Topoverleg over IS van start zonder Iran en Syrië

In Parijs is maandag een topconferentie begonnen over de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Alle grote mogendheden en veel regeringen uit Europa en het Midden-Oosten schuiven aan, maar Iran en Syrië ontbreken.

Gastheer François Hollande hoopt dat het gezelschap erin slaagt een mondiale strategie te ontwikkelen tegen de moslimextremisten van IS. Dat moet gebeuren zonder Iran en Syrië, twee belangrijke buurlanden van Irak.

Syrië is de kraamkamer van IS. De terreurbeweging kan zich in grote delen van het land vrijelijk bewegen en blijft dus ook als zij uit Irak zou worden verdreven waarschijnlijk eenvoudig in leven. Het sjiitische Iran zou een belangrijke bondgenoot tegen het soennitische IS kunnen zijn. Frankrijk wil Teheran graag bij de strijd tegen de extremisten betrekken, maar de Verenigde Staten voelen daarvoor vooralsnog weinig.

Een aantal andere Arabische landen, waaronder de regionale grootmacht Saudi-Arabië, neemt wel deel aan de conferentie in Parijs. Meerdere Golfstaten zouden hebben toegezegd mee te willen helpen aan luchtaanvallen op IS.