Mysterieuze luchtaanvallen Libië

Onbekende gevechtsvliegtuigen hebben maandag vier luchtaanvallen uitgevoerd in de omgeving van de Libische hoofdstad Tripoli. Daarbij vielen volgens islamitische milities een dode en vijf gewonden.

De vliegtuigen bestookten munitie- en wapenopslagplaatsen van de Libische Dageraad, die tegenwoordig de dienst uitmaakt in Tripoli. Volgens een woordvoerder werd de aanval uitgevoerd door vliegtuigen van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij noemde de aanval 'mislukt'.

Libië heeft twee rivaliserende parlementen en regeringen, in Tobruk en in Tripoli. Die in Tripoli worden gesteund door islamistische milities, die op hun beurt weer worden gesteund door Turkije en Qatar. Hun tegenstanders worden gesteund door Egypte, Saudi-Arabië en de VAE.

Egypte ziet de opkomst van de islamistische milities met lede ogen aan. Het land heeft een lange grens met Libië en treedt zelf hard op tegen de Moslimbroederschap en andere islamistische groepen. Egypte wil dat de internationale coalitie die de Verenigde Staten bezig zijn te smeden tegen de terroristische groep Islamitische Staat in Syrië en Irak, ook de milities in Libië op de korrel neemt.