Ebola-artsen verlaten ziekenhuis

De twee Nederlandse artsen die mogelijk besmet zijn met ebola hebben het ziekenhuis verlaten. Ze zijn 'in goede gezondheid' vertrokken uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), meldt de stichting Lion Heart Foundation, waarvoor Nick Zwinkels en Erdi Huizenga werken maandag.

De twee kwamen zondagavond aan in Nederland en werden toen voor 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC. Als ze in die periode geen ziekteverschijnselen zouden vertonen, mochten ze naar huis.

Zwinkels en Huizenga gaven eerder op de dag al aan langer in isolatie te willen blijven. Ze willen geen risico vormen voor hun omgeving en vinden het daarom verstandiger om nog niet naar huis te gaan. Daarom verblijven ze de komende twee weken op een 'geheime' locatie.

De artsen kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Sierra Leone in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dat nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding.

Volgens de stichting gaat het goed met de twee tropenartsen. Ze zijn opgelucht dat ze weer in Nederland zijn, maar vinden het erg dat ze de mensen in in Sierra Leone in de steek hebben moeten laten.