunten maakt. Als wij maar kampioen worden. Iedereen denkt dat we de titel al binnen hebben, maar wij moeten gefocust blijven."

De onzekerheid van vorig seizoen heeft bij PSV plaatsgemaakt voor een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen. Op twee derde van de competitie heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu nu al meer punten en vaker gescoord dan in het vorige voetbaljaar. "Toen ging alles verkeerd wat verkeerd kon gaan. Nu heeft iedereen meer ervaring en spelen we als een team", constateert Willems. "Iedereen beseft dat de ploeg boven het individu staat. Vorig jaar sloeg op het veld vaak de wanhoop toe als het niet goed ging, nu blijven we rustig. Daardoor verslaan we AZ ook met 4-2."

In Eindhoven staat alles in het teken van de jacht op de eerste landstitel sinds 2008. Toch wil Willems de komende confrontaties met Zenit Sint-Petersburg in de zestiende finales van de Europa League, met donderdag het eerste duel in Eindhoven, niet zien als een hinderlijk tussendoortje. "Dat is voor ons een mooie test om te zien hoe we ervoor staan op internationaal niveau. Zenit heeft een paar goede spelers, maar dat wil niet zeggen dat wij minder zijn. PSV gaat er alles aan doen om te slagen voor deze test."

De droom van Willems houdt niet op bij het kampioenschap met PSV. "Ik wil de beste worden. Maar dat gaat niet vanzelf, bij mij niet in ieder geval. Daar werk ik elke dag keihard voor. Zodat ik wedstrijden op het veld kan killen."

Drukte naar skigebieden in de Alpen

Veel Nederlanders die zaterdag op weg zijn naar hun wintersportbestemming in de Alpen, zullen moeten aanschuiven in de file. Dat meldt de ANWB.

In Frankrijk staat file op de A43 Lyon-Albertville-Chambéry. In Zwitserland is de route via de A7 over Füssen 'een drama', aldus de ANWB. Daar staat het over tientallen kilometers vast. Bovendien heeft het verkeer hinder van sneeuwval. In het zuiden van Duitsland is het aansluiten op de A8 tussen München en Rosenheim.

Rusland verrast V-raad met resolutie Oekraïne

Rusland heeft vrijdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verrast met een resolutie over de crisis in het oosten van Oekraïne. Het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten en andere leden van de Veiligheidsraad Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd de separatisten in Oekraïne te steunen. Ingrijpen was echter niet mogelijk, omdat Rusland dreigde met een veto. Nu heeft Moskou echter steun gevraagd voor een eigen resolutie.

Rusland stuurde de resolutie vrijdag rond. In de tekst wordt steun uitgesproken voor de wapenstilstand die zondag van kracht moet worden. Alle strijdende partijen worden opgeroepen de wapens neer te leggen. Moskou spreekt zijn 'diepe zorgen' over de 'tragische gebeurtenissen' in Oost-Oekraïne uit en schrijft dat het conflict alleen op 'vreedzame wijze' kan worden opgelost. Diplomaten van de VN verwachten dat zondag, enkele uren nadat het staakt-het-vuren is ingegaan, wordt gestemd over de resolutie.

Vorig jaar diende Rusland ook al eens enkele resoluties in waarin werd opgeroepen tot een wapenstilstand, maar die kregen geen steun van de andere leden van de Veiligheidsraad vanwege de annexatie van de Krim door Rusland. De Verenigde Staten noemde een van deze resoluties, waarin onder meer werd aangedrongen op een humanitaire corridor, 'hypocriet'. In de resolutie die vrijdag werd rondgestuurd staat echter een verwijzing naar de 'soevereine en territoriale integriteit van Oekraïne', een uiterst belangrijke zinsnede volgens westerse diplomaten.

De strijd in Oekraïne heeft sinds april naar schatting al meer dan 5300 mensen het leven gekost. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor een 'bevroren conflict', dat nog tientallen jaren kan sluimeren.

Slachtofferhulp 'mist' slachtoffers

Hulpvragen van tienduizenden slachtoffers van misdrijven en verkeersongelukken komen niet of verkeerd binnen bij Slachtofferhulp Nederland. Dat komt doordat bij de politie nogal eens wat misgaat bij het aanvinken, bevestigt een woordvoerster van de hulporganisatie zaterdag een bericht hierover in Trouw. Regelmatig hangen slachtoffers boos aan de lijn bij Slachtofferhulp omdat ze tevergeefs op hulp wachten.

De politie krijgt jaarlijks ongeveer 225.000 aangiftes van ernstige misdrijven en verkeersongevallen waarbij een slachtoffer is. Daarvan krijgt Slachtofferhulp volgens de eigen cijfers slechts in 195.000 gevallen informatie doorgezonden. 50.000 daarvan zijn ook nog eens niet correct, maar daarvan kan de organisatie in 35.000 zaken de juiste gegevens achterhalen. Per saldo valt zo'n 20 procent van de slachtoffers tussen de wal en het schip.

Kapitein schuldig aan veerbootramp Hong Kong

De kapitein van een veerboot die in 2012 in Hong Kong op een andere boot botste is door een jury schuldig bevonden aan dood door schuld. Dat heeft dagblad The South China Morning Post zaterdag gemeld. Bij de veerbootramp vonden 39 mensen de dood.

De jury achtte Lai Sai-ming ook schuldig aan het in gevaar brengen van anderen. De kapitein van het schip waarmee de veerboot in botsing kwam, Chow Chi-wai, werd schuldig geacht aan hetzelfde vergrijp. De twee kapiteins hadden elkaar de schuld gegeven van de grootste maritieme ramp van Hong Kong in tientallen jaren. Naast de 39 doden, vielen er ook ruim honderd gewonden.

Nijhuis bekent: "Rood voor Rekik"

Scheidsrechter Bas Nijhuis bekent dat hij PSV-verdediger Karim Rekik vrijdag in de competitiewedstrijd tegen AZ (2-4) eigenlijk een rode kaart had moeten geven. Rekik trok na een kwartier spelen, bij een voorsprong van 2-0, de doorgebroken AZ-spits Robert Mühren onderuit. Nijhuis spaarde de PSV'er echter met een gele kaart.

"Op het veld dacht ik dat de nummer twee van PSV, Nicolas Isimat, nog had kunnen ingrijpen. Maar na het terugzien van de beelden moet ik bekennen dat die verdediger veel te ver weg was", zei Nijhuis voor de camera in Alkmaar. "De speler van AZ was er doorheen en had een scoringskans, daarom had ik een rode kaart moeten geven." Rekik haalde overigens het einde van de wedstrijd toch niet, want hij moest zich kort voor rust vanwege een hamstringblessure laten vervangen. Met elf tegen elf was PSV met 4-2 te sterk voor AZ.

Kramer gaat opnieuw voor goud

Op de derde schaatsdag van de WK afstanden in Heerenveen gaat Sven Kramer opnieuw voor goud. Een dag na zijn triomf op de ploegachtervolging in Thialf, met Douwe de Vries en Koen Verweij, verdedigt de 28-jarige Fries zijn wereldtitel op de 5000 meter. De vijfvoudige kampioen komt in de negende en voorlaatste rit uit tegen de Belg Bart Swings. De eerste rit begint om 13.00 uur.

Na de 5000 meter beginnen de vrouwen aan de eerste 500 meter. Margot Boer, Nederlands kampioene op deze afstand, rijdt in de twaalfde en laatste rit tegen Lee Sang-hwa. De Zuid-Koreaanse jaagt in Heerenveen op haar derde wereldtitel op rij.

Na de vrouwen zijn de mannen weer aan de beurt op de 1000 meter. Olympisch kampioen Stefan Groothuis neemt het in de tiende rit op tegen de Amerikaan Shani Davis, die in 2007, 2008 en 2011 de wereldtitel veroverde. Groothuis won in 2012 in Heerenveen WK-goud.

Na de beslissende races op de tweede 500 meter voor vrouwen, staat de ploegachtervolging voor vrouwen nog op het programma.

Baanwielrenners krijgen camera's mee op WK

De baanwielrenners die volgende week meedoen aan de WK in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines krijgen extra ballast mee tijdens de races. De mondiale wielerfederatie UCI besloot vrijdag dat de fietsen worden voorzien van cameraatjes, zodat er vanuit de wedstrijd gefilmd kan worden.

De UCI heeft het besluit genomen om de sport spectaculairder in beeld te kunnen krijgen. De camera's worden onder de zadels gemonteerd, waardoor kan worden vastgelegd hoe dicht de renners op elkaar zitten tijdens bijvoorbeeld de keirin. Bij de WK op de weg, vorig jaar in het Spaanse Ponferrada, werd de proef ook al gedaan. Dat gaf fraaie beelden, zo oordeelde de UCI.

De WK baanwielrennen worden van 18 tot en met 22 februari gehouden.

Bijna miljoen Nederlanders hebben Netflix

Streamingdienst Netflix heeft in Nederland 940.000 abonnees. Daarmee staat Nederland op de vijfde plek in de top 10 van landen waar Netflix het populairst is. Dat blijkt uit onderzoek waar de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag over bericht.

Netflix zelf geeft geen abonnementendetails per land vrij. De Verenigde Staten telt de meeste abonnees met 37,7 miljoen betalende gebruikers. In de rest van de wereld zijn ruim 18 miljoen mensen aangesloten op Netflix. De top drie wordt verder ingenomen door Engeland (3,1 miljoen) en Canada (3,1 miljoen). In de VS biedt Netflix ook de meeste series en films aan, ruim 8500.

Nederlandse abonnees hebben de beschikking tot slechts 2127 titels. Netflix is vooral populair geworden door de eigen series, die eens per jaar in zijn geheel beschikbaar worden gesteld, zoals Orange is the New Black en House of Cards. Van die reeks, waarin acteur Kevin Spacey een manipulatieve politicus speelt, wordt over twee weken het derde seizoen gelanceerd.

Onrust op Terschelling over gasboring

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling. Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. "Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen."

Viering Valentijnsdag minder populair

Het aantal Nederlanders dat Valentijnsdag commerciële onzin vindt, groeit met het jaar. Dat neemt niet weg dat naar schatting zo'n 2,9 miljoen mensen de dag der geliefden zaterdag vieren, aldus onderzoeksbureau Q&A. Vorig jaar waren dat er nog circa 2,95 miljoen en in 2013 ongeveer 3,1 miljoen.

Mensen die hun dierbare bloemen of sieraden geven, zijn volgens het economisch bureau van ING goedkoper uit dan vorig jaar. De prijzen van bloemen zijn gemiddeld 3 procent lager, die van sieraden als oorbelletjes en kettinkjes 4 procent. Dat laatste komt vooral door de daling van de zilverprijs. Zilver is op de wereldmarkt momenteel 14 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Een romantisch avondje uit is daarentegen duurder geworden. Kaartjes voor een concert, een toneelstuk of de bioscoop kosten nu gemiddeld 3 procent meer dan een jaar geleden. De geliefde verrassen met een etentje in een restaurant is nu 1 procent duurder dan vorig jaar. Ook chocola (1,3 procent) en geurtjes (1,4 procent) stegen in prijs, aldus het ING-bureau.

Ramsey maakt seizoen af als trainer QPR

Tony Fernandes, de grote baas van Queens Park Rangers, meende de ideale opvolger van de opgestapte trainer Harrie Redknapp gevonden te hebben maar die komt in elk geval niet eerder dan de zomer. Vrijdagavond maakte de Londense club, die vecht tegen degradatie uit de Premier League, bekend dat Chris Ramsey het seizoen mag afmaken.

De 52-jarige interim-coach, die de assistentie heeft van Kevin Bond en keeperstrainer Kevin Hitchcock, heeft amper ervaring maar inspireerde de ploeg bij zijn eerste optreden wel naar een zege uit bij Sunderland (2-0).

Volgens de bookmakers waren Tim Sherwood en Michael Laudrup de belangrijkste kandidaten als nieuwe verantwoordelijke man, maar als er al met hen is onderhandeld dan waren ze niet bereid op korte termijn al te komen.

PEC heeft Sainsbury en Saymak terug

Trainer Ron Jans van PEC Zwolle kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer een beroep doen op Trent Sainsbury en Mustafa Saymak. Sainsbury won onlangs met Australië de Azië Cup, terwijl Saymak weer fit is na een blessure.

Eli Babelj zou zijn debuut voor PEC kunnen maken. De huurling van AZ heeft zijn werkvergunning binnen en zit bij de selectie voor de streekderby.

Bij de gasten uit Deventer zijn Lesly de Sa, Peter van Ooijen en Mawouna Amevor vanwege blessures niet van de partij. Trainer Foeke Booy heeft echter vertrouwen, ondanks de nederlaag tegen Ajax van vorige week. "Als we hetzelfde brengen als tegen Ajax, kunnen we het iedereen heel moeilijk maken. Ook Zwolle."

Grote brand restaurant en woning Diepenheim

In een restaurant in het Overijsselse Diepenheim is zaterdagochtend vroeg een grote uitslaande brand ontstaan. De brand woedt volgens een woordvoerder van de brandweer in een grote zaal en de woning daar direct boven. De bewoners hebben die woning veilig kunnen verlaten. De brandweer gaat ervan uit dat er niemand meer in het pand aanwezig is.

Er komt materiaal vrij dat lijkt op asbest. De brandweer vraagt mensen om niet naar de brand te komen kijken en roept omwonenden op hun ramen en deuren te sluiten.

De eerste melding van de brand in het restaurant aan de Goorseweg in Diepenheim was rond 05:15 uur.

'Politie leidde Opstelten om de tuin'

De politie heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) misleid op het gebied van de aanbesteding van portofoons. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van onder meer een mailwisseling.

Korpschef Gerard Bouman doet dat af als onzin: "Alles gebeurde in nauw overleg en afstemming met de minister en zijn departement", aldus Bouman.

Volgens de krant maakten ambtenaren 'opzetjes' om het ministerie om de tuin te leiden. De korpsleiding zou daarvan hebben geweten. Inzet is de aankoop van 50.000 nieuwe portofoons.

Deze week werd bekend dat de politie de aanbesteding van portofoons heeft stopgezet. "De in de aanbesteding gemaakte keuzes en gestelde eisen blijken onvoldoende onderbouwd", gaf Dick Heerschop van de korpsleiding als reden op.

Knegt op 1000 meter dominant en bestraft

Sjinkie Knegt heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Erzurum, in het oosten van Turkije, gemakkelijk de kwartfinale bereikt op de eerste 1000 meter. De Friese shorttracker, op jacht naar de eindzege in deze discipline, was dominant en won na de kwalificatie ook zijn heat. Daarin bleef hij de Brit Jon Eley en de Zuid-Koreaan Kim Yun-Jae voor.

Op de tweede kilometer ging het echter mis. De Europees kampioen won wel de voorronde maar werd daarna gediskwalificeerd. Gevolgen had dat niet omdat zijn concurrenten in het klassement, de Rus Semen Elistratov en de Canadees Charles Hamelin, de voorkeur gaven aan een start op de sprint en dus zondag ook geen punten kunnen vergaren.

Bij de vrouwen ging Yara van Kerkhof als snelste nummer drie door naar de kwartfinale van de 1000 meter.

Badmintonploeg verliest van Engelsen op EK

De Nederlandse badmintonploeg is op het EK voor gemengde teams in Leuven niet tot een stunt in staat geweest. Oranje verloor vrijdag in de kwartfinale van Engeland, al jarenlang medaillekandidaat. De nederlaag was na vier partijen een feit: 1-3.

Alleen Soraya de Visch Eijbergen hield de hoop van bondscoach Rune Massing levend. Zij versloeg in het vrouwenenkelspel Fontaine Mica Chapman, bijna twintig plaatsen hoger op de wereldranglijst, in drie games: 15-21, 21-16, 21-11.

Jacco Arends/Selena Piek, Eric Pang en Arends/Jelle Maas hadden geen succes.

Van Beek twee jaar langer bij Feyenoord

Feyenoord en Sven van Beek gaan langer met elkaar verder. De Rotterdamse voetbalclub en de centrumverdediger hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een nieuw en verbeterd contract. Van Beek zet op korte termijn een handtekening onder een verbintenis tot medio 2018. Zijn vorige contract liep tot eind juni 2016.

Volgens technisch directeur Martin van Geel is de nieuwe overeenkomst een beloning voor de ontwikkeling van de twintigjarige stopper. "Sven maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door en laat wekelijks zien waarom hij dit seizoen vanaf de eerste wedstrijd een basisplaats heeft."

Van Beek denkt bij Feyenoord nog meer te kunnen groeien. "Zeker onder deze trainer, die me erg helpt bij mijn ontwikkeling. Hij is veel met me bezig en let op details, waardoor ik alleen maar beter word. Ik hoef hier niet zo snel weg."

Veel onzekerheden voor Friese derby

SC Cambuur en sc Heerenveen kampen in aanloop naar de Friese derby van zondag met de nodige personele problemen. Beide clubs moeten mogelijk enkele basisspelers missen tijdens de wedstrijd in Leeuwarden.

Bij de thuisploeg is Bartholomew Ogbeche zeker niet van de partij. De Nigeriaanse spits zit een schorsing uit. Achter de namen van Calvin Mac-Intosh, Erik Bakker en Marlon Pereira staat nog een vraagteken. Trainer Henk de Jong kijkt zaterdag of zij inzetbaar zijn. Furdjel Narsingh kan naar verwachting gewoon in actie komen.

Trainer Dwight Lodeweges van Heerenveen mist mogelijk twee defensieve steunpilaren. Pele van Anholt heeft een lichte bovenbeenblessure, terwijl Joost van Aken een deel van de training op vrijdag liet schieten omdat hij klachten aan een hak heeft.

'Geheime brieven VS en Iran over gezamelijke strijd tegen IS'

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft onlangs in het geheim een brief gestuurd naar de Amerikaanse president Barack Obama, meldde The Wall Street Journal (WSJ) vrijdag. De krant baseert zich op een Iraanse diplomaat. De geestelijk leider reageert op een brief die Obama in oktober naar Khamenei zou hebben gestuurd.

Obama zei daarin dat een gezamelijke strijd van de VS en Iran tegen Islamitische Staat mogelijk was, maar dan moesten er wel afspraken gemaakt worden over het nucleaire programma van Iran, stelt de diplomaat. Die noemt de brief van de ayatollah verder 'respectvol', maar concerete afspraken zouden er niet zijn gemaakt.

Het Witte Huis wilde, weinig verrassend, niet ingaan op het bericht. De gesprekken over het nucleaire programma van Iran zijn nog gaande, en er moet voor juli een akkoord zijn.

Als de informatie van de WSJ klopt, kan het een aardverschuiving in de betrekkingen inluiden. Tevens zou het de weigering van Obama verklaren om in te gaan op oproepen van zowel het Congres als Israël om nieuwe sancties tegen Teheran. Ook zou het erop duiden dat het sjiitische Iran zo ernstig bezorgd is over de soennitische terroristen van IS naast de deur, dat het zelfs bereid is om samen met de 'grote Satan', de VS, ten strijde te trekken. Een van de gestelde doelen van IS is het uitroeien van het sjiisme in de regio.

Rusland komt met VN-resolutie over Oekraïne

Rusland heeft vrijdagavond laat (lokale tijd) in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie ingediend over de situatie in Oekraïne. De resolutie komt overeen met het akkoord dat donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

Volgens het persbureau kan er mogelijk zondag worden gestemd over de resolutie, een paar uur nadat in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand ingaat.

De resolutie kan van groot belang zijn voor de mogelijke vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. In het Minsk-akkoord is amnestie afgesproken voor separatisten in Oost-Oekraïne. Dat leidde tot vrees dat vervolging naar aanleiding van de ramp onmogelijk zou zijn geworden. Een resolutie van de Veiligheidsraad uit juli 2014 verplicht lidstaden echter tot opsporing van de daders. Die resolutie vormt de basis achter garanties van Oekraïne aan Nederland dat vervolging ondanks het Minsk-akkoord mogelijk blijft.

Een nieuwe resolutie zou dat kunnen veranderen. Maar passages over amnestie met betrekking tot de ramp zouden gezien het veto-recht van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk vermoedelijk kansloos zijn. Dat zou omgekeerd echter kunnen betekenen dat Rusland moet inbinden met de interpretatie dat het Minsk-akkoord geen amnestie verleent met betrekking tot de vliegramp, en dat de eerdere resolutie dus onverminderd van kracht blijft.

Sommige experts zijn echter somber. Advocaat Gert Jan Knoops sluit niet uit dat verdachten hoe dan ook met succes een beroep op de amnestieclausules uit het Minsk-akkoord kunnen doen.

Samsom ontkent uitspraak over kabinetscrisis

PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij gezegd heeft dat de PvdA uit het kabinet stapt als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen in Groningen dit jaar.

Hij reageert daarmee desgevraagd aan het ANP op een uitspraak van PvdA-burgemeester Meindert Schollema van het Groningse Pekela. Volgens Schollema, bij RTV Noord, heeft hij met Samsom telefonisch afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mag zeggen: "Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering."

Schollema zegt tegenover het ANP later vrijdagavond in een toelichting: "Diederik Samsom heeft tegen mij gezegd dat als er toch meer dan 35 miljard kuub gewonnen wordt, dat hij dat niet mee zal maken." Schollema zegt dat hij Samsom aankondigde dat te melden aan RTV Noord en heeft dat vervolgens met zijn eigen interpretatie - in dat geval stapt de PvdA uit het kabinet - gedaan.

Schollema werd gerustgesteld door het telefoontje met Samsom. "Hij meende het vanuit de grond van zijn hart", aldus de burgemeester.

Samsom liet eerder op de avond aan het ANP weten dat hij tegen Schollema heeft gezegd "dat het niet gaat gebeuren dat er meer dan 35 miljard kuub wordt gewonnen". Volgens Samsom is "met de ingediende motie afgedwongen dat gekozen wordt voor het meest veilige scenario".

Het kabinet besloot begin deze week de gaswinning in het eerste half jaar terug te schroeven naar 16,5 miljard kuub. Rond 1 juli bekijkt het kabinet wat er in de tweede helft van het jaar gewonnen wordt.

Onbewerkte foto Cindy Crawford gelekt

Op Twitter is een niet geretoucheerde foto van Cindy Crawford opgedoken waarop het supermodel met een gerimpelde buik en striae te zien is. Volgens de Britse Marie Claire is de foto echt.

Het blad verklaart dat de onbewerkte foto gelekt is, maar weet niet hoe dit is gebeurd. Op Twitter wordt gespeculeerd dat de foto in het nog uit te komen aprilnummer van Marie Claire zou staan, maar het modeblad zegt dat het een oude foto is, afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse editie van het blad uit december 2013.

Op de première van haar documentaire Hospital in the Sky eerder deze maand zei het 48-jarige topmodel nog tegen Marie Claire dat ze nooit een van de magere meisjes was dat alles kon eten en dat ze zeker moet sporten en goed moet eten. "Maar ik probeer een goed rolmodel voor mijn dochter te zijn door mezelf te accepteren."

Canadese politie claimt verijdelen bloedbad

De Canadese politie heeft vrijdag gezegd dat het heeft voorkomen dat zeker twee mensen op Valentijnsdag in het oosten van het land een massale schietpartij zouden plegen. Een man van negentien en een 23-jarige vrouw wilden het vuur openen op een openbare plek in de provincie Nova Scotia en daarna zelfmoord plegen. Er zijn mogelijk nog twee mannen bij het plan betrokken, maar hun rol is onduidelijk.

De man van negentien is vrijdag dood gevonden. De andere drie verdachten werden opgepakt. "We zijn ervan overtuigd dat we alle bekende verdachten in deze zaak hebben gearresteerd en dat het gevaar daarmee is geweken. We verwachten geen andere arrestaties op dit moment", staat in een verklaring van de politie.

Volgens de politie is er informatie waaruit blijkt dat verdachten de beschikking hadden over vuurwapens.

Canadese politie claimt verijdelen bloedbad
Canadese politie claimt verijdelen bloedbad (Foto: ANP)

N.E.C. denkt alleen aan snelle promotie

N.E.C. doet er alles aan zo snel mogelijk terug te keren in de eredivisie en kijkt niet achterom. Trainer Ruud Brood zag zijn ploeg ook vrijdagavond op bezoek bij FC Emmen, met enige goede wil nog als een concurrent te bestempelen, geen fout maken. Pas de slotfase was spannend: 2-3.

De Iraniër Alireza Jahanbakhsh scoorde al na vijf minuten. Daarna liet Sjoerd Ars de kansen om de wedstrijd al in de eerste helft te beslissen onbenut. Emmen testte de Nijmeegse doelman Joshua Smits maar zelden. Soufiane Laghmouchi had dat na een uur kunnen doen maar schoot over. Anthony Limbombe en Christian Santos maakten het karwei af. Laghmouchi en Tim Siekman kwamen daarna nog met een laat Drents antwoord.

N.E.C. heeft nu vijftien punten voorsprong op Roda JC, dat maandag op bezoek gaat bij Jong Ajax. Nummer drie FC Eindhoven maakte geen fout tegen Fortuna Sittard: 3-1. FC Volendam klopte hekkensluiter RKC Waalwijk met 2-0. FC Den Bosch bleef ook in zijn derde duel onder trainer René van Eck zonder puntenverlies. Uit bij Helmond Sport wonnen de Bosschenaren met 5-1.

VVV-Venlo won op bezoek versloeg Almere City FC in Flevoland met 1-0. FC Oss en Achilles '29 deelden de punten: 2-2. De Graafschap versloeg MVV met 3-1.

Meer scheurtjes in Belgische kerncentrales

Er zitten meer scheurtjes in de Belgische kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 dan eerder werd gedacht, maar de scheurtjes die nu zijn gevonden zijn niet nieuw. Ze waren er bij de vorige meting ook al, maar werden toen niet ontdekt omdat er op een andere manier werd gemeten. Dat heeft eigenaar Electrabel bevestigd nadat Belgische media dat vrijdagavond al meldden.

Volgens het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zijn er in Doel 3 niet 8000, maar 13.000 scheurtjes. Bij Tihange 2 gaat het om 3000 scheurtjes, 1000 meer dan eerst werd gedacht.

De reactoren liggen stil. Electrabel wil ze in juli weer opstarten, maar of dat nu nog lukt is onduidelijk. Volgens het bedrijf is de onderzoeksfase nog niet afgerond. De woordvoerder stelt dat het 'is uitgesloten' dat de scheurtjes nog groeien.

Meer scheurtjes in Belgische kerncentrales
Meer scheurtjes in Belgische kerncentrales (Foto: ANP)

Zeven mensen na brand naar ziekenhuis

Zeven bewoners van een appartementencomplex in Wildervank zijn vrijdagavond ter controle naar een ziekenhuis gebracht. Ze hebben mogelijk koolmonoxide ingeademd nadat brand was uitgebroken in het complex, meldde de brandweer.

De brand brak rond 19.00 uur uit. De appartementen aan de Rietgors in het Groningse dorp werden uit voorzorg ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een naastgelegen wooncomplex of bij familie.

De brandweer had de brand snel onder controle. Het vuur was beperkt gebleven tot een woning. Zeven bewoners hadden rook ingeademd.

VS versoepelen handelsembargo tegen Cuba

Kleine particuliere bedrijven in Cuba mogen voortaan veel meer goederen exporteren naar de Verenigde Staten. De regering van president Barack Obama heeft besloten tot versoepeling van het decennia oude handelsembargo tegen het communistische land. Tot een enorme groei van de export zal het niet direct leiden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken publiceerde vrijdag een lijst waarop staat wat Amerikanen uit Cuba mogen importeren. Voedsel en landbouwproducten, alcohol, delfstoffen, chemicaliën, textiel, materieel, voertuigen, wapens en munitie mogen nog niet worden verhandeld.

De bedrijfjes waarop het besluit van toepassing is, moeten worden gezocht in sectoren als auto-onderhoud en horlogereparaties, niet direct goederen en diensten die kunnen worden geëxporteerd. Het leeuwendeel van de Cubaanse exportgoederen wordt geproduceerd in staatsbedrijven.

Op korte termijn valt daarom niet te verwachten dat er een groeiende hoeveelheid goederen richting de VS wordt verscheept, zegt Pedro Freyre van een in Florida gevestigd advocatenbedrijf, Akerman LLP. De maatregel kan eerder worden gezien als een stimulans voor privaat ondernemerschap in Cuba. Met een afzetmarkt op 150 kilometer afstand kunnen Cubaanse bedrijven zich gaan specialiseren in producten voor de Amerikaanse markt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.