AEX zet stijging voort

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen verder omhoog. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde bleef het beurssentiment ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent hoger op 452,50 punten. De hoofdindex stond daarmee voor het eerst sinds juni 2008 boven de 450 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij tot 663,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,6 procent vooruit.

Sterkste stijger in de AEX was Altice met een winst van 6 procent. De aandeelhouders van Portugal Telecom hebben ingestemd met de verkoop van de Portugese tak van het Braziliaanse telecomconcern Oi aan de in Amsterdam genoteerde Franse kabelexploitant. Het aandeel Portugal Telecom (PT) klom in Lissabon ruim 9 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van meer dan 2 procent na een adviesverlaging door ING. In de MidKap ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een plus van bijna 3 procent. Hekkensluiter was bouwbedrijf BAM met een min van 0,2 procent.

Beter Bed klom ruim 2 procent na een positief handelsbericht. De beddenverkoper heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2014 met bijna 10 procent zien stijgen. Daarmee zette de positieve trend die in het derde kwartaal werd ingezet zich voort.

In Madrid dikte Telefónica meer dan 2 procent aan. Het Spaanse telecombedrijf bevestigde met het Chinese concern Hutchison Whampoa te onderhandelen over de verkoop van zijn Britse dochter O2. Britse media hadden eerder al melding gemaakt van de gesprekken.

De euro noteerde op 1,1345 dollar, tegen 1,1429 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgde vrijdagochtend voor een stijging van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 47,21 dollar. Brentolie werd ruim 2 procent duurder 49,55 dollar per vat.

AEX zet stijging voort
AEX zet stijging voort (Foto: ANP)