Birdman

Birdman laat het leven zien van Riggan Thomson in aanloop naar de première van een theatervoorstelling op Broadway. Michael Keaton speelt een afgezakte acteur die ooit wereldfaam verkreeg door zijn rol als een superheld, namelijk Birdman. Terwijl hij worstelt met zijn ego en wanhopig probeert zijn gebroken familie bij elkaar te houden, rest hem ook nog de taak om iets van zijn toneelstuk te maken. 

Keaton won een Golden Globe voor beste acteur en de film kreeg er ook een voor beste screenplay. De film staat daarnaast genomineerd voor maar liefst negen Oscars, en niet bepaald de minste categorieën ook. Birdman is een film die enthousiasme opwekt voor het genre (drama) en weet ook een oprechte lach los te weken. Een meesterwerk van Iñárritu.
De film speelt zich voor het merendeel af achter de coulissen van een Broadwaytheater. Onder begeleiding van een zeer unieke soundtrack wordt de kijker door de smalle en kleurrijk verlichte gangen geleid in hartje Manhattan. Het gaat niet goed met de voorbereidingen van het toneelstuk en Riggan (Keaton) staat onder druk. Het duurt dan ook niet lang voordat een van de acteurs uit het theater op slinkse wijze wordt ingeruild voor een veel bekwamere acteur, Mike Shiner (Edward Norton).  

Birdman (Keaton & Keaton)

De film is nog maar net begonnen en om eerlijk te zijn, wil ik niet veel prijsgeven over het verhaal. Het geheel verrast zodanig, dat ik er niet raar van opkijk dat deze film voor zoveel prijzen is genomineerd. Het camerawerk is niet iets nieuws voor een geoefend kijker, maar ondanks dat is het opvallend goed. Scènes lopen naadloos in elkaar over. Het scenario is zo goed geschreven dat er geen moment is waarbij de aandacht van de kijker wordt verloren. En de cinematografie is minstens zo goed. Alejandro González Iñárritu - De regisseur die ook 21 Grams, Amores Perros en Babel maakteheeft zichzelf zonder enige twijfel overtroffen.  Zoals eerder gezegd: de kijker wordt verrast. Het is zeker niet de eerste film waarin acteurs acteurs spelen, maar de manier waarop het tot uiting komt, is zeker een unicum. Het verhaal laat vooral zien hoe de acteurs een aantal previews voordragen alvorens de première van het toneelstuk voor het publiek en critici wordt vertoond. In andere films zou dat misschien gaan vervelen, maar Iñárritu weet hier iedere keer iets nieuws aan toe te voegen. Sterker nog, de kijker wordt nieuwsgieriger gemaakt na ieder optreden. Er is iets eigenaardigs aan deze film. Het is lastig er een vinger op te leggen, maar het is een bepaalde mystiek die helemaal tot zijn recht komt. 

Birdman (Stone Norton)

Dan even over de muziek. Het is verbazingwekkend in welke mate de muziek iets toevoegt aan dit epos, als ik zo vrij mag zijn. Een slaginstrument begeleidt dit verhaal vanaf de titel tot aan de credits. Als ex-drummer mag ik dan een ingebakken zwak hebben voor dit instrument, maar er wordt echt op fenomenale wijze gespeeld. Het draagt zoveel bij dat de aandacht ook in de muziek opgaat. En de momenten waarop er wel een melodie te horen is, word de kijker des te meer meegenomen. Er is zoveel lading in deze film en het oog wordt dermate verwend dat ik nog niet heb besloten welk aspect van de film mij het meest naar binnen heeft getrokken. De manier waarop Manhattan op het witte doek wordt geportretteerd, is haast een kunstwerk van bewegende beelden. Voor de duur van bijna twee uur ben je op Broadway en loop je tussen de acteurs in de wandelgangen van een oud theater. Je kunt bijna ruiken hoe het odeur van deze slapeloze stad het balkon parfumeert waarop Emma Stone en Edward Norton een aantal boeiende scènes neerzetten. Naast hen zijn ook Naomi Watts (21 Grams), Zach Galifianakis, Andrea Riseborough en Amy Ryan te zien. 

Birdman (liquor store)

Dit is een film waar je niet omheen kunt. In tegenstelling tot talloze andere films is er in Birdman niet één aspect dat het geheel naar een hoger niveau tilt. Het is de samenwerking van tal van schitterende onderdelen die deze film zoveel eer toe doet komen. Met Oscarnominaties voor onder andere beste film, beste acteur in een hoofdrol, beste acteur en actrice in een ondersteunende rol, beste regie, best geschreven script en beste cinematografie is er niet veel meer wat ik hieraan toe wil voegen. Simpelweg kan ik geen negatief woord bedenken om deze film ook maar enige negatieve kritiek te geven.
Na afloop van de film liep het kleine bioscoopzaaltje waar ik deze film zag leeg onder een harmonie van tevreden kijkers. Mensen liepen al glimlachend en ja-knikkend achter elkaar door de smalle deur naar buiten. Naderhand ging ik nog even een biertje drinken met twee vrienden en we waren evenredig enthousiast over het prachtstuk waar we samen getuige van waren geweest. Een zeer geschikte avond, dat was het zeker en ik hoop dat meer mensen zoveel plezier aan deze film zullen beleven. Birdman is een film die je nog lang bijblijft en die je simpelweg gezien moet hebben.