Rosetta vindt organische componenten op komeet

Wetenschappers hebben op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko nieuwe bewijzen gevonden voor de these dat kometen de bouwstenen van het leven met zich meedragen. De resultaten van maandenlange observatie van de komeet met de apparatuur van de ruimtesonde Rosetta zijn uitvoerig beschreven in zeven wetenschappelijke artikelen die donderdag zijn gepubliceerd in Science.

Het oppervlak van de komeet blijkt bezaaid met een mengsel van organisch materiaal, waaronder mogelijk carbonzuren, elementen die voorkomen in aminozuren - de essentiële onderdelen voor de vorming van leven. Eerder zijn al op andere kometen carbonzuren aangetroffen, maar nooit op het oppervlak, zegt Fabrizio Capaccioni van het Nationale Instituut voor Astrofysica in Rome. Volgens zijn onderzoeksteam waren dit soort organische componenten aanwezig toen de komeet meer dan vier miljard jaar geleden werd gevormd uit oermaterie.

Een andere ontdekking is dat de komeet over duinachtige structuren beschikt, ontstaan door ophopende stofdeeltjes afkomstig van het komeetoppervlak. Ook blijkt de komeet een veel poreuzere kern te hebben dan werd gedacht. Op het oppervlak ligt bovendien veel minder ijs dan verwacht en het lijkt erop dat het ruimterotsblok in het nauwe deel dat de twee bolvormige uiteinden verbindt, de 'nek' van de komeet, water verliest.

Hoewel het publieke oog vooral gericht was op de kleine lander Philae en zijn ijzige lot in de schaduw van een klif op de komeet is het leeuwendeel van de data verzameld met behulp van Rosetta. De sonde cirkelt om 67P en koerst samen met de komeet met een duizelingwekkende snelheid op de zon af. De komende zeven maanden zal Rosetta, opgewarmd door de toenemende zonnestraling, steeds actiever worden.