FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 januari 2015

Twee vliegtuigen veilig geland na bommelding

Na een bommelding worden zaterdag twee passagiersvliegtuigen onderzocht op de luchthaven van de Amerikaanse stad Atlanta. Ze waren geland onder begeleiding van de luchtmacht.

De passagiers konden de toestellen van Delta Air Lines en Southwest Airlines veilig verlaten. De vliegtuigen kwamen uit Portland en uit Milwaukee.

De 'geloofwaardige' bommeldingen zijn volgens Amerikaanse media op Twitter gedaan.

Twee vliegtuigen veilig geland na bommelding
Twee vliegtuigen veilig geland na bommelding (Foto: ANP)

Treinen rijden weer volgens dienstregeling

Voor iedereen die vanavond nog met de trein op weg moet is er goed nieuws, de treinen rijden weer volgens de dienstregeling.

Het treinverkeer, dat zaterdag te kampen had met verstoring door het helse winterweer, rijdt weer volgens de dienstregeling. Dat liet een woordvoerster van de NS zaterdagavond laat weten.

Het treinverkeer raakte zaterdag verstoord door ijsafzetting op de bovenleiding. Dat had tot gevolg dat treinen geen stroom konden afnemen en dus niet konden rijden.

In de middag reden de meeste treinen weer, maar het duurde tot in de avond voordat dit weer volgens plan gebeurde.

Wij wensen u alvast een fijne reis toe!

Twee verjaardagsplaten van Yoko Ono

Ter gelegenheid van haar 82e verjaardag op 18 februari brengt Yoko Ono twee speciale singles uit. Op de ene is de weduwe van John Lennon samen met zanger Antony te horen. Op de andere in duet met avantgarde-componist en -saxofonist John Zorn. Beide platen worden in een gelimiteerde oplage van duizend exemplaren uitgebracht als 10 inch vinylschijf met muziek op de ene en een tekening van Ono op de andere zijde. Dat meldt Ono's platenmaatschappij Chimera Music.

De single met Antony - de New Yorkse zanger die tien jaar geleden wereldwijd doorbrak met zijn groep The Johnsons - bevat twee nummers. Yoko en Antony zijn samen te horen in I love you Earth, een nummer dat Ono schreef voor haar album Starpeace uit 1986. Daarnaast zingt Antony het nummer I'm going away smiling, dat Ono in 2009 opnam met haar Plastic Ono Band.

Op de tweede single is onder de titel Blink een improvisatie te horen die Ono in november 2012 samen met componist/saxofonist John Zorn opnam voor het radiostation WNYC. De opbrengst van deze plaat gaat naar het New Yorkse 'non-profit podium' voor experimentele muziek The Stone. Die van de single met Antony gaat naar Rain Forest Trust.

Biatleet Schempp wint weer na fabelachtige sprint

Biatleet Simon Schempp weet van geen ophouden. Tijdens de World Cup in Antholz pakte de Duitser al zijn derde overwinning op rij. Net als een week eerder, tijdens de massastart in Ruhpolding, was er op de achtervolging in Italië een spannende sprint voor nodig.

Na zijn zege in de sprint van donderdag mocht Schempp als eerste starten op de achtervolging, 14 seconden voor de Rus Evgeniy Garanichev. Zijn naaste belagers bestonden onder meer uit Jakov Fak (+20 seconden), Benjamin Weger (+21), Anton Shipulin (+34), Simon Eder (+36) en Ole Einar Bjørndalen (+43). De eerste twee schietbeurten, in liggende positie, gingen niet goed voor de Duitser. Hij schoot bij beide beurten vier van de vijf schijven om en moest dus twee keer een strafronde lopen. Halverwege ging de foutloze Garanichev aan de leiding, op enige afstand gevolgd door Eder en Bjørndalen. 

Bij de derde schietbeurt, in staande positie, werd echter duidelijk welke vier biatleten gingen strijden om het podium. Garanichev maakte één fout, waardoor Eder, Bjørndalen en ook Schempp aan konden sluiten. De vierde en laatste schietbeurt was een indrukwekkend vertoon van doeltreffendheid door alle vier koplopers: In snel tempo schoten ze allemaal raak. De 40-jarige Bjørndalen kwam vervolgens, net als in Ruhpolding, explosiviteit tekort om serieus mee te sprinten, terwijl ook Garanichev het tempo net niet aankon. Eder en Schempp gingen echter nek-aan-nek, waarna de Duitser zijn ski één tiende van een seconde voor die van de Oostenrijker over de streep drukte.

Schempp (#1) drukt zijn ski naar voren en pakt opnieuw een zege in de eindsprint door Eder (#8) te verslaan. In de achtergrond stelt Bjørndalen zijn vierde plek veilig, Garanichev skiet achter de rug van Eder naar plek drie (Foto: Getty)

De wedstrijd bij de vrouwen leek op voorhand al zo goed als beslist. De Wit-Russische Darya Domracheva, die de laatste maand domineert, won de sprint met een verschil van 26 seconden op de Finse Kaisa Mäkäräinen, waardoor de achtervolging al met een grote voorsprong begon voor Domracheva. Laura Dahlmeier werd in de sprint derde - haar eerste World Cup-podium ooit - maar wel op al 50 seconden. Gedurende de wedstrijd zou Domracheva geen enkel moment in de problemen komen. Tijdens de eerste schietbeurt mistte ze weliswaar één schijf, maar omdat ze op de ski's zoveel sneller was dan de rest van het veld, was er geen houden aan voor de concurrentie.

De strijd om de overige podiumplaatsen was wel spannend. Mäkäräinen, de enige die de snelheid van Domracheva dit seizoen bij kan houden, moest na de eerste schietbeurt al twee strafrondes lopen en viel wat terug, maar halverwege had ze de derde plek weer in handen. Bij de derde en vierde schietbeurt ging het weer moeizaam voor de Finse, die in totaal liefst drie fouten liet noteren. Door haar enorme snelheid wist ze echter toch nog het podium te bereiken: De Duitse Franziska Hildebrand moest haar derde plek in de laatste vijf meter van de wedstrijd opgeven aan Mäkäräinen. Darya Virolyanen uit Rusland, gestart als elfde, legde beslag op de tweede plek.

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Vitesse heeft zichzelf geblameerd in Friesland. Al na tien minuten stonden de bezoekers met 2-0 achter. Uiteindelijk liep Heerenveen tot 4-0 uit en kwam de eindstand 4-1 op het bord. Hieronder de statistieken:

sc Heerenveen

4 - 1

Vitesse

 4' Slagveer
 10' Uth
 42' Sinkgraven
 53' Slagveer
   77' Kashia 
 
 Gele kaart: Otigba, Uth (sc Heerenveen), Mori (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.900
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:

Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken (St Juste/90)
Van Anholt
Van den Berg
Sinkgraven (Schmidt/85)
Thern
Uth
Larsson
Slagveer (Namli/87)

  Room
Wallace (Diks/46)
Van der Heijden (Mori/46)
Kashia
Achenteh
Vejinovic
Propper
McEachran (Djurdevic/46)
Labyad
Qazaishvilli
Ibarra

'Warner Bros werkt aan film The Jetsons'

Warner Bros werkt aan een rentree van de in de jaren zestig, zeventig en tachtig populaire serie The Jetsons, weet Deadline. De filmstudio heeft Matt Lieberman ingehuurd om een volledig filmscript te schrijven over de futuristische tekenfilmfiguren uit de stal van Hanna-Barbera. Voor Kanye West zou ook een rol zijn weggelegd.

The Jetsons maakten hun debuut in 1962. De serie, die werd neergezet als tegenhanger van de prehistorische The Flintstones, hield het vervolgens 26 jaar vol op de buis. De nog uit te brengen film zou weliswaar gebaseerd zijn op de tekenfilmserie, maar compleet opnieuw worden geschreven. Waarschijnlijk is dat ook wel nodig, aangezien een hoop sciencefictionzaken uit The Jetsons inmiddels werkelijkheid zijn geworden.

Lieberman werkte voor Warner Bros eerder aan de verfilming van Scooby-Doo.

Koenders bezorgd over situatie Marioepol

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) maakt zich zorgen over de verslechterende toestand in de havenstad Marioepol in het oosten van Oekraïne, waar een offensief van de separatisten gaande is. Koenders heeft zijn bezorgdheid zaterdagavond geuit tegen de Oekraïense president Porosjenko, die hij sprak in de Saudische hoofdstad Riyad.

Bij EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini, die ook in Riyad is, drong Koenders aan op een spoedvergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken.

Koenders heeft in Riyad samen met koning Willem-Alexander een condoleancebezoek gebracht na het overlijden van de Saudische koning Abdullah.

Uitslagen Eredivisie 24/01/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de eredivisie. Het duel tussen de subtoppers PEC Zwolle en AZ eindigde in 1-1 terwijl FC Dordrecht zijn eerste thuiszege van het seizoen boekte, Excelsior werd met 1-0 verslagen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

PEC Zwolle

1 - 1

AZ

 15' Lukoki    5' Gudelj 
 
 Gele kaart: , Gudelj, Gouweleeuw, Ortíz, (AZ)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
Lam
Bjelica
v.Hintum
Brama
Drost
Rienstra
Lukoki
Nijland (Becker/69)
Thomas
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
S.Poulsen
Henriksen
Ortíz
Dos Santos (Haye/69)
Gudelj
A.Jóhannsson (Hupperts/77)
Tankovic

FC Dordrecht

1 - 0

Excelsior

 64' Lieder    
 
 Gele kaart: , Fischer, (Excelsior)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.731
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
v.Deelen
Lima
Peersman
Gosens
v.Overeem (Haddad/83)
Ojo
Steenvoorden
Alisic (Klaiber/73)
Lieder
Pisas
  Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij (De Reuver/80)
Kuipers
Bruins
Kruys (Botaka/70)
Stans
Auassar
v.Weert
v.Mieghem (Gouriye/70)

Atlete Pluim springt naar nationaal record

Polsstokhoogspringster Femke Pluim heeft zaterdag het Nederlands record indoor verbeterd. Ze sprong tijdens wedstrijden in Zoetermeer naar een hoogte van 4.46 meter. Het oude record stond al ruim twaalf jaar op naam van Monique de Wilt (4.45).

Pluim sprong afgelopen woensdag nog naar een nieuw persoonlijk record van 4.35. "Ik kan het nauwelijks geloven", stamelde ze na haar geslaagde sprong. "Ik ben echt superblij. Twee jaar geleden sprong ik in Zoetermeer nog als junior een Nederlands record."

Ook Liverpool heeft het niet in FA Cup

Ook Liverpool is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de vijfde ronde van de FA Cup. De topploeg uit de Premier League kwam op het eigen Anfield niet verder dan 0-0 tegen Bolton Wanderers, waardoor beide ploegen op herhaling moeten.

Eerder op zaterdag gingen Chelsea, Southampton, Manchester City, Tottenham Hotspur en Swansea City onderuit. Met name de thuisnederlaag van Chelsea, dat na een voorsprong van 2-0 met 4-2 van derdedivisionist Bradford City verloor, was opvallend.

Vrijdag kwam het Manchester United van manager Louis van Gaal niet verder dan 0-0 tegen Cambridge United. De vierdedivisionist mag zich daardoor opmaken voor een bezoek aan Old Trafford.

Snowboarder Tonteri pakt WK-goud op big air

Roope Tonteri heeft zaterdag aan de verwachting voldaan door het onderdeel big air te winnen bij het WK snowboard in het Oostenrijkse Kreischberg. De Finse titelfavoriet en wereldkampioen van 2013 liet een score van 173,75 punten noteren. De Canadees Darcy Sharpe eindigde als tweede, voor de Amerikaan Kyle Mack.

Bij de vrouwen zorgde Elena Könz uit Oostenrijk voor de primeur op het WK. Zij kroonde zich voor eigen publiek tot de eerste vrouwelijke wereldkampioen op het onderdeel big air. Het zilver ging naar de Finse Merika Enne, die negen punten minder scoorde dan Könz. Een andere Oostenrijkse, Sina Candrian, eindigde als derde.

Drie jongens steken vrouw in eigen woning neer

Drie jongens hebben zaterdag in Amsterdam-Noord geprobeerd een vrouw in haar eigen flatwoning te overvallen. Ze hebben de vrouw daarbij neergestoken. Dat bevestigde de politie na berichtgeving van AT5.

De vrouw is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van de verwondingen kan de politie niets zeggen. Ze is op zoek naar mensen die het incident rond 17.30 uur hebben zien gebeuren of iets weten over de drie overvallers. De jongens zijn 13 à 14 jaar oud en licht getint, aldus de politie, die zelf tevergeefs naar het trio heeft gezocht.

Historie doet Barry Atsma sidderen

Barry Atsma krijgt naar eigen zeggen een rare siddering door zijn lijf op plekken waar Nederlandse geschiedenis is geschreven. Voor de spektakelfilm Michiel de Ruyter trad Barry in de voetsporen van Johan de Witt en stond hij meermalen op historische grond.

De bekende acteur noemt Michiel de Ruyter een 'spectaculaire en emotionele' geschiedenisles. "Het is geen droge kost. Het gaat heel veel over het ontstaan van Nederland. Het was een verschrikkelijke strijd à la Game of Thrones."

Een van zijn moeilijkste scènes in de film is zijn toespraak in de Staten-Generaal, vertelt Barry. "Het begint allemaal met de speech van mijn karakter Johan de Witt waarin hij stelt waar Nederland voor zou moeten staan. Waarin hij waarden en normen van dit land benoemt die nog steeds actueel zijn en waar de PVV-aanhangers naar zouden moeten luisteren. Als je wilt dat je eigen vrijheid gerespecteerd wordt, moet je ook andermans vrijheid respecteren. Dat was toentertijd revolutionair, een nieuw gedachtegoed."

"Voor mij als acteur was de toespraak de grootste uitdaging. Het was een lange tekst. De nacht voor de opnames is er zelfs nog een lap bij geschreven."

Johan de Witt, toen de machtigste man van de Republiek der Nederlanden kwam tijdens een lynchpartij in 1672 in Den Haag om het leven, samen met zijn broer Cornelis de Witt, een rol van Roeland Fernhout. Dit gedenkwaardige moment uit de Nederlandse geschiedenis is volgens Atsma bewust zeer realistisch en historisch correct verfilmd. "Voor deze nachtshoot hebben Roeland en ik twee dagen gerepeteerd. Bij de scènes waren twintig stuntmannen en driehonderd figuranten betrokken die de gruwelijkste dingen naar ons stonden te schreeuwen. Alles was grondig gecoördineerd en historisch uitgeplozen. Er stonden die hele nacht drie camera's op de set te snorren, dat is ongekend voor Nederlandse begrippen. Tijdens die opnames besefte ik me wel dat we echt met iets groots bezig waren."

Geschiedkundigen die het politieke kostuumdrama langs de meetlat willen leggen, zijn bij Atsma aan het verkeerde adres. "Er zullen wel historici roepen dat het niet allemaal correct is. Die gaan mierenneuken op dit verhaal. Heus, er zijn wel 380 dingen te benoemen die historisch niet kloppen met de feiten. Deze film toont de waarheid op een andere manier, soms in een andere volgorde of wat compacter en in onze eigen taal van nu zodat er geen ondertiteling nodig is. Historici vinden dat moeilijk te begrijpen, maar het is filmkunst en geen documentaire. Via een leugen de waarheid vertellen, dat is volgens mij hoe het zit. Je liegt heel veel, maar ondertussen vertel je wel de kern."

Lovend is Barry over de hoofrolspeler Frank Lammers en diens tegenspeelster Sanne Langelaar als Anna de Ruyter. "Frank heeft al heel veel rollen op zijn naam staan, maar dit is de rol van zijn carrière. Frank speelt een droomrol", complimenteert Barry. "En Sanne Langelaar raad ik aan vast een paar tickets naar Hollywood te kopen. Het is prachtig hoe zij die emotionele scènes aanpakt. Ik kan er met veel bewondering naar kijken."

Ook regisseur Roel Reiné krijgt van Barry Atsma een pluim. De acteur had aanvankelijk zijn twijfels bij de regisseur die vooral bekend is van Amerikaanse actiefilms als Scorpion King en de Death Race-sequels. "Die films zijn niet helemaal mijn ding", oordeelde Barry tijdens zijn eerste ontmoeting met de regisseur. Atsma moest zijn mening bijstellen toen hij hoorde dat Reiné deze films met voor Amerikaanse begrippen krappe budgetten van pakweg vijf miljoen dollar maakte. Atsma: "Dan ben je een waanzinnig talent. Mark my words: ik denk dat Roel tussen nu en tien jaar twee grote Hollywoodfilms achter zijn naam heeft staan, mede door Michiel de Ruyter. Ik weet zeker dat deze film opvalt in Hollywood. Daarnaast is Roel zeldzaam leuk en een filmgek. Hij houdt het gezellig op de set, waar de meeste regisseurs door de stress er meestal niet vriendelijker op worden."

Michiel de Ruyter gaat in première in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Barry is vol vertrouwen. "Maandag wordt de grote test. Dan kan je in de zaal voelen wat het publiek vindt van de kostuums, de teksten, de stunts. Mijn ouders komen kijken. Mijn vader is altijd eerlijk, dat is een goede graadmeter. Maar ik hoor nu al positieve geluiden om me heen. Kennelijk hebben we met deze film een snaar geraakt. Dat is wel fijn."

Kramer wint selectiewedstrijd op 5000 meter

De Nederlandse selectiewedstrijd op de 5000 meter voor de WK afstanden, half februari in Thialf, heeft zaterdag in Heerenveen een vertrouwde winnaar opgeleverd. Sven Kramer, tweevoudig olympisch kampioen op dit onderdeel, reed de beste tijd met 6:18,99, gevolgd door Jorrit Bergsma (6:20,65) en Douwe de Vries (6:22,64).

Wouter olde Heuvel (LottoNL-Jumbo) greep als nummer vier net naast de drie beschikbare WK-tickets. Hij was een fractie van een seconde langzamer dan zijn ploeggenoot.

Kramer en Bergsma hadden de selectiewedstrijd op deze afstand, met slechts drie ritten, liever overgeslagen. Het topduo kreeg van de selectiecommissie langebaan (SCL) echter vooraf geen aanwijsplek. Mede daardoor besloot Kramer zich terug te trekken voor de kwalificatiewedstrijd op de 1500 meter, vrijdag in Thialf.

Voor Kramer was het zijn vijfde zege dit seizoen op zijn zesde 5000 meter. Alleen bij het NK allround moest hij op 'zijn' afstand voorrang verlenen aan Bergsma.

Julia Roberts regisseert Batkid-film

Julia Roberts gaat een film regisseren over het leven van het inmiddels wereldberoemde jochie Miles Scott. Beelden van Scott gingen in 2013 de hele wereld over toen hij als mini-Batman San Francisco redde. De toen vijfjarige Miles leed aan leukemie en mocht van de Amerikaanse Stichting Doe een Wens een wens in vervulling laten gaan, en dat was Batman spelen. Uiteindelijk werkte zelfs president Barack Obama mee aan het laten uitkomen van Miles wens.

Naast de president deden enkele duizenden inwoners van San Francisco, de landelijke media en politie in de stad mee aan de wens van Miles. Niet alleen mocht hij verkleed als Batman zijn geliefde stad redden, ook mocht het kleine mannetje een ritje maken in de Batmobile. De film over het leven van Miles en het in vervulling gaan van zijn wens wordt gebaseerd op de documentaire Batkid Begins: The Wish Heard Around the World, die dit weekend in première gaat tijdens het Slamdance Film Festival in Utah.

Met Miles zelf gaat het volgens de Los Angeles Times inmiddels naar omstandigheden goed. Het jochie heeft zijn behandelingen goed doorstaan en volgens artsen is hij aan de beterende hand.

Opnieuw gelijkspel voor Ivoorkust op Africa Cup

Ivoorkust is er zaterdag opnieuw niet in geslaagd om te winnen op de Africa Cup. Ook het tweede groepsduel bij het continentale voetbaltoernooi in Equatoriaal-Guinea eindigde in 1-1, nu tegen Mali. Donderdag gebeurde dat tegen Guinee.

Uiteindelijk was het invaller Max Gradel die er voor zorgde dat Ivoorkust niet tegen een nederlaag aanliep. De middenvelder zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker. Mali was al in de zevende minuut op voorsprong gekomen door Bakary Sako. ADO-verdediger Wilfried Kanon had een basisplaats bij Ivoorkust.

Beide landen staan na twee groepsduels op twee punten. Ook het duel tussen Mali en Kameroen eindigde eerder in 1-1. Kameroen en Guinee treffen elkaar later op zaterdag.

Gündogan raakt opnieuw geblesseerd

Borussia Dortmund heeft zaterdag een flinke tegenvaller moeten incasseren. Ilkay Gündogan raakte geblesseerd in het oefenduel met Fortuna Düsseldorf. De middenvelder was pas een paar maanden inzetbaar, nadat een rugblessure hem meer dan een jaar aan de kant had gehouden.

Gündogan verliet het veld na een half uur spelen met een bovenbeenblessure. Het is onduidelijk of hij volgende week bij de hervatting van de competitie tegen Bayer Leverkusen weer inzetbaar is. Het duel met Fortuna Düsseldorf gaf trainer Jürgen Klopp bovendien weinig vertrouwen voor de tweede seizoenshelft. Dortmund kwam niet verder dan 1-1 tegen de club die uitkomt in de tweede Bundesliga.

Dortmund staat na zeventien wedstrijden teleurstellend zeventiende op de ranglijst.

Uitslag SC Cambuur - PSV

PSV heeft in Leeuwarden Cambuur weten te verslaan. De koploper van de eredivisie kwam vlak voor rust op voorsprong, zonder al te sterk te spelen. Na rust hadden ze het betere van het spel en leverde dat een tweede treffer op. In de laatste minuten scoorde Cambuur nog tegen maar dit bleek te weinig. Hieronder de statistieken:

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

PSV

 90' De Ridder    39' Wijnaldum 
 74' Depay 
 
 Gele kaart: El Makrini, Mac-Intosh, (sc Cambuur Leeuwarden), Rekik, Willems, (PSV)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9911
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Reijnen
Mac-Intosh
Bijker
El Makrini (Barto/63)
Van der Streek
Bakker
Narsingh
Ogbeche
Bytyqi (De Ridder/59)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Maher
Guardado
Narsingh (Isimat-Mirin/90)
De Jong (Locadia/81)
Depay

Man overleeft lawine op Spitsbergen niet

Een lawine op Spitsbergen is een man fataal geworden. Zijn ontzielde lichaam werd zaterdag gevonden op zeven kilometer afstand van Longyearbyen, de grootste nederzetting van de archipel, zei de gouverneur van Spitsbergen. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.

De grote sneeuwmassa kwam omlaag via een vallei tussen twee fjorden. Na de lawine gingen achttien mensen met een hond op zoek naar slachtoffers.

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, op meer dan achthonderd kilometer ten noorden van het vasteland van Noorwegen.

Gladheid westen voorbij, maar niet in oosten

De waarschuwing voor gladheid is in het westen van het land vervallen, maar in de oostelijke helft van het land blijft het oppassen geblazen. Volgens het KNMI blijft er zaterdagavond en de nacht erna met name in de oostelijke helft kans op gladheid door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Het weerinstituut beëindigde zaterdag in de loop van de middag de waarschuwingscode voor gladheid voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland.

Grondwater omhoog in tunnel bij Leidschendam

Een tunnel in de weg N14 bij Leidschendam is wegens een lekkage afgesloten. Er komt door onbekende oorzaak grondwater naar boven en dat drukt het asfalt omhoog, liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagavond weten.

Het lek zit in de Vliettunnel, die onderdeel is van de Sijtwendetunnel. Het tunnelstelsel verbindt de snelwegen A44 en A4. De Vliettunnel is in de richting van de A44 dicht; de richting van de A4 is open. Het verkeer in de richting van Wassenaar en Voorburg wordt omgeleid via de Utrechtsebaan (A12).

Specialisten kijken wat er aan de lekkage, die aan het eind van de middag begon, kan worden gedaan. Hoe lang de afsluiting gaat duren, is onbekend.

Real wint maar verliest trappende en gefrustreerde Ronaldo

Real Madrid is zaterdag in de uitwedstrijd bij Cordoba ontsnapt aan puntenverlies. Gareth Bale maakte na 88 minuten vanaf de strafschopstip het winnende doelpunt (2-1).

Even voor de belangrijke treffer liet Cristiano Ronaldo zich van zijn slechtste kant zien. De Portugees liet zijn frustraties de vrije loop en trapte Edimar hard tegen de grond, zonder dat er een bal in de buurt was. Hij werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Real Madrid vergrootte de voorsprong op Barcelona tot vier punten. De formatie uit Catalonië speelt zaterdag nog tegen Elche.

Real Madrid keek al na drie minuten tegen een achterstand aan. Nabil Ghilas mocht een strafschop nemen en liet doelman Iker Casillas kansloos (1-0). Karim Benzema bracht de lijstaanvoerder in de 27e minuut op gelijke hoogte. Een stunt leek in de maak toen Ronaldo in de slotfase een rode kaart kreeg. Bale bracht echter redding met een benutte strafschop, nadat Federico Cartabia een schot van de aanvaller uit Wales met zijn arm had geblokt.

WK-tickets Joling en Voorhuis op 3000 meter

De schaatssters Marije Joling en Jorien Voorhuis hebben zaterdag in Heerenveen de twee beschikbare tickets op de 3000 meter veroverd voor deelname aan de WK afstanden half februari in Heerenveen. Joling won de Nederlandse selectiewedstrijd met een tijd van 4:06,95, gevolgd door Voorhuis in 4:07,30. Annouk van der Weijden greep als nummer drie mis (4:08,55). Joling pakte vrijdag in Thialf ook al een WK-startbewijs op de 1500 meter.

Ireen Wüst hoefde op de 3000 meter zaterdag in Heerenveen niet in actie te komen. De olympisch kampioene op dit onderdeel kreeg van de selectiecommissie langebaan (SCL) bij voorbaat een aanwijsplek voor de WK afstanden op grond van haar uitstekende prestaties dit seizoen op de 3 kilometer.

'Kleine' clubs stunten tegen Chelsea en Manchester City in FA Cup

De topclubs uit de Engelse Premier League hebben zaterdag geen beste beurt gemaakt in de FA Cup. Chelsea, Manchester City, Southampton en Tottenham Hotspur werden allen in eigen stadion uitgeschakeld in de vierde ronde van het belangrijkste Engelse bekertoernooi.

Bradford City, uitkomend op het derde niveau, zorgde voor een enorme stunt door Chelsea met 2-4 te verslaan. De Londense ploeg, die niet bepaald in de sterkste opstelling aantrad, gaf een voorsprong van 2-0 volledig uit handen. Manchester City ging ten onder tegen Middlesbrough (0-2), een ploeg die een divisie lager speelt. Bij City stonden belangrijke krachten als Vincent Kompany, David Silva en Sergio Agüero aan de aftrap.

Tottenham leek tegen Leicester City af te koersen op een herhaling, maar de gasten sloegen in blessuretijd alsnog toe: 1-2. Jeffrey Schlupp werkte het winnende doelpunt achter doelman Michel Vorm. Trainer Ronald Koeman verloor voor eigen publiek met Southampton van Crystal Palace (2-3).

Hockeyers hard onderuit in oefenduel met België

De Nederlandse hockeyers zijn zaterdag hard onderuit gegaan in een oefenduel met België. De formatie van Max Caldas verloor in Kaapstad met liefst 4-0 van de Belgen, die worden gecoacht door Jeroen Delmee.

Oranje stond halverwege het duel al met 3-0 achter. Mink van der Weerden was daarna nog dichtbij een aansluitingstreffer, maar zijn strafbal eindigde op de paal. België liep daarna nog uit naar 4-0.

Nederland oefent maandag opnieuw tegen België. Dat duel wordt in Stellenbosch gespeeld.

Sampdoria haalt Eto'o binnen

Sampdoria heeft zich verzekerd van de komst van Samuel Eto'o. Coach Sinisa Mihajlovic van de formatie uit de Italiaanse Serie A heeft de transfer van de Kameroener zaterdag bevestigd. De Serviër waarschuwde zijn ploeg direct zich niet mee te laten slepen in de reuring rond de transfer. "Hij is een goede speler die alles heeft gewonnen en veel aandacht krijgt van de media, maar we moeten ons niet laten afleiden."

Eto'o komt nu nog uit voor Everton, dat hij in de zomer de voorkeur gaf boven onder meer Ajax. In Liverpool kon de aanvaller zijn faam van weleer, opgedaan bij ploegen als Inter, Barcelona en Chelsea, echter niet waarmaken. Als Eto'o de medische keuring doorstaat, wordt hij zondag al aan het thuispubliek voorgesteld. Sampdoria speelt dan tegen Palermo.

Jongetje kritiek na ongeluk met slee

Een jongetje van vijf jaar uit Assen is zaterdagmiddag in kritieke toestand uit het water van de Drentse Hoofdvaart gehaald. Hij was daarin terechtgekomen tijdens het sleetje rijden. Dat heeft de brandweer bevestigd na berichten van RTV Drenthe.

De melding dat er mogelijk iemand in het ijskoude water was beland, kwam van een omstander die op de kant een slee zag en in het ijs op de vaart een wak. Duikers van de brandweer hebben het jongetje uit het water gehaald. Hij is overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het is niet bekend hoe het kind er nu aan toe is.

Guild Wars 2 krijgt zijn eerste uitbreiding

ArenaNet heeft vandaag op PAX South de eerste uitbreiding voor de MMORPG Guild Wars 2 aangekondigd. De uitbreiding gaat Heart of Thorns heten en laat spelers rondreizen door een compleet nieuw gebied: de Maguuma Jungle.

Naast het compleet nieuwe gebied komt ArenaNet ook met een nieuw systeem genaamd masteries. Elke keer als je een quest voltooit, aan een world event meedoet of een nieuw gebied ontdekt krijg je mastery points, die gebruikt kunnen worden om de Maguuma Jungle naar je hand te zetten.

Los van het nieuwe mastery-systeem, kunnen spelers ook hun karakters nog meer naar hun smaak aanpassen door middel van specialisaties. Ook zal er een nieuwe class geintroduceerd worden: de Revenant. Deze heavy armour-class zal de 'mists' kunnen beheersen om zo geesten op te roepen die voor hem kunnen vechten. Verassend genoeg zal Heart of Thorns geen verhoging van de level cap bevatten.

ArenaNet heeft nog geen releasedatum gegeven voor Heart of Thorns.

Guild Wars 2 krijgt zijn eerste uitbreiding

Strooiwagens 2,5 keer de wereld rond

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat van vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagmiddag 17.00 uur ongeveer 11,5 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Dat gebeurde tijdens duizenden ritten op snelwegen in het hele land. Behalve strooiwagens werden ook sneeuwschuivers ingezet.

In totaal waren voor al het werk 1200 man in touw. Op de snelwegen werd al met al over een lengte van ruim 106 duizend kilometer gestrooid. Dat is ruim 2,5 keer de aarde rond. "Daarbij gaat het natuurlijk om meerdere rijstroken, vluchtstroken, preventief strooien en daarna, al dan niet na het sneeuwschuiven, ook nog een of meerdere keren strooien", legde een woordvoerster uit.

Ook zaterdagavond en de nacht erna is er in met name de oostelijke helft van het land weer kans op gladheid. Waar nodig gaat Rijkswaterstaat opnieuw strooien.

Universiteit Groningen krijgt Friese afdeling

Friesland krijgt weer universitair onderwijs. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent op 1 mei in Leeuwarden de University Campus Fryslân. Dat heeft de RUG zaterdag bekendgemaakt.

Decaan van de nieuwe faculteit, die de naam University of Groningen/Campus Fryslân (UCF) krijgt, wordt hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries. Aan de UCF worden vijf tot tien nieuwe masteropleidingen aangeboden die voor Friesland van belang zijn. Die moeten enkele honderden studenten naar Leeuwarden trekken.

Ook moet in Leeuwarden een University College komen, inclusief studentenwoningen. Daar kunnen zo'n zeshonderd studenten een brede bachelor volgen met vakken als politiek, filosofie en economie.

De Friese gedeputeerde Jannewietske de Vries is blij met de nieuwe faculteit. "Tweehonderd jaar na de sluiting van de universiteit van Franeker is dat heel goed nieuws voor de regio", aldus De Vries.

Willeke Alberti zestig jaar op de planken

Willeke Alberti staat komende maand extra in de schijnwerpers. Met een jubileumboek en twee jubileumvoorstellingen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 2 en 3 februari viert de zangeres en actrice liefst drie mijlpalen. Ze viert haar zeventigste verjaardag, ze viert dat ze zestig jaar op de planken staat en staat stil bij het overlijden van haar geliefde vader, inspirator en zanger Willy Alberti, dertig jaar geleden.

Tijdens de concerten Een Leven als een Lied neemt Willeke het publiek mee 'op een persoonlijke muzikale reis langs de belangrijke momenten in haar leven'. Ze brengt al haar oude hits ten gehore en zingt duetten met artiesten als Paul de Leeuw, André van Duin, Jenny Arean en haar zoon Johnny de Mol. Gezellige en vrolijke nummers worden afgewisseld met aangrijpend repertoire, staat op het programma. De avond wordt op 28 februari door AVROTROS uitgezonden.

Op een levensgroot videoscherm kan het publiek met Willeke terugkijken op haar veelbewogen leven. Ook staat de zangeres van het levenslied in Carré nog een paar verrassingen te wachten. Een groot deel van de opbrengst van de voorstellingen gaat naar de Willeke Alberti Foundation, een stichting die culturele activiteiten voor zieke kinderen, senioren en minder validen organiseert.

Naast de concerten verschijnt komende week een boek over het leven van de zangeres. De autobiografie Een leven als een lied heeft Willeke geschreven met actrice en tekstschrijver Belinda Meuldijk. Ze vertelt hierin onder meer hoe ze haar carrière als artiest wist te combineren met het draaiende houden van het gezin. Onlangs verscheen ook al een boek over Willy Alberti, dat geschreven is door broer Tonny.

Willeke Alberti, geboren in 1945, viert 3 februari haar zeventigste verjaardag. Ondanks deze leeftijd staat ze nog altijd op de planken. De laatste maanden van 2014 was ze door heel Nederland te zien in de vrolijke musical De Jantjes, over het naoorlogse Amsterdam waarin de zangeres opgroeide.

Willeke debuteerde op televisie al op 11-jarige leeftijd, toen ze een rolletje had in de musical Duel om Barbara. In mei 1958 maakte ze met haar vader haar eerste plaatje. Tijdens haar carrière had ze hits als Spiegelbeeld en Ome Jan en speelde ze de hoofdrol in de speelfilm Rooie Sien. In 1994 deed ze mee aan het Eurovisiesongfestival, waar ze op de twee-na-laatste plek belandde.

De artieste is drie keer getrouwd geweest, onder anderen met mediamagnaat John de Mol en de Deense voetballer Søren Lerby.

Magneetvisser haalt granaat uit water

Een zogeheten magneetvisser heeft zaterdagmiddag in Rijswijk een granaat uit het water van de Vliet gehaald. Deskundigen van de politie werden daarna opgetrommeld en het verkeer in de omgeving, zoals over de Hoornbrug, kwam enige tijd stil te liggen. Dat meldde een woordvoerster van de politie. De Hoornbrug is een belangrijke toegangsweg tot Rijswijk en Den Haag.

Omdat niet helemaal duidelijk was of de granaat wel gevuld is, is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld voor de afhandeling. Het gebied van de afzetting is verkleind en de Hoornbrug is weer vrijgegeven.

Magneetvissers gaan met een sterke magneet, veelal aan een stuk touw, op zoek naar metalen voorwerpen in het water.

'Kim Kardashian wil weer naakt poseren'

Als het aan Kim Kardashian ligt, staat ze binnenkort weer naakt voor de camera. Volgens RadarOnline is de realityster de shoot al aan het plannen. Er is één maar: ze wil dit doen als ze in verwachting is en dat is nog niet het geval.

De Kardashiantelg zou al een tijdje proberen weer zwanger te worden. Ze wil namelijk heel graag een broertje of zusje voor haar dochter North. "Kim is vastbesloten om bij haar tweede zwangerschap niet zoveel aan te komen als bij North, ze wil namelijk dat de shoot die ze dan gaat doen, heel mooi wordt."

"Kim wil de shoot voor een groot en bekend blad doen." Kanye zou de wens van zijn vrouw volledig steunen. "Hij vindt het een geweldig idee om een zwangere Kim op een artistieke manier te fotograferen." Hoewel de moeder van Kim, Kris, hoopt een flink bedrag binnen te gaan harken met de foto's, wil Kanye dat zijn vrouw geen geld ontvangt voor de plaatjes.

Eind 2014 was Kim ook al naakt te zien in het blad Paper Magazine.

Offensief tegen Marioepol begonnen

Het offensief tegen de strategisch gelegen Oekraïense stad Marioepol is begonnen. Dat heeft rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko gezegd, meldt persbureau RIA Novosti zaterdag.

Eerder op de dag regende het raketten op een buitenwijk van de stad. Daarbij vonden volgens de autoriteiten zeker 21 mensen de dood.

Vrijdag verwierpen de rebellen een plan voor vrede en zeiden ze een groot offensief tegen het Oekraïense leger en de regering in Kiev te beginnen.

Gut voor eigen publiek naar afdalingszege, stunt Miklos

Skiester Lara Gut heeft in St Moritz voor eigen publiek de World Cup-afdaling gewonnen. De Zwitserse zegevierde in het skioord waar ze in 2008, als 17-jarige, haar eerste World Cup-overwinning ooit boekte, nadat ze er destijds een klein jaar eerder ook al haar eerste podium op het hoogste niveau haalde.

Gut mocht als eerste van de groep favorieten naar beneden en liet gelijk zien dat het haar menens was. Vooral op het onderste stuk van de piste haalde de Zwitserse hard uit. Ze kwam uiteindelijk over de streep met een voorsprong van 0,58 seconden op de op dat moment leidende Hongaarse Edit Miklos. Niet veel later kwam de Oostenrijkse Anna Fenninger nog tussen de twee in op 0,32 seconden van haar Zwitserse vriendin. 

Voor Gut was het alweer de twaalfde overwinning in haar loopbaan en de tweede van het seizoen. De grootste stunt van de dag kwam echter op naam van Miklos, die als tweede naar beneden mocht en lang aan de leiding ging. De Hongaarse, bezig aan haar vierde seizoen in de World Cup, werd vorig jaar in Crans Montana vijfde. Daarnaast was de zevende plek op de olympische afdaling van Sochi tot nu toe haar enige toptienklassering op het hoogste niveau.

Lindsey Vonn, die onlangs het record van meeste World Cup-zeges ooit brak, maakte halverwege de piste een kapitale fout en werd slechts 23e. De Amerikaanse gaat wel aan de leiding in de tussenstand van de World Cup op de snelste discipline, voor Fenninger en Viktoria Rebensburg. Tina Maze uit Slovenië heeft de algemene leiding nog altijd stevig in handen.

Gut viert haar tweede succes van het seizoen (Foto: Getty)

IS hakt hoofd van Japanner af

Haatbaardengroep Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video gepubliceerd waarin de Japanse gevangene Kenji Goto beweert dat zijn landgenoot en medegevangene, Haruna Yukawa, is onthoofd.

De Japanse overheid is er nog niet zo zeker van en onderzoekt de video op dit moment. Een woordvoerder van de overheid spreekt van een ogenschijnlijke 'onacceptabele' executie, en eist de vrijlating van de andere Japanse gevangene, Kenji Goto.

IS heeft laten weten de overgebleven Japanner te willen ruilen voor gevangenen.

Man wisselt geld en wordt miljonair

Bij kleine eettentjes zijn ze vaak niet zo blij als je met grote biljetten betaalt. Een man uit Boston dacht daarom met de winkeliers mee door zijn geld tijdig te wisselen. Dat hij hiermee miljonair zou worden, is wat verrassender.

Richard Noll wilde een broodje gaan eten maar besefte dat hij enkel nog een biljet van $100 in zijn portemonnee had zitten. Daarom ging hij naar de buurtsuper om het geld om te wisselen naar kleinere coupures. Omdat hij geen hork wilde zijn door enkel geld te wisselen, besloot hij twee loten van de "Platinum Millions" te kopen.

Op een van de loten viel tot zijn verbazing de hoofdprijs van $10 miljoen. De gelukkige winnaar besloot de prijs in één keer uit te laten keren waardoor hij na aftrek van de belasting nog een slordige $6,5 miljoen overhield. De buurtsuper die het winnende lot verkocht, kreeg van de loterij tevens een bonus van $50,000

Dus denk de volgende keer dat je geld gaat wisselen even aan je lokale middenstander, en uiteraard jezelf!

Rutte verdedigt delegatie in Saudi-Arabië

Premier Mark Rutte verdedigt de Nederlandse aanwezigheid met koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) bij het rouwbeklag voor de overleden Saudische koning Abdullah, zaterdag in Riyad. Vanuit de Tweede Kamer is er kritiek op de 'zware delegatie'.

Volgens de premier onderhouden Nederland en Saudi-Arabië 'brede betrekkingen' en daarbij hoort het om 'op passende wijze' de laatste eer te bewijzen aan de koning, zoals zaterdag gebeurt.

Via de Rijksvoorlichtingsdienst liet de premier weten: "Door de relatie te onderhouden wordt ook de mogelijkheid geboden samen te werken en soms lastige gesprekken te voeren, zoals in de strijd tegen ISIS en het voeren van een mensenrechtendialoog. Ook landen als België, Frankrijk en de VS kiezen ervoor om zich op het hoogste niveau te laten vertegenwoordigen."

Hoogeveen en Huisman winnen op Weissensee

Marathonschaatsers Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman hebben zaterdag de eerste wedstrijd op de Oostenrijkse Weissensee gewonnen. Hoogeveen kwam in de Art Koopmans Memorial na 100 kilometer als eerste over de meet. Eerder zaterdag won Huisman na 80 kilometer de sprint in de vrouwenwedstrijd.

Hoogeveen reageerde attent op een vluchtpoging van Frank Vreugdenhil. Het tweetal reed even voorop op het natuurijs in Oostenrijk, maar Vreugdenhil moest zijn meerdere erkennen in Hoogeveen. De 36-jarige Amsterdammer hield uiteindelijk drie seconden voorsprong over. Simon Schouten won de sprint van het peloton om de derde plek.

Lars Andersen, de koning van het boogschieten

De koning van het boogschieten in deze tijd is Lars Andersen en wat hij in de onderstaande video laat zien, is erg tof. Een pijl vangen die op je wordt afgeschoten en deze dan terugschieten is een van de vele skills die deze gast bezit, de snelheid waarmee men schiet is behoorlijk belangrijk schijnbaar. Erg tof om een stukje geschiedenis van het boogschieten mee te nemen en daarnaast Lars aan het werk te zien.. 

J.Lo heeft nog niks met plastische chirurgie

Jennifer Lopez sluit niet uit dat ze in de toekomst een bezoekje brengt aan een plastisch chirurg. "Ik heb tot nu toe nog niks aan mijzelf laten doen. Misschien over tien of vijftien jaar", aldus de zangeres tegenover People.

"Maar ik heb nu niet het gevoel dat ik iets aan mijzelf wil veranderen, maar over een tijdje zal ik er misschien nog eens over denken", gaat de 45-jarige Lopez verder. Jennifer vertelt dat ze heel erg lekker in haar vel zit. "Ik eet gezond en ik sport veel, net als veel anderen."

Jennifer is binnenkort te zien in de thriller The Boy Next Door.

Jansrud zegeviert op afdalingsklassieker Streif

Skiër Kjetil Jansrud heeft tijdens de 75e editie van de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, meetellend voor de World Cup, de afdaling op zijn naam geschreven. Op de beroemde en beruchte Streif-piste was de Noor op een sterk ingekort parcours nipt sneller dan de Italiaan Dominik Paris.

Vanwege dichte mist bovenaan de piste werd de start meerdere keren uitgesteld. Na ongeveer twee uur besloot men om dan maar op een andere plek te starten, waardoor veel voor de Streif karakteristieke passages - zoals de Mausefalle - overgeslagen werden. Wat overbleef was een afdaling van nog geen minuut, ongeveer de helft van een normale wedstrijd.

De als eerste gestarte Oostenrijker Georg Streitberger zette direct een tijd neer die lastig te verbreken was. Pas negen skiërs later slaagde Guillermo Fayed uit Frankrijk daarin. De favorieten beten vervolgens ook hun tanden stuk op de snelste tijden, tot Jansrud aan de beurt was. Vooral op het onderste deel won hij veel tijd, wat hem 0,21 seconden sneller dan Fayed over de streep bracht. Paris leek vervolgens an de tijd van de Noor te komen, maar de Zuid-Tiroler maakte een miniem foutje en moest tot zijn grote frustratie 0,02 seconden toegeven. 

Voor Jansrud was het al de vijfde overwinning van de winter. In de World Cup op de afdaling gaat hij soeverein aan de leiding, op grote afstand gevolgd door Paris, die een dag eerder nog zegevierde op de super-G. In de algemene stand moet hij slalom- en reuzenslalomspecialist Marcel Hirscher nog voor zich laten.

Jansrud in actie op de beruchte Streif (Foto: Getty)

Shakira zet villa te koop

Shakira heeft haar luxe villa in Miami weer te koop gezet. Volgens Billboard vraagt de zwangere zangeres zo'n 12,9 miljoen dollar (ruim 11,5 miljoen euro) voor de woning.

De Colombiaanse kocht de woning in 2001 voor een bedrag van 3,38 miljoen dollar (drie miljoen euro) en liet het daarna compleet verbouwen. Shakira, die nu in Barcelona woont met voetballer Gerard Piqué en hun zoontje Milan, zette de villa in 2013 ook al eens te koop. Ze vroeg er toen bijna vijftien miljoen dollar voor, maar verlaagde de prijs later naar dertien miljoen dollar.

Matt Damon en Ricky Martin woonden ooit in dezelfde straat als Shakira, maar zij verkochten hun villa's in 2014 en 2012.

Tiendally met Swansea City uitgeschakeld in FA Cup

Swansea City is er zaterdag niet in geslaagd de achtste finales van de FA Cup te bereiken. De club uit de Premier League had in de uitwedstrijd teveel moeite met de Blackburn Rovers, dat op het tweede niveau acteert: 3-1.

Die nederlaag was mede te danken aan een snelle rode kaart voor Swansea. De ploeg uit Wales kwam al na zeven minuten met tien man te staan, nadat Kyle Bartley de doorgebroken Joshua King onderuit haalde. Desondanks kwamen de gasten, met Dwight Tiendalli het hele duel in het veld, in de 21e minuut op voorsprong via Gylfi Sigurdsson. Chris Taylor trok de stand twee minuten later weer gelijk.

Swansea leek er met tien man nog een tweede duel uit te slepen, maar een kwartier voor tijd kwam Blackburn toch nog op voorsprong. Invaller Rudy Gestede uit Benin schoot Blackburn naar de overwinning. Craig Conway maakte er nog 3-1 van. Dat frustreerde Sigurdsson dusdanig dat hij in blessuretijd ook nog van het veld werd gestuurd voor een grove tackle op Taylor.

Tiener Keys verrast Kvitova op Australian Open

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft het zaterdag in de derde ronde van de Australian Open niet gered. De als vierde geplaatste speelster moest haar meerdere erkennen in de 19-jarige Amerikaanse Madison Keys, de nummer 35 van de wereldranglijst. Kvitova verloor binnen anderhalf uur in twee sets: 4-6 en 5-7.

Keys moet het in de volgende ronde opnemen tegen haar landgenote Madison Brengle, die eerder al onder meer Andrea Petkovic en Coco Vandeweghe wist te verslaan. 

NBA-record voor Klay Thompson, Hawks winnen weer

Klay Thompson heeft vrijdagavond (lokale tijd) een record op zijn naam gebracht in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De speler van de Golden State Warriors scoorde in het gewonnen duel met de Sacramento Kings (126-101) liefst 37 punten in het derde kwart. Daarmee loste hij als recordhouder George Gervin en Carmelo Anthony af, die beiden in één kwart ooit tot 33 punten kwamen.

De ontketende Thompson eindigde in de wedstrijd op een totaal van 52 punten. Voor hem was dat ook een persoonlijk NBA-record. "Ik bleef maar schieten totdat ik een keer miste", reageerde Thompson nuchter op zijn formidabele optreden in het derde kwart. "Het was zo'n avond waarop alles goed ging."

De Atlanta Hawks wonnen tegen Oklahoma City Thunder voor de vijftiende keer op rij: 103-93. Daarin slaagde de ploeg nooit eerder in de NBA. Paul Millsap blonk uit met 22 punten en tien rebounds.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 86-91
Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 129-90
Miami Heat - Indiana Pacers 89-87
New York Knicks - Orlando Magic 113-106
Dallas Mavericks - Chicago Bulls 98-102
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 84-92
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 99-85
Denver Nuggets - Boston Celtics 99-100
Phoenix Suns - Houston Rockets 111-113
 

Treindienst nog niet volgens plan

Het treinverkeer is op veel plaatsen weer opgestart na de verstoring door het winterweer. Toch zal het nog enige tijd duren voordat de treinen volledig volgens plan rijden, meldde NS zaterdag halverwege de middag.

Momenteel rijden er op alle lijnen weer treinen met uitzondering van het traject Den Dolder-Baarn. Hier rijden stopbussen. Verder rijden ondersteunende stopbussen tussen Rotterdam Alexander-Gouda, Zaandam-Hoorn, Zaandam-Uitgeest en Uitgeest-Haarlem.

Het treinverkeer raakte zaterdag verstoord door ijsafzetting op de bovenleiding. Dat had tot gevolg dat treinen geen stroom konden afnemen en dus niet konden rijden.

Rusland staat grote ontslaggolf te wachten

Rusland stevent af op een grote ontslaggolf als gevolg van de snel verslechterende economie. De overheid moet heroverwegen hoe snel en op welke gebieden financiële reserves worden ingezet. Dat heeft de voormalige minister van Financiën Alexei Kudrin zaterdag gezegd bij het World Economic Forum in Davos.

"Ik heb zware tijden voorspeld, maar had niet gedacht dat het zo erg zou worden. Consumentenprijzen zijn scherp gestegen, grote ontslagrondes zijn begonnen. In de bouw in Moskou zijn al honderdduizend mensen ontslagen en we zien tekenen van een crisis in de auto-industrie", aldus Kudrin.

Rusland wordt hard geraakt door de westerse sancties, de waardedaling van de roebel en de in elkaar gezakte olieprijzen. Doordat de roebel de helft van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar sinds begin vorig jaar, kan Rusland steeds moeilijker geld lenen op westerse kapitaalmarkten.

Celstraf in VS voor aansluiten bij IS

Een negentienjarige Amerikaanse is veroordeeld tot vier jaar cel, omdat ze naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ze is een van de eerste Amerikanen die schuldig is bevonden aan het steunen van de terreurgroep. Dat meldde CNN zaterdag.

Shannon Maureen Conley werd in april gearresteerd op de luchthaven van Denver in de Amerikaanse staat Colorado. Ze wilde via Turkije naar Syrië reizen, om daar als zuster voor IS te werken. Ze was van plan te trouwen met een IS-strijder die ze op internet had ontmoet. Haar vader heeft de FBI op de hoogte gebracht toen hij haar vliegticket vond.

Conley zei dat ze pas na haar arrestatie "de waarheid over IS" te weten is gekomen. Ze heeft tijdens haar voorarrest de Koran gelezen en zei dat IS een verkeerde betekenis daaraan heeft gegeven. "Hoewel ik was toegewijd aan het idee van de jihad, was het nooit mijn bedoeling mensen pijn te doen. Het ging allemaal om het verdedigen van moslims", aldus Conley in de rechtszaal.

Celstraf in VS voor aansluiten bij IS
Celstraf in VS voor aansluiten bij IS (Foto: ANP)

Knegt wint 1500 meter EK shorttrack, Breeuwsma derde

In Dordrecht is begonnen met dag twee van de Europese kampioenschappen shorttrack. Vandaag staan de 1500 meter, 500 meter en de halve finale van de relay op het programma. Lara Van Ruijven, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt zullen op alle individuele afstanden in actie komen. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof kwamen niet door de heats op de 1500 meter en zullen alleen nog de 500 meter rijden.

Van Ruijven staat in de finale op de 1500 meter. Ze werd vierde in de halve finale, maar ze werd gehinderd door Katerina Novotna (Tsj) waaroor ze een advanced kreeg voor de volgende ronde. Novotna kreeg een penalty en ligt eruit. Arianna Fontana (Ita) en Veronique Perron (Fra) werden eerste en tweede deze halve finale van Van Ruijven en plaatsen zich ook voor de finale. De andere finalisten zijn Elise Christie (G-B), Chariotte Gilmartin (G-B), Lucia Peretti (Ita) en Sofia Prosvironova (Rus). 

In de eerste halve finale bij de heren wisten Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma als eerste en tweede zich te plaatsen voor de finale. Knegt reed solide, maar Breeuwsma moest eerst Vladislav Bykanov en Edin Brankovic zien te ontwijken. Dat lukte Breeuwsma en Bykanov kreeg uiteindelijk een penalty. Thibaut Fauconnet profiteerde daarvan, hij ging met een advanced naar de A-finale. De tweede halve finale was een prooi voor titelfavoriet Victor An (Rus) en Shaolin Sandor Liu (Hon).

Freek van der Wart was ingedeeld in de derde halve finale. Hij kwam er niet aan de pas en werd vijfde. Semen Elistratov (Rus) en Victor Knoch (Hon) werden eerste en tweede en rijden straks de afstandsfinale. 

Update 14.57 uur

Lara van Ruijven is knap vierde gewonnen in de finale en pakt daarmee acht punten voor het algemeen klassement. De winnares is de Britse Elise Christie, zij pakt 34 punten voor het klassement.  Sofia Prosvironova en Veronique Perron werden tweede en derde. Goed voor 21 en 13 punten. De grote verliezer bij de dames is Arianna Fontana. Zij kwam ten val en werd zevende, goed voor slechts twee punten. 

Update 15.15 uur

Sjinkie Knegt heeft de 1500 meter gewonnen. Hij reed bijna de hele race voorop en maakte het af. Knegt pakt 34 punten voor het algemeen klassement. Daan Breeuwsma werd knap derde en pakt dertien punten. De tweede plek was voor Semen Elistratov en pakt 21 punten. 

Zesvoudig olympisch kampioen Victor An werd vierde en moet genoegen nemen met acht punten. Later vandaag rijden de heren en de dames ook nog de 500 meter. 

Jamaica decriminaliseert cannabis

Een wetsvoorstel dat het bezit van kleine hoeveelheden cannabis toestaat, is aangenomen door de Jamaicaanse regering. De wet moet het mogelijk maken voor het land om te profiteren van de cannabisindustrie.

Bezit tot twee ons zal nog wel als lichte overtreding gezien worden en bekeurd, maar zal geen strafblad meer opleveren voor de gezellige Jamaicaanse stoners.

Jamaica staat bekend om de rastafari's. Een groot onderdeel van de rastafari cultuur bestaat uit meditatie door middel van cannabis. Nu kunnen ze eindelijk hun geloof belijden zonder als crimineel gezien te worden.

Eerder werd al bericht dat er plannen waren voor deze wet en nu is het wetsvoorstel ook daadwerkelijk naar het senaat voor goedkeuring.

Het gerucht gaat dat Ivo Opstelten en Fred Teeven zwetend wakker werden van dit nieuws.

CPB: wereldhandel neemt af

De wereldhandel is in november met een procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

De daling volgde op een toename met 0,1 procent in oktober. In de periode van september tot en met november nam de wereldwijde import en export gemiddeld met 1,9 procent toe. In november zakte vooral de internationale handel van opkomende landen in. Daar stond een stevige groei van de import in de eurozone tegenover.

De wereldwijde industriële productie nam in november met 0,1 procent toe. Net als in oktober draaiden de fabrieken in ontwikkelde landen iets harder, terwijl de productie in de opkomende economieën iets terugviel.

Topman Shell verwacht stijging olieprijzen

Topman Ben van Beurden van olieconcern Shell verwacht dat de olieprijzen op termijn weer zullen gaan stijgen, na de sterke daling van de afgelopen tijd. Dat heeft Van Beurden gezegd in het bedrijfsmagazine Shell Venster.

De bestuursvoorzitter zei verder dat het investeringsprogramma van Shell onder druk kan komen te staan als de olieprijzen nog een paar jaar op dit lage niveau blijven. Een deel van dat programma is gebaseerd op een olieprijs die rond de 90 dollar per vat ligt. De prijs van Brentolie is nu minder dan 50 dollar per vat (van 159 liter).

Volgens Van Beurden heeft Shell een sterke financiële positie en kan er eventueel geld worden geleend. Ook kan het bedrijf activiteiten verkopen. Er is dus financiële flexibiliteit, maar die is niet oneindig, aldus Van Beurden.

'Buitenlanders moeten weg uit Syrië'

Dat de oorlog in Syrië maar voortduurt, is de schuld van de buitenlandse strijders. Dat hebben Syrische oppositiepartijen zaterdag in een gemeenschappelijke verklaring laten weten. Het is volgens hen zaak dat de buitenlanders zo snel mogelijk het land verlaten.

Bij de gewapende oppositie tegen president Assad strijden veel buitenlanders, onder meer bij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Voor de Syrische regering vechten ook veel buitenlanders, namelijk strijders van de sjiitische beweging Hezbollah uit Libanon.

De oppositiepartijen waren bijeen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar hebben zij geprobeerd tot een gemeenschappelijke standpunt te komen. Het komt niet vaak voor dat de partijen, waaronder ook groepen die president Bashir al-Assad steunen, het met elkaar eens worden.

Behalve voor de 'terugtrekking' van buitenlandse strijders, pleit de oppositie ook voor het oprichten van een interim-regering. De rol van Assad is in de verklaring niet genoemd.

Ongeluk met acht voertuigen op A50

Op de A50 bij het knooppunt Waterberg zijn zaterdagmiddag acht voertuigen op elkaar gebotst. De weg richting Arnhem is daardoor afgesloten voor verkeer. Dat maakte de Verkeersinformatiedienst (VID) bekend. De laagstaande zon en de spiegeling daarvan op het wegdek zijn vermoedelijk de oorzaak van de aanrijding.

Er staat inmiddels een file van drie kilometer. In de rijrichting van Apeldoorn staat een zogenoemde kijkersfile van twee kilometer.

'Feyenoord-supporters eisen brand Ajax supportershome op'

Vanochtend bij de training van Feyenoord hielden een aantal supporters van de club een spandoek omhoog waarop de tekst 'Actie Reactie. Lafca meets Karma' stond. Hiermee lijken de fans de brand op te eisen.

Aangezien morgen de wedstrijd Ajax tegen Feyenoord zal plaatsvinden, werd na de brand al meteen naar de Rotterdammers gewezen. De politie heeft ook meegekeken naar de beelden van het spandoek en zal dit mee gaan nemen in het onderzoek. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de wedstrijd zondag in de Amsterdam ArenA.

OM betrapt vijftig mannen op seks met jong meisje

Bij ongeveer vijftig mannen staat binnenkort de politie voor de deur omdat ze seks hebben gehad met een meisje van zestien. De politie kwam deze mannen op het spoor via de gsm van een loverboy in Valkenburg aan de Geul en door achtergelaten gebruikte condooms.

"De echtgenotes zullen wellicht vreemd opkijken als de politie voor de deur staat en ze horen waarom", zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.

De mannen hangt een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar boven het hoofd. Eind 2014 betrapten agenten in een Valkenburgs hotel een man die seks had met het kind van zestien jaar, terwijl de 21-jarige pooier op de wc zat. Hij had een gsm bij zich met een klantenlijst. Die is in beslag genomen. Ook werd een grote hoeveelheid gebruikte condooms gevonden. Deze zullen gebruikt worden om de klanten van het meisje te identificeren.

Spanje pakt jihadisten op

De Spaanse politie heeft zaterdagochtend in de exclave Ceuta vier vermoedelijke jihadisten opgepakt die een terreurcel zouden hebben gevormd. Onderzocht wordt of ze beschikten over de 'infrastructuur om terreuraanslagen te plegen'. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Bij de politieoperatie zijn twee woningen in Ceuta doorzocht.

Spanje en Marokko hebben de afgelopen jaren tientallen vermoedelijke jihadistische opstandelingen en ronselaars opgepakt, met name rond Melilla en Ceuta, twee Spaanse exclaves aan de Middellandse Zee die omringd worden door Marokko.

Overlevenden Holocaust praten met Kamerleden

Zes overlevenden van de Holocaust praten dinsdag in de Tweede Kamer met Kamerleden over hun ervaringen. Dat gebeurt op initiatief van de ChristenUnie. Dinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd.

Ieder jaar wordt deze gebeurtenis internationaal herdacht, maar dit keer grijpt Tweede Kamerlid Joël Voordewind de herdenking aan om overlevenden uit te nodigen. Het gaat hem er niet alleen om naar hun ervaringen in deze 'inktzwarte geschiedenis' te luisteren. "Met hun spreken is actueel nu we het monster van antisemitisme opnieuw de kop op zien steken. De joodse gemeenschap zit opnieuw in de verdrukking. Dat mogen we nooit accepteren en moeten we bestrijden", aldus Voordewind.

Tijdens de bijeenkomst spreken ook opperrabijn Binyomin Jacobs en directeur Esther Voet van het Centrum Documentatie Informatie Israël (CIDI).

Veel meer geneukt bij koud weer

Leuk hè, eindelijk winter! Naast mooie plaatjes, levert de kou iets nog veel mooiers op. Er blijkt namelijk veel meer te worden geneukt tijdens snoeiharde kou.

Het onderzoek komt natuurlijk uit Engeland, dus wij hebben er niet zoveel aan. Maar toch is het leuk om te weten. De Britten beleven nu de strengste winter sinds twee jaar. Met temperaturen van bijna 14 graden Celsius onder nul, willen de stijve Britten het natuurlijk wel warmhouden.

En dat warmhouden, dat gaat wel lukken. Verkopers van seksspeeltjes en lingerie boeren nu namelijk prima. Zij hebben de verkoop van dildo's en kruisloze slipjes de afgelopen week met maar liefst 37 procent zien stijgen. "Niks is leuker dan neuken met een geliefde als het kutweer is", luidt de conclusie van een van die seksshops.

Goldman Sachs: VK moet in de EU blijven

Als het Verenigd Koninkrijk zijn EU-lidmaatschap opzegt zou dat een risico vormen voor Londen als een van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Daarvoor heeft Gary Cohn, voorzitter van het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs, zaterdag gewaarschuwd in een interview met de BBC.

"Wij willen allemaal in Londen blijven, ons Europese hoofdkantoor zit daar. Het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van Europa is het beste voor ons allemaal", zegt de president van Goldman Sachs, in aanloop naar de algemene verkiezingen in het VK in mei. Als de Britten zouden uitstappen vrezen sommige financiële instellingen dat EU-landen kosten in rekening gaan brengen bij banken in het VK die willen bankieren in Europa.

De Britse premier David Cameron wil voor eind 2017 een referendum over het Europese lidmaatschap.

Bewoners om hulp gevraagd bij aanpak branden

Gemeente en politie hebben zaterdag inwoners van Maasniel om hulp gevraagd bij het oplossen van een serie autobranden in deze Roermondse wijk. Samen met locoburgemeester Angely Waajen bellen medewerkers van gemeente, politie en verenigingen huis aan huis aan bij mensen en geven hen een brief met informatie over de recente branden.

In totaal worden zaterdag drieduizend brieven verspreid. Daarin worden bewoners opgeroepen extra waakzaam te zijn en verdachte situaties direct te melden. De afgelopen maand zijn er in Maasniel vier auto's uitgebrand, in ruim een jaar tijd staat de teller op zeker negen autobranden in deze wijk.

In Maasniel is veel onrust ontstaan door de terugkerende nachtelijke branden. De politie tast nog in het duister over de dader(s).

Nederlanders in Jemen blijven

De Nederlanders die in Jemen wonen of werken, hebben niet aangegeven dat ze het Arabische land willen verlaten. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Het ministerie raadt mensen af om naar Jemen te reizen wegens de onrustige politieke situatie. Ook raadt het ministerie de mensen die er verblijven aan om (tijdelijk) te vertrekken.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sanaa houdt goed contact met de 25 Nederlanders die in Jemen verblijven, aldus een woordvoerster. Volgens haar kennen ze de situatie in het land goed en kiezen ze ervoor om te blijven. De luchthaven van Sanaa is gewoon open en de Nederlanders kunnen volgens haar zo weg als ze dat zouden willen.

De situatie in Jemen is al lange tijd explosief. Donderdag trad president Abd-Rabbu Mansour Hadi van het toch al stuurloze Jemen af. Ook de regering nam ontslag. "Er is en verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen", aldus Buitenlandse Zaken.

Miley Cyrus kan achternaam vriendje niet spellen

Miley Cyrus mag dan wel goed zijn in zingen en de aandacht te trekken, maar ze is iets minder goed in spellen. Zo heeft ze in een interview met Good Morning America toegegeven dat ze de achternaam van haar vriendje Patrick Schwarzenegger niet kan spellen.

De interviewer vroeg aan Miley hoe je Schwarzenegger moet spellen. Waarop ze antwoordde: "Ik had het er echt net met iemand over, maar blijkbaar zit er geen T in z'n naam." Het koppel is net van een vakantie op Hawaii teruggekomen.

Brand supportershome Ajax is aangestoken

De brand in het supportershome van Ajax in Amsterdam is aangestoken. Dat meldde de politie zaterdag na onderzoek.

In het pand in de buurt van de Amsterdam Arena was in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken. De politie begon een sporenonderzoek. Hieruit bleek dat er sprake is van brandstichting.

Supporters hielden al rekening met brandstichting. In het verleden is al vaker geprobeerd om het pand in brand te steken. Het supportershome is door de brand vrijdagochtend volledig verwoest.

Kakkerlakken in restaurant Gordon Ramsay

Britse voedselveiligheidsinspecteurs hebben een vrij schokkende ontdekking gedaan. In het Londonse sterrenrestaurant Maze, een van de vele restaurants van de TV-kok Gordon Ramsay, troffen ze meerdere kakkerlakken aan.

De vondst is opmerkelijk te noemen, want in zaken bekroond met een Michelinster verwacht je toch topkwaliteit. Zeker als het gaat om hygiëne. Het restaurant scoorde bij de keuring echter slechts een 2 uit 5. Een woordvoerder van het restaurant verklaarde dat het slechts om een incident ging, maar de inspectie tippelt daar niet in. Die eist dat het restaurant zo snel mogelijk de benodigde maatregelen neemt om dit probleem te bestrijden.

Het is vrij ironisch dat een restaurant van Gordon Ramsay zo in opspraak komt. De sterrenkok is immers wereldberoemd geworden door anderen te vertellen hoe ze hun restaurant moeten runnen in het programma Kitchen Nightmares. Misschien is het maar goed dat hij stopt met dat programma. 

Wielrenner Kreuziger aan leugendetector

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger doet er alles aan om zichzelf vrij te pleiten van dopinggebruik. De voormalige coureur van Astana heeft nu naar eigen zeggen met goed gevolg een leugendetectortest ondergaan. Onder toeziend oog van een onafhankelijke expert doorstond de Tsjech drie heikele vragen met glans.

"Heb je ooit doping gebruikt? Heb je ooit een bloedtransfusie ondergaan om je prestaties te verbeteren? Heb je ooit epo gebruikt?" Uiteraard luidde het antwoord van Kreuziger steeds onomwonden 'nee', zonder dat het apparaat daarbij verdachte emoties registreerde. Eerder richtte Kreuziger een speciale website op om aan te tonen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt. Hij publiceerde ook al zijn biologisch paspoort, waar echter vooral kritiek op kwam doordat bepaalde waarden juist geen geheel onschuldig beeld zouden schetsen.

De Tsjech is voorlopig geschorst voor afwijkingen in zijn bloedwaarden. Zijn zaak ligt nu bij het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne. De internationale wielerunie UCI wil hem een schorsing opleggen van twee tot vier jaar, plus een boete van 770 duizend euro.

Obama kort bezoek India in om dood Abdullah

De Amerikaanse president Barack Obama onderbreekt zijn reis naar India vroegtijdig om volgende week aanwezig te kunnen zijn bij de wake voor de overleden Saudische koning Abdullah. Dat heeft een bron bij de Indiase regering zaterdag gezegd.

Obama arriveert zondag in New Delhi voor gesprekken met premier Narendra Modi. Een dag later is hij hoofdgast bij de parade ter gelegenheid van de Indiase Dag van de Republiek. Dinsdag vertrekt hij uit India, waarmee hij een gepland bezoek aan de Taj Mahal annuleert. Aanvankelijk zou hij na het bezoek terugkeren naar Washington.

De Saudische koning Abdullah overleed donderdag op 90-jarige leeftijd. Zijn jongere halfbroer Salman bin Abdul-Aziz Al Saud is zijn opvolger.

Ramones-gitaar levert 64.000 euro op

Het zijn niet langer alleen de instrumenten en muzikale souvenirs van popiconen uit de jaren zestig als The Beatles en Bob Dylan die voor veel geld verkocht worden. Deze week verwisselde een gitaar van Ramones-gitarist Johnny Ramone voor ruim 64.000 euro van eigenaar. Dat meldt het veilingbureau PR Auction uit Amherst op de website.

Het betreft een rode Mosrite Ventures V1 gitaar uit 1965. Ramone die in 2004 overleed en in werkelijkheid John William Cummings heette, gebruikte het instrument tussen 1983 en 1990. Dat jaar verkocht hij het instrument aan de chauffeur van de groep en signeerde het met een zwarte viltstift. Hij is met de gitaar te zien tijdens een concert dat de Ramones in 1988 opnamen voor MTV.

De band werd halverwege de jaren zeventig in de New Yorkse middenklassewijk Forest Hills opgericht. De Ramones gelden als de belangrijkste Amerikaanse punkgroep en behoorde in de beginjaren tot de vaste bespelers van de legendarische club CBGB's in Manhattan. Hun in april 1976 verschenen debuutalbum is al regelmatig verkozen tot 'beste punkalbum'. Tegen het eind van de jaren tachtig begon hun succes in Europa en de Verenigde Staten af te nemen, maar de Amerikanen gingen nog door tot 1996, in hun nadagen waren ze vooral in Latijns Amerika mateloos populair.

Alle vier oorspronkelijke Ramones, zanger Joey, gitarist Johnny, bassist DeeDee en drummer Tommy zijn inmiddels overleden.

Omstreden massaproces Egypte moet over

Een gerechtshof in Egypte heeft opdracht gegeven een omstreden massaproces over te doen. Daarmee zette het hof een streep door 37 doodvonnissen.

Eind maart vorig jaar werden in een snel, tweedaags proces in Minya meer dan vijfhonderd veronderstelde aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi ter dood veroordeeld. Advocaten mochten niet bij het proces aanwezig zijn om hun cliënten te verdedigen. Later werd het aantal terdoodveroordelingen teruggeschroefd tot 37. De overige veroordeelden kregen levenslang.

Bronnen bij de Egyptische justitie zeiden zaterdag dat in hoger beroep is besloten dat van 152 gedaagden het proces over moet. De beslissing geldt niet voor de 393 gedaagden die vorig jaar bij verstek veroordeeld werden.

Gezusters Williams stomen op in Melbourne

Voor de eerste keer in vijf jaar hebben de tenniszussen Serena en Venus Williams allebei de vierde ronde bereikt van de Australian Open op Melbourne Park. De twee Amerikaanse sportvrouwen hadden zaterdag voor kwalificatie wel een derde set nodig. Serena Williams versloeg Jelina Svitolina uit Oekraïne met 4-6, 6-2 en 6-0. Venus Williams was te sterk voor de Italiaanse Camila Giorgi: 4-6, 7-6 (3) en 6-1.

"We blijven elkaar altijd motiveren", zei Serena Williams (33) over haar familieband met Venus (34). "Zij wint weer, speelt heel goed, terwijl ik hier nog beter kan. We houden elkaar scherp."

Venus Williams, de nummer achttien van de plaatsingslijst, toonde na haar zege tegen Giorgi volop ambitie. "Deze oude kat heeft nog een paar trucjes over", liet ze met een glimlach weten. "Ik vind het fijn dat ik de tweede week van het toernooi heb gehaald. Maar de vierde ronde is voor mij geen doel op zich. Ik kom nog steeds voor titels naar de toernooien, of het nu grote of kleine evenementen zijn. Ik speel nog steeds om te winnen."

Serena Williams, de nummer één van de plaatsingslijst, had in de eerste set tegen Svitolina nog te weinig controle over slagen. Na een uurtje kwam de achttienvoudige grandslamwinnares beter in haar spel waarna ze niet meer in de problemen kwam. Haar volgende tegenstandster is de Spaanse Garbine Muguruza, tegen wie Serena Williams nog heel wat goed heeft te maken.

De 21-jarige speelster rolde Serena Williams vorig jaar in de tweede ronde van Roland Garros met twee keer 6-2 op. Muguruza bleef daarna in Parijs in de kwartfinales steken. De afgang in Frankrijk was voor Serena Williams één van haar zwaarste nederlagen ooit.

"Destijds was ik heel boos op mezelf. Achteraf kun je zeggen, dat het voor mij de beste verliespartij was in het afgelopen jaar", blikte Serena Williams terug. "Ik heb in 2014 nogal wat nederlagen geleden. Maar na die partij tegen Muguruza realiseerde ik me, dat ik weer aan het werk moest. Het opende mijn ogen. Ik wilde niet in een verliezersrol verder gaan op de tennisbaan. Uiteindelijk heeft die nederlaag mij er weer bovenop gebracht."

Muguruza, als 24e geplaatst, won zaterdag in vier sets van de Zwitserse Timea Bacsinszky: 6-3, 4-6 en 6-0.

Legendarische honkballer Banks overleden

De Amerikaanse honkbalheld Ernie Banks is vrijdag in Chicago op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn geliefde team Chicago Cubs vrijdagavond bekendgemaakt. De charmante Banks, ook wel Mister Cub of Mister Sunshine genoemd, speelde negentien seizoenen voor de befaamde honkbalploeg uit Chicago. Hij sloeg 512 homeruns en hamerde 1636 punten binnen.

Banks maakte ook furore als kortestop en eerste honkman. Als eerste donkere Amerikaan fungeerde hij in mei 1973 als coach in de Major League toen hoofdcoach Whitey Lockman tijdens een wedstrijd van de Cubs werd weggestuurd.

In 1977 werd hij opgenomen in de Hall of Fame van het honkbal. In 1982 trokken de Chicago Cubs uit eerbetoon aan Banks diens vaste nummer veertien terug uit het teamrooster. Hij ontving in 2013 uit handen van president Barack Obama de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten voor burgers.

Rechtszaak MEE Twente tegen staatssecretaris

MEE Twente, organisatie voor steun aan mensen met een beperking, daagt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS voor de rechter.

MEE Twente vindt dat Van Rijn zich garant moet stellen voor de kosten die het ontslag van MEE-personeel met zich mee brengt, of het probleem op een andere manier moet oplossen. Bestuurder Kleis Pit van MEE Twente liet zaterdag weten dat het kort geding vrijdag dient bij de rechtbank in Den Haag.

Door de decentralisatie van veel soorten zorg heeft MEE Twente zijn personeel moeten ontslaan. Gemeenten in Twente besloten namelijk niet deze organisatie in te huren voor zorg aan gehandicapten. In andere delen van het land is MEE wel door gemeenten ingehuurd.

De kosten, die onder meer bestaan uit wachtgeld voor personeel dat op 1 januari geen nieuw werk heeft gevonden, moeten volgens MEE Twente door het ministerie van VWS worden gedragen.

Het werd tijd dat iemand de rat Martin van Rijn eens aanpakte, de staatssecretaris die zijn eigen moeder tot in haar enkels in de pis laat zitten.  

Rechtszaak MEE Twente tegen Van Rijn
Rechtszaak MEE Twente tegen Van Rijn (Foto: ANP)

Djokovic in drie sets langs Verdasco

Tennisser Novak Djokovic heeft zonder al te veel problemen de vierde ronde bereikt van de Australian Open. De als eerste geplaatste Serviër won zaterdag op Melbourne Park in drie sets van de Spanjaard Fernando Verdasco, de nummer 31 van de plaatsingslijst. De setstanden waren: 7-6 (8), 6-3 en 6-4.

De partij nam twee uur en 21 minuten in beslag. Voor Djokovic was het zijn zevende overwinning in zijn elfde duel met de 31-jarige routinier. Djokovic speelt in de vierde ronde tegen de Luxemburger Gilles Müller, die zaterdag de als negentiende geplaatste Amerikaan John Isner in drie sets versloeg: 7-6 (4), 7-6 (6) en 6-4.

Klaassen mist klassieker tegen Feyenoord

Middenvelder Davy Klaassen van Ajax moet de klassieker tegen Feyenoord zondag in de ArenA aan zich voorbij laten gaan. Hij ondervindt te veel last van een blessure aan zijn buikwand.

Klaassen verliet vrijdag al vroegtijdig de training en ontbrak zaterdag tijdens de afsluitende oefensessie in Amsterdam. Via het officiële twitterkanaal liet Ajax daarop weten dat de 21-jarige speler het thuisduel met Feyenoord mist.

Nederlanders geadviseerd Jemen te verlaten

Nederlanders die in Jemen wonen of werken is dringend geadviseerd het land te verlaten. Wie van plan is naar dit land te reizen, kan daar beter van afzien. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag op zijn website in een aangepast reisadvies. In het Arabische land verblijven naar schatting dertig tot veertig landgenoten.

De situatie in Jemen is explosief. Donderdag trad president Abd-Rabbu Mansour Hadi van het toch al stuurloze Jemen af. Ook de regering nam ontslag. In heel het land heerst politieke onrust. "Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen", aldus Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie is heel Jemen onveilig. Zo zijn er gebieden waar mijnen liggen. Het risico om met gewelddadigheden te worden geconfronteerd is groot.

FedEx: wij zijn geen UPS

Het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx is vrijdag met een opmerkelijke verklaring gekomen als reactie op de winstwaarschuwing van branchegenoot UPS eerder op de dag. FedEx meldde in die verklaring vast te houden aan zijn winstverwachting voor dit jaar. Veel mocht het niet baten, want het aandeel FedEx ging omlaag, in het kielzog van het forse koersverlies van UPS.

FedEx zei nog steeds voor dit jaar op een winst per aandeel te rekenen van 8,50 tot negen dollar, gebaseerd op een verdere bescheiden economische groei en een beperkt voordeel van de lagere brandstofkosten. UPS waarschuwde juist dat de winst over 2014 lager zal uitvallen dan verwacht onder meer vanwege hoge kosten bij het inhuren van extra personeel in de feestdagenperiode. Ook voor 2015 zijn de prognoses iets naar beneden bijgesteld.

Op Wall Street werd het winstalarm van UPS slecht ontvangen. Het aandeel zakte 9,5 procent. FedEx werd meegezogen en daalde 2,6 procent.

Peiling: Grieks radicaal-links vergroot voorsprong

De radicaal-linkse Griekse partij Syriza loopt uit op de regerende conservatieve partij en stevent af op een verkiezingsoverwinning. Dat maken opiniepeilers op uit de laatste peiling voor de parlementsverkiezingen van zondag. De partij van oppositieleider Alexis Tsipras zou nog wel coalitiepartners moeten vinden om een regering te kunnen vormen.

In de jongste peiling vergroot Syriza haar voorsprong op Nea Dimokratia van premier Antonis Samaras tot ongeveer zes procent. Dat is twee procent meer dan vorige week.

Ook het extreemrechtse Gouden Dageraad doet het goed in het laatste kiezersonderzoek voor verkiezingsdag. De omstreden partij strijdt om de derde plaats.

Syriza wil opnieuw gaan onderhandelen met de EU, de grote geldschieter van Griekenland, om gunstigere betalingsvoorwaarden af te dwingen voor de verstrekte noodleningen. Volgens de conservatieven van Samaras streeft Syriza een droombeeld na en riskeert zij het prille herstel van de Griekse economie om zeep te helpen.

Koning en minister Koenders naar Saudi-Arabië

Koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gaan zaterdag naar de Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Abdullah overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van een longontsteking. De Nederlandse regering bracht vrijdag al condoleances over aan de Saudische regering.

Ook God heeft op de dood van Abdullah gereageerd maar is vermoedelijk niet aanwezig

Update 12.30 uur:
Inmiddels is er van zowel D66 als de PVV kritiek gekomen op het nieuws dat de koning naar Riyad gaat. Wilders tegenover ANP: 'Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saoedi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS'. Pechtold houdt het bij een halfserieuze tweet.

Oud-Spartaan Nol Heijerman overleden

Bij eerstedivisieclub Sparta is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van oud-speler Nol Heijerman. De voormalige rechtsbuiten overleed op 74-jarige leeftijd na een ernstige ziekte. Hij speelde van 1967 tot 1975 in het eerste elftal van de Rotterdamse ploeg.

Heijerman speelde 223 competitiewedstrijden voor de Kasteelclub waarin hij 64 doelpunten maakte. In het seizoen 1967-1968 werd hij topscorer met negentien treffers. Nol Heijerman werd ook wel de 'Beatle' van Sparta genoemd vanwege zijn kenmerkende haardracht.

Patrick Dempsey gaat scheiden

Patrick Dempsey en zijn vrouw Jillian Fink gaan scheiden. Na een huwelijk van vijftien jaar hebben de twee besloten om uit elkaar te gaan, meldt E! News.

"Na een zorgvuldige afweging hebben we besloten om met wederzijds respect ons huwelijk te beëindigen", laten de twee in een statement weten. "We vinden het heel belangrijk om samen voor onze kinderen te blijven zorgen en we hopen dat onze privacy wordt gerespecteerd in deze gevoelige tijd."

Jillian zou de scheiding al hebben aangevraagd, als reden voor de break gaf ze onoverbrugbare verschillen op. De Greys Anatomy-acteur en Jillian hebben samen drie kinderen: Tallulah (14) en de 7-jarige tweeling Darby en Sullivan.

Patrick (49) was eerder getrouwd met Rocky Parker. Speciaal voor de vrouwen hieronder nog een foto. 

Doden bij woningbrand in Maren-Kessel

Bij een uitslaande woningbrand in Maren-Kessel in Noord-Brabant zijn zaterdagochtend twee mensen omgekomen. Dat maakte de brandweer bekend.

De brandweer was met meerdere voertuigen uitgerukt. Eén persoon wist de vrijstaande woning aan de Provincialeweg te ontvluchten. Die vertelde dat er nog twee mensen binnen waren. De brandweer heeft een van de slachtoffers naar buiten gebracht. De ander was nog binnen, maar volgens de brandweer is het zeker dat die is overleden.

Grote protesten in Jemen na aftreden president

Tienduizenden mensen zijn in Jemen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de sjiitische rebellen die president Abed Rabbo Mansour Hadi tot aftreden hebben gedwongen en de hoofdstad Sanaa in handen hebben. In Sanaa waren zeker twintigduizend mensen op de been voor een protest bij de woning van Hadi. Ook in de zuidelijke steden Taiz en Ibb ging het om tienduizenden betogers, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De betogers verzetten zich tegen de machtsgreep van de Houthi-rebellen. De Houthi's lieten vrijdag nog weten een snelle, soepele en democratische machtsoverdracht te willen.

Hadi en zijn voltallige kabinet traden donderdag af, waarna het land in een machtsvacuüm belandde.

Rijkswaterstaat strooit miljoenen kilo's zout

Om de gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat tot zaterdag 08.00 uur ongeveer zes miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. Vrijdagavond begonnen de strooiwagens met preventief strooien, omdat er voor in de nacht ijzel was voorspeld. "En dan blijven we strooien zolang de buien vallen", zei een woordvoerder zaterdagochtend.

Dit winterseizoen heeft Rijkswaterstaat tot nu toe ongeveer 45 miljoen kilo zout op de snelwegen uitgestrooid. Dat is nu al ongeveer drie keer zoveel als in de hele vorige winter. "Maar daar schrikken we niet van", aldus de woordvoerder. Rijkswaterstaat heeft nog genoeg wegenzout op voorraad.

Koningspaar bij Auschwitz-herdenking

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag in Polen bij de grote internationale herdenking van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ook minister-president Mark Rutte woont de plechtigheid bij, naast tal van andere staatshoofden en regeringsleiders. Opvallendste afwezige is de Russische president Vladimir Poetin. Het was het Rode Leger dat op 27 januari 1945 het kamp bevrijdde.

De koning heeft vrijdag al een voorschot genomen op de herdenking door in het voormalige doorgangskamp Westerbork een aantal van de namen voor te lezen van de 102 duizend Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Een groot aantal kwam terecht in Auschwitz, waar bijna 59 duizend Nederlanders werden vermoord: Joden, Roma en Sinti.

Het is ook niet voor het eerst dat Willem-Alexander en Máxima in Auschwitz zijn. In april 2005 openden ze als prinselijk paar de nieuwe permanente expositie in het Nederlands paviljoen in barak 21. "Een zeer indrukwekkend monument ter herinnering aan de grootste misdaad ooit tegen de mensheid begaan. Nooit meer Auschwitz", schreef Willem-Alexander in het gastenboek. Tien jaar eerder was hij er ook geweest, met zijn vader prins Claus en broers Friso en Constantijn, zo vertelde hij destijds. "Wij mogen nooit vergeten", was de boodschap die koningin Beatrix eveneens overbracht toen ze in 2005 de zestigste herdenking van de bevrijding van het kamp bijwoonde.

Willem-Alexander bekommert zich zeer om de overlevenden van de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog, zo bleek vorig jaar reeds bij zijn staatsbezoeken aan Polen en Japan. Hij besteedde in Warschau aandacht aan het ontwerp voor een herdenkplek bij het vernietingskamp Sobibor, bezocht in Amsterdam de bijzondere muzikale voorstelling van Sobibor-overlevende Jules Schelvis en nodigde slachtoffers van de Japanse wreedheden uit bij de receptie met de Japanse keizer. De koning laat zich daarbij leiden door respect voor de overlevenden en de noodzaak de herinnering aan de gebeurtenissen levend te houden.

Treinen starten weer op

De treinenloop is zaterdag rond 11 uur weer op gang gekomen, na de hele ochtend flinke hinder te hebben gehad van winters weer. Er lagen 'dikke lagen ijs' op de bovenleidingen, waardoor treinen geen stroom kregen en dus niet konden rijden.

De treinen gaan vanuit het westen van het land weer rijden. Prorail verwacht dat rond 14.00 uur alles weer rijdt, maar 'misschien nog niet helemaal volgens het spoorboekje', aldus een woordvoerster.

De treinen hadden veel meer last van de winterse omstandigheden dan van tevoren was verwacht. Vrijdag was aangekondigd dat in het zuidoosten van het land de dienstregeling zou worden aangepast, maar zaterdag bleek ijzel in het hele land op het spoor toe te slaan.

Tien doden bij raketaanval op Oekraïense woonwijk

Bij een raketbeschieting van de Oekraïense kuststad Marioepol zijn zaterdagochtend zeker tien doden gevallen. Dat heeft de politie in de regio gezegd. De raketten sloegen volgens het ministerie van binnenlandse zaken in op een markt, in woningen en in winkels. Ook een Oekraïense militaire controlepost werd getroffen, zei de politie.

Marioepol ligt aan de Zee van Azov en stad en regio vormen een belangrijke verbindingslijn tussen het vasteland van Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. In het najaar werd in de omgeving al flink gevochten tussen leger en separatisten. Die laatsten hopen door inname van de stad een landverbinding met Rusland aan te leggen.

Eerder deze week verkondigden de rebellen de strijd niet op te zullen geven. Zij willen meer terreinwinst boeken en zouden een groot offensief voorbereiden.

Het stadsbestuur van Marioepol maande de bevolking ondertussen tot kalmte door geruchten te ontkennen dat het Oekraïense leger overweegt de aftocht te blazen.

Dumoulin zakt in klassement Tour Down Under

Wielrenner Tom Dumoulin heeft zijn derde plaats in het klassement van de Tour Down Under niet weten te behouden. In de koninginnerit van McLaren Vale naar Willunga Hill ging de zege zaterdag naar de Australiër Richie Porte en eindigde de Nederlander als vijfde. Hij moest zestien seconden toegeven op de ritwinnaar, die solo over de finish kwam.

Dumoulin, die in Australië mee wil strijden om de eindzege, staat nu vierde in het klassement, met 22 tellen achterstand op de Australiër Rohan Dennis. De Tour Down Under wordt zondag afgesloten met een rit over negentig kilometer in Adelaide.

Dominique Weesie niet trots op affaire

Dominique Weesie heeft er een heftige tijd op zitten. In een interview met het AD vertelt de presentator over zijn overleden zoontje en zijn scheiding. Sophie, de ex-vrouw van Weesie, beviel na een zwangerschap van 24 weken plotseling van hun zoontje.

Midden in de nacht voelde Sophie zich niet goed. "Ik kijk naar haar en zie dat de geboorte op gang komt. Die hulpeloze blik van haar ga ik nooit meer vergeten", aldus Dominique. In het ziekenhuis werd Julius vervolgens geboren en al snel was duidelijk dat de artsen niks konden doen voor het kleine jongetje. "Dat is een trauma waar ik ook nooit meer overheen kom."

Uiteindelijk werd Sophie weer zwanger en werd hun dochtertje Mikki geboren. Weesie vertelt dat het een lastige zwangerschap was. "Bij ons was het nooit zorgeloos", aldus de Pownews-presentator, die zegt dat hij nooit meer een zwangerschap van zo dichtbij mee wil maken.

Een paar maanden na de geboorte begon Dominique een affaire met een medewerker van zijn programma, met wie hij nog steeds samen is. Hij en Sophie gaan nog wel goed met elkaar om. "Ik ben weer echt gelukkig en met Sophie gaat het nu ook weer heel goed. Maar het verdient geen schoonheidsprijs, zeker niet na wat ons is overkomen."

Dominique vertelt de krant dat hij nog al tijd met een schuldgevoel terugkijkt op deze periode. "Ik ben er niet trots op. Vind het eigenlijk een heel slecht verhaal", zegt hij eerlijk. Domique kent om zich heen ook geen mensen die gescheiden zijn. "En nu ben ik zelf zo'n lul."

Serena Williams knokt zich naar vierde ronde

De nummer een van de wereld, Serena Williams, heeft zaterdag de vierde ronde op de Australian Open bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaanse ging door ten koste van de Oekraïense Elina Svitolina.

De eerste set moest ze nog aan haar tegenstandster laten, maar vervolgens trok Williams de partij gedecideerd naar zich toe: 4-6, 6-2 en 6-0. In haar carrière won ze de Australian Open al vijf maal: in 2003, 2005, 2007, 2009 en 2010.

Operatie dreigt voor basketballer Bryant

Voor de Amerikaanse topbasketballer Kobe Bryant zit het seizoen er mogelijk al op. De 36-jarige vedette van Los Angeles Lakers hoort maandag of hij een operatie moet ondergaan aan zijn rechterschouder, die hij blesseerde bij een dunk tijdens de NBA-wedstrijd tegen New Orleans Pelicans. Uit onderzoek door de teamarts bleek vrijdag dat Bryant daarbij een spierscheuring heeft opgelopen.

De Amerikaanse superster laat zich maandag nogmaals onderzoeken en besluit daarna, in overleg met de artsen, wat hij gaat doen. Een operatie ligt voor de hand, maar dat zou wel betekenen dat Bryant de rest van het seizoen niet meer in actie komt. De vijfvoudig NBA-kampioen miste al het grootste deel van het vorige seizoen vanwege een scheenbeenbreuk. Dit basketbaljaar moest Bryant ook regelmatig passen vanwege fysieke problemen.

Verzekeraars: scenario pensioenstelsel kansrijk

Een toekomstig pensioenstelsel waarin deelnemers een 'persoonlijk pensioenvermogen' opbouwen, maar wel collectief verzekeringsrisico's delen en gezamenlijk beleggen, is zeer kansrijk. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op het zaterdag gepubliceerd advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Een scenario waarin deelnemers een eigen pensioenvermogen kunnen opbouwen noemt de SER 'interessant en onbekend' en wordt nu verder uitgewerkt. "Het Verbond van Verzekeraars juicht dit onderzoek toe, omdat zo'n systeem beter aansluit bij zowel de behoeften van deelnemers als de veranderingen op de arbeidsmarkt. Er kan nog steeds solidariteit worden georganiseerd", stelt algemeen directeur Richard Weurding.

De risico's met betrekking tot de levensverwachting, arbeidsongeschiktheid en inkomen voor nabestaanden kunnen hiermee volgens hem worden gedeeld.

Verstekelingen marineschip aan marechaussee overgedragen

De drie verstekelingen die in Senegal illegaal aan boord van het marineschip Karel Doorman zijn gegaan, zijn zaterdag overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Volgens een woordvoerder heeft de marechaussee de drie indringers van boord gehaald kort voor het schip in de marinehaven van Den Helder aanlegde.

De Karel Doorman is zaterdag teruggekomen van een missie in West-Afrika, waar het hulpgoederen voor de strijd tegen ebola heeft gebracht. Op de terugweg naar Nederland maakte het schip een tussenstop in de haven van de Senegalese hoofdstad Dakar. De drie mannen zijn daar via de touwen op het dek geklommen en hebben zich vervolgens verschanst in onder meer een reddingsboot.

De mannen zijn opgesloten en volgen verder de vreemdelingenprocedure, aldus de marechaussee.

Van Gaal: "We lieten ons inpakken"

Manchester United-coach Louis van Gaal kan er met z'n verstand niet bij dat zijn ploeg zich zo makkelijk liet inpakken door Cambridge United in de vierde ronde van de League Cup. Cambridge United, een club uit de Engelse League Two, slaagde erin om de Engelse topclub Manchester United op 0-0 te houden in de Engelse beker. Van Gaal stelt dat zijn ploeg geen moment het idee heeft gegeven dat het om een wedstrijd tussen David en Goliath ging.

"We maakten dezelfde fout als tegen Yeovil en Queens Park Rangers", zegt Van Gaal tegen pers. "We speelden in dezelfde stijl als onze tegenstander. Dat is helemaal niet nodig. Het is voor ons een dure fout geweest."

"In de tweede helft speelden we een stuk beter. De ballen werden weer over de grond gespeeld. Dat is een andere stijl. Na de rust heb ik genoten van mijn ploeg", aldus de Nederlandse oefenmeester. "We hebben niet gescoord en dat is te danken aan Cambridge United. Zij speelden een uistekende wedstrijd. Nu mogen we op herhaling om te laten zien dat wij Manchester United zijn."

Van Gaal kon uiteindelijk opgelucht ademhalen. "We hebben onze bekerdroom levend gehouden, dat is het belangrijkste. Ik heb in het verleden vaak genoeg gezien dat een topclub werd uitgeschakeld door een club van een lager niveau."

"Ik weet dat het moeilijk is om een tegenstander als deze te verslaan. Hetzeflde gold voor Yeovil Town. Wij hebben alle aspecten van de wedstrijd tegen ons. We moeten zien te overleven."

Nishikori en Wawrinka naar vierde ronde Australian Open

De Japanse tennisser Kei Nishikori heeft zaterdag na een wat moeizame start toch nog vrij soepel de vierde ronde bereikt van de Australian Open in Melbourne. De als vijfde geplaatste Aziaat moest de eerste set aan de Amerikaan Steve Johnson laten: 6-7 (7). Daarna dicteerde Nishikori het duel: 6-1, 6-2, 6-3.

De finalist vorig jaar bij de US Open haperde in zijn voorgaande partij tegen de Kroaat Ivan Dodig ook al in de beginfase. Uiteindelijk haalde de Japanner die partij eveneens in vier sets binnen.

Titelverdediger Stan Wawrinka heeft zaterdag soepel de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Zwitserse tennisser rekende in Melbourne in straight sets af met zijn Finse opponent Jarkko Nieminen. Het werd 6-4, 6-2, 6-4.

Wawrinka moet het nu opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Canadees Vasek Pospisil en Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje.

Krajicek door in gemengd dubbelspel, Bertens wint in damesdubbel

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft zaterdag bij de Australian Open de tweede ronde bereikt van het gemengd dubbelspel. De Nederlandse speelster zegevierde met haar Roemeense tennispartner Florin Mergea in twee sets over Raven Klaasen uit Zuid-Afrika en Elina Svitolina uit Oekraïne: 6-1 en 6-3. Krajicek is met Barbora Zahlavova Strycova uit Tsjechië ook nog in Melbourne actief in het vrouwendubbelspel. Daarin heeft ze inmiddels de achtste finales bereikt.

Kiki Bertens drong zaterdag in het dubbelspel door tot de derde ronde. De Wateringse knokte zich met haar Zweedse partner Johanna Larsson langs Anabel Medina Garrigues en Yaroslava Shvedova: 3-6, 6-2 en 6-4. Het Spaans/Kazakse koppel was als elfde geplaatst.

453.000 kijkers voor Bram Moszkowicz

Zo'n 453.000 mensen hebben vrijdagavond gekeken naar 24 uur met Bram Moszkowicz. De voorlopig laatste aflevering van het interviewprogramma met Theo Maassen staat met deze kijkcijfers niet in de lijst van 25 best bekeken programma's van de vrijdag.

Theo Maassen ontving dit seizoen ook Olcay Gulsen, Jeroen van Koningsbrugge, Frans Bauer en rapper Typhoon in zijn programma. Naar de laatste aflevering van het EO-programma Rot Op Naar Je Eigen Land keken vrijdagavond 651.000.

De Slimste Mens sloot vrijdagavond af met ruim 1,4 miljoen mensen. Het is daarmee de best bekeken finale van het programma ooit, weet Mediacourant. De finale werd gewonnen door Tom Roes.

In de top drie van best bekeken programma's staan het achtuurjournaal (2,2 miljoen), Goede Tijden, Slechte Tijden (1,7 miljoen) en De Wereld Draait Door (ruim 1,6 miljoen).

KNMI beëindigt code oranje in kustprovincies

Het KNMI heeft voor de provincies Noord- en Zuid-Holland en Zeeland code oranje voor extreem weer beëindigd. Het weerinstituut had vrijdagavond code oranje ingesteld wegens ijzel en sneeuw. Zaterdag geldt in deze provincies nog wel code geel, omdat er nog sneeuwresten liggen, aldus een woordvoerster.

In het oosten van het land geldt nog wel code oranje wegens sneeuwval. Het KNMI waarschuwt hier voor extreem weer. Door ijzel en sneeuw kan het verraderlijk glad zijn. De gladheid duurt tot het eind van de ochtend.

Het winterse weer zorgde zaterdagochtend in het hele land voor problemen op de wegen. Tussen 04.00 uur en 09.30 uur kwamen er bij de Verkeersinformatiedienst (VID) in totaal 120 meldingen binnen van ongelukken. "De meldingen varieerden van letsel tot blikschade", zei een woordvoerder van de VID. Het ging hierbij vooral om eenzijdige ongelukken door slippartijen, waardoor auto's tegen de vangrail kwamen.

Tegen 09.00 uur werd het op de wegen in het westen van het land wat beter. Bij knooppunt Everdingen is een vrachtwagen van het talud gereden. De berging wordt uitgesteld tot een later tijdstip. Op de A12 richting Den Haag schaarde een vrachtwagen bij De Meern. De wagen raakte de vangrail. De berging duurt naar verwachting tot 11.15 uur.

CU voor meer maatwerk bij pensioenen

De ChristenUnie noemt het 'een interessante gedachte' om in het pensioenstelsel te zorgen voor ,,meer maatwerk en ruimte voor individuele behoeften. Tweede Kamerlid Carola Schouten zegt dat in reactie op een advies van de SER over de toekomst van het pensioensysteem. "De SER moet deze gedachte zeker uitwerken", vindt Schouten.

In het huidige pensioenstelsel wordt er volgens haar te veel van uitgegaan dat voor iedereen hetzelfde moet gelden, zegt ze. De ChristenUnie wil echter wel 'een stuk collectiviteit behouden', zoals de SER ook voorstelt. Volgens het SER-advies zouden de risico's van het pensioensparen zoveel mogelijk samen gedeeld moeten blijven worden.

Volgens Schouten moet er wel nog goed worden gekeken naar de overgangsproblemen voor mensen die al gepensioneerd zijn of bijna de pensioenleeftijd hebben bereikt.

De VVD vindt dat het pensioenstelsel meer keuzevrijheid moet bieden. Ook moet het beter aansluiten op de veranderingen in de arbeidsmarkt. "Mensen werken immers geen veertig jaar meer bij dezelfde werkgever", zegt Kamerlid Helma Lodders in reactie. Ze spreekt van 'een interessant rapport'. Ze wil een 'fundamentele discussie over het hele pensioenstelsel'. Lodders wijst erop dat daaraan op dit moment ongeveer zeven miljoen mensen deelnemen.

Real Madrid haalt Lucas Silva binnen

Real Madrid heeft na het Noorse toptalent Martin Ødegaard nog een talentvolle speler binnengehaald. De Spaanse topclub versterkte zich vrijdag met de Braziliaanse jeugdinternational Lucas Silva, die voor naar verluidt zo'n vijftien miljoen euro overkomt van Cruzeiro.

De 21-jarige middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, verbindt zich voor 5,5 jaar aan de winnaar van de Champions League. Hij wordt maandag gepresenteerd in Madrid.

Lucas Silva was de afgelopen jaren een vaste waarde bij Cruzeiro, maar tot een debuut in de nationale ploeg kwam het nog niet. Hij treft bij Real Madrid onder anderen landgenoot Marcelo.

De Koninklijke won eerder deze week al de strijd om het zestienjarige supertalent Ødegaard, die in de belangstelling stond van zo'n beetje alle Europese topclubs.

Malori opnieuw beste tijdrijder in San Luis

De Italiaanse wielrenner Adriano Malori heeft de individuele tijdrit in de Ronde van San Luis gewonnen. De coureur van Movistar legde vrijdag de 17,4 kilometer door San Luis af in 20 minuten en 7 seconden. De Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski eindigde op vier seconden als tweede, Hugo Houle uit Canada werd derde.

Malori, Italiaans kampioen tijdrijden, won vorig jaar ook al de rit tegen de klok in de Argentijnse etappekoers. In het algemeen klassement behield Daniel Diaz de eerste plaats. De Argentijn boekte zelfs wat tijdwinst op zijn Colombiaanse concurrenten Rodolfo Torres en Nairo Quintana, die respectievelijk 1.09 minuten en 1.25 achterstand hebben. De Ronde van San Luis eindigt zondag.

Koploper N.E.C. wint wel bij hekkensluiter RKC

N.E.C. heeft zich vrijdag hersteld van de nederlaag vorige week bij FC Eindhoven. De koploper van de Jupiler League won in Waalwijk met 2-0 van RKC, de hekkensluiter die een week eerder met Roda JC nog de nummer twee van de ranglijst verraste. De ploeg van trainer Ruud Brood verstevigde daardoor de eerste plaats, met 53 punten uit 21 wedstrijden. Roda volgt met 44 uit 20.

Christian Santos en Sjoerd Ars maakten al voor rust de Nijmeegse doelpunten in het Mandemakers-stadion. N.E.C. was de tweede seizoenshelft vorige week begonnen met een kansloze nederlaag bij FC Eindhoven (3-0). De Brabantse ploeg van trainer Jean-Paul de Jong kwam vrijdag niet verder dan 1-1 bij Achilles29.

FC Volendam boekte een royale overwinning op bezoek bij FC Den Bosch: 0-5. Henk Veerman maakte er drie, Kevin Brands scoorde twee keer. FC Oss - Almere City FC eindigde in 4-1. Helmond Sport en FC Emmen deelden de punten: 2-2.

Canadese topper Hudec mist WK skiën na achtste knieoperatie

Jan Hudec, een van de de Canadese medaillekandidaten tijdens het WK skiën, doet niet mee aan het titeltoernooi in de Verenigde Staten. De winnaar van het olympisch brons op de super-G heeft donderdag lokale tijd opnieuw een knieoperatie ondergaan, zijn achtste al.

De 33-jarige routinier kwam 19 december tijdens de afdaling voor de wereldbeker in Grödnertal ten val. Hij beschadigde daardoor een meniscus en het kraakbeen in het kniegewricht. De klachten bleven van dien aard dat deze week toch is besloten tot operatief ingrijpen. Voor Hudec, die in Sotsji als eerste Canadese alpineskiër in twintig jaar op het erepodium stond, is het seizoen voorbij.

Pfeifer als eerste profbokser naar Spelen

Erik Pfeifer is de eerste profbokser die zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016. De 28-jarige Duitse superzwaargewicht veroverde vrijdagavond in Bakoe de wereldtitel van de olympische boksbond AIBA. Hij versloeg de Marokkaan Mohammed Arjaoui overtuigend op punten. De juryleden waren in deze partij over acht ronden unaniem in hun oordeel.

In Rio de Janeiro mogen voor het eerst beroepsboksers in de ring komen, op voorwaarde dat ze zich hebben aangesloten bij de AIBA en uitkomen in de door deze federatie georganiseerde serie Pro Boxing (APB). Deze is vorig jaar in het leven geroepen om te concurreren met onder meer de WBA, IBF en WBC. Hun kampioenen, onder wie bijvoorbeeld de Oekraïner Vladimir Klitsjko, zijn niet welkom op de Spelen.

Ouwerkerk komt tekort voor WK-finale big air

Freestylesnowboarder Joris Ouwerkerk is zaterdag op de WK in Kreischberg niet te bewonderen in de finale van het onderdeel big air. De luchtacrobatiek van de Noord-Hollander leverde in de eerste run een hoopgevende score van 77,25 op, maar zijn tweede sprong - een moeilijker truc - leverde niet de gewenste verbetering.

"Als ik die had geland, had ik zeker in de finale gestaan. Ik kwam op mijn voeten, maar ging daarna onderuit", aldus Ouwerkerk, die negende werd in zijn heat. Alleen de eerste vijf gingen door. "Het niveau was enorm hoog. Niet meer normaal. Maar de jurering was zwak. Het viel niet in te schatten wat voor tricks ze wilden zien. Dat was jammer."

Van het tiental dat om de medailles gaat strijden, zijn de Finnen Roope Tonteri (93,25) en Ville Paumola (93,0) op grond van hun verrichtingen vrijdagavond in de kwalificaties de favorieten. Ze mogen de meeste concurrentie verwachten van de Brit Billy Morgan en de Amerikaan Kyle Mack.

Uitslagen LCS week 1, dag 2

Gisteren zijn alle tien de teams in actie gekomen en er werden twee zeer belangrijke wedstrijden afgewerkt. Elements moest het opnemen tegen Unicorns of Love, twee grote kanshebbers voor een top drie plek. GIANTS! en Copenhagen Wolves hebben gestreden voor behoud op het hoogste niveau. Gisteren kwamen de teams ook al in actie, dat kan je hier terug lezen.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.

Het logo van Elements

Elements was eergisteren vernederd door Fnatic, maar gisteren speelden zij tegen Unicorns of Love aanzienlijk beter. Elements' Froggen geweldige plays en een foutloze wedstrijd van Rekkles maakten dat zij met enig gemak de winst konden pakken.

GIANTS! moesten het opnemen tegen mededegradatiekandidaat Copenhagen Wolves. Beide teams wisten te verrasen in de eerste game en de winnaar van deze wedstrijd zal met 2-0 de eerste week uitkomen. GIANTS! toplaner Werlyb, maakte net als gisteren erg veel impact en mede dankzij hem zullen zij ongeslagen naar week 2 gaan.

GIANTS! toplaner Werlyb

Uitslage en tussenstand:
MeetYourMakers - SK Gaming
GIANTS! - Copenhagen Wolves
ROCCAT - Gambit Gaming
Fnatic - H2k
Unicorns of Love - Elements

  1. Fnatic (2-0)
  2. Giants (2-0)
  3. SK Gaming (2-0)
  4. Copenhagen Wolves (1-1)
  5. Elements (1-1)
  6. ROCCAT (1-1)
  7. Unicorns of Love (1-1)
  8. Gambit Gaming (0-2)
  9. H2k (0-2)
  10. MeetYourMakers (0-2)

FORG1VEN, AD Carry van SK Gaming.

Fok!Team van de dag Afkomst Naam Team Tegenstander Champion
Top Huni Fnatic H2k Rumble
Jungle Frederic GIANTS! Copenhagen Wolves Vi
Mid Froggen Elements Unicorns of Love Kassadin
ADC Rekkless Elements Unicorns of Love Graves
Support nRated SK Gaming MeetYourMakers Lulu
Fok!Team van de week Afkomst Naam Team Champion dag 1 Champion dag 2
Top Werlyb GIANTS!  Jax Jax 
Jungle ReignOver Fnatic  Rengar  Olaf 
Mid Febiven Fnatic  Xerath Zed 
ADC FORG1VEN SK Gaming  Lucian  Graves
Support nRated SK Gaming  Lulu Lulu 

Ongelukken door gladheid

Gladheid heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor ongelukken gezorgd. Maar het aantal ongevallen 'valt nog erg mee', meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Met name in het noorden en westen zijn de rij-omstandigheden gevaarlijk als gevolg van ijzel, waarschuwt de VID. Ongevallen gebeurden onder meer op de A6, A9, A12 en A13. Op de A7 ter hoogte van Purmerend kwam een vrachtwagen dwars op de weg te staan. Eerder in de nacht gebeurde dat op de A59 bij Drunen ook met de spelersbus van NEC, aldus Omroep Brabant. Voor zover bekend hebben de ongelukken geen persoonlijk letsel veroorzaakt.

In het hele land geldt nog altijd code oranje voor extreem weer. De ijzel trekt langzaam oostwaarts. In het westen gaat de ijzel in de ochtend over in regen, in het binnenland gaat deze over in sneeuw. Vooral in het oosten kan het nog lang glad blijven, verwacht het KNMI.

D66 vindt pensioenplan SER mooi aanknopingspunt

D66 ziet het pensioenadvies van de SER als 'een mooi aanknopingspunt om het stelsel stevig te hervormen". "Ik ben positief over hun streven om te komen tot individuele pensioenpotjes", zegt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg in een reactie. Ook vindt hij het goed dat de SER af wil van de doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de pensioenvoorziening van ouderen.

Wel zijn de voorstellen van de SER volgens hem nog vaag en moeten ze verder worden uitgewerkt. De overgang van het huidige pensioenstelsel naar een ander systeem wordt volgens hem nog een 'hele kluif'.

Van Weyenberg roept staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) op nu 'niet op haar handen te blijven zitten en door te pakken'."We moeten hiermee niet zo lang wachten als destijds met de hypotheekrenteaftrek", aldus Van Weyenberg.

SER: pensioenpotje moet persoonlijker worden

Werknemers moeten in de toekomst een persoonlijk pensioenpotje gaan opbouwen. De doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, moet verdwijnen. Maar om risico's zoveel mogelijk samen te delen, moet het nieuwe pensioensysteem wel collectieve elementen blijven houden.

Dat staat in een ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De SER, een adviesorgaan van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke deskundigen, wil zijn ideeën de komende tijd uitwerken. Het adviesorgaan heeft ook gekeken naar andere varianten, zoals een geheel vrijwillige regeling of een nationale pensioenregeling, maar die zijn afgevallen.

In het huidige pensioenstelsel sparen werknemers via hun werkgever voor een aanvullend pensioen, naast hun AOW. In de meeste cao's gebeurt dat verplicht. De pensioenfondsen, die bestuurd worden door bonden en werkgevers, garanderen een bepaalde pensioenuitkering als iemand zijn pensioenleeftijd heeft bereikt.

De afgelopen jaren is echter gebleken dat die garanties niet altijd waar te maken zijn. Pensioenfondsen kwamen door de financiële crisis en door de stijgende levensverwachtingen in de problemen. Ze konden daardoor hun pensioenen niet meer jaarlijks aan het prijspeil aanpassen. In een aantal gevallen moesten ze zelfs verlagen.

Omdat de pensioenen onder druk staan, zijn er aanpassingen nodig, zegt de SER. Bovendien hebben mensen behoefte aan meer keuzevrijheid. Ook moet het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met veranderingen in de arbeidsmarkt. Zo wisselen werknemers vaker van baan dan vroeger en komen er ook steeds meer zzp'ers. Het pensioensparen moet daarom veel persoonlijker worden: iedereen bouwt zijn eigen pensioenvermogen op, maar de risico's worden wel collectief gedeeld.

Klijnsma komt nog voor de zomer met voorstellen over hoe het pensioenstelsel kan veranderen. Ze heeft de afgelopen maanden adviezen ingewonnen van belanghebbenden. Ze wil nu nog wachten op het oordeel van de SER en het Centraal Planbureau.

'Vertrouwen particuliere belegger groeit'

Het vertrouwen onder particuliere beleggers is in de eerste maand van het nieuwe jaar verder gegroeid. Dat maakte ING zaterdag bekend op basis van eigen onderzoek.

De zogeheten ING BeleggersBarometer kwam in januari uit op 134 punten, een stijging van zes punten vergeleken met december vorig jaar. Beleggers zijn volgens ING vooral positief gestemd over hun eigen financiële situatie. Dat komt met name doordat zij in het afgelopen halfjaar hun winsten met aandelen en obligaties hebben zien groeien.

De bank constateert ook dat meer dan veertig procent van de particuliere beleggers alleen maar Nederlandse aandelen in portefeuille heeft. ING is echter van mening dat ze er verstandiger aan zouden doen wat meer over de grens te kijken. Daarmee kunnen de risico's beter worden gespreid.

Als financiële voornemens voor het nieuwe jaar zijn vooral meer sparen (23 procent) en meer beleggen (21 procent) populair. Beleggers denken in 2015 vooral meer te verdienen door het aankopen en verkopen van aandelen beter te timen. Ruim een op de vijf (22 procent) steekt zijn geld liever in aandelen die veel dividend uitkeren.

Problemen op spoor door ijzel en sneeuw

Het treinverkeer in een groot deel van het land is zaterdagochtend ontregeld. In heel Noord-Holland en een deel van Utrecht rijden geen treinen door sneeuw en ijzel op de bovenleiding. De problemen houden nog zeker tot het middaguur aan, meldt de NS.

Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. Het gaat om de trajecten van Amsterdam naar Weesp, Utrecht, Leiden, Haarlem, Den Helder en Enkhuizen. Ook rond Utrecht Centraal ligt het treinverkeer plat. De NS verwacht dat de treinen rond 09.00 weer kunnen rijden.

Tussen Eindhoven en Venlo en Den Bosch en Sittard heeft NS vooralsnog een aangepaste dienstregeling: er rijden daar minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer een kwartier. De verstoring duurt hier tot 12.00 uur.

Sandra Reemer: na midlifecrisis 'wijzer, leuker en mooier'

Sandra Reemer gaat weer het theater in. Samen met Gerrie van der Klei en Frans Mulder is de zangeres en presentatrice in het theaterseizoen 2015-2016 te zien in het theaterconcert Lang Zullen We Leven. Dat heeft Janke Dekker Producties zaterdag bekendgemaakt.

Lang Zullen We Leven is een theaterconcert van fonkelnieuwe liedjes over het leven na de midlifecrisis, in al zijn wonderbaarlijke facetten. "De avond gaat niet over jonger, sneller, beter, maar over wijzer, leuker, mooier", aldus de producent.

De nummers worden geschreven door onder anderen Hans Vermeulen, Ruud Bos, Jan Boerstoel, Mylou Frencken en Rob Crispijn. Janke Dekker en Leoni Jansen zijn verantwoordelijk voor de samenstelling en regie.


Sandra Reemer heel lang geleden, vlak voor de midlifecrisis

Lot Japanse gijzelaars IS onduidelijk na passeren deadline

Het lot van de twee Japanners die worden gegijzeld in het Midden-Oosten door terreurgroep Islamitische Staat blijft ongewis. Na de verstreken deadline - voor vrijdagmorgen Nederlandse tijd moest 200 miljoen dollar losgeld zijn betaald - blijft de situatie gespannen. Dat heeft een hoge Japanse diplomaat vrijdagnacht volgens de Japan Times gezegd.

"We blijven gefocust op het verkrijgen van informatie. Prioriteit is het redden van mensenlevens", aldus diplomaat Yasuhide Nakayama. Japan wil nog altijd niet zeggen of het bereid is om aan de eis van de gijzelaars te voldoen.

Dinsdag werd een video verspreid waarop lieden die claimen van IS te zijn dreigen om de Japanners Kenji Goto, een freelance journalist, en Haruna Yukawa te vermoorden. Dit zou gebeuren als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald.

Dat bedrag is niet zomaar uit de lucht gegrepen: een week geleden zegde de Japanse premier Shinzo Abe 200 miljoen dollar steun toe aan de regio. Dat geld zou voornamelijk bedoeld zijn om hulp te bieden aan vluchtelingen uit Syrië en Irak. Japan zegt de mannen niet op te zullen geven, maar Abe is een verklaard tegenstander van het betalen van losgeld.

De Japanse publieke opinie lijkt volgens de BBC verder niet erg op de hand te zijn van het tweetal. Goto is weliswaar bekend, maar er wordt gezegd dat hij de risico's kende gezien hij vertrok toen er al onthoofdingen hadden plaatsgevonden. Sympathie voor Yukawa zou nog minder zijn: die wordt neergezet als fantast die zonder ervaring een militair beveiligingsbedrijf wilde oprichten. Op zijn website zijn video's te zien waarin hij in militair tenu rondrijdt met Syrische rebellen.

De gegijzelden, Goto (links) en Yukawa

Tot einde ochtend glad in het oosten

Het oosten van Nederland kan tot en met zaterdagochtend te maken hebben met gladheid. Het KNMI meldt dat vrijdagavond.

Een gebied met winterse neerslag trekt vrijdagnacht van west naar oost over het land. Als gevolg van ijzel wordt het op veel plaatsen glad. Daarom gaf het KNMI eerder op vrijdag al code oranje af.

In de westelijke helft van het land verdwijnt de gladheid aan het begin van zaterdagochtend. In het oosten gaat de ijzel later in de nacht geleidelijk over in sneeuw. De sneeuw houdt enige tijd aan en vermoedelijk blijft het daardoor glad tot het einde van de ochtend.

Rijkswaterstaat is vrijdagavond druk met het strooien van zout op de wegen. Als het geijzeld heeft, komt er nog een strooironde.

Gewonde leerling steekpartij snel naar huis

De zestienjarige leerling die vrijdag gewond raakte door een steekpartij op het ROC Mondriaan in Delft, mag snel naar huis. Een woordvoerster van de school zei dat de scholier vrijdagavond of anders zaterdagochtend het ziekenhuis mag verlaten.

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht met meerdere verwondingen. Een zeventienjarige leerling van de school is aangehouden. Over de toedracht is nog niets bekend.

Het crisisteam van de school kwam na de steekpartij samen om te bespreken wat er is gebeurd. Inmiddels heeft de school contact gehad met de ouders van het slachtoffer en met de ouders van de dader. Maandag is bij de start van de nieuwe schoolweek een team beschikbaar om de docenten en leerlingen op te vangen en om met ze te praten.

Het steekincident volgde een dag na een steekpartij in Amsterdam waarbij een meisje in haar rug werd gestoken. Een vijftienjarig meisje werd daarvoor aangehouden. Dat incident gebeurde bij School2Care, een middelbare school voor jongeren die veel spijbelen en extra begeleiding nodig hebben.

Beveiligers dode aanklager Argentinië verhoord

De tien Argentijnse politieagenten die de opdracht hadden de dood gevonden openbaar aanklager Alberto Nisman te beschermen worden verhoord. De agenten en twee van hun superieuren zijn voor de duur van het onderzoek geschorst, heeft een ingewijde vrijdag gezegd.

De 51-jarige Nisman werd zondagavond dood gevonden in de badkamer van zijn flat, met een kogel in zijn hoofd. Vier dagen daarvoor had hij aan een rechter een rapport van 289 bladzijden overhandigd waarin hij beweerde dat president Cristina Fernandez in het geniep een deal had gesloten om te verhinderen dat Iraanse functionarissen zouden worden vervolgd voor de bomaanslag in 1994 op een joodse cultureel centrum in Argentinië. Over zijn bevindingen zou hij maandag door het parlement worden gehoord.

De recherche wil van de tien beveiligers van Nisman weten wat ze op de dag van zijn dood hebben uitgespookt, liet een bron dicht bij het onderzoek vrijdag weten.

Mike Tyson geïnspireerd door Mussolini

Mike Tyson is te horen op het aankomende album Rebel Heart van Madonna. En de voormalig bokser raakte, voor zijn deelname aan het nummer Iconic, geïnspireerd door een wel heel opmerkelijk historisch figuur.

"Toen ik ermee bezig was, dacht ik aan een man als Mussolini", luidt de vreemde uitspraak die Tyson deed tegenover Rolling Stone. "Als je naar Mussolini kijkt op televisie dan is hij ontzettend hypnotiserend, ook al begrijp je niet wat hij zegt. Ik kijk ook naar mezelf op die manier."

Tyson vervolgt: "Ik weet dat mensen zullen zeggen dat hij een fascist was, maar je kan ook iets positiefs van hem leren als je naar hem kijkt. Logisch dat Hitler zich tot hem voelde aangetrokken. Deze man is een hypnotiserend figuur. Er zit zo veel trots achter hetgeen hij zegt."

De oud-bokser prijst ook Madonna in het interview. Tyson noemt het bewonderenswaardig dat ze 'de wereld probeert te redden'. "Ze is een vechter in elk opzicht."

Man vrij na 37 jaar onterechte gevangenschap

Een 70-jarige Amerikaan is vrijdag vrijgelaten uit een gevangenis in Whiteville in de Amerikaanse staat North Carolina, nadat een panel van drie rechters had geoordeeld dat hij ten onrechte voor een dubbele moord was veroordeeld. Joseph Sledge heeft 37 jaar ten onrechte in de gevangenis gezeten, aldus de krant Chicago Sun-Times.

Sledge werd in 1976 veroordeeld voor het doodsteken van een vrouw en haar dochter. Hij kreeg levenslang. De drie rechters spraken hem vrij, nadat uit DNA-onderzoek was gebleken dat haren en vingerafdrukken, die als bewijs in het proces tegen Sledge waren gebruikt, niet van hem waren. Ook had een getuige tegen Sledge zijn verklaring ingetrokken. De openbaar aanklager heeft excuses aangeboden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.