Canadese Al-Jazeera-journalist uit gevangenis

Redactie

De Canadese Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy is vrijdag vrijgelaten uit de Egyptische gevangenis waar hij werd vastgehouden. Hij zat meer dan een jaar vast, omdat hij volgens de Egyptische autoriteiten de verboden Moslimbroederschap een podium had geboden. Rechtengroepen en de internationale gemeenschap hadden felle kritiek op de zaak.

Fahmy werd op vrije voeten gesteld nadat er een borgsom van omgerekend bijna dertigduizend euro was betaald. De rechter besloot eerder dat Fahmy een nieuw proces moet krijgen. Het is niet duidelijk of Fahmy's collega, Al-Jazeera-journalist Baher Mohammed, ook op vrije voeten komt. Een derde collega, de Australiër Peter Greste, is twee weken geleden vrijgelaten en uitgezet naar Australië.

Hoewel Fahmy op vrije voeten is, moet hij zich elke dag melden op het politiebureau. Op 23 februari gaat zijn nieuwe proces van start. Al-Jazeera noemde in een verklaring de vrijlating een 'een stap in de goede richting', maar benadrukte dat de rechter 'deze absurde zaak' moet beëindigen en beide journalisten 'onvoorwaardelijk vrij moet laten'.

De drie journalisten werkten allen voor het Engelstalige kanaal van Al-Jazeera. Ze werden in december 2013 opgepakt en ervan beschuldigd deel uit te maken van de Broederschap, die eerder dat jaar tot terreurorganisatie was bestempeld. Sinds de machtsgreep in Egypte, waarbij president Mohammed Morsi werd afgezet, hebben de autoriteiten een offensief ingezet tegen aanhangers van Morsi. De journalisten zouden fungeren als spreekbuis van de beweging. De verslaggevers ontkennen dit en zeiden slechts hun werk te doen en het nieuws te verslaan. Desondanks kregen ze lange celstraffen.